BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#451 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
arzuhal wrote: Ako neko p o v j e r u j e u nešto što je izvan domašaja razuma (time i logike), onda on može, sasvim LOGIČNO, da prihvati svaku nelogičnost na koju, hajde, naiđe u Kur'anu. Ako neko ne smatra razum kao Odlučujuću Sposobnost, onda on ne odbacuje stvari koje mu se možda i učine nelogičnim jer je to, kako sam vjeruje, riječ Stvoritelja kojeg razum i ne može dohvatiti i koji je iznad svega toga.
Dakle, kako Kur'an sam veli, onaj koji v j e r u j e u nevidljivi svijet, pa njemu Kur'an i jest Uputa od Boga! Onaj koji vjeruje u Allaha i Dan sudnji, na neviđeno, njemu je s a s v i m l o g i č n o da prihvata Kur'an kao Riječ Božiju i da se ravna po tome.
Onaj koji n e v j e r u j e u Allaha i Budući svijet, taj, isto tako l o g i č n o, ne prihvata Kur'an i Kur'an za nega nije nikakva Uputa.
Dakle, ukoliko je vjernik osoba koja svojim vjerovanjem prekoračuje granice pojavnog, time i razumskog, onda on prihvata svaku nelogičnost Knjige, pošto vjeruje da ni razum nije bezgraničan u spoznaji i da je ograničen pojavnim.
Ja mogu povjerovati da postoji neka "viša sila" tamo negdje u kosmosu koja je imala uticaja pri stvaranju života na zemlji , ali meni je problem prihvatiti naredbe koje se izriču u vjerskim spisima, zato što mislim da su štetne po ljudsko zdravlje i sreću. Ne mogu npr. prihvatiti da je zdravo gladovati danju, a jesti noću, ili ne mogu prihvatiti da se nekome zabranjuje da ima seksualne odnose ili da se ženi. Znači , ja mogu prihvatiti da postoji neki "stvoritelj" ali ne mogu prihvatiti da su neke nerazumne naredbe ( poput ove dvije, a ima ih još) došle od njega.
Ako želiš da pričamo o logičnostima i nelogičnostima kroz vjerske propise, pozdravljam to. Ako želiš sa mnom da te neke stvari pretresaš, onda govori o islamskim propisima jer je islam moja vjera i ja nastojim da primjenjujem islamske propise. Za nelogičnosti ili neprihvatljivosti propisa nekih drugih religija, pitaj pripasnike te religije. To samo onako velim.

''Gladovanje'' koje spominješ je vjerovatno ramazanski post? Bolesna osoba ili neko ko putuje ili radi težak posao je oslobođen posta. Zdravoj osobi ne škodi post od zore do sumraka, tokom jednog mjeseca u godini dana, naprotiv. Ramazanski post ima višestruke ciljeve i koristi - od psihofizičkih do socijalnih aspekata. Toliko toga ima napisanog o koristima sustezanja od hrane i pića tokom jednog mjeseca.
Što se tiče seksualnih odnosa, islam ih podstiče, ali u bračnoj, zakonom ovjerenoj vezi. Kur'an podstiče na ženidbu i udaju, kao i pomaganju mladim osobama da stupe u brak od strane zajednice, itsl.
PRO testant

#452 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

ČikaJosip wrote:
PRO testant wrote:
Marija usla, vidjela prazan grob, Isus joj se ukazao. Meni je to isto kao prisustvovanje, ali nema veze. Ostaje vaznije pitanje, zasto Mariji a ne nekome od 12 apostola. U raspravi o polozaju zene u hriscanskoj crkvi cinjenica da se prvo ukazao Mariji je vaznije od samog trenutka ukazanja.

Isus nije osnovao hriscanstvo i proslo je dosta vremena od Isusove smrtu do uspostvaljana hriscanstva kao religije sa organizacijom, dogmom i crkvom. Crkva jeste uspostavljena na Isusovom ucenju, ali nije je on uspostavio. Pa tek otprilike 100 godina nakon Isusove smrti je odluceno da ce bas ta 4 jevandjelja uci u novi zavjet.
Jesi ti ovo nešto kvoto pa ti nije uspijelo???

