Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

HAVANA

#451 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

Zoya wrote:
HAVANA wrote:Jebo mater trebali bi mi ovi ovde kakve medalje dat sta sam ih navratio na povratak. :D
Ako mene navratis imas jagnje :lol:
Ja razmisljam o tome vec odavno, ali..ali. Bi li se ikad uklopila u nas sistem, postoji sijaset stvari koje me nerviraju cak i dok sam na odmoru dole, kako bi tek bilo kad bi se vratila i kad bi to bila svakodnevnica.

Moja zoya ja na tebe zaboravio :cry: :lol:
To cemo raspraviti kad odemo kod gojka,prvo janje...pa te onda navratim. :oops: :D
A i imam ovu trojicu pa se dogovori sa ljubav ahaaaaaaaaaaaaa :D
Salim se,razmisljaj,planiraj.Ti znas najbolje sta zelis,hoces i mozes...
Nervira i mene milion stvari svakodnevno i to je tako.Nerviralo me i tamo, mada ovi ovde su poseban slucaj :evil: ali bitno je u kakvom okruzenju zivis i kakav ti je krug prijatelja i poznanika...I naravno, sta god mi pricali,lijep zivot,blablabla...bez dobrih primanja nema ni dobrog zivota.Mada, ni to ne treba previse...sjeba zivot... :roll:
Vazno je,vrlo vazno sta radis i znas li to radit,i a tesko je,vrlo tesko, ako ces za drugog raditi...mada,ima izuzetaka...koji su dobro placeni...njima je najbolje.Sa svojom firmom moras biti ko macka...kako god, na noge da se docekas...i vazda imati rezervnu varijantu i ulaganja...
luckylaka

#452 Re: Povratak u BiH?

Post by luckylaka »

jefferson wrote:
Über Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.

U Americi je dobro ako zaradjujes barem 80,000 godisnje. Sve ispod je vucaranje u tudjini.
joj komedije! :lol: :lol: :lol: :lol:
I uopste nije komedija nego ziva istina.U Usa sa 40.000 godisnje si donji(opet od grada do grada)Recimo ja i zena radimo.Godisnja zarada oko 60.000.E sad oko 15.000 ide za kucu godisnje,za auta plus osiguranje oko 10.000,telefoni oko 1500,struja,voda,plin,smece 4.000-5.000 godisnje,sto kakvi krediti(home depot,walmart,lowes...)2.ooo-3.000)plus ovo plus ono i to je skoro onih 40.000 kojih neko spomenu.Ljudi su u kreditima do guse,dave se jedva sastavljaju kraj sa krajem(ne svi al ima ih)i prica o Americi kao obecanoj zemlji je suplja prica.Ko uziva u Americi.Vecinom djeca jer roditelji se ubise radeci da im djeca vozaju Bmw,audija ili jos nesto ludje pa kako ja onda svom da kupim Kiu.Podmetni ledja i zavrni rukave.Ili mozda je uzivanje u Americi ako godisnje odes na Bajramsko sijelo ili koncert Jane,Asima,Halida pa slike na facebook.E to je zivot.Kakvo uzivanje u Usa.Malo ih je koji uzivaju a malo vise koji se hvale da uzivaju da bi sami sebe utjesili.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#453 Re: Povratak u BiH?

Post by Toto »

Teta Macheta wrote:
ljubav_aha wrote:
HAVANA wrote:
Ostala su trojica,pozuri... :lol: Dobri, ko dobar dan. :D
uf,sto mi radis HVANA :lol: da znas, sad bih ja malo do SA :-D imam svoju raju :-D
Ne daj se ta te navuče da se udaš za kokuza ni za živu glavu, ta trojica će uskoro ostati bes para ko' da gledam. :D
to ona i hoce
kad ih dekintira kupi od njih padobrane za male pare i pravac Jelouston
HAVANA

#454 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

:lol:

Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#455 Re: Povratak u BiH?

Post by Toto »

mala de razbacaj bernulijevu jednacinu
ovdje je Havane nesto nakariko na krivo
nejma samse da su hanumama sise uzbrdo ko case a njemu cuna nizbrdo
jedino da im se gravitacija posvadajala
jefferson

#456 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

luckylaka wrote:
jefferson wrote:
Über Bosanac wrote:Ako u BiH imas dobar posao i zaradjujes oko 2,000 KM mjesecno, u tom slucaju je bolje zivjeti u BiH. S obzirom na nas standard i cijene, sa tim parama mozes fino zivjeti.

