Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
-
ortega
#451 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
ko odlucuje koji je pravi, a koji krivi fakultet??
ti??
ti??
-
689908
#452 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
ko god se upisao taj je i zavrsio.
-
ibizza
#453 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
hajd ne seri.cabej wrote:nazalost u ovoj drzavi je cak i institucija fakulteta degradirana do dna..koliko li ih ima u drzavnoj sluzbi koji rade sa diplomama kojekakvih aperiona, viteza, phillip noel baker i slicnih "fakulteta"... zalosno je sjetiti se koliko je svrsenih studenata PRAVIH fakulteta koji nemaju posao zbog ovakvih diplomaca.
i sto je jos zalosnije, ne nazire se granica.. hoce li neko u ovoj drzavi ustati mozda kad nam iz aperiona pocnu izlaziti doktori medicine, gradjevinski i elektroinzenjeri. hocemo svoju djecu slati pedijatru sa diplomom fakulteta gdje je vlasnik i profesor i student u isto vrijeme?
sreca sto barem jos u privatnoj bransi ovakvi fakulteti se vrednuju otprilike jednako kao i vecernja skola..
Ja sam zavrsio prije 2 godine i 3 mjeseca u Travniku(Fakultet za menadzment i turizam),nisam se jos zaposlio,dok moja poznanica koja je neki dan diplomirala na EFSA,a blage veze nema,jer je sigurno 20-tak ispita sredila,dobija posao u jednoj drzavnoj instituciji.
Cak je uzela moj diplomski rad i podjonila ga
-
gaius
#454 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
odlučuje kadrovska struktura.. hoćemo li dobiti listu profesora a naročito onih koji su u radnom odnosu?ortega wrote:ko odlucuje koji je pravi, a koji krivi fakultet??
ti??
-
ibizza
#455 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Na pijaci kupiobuksna wrote:wow jesi facaibizza wrote:hajd ne seri.cabej wrote:nazalost u ovoj drzavi je cak i institucija fakulteta degradirana do dna..koliko li ih ima u drzavnoj sluzbi koji rade sa diplomama kojekakvih aperiona, viteza, phillip noel baker i slicnih "fakulteta"... zalosno je sjetiti se koliko je svrsenih studenata PRAVIH fakulteta koji nemaju posao zbog ovakvih diplomaca.
i sto je jos zalosnije, ne nazire se granica.. hoce li neko u ovoj drzavi ustati mozda kad nam iz aperiona pocnu izlaziti doktori medicine, gradjevinski i elektroinzenjeri. hocemo svoju djecu slati pedijatru sa diplomom fakulteta gdje je vlasnik i profesor i student u isto vrijeme?
sreca sto barem jos u privatnoj bransi ovakvi fakulteti se vrednuju otprilike jednako kao i vecernja skola..
Ja sam zavrsio prije 2 godine i 3 mjeseca u Travniku(Fakultet za menadzment i turizam),nisam se jos zaposlio,dok moja poznanica koja je neki dan diplomirala na EFSA,a blage veze nema,jer je sigurno 20-tak ispita sredila,dobija posao u jednoj drzavnoj instituciji.
Cak je uzela moj diplomski rad i podjonila gatravnički diplomski... odakle si ga ti uzeo
-
ortega
#456 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
moze uzmi listu..ali ja ti garantujem da ce ako bi sutra licenciranje bilo, jedino pfk proci isto..za mnoge ce to sok bit..ali ljudi rade ozbiljan posao dole, i sigurno ti kazem da vec dugo rade na ispunjavanje svih obaveza zadatih od nadleznih instituija, a koje se ticu licenciranja..dok se drugi prema istome nose ignorantski..
-
gaius
#457 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
pa daj nam ti listu profesora.. ime, prezime, predmet, radno-pravni status..
- Bambi_na_kofeinu
#458 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Do sada nisam imala potrebu no ako ovaj trend ledina-univerziteta zahvati i medicinsku struku svakako ću se raspitati o ljekaru koji će me liječiti i birati želim li baš njegove usluge.Toto wrote:jel to ti trazis od doktora diplomu kad mu udjes u ordinaciju ...
Ooo, da.
