Mc Donalds u Sarajevu?!
- jedaneska
#451 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
prijatno mahaRAJA

-
missko
#452 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Opaaaaaa vidi slike iz sred Minhena.jedaneska wrote:prvo, tnx za infohuxley wrote:- McD otvara prvi outlet u SA cca u junu 2011. my bad.
- Lokacija (prvog outleta) je cca 5 km od ove navedene u naslovu
- Do kraja godine bi trebao da otvori drugi (također SA) i treći (TBD).
Ostalo je za sada povjerljivo, a radiće on OK, bez brige, sama ova tema i broj postova je dovoljan pokazatelj.
Samo fakat ne kontam čemu tolika hampa oko McD.a drugo, ne kontaš čemu tolika hampa - pa Sarajevo je trebalo pred olimpijadu da dobije prvi McD u cijeloj istočnoj Evropi, a kamo li Jugoslaviji još prije 28 godina, ali je stopiran i iz nekih "razloga" sve koliko-toliko zataškano... sarajevska raja se jednostavno nelagodno i uskraćeno osjeća kada zna da cijeli svijet (osim Bosne, Sjeverne Koreje i sl.) već 40 godina ima mogućnost izbora - KFC, Burger King, McD, Starbucks, Pizza Hut... sve nam to fali, makar iz higijenskih razloga, a i zbog toga što znaš da se ne može desiti da ti u McD kažu za bilo šta iz jelovnika "e nema jarane, maloprije nestalo" ili "biće za 20 minuta" ili "nema mjesta, strpite se ili navratite kasnije", itd. :-
Cekamo kad ce na stanici kod vjecne vatre biti ovako nesto.
-
cranberries
#453 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
vise izbora nece nikome skoditi, ukoliko vam se ne svidja mcd onda jednostavno nemojte ici tamo, fakat ni ja ne kontam zasto toliko buka. McD moze samo donjeti pozitivnog, nista negativno. Nikad nasi cevapi nece nestati zbog mcd ili burger kinga, isto kao i pizza, pasta, lazanje nisu nestali u italiji kada su ovi isti dosli. Jedna od pozitivnih je da kada neki turista Amer iz Texasa dodje i pita za mcd ( zato sto je navikao ) moci cete ga uputiti, necemo se vise sramotiti e pa eto nema mcd ovdje, to je smjesno ali ljudima kada kazete koji su navikli na to ono bude im smjesno sto jedan veliki grad nema mcd.
- smoki_choko
#454 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
meni je vise drago sto se mi opiremo ili sto nemamo mcd u sarajevu nego da ga imamo. naravno to nece vjecno trajati, jer ja tu ne mogu nista uraditi. al kad pocnem citati da se poredimo i prozivamo sa albanijom i drugim zabitima zato sto nemamo mcd i zato smo eto kao zaostali ili ne znam ti sta. mislim nidje veze. bolje biti orginalan na jedan nacin kao sto je ovaj nego furatii se za nekakvim svjetskim trendovima. potrebno je malo za uvidjeti samo na cemu i kako je bazirana industrija hrane u americi pa da ti se zivot zgadi. ne kazem da je bolje kod nas al vjerujem da jeee. jer sta oni trpaju u hranu i cime tove svoje pucanstvo to nema nigdje. al ako vecina smatra da im je bolje imati mcd u gradu nek im bude
evo jedan zanimljiv clanak
15 Reasons Never to Let Anyone You Love Near a McDonald’s
http://ecosalon.com/15_reasons_never_to ... cdonald_s/
evo jedan zanimljiv clanak
15 Reasons Never to Let Anyone You Love Near a McDonald’s
http://ecosalon.com/15_reasons_never_to ... cdonald_s/
-
cranberries
#455 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
i pusenje je stetno po zdravlje pa opet vise od pola drzave pusi... neka svako ide tko hoce, ne mozes sada ti reci eh ne valja sto dolazi mcd u sarajevo i ja ga ne zelim, neka niko ne ide... niko nije nepismen, ako vidi da nije dobar mcd nece vise doci, ali naci ce se neko tko to voli, neko iz trenda dok neko zbog "ukusa"
- jedaneska
#456 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
nije McD opstao 55 godina zbog toga što je to nekakav trend, nego zbog toga što se pokazao kao praktičan način za povremenu prehranu, znači niko nije lud da svakodnevno trpa u sebe gomile mesa
većina raje bi možda rijetko tamo ulazila, ali i to rijetko je sasvim dovoljno da svi budu zadovoljni...