U Americi je dobro ako zaradjujes barem 80,000 godisnje. Sve ispod je vucaranje u tudjini.
I uopste nije komedija nego ziva istina.U Usa sa 40.000 godisnje si donji(opet od grada do grada)Recimo ja i zena radimo.Godisnja zarada oko 60.000.E sad oko 15.000 ide za kucu godisnje,za auta plus osiguranje oko 10.000,telefoni oko 1500,struja,voda,plin,smece 4.000-5.000 godisnje,sto kakvi krediti(home depot,walmart,lowes...)2.ooo-3.000)plus ovo plus ono i to je skoro onih 40.000 kojih neko spomenu.Ljudi su u kreditima do guse,dave se jedva sastavljaju kraj sa krajem(ne svi al ima ih)i prica o Americi kao obecanoj zemlji je suplja prica.Ko uziva u Americi.Vecinom djeca jer roditelji se ubise radeci da im djeca vozaju Bmw,audija ili jos nesto ludje pa kako ja onda svom da kupim Kiu.Podmetni ledja i zavrni rukave.Ili mozda je uzivanje u Americi ako godisnje odes na Bajramsko sijelo ili koncert Jane,Asima,Halida pa slike na facebook.E to je zivot.Kakvo uzivanje u Usa.Malo ih je koji uzivaju a malo vise koji se hvale da uzivaju da bi sami sebe utjesili.
Idi uzmi u BiH kredit sa 11% kamate pa ces vidjeti! Ili jos bolje, budi zirant pa da vidis kako je! Kupisstan u betonskoj zgradi koja je napravljena po samoupravljackoj ideologiji sa smecarnikom kroz sred zgrade, i za to skrhas svotu od 70-100,000km a banka ti uzme jos 40,000 na kamatu! Jos ako je kredit u svicarskim francima, auuu, eto veselja!
vox-populi

#457 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

Kako je meni genijalno kada ljudi porede mizernu platu u USA (koju vjerovatno zaradjuju) sa nekim nerealnim maksimumom plate u BiH (koji sigurno nece zaradjivati) i na osnovu toga se zakljucuje kako je gdje zivjeti.

Dakle, 40.000$ u USA je ipak neka losija plata i ni u kom slucaju se ne moze porediti za 2.000 KM mjesecno u BiH.

Ako cemo vec porediti onda:

3.500$ = 700 KM

Pa se snadji s tom cifrom.

A onaj ko je u stanju u BiH zaradjivati 2000 KM, sigurno je u stanju i u USA zaradjivati 6-7k mjesecno.

Logika nije rocket science, sjednes i naucis.
vox-populi

#458 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

DinoZe wrote:Voxi ako ti nije tesko zrakni malo na razne diskusije prevod na Njemacki, imamo zemljaka kojima mozda bude trebala pomoc.
Pa ako mene ne bude, mozda budes mogao pomoci sa prevodom, bilo bi fino, izgleda da je teska situacija, pozz.
Budem. :)
vox-populi

#459 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

DinoZe wrote: Ovaj sto zaradi 2000KM u BiH nece ni pomisliti da ide za USA, a ovaj sto zaradi 500KM se divi americkim hamburgerima u White Castle.
Malo off topica, gledao sam snimke sa one BiH utamkmice u Atlanti pa sam nekako dobio osjecaj da je puno nasih ljudi u Americi kojima je kisnula glooova.
Imao sam ja takvu platu, cak i malo vecu, pa sam imao potrebu da odem iz BiH.

Ne radi se ovdje o kolicini novca koju zaradjujes, neki su sretni sa 600 neki nesretni i sa 5000. Poenta mog posta je da se pravi nerealna usporedba, poredi se ispodprosjecna plata u USA sa nadprosjecnom u BiH. I na osnovu toga se zakljucuje gdje je bolje.

