Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#451 Re: Ljetne gume

Post by johntra »

Pa čovjek je napisao isto što i ti, samo što je on sebi uzeo tvrđu verziju te gume koja košta 166 KM... :lol:
Oxygenn

#452 Re: Ljetne gume

Post by Oxygenn »

helpdesk wrote:Mislim stavrno!!! Ko rece da je najpovoljnije u GumaM?
johntra wrote:Pa čovjek je napisao isto što i ti, samo što je on sebi uzeo tvrđu verziju te gume koja košta 166 KM... :lol:
Razlog mog odgovora - razlika u 80pfeninga :-)
johntra

#453 Re: Ljetne gume

Post by johntra »

Pa jeste povoljno čim je 166 kerma, vjerovatno je ova tvrđa varijanta skuplja u Guma M....
nikopolidis

#454 Re: Ljetne gume

Post by nikopolidis »

Pogledajte cijene guma u Sloveniji, neuporedivo jeftinije nego kod nas. Za veće dimenzije ušteda može biti i preko 100 KM po gumi.
nikopolidis

#455 Re: Ljetne gume

Post by nikopolidis »

promaha wrote:e jbg taman rekoh ima negdje pojeftino bridgestona xD :)
Bridgestone imaš u GumaPro na Stupu i u Automerc Škoro, otprilike ista cijena.

Koliko ja znam zastupnik je Nuić iz Ljubuškog, pokušaj i kod njih, najbliža maloprodaja je u Vitezu, mislim da veleprodaju imaju i u Sarajevu.
helpdesk

#456 Re: Ljetne gume

Post by helpdesk »

nikopolidis wrote:Pogledajte cijene guma u Sloveniji, neuporedivo jeftinije nego kod nas. Za veće dimenzije ušteda može biti i preko 100 KM po gumi.
Negdje na početku ove teme sam postavio link za gume u Sloveniji. Ima link isto za jedan hrvatski forum na kojemu se može saznati na koji fazon prolaza carinu. Neznam koji je fol kod nas, jeli se više isplati postaviti gume u SLO odma h na auto ili ih dovući pa tražiti povrat poreza ako ikako to može? Treba se malo raspitat oko ovoga.
nikopolidis

#457 Re: Ljetne gume

Post by nikopolidis »

helpdesk wrote:
nikopolidis wrote:Pogledajte cijene guma u Sloveniji, neuporedivo jeftinije nego kod nas. Za veće dimenzije ušteda može biti i preko 100 KM po gumi.
Negdje na početku ove teme sam postavio link za gume u Sloveniji. Ima link isto za jedan hrvatski forum na kojemu se može saznati na koji fazon prolaza carinu. Neznam koji je fol kod nas, jeli se više isplati postaviti gume u SLO odma h na auto ili ih dovući pa tražiti povrat poreza ako ikako to može? Treba se malo raspitat oko ovoga.
Nikakav problem oko povrata poreza, kupite gume, stavite ih na auto i dobijete formular u prodavnici koji treba da ovjerite na slovenačkoj granici. Sa ovjerenim formularom se treba vratiti kod vulkanizera za povrat poreza. Kod Furlana su malo skuplje cijene, pogledajte ovo:

http://www.vulkanizerstvo-lasic.si/
Alkos

#458 Re: Ljetne gume

Post by Alkos »

Moze li neko preporuciti ljetne gume za Fabiu, 185/60/R14?!

