Naravno da nije, to je ono sto i ja kazem.
Mi Bosanci smo cudan narod, kukaju oni sto su otisli pa kukaju oni sto su ostali, vecini naseg naroda je glavni hobi kukanje.
Citajuci po forumima i gledajuci vijesti izgleda da je BIH zemlja koja nece docekati ni veceras.
Evo gore sam negdje procitao kako je neko napisao da kod nas zaradzuje oko 300KM. Evo ja odmah kazem da je to notorna laz.
Kaze se da je kod nas vecina stanovnista siromasna.
A kako se mjeri dali je neko siromasan? Dali se mjeri tako sto su neki americki birokrati sjedili za stolom i odredili kako ce se na citavom svijetu odredzivati ko je siromasan a ko nije?
Uzeticemo tu pricu sa ovog foruma o toj misterijoznoj plati od 300KM.
Dali vi uistinu znate nekoga starijeg i ozbiljnijeg ko dobije samo 300KM mjesecno? Ja iskreno da kazem ne znam.
Mozda neki konobar koji je tek poceo raditi, ali i uz to mu ide topli obrok i jos 50-100KM baksisa.
Gledajuci malo statistike koliko nas odprilike ima a uz to uzimajuci broj prijavljenih mobitela i interneta, nekako mi je nelogicno da se to moze sve od 300KM.
Gledajuci broj uvezenih vozila od 01.01.2011 i njihovu vrijednost opet mi je nelogicno da je to od 300KM.
Gledajuci guzvu na granicnim prelazima prema moru opet mi to nema veze sa 300KM.
Kada je poskupio benzin svi su kao nesto bili bijesni i kukali, ali ja nisam vidio da se saobracajna guzva imalo smanjila po Zenici, vec naprotiv sada na mostu ( cep ) cekam i po 15 minuta .
Kako ce vecina sa tih famoznih 300KM imati para da sipa svaki dan benzin od 2-2,50KM po litru.
Ovog ljeta turisticke agencije razvaljulju ponudama ali jos uvijek se zaradzuje 300KM.
Kreni magistralom od Ze do Sa i izbroji vrijednost auta preko 10.000 na bosnaskim registracijama pa ce ti se zavrtiti u glavi, a kako to oni svi uspjevaju od 300KM.McDonalds 4,75KM Big Mac, 7Km cevapi ali ne vidim da nema raje, jos uvijek se zaradzuje 300KM.
Milion kafica i restorana svi rade, pa kako je to moguce ako nam je vecina siromasna.
I onaj sto vozi BMW, ima svoju kucu, bio je na moru dva puta ,nedjelja je obavezan rostilj, svaki dan ide 3 puta na kafu kada ga pitas kako je on ce ti reci ma joj lose suti.
Ne racunajuci RS jer su oni stravrno vecinom bijeda, ali sto se tice federacije moje misljenje je da kod nas nije vecina stanovnistva siromasna.
Rekao bi da je prosijek ovako 20% siromasni, 60% solidno zive i 20% pravo bogati.
Eh sada dali ce neko iz ovog ili onog razloga zivjeti ili otici iz BiH to je vec privatna stvar. Ali ne treba ici uvijek u krajnost, da je u Bosni plata 300KM a u Americi samo 1000SD.
Velika vecina samo kuka i to je nas problem.
Ti si citirao moj text i fulao si sve sto sam rekao.
1. prosjecna plata u BiH je preko 800km!
2. Zvanicna nezaposlenost u BiH je 30%, nezvanicno se govori oko 44%.
3. U SAD nisu sjele birokrate i rekle ko je siromasan ili ne. SAD kao i svaka zemlja pravi za sebe parametre ko je siromasan a ko ne. Medjutim, to sto SAD radi svojih potreba pravi parametre za sve ostale zemlje na svijetu je njihov problem, a i problem onih koji uzimaju te parametre od SAD. Ne pravi te parametre neki birokrata ne boj se, nego priznati svjetski naucnici. U SAD imas preko 16,000 univerziteta i collega, i vec dugo najbolji sistem visokog obrazovanja. 36% stranih studenata u svijetu odabire SAD za studiranje. Svake godine u SAD studira 110,000 kineza, oko 95,000 indijaca itd. Nije to sigurno zato sto je neki birokrata odredio da je visoko-obrazovni sistem u SAD najbolji.
Medjutim, pitanje s epostavlja sto nije u Bih neko napravio parametre kada je u pitanju siromastvo. Opet se vracamo na temu koju imas na podforumu diskusije. Mi svima trazimo manu, a sami ih imamo itekako vise nego oni kojima je trazimo. Sto Bih ne napravi te parametre? Ako ne moze (a ne moze) sta nama daje pravo da dovodimo u pitanje ono sto rade oni koji imaju snage za to (tj. obrazovanja)?
4. Tvoje vidjenje situacije u Bih je na osnovu kafanskih prica. Koliko ljudi ispija kafu? Koliko ljudi voza kakva auta? itd, itd. Prodaja auta je egzaktna nauka. U BiH postoje tacne brojke koliko se uveze novih i koliko polovnih. u HR se proda oko 8 puta vise novih auta nego u BiH, a o polovnim je suvisno pricati. Nije poenta to sto 10 ljudi kupi novog BMW-a. Poenta je da 10,000 ljudi kupi novog Citroena C3 ili Skodu Octaviu, jer to znaci da je srednja klasa ojacala.
5. Konobar i topli obrok? Eto 300km, plus topli obrok plus baksis i jooooj, eto srece? To sto nemamo auto-puta, sto za svaku tezu operaciju moras ici van drzave i cijela nasa drzava mora pare skupljat, dok imamo najvece namete za zdravstveno osiguranje u evropi je po tebi izgleda irelevantno, jer boze moj, 10,000 auta prodje dnevno izmedju SA i ZE? pa kad je tako dobro sto vec 13g gradimo 40km auto puta? Sto nam je efektivno 2 mjeseca godisnje jedini pravi aerodrom u drzavi zatvoren?
Moj dino, nije mjerilo standarda koliko ljudi sjedi po kaficima, nego koliko ljudi imaju para na stednoj knjizici, kolika je obrazovanost, zdravstvena zastita, koliko djece ide u skolu, kolika je smrtnost na cestama, koliko je prosjecna zivotna dob itd, itd, itd. Jbg, to su utvrdili naucnici u SAD, pa je UN to malo doradi kroz HDi (na celu sa indijcem 1990god), a ako mi imamo kapacitet, ne vidim razloga sto BiH ne moze to da unaprjedi? Jbg, ipak nasi konobari imaju topli obrok!