Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- iceman ze
#451 Re: Terenci i mehanika
Trazim zadnju roletnu u prtljazniku WJ; prilikom kupovine vozila nije je bilo, nekad ranije skinuta. Ako neko zna, gdje je mogu nabaviti, bio bih mu zahvalan... 
-
BISCANIN2
#452 Re: Terenci i mehanika
Evo sad sam dosao sa "terena"
,sutra ce biti malo slika i ako uspijem staviti video .
Neponovljivo ,hvala svima jos jednom .
Neponovljivo ,hvala svima jos jednom .
-
BISCANIN2
#453 Re: Terenci i mehanika
Cober wrote:Nisam još Krešo, iako je Grand krenuo u svoju prvu misiju, u petak navečer sam otišao u planinu preko vikenda i upravo sada se vratio umoran, ipak se za sada tu nisam usudio ići na zahtjevnije terene, to ću probati negdje oko grada gdje imam pomoć na dohvat ruke..kreso_atac wrote:@Cober: jesi nekad provjerio diferencijale i pogone sa kočnicom?
Prosječna potrošnja plina u planini ista kao i gradska 22. Boca od 57 litara ne daje veliku autonomiju, ima li dostupnih boca veće litraže obzirom da je u prostoru rezervne gume ostalo još dosta prostora za veću bocu, a ti spomenu čini mi se da koristiš neku od 70 litara.
U srijedu sam zakazao servis, pokušaću da propratim da sve bude po tvojim uputama kako sam se sa njima već dogovorio, jedina njihova sugestija je bila da u zadnjiu dif ipak sipam isto kao u prednji 70-W140, jer kada su nekom prilikom u zadnji sipali W85 doazilo je do nekog "proklizavanja" diferencijala ako sam ja to dobro zapamtio, ili bar tako nešto, a što je nestalo kada su promijenili ulje i sipali W140. Kada sam bio na pregledu u tom servisu, tu su konstatovali su da je većinna toga što su mi naveli na tehničkom pregledu ipak u redu i da to nema potrebe mijenjati, osim kugle koju su mi sugerisali u paru, gornju i donju, i onaj semeriong na zadnjem točku gdje curi ulje. Konstatovano je da je zadnji stabilizatori sa velikim luftom i da je to glavni uzrok nestabilnosti, i tako sam dogovorio sljedeće:
zamjena ulja u transmisiji i pripadajući filteri
semering zadnje lijeve poluosovine
zadnje stabilizatore promijeniti
promijeniti kugle na lijevoj strani
promijeniti gornje lijeve i desne krajnice
špuru uraditi
ulje u motoru i filter
reduktor ulje NTV 247
filter zraka
provjeriti uzroke curenja benzina (pumpa, crijeva..)
Ako nije problem mozesli staviti cijenu po cijenu
zamjena ulja transmisiji .....x maraka
semering zadnje lijeve osovine ...x marak itd.
Da imamo za orjentaciju .
Glavni kočioni cilindar 100 km bez ugradnje
Remen 25 km filter zraka 20 km to su cijene koje sam platio u Bihaću tačnije u Cazinu .
- kreso_atac
#454 Re: Terenci i mehanika
ma slobodno sipaj ulje koje sam ti rekao u diff, nisam ga jedanput koristio, ako je sve uredu, ne smije proklizati
Jeep super izgleda, pravo opasan 
- sheikh
- PapakizSarajeva
#456 Re: Terenci i mehanika
Pa drug kakvi su utisci sa test voznje ??? Ovo pitam jer imam u planu sada nesto raditi na tome da promjenim trenutni SORENTO sa necim od nabrojanog ... Ne idem bas u neke offroad voznje, treba mi tek toliko kad krenem preko Visocice u Glavaticevo. A i to je lagana voznja bez izvlacenja nekih maksimuma. Ne vozim po livadama, blatu za koje ti treba vitlo i sl.iceman ze wrote:Za vikend sam isao na test voznje Hyundai ix35 i Kia Sportage.....; u BMW, nisu bas bili konkretni oko ponude za test voznju. Imam neke fotke sa Igmana, zahvaljujuci profesionalnosti i ljubaznosti osoblja iz Hyundai salona na Pofalicima
. Naredni viked idem na auto sajam u Beograd, vidim da ima ponuda Jeepa, vidjecemo njihovu ljubaznost i susretljivost prema zaljubljenicima terenaca...