A već vidim da nam se u skorijoj budućnosti smiješe ovakve situacije, samo na visokoškolskom nivou,
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Z ... i-povratak
- Miki123
#459 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
hehe na službenoj stranici "pravnog fakulteta" kiseljak ni riječi o profesorskom kadru, ali zato svaka druga slika, nova zgrada, nove učionice.. što bi naš svijet reko okolo kalaj, unutra belaj 
-
ibizza
#460 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Potpis za sve,samo, ovaj procenat je veci( 20 %)Lud i ponosan wrote:Haj' da i ja prozborim koju...
Prvo, apsolutno je razumljivo sto pojedinci sa privatnih fakulteta stanu uz njih i brane svoje diplome. Zaista je tesko ocekivati da neko ko je diplomirao na takvim fakultetima kaze nesto protiv istih.
Drugo, na tim privatnim fakultetima ima odredjeni procenat studenata koji zaista vrijede, koji su iz njih izasli spremni za buduce izazove i potkovani znanjem, ali je taj procenat manji od 5%.
Trece, igrom slucaja poznajem odredjeni broj ljudi koji studiraju na privatnim fakultetima sirom BiH i van nje, tako da sam apsolutno potkovan informacijama o uslovima i nacinu polaganja.
Cetvrto, ni na drzavnim fakultetima nije sjajno. Ali, kako god bilo, isti ti fakulteti su bili nezaobilazna prepreka za sve one koji su kasnije zavrsili privatne fakultete. A takvih ima jako puno. Jebiga, ne ide, a na nekom drugom mjestu ide kao podmazano i to praceno visokim prosjekom. Malo smijesno, ali tako je.
Peto, koliko god drzavni fakulteti imali losih segmenata, opet proizvode daleko spremniji i obrazovaniji kadar od bilo kog privatnog fakulteta kod nas. Slozili se vi ILI ne, svi ovi drzavni MILF sluzbenici koji zele da se dokopaju diplome zbog fotelje, upisuju iskljucivo privatne fakultete (drzavne ni pod razno), valjda zato sto su zeljni znanja i spremni na maksimalno odricanje.
Sesto, zavrsio sam "stari" cetverogodisnji studij, i tacno mi je muka kad vidim kako se danas ispiti polazu, NAROCITO na privatnim fakultetima. Ima tu tehnike na sve strane, ali ovo sto sam imao priliku da vidim je CIRKUS. Svidjalo se to nekome, ili ne, tako je.
Sedmo, privatluk u segmentu obrazovanja je moguce implementirati iskljucivo u razvijenim zemljama (sto se naravno i ucinilo), kod nas to stvara pojavu koja je pogubna za buducnost zemlje. Za privatne obrazovne institucije se trebaju stvoriti adekvatni uslovi, prvenstveno aludiram na pravnu drzavu sa podnosljivim stepenom korupcije i kriminala, ali..... Cirkus, kao i sve ostalo.
- Miki123
#461 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
ma nije, utvrdili su, 15,67 % je procenatPotpis za sve,samo, ovaj procenat je veci( 20 %)
- veljaca
#462 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Samo jedno pitanje: Ko je dozvolio rad privatnih fakulteta i da li je to po zakonu ?
Ako je po zakonu - onda ovi kriticari mogu samo da pisu, pisu, pisu, pisu i ...... ponovo da pisu .....
Btw - mislim da ce ovo akreditovanje popraviti neke stvari. Siguran sam da mnogi privatni a bogami i drzavni fakulteti nece proci ....
Ako je po zakonu - onda ovi kriticari mogu samo da pisu, pisu, pisu, pisu i ...... ponovo da pisu .....
Btw - mislim da ce ovo akreditovanje popraviti neke stvari. Siguran sam da mnogi privatni a bogami i drzavni fakulteti nece proci ....
-
privremeni
#463 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Obrazovanje je na kantonalnom nivouveljaca wrote:Samo jedno pitanje: Ko je dozvolio rad privatnih fakulteta i da li je to po zakonu ?
Koliko sam cuo i akreditacije ce biti na nivou kantona, pa se nemoj puno nadati.
U svakom slucaju, trenutno jedino sa drzavnih fakulteta, u skladu sa Lisabonskom deklaracijom i Konvencijom o ..., mozes izvrsiti u drugim zemljama priznavanje-prepoznavanje kvalifikacije dobijene u BiH.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#464 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
da... kako kaže Nedžad Duvnjak... pa majku mu, možeš steći zvanje atomskog fizičara u Goraždu

- veljaca
#465 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
A ti kao sumnjas u zakone koje donose kantoni/zupanijeprivremeni wrote:Obrazovanje je na kantonalnom nivouveljaca wrote:Samo jedno pitanje: Ko je dozvolio rad privatnih fakulteta i da li je to po zakonu ?
