ORDINACIJA za zdr. probleme

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
saga

#451 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by saga »

Pored dermatologa, mozda pantenol kremom da mazes.
otherside

#452 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by otherside »

dolmetscher wrote:Imam osip od sunca po vratu i dekolteu, crveno i svrbi. Nisam nista koristila. Savjet?
synopen krema i kalcij.
dolmetscher

#453 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by dolmetscher »

Hvala, isprobat cu.
mumy

#454 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by mumy »

dolmetscher wrote:Imam osip od sunca po vratu i dekolteu, crveno i svrbi. Nisam nista koristila. Savjet?
Ja sam koristila avene kremu ,a neces ni pogrijesiti sa nekom djecijom.Kalcij je dobar kao prvencija...
radio_sa

#455 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by radio_sa »

Poštovani ,

mene zanima da li sutra mogu otići na Ilidžu na mikrobiologiju da predam uzorak stolice i da mi objasnite kako se to radi ? A želim to čim prije uraditi jer me stanje malaksalosti i mučnine muči.

Čim budem imao nuždu odnesem dole ? Ne znam ni gdje mogu adekvatnu posudicu da nabavim.

Već desetak dana me muči slabost , mučnina ,proljev , bio sam u hitnoj zbog dehidracije. Bilo mi je bolje iako sam konstantno osjećao slabost. Danas osjećam mučninu i slabost.

Hvala vam
Dr.medicine

#456 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dr.medicine »

radio_sa wrote:Poštovani ,

mene zanima da li sutra mogu otići na Ilidžu na mikrobiologiju da predam uzorak stolice i da mi objasnite kako se to radi ? A želim to čim prije uraditi jer me stanje malaksalosti i mučnine muči.

Čim budem imao nuždu odnesem dole ? Ne znam ni gdje mogu adekvatnu posudicu da nabavim.

Već desetak dana me muči slabost , mučnina ,proljev , bio sam u hitnoj zbog dehidracije. Bilo mi je bolje iako sam konstantno osjećao slabost. Danas osjećam mučninu i slabost.

Hvala vam
Ako ti je bliže možeš i u Avdage Šahinagića ( gdje je bio prije Hayat) da odneses svaki dan do 11h. A cačicu kod njih dobiješ.
JasWonderWaLL

#457 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by JasWonderWaLL »

Prije par dana sam radila gastroskopiju i dg je: hijatalna hernija gr II i male erozije na jednom dijelu zeluca..simptomi su mucnina, nadutost, grcevi..i dali su mi da pijem fenix tbl.. znate li sta o tome? Hvala
otherside

#458 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by otherside »

JasWonderWaLL wrote:Prije par dana sam radila gastroskopiju i dg je: hijatalna hernija gr II i male erozije na jednom dijelu zeluca..simptomi su mucnina, nadutost, grcevi..i dali su mi da pijem fenix tbl.. znate li sta o tome? Hvala
fenix je bosnalijekov pantoprazol, inace blokator protonske pumpe i u tvom slucaju je vrlo pozeljan.
imam ja pitanje za tebe...ako ti je ljekar gastroenterolog koji je cak imao i nalaz gastroskopije, dakle, uvid u ostecenja tvog probavnog trakta, preporucio fenix, sta je svrha ovog pitanja?
Dr.medicine

#459 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dr.medicine »

JasWonderWaLL wrote:Prije par dana sam radila gastroskopiju i dg je: hijatalna hernija gr II i male erozije na jednom dijelu zeluca..simptomi su mucnina, nadutost, grcevi..i dali su mi da pijem fenix tbl.. znate li sta o tome? Hvala

+ mijenjaj ishranu to je ono što ti je jako bitno. Ta terapija od mjesec dana ti nece pomoci ako ne promjenis rezim ishrane.
JasWonderWaLL

#460 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by JasWonderWaLL »

Kakva ishrana treba da bude? Doktorica mi rekla da mogu sve jesti.. svrha pitanja se ne odnosi na fenix, nego na hijatalnu herniju..hvala
Dr.medicine

#461 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dr.medicine »

Ma imam i ja hijetalnu i erosiju.
Hijetalna je zeznuta, dio želuca prošao kroz dijafragmu u gruni kos, pa ti može praviti probleme sa srcem i disanjem.

Uglavnom, više obroka al manjih. Nipošto obilne obroke, pocet ce te odmah gušiti. Nema izležavanja nakon jela, ako ne želiš dobiti Baretov jednjak (googlaj za detalje o tome).
Kola, kafa, prženo, hamburgeri i sve ono što stvara kiselinu u želucu zaboravi.
Lagana dijetalna hrana, ili ti ga lešo:), dok ne postanes i sam hodajuci leš :D
sjenka

#462 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by sjenka »

nedavno su mi na ekg-u otkrili blok lijeve srcane komore. Doktor nije preporucio nikakvu posebnu medikamentoznu terapiju.
šta mi je dalje činiti i koliko je to ozbiljno?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#463 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by anthraxQ »

imam jedno pitanje.

u grlu, s desne strane kao da imam neka dva kruga koji su žuti, a rub kruga je crvene boje. i iznad toga mi je dio jedan crven grla... ne boli, samo mi nekako osjećaj na jeziku da me žulja nešto.

