Povrat poreza
Moderator: anex
-
eternal dreamer
#451 Re: Povrat poreza
Novi Grad, juce koverta, danas pare konacno 
-
SA 071
#452 Re: Povrat poreza
Novo Sarajevo, juče došla druga koverta. U subotu ćemo po pare 
-
staples
#453 Re: Povrat poreza
Ima li IKO da još nije dobio drugu kovertu, da se nadam il da se ne nadam? 
-
dablO7
#454 Re: Povrat poreza
Dobila prvu kovertu krajem Oktobra, a od druge ni traga ni glasa...
Bila u Ministarstvu trezora i finansija (kod Vječne vatre im je sjedište)...
Kaže mi teta, jako ljubazna je bila, da su druge koverte gotove, ali da nisu poslane, jer nema love.
Kada bude bilo love i Ministarstvo prebaci istu na račun...poslat će nam druge koverte i moći ćemo podići lovu.
Znači, nada još postoji...
btw. Novi grad je u pitanju...
Bila u Ministarstvu trezora i finansija (kod Vječne vatre im je sjedište)...
Kaže mi teta, jako ljubazna je bila, da su druge koverte gotove, ali da nisu poslane, jer nema love.
Kada bude bilo love i Ministarstvo prebaci istu na račun...poslat će nam druge koverte i moći ćemo podići lovu.
Znači, nada još postoji...
btw. Novi grad je u pitanju...
-
staples
#455 Re: Povrat poreza
e puno ti hvala znaci nada još postoji 
-
Dzontra_Volta
#456 Re: Povrat poreza
Mojoj kolegici (Novo Sarajevo) još nije stigla "druga koverta" (dakle nada postoji, ako država ne propadne).
Meni je to kasnilo prošle godine, pa sam se zato ove godine organizovao. Odmah 1. jula sam poreznoj upravi faxom poslao urgenciju, a nakon 15 dana i drugu urgenciju poštom. Nakon toga me teta fino nazove, kaže da mi fali još par papira i kad to dostavim, biće gotovo prvo rješenje. Ja dostavio, rješenje odmah bilo gotovo. Nakon dobijanja prvog rješenja, odmah sam krenuo u peglanje ministarstva finansija. Opet urgencija, pa me nazove teta, pa kaže da su im iz porezne uprave poslali milion rješenja odjednom i da jedva stižu i da se strpim. "Strpio" sam se 10 dana i onda opet počeo zvati. I nije puno prošlo, stiže i druga koverta na moju adresu, a nakon toga ja stigoh na šalter Union banke.
Dakle, moj savjet, peglajte administraciju odmah nakon isteka zakonskog roka, tj. od 1. jula. Tako ćete prije doći na red i nećete morati čekati da se puni budžet, jer polovinom godine para još uvijek ima u budžetu. Osim toga, to su vaše pare koje ste vi kao višak uplatili i koje nisu smjele biti potrošene iz budžeta.
Meni je to kasnilo prošle godine, pa sam se zato ove godine organizovao. Odmah 1. jula sam poreznoj upravi faxom poslao urgenciju, a nakon 15 dana i drugu urgenciju poštom. Nakon toga me teta fino nazove, kaže da mi fali još par papira i kad to dostavim, biće gotovo prvo rješenje. Ja dostavio, rješenje odmah bilo gotovo. Nakon dobijanja prvog rješenja, odmah sam krenuo u peglanje ministarstva finansija. Opet urgencija, pa me nazove teta, pa kaže da su im iz porezne uprave poslali milion rješenja odjednom i da jedva stižu i da se strpim. "Strpio" sam se 10 dana i onda opet počeo zvati. I nije puno prošlo, stiže i druga koverta na moju adresu, a nakon toga ja stigoh na šalter Union banke.
Dakle, moj savjet, peglajte administraciju odmah nakon isteka zakonskog roka, tj. od 1. jula. Tako ćete prije doći na red i nećete morati čekati da se puni budžet, jer polovinom godine para još uvijek ima u budžetu. Osim toga, to su vaše pare koje ste vi kao višak uplatili i koje nisu smjele biti potrošene iz budžeta.
