Kupovina laptopa
Moderator: Benq
-
Eniac
#452 Re: Kupovina laptopa
Ubuntu je slican Windowsu, mozda ne izgleda u pocetku isto, ali lako se navici, pa nece biti problem nauciti roditelje kako da koriste racunar, lako se instalise, Skype ze Ubuntu ima, Ubuntu je besplatan, dakle nema potrebe zezati se sa crackovanim Windowsima ili ih placati legalne. Ako bas moraju Windowsi, onda kako se snadjes. I ako stavis stariju verziju Ubuntua, na primjer 10.4 LTS (meni najdraza Ubuntu verzija) takav racunar ce raditi brze nego ako mu stavis Windows 7 ili 8 ili cak i XP. Vistu zaboravi kao da ne postoji.Broly_the_Legend wrote:za njihove potrebe mislim da je sasvim okMej wrote:Jedno pitanje..
Hocu da kupim roditeljima laptop, za skype i slicno..
Da li je OK da uzmem ovaj: http://www.ekupi.ba/NOT-LN-G505-59-3902 ... 18220.aspx
Dobra mu je cijena 499KM
jedino sto nema operativni sistem a to znaci da ces il trebati uzeti now windows ili se snaci ako ima neko koga znas da ti ubaci crackovan
posto su ovi ekupi sam posrednik za prodaju to znaci da ces ako budes kupovala novi win morat ces ga uzeti odvojeno sto je barem jos nekih 160 km plus instalaija kod nekog servisera ( 30-ak km) ili poznanika
Nisam jos instalisao Windows 8 ali instalacija Windows 7 je tako jednostavna da nema potrebe davati novac nekome za instalaciju.
-
lajk
#453 Re: Kupovina laptopa

ako moze neko misljenje ? hiCa je
-
saymynamee
#455 Re: Kupovina laptopa
Koju marku laptopa da uzmem? za ono sto trazim dell mi je preskup, a od ostalih koji da odabrem, toshiba, hp ili nesto trece?Eniac wrote:Pa, Intel HD 4000 a jos bolje HD 4500 nisu lose grafike, moze se sa njima igrati. Ali, po podacima sa HP web sitea, ovaj model dolazi sa HD 3000, pa malo starije igrice mogu, ove najnovije mozda nece moci.Kinaski wrote:sa intel hd grpahics mos samo pacmana pucatsaymynamee wrote:http://shop.imtec.ba/laptopi/13259-hp-650-h5k60ea-.html#
sta mislite o ovome? nisam neki gejmerali da li bih mogla igrati novije igrice?
To je kompjuter "opste prakse", znaci za ljude koji uglavnom trebaju Office aplikacije. Iako, HD 3000 podrzava full HD, pa filmovi u HD-u ne bi trebali biti problem. Narocito ako se stave 64 bitni windowsi i onda stavi 8GB RAM-a. Odredis 2 ili 3 GB za grafiku i ostatak za sistem i to je dovoljno.
- LeonardoAC
#456 Re: Kupovina laptopa
od acera i asusa bježi u svakom slučaju. Kod laptopa ti je najbitniji kvalitet plastike (naravno nakon performansi), a tu je TOSHIBA neprikosnovena. Lenovo je isto tako odlična opcija - posebno biznis edicije - ThinkPad, tim laptopima nema smrti
- zateznistub
#457 Re: Kupovina laptopa
Ovo za Toshibu je ziva istina. Toshiba koju sam kupio 2008 godine danas bolje izgleda od HP-a koji je bio star godinu dana kad ga je mlađa zaila vodom i ubila. Vaio koji sada imam poprilicno fino djeluje, ali se ipak ne moze mjeriti sa toshibom...LeonardoAC wrote:od acera i asusa bježi u svakom slučaju. Kod laptopa ti je najbitniji kvalitet plastike (naravno nakon performansi), a tu je TOSHIBA neprikosnovena. Lenovo je isto tako odlična opcija - posebno biznis edicije - ThinkPad, tim laptopima nema smrti
-
developer10
#458 Re: Kupovina laptopa
Preporuka za laptop do nekih 1400-1500 KM? Ne usuđujem se ići na HP-a, imao sam problema prije s njim. Svidja mi se opcija doplate za garanciju, tako da bih isao na mozda ukupno 4-5 god. Znam da Dell ionako daje uglavnom dobru garanciju i plus doplata.
