Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
-
Laus
-
detroit-mercy
#452 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Nema razlike, para nedostajeLaus wrote:E onda za ubuduce treba umjesto ovog
napisatimadner wrote:
Mene stvarno strah da se ovo ne oduzi pa da Mile ne bude morao pokleknuti radi zbog kredita.
Velika je razlika.Mene stvarno strah da se ovo ne oduzi pa da Mile ne bude morao pokleknuti radi zbog povoljnijih kredita.
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srps ... ona-maraka
Mislim da si iz Banja Luke, pa da ti nacrtam i ovo. Banja Luka je u dugu oko 80 miliona, ove godine ce vjerovatno biti i vise. Sta mislis kako ce vratiti:
Pod jedan, veci porezi firmama na teritoriji grada opstine. Sto ce natjerati masu firmi ili da lazu o svome poslovanju ili da izmjeste svoje poslovanje negdje drugdje. Sta je rezultat svega toga zna se.
Pod dva, gradjani ce platiti. Kako, pa tako sto ce ti od plate uzimati gradski porez. Ne misli da ne moze vec vidjeno. Ili jedan dan se probudis a u sanducetu ti cestitka od grada, porez na nekretnine (stan ili kucu) onoliki koliko si odvojio za ljetovanje. E onda ces se nekome sjetiti majke
Vidim da se zanosis time da eto uzimaju se krediti nasa djeca i unuci ce to vracati. Nece jaro, vracaces ti, do djece i unuka je daleko a ovi kratkorocni kreditori nevole da cekaju na djecu i unuke
- madner
#453 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Ne kontas, kada drzava BiH uzima kredit gleda se njena sposobnosti da vrati doticni.Laus wrote:E onda za ubuduce treba umjesto ovog
napisatimadner wrote:
Mene stvarno strah da se ovo ne oduzi pa da Mile ne bude morao pokleknuti radi zbog kredita.
Velika je razlika.Mene stvarno strah da se ovo ne oduzi pa da Mile ne bude morao pokleknuti radi zbog povoljnijih kredita.
Miletu sei dank kleine Laus, RS sa svojim deficitom nema bas tako povoljan rejting, niti izgled za vracanje.
- polusvijet
#454 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Tu si generalno u pravu ali zar te upravo to ne navodi na zakljucak da treba raditi na (re)integraciji BiH?konrad wrote: Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju PC i Federacije. Jad i bijeda i tamo i vamo. Krade se i tamo i vamo. Nezaposlenost ogromna i tamo i vamo. Budzet se odrzava na kreditima i tamo i vamo. Nigdje svjetla u tunelu i tamo i vamo.
Sve u svemu trava se vec jede i tamo i vamo.
Najsmjesniji su mi oni kojima je voda vec dosla do koljena, a smiju se nekom drugom brodu koji tone
RS i FBiH su dvije komponente istog sistema. Zlajina prica o Zapadnoj Njemackoj je stoga supljak jer situacija nije komparativna niti je entitetska granica zeljezna zavjesa, ali njegova spika je i dalje ipak samo inspirativna metafora. FBiH ne moze znacajnije jacati a da RS istovremeno pada u dublju gabulu. Ali Dodikove nebuloze o samoopstojnosti, stabilnosti, boljem dijelu BiH, Laktasima kao privrednom motoru regije itd. su vec kategorija fatamorgane, patoloski slucaj dakle.
FBiH eto danas ima kakvu-takvu mogucnost da solventnost budzeta ostvari bez MMF-a. RS nije u toj poziciji pa cak ni nakon opste rasprodaje i kreativnog knjigovodstva a la bratska Grcka. Cetvrtina budzeta nije mala zajebancija. E sad, valjda si bar povrsno upucen u uvjete koje MMF i WB postavljaju zemljama sa kojima ulaze u aranzmane? Ne radi se tu samo o pukom rezanju administrativnog aparata nego prvenstveno o odrzivim rjesenjima kroz restrukturiranje i harmonizaciju privrede te izgradnju funkcionalne drzavne uprave. Prakticno dijametralno suprotnim procesima od onih koje vec deceniju i po promvisu politicke elite RS.
Koliko god zluradost iz FBiH bila na tankim osnovama, ona nije ni embrion (auto)destruktivnoj imbecilnosti politike RS spram drzave BiH i svih njenih gradjana, jer svi placaju cijenu mitoloskog srbovanja. I zato si fakat u pravu, u FBiH nebi trebali likovati nad Dodikovim ekonomskim i politickim idiotarijama, dapace. Ali samo ga vi u RS mozete zaustaviti prije nego bude totalno kasno jer vi cete najvise i najebati.
