Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

atko

#451 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by atko »

madner wrote:Kod nas je reci za nekoga da je glup opravdanje a ne uvreda.
:thumbup:

a opravdanje i izgovori zamjena za svako rjesenje ;)
dr.Gonzo

#452 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by dr.Gonzo »

Kod nas je reci za nekoga da je glup opravdanje a ne uvreda.
Glup je u ovom kontekstu pridjev koji opisuje situaciju, dok su opravdanja i uvrede spadju u kategorije subjektivne interpretacije :mrgreen:
madner

#453 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by madner »

Ne u ovom slucaju je tvoje opravdanje. Kao eto, nisu krivi jer su glupi. Sta se tu moze.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#454 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Pera Trta »

Istjeraste sve nezaposlene s teme :(
madner

#455 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by madner »

Pera Trta wrote:Istjeraste sve nezaposlene s teme :(
Pa i bolje im je da ne forumaju, ko je jos nasao posao na forumu :D
dr.Gonzo

#456 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by dr.Gonzo »

madner wrote:Ne u ovom slucaju je tvoje opravdanje. Kao eto, nisu krivi jer su glupi. Sta se tu moze.
Nije opravdavanje, nego ti mislis da je opravdavanje. Ja sam jasno napisao sta je u pitanju, i nije mi cilj da bilo koga pravdam.
Istjeraste sve nezaposlene s teme
Evo ja odustaje od daljeg offtopica, i povlacim se sa teme dok se prica ne vrati na stari kolosjek.
vratnik

#457 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by vratnik »

Od uticaja nezaposlenosti na psihicko zdravlje, do kritike drustvenog poretka. :D
(ziveo sa-x, ziveo!!)

Neko je vec na prvoj stranici napisao dobar prijedlog, a to je fizicka aktivnost. Bez obzira na nedostatak posla, ustajati kao da se ide na isti, znaci nista spavanje do podne. Nedostatak love je uzas, ali je isto tako lose i nemati nista na sta je covjek ponosan (pri tome mislim na zadovoljstvo kad se dobro uradi neki posao). Sad dolazi opasni dio, moram dooobro paziti: znam da to nije ni blizu adekvatne zamjene za posao za koji ste kvalifikovani, ali pospremiti podrum, stan, posaditi ruze, mesti ulicu oko kuce, konobaristati, kopati kanale, pomagati na gradjevini, cistiti, je u svakom slucaju bolje nego plakati nad situacijom u kojoj se covjek nalazi (ovo stvarno govorim iz iskustva, posto sam ovo sve gore i radio cekajuci svoj posao. A bolje je zato sto covjek dobije ponovo osjecaj da vrijedi. A takav puno lakse dobija posao. Ne znam zasto je tako, ali znam da jeste. Sto se love tice, i nepravedne raspodjele. Pa, da vam kazem: naviknite se na to. A mislim da nece ni biti bolje: eno u Spaniji i Francuskoj mladi na barikadama, zato sto nemaju sanse, a kamoli drzave u tranziciji. Znaci, velika lova, zdravo. Za vecinu. Morate taj nedostatak ispuniti drukcije.
PS: nebitan dio, sad samo da odbranim madnera i ovu pricu za CV-ije i slicno.. Na forumu je skoro pa i nebitno kako ko pise, ali zamislite sad CV u kojem vam mlada osoba puna povjerenja u svoje znanje, bez minimuma radnog iskustva, nudi svoje usluge. Istina je sto neko napisa, da se vecina stvari o poslu nauci na radnom mjestu, ali kao sto je i skola kandidata bitna, isto tako je bitno i kako izgleda necija aplikacija. Kako pise datume? Da li nekad napise 1. 06. 2011, ili 1. juni 2011? Ja sam citao prijave na kojim su datumi bili pisani na tri razlicita nacina, ne znam da li je kandidat htio da pokaze da ih poznaje, ali meni je to izgledalo kao nedostatak discipline, da ne kazem povrsnost. Ne samo datum, vec i pravopis, sam izgled, sve su to stvari koje treba postovati, tako da ti treninzi i nisu bas samo gubljenje vremena. A i sve i da nista ne naucite na istim, mozda propusitte sansu da upoznate nekoga ko bi vam mogao pokazati neki konkurs.
Raspisah se, sorry, sve najbolje svima koji traze.
Bloo
Globalna šefica

#458 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Bloo »

vratnike :* :D divno
Bloo
Globalna šefica

#459 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Bloo »

madner wrote:
Pa i bolje im je da ne forumaju, ko je jos nasao posao na forumu :D

ja se nadam :D
Micaha

#460 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Micaha »

