Grbovi opština/općina u BiH

Post Reply
dharma

#451 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by dharma »

Znaci da bi grb bio heraldicki ispravan mora imati stit (to su valjda ove zivotinje, ili sta), i krunu. Pored toga mora imati neki historijski simbol :?: :?: Mislim, laik sam totalni po ovom pitanju, i stvarno jesam procitala ali nisam sigurna jesam li uopste skontala :-)

Sta je sa opstinama koje nemaju nikakavo specijalno obiljezje, i kako se "bira" zivotinja koja drzi stit :D

Joj mi pitanja, ko malo dijete :-)
FORMICA

#452 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

MarinHan wrote:I meni se sviđaju crnogorski grbovi, jednostavniji su od srbijanskih. Također ima dobrih hrvatskih grbova, samo je većina previše jednostavnih....
Pau suštini što jednostavniji to je ljepši. Pretrpavanje šaržama nema za efekat povećanje estetskog doživljaja već zbunjuje. Hrvatska takođe ima vrlo lijepih grbova što je i razumljivo jer su u Austrougarskoj svi gradovi dobijali grbove. Mada i novi grbovi imaju visoke heraldičke i estetske kriterijuma. Mi svi obično griješimo podrazumjevajući da grb mora imat političko značenje što je potpuno pogrešno. Politika se mijenja od izbora do izbora a često i između a grb treba trajati dokle god je ljudi.
Heraldika Srbije je opterećena imperijalnim stavom. Inače su ti grbovi bezprijekorni i urađeni po svim pravilima. U heraldičkom društvi Bijeli orao koje je glavni heraldički autoritrt Srbije ima izvanrednih kvalitetnih heraldičara koji svoj posao obavljeju bez ikakve zamjerke. Ono tačno je da i meni po nekad smeta sva ta pompa sa čuvarima štita i banerima no to jeste po pravilima. Mnogo su ljepši srednji i mali grbovi đe do izražaja dolazi znanje heraldičara i umješnost slikara.Ima tu zaista vrlo uspješnih rješenja (na primjer za Jagodinu izvanredno rješenje ili za Zvezdaru neobično dopadljivo rješenje i slično).
Pogjedaj na adresu:
http://www.zastave-grbovi.com/default.a ... 70149&jez=
Sajt sa grbovima opština Srbije.
Last edited by FORMICA on 09/03/2011 16:28, edited 2 times in total.
FORMICA

#453 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

dharma wrote:Znaci da bi grb bio heraldicki ispravan mora imati stit (to su valjda ove zivotinje, ili sta), i krunu. Pored toga mora imati neki historijski simbol :?: :?: Mislim, laik sam totalni po ovom pitanju, i stvarno jesam procitala ali nisam sigurna jesam li uopste skontala :-)

Sta je sa opstinama koje nemaju nikakavo specijalno obiljezje, i kako se "bira" zivotinja koja drzi stit :D