Uglavnom, Marija Magdalena je vidjela prva uskrslog Isusa a ne njegovo uskrsnuće. Nije to isto.
Drugo, Isus jeste uspostavio crkvu. Citirao sam ti gore. Točno je da nije davao upute kako da se hijerarhija, liturgija, ..... organiziraju već ju je samo ustanovio. Ljudima je ostavio na volju da je organiziraju kako najbolje znaju i kako njima odgovara. Isus ju je uspostavio ali ju nije organizirao.
Treće, ta 4 evanđelja nisu ušla u Novi Zavjet 100 godina poslije. Jesu pisana u drugoj polovici prvog stoljeća kao i mnoga druga djela. Ali teko na nekom crkvenom Saboru negdje oko 400 godina poslije Isusa čini mi se, su sabrana djela koja su Bogom nadahnuta u Novi Zavjet. Nisu sva djela ušla u Novi Zavjet.

PRO testant wrote:U najmanju ruku lupaš gluposti.
Ako nije Isus KRIST osnovao svoju crkvu, ko je?
Ako nije Isus KRIST pokrenuo i postavio temelje onoga što je danas poznato KRI(ST)šćanstvo, ko je onda?

Po pitanju ukazanja i položaja u tom KRISTovom društvu, ko je bio na prvom mjestu izabran za PRVE sledbenike, pa kasnije i za apostole? Marije nije bilo nigdje, je li tako? Ko je pravio izbor? Krist ili neko drugi? A kako da uklopimo informaciju da se ukazivao i ostalima, i ne samo sljebenicima i vjernicima, nego i onima koji to nisu? I to kako to tekst kaže "40 dana" (dvojica na putu za Emaus / Djela 1:3) Iz svih relevantnih članaka se može zaključiti da "prvenstvo ukazanja" nije primarna niti prava misao teksta. Nego samo uskrsnuće.
Osim toga, ako su evanđelja, kako navodiš, toliko pod sumnjom, zašto ih koristtiš kao izvor? Zar to tvoju tezu, samo na osnovu tvoga izvora, ne čini klimavom koliko i sam izvor? Neznam da li možeš vidjeti problematiku sa kojom se suočavam?

Pokušaj da barem malo prostudiraš neke stvari prije no li počneš da ih "kudiš ili sudiš."
Napisati komentar može svako, ali napisati smislen i relevantan može samo ona/j koji/a ima dovoljno informacija za izbalansirani zaključak.
Da li su tvoji zaključci izbalansirani? ;-)

Da li si ti pročitao što sam ja napisao????? Nisi 100%.

A o ženama nisam ni komentirao. Jer je to gubljenje vremena. Nigdje se u Bibliji ne optužuje žena i nigdje ne piše da je ona kriva a ne muškarac. Za bilo što.
Da si kao što nisi pratio kome je komentar upućen, uvidjeo bi da sigurno nije bio tebi namjenjen.
Tako da je svaki tvoj odgovor i tvoja kritika čisti promašaj.

Malo pažnje puno znači.
Slušanje je 80% komunikacije. (u ovome slučaju pažlivo čitanje)
ČikaJosip

#453 Re: BOG vs NAUKA

Post by ČikaJosip »

Pa što si onda ikako mene kvotao?
PRO testant

#454 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

ČikaJosip wrote:Pa što si onda ikako mene kvotao?
NIsam samo tebe, nakon tebe je bio tekst koji sam komentarisao. Malo bolje prati (^_~)
ČikaJosip

#455 Re: BOG vs NAUKA

Post by ČikaJosip »

PRO testant wrote:
NIsam samo tebe, nakon tebe je bio tekst koji sam komentarisao. Malo bolje prati (^_~)

Nauči quote-ti.