Bitno mi je da je ekran 17", procesor min. i5, 64-bitni, grafika solidna (ne treba mi za igre..)
Sto se OS-a tice, razmisljam da drzim na njemu Linux mada se bojim da nece podrzavati sve sto mi bude trebalo ali o tom potom, mogu imati i dual boot sa nelegalnim Win7
Bitno mi je da je ekran 17", procesor min. i5, 64-bitni, grafika solidna (ne treba mi za igre..)
Sto se OS-a tice, razmisljam da drzim na njemu Linux mada se bojim da nece podrzavati sve sto mi bude trebalo ali o tom potom, mogu imati i dual boot sa nelegalnim Win7
-
tagomago
#459 Re: Kupovina laptopa
mene bi svaki hp razočarao, jednog ovih dana šaljem u penziju. ne toliko sistemski ili procesima koliko "papirnatnim" dizajnom & pregrijavanjem - plastika im je totalni haos. za te pare bih ja toshibu ili dell
-
Eniac
#460 Re: Kupovina laptopa
Ali ima jedna stvar kod HP-a koju drugi nemaju. A to je da HP nudi najvise modela laptopa sa mat ekranima dok svi drugi imaju samo sa sjajnim ekranima i mozda jedan model sa mat ekranom. Barem u nasim radnjama. A ko cesto koristi laptop napolju zna zasto je to vazno.
-
Eniac
#461 Re: Kupovina laptopa
Po tvom postu vidim da ces raditi nesto sa grafikom i/ili video. Probaj ubuntustudio ili neku drugu multimedijsku distribuciju Linuxa. Ima svega.developer10 wrote:Preporuka za laptop do nekih 1400-1500 KM? Ne usuđujem se ići na HP-a, imao sam problema prije s njim. Svidja mi se opcija doplate za garanciju, tako da bih isao na mozda ukupno 4-5 god. Znam da Dell ionako daje uglavnom dobru garanciju i plus doplata.
http://linux-sound.org/distro.html je lista multimedijskih distribucija. Lista je pravljena za audio entuzijaste, ali spominju se i druge.
-
saymynamee
#462 Re: Kupovina laptopa
laptop sa dobrom grafickom i slabijim procesorom ili obratno?
-
Eniac
#463 Re: Kupovina laptopa
Zavisi za sta. Laptop za muziku treba bolji procesor a slabiju graficku (sa 4 core procesorom i puno RAM-a dovoljna je integrisana grafijka), a laptop za grafiku i video treba bolju graficku sa barem boljim i3 procesorom. Za igre treba oboje dobro (dobra grafika i barem i5 pozeljno 4 core procesor), za office i opstu praksu dobar procesor barem 2 core moze i bez graficke (integrisana grafika dovoljna). Za photoshop dovoljan i3 procesor sa prosjecnom grafikom, ili procesor sa integrisanom HD 4000 grafikom, graficka karta i ne treba.saymynamee wrote:laptop sa dobrom grafickom i slabijim procesorom ili obratno?
-
saymynamee
#464 Re: Kupovina laptopa
http://shop.imtec.ba/laptopi/12792-tosh ... 5-2cj.html#Eniac wrote:Zavisi za sta. Laptop za muziku treba bolji procesor a slabiju graficku (sa 4 core procesorom i puno RAM-a dovoljna je integrisana grafijka), a laptop za grafiku i video treba bolju graficku sa barem boljim i3 procesorom. Za igre treba oboje dobro (dobra grafika i barem i5 pozeljno 4 core procesor), za office i opstu praksu dobar procesor barem 2 core moze i bez graficke (integrisana grafika dovoljna). Za photoshop dovoljan i3 procesor sa prosjecnom grafikom, ili procesor sa integrisanom HD 4000 grafikom, graficka karta i ne treba.saymynamee wrote:laptop sa dobrom grafickom i slabijim procesorom ili obratno?
sta mislis o ovome? ova graficka ili intel hd 4000?