Moze se porediti ili 3500$ vs. 800 KM (neki prosjek)
ili 10000$ vs. 2000 KM (nadprosjecna plata)

Pa tek na osnovu toga raditi analizu gdje je finansijski bolje. Mada je to bespredmetna rasprava, valjda je jasno gdje je finansijski bolje.
ljubav_aha

#460 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

jao ludnice :D koji su poslovi u BiH placeni 2,000 KM :?:
ljubav_aha

#461 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

luckylaka wrote:I uopste nije komedija nego ziva istina.U Usa sa 40.000 godisnje si donji(opet od grada do grada)Recimo ja i zena radimo.Godisnja zarada oko 60.000.E sad oko 15.000 ide za kucu godisnje,za auta plus osiguranje oko 10.000,telefoni oko 1500,struja,voda,plin,smece 4.000-5.000 godisnje,sto kakvi krediti(home depot,walmart,lowes...)2.ooo-3.000)plus ovo plus ono i to je skoro onih 40.000 kojih neko spomenu.Ljudi su u kreditima do guse,dave se jedva sastavljaju kraj sa krajem(ne svi al ima ih)i prica o Americi kao obecanoj zemlji je suplja prica.Ko uziva u Americi.Vecinom djeca jer roditelji se ubise radeci da im djeca vozaju Bmw,audija ili jos nesto ludje pa kako ja onda svom da kupim Kiu.Podmetni ledja i zavrni rukave.Ili mozda je uzivanje u Americi ako godisnje odes na Bajramsko sijelo ili koncert Jane,Asima,Halida pa slike na facebook.E to je zivot.Kakvo uzivanje u Usa.Malo ih je koji uzivaju a malo vise koji se hvale da uzivaju da bi sami sebe utjesili.
ti zivis u kojoj SAD drzavi,narod niakako da postavi izjavu,kako je standard zivljenja sa istom platom drugaciji :lol:

vecina djce u SAD radi,samo papanima je vazno da im djete vozi bjesno auto,a ima vozicku tek godinu dana :lol:
ljubav_aha

#462 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

HAVANA wrote:
Zoya wrote: Ako mene navratis imas jagnje :lol:
Ja razmisljam o tome vec odavno, ali..ali. Bi li se ikad uklopila u nas sistem, postoji sijaset stvari koje me nerviraju cak i dok sam na odmoru dole, kako bi tek bilo kad bi se vratila i kad bi to bila svakodnevnica.

Moja zoya ja na tebe zaboravio :cry: :lol:
To cemo raspraviti kad odemo kod gojka,prvo janje...pa te onda navratim. :oops: :D
A i imam ovu trojicu pa se dogovori sa ljubav ahaaaaaaaaaaaaa :D Salim se,razmisljaj,planiraj.Ti znas najbolje sta zelis,hoces i mozes...
Nervira i mene milion stvari svakodnevno i to je tako.Nerviralo me i tamo, mada ovi ovde su poseban slucaj :evil: ali bitno je u kakvom okruzenju zivis i kakav ti je krug prijatelja i poznanika...I naravno, sta god mi pricali,lijep zivot,blablabla...bez dobrih primanja nema ni dobrog zivota.Mada, ni to ne treba previse...sjeba zivot... :roll:
Vazno je,vrlo vazno sta radis i znas li to radit,i a tesko je,vrlo tesko, ako ces za drugog raditi...mada,ima izuzetaka...koji su dobro placeni...njima je najbolje.Sa svojom firmom moras biti ko macka...kako god, na noge da se docekas...i vazda imati rezervnu varijantu i ulaganja...
:lol: :thumbup:
Luce

#463 Re: Povratak u BiH?

Post by Luce »

Ova tema me podjsetila na jednu pjesmu

Ti govoris: `Otici cu nekoj drugoj zemlji, nekom
drugom moru
i grad cu pronaci bolji nego sto je ovaj.
Jer ovdje sto cinjah gresno uvijek je bilo
i moje srce, poput mrtva trupla, lezi pokopano.
Koliko ce ovdje mojih misli jos rasut se?
Kamo god da okrenem se, kamo god da gledam
vidim tek ruine crne mog zivota u ovom gradu
gdje provedoh tako mnogo dana, traceci ih i
nisteci.`

Al` ne, drugu zemlju, drugo more ti pronaci neces,
ovaj grad ce zauvijek te pratit.
Istim ces ulicama hodit, starec
u susjedstvu istom, u istim oronut kucama.
Skoncavati uvijek u ovom ces gradu, ne nadaj se
drugom.

Broda nema za te, niti jedne ceste.
I svoj zivot kojeg si nistio ovdje
unistio u cijelom si svijetu.
ljubav_aha

#464 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
Teta Macheta wrote: Ne daj se ta te navuče da se udaš za kokuza ni za živu glavu, ta trojica će uskoro ostati bes para ko' da gledam. :D
to ona i hoce
kad ih dekintira kupi od njih padobrane za male pare i pravac Jelouston
:lol:
ljubav_aha

#465 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

DinoZe wrote:
ljubav_aha wrote:jao ludnice :D koji su poslovi u BiH placeni 2,000 KM :?:

Znam ih ja mnogo.