- pajero
#457 Re: Terenci i mehanika
Pozdrav "terenci"...e kad se sjetim mog pajera...
Gdje mi je samo pamet bila...
Dosta tugovanja, ako nekome treba imam grijace za Pajera. NOVI grijaci (moj je bio 1987god) EIKO MD082832. Cijena 25KM/kom. Za kolege sa SA-X-a moze i popust...
Dosta tugovanja, ako nekome treba imam grijace za Pajera. NOVI grijaci (moj je bio 1987god) EIKO MD082832. Cijena 25KM/kom. Za kolege sa SA-X-a moze i popust...
- iceman ze
#458 Re: Terenci i mehanika
PapakizSarajeva wrote:
Pa drug kakvi su utisci sa test voznje ??? Ovo pitam jer imam u planu sada nesto raditi na tome da promjenim trenutni SORENTO sa necim od nabrojanog ... Ne idem bas u neke offroad voznje, treba mi tek toliko kad krenem preko Visocice u Glavaticevo. A i to je lagana voznja bez izvlacenja nekih maksimuma. Ne vozim po livadama, blatu za koje ti treba vitlo i sl.
Hyundai iX35 ; kw120/163/6,200; 1.998 ccm3; Multi Point Injection; Okretni moment (Nm/okr.):194/4,600.
izvor: http://www.hyundai.ba/images/ix35%20teh ... ovo%20.pdf

Uzeo sam da isprobam i manje subkompaktne SUV-ve, jedino su mi u Hyundai salonu imali razumjevanja. Ostali poput Tomic-BMW, Opel, Suzuki salon nisu bas bili raspolozeni za takav vid promocije. U KIA salonu su bili susretljivi u davanju informacija, kao i salonskom razgledavanju Sportage, dok je testna voznja podrazumjevala kraci obilazak kvarta.
Sto se tice ovog modela iX35, s obzirom da nisam vrsan poznavalac terenaca, jos moram dosta da ucim, uglavnom sam pasivni promatrac off road takmicenja. Ovom prilikom sam dobio na 1,5 h testiranje njihovog modela, do Igmana i nazad. Mojim trenutnim potrebama 90% asfalt, je ovaj vid subkompaktnog SUV-a popun pogodak, medjutim ja sam se zaljubio u svog WJ, koji place za off road voznjom. Ovaj model iX 35 je po cijeni od 47 hiljada KM. Penjanje asfaltnim putem u Igman, je bio veoma zanimljiv, s obzirom, da citav zivot vozim putnicka vozila, tako da moj prelazak u svijet terenaca i SUV-ve je potpuna nova avantura. Benzinski motor je neodoljiv, jedva se cuje, pod punim opterecenjem, ima prelijep zvuk, paket opreme gold, je podrazumjevao eko kozu-sjedista, 2-ozonsku klimu, 4WD, 5-stepeni mjenjac, koji je poprilicno lagan i precizan, 17-inch gume, crna farba eksterijera, kromirani dijelovi maske i farova za maglu (potpune specifikacije trebalo bi pitati).
