Sta je sa opstinama koje nemaju nikakavo specijalno obiljezje, i kako se "bira" zivotinja koja drzi stit
Joj mi pitanja, ko malo dijete
Pau suštini što jednostavniji to je ljepši. Pretrpavanje šaržama nema za efekat povećanje estetskog doživljaja već zbunjuje. Hrvatska takođe ima vrlo lijepih grbova što je i razumljivo jer su u Austrougarskoj svi gradovi dobijali grbove. Mada i novi grbovi imaju visoke heraldičke i estetske kriterijuma. Mi svi obično griješimo podrazumjevajući da grb mora imat političko značenje što je potpuno pogrešno. Politika se mijenja od izbora do izbora a često i između a grb treba trajati dokle god je ljudi.MarinHan wrote:I meni se sviđaju crnogorski grbovi, jednostavniji su od srbijanskih. Također ima dobrih hrvatskih grbova, samo je većina previše jednostavnih....
Da mora imati štit i na njemu šarže raspoređene po pravilima u bojama po pravilima. Nesmije šarža prelaziti ivicu štita niti ijedan objekat sa strane smije prelaziti preko štita. Izbjegaati nazive gradova ili neki drugi tekst, za čim nema ni potrebe ako se grb uradi da valja jer je onda prepoznatljiv među milionima. One životinje su čuvari štita i na njih imaju pravo samo plemići kao fizička lica i udruženja, gradovi i slično ao pravna lica. Građani nemaju pravo na čuvare štita. Čuvari mogu biti ljudi, životinje, biljke čak i predmeti. Čuvara može biti jedan (na primjer grb Austrije đe crni orao igra ulogu čuvara štita) ili dva kako je uobičajeno (gornji primjeri grbova crnogorskih opština) ili tri (grb španije u jednom periodu je imao orla koji je na prsima nosio grb Španije i heraklove stubove (zapravo Gibraltarski moreuz)) ili čak četiri kao u grbu Islanda.dharma wrote:Znaci da bi grb bio heraldicki ispravan mora imati stit (to su valjda ove zivotinje, ili sta), i krunu. Pored toga mora imati neki historijski simbol![]()
Mislim, laik sam totalni po ovom pitanju, i stvarno jesam procitala ali nisam sigurna jesam li uopste skontala
![]()
Sta je sa opstinama koje nemaju nikakavo specijalno obiljezje, i kako se "bira" zivotinja koja drzi stit![]()
Joj mi pitanja, ko malo dijete![]()
stari grad Visegrad wrote:Grbovi na kojima su zivotinje i ptice jesu kopirani grbovi iz drugih drzava i gradova u Evropi.
Grb treba da je originalan i da ima veze sa tim gradom, opstinom, mjestom istorijom toga mjesta.
sve ostalo je SUPLJAK i MASTARIJA.
Pogledaj gore grb Kotora. U Kotoru nikad lavovi nisu hodali.
Pa znaš što šarže na štitu se nijesu dobijale za džabe a lav označava hrabrost i srčanost velikog borca kao i kraljevsko dostojanstvo. Sigurno niko nije mogao staviti u grb lava a da to nije zaslužio. Vjerovao ili ne postoje grbovi u kojima je šarža muški polni organ u uzbuđenom stanju. Što misliš za koje zasluge je dobijen taj grb?michio wrote:Bosanski grbovi su cak OK u usporedbi sa heraldicki ispravnim grbovima kraljevskih motiva neke seljacke drzave.
Nekome je vjerovatno i placeno da na grb naslika lava i krunu
Ne kruna nije samo znak monarhije, ona je takođe znak suvereniteta a u grbovim opština je znak veličine i značaja opštine. Zapravo taj običaj potiče iz srednjeg vijeka jer su slobodni gradovi kao znak svog ograničenog suvereniteta isticali krune. Šarže ne označavaju živi svijet nego imaju simbolično značenje kao što gore rekoh jednako kao slova. Jedno slovo se koridti u mnoštvu riječi i u svakoj riječi ima isto značenje a rijećsvaka ima samo svoje značenje. Znači šarže su elemeniti simbolične slike kao slova neke riječi koju treba pročitati sa grba. Ako je grad industrijeski ili poljoprivredni ili turistički centar koristiće se odgovarajući simboli ako je nekad bio prijestonica i to se označava odgovarajućim simbolom ako je bio poprište neke bitke u prošlosti i to se iznačava odgovarajućim simbolom i tako dalje. uopšte nije važno što iste simbole koriste i drugi gradovi sa istim karakteristikama samo se grbovi moraju razlikovati ili po broju ili po boji šarži.dharma wrote:Ma to meni nije bilo jasno. Sta ce mi kruna, kad nismo kraljevina, ili lavJedino tornjaka da stavimo.
Da li su svugdje grbovi ovakvi? I sta ako neka opstina nema neki grb iz pamtivijeka, i mora praviti da tako kazem novi.
stari grad Visegrad wrote:@formica
Mora da su azijski lavovi zivjeli i u Bosni.
O jebem ti miša evo ga i meHko ś da vidim (do sad sam samo čuo za njega)FORMICA wrote:Śevernije i zapadnije ga nije bilo jer ekološki uslovi nijesu odgovarali njegovom metabolizmu. Pa postoje slike i reljefi Aleksandra Makedonskog, Kserksa i Darija sa prizorima iz lova na lavove.
Visegrad, kako, ba, to nisi znao?stari grad Visegrad wrote:@formica
sve sam skole zavrsio, sve sam moguce citao ali nikad ni cuo ni procitao nisam da su lavovi zivjeli u Hercegovini.
opet neke price i mitovi.Mozda je bilo i nojeva i zebri...