(Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Locked
osa

#451 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by osa »

and wrote:tako je osa,nesigurnost pokazuju oni koji kada ih pitaš koja je tvoja domovina razmišljaju i zavisno od situacije biraju između 2 opcije,a sigurni iz topa kažu,jer znaju odgovor.bez obzira ko pita
volio bi ti relativizirati ovo što sam ja rekao, ali to nema veze s domovinom, nego sa nacionalnošću, domovine se kako znamo, bar mi s ovih prostora, mijenjaju, ali postoje neke stvari koje su konstanta, doduše ne svima, kako vidimo...
and

#452 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by and »

osa wrote:
and wrote:tako je osa,nesigurnost pokazuju oni koji kada ih pitaš koja je tvoja domovina razmišljaju i zavisno od situacije biraju između 2 opcije,a sigurni iz topa kažu,jer znaju odgovor.bez obzira ko pita
volio bi ti relativizirati ovo što sam ja rekao, ali to nema veze s domovinom, nego sa nacionalnošću, domovine se kako znamo, bar mi s ovih prostora, mijenjaju, ali postoje neke stvari koje su konstanta, doduše ne svima, kako vidimo...
naravno postoje stvari koje su konstanta,kao npr.i u ovom ratu su saveznici znali koga ubijaju i protjeruju i čiju bi zemlju da dijele,isto kao što su radili i prije 50 i 100 godina.kada nisu ubijali onda su saveznici nekima dali mogućnost da izaberu između 2 opcije ili neopredjeljen....a i mi i vi smo uvijek znali ko smo i šta smo.čak i kada nam je to bilo zabranjeno.
osa

#453 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
naravno postoje stvari koje su konstanta,kao npr.i u ovom ratu su saveznici znali koga ubijaju i protjeruju i čiju bi zemlju da dijele,isto kao što su radili i prije 50 i 100 godina.kada nisu ubijali onda su saveznici nekima dali mogućnost da izaberu između 2 opcije ili neopredjeljen....a i mi i vi smo uvijek znali ko smo i šta smo.čak i kada nam je to bilo zabranjeno.
hajde se vrati u turska pustošenja i danak u krvi, .ebi ga pomalo počinješ podsjećati na srbe, slična je to logika, samo na manjem uzorku, oni u jugoslaviji a bošnjaci u bih.
kažeš nametalo vam, bogami onda bih očekivao da ste alergični na nametanje,s obzirom na tako loša iskustva, ali čini mi se da niste...
and

#454 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by and »

još uvijek nismo prešlii na vaše "demokratske" metode raprave sa neistomišljenicima. :skoljka:
osa

#455 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by osa »

and wrote:još uvijek nismo prešlii na vaše "demokratske" metode raprave sa neistomišljenicima. :skoljka:
prešli bi da se može, ali......
and

#456 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by and »

osa wrote:
and wrote:još uvijek nismo prešlii na vaše "demokratske" metode raprave sa neistomišljenicima. :skoljka:
mi ćemo nastaviti sa demokatskim metodama
osa

#457 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
mi ćemo nastaviti sa demokatskim metodama
i mi, svako vrijeme ima svoje metode, tajming u poslu je jedna od bitnijih stvari, pogledaj kosovo 1999. loš tajming i umjesto srbije bez pokrajina, ono nova država....
Agic Nurija

#458 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Agic Nurija »

"osa",... da ti zamalo povjerujem kako su neki srbi, neki hrvati još uz to glasali za Bosnu ,,,,Tvoj huškački cinizam lansiraš umjesto argumenata! Kada kažeš "nema bosanskog naroda", samo javno potvrđuješ srpskohrvatsku doktrinu po kojoj su ta dva kleronaroda svim ostalim "jugoslovenima" određivali mjesto i status u federativnoj zajednici, prosto zato jer smo živili u diktaturama srpskih kraljeva, hrvatskih pavelića i srpskohrvatskih brozova i rankovića, tuđmana, miloševića.....Od svega toga u Bosni je ostala šaka jada od dodika i njegovih kučnih ljubimaca, jovića!

Za ostale antibosance: Pomirite se več jednom s tim da Bosne, sada i ovdje ima veče i jače nego je ikada bilo i da više nikada nećete dobiti priliku da nama Bosancima krojite vaše, nacional-srpskohrvatske luđačke košulje! Formula bratstva i jedinstva po naredbi odozgo je prošlost!
Agic Nurija

#459 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Agic Nurija »

Da termin "hercegovina" nije podlo i smišljeno kao klin rascjepa umetnut u naziv bosanske države, nikada i ne bi došlo do masovnog posrbljavanja bosanskih pravoslavaca i masovnog pohrvaćivanja bosanskih katolika. Da je zemlja Bosna nastavila svoj postotomanski boravak u zajednici evropskih država, čak i kao jedna od "provincija K&K monarhije" njen narod bi logično nastavio da se zove "bosanskim narodom" i sve druge i drugačije opcije i zlonamjere bi u tom slućaju bile kudi kamo u povitku prepoznatljivije. Ovako i danas imamo neku "behaciju" kao ostatak nekih "velesrpskih iliti velehrvatskih antičkih kraljevina" u kojoj žive neki....pravi i neki krivi narodi.....koji se, zbog pripadnosti različitim vjerskim ubjeđenjima, još nikada nisu mogli dogovoriti oko toga čija je zemlja u kojoj "oni svi od pamtivijeka" borave...., a kako da se dogovore pod konstantnom zabranom javnog deklarisanja u ime vlastitog nacionalnog porijekla, prijetnjom robije, progona, pokolja i na kraju genocida nad onima koji su samo bili i trajali u svojoj zemlji Bosni, na baštini plemenitoj!
milenko

#460 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by milenko »

Agic Nurija wrote:"osa",... da ti zamalo povjerujem kako su neki srbi, neki hrvati još uz to glasali za Bosnu ,,,,Tvoj huškački cinizam lansiraš umjesto argumenata! Kada kažeš "nema bosanskog naroda", samo javno potvrđuješ srpskohrvatsku doktrinu po kojoj su ta dva kleronaroda svim ostalim "jugoslovenima" određivali mjesto i status u federativnoj zajednici, prosto zato jer smo živili u diktaturama srpskih kraljeva, hrvatskih pavelića i srpskohrvatskih brozova i rankovića, tuđmana, miloševića.....Od svega toga u Bosni je ostala šaka jada od dodika i njegovih kučnih ljubimaca, jovića!

