Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pitar sa Kariba wrote:Ne znam, kolega kupio auto, registrovano u Brčkom, sa policom Brčko-Gas osig, i nisu mu priznali u Centru, morao ponovo platiti policu.
A za sta inace sluze advokati?
Pa sto nije tuzio MUP?
Jedna drzava, a da ti ne vrijedi polisa iz distrikta ili drugog entiteta ne moze nikako imati pravnu osnovu.
Bakir1 wrote:
damping cijena koji uvazeni itekako deklamuje na sva zvona, i kojem sam par stranica ranije dokazao da nije legalan, utice na sve nas,
Dampig cijena, odnosno jeftinije osiguranje ne mora nužno značiti i manjak sredstava za isplatu šteta...postoje i neki drugi vidovi malverzacije pa se ovakvim i sličnim potezima peru pare...ali to je već tema za neku drugu emisiju
Naravno, postoje druga tijela koja procjenjuju bonitet i daju ovlastenje osiguravajucim kucama da rade svoj posao.
Visina cijene je nebitna, moj prijatelj je osigurao auto kasko ukljucujuci osiguranje od kradje i pozara za £50 u Engleskoj. Ta cijena je daleko od komercijalne, ali je ocito bilo u interesu te osiguravajuce kuce da ga dobiju kao musteriju.
Bakir1 wrote:
damping cijena koji uvazeni itekako deklamuje na sva zvona, i kojem sam par stranica ranije dokazao da nije legalan, utice na sve nas,
Dampig cijena, odnosno jeftinije osiguranje ne mora nužno značiti i manjak sredstava za isplatu šteta...postoje i neki drugi vidovi malverzacije pa se ovakvim i sličnim potezima peru pare...ali to je već tema za neku drugu emisiju
da ali u iznosu 10% max od premije a ne od cijene registracije, a inace damping u okviru dozvoljenih 50% bonusa je isto skoro pa stvar proslosti, knjiga stetnika je vec on-line
Edin H. wrote:
Naravno, postoje druga tijela koja procjenjuju bonitet i daju ovlastenje osiguravajucim kucama da rade svoj posao.
Visina cijene je nebitna, moj prijatelj je osigurao auto kasko ukljucujuci osiguranje od kradje i pozara za £50 u Engleskoj. Ta cijena je daleko od komercijalne, ali je ocito bilo u interesu te osiguravajuce kuce da ga dobiju kao musteriju.
za razliku od liberalnih trzista BiH ima jedinstven premijski sistem, koji nema oscilacija u najnizoj cijeni a 50% bonusa i neograniceni malus, tako da cijena nije nebitna
Bakir1 wrote:ja sam gore rekao odabir, to je sasvim svejedno jer tvoja polica ili polica od autoodgovornosti sluzi samo za pokrice stete nanesene trecim licima.
niko od nas ne sjeda za volan sa namjerom za ostvarenje osiguranog slucaja, ali kada se i desi vazno je znati sa kime se ima posla.
damping cijena koji uvazeni itekako deklamuje na sva zvona, i kojem sam par stranica ranije dokazao da nije legalan, utice na sve nas, kada se sta desi onda se cesemo po glavi i pitamo zasto se oteze sa stetom u nedogled.
normalno je da osiguranja nece da postuju zakonske rokove, isplacuju mizerne odstete, i to sve pod prisilom advokata, kada mi necemo da postujemo premijski sistem
Vec smo ranije razglabali o ovim stvarima. Sve osiguravajuce kuce rade po zakonu i zato jos postoje. Sto se tice tvoje teorije da bas ta jeftina osiguranja otezu sa isplatama i isplacuju mizerne svote, apsolutno ne stoji. Opste poznato je da Sarajevo osiguranje ne isplacuje stete gotovo nikako i moras obavezno na sud. Oni jednostavno izbjegavaju svaki kontakt. A zna se da kad je uzeti pare onda su najskuplji. Ista stvar i sa Eurohercom. Za kasko osiguranje isplacuju 50-60%. To znam iz licnog iskustva i to dva puta.
