BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

mihlebulesed

#451 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

andromeda101 wrote:
Znace se
kada ? ako grobar Nikolic pocne opet srrat o granici KaVlobag-KaVlovac-ViVovitica ? :lol:
nece se oni tako lako usuditi, znamo da im se drzava raspadne za 72 sata ako se na njih ispali samo par hiljada ganata ... :mrgreen:
Atridij

#452 Re: Bosanska vojna industrija i naoruzanje

Post by Atridij »

pape wrote:
Bosanac_i_Hercegovac wrote:Sta ti mislis pape.... Sta nam treba od vojske? Kako nam vojska treba da izgleda za koju godinu? Sta sa vojnom industrijom? Trebamoli gurati da ponovo postanemo najveci izvoznik namjenskih proizvoda u regionu ili bi ti to najradije ukinuo? Trebali imati efikasnu pjesadiju ili ipak investirati u avijaciju? Avioni ili helikopteri? Ili obadvoje? Ili protiv zracna sredstva? Zelio bih da uspostavimo konstruktivnu diskusiju sto se ovoga tice!

Pozdrav
Samo konstruktivna diskusija ima izgleda da nam donese boljitak.
Kad sam vec upitan za misljenje, ... onda ga evo.

Od vojske nam ne treba puno, samo nam trose pare. Treba nam NATO shapa, pa neka se neko drzne da pravi sranja.
Vojnu industriju ukinuti, .... sav celik istopiti i od njega praviti tracnice za pruge, .... zastitne ograde na autoputevima. U vojnim hangarima uzgajati cvijece i sampinjone.
Haram je moliti se Bogu, (sada se svi mole) a biti najveci izvoznik namjenskih proizvoda.

Od oruzja ljudi ginu, ako ne ovdje, onda negdje u Africi i Aziji.
Dobar si :lol:

Ako ne ginu od bosanskih proizvoda ginu će od srpskih ili hrvatskih :P

Koliko god morbidno zvučilo zašto nas briga kako će oni korisiti naše proizvode?
Atridij

#453 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Atridij »

Warhead wrote:Da je nasa vlast pametna, ko sto nije, namjensku industriju bi trebala cuvati kao "oko u glavi". Tvrditi da nam vojska i namjenska industrija, pored ovakvih susjeda, ne treba je u najmanju ruku debilno. Tu tezu zaogovaraju Dodik i Covic, sto je jasan znak kakve nakane su u pitanju. A price da ce nas NATO zastiti mogu se prodavati maloj djeci.

E sad, moglo bi se diskutovati o tome da se u nekim slucajevima, gdje je to moguce, namjenska industrija preorjentise na proizvodnju civilne opreme, ali uz mogucnost da se brzo vrati u primarnu funkciju ako eventualno zatreba.

Inace, ono sto bi strateski drzava trebala pripaziti:

- namjenska - potencijal dobar, stanje katastrofalno;
- poljoprivreda - ovdje smo trenutno donji;
- el. energija - ovo je ok;
- nafta - ako ni za sta drugo, onda bi za Energopetrol trebalo nekog "prisloniti uza zid";
- telekomunikacije - nikakva privatizacija ne dolazi u obzir;

Ukratko, primjeniti Izraelski recept. Tu bi bar imali sta od njih nauciti.
Živjela Treća Pozicija :bih:

P.S.: Nafte u Tuzlanskom regionu imamo oko 2-6 milijardi barela :dance:
fantom slobode

#454 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by fantom slobode »

Mi najbolje sami sebe stitimo, od drugih nikada i ne bi nista osim lijepih prica za malu djecu. Namjensku industriju treba razvijati, treba nam i sada i za buducnost. Trgovina oruzjem je vrlo unosan biznis, imali smo svoj udio u tom trzistu, treba ga obnoviti i njegovati. Problem je vlast, koja koci svaki ekonomski rast iz licnih interesa.
victom

#455 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by victom »

Kako ja kažem uvjek, municije i oružja nikada nije dosta. Ali imaju limiti nametnuti od Amera.

Nego da pitam:

1) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima protuavionskih raketa (pitam , jer sam vidio na Srbijanskoj TV neke rakete ispaljuju testno. Ako oni imaju, morali bi i mi ? Il je to preskupo za nas
2) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima automatskih pušaka i koliko miliona komada municije ?