Evo prvo zanimanje : Saobracajni policajac na M17. :D

Kada si carnik u Bosanskom Brodu ili saobracajac na M17 ne trebaju ti nikakve Amerike.
a koliko procentulano stanovistva u BiH zaradjuje mejsecno 2,000 :|

pises o zanimanjima koja nisu sirokog radnog spektra ;-)
ahuseino

#466 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

vox-populi wrote:Kako je meni genijalno kada ljudi porede mizernu platu u USA (koju vjerovatno zaradjuju) sa nekim nerealnim maksimumom plate u BiH (koji sigurno nece zaradjivati) i na osnovu toga se zakljucuje kako je gdje zivjeti.

Dakle, 40.000$ u USA je ipak neka losija plata i ni u kom slucaju se ne moze porediti za 2.000 KM mjesecno u BiH.

Ako cemo vec porediti onda:

3.500$ = 700 KM

Pa se snadji s tom cifrom.

A onaj ko je u stanju u BiH zaradjivati 2000 KM, sigurno je u stanju i u USA zaradjivati 6-7k mjesecno.

Logika nije rocket science, sjednes i naucis.
Baska, kupuje se kuca, i spominje se BMW i Audij a sve sa $40k godisnje :-) ... mislim moze ali onda jedes keks umjesto Ljeba i imas kartonski krov i prozore od najlona... i obavezno naci kakav dobar chep za guJzice.

I onda TO porede sa nekom 2,000 kilometara platom :-) ... niDze veze.
jefferson

#467 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

@ Dinoze:
To se ne zna, posto mi nemamo te neke statistike koje pokazuju pravo stanje.

Ali vjeruj mi da kada bi se vodila prava statistika i citava siva ekonomija bila ukljucena u to da stanje uopste nebi tako crno izgledalo. Mislim da bi cak bolje stojali nego neke zemlje u sujedstvu za koje mislimo da su ispred nas.

Da se razumijemo ja ne kazem da je stanje super, ali vjerujem da i nije toliko lose kako to neki predstavljaju.
Imas u BiH sve podatke! Nezaposlenost, nepismenost, infrastruktura itd.
Jbt, mi pricamo o zemlji koja nista svijetu nije dala (ne kontam sta je BiH svijetu dala? imali smo Ivu Andrica pa se ponasamo kao da je radioaktivan bio) i zemlju iz koje dolazi 50% svjetskih inovacija i u koju bjeze ljudi koji ne mogu da ostvare svoje ideje u zemljama kao sto je BiH (da je Nikola Tesla ostao u Srbiji bio bi ratar).
Nije sve u cistim brojkama. Standard zivota se ne mjeri samo u prosjecnoj plati. Pogledaj HDI index!!!!
ahuseino

#468 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Ma svakome je najbolje da se drzi u svom domenu. Ako znas da ne pripadas onda se potrudis da promijenis. Ova prica se u glavnom svodi na poredjenje domena iz suprotne sredine/odluke. :-)