Za ostale antibosance: Pomirite se več jednom s tim da Bosne, sada i ovdje ima veče i jače nego je ikada bilo i da više nikada nećete dobiti priliku da nama Bosancima krojite vaše, nacional-srpskohrvatske luđačke košulje! Formula bratstva i jedinstva po naredbi odozgo je prošlost!
evo vec se mirim...
osa

#461 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by osa »

Agic Nurija wrote:"osa",... da ti zamalo povjerujem kako su neki srbi, neki hrvati još uz to glasali za Bosnu ,,,,Tvoj huškački cinizam lansiraš umjesto argumenata! Kada kažeš "nema bosanskog naroda", samo javno potvrđuješ srpskohrvatsku doktrinu po kojoj su ta dva kleronaroda svim ostalim "jugoslovenima" određivali mjesto i status u federativnoj zajednici, prosto zato jer smo živili u diktaturama srpskih kraljeva, hrvatskih pavelića i srpskohrvatskih brozova i rankovića, tuđmana, miloševića.....Od svega toga u Bosni je ostala šaka jada od dodika i njegovih kučnih ljubimaca, jovića!

nurija, ti preostrašćeno ulaziš u diskusije, dobro, ako ti je stil života takav, o.k, što se tiče bosanskog naroda, ma naravno da postoji bosanski narod, kao uostalom i slavonski, vidiš svi u slavoniji su slavonci, i hrvati i srbi i mađari i ostali, logično je da i u bosni žive bosanci, ali je isto tako logično da u hercegovini žive hercegovci, raznih nacija i konfesija. pusti parole, to više ne prolazi.....
Nezbilj

#462 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Nezbilj »

Agic Nurija wrote:Da termin "hercegovina" nije podlo i smišljeno kao klin rascjepa umetnut u naziv bosanske države, nikada i ne bi došlo do masovnog posrbljavanja bosanskih pravoslavaca i masovnog pohrvaćivanja bosanskih katolika. Da je zemlja Bosna nastavila svoj postotomanski boravak u zajednici evropskih država, čak i kao jedna od "provincija K&K monarhije" njen narod bi logično nastavio da se zove "bosanskim narodom" i sve druge i drugačije opcije i zlonamjere bi u tom slućaju bile kudi kamo u povitku prepoznatljivije. Ovako i danas imamo neku "behaciju" kao ostatak nekih "velesrpskih iliti velehrvatskih antičkih kraljevina" u kojoj žive neki....pravi i neki krivi narodi.....koji se, zbog pripadnosti različitim vjerskim ubjeđenjima, još nikada nisu mogli dogovoriti oko toga čija je zemlja u kojoj "oni svi od pamtivijeka" borave...., a kako da se dogovore pod konstantnom zabranom javnog deklarisanja u ime vlastitog nacionalnog porijekla, prijetnjom robije, progona, pokolja i na kraju genocida nad onima koji su samo bili i trajali u svojoj zemlji Bosni, na baštini plemenitoj!
Čini mi se da si ovdje prilično dobro sublimirao svoje zablude vezano za pojam Hercegovine. Iz nekog razloga kao što i sam navodiš ti si uspio u terminu hercegovina pronaći izvor svog zla koje je snašlo ovu zemlju međutim nisi u pravu ni u zaključku kao ni u postavci.
Prije svega Hercegovina postoji od 15.vijeka kao termin i pojam kojeg su hercegovci prihvatili kao odrednicu svog identiteta od tada pa do danas pored drugih identiteta (vjerskih, etničkih) koji su postojali ili su se vremenom gradili. Bosna i Hercegovina nikada nisu bile pocjepane na Bosnu i na Hercegovinu kako to ti tvrdiš. Takva podjela nikada se nije desila. Podjela se desila po religijskim odnosno etničkim linijama i u toj podjeli Hercegovina nije igrala nikakvu ulogu. Duboke podjele između muslimana, pravoslavaca i katolika desile su se već u 17. i 18. vijeku, a naročito u prvoj polovini 19. vijeka nakon osamostaljenja Srbije i nacionalnog preporoda u Hrvatskoj. U Bosni nacionalni preporod ili bilo kakav nacionalni pokret nikada se nije ni javio. Muslimani iz Bosne kao i iz Hercegovine nisu do 1973. godine pokrenuli pitanje nacionalnog izjašnjavanja da bi tek 1993. godine uzeli pojam Bošnjak kao nacionalnu odrednicu. Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini formirali su ove identitete i prije 1878. godine i odrednica Bosna i Hercegovina nije odigrala nikakvu ulogu u tome. Bosanskog nacionalnog niti državnog pokreta jednostavni nije ni bilo nakon neuspjeha Huseinovog ustanka tako da je iluzorno govoriti o tome kako je uvođenje pojma Hercegovina u naziv Bosne i Hercegovine na bilo koji način doprinjeo razgradnji bosanskog identiteta. Identiteti u BiH su se tokom osmanskog perioda gradili na religijskoj pripadnosti koja se transformisala u osjećaj etničke a zatim i nacionalne pripadnosti u vrijeme formiranja nacionalnih identiteta u 19. vijeku. Međutim u tom periodu Bosna nije bila država pa su pravoslavne i katoličke religijske grupe vremenom prihvatile identitete drugih država i nacionalnih pokreta. Ovo se odigralo prije svega uz pristanak i podršku crkve koja je odigrala ključnu ulogu u ovom procesu. Sa druge strane islam kao univerzalna religija ne poznaje koncept nacije i nacionalnog te zato IZBiH nikada nije ni podržavala ideju nacionalnog definisanja BH muslimana odnosno Bošnjaka što je jedan od ključnih razloga zakašnjelog nacionalnog definisanja. Hercegovina je u svemu tome najmanji problem moj Nurija. Pojam Bosna i Hercegovina i pojam Bosna su isti pojmovi sa istim značenjem ako govorimo o državi i državnosti ove zemlje zato i dalje ne razumijem tvoju opsesiju sa Hercegovinom. Mislim da kod tebe možda radi o nekom problemu lične prirode jer realno Hercegovina je potpuno promašena tema u ovom kontestu.
Agic Nurija

#463 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Agic Nurija »