šta bi to moglo biti?

naravno, planiram ići i doktoru.
beeri

#464 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by beeri »

Maloprije sam se tusirao i odjednom sam osjetio neki bol/pritisak iznad gornjih zuba,sa unutrasnje strane,nekako sa druge strane nosa(da tako kazem :-) ) Pocelo mi se malo mantati,prepao sam se bash...Sta bi moglo biti? :shock:
beeri

#465 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by beeri »

nigdje hecima :x :D
dona

#466 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by dona »

Odlicna tema! Ovo mi je trebalo :)

Bas ovih dana sam vadila nalaze ( pretrage krvi, urina, urinokulturu ) jer vec mjesecima imam probleme sa prehladama i upalama urinarnih puteva. Mislim da je to vise preslo u hronicnu upalu, vise mi ni antibiotici ne pomazu. Nalazi urina su pokazali povecane eritrocite ( 4-5 ) i leukocite ( 7-8 ), kao i dosta sluzi. Nalaz urinokulture jos cekam. Najgore od svega je sto dr kaze da su uredu nalazi?! Mene boli, pridnu stomaka, i bol mi ''udara'' u ledja i bubrege. Dobila sam i tablete protiv bolova, Buskopan, ali NISTA mi ne pomazu. Zaista ne znam sta da radim?! :( Imate neki prijedlog?
serum

#467 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by serum »

Ehhh.
Jutros mi kao nešto "loše bilo".Prošlo je.Ručao sam dobro, popio kafu, i nakon dva sata otišao u apoteku izmjeriti šećer.
Rezultat 9,6.
Strah, panika...kaže apotekarka da dođem ujutro da nejedem ništa da ponovo vadim.
Kaže ona najveći bude 2h poslije jela.Ali do 8,7 ne više...
Mjerio sam često u zadnih pola godine, znao je biti do 6,3 6.4, ima li neko da me utješi da ovo nije <dijabetes?
immuno

#468 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by immuno »

dona wrote:Odlicna tema! Ovo mi je trebalo :)

Bas ovih dana sam vadila nalaze ( pretrage krvi, urina, urinokulturu ) jer vec mjesecima imam probleme sa prehladama i upalama urinarnih puteva. Mislim da je to vise preslo u hronicnu upalu, vise mi ni antibiotici ne pomazu. Nalazi urina su pokazali povecane eritrocite ( 4-5 ) i leukocite ( 7-8 ), kao i dosta sluzi. Nalaz urinokulture jos cekam. Najgore od svega je sto dr kaze da su uredu nalazi?! Mene boli, pridnu stomaka, i bol mi ''udara'' u ledja i bubrege. Dobila sam i tablete protiv bolova, Buskopan, ali NISTA mi ne pomazu. Zaista ne znam sta da radim?! :( Imate neki prijedlog?
nalazi urina ti jesu u redu idi ginekologu!
dona

#469 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by dona »

immuno wrote:

nalazi urina ti jesu u redu idi ginekologu!
:) isla sam prije 3 mjeseca zbog hormonalnog poremecaja. Sad sam na terapiji ( kontracepcija ). Nalaz papa testa blago promijenjen, ''ali nista strasno'' ( kaze doktor ). U novembru trebam ponovo na papa test. Ne mogu opisati kakvu fobiju od ginekologa imam i tih promjena na papa testu :shock:
LadyMistery

#470 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by LadyMistery »

serum wrote:Ehhh.
Jutros mi kao nešto "loše bilo".Prošlo je.Ručao sam dobro, popio kafu, i nakon dva sata otišao u apoteku izmjeriti šećer.
Rezultat 9,6.
Strah, panika...kaže apotekarka da dođem ujutro da nejedem ništa da ponovo vadim.
Kaže ona najveći bude 2h poslije jela.Ali do 8,7 ne više...
Mjerio sam često u zadnih pola godine, znao je biti do 6,3 6.4, ima li neko da me utješi da ovo nije <dijabetes?
Za pravilnu dijagnozu i potvrdu dijabetesa potrebno je da se izvadi krv iz kubitalne vene (ne iz prsta!) ujutro natašte i provjeri razina šećera u krvi. Osim toga radi se i test opterećenja glukozom poznat kao OGTT test. Za ovaj test osoba dođe ujutro, natašte se izvadi krv, odredi nivo šećera. Zatim se popije 75g koncentrovane glukoze i mjeri nivo šećera u određenim intervalima. Najveći se očekuje nakon 2h od konzumacije koncentrovane glukoze, nakon čega se postepeno smanjuje i dolazi na početnu razinu. To je znak da gušterača radi dobro svoj posao. Ukoliko su te vrijednosti na kraju veće od početne...može se smatrati da je osoba novootkriveni dijabetičar i shodno zdravstvenom stanju pristupa se terapiji. Kod novootkrivenih dijabetičara najbitnije je uvesti zdrav režim ishrane i dosta fizičke aktivnosti. Ukoliko se ovo ispoštuje uz uvoćenje oralnih antidijabitika u početku, ne samo da osoba može imati kvalitetan život, već i sprječava ranu pojavu mikrovaskularnih komplikacija dijabetesa, koji su danas najveći problem.