- smoki_choko
#457 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
cuj niko nije lud da trpa tolko meso, a pola amerikanaca debeli, guse se u salujedaneska wrote:nije McD opstao 55 godina zbog toga što je to nekakav trend, nego zbog toga što se pokazao kao praktičan način za povremenu prehranu, znači niko nije lud da svakodnevno trpa u sebe gomile mesavećina raje bi možda rijetko tamo ulazila, ali i to rijetko je sasvim dovoljno da svi budu zadovoljni...
- jedaneska
#458 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
evropljani su drugaciji, nisu bas toliko lakomisleni i nerazumni u tim stvarimasmoki_choko wrote: cuj niko nije lud da trpa tolko meso, a pola amerikanaca debeli, guse se u salu
- VenomousV
#459 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
ja bi' vala isla radi one dream pie svaki drugi dan... i to ona sa jabukom i preljevom od jagode ili sumskog voca... mljac
-
sarajevsko_pivo
#460 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
To je u Avaz Radon Plaza, kao sto je neko vec pricao ovdje?????huxley wrote:- McD otvara prvi outlet u SA cca u junu 2011. my bad.
Ostalo je za sada povjerljivo, a radiće on OK, bez brige, sama ova tema i broj postova je dovoljan pokazatelj.
Samo fakat ne kontam čemu tolika hampa oko McD.
- johntra
#461 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Ja imam povjerljive informacije koje kažu da McD prvo radi na tihoj eliminaciji sarajevskih ćevabdžija i roštiljdžija...ko se bude opirao bit će likvidiran, a ko se ne bude opirao bit će asimiliran...kako god, donji su...u svemu ovome svesvrdno pomaže Fahro i Avaz, jer se pretpostavlja da će McD zakupiti osam spratova njegovog nebodera, a možda i devet....
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#462 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Ma mi smo i ovako originalni u svijetu, toliko ni da taj Mc kojeg ti mrzis ne zeli da dodje ovdje.smoki_choko wrote:bolje biti orginalan na jedan nacin kao sto je ovaj nego furatii se za nekakvim svjetskim trendovima. /
Uzivaj i dalje u originalnosti nase drzave.
Ti ako mislis da je Americka nacija pretila samo zbog konzumacije Mc-a onda ti je podhitno potrebno osvjestenje.smoki_choko wrote: cuj niko nije lud da trpa tolko meso, a pola amerikanaca debeli, guse se u salu
- smoki_choko
#463 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
nek si ti samo mene citirala od svih ovih postova, to mi je najdrazeladyblue18 wrote:Ma mi smo i ovako originalni u svijetu, toliko ni da taj Mc kojeg ti mrzis ne zeli da dodje ovdje.smoki_choko wrote:bolje biti orginalan na jedan nacin kao sto je ovaj nego furatii se za nekakvim svjetskim trendovima. /
Uzivaj i dalje u originalnosti nase drzave.