-
Eniac
#465 Re: Kupovina laptopa
Kako ja vidim to je low-end kartica, koja nije bolja od integrisanih grafika. Zasto onda kupiti laptop sa tom karticom?saymynamee wrote:http://shop.imtec.ba/laptopi/12792-tosh ... 5-2cj.html#Eniac wrote:Zavisi za sta. Laptop za muziku treba bolji procesor a slabiju graficku (sa 4 core procesorom i puno RAM-a dovoljna je integrisana grafijka), a laptop za grafiku i video treba bolju graficku sa barem boljim i3 procesorom. Za igre treba oboje dobro (dobra grafika i barem i5 pozeljno 4 core procesor), za office i opstu praksu dobar procesor barem 2 core moze i bez graficke (integrisana grafika dovoljna). Za photoshop dovoljan i3 procesor sa prosjecnom grafikom, ili procesor sa integrisanom HD 4000 grafikom, graficka karta i ne treba.saymynamee wrote:laptop sa dobrom grafickom i slabijim procesorom ili obratno?
sta mislis o ovome? ova graficka ili intel hd 4000?
Ako treba da ti procesor obavlja neke vaznije poslova onda je dobro imati graficku karticu jer ona umjesto procesora preuzme posao oko grafike. Ako ne, sama ta kartica nije nista posebno. Dakle, ako ces raditi na laptopu nesto sto uzima puno procesorke snage ivremena, dobro je imati cak i takvu karticu jer oslobadja procesor tog posla. Ako to nije situacija onda ti graficka kartica ne treba.
Na primjer moj laptop mora imati makar i takvu karticu jer onda procesor preuzme posao obrade zvuka i ne trosi snagu na obradu grafike. Zato je meni vazno da laptop ima posebu karticu, makar i slabiju, samo da bih procesor oslobodio posla oko grafike.
Ako tvoj laptop (procesor) nece raditi takve poslove, ne moras placati dodatno za karticu.
A to znaci da ako ti laptop bez posebne graficke kartice bude znacajno jeftiniji od tog laptopa, mozda da kupis bez kartice. Ako nije jeftiniji onda ti kartica nece smetati, pa nema razlog da ga ne kupis. Ali, opet ti kazem, kupujes laptop za ono za sta ti treba, ne kupujes ga samo po onome sta pise u specifikacijama.
-
saymynamee
#466 Re: Kupovina laptopa
treba mi neki prosjecni laptop, net i povremeno igre. za net znam da mogu i jeftiniji laptopi. zanima me da li su ove karakteristike bar minimum za danasnje igrice? da trazim samo za igre, kupila bih racunar, treba mi neka sredina.
- semirsar
#467 Re: Kupovina laptopa
Navedi barem vrstu ili koje igrice, da raja ne pomisli da ces gOnjat' najnoviji CoD, Battlefield ili NFS...saymynamee wrote:treba mi neki prosjecni laptop, net i povremeno igre. za net znam da mogu i jeftiniji laptopi. zanima me da li su ove karakteristike bar minimum za danasnje igrice? da trazim samo za igre, kupila bih racunar, treba mi neka sredina.
-
lajk
#468 Re: Kupovina laptopa
Hp il toshiba
Za neta i normalne funskcije (word i ostalo)..necu igrica igrat
-
Alkos
#469 Re: Kupovina laptopa
Već par godina koristim Lenovo G560 i zaista sam prezadovoljan.
Intel Core i3-330M dual-core processor (2.13GHz, 3MB L3 cache)
NVIDIA GeForce 310M
4GB RAM
320GB HDD
Kako je u kući samo jedan računar, vakat je da se razmišlja o kupovini novog, a da se ovaj prebaci supruzi.
Treba mi računar koliko-toliko sličnih karakteristika, po mogućnosti malo bolji, brži, jači... Ipak sam ovaj prevazišao. 