Hvala
Last edited by victom on 01/03/2021 05:03, edited 2 times in total.
andromeda101

#456 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

victom wrote:Kako ja kažem uvjek, municije i oružja nikada nije dosta. Ali imaju limiti nametnuti od Amera.

Nego da pitam:

1) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima protuavionskih raketa (pitam , jer sam vidio na Srbijanskoj TV neke rakete ispaljuju testno. Ako oni imaju, morali bi i mi ? Il je to preskupo za nas
2) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima automatskih pušaka i koliko miliona komada municije ?

Hvala
Nabavka PVO-a je zabranjen u BiH zbog NATO-a, ako nije u međuvremenu došlo do promjene ili dođe pristupom BiH MAP-u ili promjenom te nametnute odluke.

Ako su to nametnuli, za očekivati je da su obećali zaštitu u slučaja neprijateljskog vojnog djelovanja vazdušnim sredstvima protiv BiH.

To znači da ako bi Srbija poslala jad od avijacije na BiH, to bi bilo poskidano od strane NATO-a, dok nam NATO ne dozvoli nabavku ili proizvodnju PVO-a.

Najbolje bi bilo kad bi imali kapacitet proizvoditi PVO, ali to je veoma teško i skupo kad se pomisli na kojem nivou PVO treba biti da bi bio efikasan protiv današnje avijacije (Isključujući helikoptere).

Srbija štedi 20 godina za 5-10 aviona i još ih kupili nisu, a NATO to poskida za par sati. Jel to isplativo. Normalno da ako NATO povuče svoje garancije zaštite neba iznad BiH od neprijateljskih napada, a onda moramo imati PVO odgovor na neprijateljsku avijaciju.

Drugo i BiH i Srbija su površinski male za veliku avijaciju da ne kažem koliko to košta. A isto tako neki ozbiljni PVO sistemi kao S300, S400 pokriva površinu veću od površine države. A ozbiljna avijacija djeluje iz velike daljine za koju i jesu potrebni ovi ozbiljni sistemi. Šta će ti PVO sistem koji ima domet 50km, a avion ispali protiv radar sa 200km i uništi ga. Ne razumijem se tačno u domete ove cifre su od frlje ali eto poredbe radi.

Možda bi bili efikasni da imaš PVO sisteme koji bi bili u stanju skinuti prvo ove protiv radar rakete pa onda avione. Ili da imaš lažne radare i njima privlačiš neprijateljsku akciju. Uključivanje isključivanje radara (poor man's range), ali kako se to pokazalo vidjelo se. Ali ozbiljni sistemi koštaju ozbiljne pare. A ni veće zemlje ih nemaju jedino ako im ko ne udijeli da kupe od njih. Avijacija, protiv avijacija košta velike pare.

Pogledaj kako lako je zapad smrvio PVO Iraka, Afganistana, Srbije (oni se još hvale kako su skinuli jedan aviončić). Bez ozbiljnog sistema ne možeš se suprostaviti modernoj avijaciji.

Naše državice nemaju financijskih sredstava ni da drže civilne avio kompanije.

Nama BiH treba samo dovoljno aviona da možemo patrolirati nebo. Helikopteri su najznačajniji za našu brdovitu zemlju.

P.S. ima ovdje neki pilot profesionalac koji visi na ovoj temi, pa nek me slobodno ispravi i dopuni.

A i pade mi naum, kad ti reče kako si gledao na srbijanskoj TV kako testiraju rakete, to ti je više propaganda nego efikasnost.

Sve one zemlje što se prse i prave onolike parade gdje pokazuju rakete, tenkove itd, a sve pregažene. Od Sadama, Gadafija pa na dalje. Jedino Rusija nije a i oni se manje seljače. Prvo vidiš parade, a onda nekoliko godina kasnije vidiš kako ih vade iz rupica.

Kod NATO-a nema paradi, njima su parade i demonstracije ratovi.
victom

#457 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by victom »

Hvala na iscrpnog odgovoru. tAko sam i mislio, preskupo a malo efekta.

A šta je sa municijom. i oružjem. Kad bi se zaratilo bil imao svako svoju pušku i bil morali opet štedit municiju.
andromeda101

#458 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

victom wrote:Hvala na iscrpnog odgovoru. tAko sam i mislio, preskupo a malo efekta.