Haj' ti budi pametan onda... :wink: 8-)
jefferson

#469 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

Naravno da nije, to je ono sto i ja kazem.
Mi Bosanci smo cudan narod, kukaju oni sto su otisli pa kukaju oni sto su ostali, vecini naseg naroda je glavni hobi kukanje.
Citajuci po forumima i gledajuci vijesti izgleda da je BIH zemlja koja nece docekati ni veceras.
Evo gore sam negdje procitao kako je neko napisao da kod nas zaradzuje oko 300KM. Evo ja odmah kazem da je to notorna laz.
Kaze se da je kod nas vecina stanovnista siromasna.
A kako se mjeri dali je neko siromasan? Dali se mjeri tako sto su neki americki birokrati sjedili za stolom i odredili kako ce se na citavom svijetu odredzivati ko je siromasan a ko nije?
Uzeticemo tu pricu sa ovog foruma o toj misterijoznoj plati od 300KM.
Dali vi uistinu znate nekoga starijeg i ozbiljnijeg ko dobije samo 300KM mjesecno? Ja iskreno da kazem ne znam.
Mozda neki konobar koji je tek poceo raditi, ali i uz to mu ide topli obrok i jos 50-100KM baksisa.
Gledajuci malo statistike koliko nas odprilike ima a uz to uzimajuci broj prijavljenih mobitela i interneta, nekako mi je nelogicno da se to moze sve od 300KM.
Gledajuci broj uvezenih vozila od 01.01.2011 i njihovu vrijednost opet mi je nelogicno da je to od 300KM.
Gledajuci guzvu na granicnim prelazima prema moru opet mi to nema veze sa 300KM.
Kada je poskupio benzin svi su kao nesto bili bijesni i kukali, ali ja nisam vidio da se saobracajna guzva imalo smanjila po Zenici, vec naprotiv sada na mostu ( cep ) cekam i po 15 minuta .
Kako ce vecina sa tih famoznih 300KM imati para da sipa svaki dan benzin od 2-2,50KM po litru.
Ovog ljeta turisticke agencije razvaljulju ponudama ali jos uvijek se zaradzuje 300KM.
Kreni magistralom od Ze do Sa i izbroji vrijednost auta preko 10.000 na bosnaskim registracijama pa ce ti se zavrtiti u glavi, a kako to oni svi uspjevaju od 300KM.McDonalds 4,75KM Big Mac, 7Km cevapi ali ne vidim da nema raje, jos uvijek se zaradzuje 300KM.
Milion kafica i restorana svi rade, pa kako je to moguce ako nam je vecina siromasna.
I onaj sto vozi BMW, ima svoju kucu, bio je na moru dva puta ,nedjelja je obavezan rostilj, svaki dan ide 3 puta na kafu kada ga pitas kako je on ce ti reci ma joj lose suti.
Ne racunajuci RS jer su oni stravrno vecinom bijeda, ali sto se tice federacije moje misljenje je da kod nas nije vecina stanovnistva siromasna.
Rekao bi da je prosijek ovako 20% siromasni, 60% solidno zive i 20% pravo bogati.

Eh sada dali ce neko iz ovog ili onog razloga zivjeti ili otici iz BiH to je vec privatna stvar. Ali ne treba ici uvijek u krajnost, da je u Bosni plata 300KM a u Americi samo 1000SD.
Velika vecina samo kuka i to je nas problem.
Ti si citirao moj text i fulao si sve sto sam rekao.
1. prosjecna plata u BiH je preko 800km!
2. Zvanicna nezaposlenost u BiH je 30%, nezvanicno se govori oko 44%.
3. U SAD nisu sjele birokrate i rekle ko je siromasan ili ne. SAD kao i svaka zemlja pravi za sebe parametre ko je siromasan a ko ne. Medjutim, to sto SAD radi svojih potreba pravi parametre za sve ostale zemlje na svijetu je njihov problem, a i problem onih koji uzimaju te parametre od SAD. Ne pravi te parametre neki birokrata ne boj se, nego priznati svjetski naucnici. U SAD imas preko 16,000 univerziteta i collega, i vec dugo najbolji sistem visokog obrazovanja. 36% stranih studenata u svijetu odabire SAD za studiranje. Svake godine u SAD studira 110,000 kineza, oko 95,000 indijaca itd. Nije to sigurno zato sto je neki birokrata odredio da je visoko-obrazovni sistem u SAD najbolji.
Medjutim, pitanje s epostavlja sto nije u Bih neko napravio parametre kada je u pitanju siromastvo. Opet se vracamo na temu koju imas na podforumu diskusije. Mi svima trazimo manu, a sami ih imamo itekako vise nego oni kojima je trazimo. Sto Bih ne napravi te parametre? Ako ne moze (a ne moze) sta nama daje pravo da dovodimo u pitanje ono sto rade oni koji imaju snage za to (tj. obrazovanja)?
4. Tvoje vidjenje situacije u Bih je na osnovu kafanskih prica. Koliko ljudi ispija kafu? Koliko ljudi voza kakva auta? itd, itd. Prodaja auta je egzaktna nauka. U BiH postoje tacne brojke koliko se uveze novih i koliko polovnih. u HR se proda oko 8 puta vise novih auta nego u BiH, a o polovnim je suvisno pricati. Nije poenta to sto 10 ljudi kupi novog BMW-a. Poenta je da 10,000 ljudi kupi novog Citroena C3 ili Skodu Octaviu, jer to znaci da je srednja klasa ojacala.
5. Konobar i topli obrok? Eto 300km, plus topli obrok plus baksis i jooooj, eto srece? To sto nemamo auto-puta, sto za svaku tezu operaciju moras ici van drzave i cijela nasa drzava mora pare skupljat, dok imamo najvece namete za zdravstveno osiguranje u evropi je po tebi izgleda irelevantno, jer boze moj, 10,000 auta prodje dnevno izmedju SA i ZE? pa kad je tako dobro sto vec 13g gradimo 40km auto puta? Sto nam je efektivno 2 mjeseca godisnje jedini pravi aerodrom u drzavi zatvoren?
Moj dino, nije mjerilo standarda koliko ljudi sjedi po kaficima, nego koliko ljudi imaju para na stednoj knjizici, kolika je obrazovanost, zdravstvena zastita, koliko djece ide u skolu, kolika je smrtnost na cestama, koliko je prosjecna zivotna dob itd, itd, itd. Jbg, to su utvrdili naucnici u SAD, pa je UN to malo doradi kroz HDi (na celu sa indijcem 1990god), a ako mi imamo kapacitet, ne vidim razloga sto BiH ne moze to da unaprjedi? Jbg, ipak nasi konobari imaju topli obrok!
detroit-mercy

