Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Mannequin

#451 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mannequin »

sanabe wrote:
Za tramvajem i za momkom se nikad ne trci, doce drugi :kravata:
sanabe za preCjednika :mrgreen:

Sto se tice pitanja oko trcanja tj. fizicke aktivnosti i posta, sve zavisi od organizma i navika ishrane, tekucine i treniranja prije posta. Licno, ne bih preporucila.
madnessa

#452 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

za vrijeme posta na ovim vrucinama nije bas preporucljivo raditi aerobni trening, jer tijelo dehidrira i potrebno je tu tekucinu cim prije nadoknaditi. bez obzira sto ne osjetite neke vrtoglavice i sl. tijelo se pati. kad ste zedni ili kad vam se vrti tada je vec kasno i tijelo je u velikim problemima.

mozda je najbolje satak po laganom iftaru da se trci. stigne se nadoknaditi tecnost, a i nije tako toplo vani kao, pa se stedi na tecnosti u svrhu regulisanja toplote.
Edinz

#453 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Edinz »

Malo je sat poslije iftara, idealno bi bilo dva sata, da se uspije nesto od jela i provariti. Trening u vrijeme posta, po mom mišljenju je izuzetno kontraproduktivan, što sa strane katabolizma mišića do kojeg sigurno dolazi što radi mogućnosti kolapsa i izazivanja većih problema uslijed nedostatka tečnosti.
madnessa

#454 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

zato sam i rekla nakon laganog iftara. jedno je sto kod nas ljudi za iftar pojedu vise nego za cijeli dan kad ne poste. ni pet sati im ne moze pomoci. tesko je stici iftariti se, trcati i obaviti namaze, te na vrijeme leci da bi se ujutro ustalo na sehur i posao. kasnije trcanje je malo nezgodno zbog toga sto podize nivo adrenalina i onda se tesko moze zaspati i utonuti u san. zato treba za iftar necim laganim se omrsiti, pojesti supu i nesto pravo lagano, pa bi se satak do sat i po po iftaru moglo i trcati.
Amomiman

#455 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Amomiman »

ja raspičim sat i po prije iftara i taman kad se potrošim dođem na iftar :D
ema_

#456 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

ladyblue18 wrote:KOntam gdje da pitam pa cu ovdje.

Ljudi jel pametno trcati, vjezbati i imati bilo kakvu tezu fizicku aktivnost dok se posti? :-)

Mislim da će sam post + neki pametni sehuri i iftari biti i previše efikasni :) :)

I trčanje i vježbanje i sl. iziskuje da se makar napiješ vode poštenski nakon toga, a biti tako žedan satima, hmmm... :zoka:
madnessa

#457 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

Amomiman wrote:ja raspičim sat i po prije iftara i taman kad se potrošim dođem na iftar :D
u ovim ljetnim danima sat i po prije iftara spavam... :zzzz:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#458 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

ema_ wrote:

Mislim da će sam post + neki pametni sehuri i iftari biti i previše efikasni :) :)

I trčanje i vježbanje i sl. iziskuje da se makar napiješ vode poštenski nakon toga, a biti tako žedan satima, hmmm... :zoka:
:lol: ma nisam ja pitala zbog mrsanja :D nego kad je tijelo naviknuto na odredjeni rezim odmah mu nedostaje to pa zato ali predeverat cu :lol:
A inace ne znam za vas, ali ja za ramazan nikad ne smrsah a znam ljudi koji i po 5 kila smrsaju :-? A znam puno vise onih koji se udebljaju. :lol:
Amomiman

#459 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Amomiman »

nisam ni ja nikad smršao :D
ema_

#460 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

ladyblue18 wrote:
ema_ wrote:

:lol: ma nisam ja pitala zbog mrsanja :D nego kad je tijelo naviknuto na odredjeni rezim odmah mu nedostaje to pa zato ali predeverat cu :lol:
A inace ne znam za vas, ali ja za ramazan nikad ne smrsah a znam ljudi koji i po 5 kila smrsaju :-? A znam puno vise onih koji se udebljaju. :lol:

Aha, pa onda ignoriraj ovaj prvi dio :D

Ja sam odlučila ovoramazanske iftare i sehure prilagoditi nekim dijetnim principima, pa bumo videli kako će biti na kraju :) :thumbup:

A logično je da će se raja udebljati ako se napuca za iftar kao da hrane nikad vidjela nije, i onda samo sjedi/leži/spava do sehura :roll: :roll:
Kelner