Nezbilj wrote:
Agic Nurija wrote:Da termin "hercegovina" nije podlo i smišljeno kao klin rascjepa umetnut u naziv bosanske države, nikada i ne bi došlo do masovnog posrbljavanja bosanskih pravoslavaca i masovnog pohrvaćivanja bosanskih katolika. Da je zemlja Bosna nastavila svoj postotomanski boravak u zajednici evropskih država, čak i kao jedna od "provincija K&K monarhije" njen narod bi logično nastavio da se zove "bosanskim narodom" i sve druge i drugačije opcije i zlonamjere bi u tom slućaju bile kudi kamo u povitku prepoznatljivije. Ovako i danas imamo neku "behaciju" kao ostatak nekih "velesrpskih iliti velehrvatskih antičkih kraljevina" u kojoj žive neki....pravi i neki krivi narodi.....koji se, zbog pripadnosti različitim vjerskim ubjeđenjima, još nikada nisu mogli dogovoriti oko toga čija je zemlja u kojoj "oni svi od pamtivijeka" borave...., a kako da se dogovore pod konstantnom zabranom javnog deklarisanja u ime vlastitog nacionalnog porijekla, prijetnjom robije, progona, pokolja i na kraju genocida nad onima koji su samo bili i trajali u svojoj zemlji Bosni, na baštini plemenitoj!
Čini mi se da si ovdje prilično dobro sublimirao svoje zablude vezano za pojam Hercegovine. Iz nekog razloga kao što i sam navodiš ti si uspio u terminu hercegovina pronaći izvor svog zla koje je snašlo ovu zemlju međutim nisi u pravu ni u zaključku kao ni u postavci.
Prije svega Hercegovina postoji od 15.vijeka kao termin i pojam kojeg su hercegovci prihvatili kao odrednicu svog identiteta od tada pa do danas pored drugih identiteta (vjerskih, etničkih) koji su postojali ili su se vremenom gradili. Bosna i Hercegovina nikada nisu bile pocjepane na Bosnu i na Hercegovinu kako to ti tvrdiš. Takva podjela nikada se nije desila. Podjela se desila po religijskim odnosno etničkim linijama i u toj podjeli Hercegovina nije igrala nikakvu ulogu. Duboke podjele između muslimana, pravoslavaca i katolika desile su se već u 17. i 18. vijeku, a naročito u prvoj polovini 19. vijeka nakon osamostaljenja Srbije i nacionalnog preporoda u Hrvatskoj. U Bosni nacionalni preporod ili bilo kakav nacionalni pokret nikada se nije ni javio. Muslimani iz Bosne kao i iz Hercegovine nisu do 1973. godine pokrenuli pitanje nacionalnog izjašnjavanja da bi tek 1993. godine uzeli pojam Bošnjak kao nacionalnu odrednicu. Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini formirali su ove identitete i prije 1878. godine i odrednica Bosna i Hercegovina nije odigrala nikakvu ulogu u tome. Bosanskog nacionalnog niti državnog pokreta jednostavni nije ni bilo nakon neuspjeha Huseinovog ustanka tako da je iluzorno govoriti o tome kako je uvođenje pojma Hercegovina u naziv Bosne i Hercegovine na bilo koji način doprinjeo razgradnji bosanskog identiteta. Identiteti u BiH su se tokom osmanskog perioda gradili na religijskoj pripadnosti koja se transformisala u osjećaj etničke a zatim i nacionalne pripadnosti u vrijeme formiranja nacionalnih identiteta u 19. vijeku. Međutim u tom periodu Bosna nije bila država pa su pravoslavne i katoličke religijske grupe vremenom prihvatile identitete drugih država i nacionalnih pokreta. Ovo se odigralo prije svega uz pristanak i podršku crkve koja je odigrala ključnu ulogu u ovom procesu. Sa druge strane islam kao univerzalna religija ne poznaje koncept nacije i nacionalnog te zato IZBiH nikada nije ni podržavala ideju nacionalnog definisanja BH muslimana odnosno Bošnjaka što je jedan od ključnih razloga zakašnjelog nacionalnog definisanja. Hercegovina je u svemu tome najmanji problem moj Nurija. Pojam Bosna i Hercegovina i pojam Bosna su isti pojmovi sa istim značenjem ako govorimo o državi i državnosti ove zemlje zato i dalje ne razumijem tvoju opsesiju sa Hercegovinom. Mislim da kod tebe možda radi o nekom problemu lične prirode jer realno Hercegovina je potpuno promašena tema u ovom kontestu.
Hvala na ukazanoj pažnji, ali.....
Tvoje izlaganje na temu "Termin Hercegovina u nazivu bosanske države" je jednostavno promašeno u svojoj suštini. Iskreno, tvoja priča je za školske udžbenike, a moje pitanje je bilo i ostaje upućeno visokoumnim i apsolutno neovisnim misliocima. Ja nikada ničim nisam bio opsjednut. Samo sam se "zaposlio" ili još bolje "zaposlili su me" bosanskim problemom od mog ranog djetinjstva, kada sam još od drugog razreda osmoljetke počeo da "berem gorka iskustva" i kada sam počeo osječati "pečate" na mojoj nevinoj dječijoj duši. Tome je skoro 60 godina i ja nikada nisam prestao sa tom vrstom umnog rada. Koliko sam svega toga uspio da saberem do danas, o tome nekom drugom prilikom, možda uskoro počnu izlaziti mnoge do danas "zabranjivane knjige o Bosni". Još jednom................
Pitanje prvo;
- Zašto je nazivu bosanske kraljevine po odlasku Osmanlija i ulasku novih okupatora, Habzburga prišiven termin bosanske pokrajine i to baš germanskog porijekla, "Herzegowina"?
Pitanje drugo:
- Zašto nikada i nigdje od tada nije postavljeno gornje pitanje i zašto se na istu temu nikada nisu vodile ni površne, a kamo li ozbiljne rasprave?
Agic Nurija

#464 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Agic Nurija »

osa wrote:

nurija, ti preostrašćeno ulaziš u diskusije, dobro, ako ti je stil života takav, o.k, što se tiče bosanskog naroda, ma naravno da postoji bosanski narod, kao uostalom i slavonski, vidiš svi u slavoniji su slavonci, i hrvati i srbi i mađari i ostali, logično je da i u bosni žive bosanci, ali je isto tako logično da u hercegovini žive hercegovci, raznih nacija i konfesija. pusti parole, to više ne prolazi.....
Iako je svaka vrsta ozbiljnije rasprave na temu o bosanskom problemu s tobom prosto nemoguća, ne mogu, a da te ne priupitam: Zašto su onda toliko navalili na prefiks "bosanski" s ovu stranu Save, a prefiks "slavonski" s onu stranu Save nikada nikome smetao nije, pa čal ni Hrvatima, ali im je u istoj geografskoj liniji zasmetao naziv mjesta Bošnjaci kod Županje, pa su ga haman preimenovali ili su na putu da to učine...I mogu ti navesti mnogo "brisanja" u poslednjih stogodina, upravo onih toponima po okolobosanskim "republikama" koji su mogli da "podsjete" da su tamo nekada boravili "Bošnjani, Bošnjaci, Bosanci...."
Josip Pejaković: "Kada su na Bosni mnogi polomili zube, odvale priču kako Bosne nema, kako Bosne nikada nije ni bilo, ni Bosanaca..., pa ih pitam..., a protiv koga i protiv čega ste se onda borili, koga ili šta ste to htjeli ukinuti....u Bosni!?
Nezbilj

#465 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Nezbilj »

Agic Nurija wrote:
Hvala na ukazanoj pažnji, ali.....
Tvoje izlaganje na temu "Termin Hercegovina u nazivu bosanske države" je jednostavno promašeno u svojoj suštini. Iskreno, tvoja priča je za školske udžbenike, a moje pitanje je bilo i ostaje upućeno visokoumnim i apsolutno neovisnim misliocima. Ja nikada ničim nisam bio opsjednut. Samo sam se "zaposlio" ili još bolje "zaposlili su me" bosanskim problemom od mog ranog djetinjstva, kada sam još od drugog razreda osmoljetke počeo da "berem gorka iskustva" i kada sam počeo osječati "pečate" na mojoj nevinoj dječijoj duši. Tome je skoro 60 godina i ja nikada nisam prestao sa tom vrstom umnog rada. Koliko sam svega toga uspio da saberem do danas, o tome nekom drugom prilikom, možda uskoro počnu izlaziti mnoge do danas "zabranjivane knjige o Bosni". Još jednom................
Pitanje prvo;
- Zašto je nazivu bosanske kraljevine po odlasku Osmanlija i ulasku novih okupatora, Habzburga prišiven termin bosanske pokrajine i to baš germanskog porijekla, "Herzegowina"?
Pitanje drugo:
- Zašto nikada i nigdje od tada nije postavljeno gornje pitanje i zašto se na istu temu nikada nisu vodile ni površne, a kamo li ozbiljne rasprave?
Odgovor na prvo pitanje je jednostavan i mi su tu potpuno slažemo. Nazivu Bosna koji je nosilac državnosti ove zemlje pridodat je naziv regiona koji nikada nije imao atribut državnosti da bi se dobio naziv koji predstavlja spoj dvaju geografskih regiona što je imalo za cilj poništavanje atributa državnosti. Austrougari su u istom periodu odnosno sredinom 19. vijeka uveli sličan naziv i u Hrvatskoj koju su nazvali "Hrvatska, Slavonija i Dalmacija". Slično kao što je Srbija počela da za Kosovo koristi naziv Kosovo i Metohija, kako bi ideološki razvodnila pojam Kosova kao samostalnog pojma koji teži pojmu države. Dakle to je način da se od države naprave regioni ili da se od državne ideologije stvore lokalne i regionalne tradicije. Osmanlije su Hercegovini davali lokalnu autonomiju dva puta. Jednom neposredno nakon zauzimanja Hercegovine, a drugi put nakon gušenja Huseinovog ustanka kao nagradu Ali paši Rizvanbegoviću za izdaju Huseina. Dakle osmanlije su koristile sličnu taktiku u periodima kada je trebalo oslabiti i ugušiti državotvornu bosansku ideologiju odnosno mogucnost njenog jacanja. Dakle nije sporno da je motiv austrijanaca u davanju naziva BiH, bio isti kao i kod naziva Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, odnosno da taj naziv nije naziv srednjevijekovne države Bosne na čijoj tradiciji počiva i današnja bosanskohercegovačka državnost.

