Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sanabe wrote:
Za tramvajem i za momkom se nikad ne trci, doce drugi
sanabe za preCjednika
Sto se tice pitanja oko trcanja tj. fizicke aktivnosti i posta, sve zavisi od organizma i navika ishrane, tekucine i treniranja prije posta. Licno, ne bih preporucila.
za vrijeme posta na ovim vrucinama nije bas preporucljivo raditi aerobni trening, jer tijelo dehidrira i potrebno je tu tekucinu cim prije nadoknaditi. bez obzira sto ne osjetite neke vrtoglavice i sl. tijelo se pati. kad ste zedni ili kad vam se vrti tada je vec kasno i tijelo je u velikim problemima.
mozda je najbolje satak po laganom iftaru da se trci. stigne se nadoknaditi tecnost, a i nije tako toplo vani kao, pa se stedi na tecnosti u svrhu regulisanja toplote.
Malo je sat poslije iftara, idealno bi bilo dva sata, da se uspije nesto od jela i provariti. Trening u vrijeme posta, po mom mišljenju je izuzetno kontraproduktivan, što sa strane katabolizma mišića do kojeg sigurno dolazi što radi mogućnosti kolapsa i izazivanja većih problema uslijed nedostatka tečnosti.
zato sam i rekla nakon laganog iftara. jedno je sto kod nas ljudi za iftar pojedu vise nego za cijeli dan kad ne poste. ni pet sati im ne moze pomoci. tesko je stici iftariti se, trcati i obaviti namaze, te na vrijeme leci da bi se ujutro ustalo na sehur i posao. kasnije trcanje je malo nezgodno zbog toga sto podize nivo adrenalina i onda se tesko moze zaspati i utonuti u san. zato treba za iftar necim laganim se omrsiti, pojesti supu i nesto pravo lagano, pa bi se satak do sat i po po iftaru moglo i trcati.
Mislim da će sam post + neki pametni sehuri i iftari biti i previše efikasni
I trčanje i vježbanje i sl. iziskuje da se makar napiješ vode poštenski nakon toga, a biti tako žedan satima, hmmm...
ma nisam ja pitala zbog mrsanja nego kad je tijelo naviknuto na odredjeni rezim odmah mu nedostaje to pa zato ali predeverat cu
A inace ne znam za vas, ali ja za ramazan nikad ne smrsah a znam ljudi koji i po 5 kila smrsaju A znam puno vise onih koji se udebljaju.
Mislim da će sam post + neki pametni sehuri i iftari biti i previše efikasni
I trčanje i vježbanje i sl. iziskuje da se makar napiješ vode poštenski nakon toga, a biti tako žedan satima, hmmm...
ma nisam ja pitala zbog mrsanja nego kad je tijelo naviknuto na odredjeni rezim odmah mu nedostaje to pa zato ali predeverat cu
A inace ne znam za vas, ali ja za ramazan nikad ne smrsah a znam ljudi koji i po 5 kila smrsaju A znam puno vise onih koji se udebljaju.
Aha, pa onda ignoriraj ovaj prvi dio
Ja sam odlučila ovoramazanske iftare i sehure prilagoditi nekim dijetnim principima, pa bumo videli kako će biti na kraju
A logično je da će se raja udebljati ako se napuca za iftar kao da hrane nikad vidjela nije, i onda samo sjedi/leži/spava do sehura
dorucak: 2-3 krace kafe + pola kutije aure extra, i po mogusnosti svadja
1. medjuobrok: kafa + par cigara, cisto da te prodje glad, i naravno vode sto vise
rucak: sto dalje iza 15 h (manje ces vecerati)
vecera: ako mora onda nesto light
ja tako zivim odavno i fali mi par kilograma, al dobro je...
Kelner wrote:besplatan savjet za mrsanje, 100% radi:
1. medjuobrok: kafa + par cigara, cisto da te prodje glad, i naravno vode sto vise
Zaboravio si dodati da je to savjet i za gubljenje zdravlja, pored kilograma
Kelner wrote:besplatan savjet za mrsanje, 100% radi:
Zaboravio si dodati da je to savjet i za gubljenje zdravlja, pored kilograma
ja se dobro osjecam, vjerovatno ce mi nesto "opaliti" za koju godinu, al sad sam dobar...a ljudi ocajnicki zele smrsati, onda je ovo rjesenje...cilj opravdava sredstva
Jabukovo sirće je najpoznatije kao sredstvo za mršavljenje, a često se primenjuje i za smanjenje nivoa masti u krvi. Ono se koristi kod artritisa, akni i drugih kožnih oboljenja, za smanjenje povećanog krvnog pritiska, kod glavobolja, kod hroničnog umora, za eliminaciju peruti, kod posledica opekotina i za smanjenje povećanog nivoa holesterola.
Jabukovo sirće je poznato i kao supresor apetita. Pektini iz jabuke vezuju masti i smanjuju njihovo usvajanje. Ti pektini su nesvarljiva celulozna vlakna, koja su prisutna u jabuci. Prema nekim teorijama jabukovo sirće doprinosi smanjenju aciditeta krvi, koje nastaje usled nepravilne ishrane. Jabukovo sirće se koristi i kod bolesti grla, za regulaciju probave, kod slabe cirkulacije. Koristi se i spolja protiv svraba, a i kao sastojak kupki.
Jabukovo sirće stimuliše metabolisanje masti i tradicionalno se koristi za regulaciju telesne težine. Prema nekim studijama ono smanjuje nivo šećera u krvi i glikemijski indeks posle jela.
U čaši vode se rastvore 2-3 kašičice jabukovog sirćeta i popije se pre obroka.
madnessa wrote:osobe sa niskim pritiskom ili tendencijom pada pritiska trebaju jako oprezno da konzumiraju jabukovo sirce, a bolje nikako. jedna sam od takvih...
Možeš uzeti grejp, nije substitut sirćetu, bolji je od njega. Naveče iscjedi 2 u čašicu (ako ti je gorak) dodaj vode i neposredno prije spavanja popij.