Šef wrote:
jedna tamo wrote:joj Šefe aj majketi ne bacaj šuplju, ovo su fakultetski obrazovani ljudi....
pusti nas ba bar da se istresamo na ovoj temi ako ništa drugo....
da su ovi ljudi htjeli kakav zanat sigurno ne bi studirali, trošili godine, živce, zdravlje i novac na studije već bi odmah sa 18 lopatu u ruke ha ja
Ne potcjenjujem ja nikoga, baš zato što su fakultetski obrazovani mislim da će shvatiti. To što su fakultetski mogu okačiti diplomu na zid da joj se dive ako nema posla. A očito ga nema. Bitno je imati alternativu. Ne propadati dok vrijeme ide. Osim toga ne potcjenjuj zanate, mnogi su kreativni i često donose veću lovu nego neki poslovi za koje je potrebna diploma.
Mnogi i studiraju iz razloga jer znaju koliko su neupotrebljivi u proizvodnji... Ne moze svako biti mehanicar. Neko dobro pamti, neko dobro vari...
Micaha

#461 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Micaha »

JThomas wrote:a ko će drugi?
hahahahah
Logicno, jednostavno, bolno istinito...
jedna tamo

#462 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by jedna tamo »

vala baš :roll:
ispade gori ovi zaposleni od nas nezaposlenih :roll:
atko

#463 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by atko »

Micaha wrote: Mnogi i studiraju iz razloga jer znaju koliko su neupotrebljivi u proizvodnji... Ne moze svako biti mehanicar. Neko dobro pamti, neko dobro vari...
E vala recenica nidje veze ... valjda se studira zbog neceg sto zelis/volis/vidis da imas potencijala raditi ... ja nisam otisa u inzenjerske vode sto neznam slikati nego sto volim matematiku fiziku itd ... a znam variti ... al sam htio taj var i matematicki da shvatim ;)

Al kod nas se vrlo cesto studira u nedostaku posla ... studirati je pohvalno ... ali i mac sa dvije ostrice ... kad se kadrovi pocnu stancati samo da im uzmes lovu ... zato imamo na stotine kriminolaga, pravnika i ekonomista u zemlji kriminala, bezakonja i sirotinje koji kao i prije studiranja ne mogu da nadju poso ni na recepciji da rade ... opet se briblizavamo zacaranom krugu ...

Takode, zanat je zanat ... ne podcjenjujte i nemojte omalovazavati zanat ... ono ko je zanatlija nije fakultetlija i obrnuto ... sta je programiranje npr nego zanat? fax je samo nadogradnja ...
Micaha

#464 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Micaha »

atko wrote:
Micaha wrote: Mnogi i studiraju iz razloga jer znaju koliko su neupotrebljivi u proizvodnji... Ne moze svako biti mehanicar. Neko dobro pamti, neko dobro vari...
E vala recenica nidje veze ... valjda se studira zbog neceg sto zelis/volis/vidis da imas potencijala raditi ... ja nisam otisa u inzenjerske vode sto neznam slikati nego sto volim matematiku fiziku itd ... a znam variti ... al sam htio taj var i matematicki da shvatim ;)

Al kod nas se vrlo cesto studira u nedostaku posla ... studirati je pohvalno ... ali i mac sa dvije ostrice ... kad se kadrovi pocnu stancati samo da im uzmes lovu ... zato imamo na stotine kriminolaga, pravnika i ekonomista u zemlji kriminala, bezakonja i sirotinje koji kao i prije studiranja ne mogu da nadju poso ni na recepciji da rade ... opet se briblizavamo zacaranom krugu ...

Takode, zanat je zanat ... ne podcjenjujte i nemojte omalovazavati zanat ... ono ko je zanatlija nije fakultetlija i obrnuto ... sta je programiranje npr nego zanat? fax je samo nadogradnja ...
U idealnom svjetu - da. U stvarnom je broj ovih koje sam ovde spomenuo nezanemariv. Nisu bas svi pravnici kao mali sanjali kako ce se gonjat po opstinskim sudovima...
JThomas

#465 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by JThomas »

brate, opštinski sud je prvostepeni za sve osim najtežih krivičnih djela...svi pravnici se ganjaju na opštinskom sudu.
Micaha

#466 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Micaha »

JThomas wrote:brate, opštinski sud je prvostepeni za sve osim najtežih krivičnih djela...svi pravnici se ganjaju na opštinskom sudu.
Pricam napamet. Nemam pojma sta se radi na opstinskom sudu, to sam uzeo kao primjer da se naslonim na njega
Proplanak

#467 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Proplanak »

madner wrote:Pa moramo se i mi nekako zabaviti na poslu. Losi CVovi su svakako radost cijele firme. :D

Ne znam zasto ides odmah na intervju, dobijes 50 CVova i onda se moras odluciti za neki uzi izbor na osnovu istih. Intervju ne zapadne svakoga, zato se prave razliciti krugovi. Naravno da su to drkadzije koje je zapalo, moras imati ljude koji su u stanju izfiltrirat druge drkadzije.