Međutim činjenica je da je BiH obnavljajući svoju državnost na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine obnovila svoju državnost pod nazivom BiH i pod tim nazivom je BiH obnovila i svoj državni suverenitet 1992. i pod tim nazivom dobila međunarodno priznanja i postala punopravna članica ujedinjenih nacija. Prema tome naziv BiH je pravni naziv naše države u svojim međunarodno priznatim granicama i to je tako svidjelo se nekome ili ne. Dakle iako istorijski gledano dodatak Hercegovina ima svoju u neku ruku negativnu konotaciju danas je ta riječ sastavni dio punog naziva naše države i pod tim nazivom je poznaje i priznaje čitav svijet.

Prema tome govoriti o promjeni naziva države BiH u današnjim uslovima je bespotrebno, besmisleno i nemoguće. Taj naziv slijed je istorijskih okolnosti i takav kakav je on je tu ali ono što je najvažije taj naziv označava suverenu, međunarodno priznatu državu koja je naša domovina i naša budućnost prema tome kako god da se zove bitno je šta ona označava, a ne kako se izgovara.

E sad da ti odgovorim i na drugo pitanje. Rasprava o negativnom kontekstu u koji se može dovoditi naziv H u BiH se jednostavno izbjegava jer to je zvanični sveprisutni međunarodno priznati i pravnovažeći naziv naše države kojeg je nemoguće promjeniti. Prema tome otvarati sada rasprave o tome zašto su austrijanci dali naziv BiH svojoj pokrajini i zašto je taj naziv usvojen na ZAVNOBIH-u ili zašto je pod tim nazivom ova država ostvarila svoj suverenitet je čisti autogo. Takvo nešto je jednostavno antipatriotski. Zašto se danas vraćati na nešto što se nemože promjeniti kada je lakše i pametnije i efikasnije prihvatiti taj naziv takav kakav jeste i graditi našu ljubav i privrženost domovini na tom terminu. Zato se o tome ne raspravlja.

Sve ovo sada stavi u kontekst rasprave o bosanskoj, odnosno bosanskohercegovačkoj naciji i biće ti sasvim jasno o čemu ja govorim. Pojam Bosna naravno ima mnogostruko veću snagu, težinu i značaj i to je ključna riječ koju svi razumiju i prepoznaju. Ali ako ćemo do kraja ispravno, onda nam ne treba biti mrsko, niti se trebamo stiditi da kažemo Bosna i Hercegovina jer to je naziv naše domovine. Ako se jednog dana otvori prilika i svi se o tome složimo možda se vratimo nazivu Bosna ali do tada poštujmo naziv takav kakav jeste. Ista stvar je i sa zastavom. Istorijski zastava sa ljiljanima je zastava srednjevijekovne bosne odnosno grb Kotromanića, ali danas imamo žuto-plavu i jednostavno treba da je poštujemo zbog onoga što ona simboliše i pretstavlja. :bih: :bih: :bih:
osa

#466 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by osa »

Agic Nurija wrote:
osa wrote:

Iako je svaka vrsta ozbiljnije rasprave na temu o bosanskom problemu s tobom prosto nemoguća, ne mogu, a da te ne priupitam: Zašto su onda toliko navalili na prefiks "bosanski" s ovu stranu Save, a prefiks "slavonski" s onu stranu Save nikada nikome smetao nije, pa čal ni Hrvatima, ali im je u istoj geografskoj liniji zasmetao naziv mjesta Bošnjaci kod Županje, pa su ga haman preimenovali ili su na putu da to učine...I mogu ti navesti mnogo "brisanja" u poslednjih stogodina, upravo onih toponima po okolobosanskim "republikama" koji su mogli da "podsjete" da su tamo nekada boravili "Bošnjani, Bošnjaci, Bosanci...."
Josip Pejaković: "Kada su na Bosni mnogi polomili zube, odvale priču kako Bosne nema, kako Bosne nikada nije ni bilo, ni Bosanaca..., pa ih pitam..., a protiv koga i protiv čega ste se onda borili, koga ili šta ste to htjeli ukinuti....u Bosni!?
zar stvarno sam ne možeš naći odgovor na svoje pitanje, pa zbog takvih kao ti, zbog toga što se nešto nekom pokušava nametnuti, u jednoj relaksiranoj atmosferi, pitanje bosanstva uopće ne bi bilo pitanje, pa moja majka je bosanka i to uvijek ponosno ističe, ali ako je pokušaš ubijeđivati da nije hrvatica, onda je njena reakcija upravo bosanska, naime, vrlo vjerojatno bi ti spomenula majku, znaš u kojem kontekstu.
uvijek na iracionalne akcije kao odgovor se pojave još iracionalnije reakcije, ako imaš imalo životnog iskustva to bi trebao znati...
što se tiče bošnjaka, mjesta bošnjaci, mislim da si u krivu, kao uostalom i u još mnogočemu u svojim postovima.....
BHCluster

#467 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by BHCluster »

Agic Nurija wrote: Josip Pejaković: "Kada su na Bosni mnogi polomili zube, odvale priču kako Bosne nema, kako Bosne nikada nije ni bilo, ni Bosanaca..., pa ih pitam..., a protiv koga i protiv čega ste se onda borili, koga ili šta ste to htjeli ukinuti....u Bosni!?
:thumbup:

BHCluster

#468 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by BHCluster »

Lug wrote:Ako postoji pored bosanske nacije i hercegovacka nacija, ja onda doticne pitam, koje su onda nacije ljudi iz Krajine?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

De se malo presaberi pa opet postavi pitanje.
katamaran101

#469 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by katamaran101 »

Čini mi se da nema daljih postova, pa da ubacim duži tekst, u dva-tri dijela.

I

Prije svega, pričamo o državi koja ne funkcioniše kao takva. Da ne nabrajamo sve.
To ima i razumljive razloge, što ne znači da je BiH ‚na rasprodaju’. Ali, lešinari čekaju.

Varijacije koje se spominju, jesu samo varijacije današnjih državljana i države Bosne i Hercegovine, čija je dvoimeničnost/dvonazivnost poznata i jedinstvena na Balkanu i tu je već dobro objašnjena i zašto. Naravno da nije momenat promjene imena, ali je on težnja i cilj.

Ulaženje u to postoji li ili ne postoji, ko pripada i ko se osjeća pripadnikom Bosne i Hercegovine, bespredmetno je.

Na samom početku, ko takvo nešto pita, postavlja se pitanje:

- nivoa stručnosti;
- obrazovanosti, i nepoznavanje prirode države i državnosti;
- nivoa svijesti, prije svega političke;
- nepriznavanja države i državnosti kao izraza ne/ljubavi prema domovini…

Niko normalan neće dovoditi u pitanje sebe, svoje postojanje, a tim i svoj opstanak!
Dosta toga je zakonom i uređeno, ali obzirom da se radi o prelaznom periodu…

Bosna je od svog nastanka meta okolnih, vladara, Istoka i Zapada, Pravoslavlja, Rima i Papa, zaključno sa današnjim Papom, „ključarem“ inkvizicije. Ovo „ključar“ nije izmišljena, već stvarna (vjekovna) funkcija Katoličke Crkve koju može i da negira, ali je stvarna. (postoji par napisanih knjiga o tome!). Tema nije o inkviziciji, pa idemo dalje.

