Ako želiš da pričamo o logičnostima i nelogičnostima kroz vjerske propise, pozdravljam to. Ako želiš sa mnom da te neke stvari pretresaš, onda govori o islamskim propisima jer je islam moja vjera i ja nastojim da primjenjujem islamske propise. Za nelogičnosti ili neprihvatljivosti propisa nekih drugih religija, pitaj pripasnike te religije. To samo onako velim.Great Cornholio wrote:Ja mogu povjerovati da postoji neka "viša sila" tamo negdje u kosmosu koja je imala uticaja pri stvaranju života na zemlji , ali meni je problem prihvatiti naredbe koje se izriču u vjerskim spisima, zato što mislim da su štetne po ljudsko zdravlje i sreću. Ne mogu npr. prihvatiti da je zdravo gladovati danju, a jesti noću, ili ne mogu prihvatiti da se nekome zabranjuje da ima seksualne odnose ili da se ženi. Znači , ja mogu prihvatiti da postoji neki "stvoritelj" ali ne mogu prihvatiti da su neke nerazumne naredbe ( poput ove dvije, a ima ih još) došle od njega.arzuhal wrote: Ako neko p o v j e r u j e u nešto što je izvan domašaja razuma (time i logike), onda on može, sasvim LOGIČNO, da prihvati svaku nelogičnost na koju, hajde, naiđe u Kur'anu. Ako neko ne smatra razum kao Odlučujuću Sposobnost, onda on ne odbacuje stvari koje mu se možda i učine nelogičnim jer je to, kako sam vjeruje, riječ Stvoritelja kojeg razum i ne može dohvatiti i koji je iznad svega toga.
Dakle, kako Kur'an sam veli, onaj koji v j e r u j e u nevidljivi svijet, pa njemu Kur'an i jest Uputa od Boga! Onaj koji vjeruje u Allaha i Dan sudnji, na neviđeno, njemu je s a s v i m l o g i č n o da prihvata Kur'an kao Riječ Božiju i da se ravna po tome.
Onaj koji n e v j e r u j e u Allaha i Budući svijet, taj, isto tako l o g i č n o, ne prihvata Kur'an i Kur'an za nega nije nikakva Uputa.
Dakle, ukoliko je vjernik osoba koja svojim vjerovanjem prekoračuje granice pojavnog, time i razumskog, onda on prihvata svaku nelogičnost Knjige, pošto vjeruje da ni razum nije bezgraničan u spoznaji i da je ograničen pojavnim.
''Gladovanje'' koje spominješ je vjerovatno ramazanski post? Bolesna osoba ili neko ko putuje ili radi težak posao je oslobođen posta. Zdravoj osobi ne škodi post od zore do sumraka, tokom jednog mjeseca u godini dana, naprotiv. Ramazanski post ima višestruke ciljeve i koristi - od psihofizičkih do socijalnih aspekata. Toliko toga ima napisanog o koristima sustezanja od hrane i pića tokom jednog mjeseca.
Što se tiče seksualnih odnosa, islam ih podstiče, ali u bračnoj, zakonom ovjerenoj vezi. Kur'an podstiče na ženidbu i udaju, kao i pomaganju mladim osobama da stupe u brak od strane zajednice, itsl.