Znači to mjerenje u apotekama pogotovu nakon obroka...ne vrijedi za postavljanje dijagnoze ;) Otići, izvaditi lab nalaze natašte i vidjeti stanje ŠUK-a. Prema literaturi normalne vrijednosti ŠUK-a su 3,3 - 6,2 mmol/l.
LadyMistery

#471 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by LadyMistery »

1. Sačekaj urinokulturu, da se vidi je li sterilna ili nije. Uz urinokulturu koja nije sterilna, znači ima bakterija, se dobije antibiogram i tačno se vidi na koji antibiotik je osjetljiva pronađena bakterija i taj se propisuje. Trenutni hemijski nalazi urina nisu alarmantni....znači sačekaj urinokulturu.

2. Jesi li radila ultrazvuk mokraćnih organa? Ima li pjeska? Kamenaca? Oni znaju dati bolove koje opisuješ.

3. Kažeš zadnji papa nalaz ti bio blago promjenjen ali ništa strašno. Što može da sugeriše upalu najvjerovatnije, i odatle svi ti simptomi.

Moj savjet, idi kakvom dobrom ginekologu i istjeraj sve ove nalaze na čistac, da znaš na čemu si.
Filter

#472 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Filter »

danas cuh, pa reko da podijelim. mozda ce nekome pomoci...

klinika Al Tawil u importaneu je dobila od zavoda za zdravstveno osiguranje odobrenje da moze obavljati preglede. odobreni pregledi su: EKG, holter, ultrazvuk, CT kicme, abdomena...
za preglede se narucujete isto kao i za kosevo, u domu zdravlja sa knjizicom, ali su drugacije uputnice. valjda da se rastereti kosevo i smanje redovi

p.s. mislim da je broj pregleda ogranicen
dona

#473 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by dona »

LadyMistery wrote:

1. Sačekaj urinokulturu, da se vidi je li sterilna ili nije. Uz urinokulturu koja nije sterilna, znači ima bakterija, se dobije antibiogram i tačno se vidi na koji antibiotik je osjetljiva pronađena bakterija i taj se propisuje. Trenutni hemijski nalazi urina nisu alarmantni....znači sačekaj urinokulturu.

2. Jesi li radila ultrazvuk mokraćnih organa? Ima li pjeska? Kamenaca? Oni znaju dati bolove koje opisuješ.

3. Kažeš zadnji papa nalaz ti bio blago promjenjen ali ništa strašno. Što može da sugeriše upalu najvjerovatnije, i odatle svi ti simptomi.

Moj savjet, idi kakvom dobrom ginekologu i istjeraj sve ove nalaze na čistac, da znaš na čemu si.

Urinokultura sterilna. UZV mokracnih kanala sam radila jednom, davno i nije nista bilo...ali morat cu uzeti uputnicu ponovo da uradim, kao i papa test. Malo sam se umorila od svega, znas kako je kod nasih ljekara, sve sam moras traziti i cackati. Niko se posebno ne udubljuje, pa cini mi se i kad odes kod privatnog ljekara da je slicno.

Hvala na odgovoru, svakako :)
Rosebud_

#474 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Rosebud_ »

Pozdrav, online doktori :)

Nedavno sam saznala da imam nesto nizi pritisak od normalnog, a i skontala sam da imam vecinu simptoma koji ukazuju na taj nizi pritisak. Postoji li sansa da ga dovedem na normalan nivo, i koje biste mi metode preporucili za to? Recimo, neke posebne namirnice? Duge setnje, fizicka aktivnost itd.?

:bih:
sarajlija_ba

#475 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by sarajlija_ba »

Ne vidjeh ovu temu ranije...dakle, valja mi kod oftamologa :D
Davno vidjeh da je na KCUS otvoreno nešto što se naziva "centar za san" ili tako nešto. Nemojte me držati za riječ da se baš tako zove ali uglavnom se bavi poremećajima spavanja.
Pošto sam jedan od takovih, pospana nespavalica, odem danas kod doktora drugim povodom i kažem mu da mi da uputnicu za taj centar. Kaže on meni da nije čuo za taj centar ali mi dade uputnicu.
Zna li neko nešto o ovome ?
Post Reply