Šta je ljudima čudno? Haotično stanje?

Naprotiv i velika Teorija o Haosu pokazuje, kako upravo u njoj vlada matematički Red!
Haotično stanje se nastavlja.

Problem je, što Bošnjani, Bošnjaci, Bosanci nisu u stanju da bolje „slože svoje karte“.

Pogledajmo, kako se u svijetu slažu karte:

Evropljani, odlaze u Ameriku (Kasnije će ih, već bivši ministar odbrane US snaga alegorično nazvati Starom Evropom), koji kao Amerikanci pronalaze zabavu trijebljenjem vukova, bizona i indijanskih plemena. Evropa uči kako se još zarađuje i na robovima: Engleska/Francuska/Belgija/Holandija/Danska/Njemačka/Italija koje (čudne sličnosti sa članicama EU?!) imaju svoje kolonije, od Australije i Aboridžina, Crnog kontinetna Afrike, Aparthejda u J. Africi, do Jamajke i nazad! Kolonijalni žar prerasta u evropsko-politički.

Vratimo se u naše vrijeme.

Hrvatska se u olujnom vremenu, punom munja, čisti od kninske Krajine i Srba koji su također njen konstitutivni narod. (To im je vječna Hvala Zapada, što su 200 godina čuvali Bosnu od A-U i A-U od Turaka). Srbija je očistila opet sve naokolo, ostao je, (čiji li samo), Sandžak, kao i Vojvodina kojih treba da se „riješe“ i biće kao mira na Balkanu. Nakon samo 150 godina, više ništa ne podsjeća na život Bosanaca po Beogradu, nekad sa preko trideset džamija, Valjevo, Užice…). Danas - zona bez ozona! Gdje su sve one kapije, mahale, džamije, uranci i običaji.? I, prvi put u historiji prelaze preko Drine. Hoće li i ostati tako?

(Ako im se dozvoli, hoće.
Dejton je samo zaustavio rat na zemlji, dok u ‚podzemnim tunelima’ on bjesni.
Da Srebrenica neće i ostati zadnje mjesto genocida, trube nove trube…

Što se tiče naših ‚dobrih Bošnjana’ , nekima je dovoljan i minder u Sarajevu, dalje i ne vide.
Ali, samo Sarajevo nije i sva Bosna i Hercegovina! Sposobnost vizije nemaju svi, a takvog nema!)

Da, ostaje - BOSNA!!! (naravno i Hercegovina)…
Uviđa li se gdje je problem???

Bosanci / Bošnjaci NIKADA nisu bili skloni zločinu.
Što se za druge, ne može da kaže.
Treba li Bosna i Hercegovinačekati dalje čerečenje?
Da li Bosni ostaje kakav drugi izbor i koji?

Evropa/uzor, poznatom krilaticom naprosto uči / tjera, kako se to radi:
„Čija je zemlja, njegova je i vjera!“
Po toj krilatici trenutno „fercera“ RS. (Šta čeka BiH?!)

To je krilatica onih, koji se pozivaju da pripadaju kršćanstvu, ZAPADNOJ kulturi, mada i mi živimo po modusu zapadne kulture i nismo jedini, ali to sada nema veze. Ne želimo da ferceramo kao i drugi, da budemo kršćani i to je CIJENA svih ovih vjekova HAOSA.

Sjetimo se, koliko je prošlo krvavog željeza križarskih vojni kroz Bosnu i Hercegovinu…
I, ko je sve palio Bosnu, Sarajevo – ali, onako, temeljno?

Onda se nije pozivalo na Ustave, demokratičnost, parlamentarnost. Zašto ?
Jer, nijedna država se tako i ne stvara. Zna se kako se ona stvara, a od nas se traži da se « fino » ponašamo , dok sve ne izgubimo i ne postanemo manjina na vlastitom.

Bili smo ostavljeni agresoru doslovce « da nestanemo ». To potvrđuje legendarni embargo.
Samo ovo, od 92-95 daje pravo Bošnjacima, mislim da pogađate koje…
Pa, se ne dešava ništa slično. Ni blizu.
katamaran101

#470 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by katamaran101 »

II

Još smo postali protektorat ! Još nam se smiju i ismijavaju glupani kakvi srećemo, duboko nesretni i pogođeni što ih Hrvatska ili Srbija nije, neće i ne smije da prigrli?! Dokle ?
Umjesto da budu sretni, da smo još uvijek dobre volje. Rugajući nam se, da smo glupi, veseli Bosanci. Bošnjani. Kreteni, svejedno je kako će me neko nazvati, samo bez Omarski, Jasenovaca, Dretelja…a, doživljavali smo proglase, odvođenja u konc-logore…

Naš je problem, što NIKADA nismo mogli da čistimo temeljno, kako to drugi rade.
I, sami smo pomiješani, sudbinskom vrpcom vezani sa ‘ostalima’, što je OK, dok ide.
Zato svjesno i doživljavamo ZABORAVE, mi smo DEMENTAN NAROD, bolesno TOLERANTAN! Tolerantan i nesposoban da uspostavi ono što se zove IDEJA države.
Da se ona - kako god je drugi nazivaju Načertanije, RAM, NDH - provede u djelo.
Drugo, takav način, nije dio naše kulture, odgoja, običaja.
Kao da mi nemamo ideja, a drugi svi eto, pametni?!
Ideje, za koju, naravno drugima nikada nije vrijeme, a to je uspostava - Bosne!
I, nju nećemo dobiti svijetlim oružjem, već samo pameću. Natalitetom i silom zakona.

Zakonom natjerati na lojalnost državi, kome se ne sviđa, ima svoju rezervnu državu.
(Postavlja se pitanje, zbog čega neko, ko ne voli neku državu - ostaje? Ja znam odgovor.)
Navedeno je i jedini ispravan modus. Bez sile i zločina, već promiskuitetom. Ekološki.

Nemojte pomisliti, da se Bosanci ne zalažu za multietičnost. Griješite!
Zalažu se. Sve do one mjere dok ne shvate protivnici države Bosne i Hercegovine, da Bosanci, po zakonu većine (kao i kod drugih evropskih država), ovog puta misle ozbiljno.
Da su odlučniji više nego ikada u svojoj namjeri, stvoriti i osigurati sebi državu. To je proces. Sa ravnopravnim, lojalnim članovima društva, a ne sa prelivodama. Bilo je i loših postupaka.

Bosna se već DUGO ‘raspamećuje’.

Istina je što govori essex, Agić, Nezbilj, feral.tribune. Mi se ne zanmo, ali osjećam, to su riječi pametnih, obrazovanih, LJUDI koji pokušavaju da prizovu pameti. Na žalost, takvi su u manjini. Dobri ljudi su uvijek u manjini, zbog toga se okrenu i svojim okretanjem pametnijem poslu, ustupe mjesto budalama. « Sistem krive kuke! »

NIJE pitanje ko SMO MI, kojim JEZIKOM govorimo, već KO SU DRUGI i da li razumiju ono što im se govori? Da prestanu Bošnjake gledati kao kakve bušmane, a sebe kao nadrasu.

Čovjek može govoriti KONJU, to mu je dozvoljeno u njegovom umjetničkom zanosu, ali KONJ, ne da neće da razumije, on to nije u stanju! Zato postoji lijek.