:P :P :P :P :D :D :D
Great Cornholio

#456 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

arzuhal wrote: ''Gladovanje'' koje spominješ je vjerovatno ramazanski post? Bolesna osoba ili neko ko putuje ili radi težak posao je oslobođen posta. Zdravoj osobi ne škodi post od zore do sumraka, tokom jednog mjeseca u godini dana, naprotiv. Ramazanski post ima višestruke ciljeve i koristi - od psihofizičkih do socijalnih aspekata. Toliko toga ima napisanog o koristima sustezanja od hrane i pića tokom jednog mjeseca.
Muslimani se u toku Ramazana ne sustežu od hrane i pića, oni jedu i piju u nevakat.
Nutricionisti (ovi koji nisu u službi propagiranja Islama) govore da nije zdravo jesti u večernjim satima, jer unosimo energiju koju nećemo potrošiti i tako pravimo zalihe masnog tkiva ( mnogi koji poste se udebljaju za vrijeme Ramazana). I
Great Cornholio

#457 Re: BOG vs NAUKA

sanabe wrote:Saaaamo citam sto arzuhal pise :D
Ljepota :thumbup:
Ti si pristrasna :D
arzuhal

#458 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:Muslimani se u toku Ramazana ne sustežu od hrane i pića, oni jedu i piju u nevakat.
Nutricionisti (ovi koji nisu u službi propagiranja Islama) govore da nije zdravo jesti u večernjim satima, jer unosimo energiju koju nećemo potrošiti i tako pravimo zalihe masnog tkiva ( mnogi koji poste se udebljaju za vrijeme Ramazana). I
U islamu je sve fino poredano, a kako će se ljudi odnositi spram toga - do njih je. Recimo, Allah ne voli pretjerivanje ljudi u jelu i piću, pa opet ljudi pretjeraju, bili vjernici ili ne.
Nije isto za iftar pojesti sahan čorbe i par zvrkova pite ili oplesti cijelu tepsiju :D To nema veze sa samim postom, nego odnosom ljudi prema postu.
Ima ljudi koji se udebljaju uz ramazan, ali iz jednog neobičnog razloga: tokom cijele godine, zbog posla i obaveza, imaju poremećene navike u ishrani, time i metabolizmu, pa ne znaju kad doručkuju, kad večeraju. Tokom ramazana njihov organizam dobija nekakav ritam kroz redovne obroke sehura i iftara. Ukoliko neki postač postupa onako kako je postupao i Mihammed, alejhi-selam, onda će jesti koliko mu je potrebno, bez pretjerivanja, i ostalo će se riješiti kalorijskom redukcijom, a čitav sunnet Muhammeda, alejhi-selam, ukazuje na takav način u ishrani.
Inače, onaj koji posti, pa iftari normalan obrok nakon kojeg ide u džamiju da klanja teraviju - za takvog se sigurno neće lijepit masne naslage :D
Great Cornholio

#459 Re: BOG vs NAUKA

arzuhal wrote: Recimo, Allah ne voli pretjerivanje ljudi u jelu i piću, pa opet ljudi pretjeraju, bili vjernici ili ne.
Zdrav razum i nauka isto tako kažu da ljudi ne trebaju pretjerivati u hrani i piću, ali ni gladovanje ne hvale.
Meni je lično žalosno bilo vidjeti jednog mog prijatelja kojemu je ljetos pozlilo na fubalskoj utakmici zbog toga što je postio.
PRO testant

#460 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

ČikaJosip wrote:
PRO testant wrote:

Nauči quote-ti.