-
Laus
#455 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Ekonomija je samo jedan segment zivota a nije bas ni privlacno sa, kako vi kazete, kokuzima se udruzivati. A i da je privlacno poslije samo letimicnog pogleda na razmisljanje vecine na ovom forumu nikom iz RS to ne moze pasti ni na pamet. Uostalom, nismo zbog ekonomje ratovali, necemo se ni zbog ekonomjije nasilno udruzivati.
Vrijeme je cudo, vidicemo sta ce nam donijeti, sve je do ljudi.
- seln
#456 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
I ja sve vrijeme govori: daj nam prvo je'nu kahvu, pa onda polahko, bez srkleta...Laus wrote:Ekonomija je samo jedan segment zivota a nije bas ni privlacno sa, kako vi kazete, kokuzima se udruzivati. A i da je privlacno poslije samo letimicnog pogleda na razmisljanje vecine na ovom forumu nikom iz RS to ne moze pasti ni na pamet. Uostalom, nismo zbog ekonomje ratovali, necemo se ni zbog ekonomjije nasilno udruzivati.Vrijeme je cudo, vidicemo sta ce nam donijeti, sve je do ljudi.
Last edited by seln on 22/06/2011 16:34, edited 1 time in total.
- madner
#457 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Tako je, ratovali ste za odcjepljenje od BiH. Sa jedinim argumentom u obliku teskog naoruzanja. Pa ste ipak pristali na puno manje od zacrtanog cilja.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#458 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
e kod ovog će pojedini kantoni popušiti dobro, a ne znam tačno kakva je situacija u PC sa budžetskim rorama...glede kredita polusvijet je dobro objasnio....more svak od banke uzeti kredu ali to je deračina, za ove kredite tipa MMF i SB kojima se servisiraju rupe u budžetu samo država BiH. Isto tako ove povoljne razvojne kredite ( za neke infrastrukturne projekte i tu je obično kombinacija dio grant sredstava + kredit) samo država BiH.madner wrote:Nisi aktuelan, FBiH odlucila da ne odrzava budzet kreditima.konrad wrote:Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju PC i Federacije. Jad i bijeda i tamo i vamo. Krade se i tamo i vamo. Nezaposlenost ogromna i tamo i vamo. Budzet se odrzava na kreditima i tamo i vamo. Nigdje svjetla u tunelu i tamo i vamo.Za i Protiv wrote:Nece Dodik, sto bi on plakao, on se nahapao i za sebe i za unucad svoje unucadi... Obicni gradjani RS-a ce plakati, kada stvari ponu niz brdo da idu... ili ne... kako ti ono rece, ako treba, jest ce se trava, ali neka nama PC-ja
Najsmjesniji su mi oni kojima je voda vec dosla do koljena, a smiju se nekom drugom brodu koji tone![]()
Bluip blup
A ovi krediti sa Srbijom, pa to vam je ko onaj pakistanski kredit lepog Harija
-
Laus
#459 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
I vi. Da je ovo danas RBiH ne bi pricali o tome hoce li Slavo dobiti podrsku od srpskih predstavnika ili ne.madner wrote:Tako je, ratovali ste za odcjepljenje od BiH. Sa jedinim argumentom u obliku teskog naoruzanja. Pa ste ipak pristali na puno manje od zacrtanog cilja.
- madner
#460 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Kako ne bi, pa i RBiH je bila drzava tri kons. naroda. 
I da dodam da mi nismo imali argumente 152mm i 155mm, ali eto spremni smo za drugi krug pregovora na istoj osnovi.
I da dodam da mi nismo imali argumente 152mm i 155mm, ali eto spremni smo za drugi krug pregovora na istoj osnovi.
-
Abacija
#461 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Pazi sto pises jer ce te sad @konrad napasti kako nisi za mir i zajednicki zivot.Laus wrote:I vi. Da je ovo danas RBiH ne bi pricali o tome hoce li Slavo dobiti podrsku od srpskih predstavnika ili ne.madner wrote:Tako je, ratovali ste za odcjepljenje od BiH. Sa jedinim argumentom u obliku teskog naoruzanja. Pa ste ipak pristali na puno manje od zacrtanog cilja.
-
Abacija
#462 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Eh sto si preosjetljiv. Nemoj tako zestoko reagovati.konrad wrote: Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju PC i Federacije. Jad i bijeda i tamo i vamo. Krade se i tamo i vamo. Nezaposlenost ogromna i tamo i vamo. Budzet se odrzava na kreditima i tamo i vamo. Nigdje svjetla u tunelu i tamo i vamo.