Sva prica o izboru osiguranja za AO polisu zbog (ne)naplate stete je pisanje uz vjetar, s te polise ne naplacujes nista, a ne mozes birat ko ce da te zvizne. Sto se mene tice bolje je da su sva podjednako skupa ako cu time smanjiti sansu da me zvizne neko sa labavim osiguranjem tipa filijala osiguranja iz RS-a u FBiH itd isl od kojeg necu nisa naplatiti.
Ja sam spominjao kasko osiguranje od Euroherca od kojeg potrazujem isplatu stete. Uzasni su. Znaci moje osiguranje koje sam ja izabrao i od kojeg potrazujem stetu. Cijena im je u vrhu, a isplatu po osnovi kaska sam cekao godinu dana i na kraju dobio 60%. Iskustvo iz prve ruke pa sad procjenite.
Posto ne naplacujem od svog osiguranja po osnovi AO, onda bas kod odabira osiguranja nemam ni jedan razlog vazniji od cijene.
A sama ova prica o "damping" mislim da je bez veze. Osiguranja se bore za svoje musterije. Ja to posmatram kao cista konkurencija. Moze i Sarajevo osiguranje ili bilo koje malo da smanji svoju zaradu u korist musterija pa bi mozda bili konkurentniji. Ne radi se o nekoj razlici od 10, 20 maraka. Radi se o puno vecoj razlici u konacnoj cijeni koju placamo. Razlika o kojoj vrijedi razmisliti.
preludezalude wrote:Ja sam spominjao kasko osiguranje od Euroherca od kojeg potrazujem isplatu stete. Uzasni su. Znaci moje osiguranje koje sam ja izabrao i od kojeg potrazujem stetu. Cijena im je u vrhu, a isplatu po osnovi kaska sam cekao godinu dana i na kraju dobio 60%. Iskustvo iz prve ruke pa sad procjenite.
Posto ne naplacujem od svog osiguranja po osnovi AO, onda bas kod odabira osiguranja nemam ni jedan razlog vazniji od cijene.
A sama ova prica o "damping" mislim da je bez veze. Osiguranja se bore za svoje musterije. Ja to posmatram kao cista konkurencija. Moze i Sarajevo osiguranje ili bilo koje malo da smanji svoju zaradu u korist musterija pa bi mozda bili konkurentniji. Ne radi se o nekoj razlici od 10, 20 maraka. Radi se o puno vecoj razlici u konacnoj cijeni koju placamo. Razlika o kojoj vrijedi razmisliti.
Nemas nijedan razlog vazniji od cijene dok te ne skrsi jedan isti takav pa od njegovog osiguranja ne budes naplatio nista, a to je ono sto Bakir1 pominje.
Mislim da je stvar oko formiranja cijene AO puno komplikovanija i zakonski ogranicena da bi to tako laicki posmatrao smanji cijene da izboris sto vise musterija.
Dokle god osiguranje postoji, od njega se moze potrazivati naplata stete. Kao sto rekoh, posto moje osiguranje ne isplacuje meni stetu onda nemam ni jedan razlog da odbijem najjeftinije osiguranje. Ako se malo bolje raspitas kod ljudi koji su potrazivali naplatu stete od raznih osiguranja ili jos bolje ako mozes da dobijes informacije od nekog advokata koji se bavi tim poslovima, onda ces uvidjeti da su medju najgorim platisama bas ova navikana i "najskuplja" osiguranja.
Ne nagovaram nikoga da uzme ovo ili ono osiguranje. Svi imamo svoju glavu za razmisljanje. Ja sam samo dao primjer da nije ista cijena kod svih osiguranja. Razlika u cijeni moze ici cak i do 150KM.
Ja i otac vec godinama osiguravamo oba auta kod iste firme i uštedimo otprilike 100-150-200KM (sad se to svelo na 100-150KM, prije je bilo više) zbog toga-daju nam popust jer smo stare mušterije i nismo nikad imali udes. Radi se o Bobar osiguranju.
