VW Passat vs ostali
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#451 Re: VW Passat vs ostali
Nisam, Audi je vrhunac svekolike svemirske tehnologije, i svjetlosnim godinama je ispred sviju...
Nema dalje...
Nema dalje...
- beco
- fedor
#453 Re: VW Passat vs ostali
Ali sad će ti ovi VW-ovci, prigovarati: "vidi dugmića, vidi oblika, ne možeš se snaći..."
- proof
#454 Re: VW Passat vs ostali
moze li mi neko objasniti:
na koji nacin da trazim passata sa common rail motorom na sajtovima kao sto je mobil.de ...?
dali postoji neka posebna oznaka takvog motora, ili modela passata? (2.0 dizel)
dali je istina da su ove motore poceli ugradjivati 2007 ili 2008 godine?
sta je bolja dugorocna investicija? common rail ili TDI?
zahvaljujem!
na koji nacin da trazim passata sa common rail motorom na sajtovima kao sto je mobil.de ...?
dali postoji neka posebna oznaka takvog motora, ili modela passata? (2.0 dizel)
dali je istina da su ove motore poceli ugradjivati 2007 ili 2008 godine?
sta je bolja dugorocna investicija? common rail ili TDI?
zahvaljujem!
- exliberal
#455 Re: VW Passat vs ostali
Jedno pitanje za vas koji ste vise upoznati sa Passatom.
Gledam da uzmem sad neko drugo auto i jedno od onih koji su u uzem krugu je i Passat 2.0 automatik godiste 2006-2007 ( amerisko trziste)
Kako su se passati pokazali po pitanju masina i elektronike?.
Prijasnji modeli su bili na crnom glasu zbog elektronike ali i motora ali za ove novije nisam bas siguran....ovdje se moze naci 2006 sa jedno 70 000 km za 12-14 000 $
Gledam da uzmem sad neko drugo auto i jedno od onih koji su u uzem krugu je i Passat 2.0 automatik godiste 2006-2007 ( amerisko trziste)
Prijasnji modeli su bili na crnom glasu zbog elektronike ali i motora ali za ove novije nisam bas siguran....ovdje se moze naci 2006 sa jedno 70 000 km za 12-14 000 $
- Better Man
#456 Re: VW Passat vs ostali
Gledam danas podatke o prodaji novih vozila u BiH za 2010. godinu i komparaciju sa 2009. godinom. najveci skok, tj. porast prodaje novih kako putnickih, tako i privrednih ima grupacija Renault od 58%. Dok skoda i VW imaju velik pad prodaje novih vozila. VW u putnickom segmentu ima rast od 3%, ali u privrednom pad oko 29%. Skoda i u privrednom i putnickom ima veliki pad prodaje novih vozila.
-
AS_sa
#457 Re: VW Passat vs ostali
ma pomalo se raja prolazi pogane navikeBetter Man wrote:Gledam danas podatke o prodaji novih vozila u BiH za 2010. godinu i komparaciju sa 2009. godinom. najveci skok, tj. porast prodaje novih kako putnickih, tako i privrednih ima grupacija Renault od 58%. Dok skoda i VW imaju velik pad prodaje novih vozila. VW u putnickom segmentu ima rast od 3%, ali u privrednom pad oko 29%. Skoda i u privrednom i putnickom ima veliki pad prodaje novih vozila.
- B6Redhell
#458 Re: VW Passat vs ostali
exliberal wrote:Jedno pitanje za vas koji ste vise upoznati sa Passatom.
Ja ne znam dali se u evropi prodaje passat sa 2.0t motorom sigurno da. Znam za onaj VR3.6 ili ja mislim VR3.2 da se prodaje tamo. To su jedini motori u opciji u USA (3.2 ne).
