Meni nije puno 9-10litara po gradu za auto 130-140 ks.
Ja ne znam sta ljudi ocekuju
Pa realno nije puno, ali ja koliko znam ljudi vecinom dizele kupuju zbog ekonomicnosti a potrosnja od 9-10 litara dizela mi je malkice....
e sad se namece pitanje potrebe 120-130 ks u npr. sarajevu, ali to je vec drugi par rukavica.
ja uvijek za ljude koji kazu kako im auto trosi npr 5 litara ili "kao upaljac" a ima malo vise kw i ccm imam opkladu: ispraznimo rezervoar do nule i naspimo okruglo 10 litara i vozimo 100 kilometara gradske voznje normalne i vidimo koliko je ostalo. ako bude onoliko koliko je rekao ili ispod ili 0.5 litaa preko (dajem toleranciju) ja placam njegov rezervoar pun, ako bude preko onoga sto kaze on, on meni placa. do sada jos nikome nisam punio rezervoar jer se uvijek odustane od opklade.
e sad pustite mi voznje na otvorenom putu jer to nije mjerodavno na ovim prostorima.
a i takva auta su namjenjena da voze ekonomicno na otvorenom putu.
da ne duzim dalje pricu
obzirom da je covjek tek polozio evo par smjernica. ovo je samo moje licno misljenje nista vise.
ako se auto kupuje za 70% godisnje voznje koja ce biti gradska mislim da je bacanje para kupovina lagune od 120-130 ks. sracunas potrosnju + registraciju za 130 ks i vidis. ako je francuz jedini izbor, mislim da je megane sa 1,5 dci motorom bolji izbor za gradsku voznju. vozio sam ga nekoliko puta, nije bio moj
za grad ne treba nista vise, a sasvim je dovoljno ako se jednom-dva puta godisnje trkne do mora. mislim da je ovaj imao oko 85-86 ks i u gradskim uslovima uopste ne fali snage i elasticnosti.
e sad ako se uzima auto za voznju na otvorenim putevima onda je ta laguna odlican izbor.