A šta je sa municijom. i oružjem. Kad bi se zaratilo bil imao svako svoju pušku i bil morali opet štedit municiju.
Jarane, municije nikad dosta. I kad misliš da je imaš dovoljno, zalihe i zalihe, sve se to brzo potroši.

Najbolje bi bilo kad bi naša dijaspora počela ozbiljno da ulaže u namjensku industriju BiH. Ne samo da ulažu nek i da vode kompanije, jer imamo obrazovanih stručnjaka.

Pa da ubiju dvije muhe. Osiguranje i nezaposlenost.

I to možemo proizvoditi i mašine koje se koriste za namjensku industriju. Znači da nam ništa ne fali.
Last edited by andromeda101 on 26/05/2012 04:36, edited 1 time in total.
victom

#459 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by victom »

andromeda101 wrote:
victom wrote:Hvala na iscrpnog odgovoru. tAko sam i mislio, preskupo a malo efekta.

Jarane, municije nikad dosta. I kad misliš da je imaš dovoljno, zalihe i zalihe, sve se to brzo potroši.

Najbolje bi bilo kad bi naša dijaspora počela ozbiljno da ulaže u namjensku industriju BiH. Ne samo da ulažu nek i da vode kompanije, jer imamo obrazovanih stručnjaka.

Slažem se i sa tim.
Na ovom forumu ima mnogo pametnih ljudi iz raznih oblasti koji uviđaju krucijalne probleme, kad bi svi zajendo napravili neki program razvoja zemlje, mogla bi se i stranka osnovat. Bila bi sigurno bolja nego trenutni čobani
andromeda101

#460 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

victom wrote:
andromeda101 wrote:

Slažem se i sa tim.
Na ovom forumu ima mnogo pametnih ljudi iz raznih oblasti koji uviđaju krucijalne probleme, kad bi svi zajendo napravili neki program razvoja zemlje, mogla bi se i stranka osnovat. Bila bi sigurno bolja nego trenutni čobani
Pa bi. Ne mora stranka, neka bude korporacija konglomerat. Neka bude i profita. Od ulaganja do vođenja.

Kad vidiš o kojim se parama priča, nisu to ni neke pare, koje su potrebne da bi se nešto tako razvilo.

Kompletna sadašnja namjenska industrija godišnji profit od šta nekoh stotinjak miliona dolara.

Dovoljno 50 000 dijasporaca da uloži po dvije hiljade dolara i eto 100 miliona dolara.
victom

#461 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by victom »

I to se slažem. ali se bojim da bi vlast svaku ideju (u koju oni ne bi bili eksplicitno "ugrađeni"), ugušila u korjenu.
andromeda101

#462 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

victom wrote:I to se slažem. ali se bojim da bi vlast svaku ideju (u koju oni ne bi bili eksplicitno "ugrađeni"), ugušila u korjenu.
Ja mislim da nije sve tako crno i da se stvari mjenjaju na bolje. Mame ljude da investiraju, pripremljeni poslovni prostori. A Bogu mi i do njih je da budu korektni da bi ulagači došli, uložili i zaposlili.

Pa koliko milijardi uđe svake godine od dijaspore u BiH, pa bolje bi bilo kad bi se te pare bar jednu godinu uložile i narod zaposlio.
Last edited by andromeda101 on 26/05/2012 04:52, edited 1 time in total.
victom

#463 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by victom »

andromeda101 wrote:
victom wrote:I to se slažem. ali se bojim da bi vlast svaku ideju (u koju oni ne bi bili eksplicitno "ugrađeni"), ugušila u korjenu.
Ja mislim da nije sve tako crno i da se stvari mjenjaju na bolje. Mame ljude da investiraju, pripremljeni poslovni prostori. A Bogu mi i do njih je da budu korektni da bi ulagači došli, uložili i zaposlili.
Volio bih, ali bum vidjeli.
155_mm

#464 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

victom wrote:Kako ja kažem uvjek, municije i oružja nikada nije dosta. Ali imaju limiti nametnuti od Amera.

Nego da pitam:

Hvala
1) koliko je meni poznato jedinice PVO su rasporedjene u sarajevu i banjaluci. posjeduju rakte nasledjene od bivse JNA. kakav je raspored tih raketa je vec vise interna svar OS BiH. nekako nisam siguran da ih ima dovoljno da bi mogli zastiti vitalne tvornice namjenske industrije u slucaju napada iz susdjestva.