- _Reds_
-
Dzontra_Volta
#458 Re: Povrat poreza
Kredit mora biti stambeni, da bi mogao tražiti povrat. Ne može nenamjenski.
-
archi_a
#459 Re: Povrat poreza
Da, krediti mora biti stambeni a ne nenamjenski.
Ako uspijes preformulisati ili dogovoriti u banci da ti promijene namjenu kredita moci ces traziti povrat.
U principu ne moras platiti odmah 5 %. Ni ja ga nisam platio tri godine (sve do neki dan
), ali ti je to teret, vjeruj mi. Zadnju godinu su me malo poceli uslovljavati, raditi presing. Pozvao sam se na zakon koji ne uslovljava jednu obavezu sa drugom. Proslo mi je, ali sam se odlucio da zavrsim to sa porezom, jer ko zna sta ce se sve u ovoj godini promijeniti...... Ako imas mogucnost, rjesavaj porez odmah. Povrat poreza ces moci zatraziti tek sljedece godine (za ovu tekucu 2015 god.). Morat ces u banci traziti potvrdu o placenim kamatama na ime stambenog kredita za 2015 godinu, zk izvadak i potvrdu da nemas nista drugo i nikada nisi imao na sebi od nekretnina i zemljista, kopiju notarskog..... I to je to,na prvu. Ostalo ili sam istrazi ili cekaj kraj ove godine. Mozda updataju listu. LP
Ako uspijes preformulisati ili dogovoriti u banci da ti promijene namjenu kredita moci ces traziti povrat.
U principu ne moras platiti odmah 5 %. Ni ja ga nisam platio tri godine (sve do neki dan
- _Reds_
#460 Re: Povrat poreza
Znaci da pitam u banci mogu li mi izdati potvrdu kakvu da je to stambeni kredit?archi_a wrote:Da, krediti mora biti stambeni a ne nenamjenski.
U principu ne moras platiti odmah 5 %. Ni ja ga nisam platio tri godine (sve do neki dan), ali ti je to teret, vjeruj mi. Zadnju godinu su me malo poceli uslovljavati, raditi presing. Pozvao sam se na zakon koji ne uslovljava jednu obavezu sa drugom. Proslo mi je, ali sam se odlucio da zavrsim to sa porezom, jer ko zna sta ce se sve u ovoj godini promijeniti...... Ako imas mogucnost, rjesavaj porez odmah. Povrat poreza ces moci zatraziti tek sljedece godine (za ovu tekucu 2015 god.). Morat ces u banci traziti potvrdu o placenim kamatama na ime stambenog kredita za 2015 godinu, zk izvadak i potvrdu da nemas nista drugo i nikada nisi imao na sebi od nekretnina i zemljista, kopiju notarskog..... I to je to,na prvu. Ostalo ili sam istrazi ili cekaj kraj ove godine. Mozda updataju listu. LP
Jer sam ja u biti taj novac imao na računu, i na kraju ga prebacio na osnovu ugovora.
Stvar je sto sam ja kredit uzeo krajem februara 2014. I vec sam vratio 10 rata kredita. Sada mi u opisu kredita kao pogledam u e-bakingu stoji sambeni nenamjenski.
- _Reds_
#461 Re: Povrat poreza
_Reds_ wrote:Znaci da pitam u banci mogu li mi izdati potvrdu kakvu da je to stambeni kredit?archi_a wrote:Da, krediti mora biti stambeni a ne nenamjenski.
U principu ne moras platiti odmah 5 %. Ni ja ga nisam platio tri godine (sve do neki dan), ali ti je to teret, vjeruj mi. Zadnju godinu su me malo poceli uslovljavati, raditi presing. Pozvao sam se na zakon koji ne uslovljava jednu obavezu sa drugom. Proslo mi je, ali sam se odlucio da zavrsim to sa porezom, jer ko zna sta ce se sve u ovoj godini promijeniti...... Ako imas mogucnost, rjesavaj porez odmah. Povrat poreza ces moci zatraziti tek sljedece godine (za ovu tekucu 2015 god.). Morat ces u banci traziti potvrdu o placenim kamatama na ime stambenog kredita za 2015 godinu, zk izvadak i potvrdu da nemas nista drugo i nikada nisi imao na sebi od nekretnina i zemljista, kopiju notarskog..... I to je to,na prvu. Ostalo ili sam istrazi ili cekaj kraj ove godine. Mozda updataju listu. LP
Jer sam ja u biti taj novac imao na računu, i na kraju ga prebacio na osnovu ugovora.