Ja imam '08 sa nekih 34k milja 2.0 t motor kupljen skoro nov. Nisam imo nikakvih problema. Dobri su za osiguranja jeftini jer imaju jako dobar Crash test rezultate. Ako kupis 2.0t moras paziti na gorivo obavezno 93 octana nemoz nista slabije. Onda evo bas najavljuju da ima recall na grani volana zbog onog immbiliser (u slucaju kradje pogresan kljuc ako se koristi posto pasati ne koriste regularne brave) To im je bilja boljka brzo odilazilo i volan se zakljucavo bez razloga ali ima recall sad. I jos jedna stvar kod 2.0t motora ima sekundarna mehanicka pumpa koja ubrzgava gorivo pod pritiskom (HPFP) jedan sastavni dio zvan Cam follower je sranje od dizajna od strane VW. Moras paziti jer ako ne obracas paznju taj follower moze ostetiti bregastu ali opet dobra sinteticka ulja i provjeravanje jednom u 15-20K milja rijesi problem. A taj dio kosta negdje oko $40. Ostalo je sve ok. Passat nije bas dosadan za voziti ko npr americka auta ili vecina japanaca (toyota camry americka accord ili altima) i ja mislim zavrsni materijali izrade su jako bolje kvalitetniji od gore navedenih. Ako mozes naci dobar deal nije los izbor..............
-
Bordolini
#459 Re: VW Passat vs ostali
exliberal wrote:Jedno pitanje za vas koji ste vise upoznati sa Passatom.
Kao sto rece kolega iznad, obavezno vidi jesu li svi opozivi uradjeni (stub volana je bio nocna mora na ovim autima). Dalje, gore spomenuti cam follower se mjenja pravo cesto. Sreca nije skup i nije neki pretjerano veliki posao (mozda 45 minuta) ali je bitno da provjeris stanje bregaste jednom kad ga skines. Obavezno angazuj dobrog mehanicara prije kupovine ili trazi servisne racune od prodavca. Passat i audi b7 se sa tim cam followerom i bregastim osovinama pravo pate. Imaju jos duhova ali to je najbitnije. Ostalo je uglavnom kozmeticke prirode.
@b6redhell, ne znam jel ti sam mjenjas cam followers i kako cesto ali imas upgrade kod h2sport, mislim da je oko $350, malo je bolje rjeseno. Nesto poput bmw htfp s tim da je kod bmw-a elektricna a ova je jos uvijek mehanicka.
-
jefferson
#460 Re: VW Passat vs ostali
Stub volana-Katastrofa. To je bilo u opozivu i pazi se toga. Elektronika je: 50-50. Neki su imali horor price, nekima nije nista.exliberal wrote:Jedno pitanje za vas koji ste vise upoznati sa Passatom.
Drugo, pazi koji model opreme uzimas. Ima onaj basic sa vinil "kozom" i prepoznat ces ga sa radim sa vrlo tankim displejom. Taj probaj zaobici.
Motor+DSG je fenomlenalna kombinacija. Za razliku od 1.8T iz B5 generacije kod kojeg si morao sa uljem igrati macke i misa, jer ako nije kvalitetno moze bukvalno da zacepi motor (trenutno vozam 1.8T, extra je motor sve dok ga pazis ko malo vode na dlanu) ovaj nema tih problema + remen je izdrzljiviji.
Ipak, meni je B6 sto se tice izrade katastrofa. Ja sam odlucivao izmedju B5.5 2005 i B6 2006, i uzeo sam B5 zbog bolje izrade.
- exliberal
#461 Re: VW Passat vs ostali
Hvala puno na odgovrima.
Ja sam ovdje primjetio da pored dva osnovna modela masina ( 6 ili 4 cilindra) razlike izmedju 2.0 modela su vrlo male, jedina stvar po kojoj mogu prepoznat slabiji model je dali ima aluminijumske feluge ili ne.
Ovo je jedan od Passata koji sam gledao
http://www.autotrader.ca/a/VOLKSWAGEN/P ... 110828195/
Ja sam ovdje primjetio da pored dva osnovna modela masina ( 6 ili 4 cilindra) razlike izmedju 2.0 modela su vrlo male, jedina stvar po kojoj mogu prepoznat slabiji model je dali ima aluminijumske feluge ili ne.
Ovo je jedan od Passata koji sam gledao
http://www.autotrader.ca/a/VOLKSWAGEN/P ... 110828195/
-
Bordolini
#462 Re: VW Passat vs ostali
Pise da je leather a ne leatherette sto znaci da je koza a ne skaj, trebalo bi da je ovo napucaniji model, tako se cini i po slikama. Pogledaj na carfax reportu (pise da ga imaju) gdje je i kako servisiran, vidi ima li stvari koje smo gore naveli.