2) za odbranu je potrebno nekih 200 000. za irak je otislo nekih 300 000 koliko je trenutno stanje je tesko odgovoriti. za municiju je bitnije koliko se ima sirovina za proizvodnju na skladistima.
mihlebulesed

#465 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

andromeda101 wrote:
Ako su to nametnuli, za očekivati je da su obećali zaštitu u slučaja neprijateljskog vojnog djelovanja vazdušnim sredstvima protiv BiH.

To znači da ako bi Srbija poslala jad od avijacije na BiH, to bi bilo poskidano od strane NATO-a, dok nam NATO ne dozvoli nabavku ili proizvodnju PVO-a.
jadni mi ako opet budemo cekali da nas NATO brani..Srebrenicani su u julu 1995 godine gledali u nebo i ocekivali reakciju NATO-a po cetnickim polozajima oko Srebrenice..nikad se nisu desili..znamo sta se potom desilo...
andromeda101

#466 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

mihlebulesed wrote:
andromeda101 wrote:

jadni mi ako opet budemo cekali da nas NATO brani..Srebrenicani su u julu 1995 godine gledali u nebo i ocekivali reakciju NATO-a po cetnickim polozajima oko Srebrenice..nikad se nisu desili..znamo sta se potom desilo...
Dobra motivacija da se nabavi nesto da se mogu odbraniti tvornice namjenske idustrije i srusiti ono malo potencijalnih neprijateljskih aviona.

Isto tako treba gledati da se postrojenja namjenske industrije grade pod zemljom, kako je i Svabo rahmetli radio.
155_mm

#467 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ma sama motivacija nije dovoljna. potrebna su novcana sredstva. najveci problem je sto unutar same drzave postoje snage koje svim sredstvima pokusavaju da OS BiH dovedu do cina ukidanja. najvise pokusavaju metodom smanjivanjima sredstava za OS BiH iz drzavnog budzeta. jer bez OS BiH neme nikog ko bi preuzeo duznost cuvanje ustavnog poredka BiH.
sad ce neko reci pa ove OS bi se raspale do podneva prvog dana nekog novog sukoba. tacno! ali taj dio OS BiH sto ostane pod kontrolom sarajeva bi bio jedina legitimna vojna formacija (sto bas i nije nesto) ali nije od goreg. i jedan od prvih zadataka bi im bio organizovana mobilizacija tj. sasvim suprotna od one mobilizacije devedesetih godina.
Cloud-Xz

#468 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cloud-Xz »

Kakve su informacija oće li OS BiH se malo "ponoviti" što se tičeg novog nauružanja(puške,tenkovi,topovi,helikopteri itd) ? :D
155_mm

#469 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Cloud-Xz wrote:Kakve su informacija oće li OS BiH se malo "ponoviti" što se tičeg novog nauružanja(puške,tenkovi,topovi,helikopteri itd) ? :D
informacije su nikakve jer i ne postoje. nigdje u javnosti ne postoje podatci o nabavkama opreme za OS BiH. jedino imaju podatci o unistavanju viska naoruzanja i municije.
Cloud-Xz

#470 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cloud-Xz »

155_mm wrote:
Cloud-Xz wrote:Kakve su informacija oće li OS BiH se malo "ponoviti" što se tičeg novog nauružanja(puške,tenkovi,topovi,helikopteri itd) ? :D
informacije su nikakve jer i ne postoje. nigdje u javnosti ne postoje podatci o nabavkama opreme za OS BiH. jedino imaju podatci o unistavanju viska naoruzanja i municije.
Znači,očekivati samo neku donaciju po običaju :D,jedne prilike čitajući eng,verziju wikipedije za OS bIh pisalo je donacija od njemaca tenkovi leopard i to 2. ono :? :? :roll:
155_mm