Najsmjesniji su mi oni kojima je voda vec dosla do koljena, a smiju se nekom drugom brodu koji tone
- polusvijet
#463 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Iako sam ubjedjen da nisi intelektualno kadar shvatiti koncept kontradikcije ipak cu ti se evo jos jednom obratiti, kratko i cisto u eksperimentalnu svrhu;Laus wrote:Ekonomija je samo jedan segment zivota a nije bas ni privlacno sa, kako vi kazete, kokuzima se udruzivati. A i da je privlacno poslije samo letimicnog pogleda na razmisljanje vecine na ovom forumu nikom iz RS to ne moze pasti ni na pamet. Uostalom, nismo zbog ekonomje ratovali, necemo se ni zbog ekonomjije nasilno udruzivati.Vrijeme je cudo, vidicemo sta ce nam donijeti, sve je do ljudi.
@Laus, kontradiktorno je diskutovati o ekonomskom i politickom stanju u BiH a istovremeno tvrditi da ono niti postoji (razdruzene ekonomije) niti te interesuje (drzavna ili FBiH politika, Slavo Kukic i sl.)!
I to sve na sarajevskom portalu, da bi apsurd bio veci.
I jos cu ti pomenuti Hamzu, carsijsku ludu iz moje mahale. Hamza je svako malo prilazio ljudima i derao im se u facu da ga ostave na miru, da ga uopste ne interesuju i da ima nekog posla pa zuri. Zatim nastavi niz ulicu da bi ubrzo opet isto to ponovio nekom drugom. A bez da mu se prethodno iko obratio ili ga uopste pogledao. Hamza je bio sizofrenicar, podvojena licnost.
Izvinjavam se moderaciji na off topic-u.Laus wrote: Samo sam zelio reci da ja bacim pogled cisto da vidim sta rade ljudi u okruzenju. Kad. npr. prebacim na dnevnik FTVa ne kontam 90% tema koje on obradjuje. Jednostavno to nisu teme koje mene okruzuju. Isto tako kad gledam dnevnik Srbije nemam pojma o cemu pricaju. Zadnje zanimjivo sto sam primjetio je to da Nikolic strajkuje gladju a dan danas ne znam zasto je to radio i uopste me ne interesuje a mogao bih za minut da vidim preko interneta. Moj zivot je Republika Srpska, to je ono sto znam, sto me interesuje i okruzuje.
-
Laus
#464 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
A sta nije jasno ? Ne bih trebao baciti pogled da vidim sta se desava kod vas i prodiskutovati koju na temu tih 10% koje kontam ? Pratim 2-3 teme. Uostalom, nisam tema ja, ima PP.
- Sasvim_Obican
#465 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Maloprije na Radio Slobodna Evropa novinarka pita nekog iz SDS-a, hoće li oni dati podršku Kukiću, a on odgovara: Nećemo. Onda ga novinarka pita : "To znači da ćete biti protiv ?", a ovaj oklijevajući : "Sve ćete vidjeti na sjednici Parlamenta".
Ako uzmemo u obzir činjenicu da je potrebno samo pet suzdržanih iz RS-a da miniraju zloupotrebu entitetskog glasanja i ako posmatramo nekategoričnost PDP-a i SDS-a, moglo bi biti jako veselo u prvom krugu glasanja...
Ako uzmemo u obzir činjenicu da je potrebno samo pet suzdržanih iz RS-a da miniraju zloupotrebu entitetskog glasanja i ako posmatramo nekategoričnost PDP-a i SDS-a, moglo bi biti jako veselo u prvom krugu glasanja...
- DrugaGimnazija
#466 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Moze li neko (gdje je @jeza_u_ledja kad ga covjek treba?) potvrditi kako ovo glasanje ide i da li moze suzdrzavanje SDS-a i PDP-a ustoliciti Kukica?
- ultima_palabra
#467 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Može, u drugom krugu... samo nemojte se zavaravati, SDS neće ništa učiniti bez Dodinog miga. A on će taj mig dati jedino ako se dogovorio sa Zlajom.DrugaGimnazija wrote:Moze li neko (gdje je @jeza_u_ledja kad ga covjek treba?) potvrditi kako ovo glasanje ide i da li moze suzdrzavanje SDS-a i PDP-a ustoliciti Kukica?
- DrugaGimnazija
#468 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Ima li neko taj zakon ili pravilnik u kojem je ovo glasanje objasnjeno?
-
convict
#469 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Ma nema, ali je pravilo primijenjeno nedavno kod izbora rukovodstva PSBiH.DrugaGimnazija wrote:Ima li neko taj zakon ili pravilnik u kojem je ovo glasanje objasnjeno?