#470 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

DinoZe wrote:
jefferson wrote:@ Dinoze:
To se ne zna, posto mi nemamo te neke statistike koje pokazuju pravo stanje.

Ali vjeruj mi da kada bi se vodila prava statistika i citava siva ekonomija bila ukljucena u to da stanje uopste nebi tako crno izgledalo. Mislim da bi cak bolje stojali nego neke zemlje u sujedstvu za koje mislimo da su ispred nas.

Da se razumijemo ja ne kazem da je stanje super, ali vjerujem da i nije toliko lose kako to neki predstavljaju.
Imas u BiH sve podatke! Nezaposlenost, nepismenost, infrastruktura itd.
Jbt, mi pricamo o zemlji koja nista svijetu nije dala (ne kontam sta je BiH svijetu dala? imali smo Ivu Andrica pa se ponasamo kao da je radioaktivan bio) i zemlju iz koje dolazi 50% svjetskih inovacija i u koju bjeze ljudi koji ne mogu da ostvare svoje ideje u zemljama kao sto je BiH (da je Nikola Tesla ostao u Srbiji bio bi ratar).
Nije sve u cistim brojkama. Standard zivota se ne mjeri samo u prosjecnoj plati. Pogledaj HDI index!!!!
Mi Bosanci smo cudan narod, kukaju oni sto su otisli pa kukaju oni sto su ostali, vecini naseg naroda je glavni hobi kukanje.
Citajuci po forumima i gledajuci vijesti izgleda da je BIH zemlja koja nece docekati ni veceras.
Evo gore sam negdje procitao kako je neko napisao da kod nas zaradzuje oko 300KM. Evo ja odmah kazem da je to notorna laz.
A kako se mjeri dali je neko siromasan? Dali se mjeri tako sto su neki americki birokrati sjedili za stolom i odredili kako ce se na citavom svijetu odredzivati ko je siromasan a ko nije?
Dali vi uistinu znate nekoga starijeg i ozbiljnijeg ko dobije samo 300KM mjesecno? Ja iskreno da kazem ne znam.
Mozda neki konobar koji je tek poceo raditi, ali i uz to mu ide topli obrok i jos 50-100KM baksisa.
Gledajuci malo statistike koliko nas odprilike ima a uz to uzimajuci broj prijavljenih mobitela i interneta, nekako mi je nelogicno da se to moze sve od 300KM.
Gledajuci broj uvezenih vozila od 01.01.2011 i njihovu vrijednost opet mi je nelogicno da je to od 300KM.
Gledajuci guzvu na granicnim prelazima prema moru opet mi to nema veze sa 300KM.
Kada je poskupio benzin svi su kao nesto bili bijesni i kukali, ali ja nisam vidio da se saobracajna guzva imalo smanjila po Zenici, vec naprotiv sada na mostu ( cep ) cekam i po 15 minuta .
Kako ce vecina sa tih famoznih 300KM imati para da sipa svaki dan benzin od 2-2,50KM po litru.
Ovog ljeta turisticke agencije razvaljulju ponudama ali jos uvijek se zaradzuje 300KM.
Kreni magistralom od Ze do Sa i izbroji vrijednost auta preko 10.000 na bosnaskim registracijama pa ce ti se zavrtiti u glavi, a kako to oni svi uspjevaju od 300KM.
McDonalds 4,75KM Big Mac, 7Km cevapi ali ne vidim da nema raje, jos uvijek se zaradzuje 300KM.
Milion kafica i restorana svi rade, pa kako je to moguce ako nam je vecina siromasna.
I onaj sto vozi BMW, ima svoju kucu, bio je na moru dva puta ,nedjelja je obavezan rostilj, svaki dan ide 3 puta na kafu kada ga pitas kako je on ce ti reci ma joj lose suti.
Ne racunajuci RS jer su oni stravrno vecinom bijeda, ali sto se tice federacije moje misljenje je da kod nas nije vecina stanovnistva siromasna.
Rekao bi da je prosijek ovako 20% siromasni, 60% solidno zive i 20% pravo bogati.