Ja se moram umijesati malo...
Vi niste ni svjesni koliko se nelegalno radi u osiguravajucim kucama u BIH.
Ako vam kazem da je jedno Zovko osiguranje ispumpalo svoj cjelokupan kapital od 5 mil KM i jos radi...
Jedno BSO jos uvijek nije izvrsilo dokapitalizaciju - fali im cca 3.5 mil KM, a uveliko protuzakonito spustaju cijene i vracaju novac klijentima dok u isto vrijeme imaju ogroman dug po neisplacenim stetama.
Vjerujte mi kad vam kazem - u prici sa osiguranjem, jeftinije ne znaci bolje i sigurnije...
Btw, agencije koje spominjete su tu da bi naplatile clanarine, licence i takse - sebi isplacuju plae i to je to. Niko od njih ne radi skoro pa nista da uredi trziste. Knjiga stetnika postoji online vec 2-3 godine, a koristi li je neko?
Vekac77 wrote:Ja se moram umijesati malo...
Vi niste ni svjesni koliko se nelegalno radi u osiguravajucim kucama u BIH.
Ako vam kazem da je jedno Zovko osiguranje ispumpalo svoj cjelokupan kapital od 5 mil KM i jos radi...
Jedno BSO jos uvijek nije izvrsilo dokapitalizaciju - fali im cca 3.5 mil KM, a uveliko protuzakonito spustaju cijene i vracaju novac klijentima dok u isto vrijeme imaju ogroman dug po neisplacenim stetama.
Vjerujte mi kad vam kazem - u prici sa osiguranjem, jeftinije ne znaci bolje i sigurnije...
Btw, agencije koje spominjete su tu da bi naplatile clanarine, licence i takse - sebi isplacuju plae i to je to. Niko od njih ne radi skoro pa nista da uredi trziste. Knjiga stetnika postoji online vec 2-3 godine, a koristi li je neko?
Upravo ova dva osiguranja koja si naveo ne spadaju u "jeftina osiguranja". Znam to jer sam i njih obisao prije 15-ak dana i uzeo njihove ponude. Tako da ovu tvoju zadnju recenicu mogu slobodno da preformulisem u: "Skuplje ne znaci bolje i sigurnije."
Vjerovao ti ili ne, BSO ide sa spustanjem cijena do granice ekonomske isplativosti - pa i nize..
Za Zovko nisam siguran jer ih ne posmatram bas previse - a ovo sto su ti dali skulje nego ostali... Pa ko je jos vidio od prvog bujruma sjesti
BSO radi ovako - das im cijenu koju ti je neko dao, a oni ti naprave bolju ponudu - ne 100% nego 1000000% provjereno
A onda dodje na tapet ovo sto duguju i matematika je jasna ko dan...
Bakir1 wrote:....nova stavka od nedavno, eko taksa u iznosu od 15 KM i više.
Kažu, ja nisam provjeravao, da je navodno putarina promijenjena - novija auta da plaćaju manje, a starija više...
Tu sam priču nabrzinu čuo, pa nisam baš siguran da li je tačna...
putarina ista, eko taksa, odluka iz 2011, imao sam i broj sluzbenih novina negdje, imas u podforumu moto temu cijelu, isto se primjenjuje i na auta http://www.fzofbih.org.ba/local/vijest.php?id=68
Kao što rekoh, pogrešno sam čuo.
Nažalost i ovo ekološki orijentisano ostaje samo na papiru...drago mi je da rokaju kamiondžije i ostale velike zagađivače, ali brate razlika je premala u godištima...za 20 godina 5 maraka razlika Onda plin se tretira kao i benzin, a tu je i dizel...nikakva razlika Nigdje se ne spominje katalizator (a nekada je bilo i to pa su ukinuli)...mogu ga komotno poskidati sa par auta i biti dobar preko 5 stoja...