@ jefferson,
Nije dsg mjenjac u ovom passatu. Samo 6spd tiptronic. I on je odlican ali ipak nije dsg.
Sto se tice izbora izmedju b5.5 i b6 isto bih uradio sto i ti, jednostavno bolje upakovan auto.
@ jefferson,
Nije dsg mjenjac u ovom passatu. Samo 6spd tiptronic. I on je odlican ali ipak nije dsg.
Sto se tice izbora izmedju b5.5 i b6 isto bih uradio sto i ti, jednostavno bolje upakovan auto.
- exliberal
#463 Re: VW Passat vs ostali
Ovdje nigdje nisam nasao da neko oglasava auto i da napise leatherette,cak i ako je skaj oni ce da napisu da je kozaBordolini wrote:Pise da je leather a ne leatherette sto znaci da je koza a ne skaj, trebalo bi da je ovo napucaniji model, tako se cini i po slikama. Pogledaj na carfax reportu (pise da ga imaju) gdje je i kako servisiran, vidi ima li stvari koje smo gore naveli.
@ jefferson,
Licno ja bi volio kad bi nasao V6 neznam zasto ali mi se cini da je 2.0 motor mali za ovo auto ( jebiga navikao samna 6 ili 8 cilindara
Carfax report ovdje daju samo kao dokaz da auto nije udarano ( sto opet neznaci da je auto bilo udareno ali nije prijavljen kvar sto je moguce ali ne bas tako cesto), da pokaze odakle auto dolazi, odometar itd. Servisne knjige su skroz drugo, to moras posebno da trazis.
-
Bordolini
#464 Re: VW Passat vs ostali
Pa valjda znas razliku izmedju koze i skaja jebem mu misa
.
Carfax nekad zna izlistati sve moguce servise, zavisi gdje je vlasnik auto servisirao. Sve ovlastene kuce i dealeri to drze u svojim rekordima i carfax od njih kupi informacije. Ako sta nadje dobro i jeste, ako ne-trazi dalje.
Motor je dobar, imas 200ks +6 brzina (manuelni je super a ni automatik nije los). Kasnije (2010) su izbacili dsg mjenjace, to je onda dobitna kombinacija. Ako ti bas zafali snage uradi mu ecu reflash, dobices jos 50tak konja i bruku torka za sicu (450-600 dolara).
Carfax nekad zna izlistati sve moguce servise, zavisi gdje je vlasnik auto servisirao. Sve ovlastene kuce i dealeri to drze u svojim rekordima i carfax od njih kupi informacije. Ako sta nadje dobro i jeste, ako ne-trazi dalje.
Motor je dobar, imas 200ks +6 brzina (manuelni je super a ni automatik nije los). Kasnije (2010) su izbacili dsg mjenjace, to je onda dobitna kombinacija. Ako ti bas zafali snage uradi mu ecu reflash, dobices jos 50tak konja i bruku torka za sicu (450-600 dolara).
- exliberal
#465 Re: VW Passat vs ostali
Hvala puno....dosad sam cuo dosta prica ali ovo je prvi put da mi je neko ukazao na direktne probleme i kako da ih rijesim....sad sam postavio passata kao 2 opciju umjesto 3...Bordolini wrote:Pa valjda znas razliku izmedju koze i skaja jebem mu misa.
- citroen
#466 Re: VW Passat vs ostali
Blago tebiPravnica_xy wrote:Volim dobro auto i vidjeti i voziti,nisam sponzorusa,ali slaba mi je to tacka![]()
![]()
Passate licno ne volim, ni ovakve ni onakve, ja sam za BMW 7 ako ne onda dodje u obzir i 535 (ovo sad govorim neke realnije zelje), poslije BMW-a pobornik sam Audi-a, s tim da moram jos naglasti da jako mnogo volim i dzipove,recimo ovaj RAV 4 od Toyote mi je super.