Eh sada dali ce neko iz ovog ili onog razloga zivjeti ili otici iz BiH to je vec privatna stvar. Ali ne treba ici uvijek u krajnost, da je u Bosni plata 300KM a u Americi samo 1000SD.
Ma sve je to u redu Dino, samo ne znam kome vise da vjerujem tebi ili svojim ocima :skoljka: .
detroit-mercy

#471 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

luckylaka wrote:
jefferson wrote:

A da vidis tek uzivanja dole, ti i hanuma zaposlite se u Bingo ili FIS, berete mjesecno po 350-400km za 6 radnih dana. Ma ljepota, da se izvrnes od srece.
Na forumu je par ljudi iz BiH koji su malo bolje situirani i koji ne predstavljaju stvarnu sliku zivota dole. Stvarna slika je na zalost puno gora nego sto se to ovdje predstavlja. Para nema, to je najveci problem a sve je hebeno skupo. I kada ti neko kaze da su troskovi zivota dole manji nego bilo gdje drugo znaj da ne govori istinu. Jesu manji ako ces svaki dan jesti krompirusu ali cim hoces malo normalnije da zivis, ne da se keris, treba ti puno vise love nego vani.
lajkujMe

#472 Re: Povratak u BiH?

Post by lajkujMe »

ponesi odgore jedno 100.000 km otvori nesto u bosni obogati se zivi ko kralj i imaj radnike koji ce ti lizati guzicu za malo para :-)
vox-populi

#473 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

DinoZe wrote:Rekao bi da je prosijek ovako 20% siromasni, 60% solidno zive i 20% pravo bogati.
Dino jarane,

vec su gore odgovorili na veci dio posta, meni ostaje jos ovo. Sa ovakvim odnosom siromasne/srednje/bogate klase se ne mogu pohvaliti ni mnoge zemlje EU. O BiH da i ne pricam. 60% solidno zivi? Da li stvarno ne vidis realnu sliku ili je ne zelis vidjeti? Ili baziras misljenje na osnovu nekog tvog kruga prijatelja i poznanika?

Pogledaj malo kako zive ljudi po selima, kako zive u istocnoj Bosni, manjim mjestima.... Nisu mjerilo veci gradovi, posebno ne Sarajevo.

Btw, kada sam odlazio iz BiH, krajem 2007., ISPOD granice siromastva je zivjelo 34% stanovnika BiH. Na toj studiji je radio jedan moj drug, tada zaposlen u UNDP-u.

Eh sad, dodaj na to one koji zive na toj granici ili malo iznad te granice, pa ces dobiti malo realniju sliku.
jefferson

#474 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

vox-populi wrote:
DinoZe wrote:Rekao bi da je prosijek ovako 20% siromasni, 60% solidno zive i 20% pravo bogati.
Dino jarane,

vec su gore odgovorili na veci dio posta, meni ostaje jos ovo. Sa ovakvim odnosom siromasne/srednje/bogate klase se ne mogu pohvaliti ni mnoge zemlje EU. O BiH da i ne pricam. 60% solidno zivi? Da li stvarno ne vidis realnu sliku ili je ne zelis vidjeti? Ili baziras misljenje na osnovu nekog tvog kruga prijatelja i poznanika?

Pogledaj malo kako zive ljudi po selima, kako zive u istocnoj Bosni, manjim mjestima.... Nisu mjerilo veci gradovi, posebno ne Sarajevo.

Btw, kada sam odlazio iz BiH, krajem 2007., ISPOD granice siromastva je zivjelo 34% stanovnika BiH. Na toj studiji je radio jedan moj drug, tada zaposlen u UNDP-u.