-
Cober
#459 Re: Terenci i mehanika
OK, mada sam i dalje u dilemi u koju grupu spadaju moje potrebe..kreso_atac wrote:ma slobodno sipaj ulje koje sam ti rekao u diff, nisam ga jedanput koristio, ako je sve uredu, ne smije proklizati
-
Cober
#460 Re: Terenci i mehanika
Krešo, danas sam bio na Igmanu namjenski da isprobam par penjanja, i možda nađem neku "dijagonalu", te da isprobam kočnicu-gas istovremeno što si me pitao. Ta tehnika mi je poznata, nekada davno ranije sam je koristio na nekim autima sa manuelnim mjenjačem kada mi je trebala veća snaga u polasku tako što sam petom lijeve noge držao i zasebno otpuštao kvačilo a prstima kočnicu, a desnom nogom dozirao gas. Ovdje je to puno lakše obzirom da nema kvačila, ali ne znam na šta si tačno mislio da tu trebam da primijetim, vjerovatno da iskoristim veću snagu a da zaustavim proklizavanje točkova u trenutku kada se treba vaditi a da točkovi ne prokližu? Naravno nabija se daleko veća snaga u trenutku polaska, ali to je možda potrebno nejakim autima, ali da li i ovom motoru? Uglavnom je sve prepreke sa velikim nagibima (toliko je bilo strmo da nisam ni smio da izađem pa nisam ni slikao) savladavao tako močno i kao od šale bez ikakve redukcije, ali podloga je čvrsta, probao sam to i na kamenitoj i na zemljanoj podlozi. Na slikama su grudobrani za artiljeriju ostali iz rata, i to je penjao dobro bez ikakve redukcije kao i one žestoke nagibe, a kada sam stao u kritičnom momentu sam prebacio na 4Lo i u prvu, koristio istovremeno gas i kočnicu, no tada je ipak počeo da vrti u mjestu. Radili su dijagonalno samo po jedan točak na svakoj osovini. Možda mu fali onaj jači reduktor sa zaključavanjem posebno prednjeg posebno zadnjeg mjenjača ili svakog točka zasebno, ili je to ipak možda do cestovnih guma. Svakako da bi iskusniji vozač to bolje prešao, ali jednostavno nešto mi nedostaje u tim kritičnim momentima na lošoj podlozi.

-
Kiberluskoni
#461 Re: Terenci i mehanika
Coberu, situacija u kojoj se vrte točkovi dijagonalno je tipičan i jedan od najvećih izazova terenaca, tzv twist. Šta se tu dešava, prednji diferencijal prenosi snagu na točak koji je u zraku, a isto raadi i zadnji diferencijal. Rezultat je zaustavljanje vozila i ljuljanje na vagi, jer imaš 2 točka dijagonalno u zraku. Imaš više rješenja, taktička i mehanička, nazovimo ih
Pod taktičkim mislim na to da unaprijed predvidiš gdje bi ti točkovi mogli ostati u dijagonali i da se trudiš da auto ima inerciju i da ne staješ. Ako ostaneš pod inercijom, preletjećeš preko twista. Sa 4.7 motorom ovo ne bi trebao biti problem, jer pretpostavljam da si skontao kako katapultira iz mjesta.
Mehaničke su blokade diferencijala ili limited slipovi (za lakšu primjenu). Tvoj WJ je quadra trac 2, što podrazumjeva da nema georotorske pumpe naprijed i nazad u difovima sa limited slipovima (po ko zna koji put kažem, jedno od najboljih rješenja a imaju ga WJ-evi sa Quadra drive opcijom)). Ako ti baš to fali, imaš tovar aftermarket rješenja (još jedna ljepota Jeep-ova) sa automatskim i uključivim blokadama koje blokiraju diferencijale do 100% (uključive su naravno bolja opcija). Limited slipovi su više za lakšu primjenu jer sadrže potrošne dijelove (lamele), osim Detroit Truetrac-a, koji je i najbolji. Kao što im i ime kaže, oni ograničavaju proklizavanje i na točak koji proklizava prenose i do 30% snage. Ako si baš zaglavio, neće ti puno pomoći, ali su u blatu odlični. Mana im je bočno zanošenje po snijegu i ledu.
Kao što vidiš, srednji diferencijal i vrsta reduktora i nemaju puno veze sa time šta rade prednji i zadnji diferencijal, dok god je srednji zaključan (kao što je slučaj na svim Jeepovima).
Edit: Sada vidjeh na tvom build sheetu da je nazad dana 35. Ako ti baš fali limited slip, možeš ga potražiti po otpadima na nekom Cherokee-u sa automatskim mjenjačem (trebalo bi da je isti prenos kao kod tebe, 3.73). Krešo je negdje prije postavio sliku kako izgleda case tog diferencijala sa LS-om. Naručiš nove lamele i to je to.