-
jefferson
#467 Re: VW Passat vs ostali
Imas u prvim modelima do 2007 DSG mjenjac (znam jer sam ga vozio, a i prijatelj mi ima sa tim mjenjacem, imas na rucici oznaku DSG). Poslije su tokom 2007 izbacili DSG jer im se za tu cijenu nije isplatio, a bilo je zalbi zbog cijene servisa tog mjenjaca. Uglavnom, do, ja mislim, aprila 2007 imas DSG!Bordolini wrote:Pise da je leather a ne leatherette sto znaci da je koza a ne skaj, trebalo bi da je ovo napucaniji model, tako se cini i po slikama. Pogledaj na carfax reportu (pise da ga imaju) gdje je i kako servisiran, vidi ima li stvari koje smo gore naveli.
@ jefferson,
Takodje, 2010 se pojavio ponovo DSG da bi aktuelizirali model jer se slabo prodavao.
Last edited by jefferson on 20/02/2011 22:18, edited 1 time in total.
-
jefferson
#468 Re: VW Passat vs ostali
Pa dobro, s obzirom na ono na sta ciljas u prvom djelu texta, mislim da bi tebi odgovarao Lexus GX 470Pravnica_xy wrote:Volim dobro auto i vidjeti i voziti,nisam sponzorusa,ali slaba mi je to tacka![]()
![]()
Passate licno ne volim, ni ovakve ni onakve, ja sam za BMW 7 ako ne onda dodje u obzir i 535 (ovo sad govorim neke realnije zelje), poslije BMW-a pobornik sam Audi-a, s tim da moram jos naglasti da jako mnogo volim i dzipove,recimo ovaj RAV 4 od Toyote mi je super.
-
jefferson
#469 Re: VW Passat vs ostali
O Passatu 3.6 V6 sa 300ks nemoj bezze razmisljati. Ide on, sve je to uredu, ali naspram 2.0T masine stvarno se ne ispalti. Ti u 2.0T imas 200ks, sto je OK, ali vaznije je sto imas 280nm obrtnog momenta, sto je na razini 3.0-ltr V6 masina bez turba. Takodje, motor je izuzetno stedljiv, i jedino gdje moras paziti ako sam mjesnjas ulje je koje ulje sipas.exliberal wrote:Hvala puno....dosad sam cuo dosta prica ali ovo je prvi put da mi je neko ukazao na direktne probleme i kako da ih rijesim....sad sam postavio passata kao 2 opciju umjesto 3...Bordolini wrote:Pa valjda znas razliku izmedju koze i skaja jebem mu misa.
Za taj passat ide norma VW 504/507, i dileri sipaju Castol 5W30 koji je proizveden u New Jersy, sto i nije neka sreca.
Ako kupis, a ovo je i za ostale koji vozaju VW u SAD, imas na www.ecstuning.com kupiti dosta kvalitetnijih ulja kao sto su Motul, Total, Pentosin itd, koji se uvoze iz evrope i predvidjena su za izmjene tek nakon 15,000 milja.Takodje, tu mzoes uzeti i Castrol SLX 5W30, proizveden u Austriji, on je izveden iz Grupe V ulja i to bi trebalo biti OK!.
Razlika izmedju Passata s jedne strane, i Toyote, Honde i mazde s druge strane, je sto je Passat dosta bolji za voziti, ali trazi vise paznje.
Honda Accord nije evropska verzija (evropska Honda Accord u SAD se prodaje kao Acura) dok je i Mazda pocela s kalibriranjem svojih auta za americke kupce. O Toyoti Camry je bezpredmetno pricati!
-
jefferson
#470 Re: VW Passat vs ostali
A pa onako, BMW 7, BMW 5353, i onda RAV4? OK, onda BMW X5Pravnica_xy wrote:a po cemu?jefferson wrote:Pa dobro, s obzirom na ono na sta ciljas u prvom djelu texta, mislim da bi tebi odgovarao Lexus GX 470Pravnica_xy wrote:Volim dobro auto i vidjeti i voziti,nisam sponzorusa,ali slaba mi je to tacka![]()
![]()
nisam bas neki fan ovoga
-
Bordolini
#471 Re: VW Passat vs ostali
@jefferson,
Ili si vozio kanadskog ili nekog uvezenog iz Europe. Ova druga opcija je teska za povjerovati ali eto-nije nemoguce jer ovdje svakakvih freakova ima, mozda neko nije mogao docekati da ovdje dodju. Jos postoji opcija da je neko stavio shifter od dsg-a ali posto nisi levat (skontao bi sta vozis) i tu cemo opciju iskljuciti.