Eh sad, dodaj na to one koji zive na toj granici ili malo iznad te granice, pa ces dobiti malo realniju sliku.
Dino izgleda nika nije bio u olovu, Zavidovicima, Varesu itd, itd. Zenica je opstina za 147 sela, najvise u bivsoj Yu. Moj dobar prijatelj je radio jedno vrijeme u veterinarskoj stanici i do nekih sela po njegovoj prici ti treba dva sata, ono ides autom, pa parkiras auto, pa seljak dodje po tebe motokultivatorom itd. Jel to standard zivota? 60% ljudi solidno zivi? Vec pocinjem sumnjati u godine ovog djecaka.
ahuseino

#475 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

jefferson wrote:
Kreni magistralom od Ze do Sa i izbroji vrijednost auta preko 10.000 na bosnaskim registracijama pa ce ti se zavrtiti u glavi, a kako to oni svi uspjevaju od 300KM.McDonalds 4,75KM Big Mac, 7Km cevapi ali ne vidim da nema raje, jos uvijek se zaradzuje 300KM.

Ti si citirao moj text i fulao si sve sto sam rekao.
1. prosjecna plata u BiH je preko 800km!
2. Zvanicna nezaposlenost u BiH je 30%, nezvanicno se govori oko 44%.
3. U SAD nisu sjele birokrate i rekle ko je siromasan ili ne. SAD kao i svaka zemlja pravi za sebe parametre ko je siromasan a ko ne. Medjutim, to sto SAD radi svojih potreba pravi parametre za sve ostale zemlje na svijetu je njihov problem, a i problem onih koji uzimaju te parametre od SAD. Ne pravi te parametre neki birokrata ne boj se, nego priznati svjetski naucnici. U SAD imas preko 16,000 univerziteta i collega, i vec dugo najbolji sistem visokog obrazovanja. 36% stranih studenata u svijetu odabire SAD za studiranje. Svake godine u SAD studira 110,000 kineza, oko 95,000 indijaca itd. Nije to sigurno zato sto je neki birokrata odredio da je visoko-obrazovni sistem u SAD najbolji.
Medjutim, pitanje s epostavlja sto nije u Bih neko napravio parametre kada je u pitanju siromastvo. Opet se vracamo na temu koju imas na podforumu diskusije. Mi svima trazimo manu, a sami ih imamo itekako vise nego oni kojima je trazimo. Sto Bih ne napravi te parametre? Ako ne moze (a ne moze) sta nama daje pravo da dovodimo u pitanje ono sto rade oni koji imaju snage za to (tj. obrazovanja)?
4. Tvoje vidjenje situacije u Bih je na osnovu kafanskih prica. Koliko ljudi ispija kafu? Koliko ljudi voza kakva auta? itd, itd. Prodaja auta je egzaktna nauka. U BiH postoje tacne brojke koliko se uveze novih i koliko polovnih. u HR se proda oko 8 puta vise novih auta nego u BiH, a o polovnim je suvisno pricati. Nije poenta to sto 10 ljudi kupi novog BMW-a. Poenta je da 10,000 ljudi kupi novog Citroena C3 ili Skodu Octaviu, jer to znaci da je srednja klasa ojacala.
5. Konobar i topli obrok? Eto 300km, plus topli obrok plus baksis i jooooj, eto srece? To sto nemamo auto-puta, sto za svaku tezu operaciju moras ici van drzave i cijela nasa drzava mora pare skupljat, dok imamo najvece namete za zdravstveno osiguranje u evropi je po tebi izgleda irelevantno, jer boze moj, 10,000 auta prodje dnevno izmedju SA i ZE? pa kad je tako dobro sto vec 13g gradimo 40km auto puta? Sto nam je efektivno 2 mjeseca godisnje jedini pravi aerodrom u drzavi zatvoren?
Moj dino, nije mjerilo standarda koliko ljudi sjedi po kaficima, nego koliko ljudi imaju para na stednoj knjizici, kolika je obrazovanost, zdravstvena zastita, koliko djece ide u skolu, kolika je smrtnost na cestama, koliko je prosjecna zivotna dob itd, itd, itd. Jbg, to su utvrdili naucnici u SAD, pa je UN to malo doradi kroz HDi (na celu sa indijcem 1990god), a ako mi imamo kapacitet, ne vidim razloga sto BiH ne moze to da unaprjedi? Jbg, ipak nasi konobari imaju topli obrok!
A yebeni Rt93 ispred Bostona povazdan zakrcen jer yebenih 800,000 (to je OSAMSTO HILJADA) DNEVNO auta i kamiona prodze ovim jednim putem... pa onda ja sjedim u saobracaju... i cekam... i mislim... kontam bolje mi je u Zenicu ic' zivit', manji saobracaj :P :wink: 8-)

Ne smijem ni pomislit' kako je onima u LA (sve ima gore od goreg :-) ...).
Locked