:P :P :P :P :D :D :D
Upucaj se, jer ne znaš kako izgleda kada neko postavlja svoj komentar u određeni kontekst.
e moj :-)
madner

#461 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

Dokle smo, da li je vec neko odgovorio Kantu? :D
arzuhal

#462 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

madner wrote:Dokle smo, da li je vec neko odgovorio Kantu? :D
Od Kanta pa naovamo - ništa novo :D Čojk sve rek'o :twisted:
Bloo
Globalna šefica

#463 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

arzuhal wrote:

znači igramo se razlaza :D?
arzuhal

#464 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Idi napuni onaj svoj mač, k'o da trepće nešta :D
madner

#465 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Meni mrsko tipkat ozbiljne postova :( :D
arzuhal

#466 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

madner wrote: Meni mrsko tipkat ozbiljne postova :( :D
Kako se džentlmenski vadi, kao mrsko mu...eki :D

Ma štaš sad, opleti koju po @Bloo i veselio te Bog, ha ja... :D
madner

#467 Re: BOG vs NAUKA

Post by madner »

arzuhal wrote:

Ma u biti si vec sve rekao, samo nam je pocetna premisa drugacija :wink:

I bolje oplest po Bloo nego Schopenhaura prevodit :D
shin

#468 Re: BOG vs NAUKA

Post by shin »

Image
statix

#469 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

arzuhal wrote:
Zapravo, nije nista rekao, i zabranio bilo kakvo razbacivanje predikatima... :D
arzuhal

#470 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

statix wrote:
arzuhal wrote:
Zapravo, nije nista rekao, i zabranio bilo kakvo razbacivanje predikatima... :D
Also sprache Statixutra :D
statix

#471 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

Posto je covjek prema tebi @arzuhal apsolutno odgovoran u donosenju odluke da li ce biti vjernik ili nevjernik, nakon sto se kako ti rece oslobodi vanjskih uticaja (iako se sa ovim ne slazem i smatram to nemogucom misijom, uzimajuci u obzir da je covjek u velikoj mjeri produkt drustva) i otvori dusu, bog ce mu sigurno pokazati put i uciniti ga vjernikom.

Medjutim, pitanje zla je takodjer komplikovano, narocito nasilje i agresivnost, sto vjerujem smatras zlom. A moje pitanje je "Da li je Bog odredio kolicinu resursa i raspodijelio ih po planeti?" "Da li je odgovoran za oskudicu resursa, pa samim time i nasilje koje u vecini slucajeva jeste posljedica oskudice?"

Kako bi ti docarao, vratimo se nekih 20.000 godina unazad i zamisli dva plemena. Jedno zbog oskudice napusta svoje staniste i sasvim slucajno prodire u podrucje drugog plemena, te dolazi do sukoba. Da li postoji bilo kakva odgovornost Boga u ovom slucaju, a ne zaboravi da su oni njegova kreacija (psiha, instinkti, svijest, reakcije itd...)? Ne trebam napominjati da su nepismeni i ne znaju citati. :D

Nemoj shvatiti ovo kao napad na tvog boga, nego cisto kao moju radoznalost i neka razmisljanja opcenito. :D
Bloo
Globalna šefica

#472 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

arzuhal wrote:

ha ja...
Great Cornholio

#473 Re: BOG vs NAUKA

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

ha ja...
Ti ne reče jesil išla hodžama :D
@arzuhal, znači post je zdrav, jer nema nikakve logike da će se zdravom čovjeku koji radi neki težak fizički posao na temperaturi od preko 30 stepeni bilo šta negativno desiti ako posti :D
Great Cornholio

#474 Re: BOG vs NAUKA

statix wrote: Nemoj shvatiti ovo kao napad na tvog boga, nego cisto kao moju radoznalost i neka razmisljanja opcenito. :D
Nema tvoj bog moj bog, jedan je bog, samo što je izdiktir'o više uputstava za život :D
Bloo
Globalna šefica

#475 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

Great Cornholio wrote: Ti ne reče jesil išla hodžama :D
@arzuhal, znači post je zdrav, jer nema nikakve logike da će se zdravom čovjeku koji radi neki težak fizički posao na temperaturi od preko 30 stepeni bilo šta negativno desiti ako posti :D

hodzama :shock:
ak je Dzizaz mogao bez hrane i vode u pustinji, moze svako :D
Locked