Na stranici IMTECA našao sam dosta laptopa, sa dosta sličnim karakteristikima, a jako mi se teško odlučiti za neki. Molim vas za par savjeta ili preporuka kako bih se lakše odlučio. U opticaj dolaze i drugi brandovi, ne mora biti isključivo Lenovo. Laptop inače koristim najviše za posao, rad u office paketima, gledanje filmova, surfanje i slično, a ponekad i za igranje igrica kad se ugrabi vremena.
U nastavku su neki na koje sam ja obratio pažnju, najviše zbog cijene. Možete li mi po ovom spisku dati svoje mišljenje koji su po vama TOP 3-5 modela ili šta bi vi izabrali od svega ponuđenog??
Unaprijed Vam hvala vam od srca!
http://www.zaslike.com/files/d7v5qrrtxjgue3lamwy7.jpg

NVIDIA GeForce 310M
4GB RAM
320GB HDD
Kako je u kući samo jedan računar, vakat je da se razmišlja o kupovini novog, a da se ovaj prebaci supruzi.
Na stranici IMTECA našao sam dosta laptopa, sa dosta sličnim karakteristikima, a jako mi se teško odlučiti za neki. Molim vas za par savjeta ili preporuka kako bih se lakše odlučio. U opticaj dolaze i drugi brandovi, ne mora biti isključivo Lenovo. Laptop inače koristim najviše za posao, rad u office paketima, gledanje filmova, surfanje i slično, a ponekad i za igranje igrica kad se ugrabi vremena.
U nastavku su neki na koje sam ja obratio pažnju, najviše zbog cijene. Možete li mi po ovom spisku dati svoje mišljenje koji su po vama TOP 3-5 modela ili šta bi vi izabrali od svega ponuđenog??
Unaprijed Vam hvala vam od srca!

- skafiskafsnjak
#470 Re: Kupovina laptopa
Zavisi koji hp. Pavillon izbjegavaj. ProBook je solidna serija.lajk wrote:Hp il toshiba![]()
Iako i toshiba je okej... zavisi koju konfu nadjes.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
- Broly_the_Legend
#471 Re: Kupovina laptopa
1. drugi dell laptop po redu
2. prvi acer
3. prvi hp probook
4. drugi samsung ativ
i ovaj treci lenovo bi bio u konkurenciji al pentium preko i3 ili i5 en bih uzeo
2. prvi acer
3. prvi hp probook
4. drugi samsung ativ
i ovaj treci lenovo bi bio u konkurenciji al pentium preko i3 ili i5 en bih uzeo
-
Eniac
#472 Re: Kupovina laptopa
Ja bih sebi ovaj Dell sa i5-4200U procesorom (drugi od Dellova). Jer je to laptop sa najboljim procesorom od svih ponudjenih (4. generacija 15 W). Ako ti to nije vazno, a kako je to i5 sa dvije jezgre, ne sa 4, mozes proci jeftinije sa nekim od i3 trece generacije. Na primjer treci po redu Acer ili treci po redu Dell. Treca Toshiba nije losa ako se zadovoljis sa i3 procesorom, dolazi graficka kartica i licenciran Windows (8, 64 bita). Ali je i sa slabijim procesorom.Alkos wrote:Već par godina koristim Lenovo G560 i zaista sam prezadovoljan.
NVIDIA GeForce 310M
4GB RAM
320GB HDD
Kako je u kući samo jedan računar, vakat je da se razmišlja o kupovini novog, a da se ovaj prebaci supruzi.Treba mi računar koliko-toliko sličnih karakteristika, po mogućnosti malo bolji, brži, jači... Ipak sam ovaj prevazišao.
Na stranici IMTECA našao sam dosta laptopa, sa dosta sličnim karakteristikima, a jako mi se teško odlučiti za neki. Molim vas za par savjeta ili preporuka kako bih se lakše odlučio. U opticaj dolaze i drugi brandovi, ne mora biti isključivo Lenovo. Laptop inače koristim najviše za posao, rad u office paketima, gledanje filmova, surfanje i slično, a ponekad i za igranje igrica kad se ugrabi vremena.![]()
Unaprijed Vam hvala vam od srca!![]()
Ako bih sebi kupovao, to ne bi bio ni jedan sa liste nego bih trazio neki sa i5 4. generacije i 4 jezgre (4440 ili 4670), grafickom karticom od 2 GB (svejedno nVidia ili Radeon) i 8 GB RAM-a ili sa 4 GB ali da se moze prosirivati do 16 GB i vise. HDD sa 7200 rpm 500 GB, moze i 320 GB, pa mozda i manje (250 ili 160). Po mogucnosti sa instalisanim Win7 PRO (PRO ako bih vise od 16 GB RAM, ako ne onda je dosta Home Premium). Windows 8 jedino ako ovakav sa Win 7 ne moze da se kupi. I barem 2xUSB3 i koliko god dodje USB2. Mislim da bi tako nesto kostalo oko 1500 KM za 15,6" do 1700 za 17,3" .