Pod taktičkim mislim na to da unaprijed predvidiš gdje bi ti točkovi mogli ostati u dijagonali i da se trudiš da auto ima inerciju i da ne staješ. Ako ostaneš pod inercijom, preletjećeš preko twista. Sa 4.7 motorom ovo ne bi trebao biti problem, jer pretpostavljam da si skontao kako katapultira iz mjesta.
Mehaničke su blokade diferencijala ili limited slipovi (za lakšu primjenu). Tvoj WJ je quadra trac 2, što podrazumjeva da nema georotorske pumpe naprijed i nazad u difovima sa limited slipovima (po ko zna koji put kažem, jedno od najboljih rješenja a imaju ga WJ-evi sa Quadra drive opcijom)). Ako ti baš to fali, imaš tovar aftermarket rješenja (još jedna ljepota Jeep-ova) sa automatskim i uključivim blokadama koje blokiraju diferencijale do 100% (uključive su naravno bolja opcija). Limited slipovi su više za lakšu primjenu jer sadrže potrošne dijelove (lamele), osim Detroit Truetrac-a, koji je i najbolji. Kao što im i ime kaže, oni ograničavaju proklizavanje i na točak koji proklizava prenose i do 30% snage. Ako si baš zaglavio, neće ti puno pomoći, ali su u blatu odlični. Mana im je bočno zanošenje po snijegu i ledu.
Kao što vidiš, srednji diferencijal i vrsta reduktora i nemaju puno veze sa time šta rade prednji i zadnji diferencijal, dok god je srednji zaključan (kao što je slučaj na svim Jeepovima).
Edit: Sada vidjeh na tvom build sheetu da je nazad dana 35. Ako ti baš fali limited slip, možeš ga potražiti po otpadima na nekom Cherokee-u sa automatskim mjenjačem (trebalo bi da je isti prenos kao kod tebe, 3.73). Krešo je negdje prije postavio sliku kako izgleda case tog diferencijala sa LS-om. Naručiš nove lamele i to je to.
- kreso_atac
#462 Re: Terenci i mehanika
Jesi uspio uspeti se gore na ovoj drugoj slici? Reduktor radi ok ako se vrte dijagonalno kotači kada su teške situacije, ali na dizalici bi se trebali svi okretati, to je ono šta me malo zbunilo. Ovako na terenu pošto nemaš nikakve blokade nit slipove, kada prokližu vrte se jedan naprijed i jedan nazad. Gume definitivno jesu loše i plitke, na jednoj slici sebaš vidi kako su se već napunile.
A ono za kočnicu sam ti rekao iz razloga što ako to uradiš kako treba, "prevariš" diferencijal i imaš praktički rješenje kao blokadu diffa, jer kočnica ograničava nekontrolisanu vrtnju kotača, a njegovo usporenje dovodi do aktivacije i drugog na istoj osovini. Ako po suhom ide kako trebam pokušaj još negdje naći da budu samo prednji ili samo zadnji kotači u blatu, a kotači druge osovine na suhom terenu i kako se ponaša onda. U LO bi morao izvući kako god okreneš, i generalno (doduše sa malo boljim gumama) 4.7 bi morao uzorati taj teren tu. Pazi samo kako daješ gas, jer 4.7 je jako eksplozivan (što vodi proklizavanju po lošoj podlozi). Jesi li možda zapazio je li se uvijek kotači na istoj dijagonali vrte? Ili zavisno od situacije recimo nekad prednji lijevi, a nekad prednji desni, u kombinaciji za jednim zadnjim? Sve to kako si opisao navodi me na to da je sa reduktorom sve uredu, još to da vidimo da li diff dobro prebacuje snagu, mada liči mi da je sve uredu, čim se ne žali dok ne dođeš na tu travu (a i zbog snijega kada si ga probao, kažeš loše se pokazao, to je još jedna stvar gdje bih ja posumnjao na gume), ali opet gledajući ovako ne izgledaju toliko loše gume (iako jesu prilično neadekvatne). Koja je marka guma, i koje godište su? Pošto poslije 3 godine gume postaju izuzetno klizave, praktički neupotrebljive na težim podlogama. I oprezno sa traženjem dijagonala, moraš biti pažljiv kad ga tjeraš na dijagonalu, jer može se prevrnuti auto ako ga još ne možeš kontrolisati u svakoj situaciji. Iako tebi potpuna dijagonala ne bi donijela nešto pretjerano dobro, jer bez blokada i slipova i i ostao na toj dijagonali. Pokušaj naći "nepotpunu", tj da je samo jedan kotač u zraku, tada bi morao u LO ići bez problema. Što se tiče ulja u diffu, ja sam jedno vrijeme u granda sipao 80w 90 nazad, ali poslije svakog hard off roada vadio i mijenjao to ulje. Sada idem sa 75w-140.