Btw - mislim da ce ovo akreditovanje popraviti neke stvari. Siguran sam da mnogi privatni a bogami i drzavni fakulteti nece proci ...., oni dozvolili i sve po zakonu.
![]()
Koliko sam cuo i akreditacije ce biti na nivou kantona, pa se nemoj puno nadati.
U svakom slucaju, trenutno jedino sa drzavnih fakulteta, u skladu sa Lisabonskom deklaracijom i Konvencijom o ..., mozes izvrsiti u drugim zemljama priznavanje-prepoznavanje kvalifikacije dobijene u BiH.
Akreditacije ce se izvoditi po JEDINSTVENOM kriterijumu .....
A ovo za priznavanje-prepoznavanje kvalifikacije dobijene u BiH - pitanje: Zasto bih ja to radio ? Dobio sam diplomu ( da te preduhitrim moja je dobijena davno na drzavnom fakultetu ) u drzavi BiH i tu zelim biti i ostati.....
Ova diskusija: drzavni - privatni ( po meni - volio bih da grijesim ) je svedena na zavist jednih prema drugim .... Na zalost ne ide se na sustinu problema .....
- DJe_Nana
#466 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Odlican post "Lud i ponosan", samo bi da se nadovezem sa konkretnim slucajem a koji se savrseno uklapa u tvoj rezon.
Zavrsena srednja skola skoro pa specijalna, trogodisnja u koju se upisuje kada nista drugo ne mozes, pa onda poslije toga sredjivala se cetvrta godina srednje po nekim perifernim srednjim skolama da bi se moglo dalje.
Sve se to sredilo pa se upisao fax na drzavnom, nije islo, da li se ista ispita dalo iskreno ne znam ali trajalo je to jedno 2-3 godine.
Poslije toga prebacilo se na jedan privatni fax, RS, nije ni tu islo kako treba, opet par godina nije se maklo od prve godine.
I onda Travnik, subotom i nedjeljom, ocisti se prva i druga godina bez po muke.
Ovi hajde makar idu na taj fax i sl. i vjerujem da ima i tamo postenih, inteligentnih studenata kao sto i na drzavnim ili bilo kojim drugim ima onih koji se provlace ali bitan je procenat i tu je on negdje kako "Lud i ponosan" kaze sto u prevodu znaci masovna stela, sa par izuzetaka postenih.
Ali ovih magistara ekonomije u blizoj mi okolini porijeklom iz Prijedora i Gradiske, ma to je cudo jedno, ako su za taj magistarski deset puta otisli u Prijedor ili Gradisku i ja sam bio na mjesecu.
Zavrsena srednja skola skoro pa specijalna, trogodisnja u koju se upisuje kada nista drugo ne mozes, pa onda poslije toga sredjivala se cetvrta godina srednje po nekim perifernim srednjim skolama da bi se moglo dalje.
Sve se to sredilo pa se upisao fax na drzavnom, nije islo, da li se ista ispita dalo iskreno ne znam ali trajalo je to jedno 2-3 godine.
Poslije toga prebacilo se na jedan privatni fax, RS, nije ni tu islo kako treba, opet par godina nije se maklo od prve godine.
I onda Travnik, subotom i nedjeljom, ocisti se prva i druga godina bez po muke.
Ovi hajde makar idu na taj fax i sl. i vjerujem da ima i tamo postenih, inteligentnih studenata kao sto i na drzavnim ili bilo kojim drugim ima onih koji se provlace ali bitan je procenat i tu je on negdje kako "Lud i ponosan" kaze sto u prevodu znaci masovna stela, sa par izuzetaka postenih.
Ali ovih magistara ekonomije u blizoj mi okolini porijeklom iz Prijedora i Gradiske, ma to je cudo jedno, ako su za taj magistarski deset puta otisli u Prijedor ili Gradisku i ja sam bio na mjesecu.
-
privremeni
#467 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
veljaca wrote:A ti kao sumnjas u zakone koje donose kantoni/zupanijeprivremeni wrote:Obrazovanje je na kantonalnom nivouveljaca wrote:Samo jedno pitanje: Ko je dozvolio rad privatnih fakulteta i da li je to po zakonu ?