-
Alkos
#473 Re: Kupovina laptopa
Hvala punoBroly_the_Legend wrote:1. drugi dell laptop po redu
2. prvi acer
3. prvi hp probook
4. drugi samsung ativ
-
Alkos
#474 Re: Kupovina laptopa
Možeš li mi predložiti nešto, neki model sa IMTEC ili bilo koje druge stranice, čisto da vidim na šta mislišEniac wrote:Ja bih sebi ovaj Dell sa i5-4200U procesorom (drugi od Dellova). Jer je to laptop sa najboljim procesorom od svih ponudjenih (4. generacija 15 W). Ako ti to nije vazno, a kako je to i5 sa dvije jezgre, ne sa 4, mozes proci jeftinije sa nekim od i3 trece generacije. Na primjer treci po redu Acer ili treci po redu Dell. Treca Toshiba nije losa ako se zadovoljis sa i3 procesorom, dolazi graficka kartica i licenciran Windows (8, 64 bita). Ali je i sa slabijim procesorom.Alkos wrote:Već par godina koristim Lenovo G560 i zaista sam prezadovoljan.
NVIDIA GeForce 310M
4GB RAM
320GB HDD
Kako je u kući samo jedan računar, vakat je da se razmišlja o kupovini novog, a da se ovaj prebaci supruzi.Treba mi računar koliko-toliko sličnih karakteristika, po mogućnosti malo bolji, brži, jači... Ipak sam ovaj prevazišao.
Na stranici IMTECA našao sam dosta laptopa, sa dosta sličnim karakteristikima, a jako mi se teško odlučiti za neki. Molim vas za par savjeta ili preporuka kako bih se lakše odlučio. U opticaj dolaze i drugi brandovi, ne mora biti isključivo Lenovo. Laptop inače koristim najviše za posao, rad u office paketima, gledanje filmova, surfanje i slično, a ponekad i za igranje igrica kad se ugrabi vremena.![]()
Unaprijed Vam hvala vam od srca!![]()
Ako bih sebi kupovao, to ne bi bio ni jedan sa liste nego bih trazio neki sa i5 4. generacije i 4 jezgre (4440 ili 4670), grafickom karticom od 2 GB (svejedno nVidia ili Radeon) i 8 GB RAM-a ili sa 4 GB ali da se moze prosirivati do 16 GB i vise. HDD sa 7200 rpm 500 GB, moze i 320 GB, pa mozda i manje (250 ili 160). Po mogucnosti sa instalisanim Win7 PRO (PRO ako bih vise od 16 GB RAM, ako ne onda je dosta Home Premium). Windows 8 jedino ako ovakav sa Win 7 ne moze da se kupi. I barem 2xUSB3 i koliko god dodje USB2. Mislim da bi tako nesto kostalo oko 1500 KM za 15,6" do 1700 za 17,3" .
- Broly_the_Legend
#475 Re: Kupovina laptopa
Pogledao sam malo laptope na imtecu i neces nista dobit vise za 1500 km. Ove procesore gore sto su navedeni nisam siguran da oni imaju uopste mobilnu verziju, bar ja jos nisam vidio laptop s tim procesorima.
Evo ti lap za 1500 km pa uporedi sebi s gore preporucenim.
http://shop.imtec.ba/laptopi/15688-leno ... 314-.html#
Evo ti lap za 1500 km pa uporedi sebi s gore preporucenim.
http://shop.imtec.ba/laptopi/15688-leno ... 314-.html#