Daju se i kritike i ocjenjuje rad.
50 CV-ijeva = 50 osoba = 50 x 2 (ili više osoba) = 100 i više ljudskih sudbina.

Da, vrlo je smiješno. Primati platu, imati "obavezu" pojavljivanja na "radnom" mjestu i pri tome imati produktivnost 0,00 KM (čitaj proizvoditi TROŠKOVE) ne znači raditi - nego voditi se kao zaposlen i živiti na tuđoj grbači.

Izmišljena radna mjesta.

Šta je sa privatnošću podataka, etici i sličnim klincima-palcima? Izgubilo se u prevodu? Neki nabijaju žuljeve i šuljeve od dosade (zabavljajući se i smijući tuđoj muci), a neki od posla. I to je život. A on je sve ne samo predvidljiv. Ko je gore, ne znači da ne može biti i dole.

Odsutnost ljudskosti i nedostatak suosjećanja sa drugima je jedna vrlo ozbiljna i potencijalno nesaglediva posljedica Agresije na BiH i njeno društvo.

Danteovi krugovi pakla ili tvog neumjesnog crnog humora?

Rad se ne ocjenjuje, nego mjeri.
madner

#468 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by madner »

Kako bi ti to rijesio? Slucajno izvukao pravi CV? :D

Grijesis sto se tice produktivnosti, ali sta da ti kazem osim muhahahaha.

Rad se ocijenjuje, mjerenje moze biti ali i ne mora biti mjerodavno za ocjenu.
jedna tamo

#469 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by jedna tamo »

zna li iko da li se može ona potvrda iz Pia o radnom iskustvu fotokopirat i ovjerit i tako slat jer košta 20KM i sad svaki konkurs treba ponovo vaditi :?
ima nade

#470 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ima nade »

jedna tamo wrote:zna li iko da li se može ona potvrda iz Pia o radnom iskustvu fotokopirat i ovjerit i tako slat jer košta 20KM i sad svaki konkurs treba ponovo vaditi :?
Pa kopiraj i ovjeri u opstini , mislim da ovjera u opstini je ista kao orginalni dokument ja bar tako radim za sve dokumente cak i onu potvrdu o nekaznjavanju , a jednom sam i radnu knjizicu tako kopirala,ovjerila i poslala i nije bio problem
jedna tamo

#471 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by jedna tamo »

radnu knjižicu ne priznaju ...to sam već slala i vrate kao nepotpune dokumente, al kontam da se ova potvrda iz Pia može ovjerit i tako slat....
ima nade

#472 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ima nade »

jedna tamo wrote:radnu knjižicu ne priznaju ...to sam već slala i vrate kao nepotpune dokumente, al kontam da se ova potvrda iz Pia može ovjerit i tako slat....
e sad meni nisu pravili problem s radnom knjizicom jer je to bio dokaz da nemam godinu staza plus ona potvrda sa biroa, a slala sam u institut za mjeriteljstvo i uredno bila na testu i razgovoru i niko nije nista rekao.

ali bi trbalo da vazi isto kao i orginal, bar je do sad tako bilo ako nisu nesto promijenili
jedna tamo

#473 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by jedna tamo »

ok hvala :)
Proplanak

#474 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Proplanak »

madner wrote:Kako bi ti to rijesio? Slucajno izvukao pravi CV? :D

Grijesis sto se tice produktivnosti, ali sta da ti kazem osim muhahahaha.

Rad se ocijenjuje, mjerenje moze biti ali i ne mora biti mjerodavno za ocjenu.
Oni koji znaju šta traže i imaju priliku da biraju kada imaju veliki broj ponuda kao što je u ovom slučaju (po 300 i više kandidata po 1 radnom mjestu) nemaju problema da odaberu. Odnosi se i na druge sfere života.

Problemi nastaju kada oni što ne znaju dođu u priliku da odlučuju. Prave štetu za firmu, za potencijalne kolege i društvo u cjelini.

Definitivno se ne ocIjenjuje. Posao nije filozofija pa da može biti a i ne mora. Ili jeste, ili nije.

Probaj za razliku štogod suvislo ili korisno.

Ne nabijaj broj postova na ovim i sličnim temama.
madner

#475 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by madner »

Moze biti a i ne mora zato sto razne firme imaju razne metode poslovanja. Ako postoji bilo kakva sistematizacija za napredovanje/odpustanje onda se rad mora ocijenjivati. Ali slobodno navedi firme gdje si radio i gdje tako nesto nije postojalo. :D

Potpuno si izbjegao odgovor na jako jednostavno pitanje, sto je odlika osoba koje ne zele diskutovati nego imaju potrebu da samo izraze svoje frustracije. Dakle ako ti je problem sto o sudbini odlucuje CV koja je alternativa?
Kojom metodom bi suzio krug na neki razuman broj?

Nadam se da si u stanju argumentirati, dosad si samo iznosio svoje misljenje.
Post Reply