Govoriti nasilniku, zakrvavljenih očiju, ubuđale brade i smradljiva zadaha na jeftinu rakiju, da ne siluje, ne pali, ne ubija… ?! Kome ?!

A, Evropi odgovara taj DUH velikosrpskog projekta !
« Bosnu nikad niko nije uspio razbosniti pa neće to sigurno uspjeti ni ovim današnjim Bosninim dušmanima. Nije slučajno nastala ona bošnjačka izreka „Izdrž’o je Mujo i gore“. Dodajmo, izdržat će Mujo i ovo. Doći će, bezbeli, vakat u kojem će se Bosna „pobosniti“!
O Bosni i Srpsko-Hrvatskom (da postoji, ne sumnjam) kasapljenju historije ne bih.

Dakle, nije problem u BOSNI I HERCEGOVINI, to je historija dobro objasnila.

BOSNA I HERCEGOVINA SE NALAZI U NOVOM HISTORIJSKOM PROCESU!
Novo miješanje karata. Pa, opet novo, sve dok se ne dobije ono što se želi.

Srbi su imali svoje ustanke.. nevesinjske puške..
Hrvati, svoje bune i bundžije…
Red je i na nas, sa dozvolom, ako se smije..

Polako se ostaje bez zemlje. Begovi razdijelili zemlju, i Janku i Marku, a najviše snašama, sluškinjama, kmetovima…To su njihove zasluge I NA NJIHOV OBRAZ…!

Crna Gora preko telefona dobije komad bh mora. Neum, kao da si u sred Zagreba, na granici prema Srbiji počele se zabadati zastave komšija, koji jako poštuju naš suverenitet i integritet.
Na vrh Mostara znak prijetnje. Šta nas čeka? Međugorje (dijete priznalo da je slagalo Gospino prikazanje), očekuje se spomenik Pape pred katedralom – kao da svijet ne vidi kuda to vodi.

Pitanje je, hoće li Bosanci (a i Hercegovci) to dozvoliti, jer pitanje Mostara nije gotova stvar, pitanje Stoca nije gotova stvar, pa i Šire.

Pitanje je hoće li Evropa i međunarodni subjekti natjerati Bosance na ozbiljnije zahvate (to se i pokušavalo ‘uvozom’ Mudžahedina i od toga i u tom pravcu bih svakome savjetovao, da se okani i razmišljati), jer je to zamka, jer bi nas zakačila sudbina Palestine.

Nije mi do natezanja, mudrovanja - nacionalsitima objašnjavati šta je patriotizam i lojalnost.

Dovoljno je znati, da Hrvati žive u Hrvatskoj, Srbi u Srbiji, Bosanci i Hercegovci u BiH.
U BiH nema Hrvata, to su Bosanci katolici.
U BiH nema Srba, to su Bosanci ortodoksi.
Što se mene tiče, mogu da budu šta žele i hoće – vize imaju..slobodu kretanja..ljudksa prava.
katamaran101

#471 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by katamaran101 »

III

Zalažem se, jer sam iz stare bosanske/bošnjačke familije, da se stanovnici Bosne i H, nazivaju Bosancima, da govore Bosanskim jezikom, a ne Bošnjačkim, da postoji Hercegovački jezik ne bih imao ništa protiv. Ostalo, neka se svako naziva (pravno i nepravno) kako misli da jeste, to je njegovo pravo, ali Zakon Bosne i Hercegovine mora da uspostvi taj sklad i odnos.

O onima koji to neće, ne misle ili se protive – uvijek je bilo takvih. Idemo na glasanje.

Za razliku od mnogih država, BiH prolazi opet jednu od svojih osjetljivih faza i ko ne može da shvati duh vremena, može da mu se dogodi, da ostane i bez nje, jer im je u ratu oduziman osnovni fundament bivstvovanja i državnosti, a to je zemlja.

Proći će vrijeme koncenzusa i onda dolaze lijepi demokratski običaji, običaji većine, glasanja.
Toga se boji Široki Brijeg, Mostar, Banja Luka…

Na žalost, imamo ostatke onih koji ne znaju, jesu li narod ili nacija, a što je najžalosnije ne znaju ni sami - ko su i odakle su, a ponajmanje kome pripadaju. Vole Zagreb, a nisu u njemu nikada bili, vole Beograd, šta će tamo…Zato imaju BiH da zagorčavaju drugima život.

Kako to jučer Franjo Topić lijepo nazva paradoksom: “Najviše kukaju protiv BiH Hrvati iz Hercegovine, gdje žive u čistim hrvatskim krajevima. Oni su u BiH, čini se, ostali protiv svoje volje. Posavski Hrvati su, s druge strane, istjerani iz BiH iako su željeli ostati. »

Časove historije držati onima, koji nisu pohađali nastavu kad im je trebala, čisti je promašaj. Ostalo je brušenje zuba koje završi, gdje već i završi, a to nije za fine momke.

« Naziv Bosna i Hercegovina ima svoju 500 godina dugu tradiciju, njen međunarodni državno-pravni i ustavni suverenitet vezan je za taj naziv od 1878. godine i taj naziv je osnova državnosti ove zemlje. Negirati danas legitimitet naziva Bosna i Hercegovina je krajnje antidržavan i antipatriotski i može se uporediti sa antidržavnim nastojanjima RS-a ili HZHB. Bosna i Hercegovina je jedna zemlja, jednina, jedna država i jedan narod. Bosanac ili Hercegovac su nazivi vezani za geografske pojmove i tradiciju dok je naziv Bosanac i Hercegovac naziv za građanina postojeće međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Bosanac i Hercegovac je nacionalnost odnosno nacionalna pripadnost bosanskohercegovačkoj naciji građana države Bosne i Hercegovine »

Sve stoji na svom mjestu !

Kako to dokazati onoma koji se sa tim ne slažu?
Koje instrumente država ima na raspolaganju?
Kasnimo dakle.

Na prvom mjestu smatram, da intelektualna elita (ko god se smatra njome u BiH, a zna se i ko može tu da pripada), treba da razradi pojmove i uveže ih u zakone. Na taj način se „nacionalistima“ oduzima i posljednji tračak sumnje i mogućnosti da razmišljaju drugačije.

Radi se o nečemu što se zove građanin. Stanovnik države, a ne neko u prolazu. Ko se smatra građaninom, državljaninom BiH, ko je taj i ko može biti i pod kojim uvjetima!

Davanje sloboda znači ujedno i primanje obaveza.

Nije dovoljno reći, ja sam taj i taj, već i odgovornost – ukoliko se neko izjašnjava drugačije…ukoliko ne izađe na izbore…jer svakim svojim postupkom pravi administraciji države izdatke i njih ima da snosi « državljanin i građanin BiH » , bez da se ovdje ulazi u one bitne razlike ta dva pojma.

Ko će to da rješava ?

Franjevci?
Nazovi Hrvati?
Nazovi Srbi?
Ne.

To jedino mogu da provedu Bosanci, Bošnjaci (ukoliko to žele i drugi i smatraju se dovoljno odgovornim, onda nam je otvoreno Carstvo nebesko). Ovo se može samo pod jednim uvjetom, a to je da “Bosanci, Bošnjaci konačno odrastu” i preuzmu povijesnu ulogu i prekinu izigravati ulogu žrtve, što jesu, ali treba krenuti dalje. Vrijeme je. BiH nije kategorija koja se ne smije razvijati, dapače. I, ona je biće koje se razvija i treba da se razvija, pa TRENUTNO razlog ne postoji za stvaranjem BOSNE, koji treba da bude CILJ I toga se ne treba stidjeti, jer je to normalno, ako drugi imaju po dvije države, da Bošnjaci onda imaju barem jednu!

