Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
beautyfool

#451 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Sta ima novo kod Irish ? Jeli se porodila ?
Sheftelija

#452 Re: Trudnjače online

Post by Sheftelija »

Ja sam u prvoj trudnoci krenula na vjezbe u 26.sedmici, tako su mi preporucili. Isla sam u DZ Kumrovec. E sad sam opet lanirala ali ovaj put u Skerlicevu jer mi je blize. Meni su bas bas pomogle te prireme na porod i to vise psihicki nego Bilo me uzasno strah poroda i svo vrijeme sam htjela epiduralnu ili carski. Na tim pripremama uz vjezbe disanja babica je tako dobro opisivala sve faze poroda, kako to ide (bol naravno nije mogla opisati) i kolika je prednost prirodnog nad carskim da me vise uopste nije bilo strah. Valjda mi je bilo lakse kad koliko-toliko znam sta me ocekuje i kakav je proces porodjaja. Uglavnom porodila se prirodno, disanje mi i nije bilo od neke pomoci jer sam se grcila od bolova i zadrzavala dah umjesto da predisem bol (koliko god se trudila disati nije islo) ali sam nekako imala osjecaj da kada sam legla na sto da ja vodim porod a ne doktor. Ma uglavnom vjezbe su super....ja cu ici da malo obnovim gradivo. :)
Neposlusna

#453 Re: Trudnjače online

Post by Neposlusna »

Sutra aBd ulazim u 33-sedmicu trudnoce. Prva vesmasina garderobice se je osusila, sada cu da se bacim na peglanje pa onda sutra drugu ves masinu da okrenem i prostrem.
Polako ali sigurno se spremamo na dolazak naseg momka, koji se je hvala bogu okrenuo sa glavicom prema izlazu tako da je sansa za normalan porod velika.

Kako su druge trudnice? Ima li tegoba, kako se osjecate?
Felidae

#454 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

Neposlusna wrote:Sutra aBd ulazim u 33-sedmicu trudnoce. Prva vesmasina garderobice se je osusila, sada cu da se bacim na peglanje pa onda sutra drugu ves masinu da okrenem i prostrem.
Polako ali sigurno se spremamo na dolazak naseg momka, koji se je hvala bogu okrenuo sa glavicom prema izlazu tako da je sansa za normalan porod velika.

Kako su druge trudnice? Ima li tegoba, kako se osjecate?
svaka cast, blizis se kraju :D :D
mi smo u 21 sedmici i ne mozemo docekati doktora da dodje sa godisnjeg, da nam odgonetne je li cura ili momak :-)
Neposlusna

#455 Re: Trudnjače online

Post by Neposlusna »

Vjerujem ti, mi nismo mogli ni docekati 20-u sedmicu nego ja narucim ultrazvuk privatno u 17-oj sedmici da bi nam rekli jel cura ili momak.
Felidae

#456 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

ja nisam htjela privatno, jer stvarno imam divnog doktora i nekako sam htjela da te vijesti cujemo od njega...ali oteglo se ko godina. slatke su ovo muke...ali su ipak muke :-)
svaka cast onima koji ne zele da saznaju do samoga kraja.
Neposlusna

#457 Re: Trudnjače online

Post by Neposlusna »

I ja im se divim, pogotovo kad cujem da im je argument kako hoce da bude iznenadjenje kod poroda.
Pa dobivas bebu, sama beba po sebi je iznenadjenje, makar je lakse kad se zna sta je da bi se moglo maksimalno pripremiti. :-D

Pripremate li se vi za porod ili to iz nekog sujevjerja ostavljate za kraj? Mi smo za nasu curicu sve prije spremili pa cemo i sada, u pocetku sam se omisljala puno ali posto smo mi u Holandiji i ovde je normalno da se sve spremi prije poroda, tako da smo i mi to praktikovali.
Felidae

#458 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

u pravu si, kod nas ti je fakat to sujevjerje jos uvijek na snazi. mi abd. u ponedeljak ili utorak idemo kod doktora, i cim saznam je li rozo ili plavo :D pocinjem sa kupovinom stvari. kako ko, ali mi nismo u mogucnosti da cekamo zadnji dan i da onda idemo u neku veliku kupovinu, mi zivimo od plate, nemamo neki novac na hrpi, tako da ce svaki mjesec biti nesto...uf, ne mogu docekati :-)
Neposlusna

#459 Re: Trudnjače online

Post by Neposlusna »

Pa to sujevjerje je mene u prvoj trudnoci i skucavalo da krenem prvu sedmicu da kupujem. Onda sam sebi isto dala granicu da kad saznamo u 20-oj sedmici sta je izmedju nona, onda se polako bacimo na kupovanje. Isto tako, svaki mjesec po nesto pa se do kraja sve sredi.
Mogu ti reci da je veliki rahatluk kada dodjes iz bolnice ( onako umorna i pod utiskom hormona) a sve te ceka spremno, cisto i sredjeno.

