TRANCE wrote: ↑13/07/2021 12:08
MensurM wrote: ↑09/07/2021 09:12
pritchard wrote: ↑08/07/2021 21:28
Bozana Sakal je bila legenda samo takva. Nedavno je preminula.
Jel to u Katoličkom?
Bila mi je donedavno prva komšinica, nakon odlaska u penziju je skroz skrenula, sama živjela, često je policija morala voditi u bolnicu.
Joj kad je meni došao prvi put drug i zvoni na moja vrata, a ona izlazi pored. "Nemoj mali nikad više da te vidim da postavljaš kablove po zgradi!" Gleda je frajer i uvjerava je da ga je pomiješala s nekim, al ne da se ona. I izlazim ja, da smirim situaciju kažem mu i ja: Mara, fakat nemoj više te kablove.
Aj, pogleda ona mene: A ti, narkomančino, sad ću ti policiju zvati! I zalupi vratima od straha.
Dobra je bila, prije desetak godina mi je i stan čuvala dok sam na moru, al ovo nakon odlaska u penziju je bio pakao.
Od upečatljivih profesora KŠC-a bih izdvojio:
- Jure, nosao antenu od tranzistora da pokazuje na karti, poštapalica mu bila "takorekuć". Najjača scena je kad nabraja "prekambrij, paleozoik, mezozoik, kenozoik koji se takorekuć dijele na arhaik, algonkij, kambrij, ordovicij, silur, devon, karbon, perm, trijas, jura, kreda, tercijar i kvaaaartar". I onda prozove nekog ko mu je išao na qrac tipa cure darkerke i kaže "e hajd sad to ponovi", da im dvicu na kraju
- Zorka, sa svojim hik hek hok nabrajalicama. Najjača scena bila kad je učenica imala smrtni slučaj u porodici, plače na času, a ova joj govori "sjeti se mudrosti Cicerona koji je rekao sumus omnium quae transit, svi smo mi prolazni"
- Matanovićka, predavala matematiku u gimnaziji, imala bipolarni poremećaj vjerovatno, jer dođe nasmijana, zbija šale, i odjednom joj prevrne, krene prozivati i davati zadatke iz veneove zbirke s dvije zvjezdice. Mrzila cure, muški svi prođu na kraju godine, a obori 5-6 cura. Srećom završila u ludari pa su umjesto nje doveli profu Grbavac koja je isto bila čvaka na svoj način.
- Valentić, imao seksualne zezancije koje većina i nije kontala, zakasne muško i žensko na čas, on promrmlja "gdje li ste se to vas dvoje zadržali" i krene se smijati ili drži učenik ruke u džepovima pred tablom, on komentariše "ti sigurno voliš igrati bilijara"
Od profa koji su zalutali na posao i nisu ispredavali nijednu lekciju u 4 godine bih izdvojio:
- Garić, predavao istoriju/povijest, 4 godine samo diktirao iz svoje birvaktilske teke, i to tempom da dobiješ upalu mišića pišući. Kad nije diktirao ili je pričao o sportu, bjelosvjetskoj politici i sl. ili je prozivao učenike, kaže im naslov lekcije i gleda ponudu za kladionicu uklopljenu u udžbenik dok oni pričaju

Pošto nije nikog slušao, samo vidi druge ocjene, ko ima petice dobije pet, ko ima trice dobije tri, bez obzira kako naučio.
- Bevanda, predavala biologiju, samo dijelila referate štreberima i stavljala folije u grafoskop. Svaki čas se žalila kako mrzi taj posao, ali ga nije nipošto napuštala, jbg. mijenjaš folije u grafoskopu i plata milja plus topli, nije loše
- Meri, predavala geografiju, pola časa pričala o svom sinu Maku, pola časa učenici čitali lekcije iz knjige naglas za ocjenu.
Vidim na web stranici škole da taj trio ublehaša i dalje predaje, svi ili našli druge poslove ili otišli u penziju, samo oni 25 godina tu.
Od profa koji su neopisivo većini išli na onu stvar bih izdvojio:
- Lidija, predavala likovno, svaki čas uzdizala svoju diplomu likovne akademije kao neviđeno dostignuće, pa nam dijelila savjete kako da sjedimo na stolici ispred profesora na fakultetu, jer ne znamo mi šta nas čeka na strašnom fakultetu. A realnost bila da je većini fakultet bio lakši nego gimnazija sa 18 predmeta u godini gdje te svaki čas može prozvati da odgovaraš.
- Žontar, predavao sociologiju, psihologiju, solidan profesor, solidno znanje, ali imao neki nadmeni nastup na časovima kao da je pokupio pamet svijeta, a svi učenici mali debilčići. I obavezno naglašavao kako je on magistar mr. sc. Žontar.