A ono za kočnicu sam ti rekao iz razloga što ako to uradiš kako treba, "prevariš" diferencijal i imaš praktički rješenje kao blokadu diffa, jer kočnica ograničava nekontrolisanu vrtnju kotača, a njegovo usporenje dovodi do aktivacije i drugog na istoj osovini. Ako po suhom ide kako trebam pokušaj još negdje naći da budu samo prednji ili samo zadnji kotači u blatu, a kotači druge osovine na suhom terenu i kako se ponaša onda. U LO bi morao izvući kako god okreneš, i generalno (doduše sa malo boljim gumama) 4.7 bi morao uzorati taj teren tu. Pazi samo kako daješ gas, jer 4.7 je jako eksplozivan (što vodi proklizavanju po lošoj podlozi). Jesi li možda zapazio je li se uvijek kotači na istoj dijagonali vrte? Ili zavisno od situacije recimo nekad prednji lijevi, a nekad prednji desni, u kombinaciji za jednim zadnjim? Sve to kako si opisao navodi me na to da je sa reduktorom sve uredu, još to da vidimo da li diff dobro prebacuje snagu, mada liči mi da je sve uredu, čim se ne žali dok ne dođeš na tu travu (a i zbog snijega kada si ga probao, kažeš loše se pokazao, to je još jedna stvar gdje bih ja posumnjao na gume), ali opet gledajući ovako ne izgledaju toliko loše gume (iako jesu prilično neadekvatne). Koja je marka guma, i koje godište su? Pošto poslije 3 godine gume postaju izuzetno klizave, praktički neupotrebljive na težim podlogama. I oprezno sa traženjem dijagonala, moraš biti pažljiv kad ga tjeraš na dijagonalu, jer može se prevrnuti auto ako ga još ne možeš kontrolisati u svakoj situaciji. Iako tebi potpuna dijagonala ne bi donijela nešto pretjerano dobro, jer bez blokada i slipova i i ostao na toj dijagonali. Pokušaj naći "nepotpunu", tj da je samo jedan kotač u zraku, tada bi morao u LO ići bez problema. Što se tiče ulja u diffu, ja sam jedno vrijeme u granda sipao 80w 90 nazad, ali poslije svakog hard off roada vadio i mijenjao to ulje. Sada idem sa 75w-140.
Last edited by kreso_atac on 29/03/2011 12:34, edited 1 time in total.
-
Cober
#463 Re: Terenci i mehanika
Hm hm, očigledno fali to neko zaključavanje, limited slipovi ili te ručno uključive blokade, a što se odmah pokazalo na ovim malim testovima, ili ja previše očekujem pa pretjerujem.. Taj Detroit Truetrac, to je automatski limited slip? Očigledno je da mi pored guma smeta i nedovoljna visina vozila za ovakve egzibicije. Sad trebam polako razmisliti o takvim nadogradnjama dodatne redukcije i liftovanja, a prije toga u praksi vidjeti svoje stvarne potrebe obzirom da i dalje ostaje namjena svakodnevne cestovne upotrebe..Kiberluskoni wrote:Coberu, situacija u kojoj se vrte točkovi dijagonalno je tipičan i jedan od najvećih izazova terenaca, tzv twist. Šta se tu dešava, prednji diferencijal prenosi snagu na točak koji je u zraku, a isto raadi i zadnji diferencijal. Rezultat je zaustavljanje vozila i ljuljanje na vagi, jer imaš 2 točka dijagonalno u zraku. Imaš više rješenja, taktička i mehanička, nazovimo ih![]()
-
Cober
#464 Re: Terenci i mehanika
To na drugoj slici, ustvari sve na prvih šest slika, je pojeo kao od šale i bez redukcije, zapeo je kasnije malo dalje na dijagonali na narednim slikama.kreso_atac wrote:Jesi uspio uspeti se gore na ovoj drugoj slici? Reduktor radi ok ako se vrte dijagonalno kotači kada su teške situacije, ali na dizalici bi se trebali svi okretati, to je ono šta me malo zbunilo. Ovako na terenu pošto nemaš nikakve blokade nit slipove, kada prokližu vrte se jedan naprijed i jedan nazad.