Multietnička i demokratska Bosna.

Ali, da bi se to napravilo, prvo se mora znato ko je gazda u kući.
(Poznato je da se sve mora srušiti, da bi se napravilo nešto novo, pa ni to nećemo).

Dakle, samo pod tim uvjetima da i drugi shvate, da je ovog puta ozbiljno.

Sve ostalo je cirkus na političkoj bini BiH na kojoj će Bošnjaci biti gurnuti na margine političkih i historijskih dešavanja, poput Palestinaca, ako neki odgovorni nadri-političari, Bošnjaci na funkcijama, koji politički nisu školovani, nisu već odavno pošli tim putem.

U tome treba da zažive i da se jače angažuju političke institucije, fakulteti, sudovi, pa i svi nivoi vlasti u koje se sumnja, da će od njih nešto da krene. Ali BiH ima drugih, mlađih, koji žele i hoće promjene, radi sebe i svojih potomaka. Dolaze novi kadrovi, školovaniji, obrazovaniji - iz dijaspore, ali i iz BiH. Na žalost, sve dok imamo ovaku krvnu sliku, toliko nezaposlenih doktora, magistara, sve više obrazovanih, u ovom trenutku, kada su BiH više nego potrebni, promjena neće biti. Za sve je potrebno vrijeme sazrijevanja, anjih njihovo vrijeme čeka.

Toliko.

Velika slova nisu postavljena zbog nepoznavanja gramatike, već slobode koje sebi ovom prilikom dozvoljavam, da nešto izrazim i naglasim.
xyz2007

#472 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by xyz2007 »

Naravno da postoji BH nacija, pa otkud ime drzavi Bosni i Hercegovini?

Ljudi prave greske u govoru i sami idu na svoju stetu. Recimo konstantno trpaju Etnicke Bosance u etnicke Srbe i etnicke Hrvate. To samo ide u prilog Srbiji i Hrvatskoj, tj njenim nacionalistima.

Etnicki Srbin je Bosanac cija je baba ili deda rodjen u Srbiji - ali on nije rodjen tamo znaci on je automatski Bosanac.

Etnicki Hrvat je Bosanac ciji je deda rodjen u Hrvatskoj, ali on nije rodjen tamo znaci on je automatski Bosanac ( po rodjenju )

Bosnjacka kategorija je rezultat negacije Bosanskohercegovackog naroda.

BH narod objedinjuje sve etnicke grupe ( Srbe, Hrvate, Madjare, Francuze, Albance, Slovence etc ) i stoga nijedna etnicka grupa ne moze postojati nezavisno i funkcionisati kao neki zaseban NAROD. :-) ( u drzavi BiH koja vec ima svoj NAROD :-) )

Bosna vec ima svoj narod koji se zove bosanskohercegovacki narod. To naravno ne pase onima kojima je cilj parcanje BIH i pripajanje njenim teritorijama. Zato ga negiraju. ( Kazu mi ne postojimo :lol:, oni postoje ali nakon sto su odvukli Bosance katolike i preimenovali u Hrvate a Bosance pravoslavce u Srbe )

Ali Bosanac legalno ima sva prava nad i u svojoj drzavi. To sto su ma ta prava trenutno oduzeta je samo znak da je drzava okupirana jer nije normalno da recimo o Srbiji i Srbima odlucuje Hrvat u Srbiji, ili u Hrvatskoj Bosanac... pa samim time nije normalno da Bosnom i o Bosancima odlucuje Hrvat ili Srbin.

Ali ne mozemo mi stalno kriviti one druge. Hajmo malo krenuti od sebe!

Koliko vas zna da je neko rodjen u Bosni ali vi njega opet zovete Srbin i Hrvat? Ako je covjek rodjen Bosni on je automatski Bosanac i prestanite ljude zvati ono sto nisu.

Umjesto sto se stalno istice i glorifikuje etnika ( a neki to rade neznajuci ) a ne istice se Bosanska nacionalnost i Bosanski narod jer to im je receno od strane Srpsko-Hrvatskin nacionalista ( da se Srbi-Hrvati odreknu svog Bosanskohercegovackog nacionalnog i narodnog identiteta a da se priklone srpskom i hrvatskom kako bi podijelili BIH ) - prije nego sto kazes Srbin i Hrvat prvo vidi gdje je rodjen.

Ako je covjek rodjen u BIH, on je nacionalno i narodno Bosanac. Etnika nebitna. Religija nebitna.

Glorifikovanje etnicke prirpadnost a negiranje nacionalne i narodne bosanskohercegovacke je jedini nacin kako se Bosna moze podijeliti! Pa vi samo nastavite sa glorifikacijom...

Kad se pominje neka osoba u medijima i govoru - samo njegova/njena nacionalnost moze da se pomene ako ta nacionalnost ima veze s temom. Religija ne.( nije bitna ) Etnika ne. ( nije bitna )

Inace ko god zove Bosance ... Etnicki Srbi i etnicki Hrvati --- onda fakticki ucestvuju u razaranju BIH jer kategorisu ljude po etnici a ne nacionalnosti i time rade upravo ono sto srpsko-hrvatski nacionalisti zapravo imaju za cilj.

Moj prijedlog je da se uradi DNA genteski test svih stanovnika na Balkanu pa da vidimo u kojim procentima je ko ko etnicki da se jednom za sva vremena vidi ma ko su nam bili djedovi zaista! Ako nauka ne moze razbiti mentalni sklop neobrazovanog naroda ja ne znam sta bi moglo drugo.
Last edited by xyz2007 on 05/04/2010 19:47, edited 1 time in total.
Agic Nurija

#473 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Agic Nurija »

Hvala katamaran 101" i xyz 2007* na iscrpnoj besjedi o problemu identifikacije trenutnog beha stanovništva sa državom i vlastitim, bosanskim nacionalnim prostorom, čemu se zaista nema šta posebno dodavati, ali bih uz sve to ipak bacio jedan dosta važan "pogled" na razvoj termina "Bošnjak" od 1990-2010.
Jedina, do tada poznata vanbosanska (emigrantska) organizacija koja je nosila ime zemlje i naroda je bio "Bosanski Institut" u Cirihu, osnivača i vlasnika Adila Zulfikarpašića. Ćasopis kojeg je izdavao institut nosio je naziv "Bosanski Pogledi"! (Danas je to ispostava/zadužbina "Bošnjački Institut" u Sarajevu sa kulturnim dometom koji se jedino može mjeriti sa nekom izdavačkom kućom za dječiju literaturu)
Dolaskom (povratkom) Adila u Bosnu, druženja sa "novom intelektualnom elitom" i uspostavljanjem procesa političkog (predizbornog) organizovanja, još uvijek "administrativno zabranjenog" bosanskog naroda, na scenu izlaze sumnjive ličnosti, od kojih je Alija Izetbegović bio najkontroverzniji, naročito onda kada je pokrenuo prvu političku beha stranku sa nazivom SDA (!?)
Bio sam prisutan na Osnivačkoj Skupštini u sarajevskom Holidej In-u, kada je u referatu Alija pročitao između ostalog; "....bilo je prijedloga da se u deklaraciji koristi termin Bošnjaci, ali smo "mi" na kraju odustali od te namjere, strahujući da bi zbog toga moglo doći do pometnje u "našem narodu"..."
Da ovdje ne idem dalje, dovoljno je da pomenem, da je termin "Bošnjak" kroz jedan od najcrnjih perioda kroz koje je prošao bosanski narod, zaslugom antibosanskih/srpskohrvatskih obavještajnih službi u saradnji sa saradnicima "na bosanskoj strani", postao sinonimom za "Muslimana" i kao takav stubom bosanskog nacionalnog razdora, jer takvo "Bošnjaštvo" ne podrazumijeva državni/nacionalni/državotvorni, več jedan od separatističkih i to kleronacionalističkih termina.
Uostalom, ni kao takav, termin "Bošnjaci" nije nigdje ozvaničen, pošto je poslednji rezultat popisa stanovništva od 1991 godine "potvrdio Aliju Izetbegovića", koji je povodom tog popisa beha stanovništva izdao džamijski letak, dijeljen diljem tadašnje, još uvijek komunističke/srpskohrvatske beha-republike, na kojem je stajalo: Nacionalnost: Musliman, Vjeroispovijest: Islamska....(Fatmir Alispahić je promovisao ovih dana jednu svoju "knjigu", kojom samo potvđuje gornju postavku - ko kritikuje instituciju reis-a u Bosni, on je neprijatelj "Bošnjaka") Država, to nije problem nas Bosanaca/Bošnjaka, to su ionako oduvijek u naše ime, a u svoju korist odrađivali Srbi i Hrvati !