Ti ako mislis da je Americka nacija pretila samo zbog konzumacije Mc-a onda ti je podhitno potrebno osvjestenje.smoki_choko wrote: cuj niko nije lud da trpa tolko meso, a pola amerikanaca debeli, guse se u salu
- 2407
#464 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Nije ali je zbog koncepta brze hrane, brzog zivota... a ako cemo iskreno Mc je sinonim za brzu hranu. Mc je i takodjer sinonom za losu brzu hranu, slabu placenost radnika, brutalno agresivni marketing... uglavnom nista pozitivno niko ne vezuje za Mc. Sarajevo nece postati metropola sto ima Mc, Mc je simbol globaliziranosti ali samo one lose strane te globalizacije.ladyblue18 wrote:Ti ako mislis da je Americka nacija pretila samo zbog konzumacije Mc-a onda ti je podhitno potrebno osvjestenje.smoki_choko wrote: cuj niko nije lud da trpa tolko meso, a pola amerikanaca debeli, guse se u salu
- 2407
#465 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Znam da nije ali kod nas kada dodje ako dodje, ce biti kao nesto IN ovo ovo. Pogotovo kada nas pocne bombardovati njihova marketing masinerija pa Mc bude gdje god se okrenes.seln wrote: Ma fensi, moj njonjo. Na zapadu je to mjesto gdje klinci vrse masovni seppuku hranom i gdje jedu zaposleni sa prekratkom pauzom za rucak. Danas prosao pored, gomila bubuljicavih vristecih degena, i to je to. Ni f od fensi. Ako neko misli da ce Sarajevo postati fensi ako dodje MD, onda taj neko stvarno pati od teskog provincijalizma. To je jos jedno mjesto gdje se moze jesti brzo i (ne bas) jeftino. I to ce biti i u Sarajevu kada prodje prvi talas odusevljenja. Zato sam i ja za to da ga otvore u Sarajevu. Neka ljudi vide sta je to i neka ne ispadaju smijesni pred drugima.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#466 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Pa vidim da zadnjih nekoliko stranica najvise pljujes po Mc-u ne znas ni ti sam vjerovatno zbog cega, a argument ti je da trebamo biti kulsmoki_choko wrote: nek si ti samo mene citirala od svih ovih postova, to mi je najdraze
I kako da te ne citiram
@2407-i takva losa je dio globalizacije, a ne mozes reci da je nasa drzava neki veliki dio globalizacije i zbog toga bilo kakva investicija ovdje je vise nego dobro dosla, pa makar se radilo samo o Mc-u.
I ne zive samo Ameri tako, pa nedavno je izaslo kako smo mi druga nacija po broju pretilih na svijetu (sto ja smatram pretjeranim), pa od cega se onda nas narod tako udeblja majka mu stara kad kod nas nema nekog vele brzog zivota a ni lanaca brze hrane.
Da se ne lazemo, to da li neko jede u Mc-u ili bilo gdje ne znaci da ce od toga postati trokrilni ormar, postat ce ako pak zivi samo na brzoj hrani a aktivnosti mu se svode od kauca do frizidera. A to dvoje je u Americi jako zastupljeno, i eto zasto nastupa pretilost, ne samo zbog zla zvanog Mc. Ali da ne idem off.
I jah, nije mi jasno zasto se ovdje potencira toliko da je Mc okupljaliste snobova i elite
- smoki_choko
#467 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
pa preskoci me, zaobidji. sta ti je lakseladyblue18 wrote:Pa vidim da zadnjih nekoliko stranica najvise pljujes po Mc-u ne znas ni ti sam vjerovatno zbog cega, a argument ti je da trebamo biti kulsmoki_choko wrote: nek si ti samo mene citirala od svih ovih postova, to mi je najdrazei da su Ameri zbog toga debeli.
I kako da te ne citiram
@2407-i takva losa je dio globalizacije, a ne mozes reci da je nasa drzava neki veliki dio globalizacije i zbog toga bilo kakva investicija ovdje je vise nego dobro dosla, pa makar se radilo samo o Mc-u.
I ne zive samo Ameri tako, pa nedavno je izaslo kako smo mi druga nacija po broju pretilih na svijetu (sto ja smatram pretjeranim), pa od cega se onda nas narod tako udeblja majka mu stara kad kod nas nema nekog vele brzog zivota a ni lanaca brze hrane.
Da se ne lazemo, to da li neko jede u Mc-u ili bilo gdje ne znaci da ce od toga postati trokrilni ormar, postat ce ako pak zivi samo na brzoj hrani a aktivnosti mu se svode od kauca do frizidera. A to dvoje je u Americi jako zastupljeno, i eto zasto nastupa pretilost, ne samo zbog zla zvanog Mc. Ali da ne idem off.