Joj mi pitanja, ko malo dijete :-)
Da mora imati štit i na njemu šarže raspoređene po pravilima u bojama po pravilima. Nesmije šarža prelaziti ivicu štita niti ijedan objekat sa strane smije prelaziti preko štita. Izbjegaati nazive gradova ili neki drugi tekst, za čim nema ni potrebe ako se grb uradi da valja jer je onda prepoznatljiv među milionima. One životinje su čuvari štita i na njih imaju pravo samo plemići kao fizička lica i udruženja, gradovi i slično ao pravna lica. Građani nemaju pravo na čuvare štita. Čuvari mogu biti ljudi, životinje, biljke čak i predmeti. Čuvara može biti jedan (na primjer grb Austrije đe crni orao igra ulogu čuvara štita) ili dva kako je uobičajeno (gornji primjeri grbova crnogorskih opština) ili tri (grb španije u jednom periodu je imao orla koji je na prsima nosio grb Španije i heraklove stubove (zapravo Gibraltarski moreuz)) ili čak četiri kao u grbu Islanda.
Za opštine se na štit svukud u Evropi obično postavlja zidana kruna čija boje i broj melona (to su oni zupci kao na zidinama) odgovara veličini i statusu grada ili opštine. Obično su zlatne ili srebrne a mogu biti i drugih boja ponekad su i fuge između kamenih blokova različitih boja.
Na sami štit se postavljaju šaržeodnosno razni objekti koji čine simboličnu heraldičku sliku kojom se jednoznačno označava vlasnik grba. Simbolična značenja u heraldici se obično ne poklapaju sa simboličnim značenjima u svakidašnjem životu, koja običn zavise od vjerskih ili političkih situacija. Nažalost zaboravlja e da grb ostaje za vazda a politika se mijenja iz dana u dan. Na primjer grb Kotora je star vjekovima i potiče iz vremena dominacje kraljeva Mađarske. Mani se čini da njemu ništo ne fali i da dan danas vrlo lijepo predstavlja grad Kotor sa Sv.Tripunom kao zaštitnikom grada kulom koja označava utvrđeno mjesto i crveni borbeni lav kao znak junačke prošlosti. Ili naprimjer grb Perasta takođe vjekovima stari grb sa zelenim štitom i dvije ruke koje drže štap na kojem je kapa slobode što označava grad koji je slogom izborio slobodu. Na primjer Herceg Novi ima grb iz XVII vijeka plavi štit sa srebrnom kulom i dva čemresa čime se označava utvrđeni grad srastao sa mediteranskim biljem. I tako dalje.
Zgodno je za grbove opština u postamentu (to je onaj dio na dnu koji predstavlja osnovu na koju se oslanja i štit i čuvari štita) izabrati biljku koja je značajna za tu opštinu pamakar ona bila i jagoda. Za čuvare štita je zgodno izabrati životinje koje svojim simboličnim značenjem, stavom i bojom uz dodatak nekih sitnijih elemenata može detaljno opisati prošlost opštine a na samom štitu neka bude prizor koji opisuje samu opštinu čak i na aluzivni način. Ništa ne smeta nekoj opštini čiji naziv aludira na medvjeda (Medveđa, Međedište i slično) da na štitu ima medjeda ili djelove njegovog tijela ili za opšrinu čije ime asocira na pasulj (Grahovo, Pasuljište i slično) da na štitu ima stabljiku pasulja. Ni carskoj familiji Plantagenta nije ništo smetalo da u grbu imaju struk žukve koja se na latinskom naziva gencija pa biljka gencija ili plant gentia asocira na Plantagente. Na ovaj način se mogu sastaviti duhovite i domišljate simbolične slike koje su svaako zabavnije od političkih i nacionalnih nadgrnjavanja.
stari grad Visegrad

#454 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by stari grad Visegrad »

Grbovi na kojima su zivotinje i ptice jesu kopirani grbovi iz drugih drzava i gradova u Evropi.
Grb treba da je originalan i da ima veze sa tim gradom, opstinom, mjestom istorijom toga mjesta.
sve ostalo je SUPLJAK i MASTARIJA.

Pogledaj gore grb Kotora. U Kotoru nikad lavovi nisu hodali. :lol:
michio

#455 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by michio »

Bosanski grbovi su cak OK u usporedbi sa heraldicki ispravnim grbovima kraljevskih motiva neke seljacke drzave.
Nekome je vjerovatno i placeno da na grb naslika lava i krunu :lol:
dharma

#456 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by dharma »

Ma to meni nije bilo jasno. Sta ce mi kruna, kad nismo kraljevina, ili lav :roll: Jedino tornjaka da stavimo.

Da li su svugdje grbovi ovakvi? I sta ako neka opstina nema neki grb iz pamtivijeka, i mora praviti da tako kazem novi.
FORMICA

#457 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

stari grad Visegrad wrote:Grbovi na kojima su zivotinje i ptice jesu kopirani grbovi iz drugih drzava i gradova u Evropi.
Grb treba da je originalan i da ima veze sa tim gradom, opstinom, mjestom istorijom toga mjesta.
sve ostalo je SUPLJAK i MASTARIJA.