Btw - mislim da ce ovo akreditovanje popraviti neke stvari. Siguran sam da mnogi privatni a bogami i drzavni fakulteti nece proci ...., oni dozvolili i sve po zakonu.
![]()
U svakom slucaju, trenutno jedino sa drzavnih fakulteta, u skladu sa Lisabonskom deklaracijom i Konvencijom o ..., mozes izvrsiti u drugim zemljama priznavanje-prepoznavanje kvalifikacije dobijene u BiH.... .Ako je nesto neregularno - ima visa instanca - pa sve do Vrhovnog sud .... Bar je to lako ....
A ovo za priznavanje-prepoznavanje kvalifikacije dobijene u BiH - pitanje: Zasto bih ja to radio ? Dobio sam diplomu ( da te preduhitrim moja je dobijena davno na drzavnom fakultetu ) u drzavi BiH i tu zelim biti i ostati.....
Ova diskusija: drzavni - privatni ( po meni - volio bih da grijesim ) je svedena na zavist jednih prema drugim .... Na zalost ne ide se na sustinu problema .....
hajmo se pravdati. Ja sam upisao fakultet 72/73 , nisam ga zavrsio u BiH, ali sam izabrao da budem ovdje gdje sam.
Hocemo sada nas dvoje da se natezemo ko ima stariju diplomu, ili cija vise vrijedi ?
Tema jeste smijesna i rezultat je sveopceg haosa u toj oblasti. A jedinstveni kriteriji za akreditacije ce se postovati kao sto se postuju i svi ostali jedinstveni kriteriji, pa i otvaranje nekog fakulteta. Znaci malo ili nimalo.
Na zalost, vise je tragicno nego smijesno, pa nama ni vecina profesora ne ispunjava ni jedan od jedinstvenih kriterija
po tzv.Bolonjskom procesu.
Prema tome, nisam ni ZA ni PROTIV, samo pratim temu i posmatram koliki kvalitet izbacuju nasi fakulteti, bilo privatni ili drzavni.
Lijep pozdrav
- Curve
#468 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
jah zato je bitno onda da krenes na EFSA master, pa ce biti lafo ja u sarajevu sve zavrsio..ibizza wrote:hajd ne seri.cabej wrote:nazalost u ovoj drzavi je cak i institucija fakulteta degradirana do dna..koliko li ih ima u drzavnoj sluzbi koji rade sa diplomama kojekakvih aperiona, viteza, phillip noel baker i slicnih "fakulteta"... zalosno je sjetiti se koliko je svrsenih studenata PRAVIH fakulteta koji nemaju posao zbog ovakvih diplomaca.
- veljaca
#469 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Jedino pozdravljam ovo na kraju - ovaj pozdrav ..... Imam osjecaj da sumnjas u zakone i njihovo provodjenje - pa ako je tako - imaju institucije gdje mozes ( ako zelis ) da ukazes na sve ovo .... Trgni se , promijeni nesto - a ne samo kukanje i kritikovanje - po Forumu ... Uradi nesto u realnom zivotu ....privremeni wrote:veljaca wrote: A ti kao sumnjas u zakone koje donose kantoni/zupanije... .Ako je nesto neregularno - ima visa instanca - pa sve do Vrhovnog sud .... Bar je to lako ....
Ova diskusija: drzavni - privatni ( po meni - volio bih da grijesim ) je svedena na zavist jednih prema drugim .... Na zalost ne ide se na sustinu problema .....![]()
hajmo se pravdati. Ja sam upisao fakultet 72/73 , nisam ga zavrsio u BiH, ali sam izabrao da budem ovdje gdje sam.
Hocemo sada nas dvoje da se natezemo ko ima stariju diplomu, ili cija vise vrijedi ?![]()
Tema jeste smijesna i rezultat je sveopceg haosa u toj oblasti. A jedinstveni kriteriji za akreditacije ce se postovati kao sto se postuju i svi ostali jedinstveni kriteriji, pa i otvaranje nekog fakulteta. Znaci malo ili nimalo.
Na zalost, vise je tragicno nego smijesno, pa nama ni vecina profesora ne ispunjava ni jedan od jedinstvenih kriterija
po tzv.Bolonjskom procesu.