I jah, nije mi jasno zasto se ovdje potencira toliko da je Mc okupljaliste snobova i elite![]()
pa Mc postoji u svakom selu u Americi, cuj elita, shminka...e sad drugo je to sto bi kod nas isli takvi na pocetku da budu vidjeni, ali generalno Mc nije nikakvo fenshi shmensi mjesto.
- 2407
#468 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Kod nas je sve naopacke pa i to valjda mora, globalizacija od negativnog aspekta iste. To je nikakva investicija, jos pogotovo ako se ne budu koristili domaci proizvodi(meso, voce, povrce...).ladyblue18 wrote:
Nemam ja nista protiv toga, da se razumijemo, ali mi samo smeta neka prica koja se ovdje prodaje, kako je Mc dobar kako nije skup kako je to OK a u stvari nije nista od toga. Kako smo selo sto ga nemamo, a u stvari Mc nije niti ce ikada biti odlika grada. Iako se otvori ja u njega necu uci, jak sam karakter i porilicno tvrdoglav u nekim stvarima
A to oko pretilosti kod nas mozes okaciti macku o rep, ko provede tu anketu? Na osnovu cega, zna li se nacionalni konfekcijski broj ili nesto slicno na osnovu cega bi mogla biti ta anketa? Mada nebitno...
Postavila si pitanje a ujedno si dala sama sebi i odgovorladyblue18 wrote: I jah, nije mi jasno zasto se ovdje potencira toliko da je Mc okupljaliste snobova i elite![]()
pa Mc postoji u svakom selu u Americi, cuj elita, shminka...e sad drugo je to sto bi kod nas isli takvi na pocetku da budu vidjeni, ali generalno Mc nije nikakvo fenshi shmensi mjesto.
- iLLusion
#469 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Stvarno ne mogu da shvatim otpor pojedinaca prema McD-u. Ne voliš njihovu hranu, ne voliš ono što taj brend predstavlja... zdra'o. Imaš ostali junk food i gotova priča. Zaista nema potrebe da nama pokušavate otvoriti oči i skrenuti pažnju kako je to loše po naše zdravlje.
Šta je to danas zdravo? Većina hrane koju trpamo u sebe je i onako... zna se već šta.
Čitava priča me nekako podsjeća na Telemach. Da nisu došli u ovo naše selo veselo, mi bi se još uvijek patili sa smiješnim limitima i još smješnijim brzinama. A eno, ni par mjeseci od njihovog dolaska, 99% ISP-a nudi flat i do neki dan, brzine u domeni SF-a.
Tako nekako će biti i sa McD-om. Zaista je krajnje vrijeme da se ćevabdžije malo spuste na zemlju i shvate da ćevap nije hrana bogova, već običan soda bikarbona junk koji ne vrijedi tih para.
Čitava priča me nekako podsjeća na Telemach. Da nisu došli u ovo naše selo veselo, mi bi se još uvijek patili sa smiješnim limitima i još smješnijim brzinama. A eno, ni par mjeseci od njihovog dolaska, 99% ISP-a nudi flat i do neki dan, brzine u domeni SF-a.
Tako nekako će biti i sa McD-om. Zaista je krajnje vrijeme da se ćevabdžije malo spuste na zemlju i shvate da ćevap nije hrana bogova, već običan soda bikarbona junk koji ne vrijedi tih para.
- vox-populi
#470 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Otvorite taj Mc cim prije, imam placen najskuplji obrok cim se otvori.
-
mig
#471 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Tebi bas upala kasika u medvox-populi wrote:Otvorite taj Mc cim prije, imam placen najskuplji obrok cim se otvori.
- seln
#472 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Ja se apsolutno slazem da je najveci problem nedostatak izbora i poredjenja. Kako moze neko reci da je cevap bolji ako nije probao MD? Ja sam zagovornik ideje da sve treba probati u zivotu, i MD i Buger King (koji je, za ne povjerovati, jos gori od MD) i KFC, gdje prodaju preskupu przenu i pohovanu piletinu i Starbucks, gdje prodaju kafu sa ukusom narandze, kokosa, karamele ( ko to nije probao, ne zna kakvih sve gluposti ima na svijetu)...jedaneska wrote:prvo, tnx za infohuxley wrote:- McD otvara prvi outlet u SA cca u junu 2011. my bad.