Pogledaj gore grb Kotora. U Kotoru nikad lavovi nisu hodali. :lol:
:lol: :lol: :lol: Jesi li siguran?
Trebaš znati da su na prostoru Balkana do nazad 2000 godina živjeli lavovi vrste azijski lav. On i danas postoji u nekim rezervatima u indiji a u drugim krajevima evroazije je istrijebljen jer se pojavio jedan veći predator u većem broju čovjek.

Naravno da ne postoji kopirani grb. Ni u Britaniji nije bilo lavova pa u grbu imaju tri komada kao i u Holandiji i Finskoji...
Šarža na štitu je simbolični znak i niko nema ekskluzivnopravo na nju. Najbolji primjer je heraldički ljiljan koji je zlatni na plavom znak vladarskih kuća Francuske. To ništo ne smeta da se taj heraldički ljiljan nađe na grbovima širom Evrope a takođe je kao znak neobičn omiljen u arapskom svijetu đe ga takođe smatraju arapskim znakom. Međutim nijedan od tih znakova nije povezan niti isključiva privilegija jednog grba taman kao što neko slovo ne pripada jednoj riječi nego se koristi jednako u hiljadama riječi sa jednakom važnošću ali svojim značenjem. I što se za grad Mostar naprimjer ne može kao šaržakoristiti most jer je već korišćen u grbu naprimjer Pariza. Naravno da može ali se mora promjeniti ili boja ili broj lukova ili boja štita ili se dodati još neki detalj koji čini grbove različitim jer dva jednaka grba ne mogu postojati.

U tome nema maštarije. Heraldika nudi obilje šarži boja i situacija koje daju bezbroj kombinacija dovoljnih da svojim simboličnim slikama ispriča po volji složenu priču.

Prelijepa priča je grb Aragona zlatni štit sa četiri crvena koca (odnosno četiri uspravne trake na žutom štitu). Priča kaže da pošto se jedan vitez pokazao svojom izuzetnom hrabrošću u nekoj bitci đe je bio i ranjen prišao mu je kralj umočio prste u njegovu krv koja je tekla iz rane i preko zlatnog štita povukao rukom tako da su se dobile četiri uspravna krvava traga proglašavajući novi grb kao znak hrabrosti i velike zahvalnosti suverena prema vjernom vitezu.
FORMICA

#458 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

michio wrote:Bosanski grbovi su cak OK u usporedbi sa heraldicki ispravnim grbovima kraljevskih motiva neke seljacke drzave.
Nekome je vjerovatno i placeno da na grb naslika lava i krunu :lol:
Pa znaš što šarže na štitu se nijesu dobijale za džabe a lav označava hrabrost i srčanost velikog borca kao i kraljevsko dostojanstvo. Sigurno niko nije mogao staviti u grb lava a da to nije zaslužio. Vjerovao ili ne postoje grbovi u kojima je šarža muški polni organ u uzbuđenom stanju. Što misliš za koje zasluge je dobijen taj grb? :-) :lol:
ledeny

#459 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by ledeny »

šta je ovo ljudi moji dragi? :shock: nakon što sam pregledao grbove na ovoj temi morao sam odmah prileći jer me je mozak počeo žigati. strahota! :-)
stari grad Visegrad

#460 Re: Grbovi opština/općina u BiH

@formica
Mora da su azijski lavovi zivjeli i u Bosni. :lol:
FORMICA

#461 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

dharma wrote:Ma to meni nije bilo jasno. Sta ce mi kruna, kad nismo kraljevina, ili lav :roll: Jedino tornjaka da stavimo.

Da li su svugdje grbovi ovakvi? I sta ako neka opstina nema neki grb iz pamtivijeka, i mora praviti da tako kazem novi.
Ne kruna nije samo znak monarhije, ona je takođe znak suvereniteta a u grbovim opština je znak veličine i značaja opštine. Zapravo taj običaj potiče iz srednjeg vijeka jer su slobodni gradovi kao znak svog ograničenog suvereniteta isticali krune. Šarže ne označavaju živi svijet nego imaju simbolično značenje kao što gore rekoh jednako kao slova. Jedno slovo se koridti u mnoštvu riječi i u svakoj riječi ima isto značenje a rijećsvaka ima samo svoje značenje. Znači šarže su elemeniti simbolične slike kao slova neke riječi koju treba pročitati sa grba. Ako je grad industrijeski ili poljoprivredni ili turistički centar koristiće se odgovarajući simboli ako je nekad bio prijestonica i to se označava odgovarajućim simbolom ako je bio poprište neke bitke u prošlosti i to se iznačava odgovarajućim simbolom i tako dalje. uopšte nije važno što iste simbole koriste i drugi gradovi sa istim karakteristikama samo se grbovi moraju razlikovati ili po broju ili po boji šarži.