#461 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Kelner »

besplatan savjet za mrsanje, 100% radi:

dorucak: 2-3 krace kafe + pola kutije aure extra, i po mogusnosti svadja
1. medjuobrok: kafa + par cigara, cisto da te prodje glad, i naravno vode sto vise
rucak: sto dalje iza 15 h (manje ces vecerati)
vecera: ako mora onda nesto light

ja tako zivim odavno i fali mi par kilograma, al dobro je...
ema_

#462 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

Kelner wrote:besplatan savjet za mrsanje, 100% radi:

1. medjuobrok: kafa + par cigara, cisto da te prodje glad, i naravno vode sto vise

Zaboravio si dodati da je to savjet i za gubljenje zdravlja, pored kilograma :-)
Kelner

#463 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Kelner »

ema_ wrote:
Kelner wrote:besplatan savjet za mrsanje, 100% radi:

Zaboravio si dodati da je to savjet i za gubljenje zdravlja, pored kilograma :-)

ja se dobro osjecam, vjerovatno ce mi nesto "opaliti" za koju godinu, al sad sam dobar...a ljudi ocajnicki zele smrsati, onda je ovo rjesenje...cilj opravdava sredstva :-D
ema_

#464 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

Kelner wrote:cilj opravdava sredstva :-D

Nikad 8-) :)
Kelner

#465 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Kelner »

ema_ wrote:
Kelner wrote:cilj opravdava sredstva :-D

Nikad 8-) :)
ne raspravljaj se samnom! 8-) 8-)

:-D
idealnolosa

#466 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by idealnolosa »

Da li ista vrijedi jabukovo sirce?
Pitarrr82

#467 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

idealnolosa wrote:Da li ista vrijedi jabukovo sirce?

Vrijedi a i zdravo je, za trigliceride i slicno :)
idealnolosa

#468 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by idealnolosa »

I znaci smrsacu od tableta jabukovog sirceta?
Pitarrr82

#469 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

idealnolosa wrote:I znaci smrsacu od tableta jabukovog sirceta?

Tablete? Iskreno ne vjerujem bas u bilo kakve tablete i da ces smrsati samo od toga...

Ja sam ranije ujutro pio jabukovo sirce domace dugo vremena, tablete nisam koristio a i sigurno od samog sirceta neces smrsati...
Pitarrr82

#470 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Jabukovo sirće je najpoznatije kao sredstvo za mršavljenje, a često se primenjuje i za smanjenje nivoa masti u krvi. Ono se koristi kod artritisa, akni i drugih kožnih oboljenja, za smanjenje povećanog krvnog pritiska, kod glavobolja, kod hroničnog umora, za eliminaciju peruti, kod posledica opekotina i za smanjenje povećanog nivoa holesterola.

Jabukovo sirće je poznato i kao supresor apetita. Pektini iz jabuke vezuju masti i smanjuju njihovo usvajanje. Ti pektini su nesvarljiva celulozna vlakna, koja su prisutna u jabuci. Prema nekim teorijama jabukovo sirće doprinosi smanjenju aciditeta krvi, koje nastaje usled nepravilne ishrane. Jabukovo sirće se koristi i kod bolesti grla, za regulaciju probave, kod slabe cirkulacije. Koristi se i spolja protiv svraba, a i kao sastojak kupki.

Jabukovo sirće stimuliše metabolisanje masti i tradicionalno se koristi za regulaciju telesne težine. Prema nekim studijama ono smanjuje nivo šećera u krvi i glikemijski indeks posle jela.

U čaši vode se rastvore 2-3 kašičice jabukovog sirćeta i popije se pre obroka.
madnessa

#471 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

osobe sa niskim pritiskom ili tendencijom pada pritiska trebaju jako oprezno da konzumiraju jabukovo sirce, a bolje nikako. jedna sam od takvih... :(
idealnolosa

#472 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by idealnolosa »

I ja sam nazalost
Lucazode

#473 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Lucazode »

madnessa wrote:osobe sa niskim pritiskom ili tendencijom pada pritiska trebaju jako oprezno da konzumiraju jabukovo sirce, a bolje nikako. jedna sam od takvih... :(

Možeš uzeti grejp, nije substitut sirćetu, bolji je od njega. Naveče iscjedi 2 u čašicu (ako ti je gorak) dodaj vode i neposredno prije spavanja popij.
plemba

#474 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plemba »

a ima li sta da se ja udebljam, jedno 5-6 kg bi mi trebalo... :D
Pitarrr82

#475 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

plemba wrote:a ima li sta da se ja udebljam, jedno 5-6 kg bi mi trebalo... :D

Ja jos imam viska pa ti prebacim za nekih 30 dana ako ti odgovara :D
Post Reply