Samo fakat ne kontam čemu tolika hampa oko McD.a drugo, ne kontaš čemu tolika hampa - pa Sarajevo je trebalo pred olimpijadu da dobije prvi McD u cijeloj istočnoj Evropi, a kamo li Jugoslaviji još prije 28 godina, ali je stopiran i iz nekih "razloga" sve koliko-toliko zataškano... sarajevska raja se jednostavno nelagodno i uskraćeno osjeća kada zna da cijeli svijet (osim Bosne, Sjeverne Koreje i sl.) već 40 godina ima mogućnost izbora - KFC, Burger King, McD, Starbucks, Pizza Hut... sve nam to fali, makar iz higijenskih razloga, a i zbog toga što znaš da se ne može desiti da ti u McD kažu za bilo šta iz jelovnika "e nema jarane, maloprije nestalo" ili "biće za 20 minuta" ili "nema mjesta, strpite se ili navratite kasnije", itd.
Dakle, otvoriti sve to u Sarajevu, neka raja proba, neka vide sta je to. Znam da ce na pocetku svi misliti da ne postoji nista bolje ( i kod mene je bilo tako), ali kad prvo cudo prodje, onda ce moci s pravom reci "probao oboje, MD je tjuna naspram cevapa".
p.s. Obavezno otvoriti subway, gdje mozes kupiti sendvic normalne velicine za 15 eura.
- ultima_palabra
#473 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
To je toiLLusion wrote:Stvarno ne mogu da shvatim otpor pojedinaca prema McD-u. Ne voliš njihovu hranu, ne voliš ono što taj brend predstavlja... zdra'o. Imaš ostali junk food i gotova priča. Zaista nema potrebe da nama pokušavate otvoriti oči i skrenuti pažnju kako je to loše po naše zdravlje.Šta je to danas zdravo? Većina hrane koju trpamo u sebe je i onako... zna se već šta.
Čitava priča me nekako podsjeća na Telemach. Da nisu došli u ovo naše selo veselo, mi bi se još uvijek patili sa smiješnim limitima i još smješnijim brzinama. A eno, ni par mjeseci od njihovog dolaska, 99% ISP-a nudi flat i do neki dan, brzine u domeni SF-a.![]()
- Neelix
- vox-populi
#475 Re: McDonalds useljava u augustu 2011 u Napretkovu palaču?!
Hajd kad iznosis svoje misljenje u ukusu, to ti bas i ne mogu komentarisati, niti zelim. Ali kad pocnes onako otvoreno da lazes, onda fakat....seln wrote: Ja se apsolutno slazem da je najveci problem nedostatak izbora i poredjenja. Kako moze neko reci da je cevap bolji ako nije probao MD? Ja sam zagovornik ideje da sve treba probati u zivotu, i MD i Buger King (koji je, za ne povjerovati, jos gori od MD) i KFC, gdje prodaju preskupu przenu i pohovanu piletinu i Starbucks, gdje prodaju kafu sa ukusom narandze, kokosa, karamele ( ko to nije probao, ne zna kakvih sve gluposti ima na svijetu)...
Dakle, otvoriti sve to u Sarajevu, neka raja proba, neka vide sta je to. Znam da ce na pocetku svi misliti da ne postoji nista bolje ( i kod mene je bilo tako), ali kad prvo cudo prodje, onda ce moci s pravom reci "probao oboje, MD je tjuna naspram cevapa".
p.s. Obavezno otvoriti subway, gdje mozes kupiti sendvic normalne velicine za 15 eura.
Dakle, jedan sendvic u Subway-u u Njemackoj je izmedju 7-8€ za foot long, dakle za 30 cm dug sendvic. Da li je to puno ili malo, o tome se moze diskutovati ali da kosta 15€ je cista laz.
Btw, Njemacka je medju skupljim zemljama u Evropi kada su lanci brze ishrane u pitanju, tako da ovih 7-8€ je nesto manje u nekim drugim drzavama.