#471 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Cloud-Xz wrote:
155_mm wrote:
Znači,očekivati samo neku donaciju po običaju :D,jedne prilike čitajući eng,verziju wikipedije za OS bIh pisalo je donacija od njemaca tenkovi leopard i to 2. ono :? :? :roll:
:) :-)
ma kave donacije kakvi leopardi.
i da poklone leoparde nebi OS BiH bile u stanju da ih odrzavaju. preskupo je to za bosnu. OS BiH od tenkova imaju 45 M60A3 i otprilike isto toliko AMX30. pa kad nisu u stanju da ove francuske AMX-ove zamjene za isti broj M60A3 sto bi smanjilo troskove odrzavanja. pa mnogo je lakse odrzavati jednu vrstu tenka nego dva sasvim razlicita tipa. za M60 ima dosta dobri modernizacija koje bi se mogle izvrsiti. 90-100 ispravnih tenkova je sasvim dovoljno za odbranu bosne.
kv99

#472 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kv99 »

Nego da pitam:

Hvala
Koliko god da malo imaju Bosnjaci opet imaju vise nego 1992. Koliko god puno da imaju Srbija i Hrvatska imaju manje nego 1992. Pametnom dosta.
lajkujMe

#473 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Nego da pitam:

Hvala
Pa kako je vec covjek prije mene rekao mislim da je to podijeljeno u Banja Luci i u Sarajevu stim da u Banja Luci ima mnogo vise toga ma da ne smijem ni reci mnogo vise jer nam je PVO veoma jadna ali bas bas jadna mi imamo meni se čini nekolicinu SA-6 (2K12 Kub) i dva mobilna radara. To je to na bilo koji vazdusni napad mi se nemozemo suprostaviti cak ni jadnoj avijaciji Srbije.... Zato nas NATO stiti a i da nam daju nabavku PVO mi nemamo para za to.

Kad bi se htjelo i moglo kupovati PVO onda bi idealno bilo 5-6 S-300 sistema ma mi bi dominirali svakog stime

http://en.wikipedia.org/wiki/S-300_(missile)
155_mm

#474 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kv99 wrote:

Nego da pitam:

Hvala
Koliko god da malo imaju Bosnjaci opet imaju vise nego 1992. Koliko god puno da imaju Srbija i Hrvatska imaju manje nego 1992. Pametnom dosta.
slazem se sa tobom. ali treba biti svjestan da ce u slucaju nekog novog sukoba bosnjaci se ponovo naci u potpunom okruzenju. iz te pozicije treba gledati stanje. lako hrvatska sebi moze dozvoliti luksuz da trenutno ima samo 18 ispravnih tenkova kad su u NATU i imaju uvijek mogucnost naoruzavanja.
bosnjaci da bi opstali u nekom buducem sukobu bi morali da na minimum umanje mogucnost mijesanja srbije u rat. a za to postoje samo dvije mogucnosti:
1. ulazak BiH u NATO (veoma neizvjesno)
2. u slucaju sukoba preuzimanje kontrole nad granicom uzduz drine u roku od 48 sati (ptrebno 3-4 oklopno mehanizovane brigade koje bosnjaci nemaju)
155_mm

#475 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Objavljeno 01.06.2012. u 12:52 | Komentari: 8
Fabrika Unis-Ginex u Goraždu
U eksploziji u tvornici namjenske industrije teško povrijeđen radnik
U tvornici namjenske industrije Unis-Ginex u petak je, u prijepodnevnim satima, došlo do eksplozije u kojoj je teško povrijeđen radnik Admir Kovač, potvrđeno je za Klix.ba iz menadžmenta kompanije.

Image
Tvornica Ginex u Goraždu (Foto: Arhiv)

"U procesu redovnog odvijanja proizvodnje jutros je došlo do tehničke eksplozije u kojoj je teške povrede ruku i lica zadobio radnik Admir Kovač. Njemu je prva pomoć pružena u Kantonalnoj bolnici Goražde, a nakon toga je vozilom hitne pomoći prevezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu", rekla je za Klix.ba Munevera Fočo, uposlenica kompanije.

Kako saznajemo, pojedinim radnicima u postrojenju je pozlilo nakon eksplozije, ali osim Kovača, niko nije povrijeđen. Eksplozija je prouzrokovala materijalnu štetu, čija će vrijednost biti utvrđena naknadno.

Podsjećamo da je u eksploziji u postrojenjima ove kompanije, 2. juna prošle godine, povrijeđena radnica Samija Bičo.
Iskreno saucesce Admiru i njegovoj familiji uz najiskrenije zelje da sto prije ozdravi.

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /120601060
Post Reply