U međuvremenu je ozvaničen Bosanski Jezik, kojem "samo" treba još obezbijediti/povratiti/legalizirati i njegov, "narod", to jeste izvorni i autohtoni kulturni kolektiv kojem taj jezik/govor izvorno pripada !

Rezime:
U protokolu Ujedinjenih Nacija stoji još uvijek na odjeljenju "Stanovništvo svijeta planete Zemlje": Bosna i Hercegovina je zemlja Srba, Hrvata i nacionalno (zemaljski) neidentifikovanih (M)muslimana.

Mak Dizdar na jednom mjestu pominje riječ starobosansku: "...badac,,,", što znači "nespina", što opisuje one Dobre Bošnjane koji su vazda budni i nikada ne zatvaraju svoja ćula...., jer živjeti međ vukovima, a zuba nemaš...", nije ni lahko, ni jednostavno bilo, a ni "ovdje stići, a još nezahvalnije tu i opstati"!
katamaran101

#474 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by katamaran101 »

:thumbup:

Svaki narod svijeta je u uskoj vezi sa svojim jezikom (ali, kao i u svemu, ima i iznimaka).

Ne treba ‚lutati svijetom’ i otkrivati toplu vodu kako je kod drugih.

Bosanci su izgleda rijetki koji imaju velikih problema sa tim, a to je u uskoj vezi onog ‚raspamećivanja’, čerečenja, kulturocida, silovanja zdrave pameti…(slažem se…postoje prirodni zakoni u kojem vuk ‚normalno jede ovcu’ i tom se zakonu nema šta prebaciti.)

Normalnom čovjeku je jasno, je li jasno ovcama, manje mi je poznato?

Iz tog razloga sam kategoričan za ono što je prirodno, za povezivanje bosanskog jezika za Bosanca, ostalo je modeliranje, a sa druge strane drugima – samo obilazak oko vruće kaše.

Ako je to nekome nezgodno priznati, stidi se sebe i svog bosanskog korjena, stidi se svoje domovine, nije se čuditi slučajevima ‚auto-agresije’, agresije tzv. ‚Srba’ i ‚Hrvata’ na svoje rodno mjesto, ‚zbog čišćenja mahala od Turaka’, što malo ko može da shvati i prihvati općenito kao vid ili mogućnost agresije, što taj čin u principu jeste i koji se želi prikazati kao ‚građanski sukob’…što je u našem slučaju (89/92) opet, nešto sasvim treće.
Hypo-Alpe-Adria

#475 Re: (Ne)postojanje bosansko-hercegovacke nacije

Post by Hypo-Alpe-Adria »

["katamaran101"]II
Crna Gora preko telefona dobije komad bh mora. Neum, kao da si u sred Zagreba, na granici prema Srbiji počele se zabadati zastave komšija, koji jako poštuju naš suverenitet i integritet.
Na vrh Mostara znak prijetnje. Šta nas čeka? Međugorje (dijete priznalo da je slagalo Gospino prikazanje), očekuje se spomenik Pape pred katedralom – kao da svijet ne vidi kuda to vodi.
I na kraju od čitave priče, počevši od Kulina bana dođosmo do Međugorja. Da je bogdo 30-tak Međugorja u državi. Ne mislim u vjerskom smislu, čisto financjskom. Bar bi se ove bijede riješili. Nisi bio, pa ne znaš šta pričaš.
Pitanje je, hoće li Bosanci (a i Hercegovci) to dozvoliti, jer pitanje Mostara nije gotova stvar...
U stvari kakvo je to ''pitanje'' Mostara, što misliš pod tim ''nije gotova stvar''. Mostar je po tebi premalo ''bosanski'' ili??
Šta imaju Bosanci s Mostarom? Mostar je grad mostaraca, njegovih građana, hercegovaca - Srba, Hrvata i Bošnjaka.
Zašto je ''pitanje''? Zašto ne spomenu Tuzlu, Zenicu, Sarajevo, Bihać??? Pretpostavljam, oni s tvojega gledišta nisu upitni (po tvojim aršinima se i zna zašto) i njihovo ''pitanje'' je gotova stvar, ali je Mostar nadasve ''upitan''. Nešto ga ipak razlikuje od spomenutih gradova. Ima ipak nešto. A i nije dovoljno ''pobosančen'' po tim tvojim mjerilima bosanstva. A teško da će ikada i biti.
Nije mi do natezanja, mudrovanja - nacionalsitima o.bjašnjavati šta je patriotizam i lojalnost.
Dovoljno je znati, da Hrvati žive u Hrvatskoj, Srbi u Srbiji, Bosanci i Hercegovci u BiH.
U BiH nema Hrvata, to su Bosanci katolici.
U BiH nema Srba, to su Bosanci ortodoksi.
Što se mene tiče, mogu da budu šta žele i hoće – vize imaju..slobodu kretanja..ljudksa prava.
E pa kad si tako širokogrud i kad ''što se tebe tiče'' vidim da dopuštaš da budu što žele i hoće, pojednostaviću ti:
Oni baš hoće da budu Hrvati i Srbi. Upravo im tako odgovara, tako se osjećaju i tako će i biti.
I još nešto. Kako ih ti lijepo prozva: bosanski katolici i ortodoksi. A vidiš, ima ih i ateista, ili drugih vjeroispovjesti. Kako ćeš te zabludjele ovčice uklopiti u bosanske katolike ili pravoslavce. Hoćemo li hitno pokrštavanje?

A ti, bujrum. Imaš ZAVNOBIH, imaš Dayton, piše ti u ustavu uostalom. Ako ti ne odgovara, onda iskoristi i ti, što ono gore kažeš ''ljudska prava''. Zovi se kako god hoćeš. Proberi šta želiš, možeš se nazvati što ti volja: Bošnjak, Bosanac, Bosnohercegovac, Bogumil, Bošnjanjin, Bosanski musliman, ovaj, onaj...dogovorite se, nije do nas. ako ti budeš sretan svojim odabirom, ja ću biti još sretniji, najozbiljnije.

Samo si se dobro sjetio, 2010 godine, da razvijaš nove teorije o nacijama.
Locked