A što se tiče dizalice i okretanja u redukciji:
Cober wrote:..Evo sad bio na dizalici. U pogonu 4all time i u brzini D bez gasa sva četiri su se okretala, s tim da su se prednji vidljivo okretali nešto brže. U pogonu 4 Lo okretali su se dijagonalno, prednji lijevi i zadnji desni...
-
Cober
#465 Re: Terenci i mehanika
Namjeravao sam tražiti savjet od tebe i za gume, ali još nisu došle na red, a mislio sam progurati sa njima ovo ljeto jer su zimske, mada sam ipak već poslao neke upite na tom polju, i evo prvog odgovora:kreso_atac wrote:Gume definitivno jesu loše i plitke, na jednoj slici sebaš vidi kako su se već napunile...
...čim se ne žali dok ne dođeš na tu travu (a i zbog snijega kada si ga probao, kažeš loše se pokazao, to je još jedna stvar gdje bih ja posumnjao na gume), ali opet gledajući ovako ne izgledaju toliko loše gume (iako jesu prilično neadekvatne. Koja je marka guma, i koje godište su? Pošto poslije 3 godine gume postaju izuzetno klizave, praktički neupotrebljive na težim podlogama.
"Postovani,
Shodno nasem razgovoru saljem Vam ponudu za auto gume u Vasoj dimenziji 235 65 r17,cijena je po jednom komadu sa ukljucenim PDV-OM,montaza i kompjutersko balansiranje je GRATIS,izabrao sam vam tri zanimljiva modela trenutno dostupna s tim da su svi oni za cestovnu upotrebu a u narednim dolascima guma jer jos sezona nije pocela probat cu Vam naci neku gumu koja je za kako za cestovnu tako i off road voznju!Lijep Pozdrav!
BARUM BRAVURIS 4X4-267,00 KM -10%
CONTINENTAL CROSS CONTACT-383,00 -10%
DUNLOP QUATTRO MAXX-425,00 KM!"
- johntra
#466 Re: Terenci i mehanika
Kome si slao ovaj dopis za gume?...trebaju i meni 17-ke, ali za auto... 
-
Cober
#467 Re: Terenci i mehanika
Autopraona blizu glavnog Merkatora "kod Maje", Damir Mekić, počeli su zastupati i prodaju..johntra wrote:Kome si slao ovaj dopis za gume?...trebaju i meni 17-ke, ali za auto...
[email protected]
-
Cober
#468 Re: Terenci i mehanika
Gume su stare, Dunlop Grandtrek WT M2 235/65 R17 M+S, 2005kreso_atac wrote:Koja je marka guma, i koje godište su? Pošto poslije 3 godine gume postaju izuzetno klizave, praktički neupotrebljive na težim podlogama.