Jedno je sigurno, u Americi se dsg mjenjac u passatu nije pojavio sve do 2010, ovo je 100%, radim s vw dealerima jer izvozim te aute vani. Mozda je u pitanju bila jetta? ili gti? Oni su dsg imali ugradjen prije passata.
I kao sto rekoh ranije, dsg jeste super ali i taj 6spd automatic tiptronic uopste nije los, veeeeliki je pomak naprijed u odnosu na njihove starije automatike (recimo jetta i golf4) koji su iz pocetka imali samo 4 brzine i bili pravi traktori. Polako napreduju.

Ili si vozio kanadskog ili nekog uvezenog iz Europe. Ova druga opcija je teska za povjerovati ali eto-nije nemoguce jer ovdje svakakvih freakova ima, mozda neko nije mogao docekati da ovdje dodju. Jos postoji opcija da je neko stavio shifter od dsg-a ali posto nisi levat (skontao bi sta vozis) i tu cemo opciju iskljuciti.
Jedno je sigurno, u Americi se dsg mjenjac u passatu nije pojavio sve do 2010, ovo je 100%, radim s vw dealerima jer izvozim te aute vani. Mozda je u pitanju bila jetta? ili gti? Oni su dsg imali ugradjen prije passata.
I kao sto rekoh ranije, dsg jeste super ali i taj 6spd automatic tiptronic uopste nije los, veeeeliki je pomak naprijed u odnosu na njihove starije automatike (recimo jetta i golf4) koji su iz pocetka imali samo 4 brzine i bili pravi traktori. Polako napreduju.
-
Bordolini
#472 Re: VW Passat vs ostali
zato sto se sjedista obaraju sa strane a noge se dizu u zrakPravnica_xy wrote:a po cemu?jefferson wrote:Pa dobro, s obzirom na ono na sta ciljas u prvom djelu texta, mislim da bi tebi odgovarao Lexus GX 470Pravnica_xy wrote:Volim dobro auto i vidjeti i voziti,nisam sponzorusa,ali slaba mi je to tacka![]()
![]()
nisam bas neki fan ovoga
-
jefferson
#473 Re: VW Passat vs ostali
Passat, 2006, americki model. Prvi modeli su isli sa DSG, ali su ga izbacili jer mislim da im se nije isplatio! Takodje, bila je doplata od ja mislim 1.100dol.Bordolini wrote:@jefferson,
Ili si vozio kanadskog ili nekog uvezenog iz Europe. Ova druga opcija je teska za povjerovati ali eto-nije nemoguce jer ovdje svakakvih freakova ima, mozda neko nije mogao docekati da ovdje dodju. Jos postoji opcija da je neko stavio shifter od dsg-a ali posto nisi levat (skontao bi sta vozis) i tu cemo opciju iskljuciti.![]()
I kao sto rekoh ranije, dsg jeste super ali i taj 6spd automatic tiptronic uopste nije los, veeeeliki je pomak naprijed u odnosu na njihove starije automatike (recimo jetta i golf4) koji su iz pocetka imali samo 4 brzine i bili pravi traktori. Polako napreduju.![]()
Da, 6 brzina je ogroman pomak naspram ovog kojeg ja imam tiptronica sa 5, koji isto nije los, ali je 6-brzinski prva liga!
- Chemist
#474 Re: VW Passat vs ostali
Ja apelujem na cijenjene forumase da nas postede amerikaniziranih (engleskih) izraza, za nesto sto u bosanskom jeziku postoji, zar je tako tesko napisati mjenjac sa 6 brzina (ili stepeni prenosa)?????? Primjer koji sam naveo je samo jedan od mase stvari kojima jednostavno nije mjesto na forumu kojemu je primarni jezik bosanski!
-
jefferson
#475 Re: VW Passat vs ostali
Izvini ali koji smo to mi amerikanizirani izraz koristili?Chemist wrote:Ja apelujem na cijenjene forumase da nas postede amerikaniziranih (engleskih) izraza, za nesto sto u bosanskom jeziku postoji, zar je tako tesko napisati mjenjac sa 6 brzina (ili stepeni prenosa)?????? Primjer koji sam naveo je samo jedan od mase stvari kojima jednostavno nije mjesto na forumu kojemu je primarni jezik bosanski!