Da sve Evropske heraldike za grbove gradova koriste zidane krune koje se međusobno razlikuju samopo stilu crtanja što opet zavisi od lokalnog običaja pojedinih zemalja. Po mom ukusu su najlješe zidane krune gradova Španije i Italije. Oni prave složene forifikacijske konstrukcije koje su neobično slikovite.
FORMICA

#462 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by FORMICA »

stari grad Visegrad wrote:@formica
Mora da su azijski lavovi zivjeli i u Bosni. :lol:
:lol: Zapravo je nihov ekološki areal zahvatao istočnu Hercegovinu neđe do Popovog polja, Crnu Goru neđe do doline Lima aAlbaniju, Makedoniju, južnu polovinu Bugarske, Grčku i evropski dio Turske u Evropi , a u Aziji je naseljavao Malu Aziju do Arabije Persiju i Indiju. To je urtvrđeno po arheološkim nalazima. Śevernije i zapadnije ga nije bilo jer ekološki uslovi nijesu odgovarali njegovom metabolizmu. Pa postoje slike i reljefi Aleksandra Makedonskog, Kserksa i Darija sa prizorima iz lova na lavove. Misliš li da su išli u Afriku da love lavove? Nijesu naravno jer su lavovi živjeli oko njih a i klali su im stoku. a ne vjerujem ni da bi ih Egipćani džabe puštali na safari po Africi.
stari grad Visegrad

#463 Re: Grbovi opština/općina u BiH

@formica
sve sam skole zavrsio, sve sam moguce citao ali nikad ni cuo ni procitao nisam da su lavovi zivjeli u Hercegovini.
opet neke price i mitovi. :-) Mozda je bilo i nojeva i zebri...
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#464 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by 1946 »

FORMICA wrote:Śevernije i zapadnije ga nije bilo jer ekološki uslovi nijesu odgovarali njegovom metabolizmu. Pa postoje slike i reljefi Aleksandra Makedonskog, Kserksa i Darija sa prizorima iz lova na lavove.
O jebem ti miša evo ga i meHko ś da vidim (do sad sam samo čuo za njega) :D
derion

#465 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by derion »

stari grad Visegrad wrote:@formica
sve sam skole zavrsio, sve sam moguce citao ali nikad ni cuo ni procitao nisam da su lavovi zivjeli u Hercegovini.
opet neke price i mitovi. :-) Mozda je bilo i nojeva i zebri...
Visegrad, kako, ba, to nisi znao?
Evo malo o tome ovdje:
http://www.ofcats.com/2008/11/european-lion.html
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Lion

Al', hajde dobro, ne mogu se sve knjige pročitati. :)
stari grad Visegrad

#466 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Samo s jednom napomenom: Prije 2000 godina kada su u mediteranskom poducju zivjeli lavovi Slovena nije bilo na ovim prostorima. Zasto ih crtaju na grbovima nego zato sto kopiraju tudje grbove.
cyprus

#467 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

Vidim da smo proširili temu, pa evo reko da poređenja radi postavim grbove glavnih evropskih gradova, možda dođu dobro za diskusiju:

Za početak, sjeverna Evropa:

Image
Helsinki

Image
Štokholm

Image
Oslo

Image
Kopenhagen

Image
Rejkjavik

Image
Torshavn

Ne znam FORMICE, ne odgovaraju svi tvom opisu onoga što navodno MORAJU imat...
cyprus

#468 Re: Grbovi opština/općina u BiH

Post by cyprus »

Zapadna Evropa:

Image
Dablin

Image
Amsterdam

Image
Brisel

Image
Luksemburg