- kreso_atac
#469 Re: Terenci i mehanika
To je onda to, te gume su dale svoje, šesta godina je tu, i odradile su svoje definitivno. uzmi bf goodrich all terrain, goodyear wrangler ili bridgestone at revo da vidiš razliku, i šta jeep radi na tom terenu. Najvjerovatnije da je do guma, jer po suhom i prilično zahtjevnom terenu sa travom je kažeš išao. Ugrađivanje lockera i slipova, zamjena lamela i štelovanje zna biti zeznuto ako ga radi neko ko se nije susretao ranije s tim. Po mom mišljenju za "normalne" eksploatacije to i ne treba, samo dobre gume i iskustvo u vožnji je dovoljno. Za klirens se slažem da je tvornički malo nizak, to je razlog zašto sam i ja svoga granda digao malo, i vidiš na onim mojim slikama da zadnji branik umalo da udari u tlo prvi većem nagibu. Tvornički on ima 22 cm od tla (što i nije malo gledajući ostale moderne "terence"), ali uvijek je bolje par cm više. Ako budeš uzimao AT gume eto preporučujem te gore 3 nabrojane, a prednost dajem BFG All terrain jer sam vozio na njima dugo i strašne su. A tih se trebaš riješiti čim budeš u takvoj situaciji da uzimaš druge. Dobra stvar je da su ti kako stvari stoje reduktor i diffovi su ok (mada mi je sumnjivo što se na dizalici u LO vrte samo na dijagonali, trebali bi svi). U svakom slučaju ulje u centralnom diffu treba mijenjati, jer u ALL TIME se prednji kažeš brže vrte, što ne bi trebalo biti.
-
veliki ciro
#470 Re: Terenci i mehanika
cober prijatelju šta hoćeš više
mislim ne možeš očekivat od njega da ne staje nigdje sa takvim gumama. Eto vidio si kako po suhom gazi, a vjerovatno ima malo i do tebe kao vozača, ali vremenom ćeš i to uhodati nije to problem. Promijeni gume čim mogneš i to je to.
-
Cober
#471 Re: Terenci i mehanika
Koju dimenziju onda preporučujete, da li da se držim ove 235/65-R17, ili da uzmem drugu sa višim profilom?kreso_atac wrote:uzmi bf goodrich all terrain, ili bridgestone at revo da vidiš razliku, i šta jeep radi na tom terenu.
Takođe sam malo u pretrazi vidio da u tim traženim nazivim gume postoje i neki podnazivi modela, za BFGoodrich
modeli: All Terrain T/A KO,112 R, ili 113 itd. Za Goodyear Wrangler tu su razne oznake za MT/R od SilentArmor, Kevlar, Tec, Duratrac itd, a za Bridgestone At Revo, tu su oznake A/T revo ili Dueler at Revo II. Mada se čine dosta slične ili iste gume, ali kada već kupujem da onda tražim kako valja od dimenzije do podmodela.
- Bakir1
#472 Re: Terenci i mehanika
ja bih kupio druge felge i na njih stavio 31 x 10,5 15 gume na tvome mjestu,17 i off ne ide brate ali nikako 
-
Cober
#473 Re: Terenci i mehanika
Na onom prvom terenu i proklizavanju na vrlo blagom nagibu ali po mokroj travi postojala je ta sumnja u gume, ali pojavilo se istovremeno toliko drugih mogućih uzroka, od nedostatka slipova do neispravnog reduktora, da je ipak trebalo eliminisati i sve ostale, jedan po jedan, što i uspijevam zahvaljujući vama ovdjeveliki ciro wrote:cober prijatelju šta hoćeš višemislim ne možeš očekivat od njega da ne staje nigdje sa takvim gumama. Eto vidio si kako po suhom gazi, a vjerovatno ima malo i do tebe kao vozača, ali vremenom ćeš i to uhodati nije to problem. Promijeni gume čim mogneš i to je to.
-
Cober
#474 Re: Terenci i mehanika
Naravno trebam voditi računa i o kompromisu da to ipak nije samo off nego i osnovno autoBakir1 wrote:ja bih kupio druge felge i na njih stavio 31 x 10,5 15 gume na tvome mjestu,17 i off ne ide brate ali nikako
- Bakir1
#475 Re: Terenci i mehanika
idi onda col nize a 10% vise to je najbolji kompromis,vidim gdje ga vozis i kuda se penjes,bojim se samo da ce ono 65% na takvom terenu kratko trajati.
moje licno misljenje je da bi 10,5 visine zida na 15 felgi puno bolje izgledalo od 17
moje licno misljenje je da bi 10,5 visine zida na 15 felgi puno bolje izgledalo od 17