Uzivaj u kupovini!
Felidae

#460 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

koliko ja znam na zapadu se pravi baby shower, ili tako nesto, cim zena sazna da je trudna. ono prijatelji i porodica donose stvari koje su potrebne za bebu, samo kod nas naopako. a vala si u pravu, kad dodjem iz bolnice ne zelim da razmisljam o kupovini, nego samo o odmoru.
sretno.. :-D
Rosebud_

#461 Re: Trudnjače online

Post by Rosebud_ »

kakavdanakneiskustvu wrote:ništa od trudnće,supruga imala spontani,drugi put

:(
elia

#462 Re: Trudnjače online

Post by elia »

zao mi je. tesko je to sve.
Neposlusna

#463 Re: Trudnjače online

Post by Neposlusna »

:( Zao mi je cuti, tjesi i budi uz suprugu nije to jednostavno pogotovo za zenu. :sad:
yellow cat

#464 Re: Trudnjače online

Post by yellow cat »

jbg, baš mi je žao.. biće, ako bog da, samo ne dajte da vas to obeshrabri.. :( Hoće morati raditi neke pretrage?
djana h

#465 Re: Trudnjače online

Post by djana h »

Sta reci,jako mi je zao.
Felidae

#466 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

bas mi je zao, budite sad jedno uz drugo.
niko_niko_kao_ja

#467 Re: Trudnjače online

Post by niko_niko_kao_ja »

bas mi je zao, ne dajte se. :(
minderpuza

#468 Re: Trudnjače online

Post by minderpuza »

Polahko, bice ako Bog da, ne odustajte, samo polahko i opusteno. Neka uradi pretrage pa polahko, budite jedno uz drugo, nadam se da ce sve doci na svoje ako Bog da. Stvarno mi je zao :(
Felidae

#469 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

ova tema svako malo utihne...halo trudnice ....gdje ste..... :-)
ja sam napokon docekala svog doktora sa godisnjeg odmora, i bila sam u cetvrtak kod njega. sve je u najboljem redu hvala bogu, i beba i ja napredujemo kako bi i trebalo. nosim jednog belajsuza :-)
doktor mi rece da mu srce prestane raditi na kratko (ja sokirana skoro ustala sa stola). ma do skoro sam i ja reagovao tako, rece on meni, ali otkrilo se sa detaljnijim pretragama da beba uhvati pupcanu vrpcu rukom i stisne...igra se :lol:
"ovog cete malog morati imati na ocima" tako je zavrsio pregled :lol: :-)
Neposlusna

#470 Re: Trudnjače online

Post by Neposlusna »

Cestitamo Felidae na pisonji. :-D Neka vam je ziv i zdrav i da ti buduce sedmice zacas prodju.
Sad se mozes dati u kupovinu. :-D
Arslan_11

#471 Re: Trudnjače online

Post by Arslan_11 »

Cao vam svima :. Ja i moja supruga smo postali ponosni roditelji malog pisonje...Znam da je tema Trudnjace ali porodilje nisam nasao. Imam jedno pitanje, sta slijeduje zenu koja nije u radnom odnosu od drzava... Da li imaju neke naknade i ko ih daje?

Hvala puno i pooozzz
duboka_misao

#472 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

Arslan_11 wrote:Cao vam svima :. Ja i moja supruga smo postali ponosni roditelji malog pisonje...Znam da je tema Trudnjace ali porodilje nisam nasao. Imam jedno pitanje, sta slijeduje zenu koja nije u radnom odnosu od drzava... Da li imaju neke naknade i ko ih daje?

Hvala puno i pooozzz
cestitam na prinovi :) ima pravo na jednokratnu pomoc od opcine mislim oko 400 KM, a za nesto vise pitajte u opcini kojoj pripadate.

http://www.novigradsarajevo.ba/public_h ... odnosu.pdf
Felidae

#473 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

Neposlusna wrote:Cestitamo Felidae na pisonji. :-D Neka vam je ziv i zdrav i da ti buduce sedmice zacas prodju.
Sad se mozes dati u kupovinu. :-D
hvala....
poceli smo sa kupovinom, i sve je nekako nestvarno...spavaca soba je vec pocela mijenjati izgled i prilagodjavati se :-D
Felidae

#474 Re: Trudnjače online

Post by Felidae »

Arslan_11 wrote:Cao vam svima :. Ja i moja supruga smo postali ponosni roditelji malog pisonje...Znam da je tema Trudnjace ali porodilje nisam nasao. Imam jedno pitanje, sta slijeduje zenu koja nije u radnom odnosu od drzava... Da li imaju neke naknade i ko ih daje?

Hvala puno i pooozzz
cestitam....
koliko su mene ovi moji okolo sa prinovama upoznali, dobijes 250KM od kantona kad se porodis, a onda 120KM svaki mjesec od biroa u trajanju od godinu dana. ja takodjer na zalost nisam u radnom odnosu, pa sam se raspitala.
djeciji doplatak je 30KM, a na to imas pravo ako mjesecni prihodi ne prelaze 110KM po clanu domacinstva (jadno da bi mogla zaplakati) ali vrijedi na duge staze, ako mozes izmajmunisati iz firme da ti daju potvrdu da ti je plata izuzetno niska.....sta ces, tjeraju nas na svasta......
ipak ove informacije provjeri, tako meni ljudi pricaju
Arslan_11

#475 Re: Trudnjače online

Post by Arslan_11 »

Felidae wrote:

Hvala puno i pooozzz
cestitam....
koliko su mene ovi moji okolo sa prinovama upoznali, dobijes 250KM od kantona kad se porodis, a onda 120KM svaki mjesec od biroa u trajanju od godinu dana. ja takodjer na zalost nisam u radnom odnosu, pa sam se raspitala.
djeciji doplatak je 30KM, a na to imas pravo ako mjesecni prihodi ne prelaze 110KM po clanu domacinstva (jadno da bi mogla zaplakati) ali vrijedi na duge staze, ako mozes izmajmunisati iz firme da ti daju potvrdu da ti je plata izuzetno niska.....sta ces, tjeraju nas na svasta......
ipak ove informacije provjeri, tako meni ljudi pricaju
super hvala...a to za doplatak sam cuo, cak kazu ako imas auto na svoje ime da ne mozes dobiti :? drzava nam je strava :sad:
Post Reply