Uglavnom, u prvom krugu glasanja, kandidat mora imati natpolovičnu većinu s tim da u oba entiteta mora imati bar trećinu. Ako ne uspije ide se u drugi krug gdje mora imati natpolovičnu većinu s tima da ni u jednom entitetu nema više od dvije trećine protiv.
Zvuči dosta glupo, ali je u praksi razlika ogromna. Dovoljno je dakle 5 suzdržanih iz RS-a za prolaz bez ijednog "za". Mislim da isto važi i za Vijeće ministara. Posebna priča je što VM izabrano na takav način ne bi moglo uraditi ništa zbog blokade u Domu naroda.
-
supervizor
#470 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Nemojte se prerano veseliti. Kukić neće proči, njega Zlaja nije ni kandidirao da bi prošao, nego da bi ojačao svoju pregovoračku poziciju u borbi oko ministarstva diplomatije. Kukić je Zlajin "žrtveni jarac".
-
Hipatija
#471 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
@supervizor, je li ti ovo kazala "Vidovita Džemila"?! Vidim da si saznao "prave informacije" ili od V. Džemile ili imaš parapsihološke sposobnosti (znaš čitati tuđe misli). Konkretnije, po seljački - ne SE.I dok voz stoji!!
Slavo Kukić odgovara svim "normalnim" , a ne odgovara samo "nekamufliranim"! Koliko nas je kakvih u BiH i po podršci/nepodršci S. Kukiću se vidi ("očituje").
S. Kukić ne odgovara "nekamufliranom" Dodiku, Čoviću, Ceriću,....(ova trojica su najuočljiviji i najmoćniji koji "duvaju u istu tikvu", koja se zove "torašenje"). Trojica izrazito "bahatog" ponašanja! Za ovu trojicu "kabadahija" S. Kukić je gospodin i visoka kultura!
Protiv S. Kukića su svi oni koji bi zadržali prethodno "idilično stanje" i u kojem se nalazimo od početka "primirja"!
Od silne miline (koju nam donose i žele ova trojica) "jedva dišem"!
Slavo Kukić odgovara svim "normalnim" , a ne odgovara samo "nekamufliranim"! Koliko nas je kakvih u BiH i po podršci/nepodršci S. Kukiću se vidi ("očituje").
S. Kukić ne odgovara "nekamufliranom" Dodiku, Čoviću, Ceriću,....(ova trojica su najuočljiviji i najmoćniji koji "duvaju u istu tikvu", koja se zove "torašenje"). Trojica izrazito "bahatog" ponašanja! Za ovu trojicu "kabadahija" S. Kukić je gospodin i visoka kultura!
Protiv S. Kukića su svi oni koji bi zadržali prethodno "idilično stanje" i u kojem se nalazimo od početka "primirja"!
Od silne miline (koju nam donose i žele ova trojica) "jedva dišem"!
- konrad
#472 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Mene interesuje sta ce biti ako Kukic ne prodje ?
Koliko ce jos proci mjeseci uzalud ?
Koliko ce jos proci mjeseci uzalud ?
-
udarnik35
#473 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Stav 3 clana IV Ustava BiH.DrugaGimnazija wrote:Ima li neko taj zakon ili pravilnik u kojem je ovo glasanje objasnjeno?
- DrugaGimnazija
#474 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Hvala!udarnik35 wrote:Stav 3 clana IV Ustava BiH.DrugaGimnazija wrote:Ima li neko taj zakon ili pravilnik u kojem je ovo glasanje objasnjeno?
Clan u pitanju:
Sve odluke u oba doma donose se većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju. Delegati i članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od tri dana od glasanja postignu saglasnost.
Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju,
pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.
Ako bi Kukic prosao bez ijednog glasa iz RS, ko bi onda imenovao trecinu ministara iz RS? Bi li tu SDS i PDP dobili poneko ministarstvo iako nisu glasali "za"?
-
udarnik35
#475 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?
Ti mislis da bi SDSova suzdrzanost u drugom krugu glasanja bila besplatna?DrugaGimnazija wrote:Ako bi Kukic prosao bez ijednog glasa iz RS, ko bi onda imenovao trecinu ministara iz RS? Bi li tu SDS i PDP dobili poneko ministarstvo iako nisu glasali "za"?udarnik35 wrote:Stav 3 clana IV Ustava BiH.DrugaGimnazija wrote:Ima li neko taj zakon ili pravilnik u kojem je ovo glasanje objasnjeno?