Inace, premisljam se izmedju Fulde (Carat progresso) i Michelinke (Energy Saver), jer su se te dvije gume najbolje pokazale na ADAC-ovom posljednjem testu. Koje odabrati pitanje je sad! Ako je neko koristio ove gume, ili zeli preporuciti neke druge, neka napise kako bih konacno donio odluku :)

Hvala.
vnm

#459 Re: Ljetne gume

Post by vnm »

ne znam na koje ti testove mislis, posto tu fulda nisam upratio na aktuelnom testu.
energy saver je najskuplja guma u klasi, a po rezultatima je tu negdje sa dosta jeftinijim gumama (uniroyal).
frngla

#460 Re: Ljetne gume

Post by frngla »

uzmi energy saver jer je strasna guma :)
TheGodfather001

#461 Re: Ljetne gume

Post by TheGodfather001 »

frngla wrote:uzmi energy saver jer je strasna guma :)
Potpis k'o kuća. 2 seta Michelin ES promijenio cca 100.000 KM prešao na istim, i samo riječi hvale. Dokle god se budu proizvodile biće na mom autu. :D
Karabaja

#462 Re: Ljetne gume

Post by Karabaja »

Ja bih da pohvalim TIGAR SIGURA :D

Kupio 4 nove 165/65 R14 - 250 KM i baš sam zadovoljan :D
Qler

#463 Re: Ljetne gume

Post by Qler »

Nove tigar, po meni, daleko su bolje od bilo kojih polovnih...
helpdesk

#464 Re: Ljetne gume

Post by helpdesk »

Qler wrote:Nove tigar, po meni, daleko su bolje od bilo kojih polovnih...
Jeste kad gledas dubinu kanala. Ali mnogi se zale da vec na prvom ,cak i laganom penjanju na trotoar, guma dobije bubreg. To im je osnovna mana.Odite na srpske forume, pa vidite. E sad, nova guma sa bubregom i polovna bez, nema se sta pricat.
Dakle vrlo pazljivo sa Sigurom.
Alkos

#465 Re: Ljetne gume

Post by Alkos »

Alkos wrote:Moze li neko preporuciti ljetne gume za Fabiu, 185/60/R14?!

Inace, premisljam se izmedju Fulde (Carat progresso) i Michelinke (Energy Saver), jer su se te dvije gume najbolje pokazale na ADAC-ovom posljednjem testu. Koje odabrati pitanje je sad! Ako je neko koristio ove gume, ili zeli preporuciti neke druge, neka napise kako bih konacno donio odluku :)

Hvala.
Znaci da zakljucim i da konacno kupujem - izmedju Fulde (Carat Progresso), Michelina (ES), Uniroyala (RE) i Continentala (PremiumContact) da odaberem Energy Saver?!?

Hvala puno svima.
drndalo

#466 Re: Ljetne gume

Post by drndalo »

Od ponudjenih guma, ja bih birao bas u rikverc... Conti, pa Uniroyal, pa Michelin, pa Fulda...

Ne znam, mislim da Michelin nije odavno 20-30% vecim kvalitetom vrijedan toliko vece cijene... Naravno, ako su cjenovno bolje, mogu i one...

Najblize sto nadjoh od slicnih na testu:

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

Sta god odaberes, neces masiti, a ti vidi ko sta nudi...
Alkos

#467 Re: Ljetne gume

Post by Alkos »

Hvala na savjetu...

Vidim Uniroyal RE svi hvale, ali me buni sto su toliko jeftinije od ostalih (u gumi pro 4 kom 356 KM, u makbelu nesto skuplje).
S druge strane nasao sam dosta povoljne Michelinke na gume.ba pa ne znam koliko je sigurno kupovati preko te stranice?!

I ako moze neko da mi kaze koji DOT da trazim kada budem kupovao gume, tj da li da trazim samo gume proizvedene prosle godine ili u obzir dolaze i gume starijeg datuma?!