Prema tome, nisam ni ZA ni PROTIV, samo pratim temu i posmatram koliki kvalitet izbacuju nasi fakulteti, bilo privatni ili drzavni.![]()
![]()
Lijep pozdrav
I nisam zensko ( "Hocemo sada nas dvoje da se natezemo ko ima stariju diplomu, ili cija vise vrijedi ?" ) .....
-
privremeni
#470 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Vec ti rekoh da me tema licno ne dotice. I ne znam gdje me nadje sa "kukanjem i kritikovanjem po Forumu", pa ja za desetak godina nisam uspio skupiti 1000 postovaveljaca wrote:Jedino pozdravljam ovo na kraju - ovaj pozdrav ..... Imam osjecaj da sumnjas u zakone i njihovo provodjenje - pa ako je tako - imaju institucije gdje mozes ( ako zelis ) da ukazes na sve ovo .... Trgni se , promijeni nesto - a ne samo kukanje i kritikovanje - po Forumu ... Uradi nesto u realnom zivotu ....
I nisam zensko ( "Hocemo sada nas dvoje da se natezemo ko ima stariju diplomu, ili cija vise vrijedi ?" ) .....![]()
A osjecaj ti je pogresan, ne sumnjam u zakone i praksu, u koliko imam interesa ili potrebe, tacno znam kakav je neki zakon, a jos bolje praksa, ali i kako sa tim izaci na kraj.
Institucije ostavljam onima koji jos gule skolske klupe, tu su u prednosti pred duzinom, kako realnog tako i virtualnog svijeta.
A kraj je mrak. nisam ni ja
-
palmica
#471 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Ja lijepo molim uvažene kolege da otvore temu državni vs privatni fakulteti i da tamo raspravljaju koliko god žele. Ovu temu prepustite studentima koji studiraju na navedenim fakultetima.
Lijep pozdrav svima
Lijep pozdrav svima
-
ibizza
#472 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Naravno,jel ti vokri?Curve wrote:jah zato je bitno onda da krenes na EFSA master, pa ce biti lafo ja u sarajevu sve zavrsio..ibizza wrote:hajd ne seri.cabej wrote:nazalost u ovoj drzavi je cak i institucija fakulteta degradirana do dna..koliko li ih ima u drzavnoj sluzbi koji rade sa diplomama kojekakvih aperiona, viteza, phillip noel baker i slicnih "fakulteta"... zalosno je sjetiti se koliko je svrsenih studenata PRAVIH fakulteta koji nemaju posao zbog ovakvih diplomaca.
Kompleksas covjek
- JThomas
#473 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
hajmo ne miješati kruške i jabuke, to što je nešto legalno ne znači i da valja.veljaca wrote:
A ti kao sumnjas u zakone koje donose kantoni/zupanije... .Ako je nesto neregularno - ima visa instanca - pa sve do Vrhovnog sud .... Bar je to lako ....
mislim, štošta što je legalno i dozvoljeno zakonima nećeš preporučiti svom djetetu
-
ortega
#474 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
jao vidi ovoga sa 32 i nesto hiljade postova..svasta..
- veljaca
#475 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku
Ja ti bogami ne volim nista mijesati u zivotu - pa ni pice .... Zna se ko je zaduzen za mijesanje ( bar kod mene - pozdrav za moju hanumu ) ....JThomas wrote:hajmo ne miješati kruške i jabuke, to što je nešto legalno ne znači i da valja.veljaca wrote:
A ti kao sumnjas u zakone koje donose kantoni/zupanije... .Ako je nesto neregularno - ima visa instanca - pa sve do Vrhovnog sud .... Bar je to lako ....
mislim, štošta što je legalno i dozvoljeno zakonima nećeš preporučiti svom djetetu
Mislim, da si ti pravnik po struci ( citajuci ostale forume ) i cudi me da ti ne stitis zakone i legalnost
Za ovo drugo - sto si naveo - sigurno necu preporuciti niti dozvoliti stosta sto je nelegalno i ne dozvoljeno zakonima svome djetetu. Sigurno ....
Vezano za temu - sve dok neko ne zatvori doticni Fakultet ( ili bilo koji drugi ) - on je legalan i radi po zakonu ....
Bilo bi dobro ( znam da je ovo utopija ) da neka komisija, metodom slucajnog uzorka, izvrsi testiranje recimo 20-tak studenata na svim fakultetima i rezultate tih testova uporedi sa ocjenom u indeksima. To bi moglo donekle dati sliku o pojedinim ( pa i ovom ) fakultetima ...