Jos jednom puno hvala i izvinite na peglanju :-D
lavic

#468 Re: Ljetne gume

Post by lavic »

Ako svi hvale Uniroyal, onda znas da su svi sa njom zadovoljni, a jeftinija je zato sto je to kao nizi rang guma od Continentala koji je vlasnik Uniroyala, pa iz tog razloga mora biti i jeftinija malo od iste klase gume Contia...
Za prosjecna auta i nase uslove eksploatacije je vise nego dobra, i mislim da je bolja od Mish. ES.
Teufik

#469 Re: Ljetne gume

Post by Teufik »

helpdesk wrote:
nikopolidis wrote:Ima link isto za jedan hrvatski forum na kojemu se mo+AX4-e saznati na koji fazon prolaza carinu. Neznam koji je fol kod nas, jeli se vi+AWE-e isplati postaviti gume u SLO odma h na auto ili ih dovu+AQc-i pa tra+AX4-iti povrat poreza ako ikako to mo+AX4-e? Treba se malo raspitat oko ovoga.
Gledaj ovdje
http://forum.hr/showthread.php?t=633317&page=37
nikopolidis

#470 Re: Ljetne gume

Post by nikopolidis »

Teufik wrote:
helpdesk wrote:
nikopolidis wrote:Ima link isto za jedan hrvatski forum na kojemu se mo+AX4-e saznati na koji fazon prolaza carinu. Neznam koji je fol kod nas, jeli se vi+AWE-e isplati postaviti gume u SLO odma h na auto ili ih dovu+AQc-i pa tra+AX4-iti povrat poreza ako ikako to mo+AX4-e? Treba se malo raspitat oko ovoga.
Gledaj ovdje
http://forum.hr/showthread.php?t=633317&page=37
U Hrvatskoj su malo drugačiji propisi, koliko znam kod njih se može uvesti jedna guma po osobi, tako da i u prodavnici neće da prodaju i ovjere formular ako nije prisutno onoliko osoba koliko se guma kupuje. Za nas ne prave probleme, može se uzeti regularno 4 gume, na slovenačkoj granici ne prave problem prilikom izlaska, ovjere formular i to je to, eventualno ako se odmah vraćate po porez mogu vas skontati pa ako je carinik nadrndan može praviti probleme. Inače porez ne morate vraćati lično, može i neko drugi.
baja

#471 Re: Ljetne gume

Post by baja »

isplati se malo pogledat....

uzeo uniroyal RE u guma pro 536KM, a u makbelu iste 556....205/55/16

eto ostalo za dorucka :D
AmADin_gospo

#472 Re: Ljetne gume

Post by AmADin_gospo »

lavic wrote:Ako svi hvale Uniroyal, onda znas da su svi sa njom zadovoljni, a jeftinija je zato sto je to kao nizi rang guma od Continentala koji je vlasnik Uniroyala, pa iz tog razloga mora biti i jeftinija malo od iste klase gume Contia...
Za prosjecna auta i nase uslove eksploatacije je vise nego dobra, i mislim da je bolja od Mish. ES.
ma kod naše stoke je najbitnija cijena, tako da im iz glave nemožeš izbiti Savu za zimu, i nižu klasu Uniroyala, Kumha, Save, Baruma, Tigra.

pričajmo mi priču, opet če raja otiči kod vulkanizera i prvo pitati "imate li koje jeftine ljetne gume" pa tek onda kad dobije cijenu njih 2-3 prisječati se amiđe, daiđe, komšije il čače koji je na stojadinu il dvojci vozio neke od tih marki po lokvama na čaršiji ljeta 85te.
baja

#473 Re: Ljetne gume

Post by baja »

uniroyal 2 mjesto u klasi 14" po adac-u......tačka :?

a onda vidim stavljen u grupu sa barumom i tigar....niđe veze
baja

#474 Re: Ljetne gume

Post by baja »

još jedan detalj....

ne kontam bezrazložno skupe gume tipa sportive i save npr., a recimo hankook jeftin koji je od obje zajedno bolji kako god okreneš... :run:
dottore

#475 Re: Ljetne gume

Post by dottore »

Trenutno su mi na mercedesu ContiSport... predobre gume...
nisam probao, al kazu da su ove Dunlop SP SportMaxx odlicne

i naravno ToyoProxes :mrgreen:
Post Reply