Stvar je sto sam ja kredit uzeo krajem februara 2014. I vec sam vratio 10 rata kredita. Sada mi u opisu kredita kao pogledam u e-bakingu stoji sambeni nenamjenski.
I jos jedno pitanje, znaci ja mogu dobiti ZK mog stana, bez da platim ovih 5 posto ?
-
archi_a
#462 Re: Povrat poreza
Druze, nisam siguran u formulaciju stambeni-nenamjenski kredit. Mislim da moze biti ili stambeni ili nenamjenski, nikako i jedno i drugo zajedno. Kako god, mislim da se mozes obratiti u poslovnici u kojoj si realizovao kredit i sa sefom poslovnice pokusati pronaci modus - prenamjena kredita.
Da bi dobio povrat poreza moras imati "STAMBENI KREDIT", kojim si po prvi put rijesio stambeno pitanje. Vrijedi pokusati. Sretno
Da bi dobio povrat poreza moras imati "STAMBENI KREDIT", kojim si po prvi put rijesio stambeno pitanje. Vrijedi pokusati. Sretno
-
Dzontra_Volta
#463 Re: Povrat poreza
Tu ti je caka sa ZK izvatkom, jer upis tvog vlasništva u ZK knjige možeš izvršiti tek kad platiš porez._Reds_ wrote: I jos jedno pitanje, znaci ja mogu dobiti ZK mog stana, bez da platim ovih 5 posto ?
Ali ti sa suda trebaš da dobiješ potvrdu da nemaš nikakvu drugu nekretninu na tvoje ime i na ime tvoje supruge. Ne trebaš vaditi ZK izvadak.
-
archi_a
#464 Re: Povrat poreza
Zk, mozes izvaditi ali neces biti upisan kao vlasnik u njemu sve dok ne platis porez. U tom zk-u ce ti pisati eventualni teret u korist banke ili ako stan nije predmet osiguranja kredita, stajat ce da si ti novi kupac stana, cime se osiguravas da stari vlasnik ne moze na foru ponovo prodati stan nekom drugom. Ne mora biti, ali imas svakakvih prevaranata. 
-
dablO7
#465 Re: Povrat poreza
Stigla druga koverta...konačnoooostaples wrote:e puno ti hvala znaci nada još postoji
p.s. nada umire zadnja!
-
trnoruzica_sa
#466 Re: Povrat poreza
25.02.2015. god., predadoh prijavu za povrat poreza za 2014.god.
07.03.2015. god., dobih prvo rjesenje ili I kovertu.
malo je reci da sam iznenadjena
-
probook
#467 Re: Povrat poreza
A moze li mi neko objasniti zasto se uopste placa porez, ako poslije godinu dobijas povrat para? Zar nije lakse osloboditi placanja poreza onoga ko ispunjava te i te uslove?
- Ricken
#468 Re: Povrat poreza
To da se raja utali i rastali.
-
Dzontra_Volta
#469 Re: Povrat poreza
Zato što iznos koji ti vraćaju u nekim sslučajevima nije isti svake godine, npr. kod stambenog kredita ili troškova liječenja. Tek nakon isteka kalendarske godine se može izračunati koliko novca ti pripada kroz povrat.probook wrote:A moze li mi neko objasniti zasto se uopste placa porez, ako poslije godinu dobijas povrat para? Zar nije lakse osloboditi placanja poreza onoga ko ispunjava te i te uslove?
U drugim slučajevima kada je iznos fiksan, npr. porezna olakšica na dijete koje izdržavaš, dio plate koji se ne oporezuje se povećava i ne plaćaš na to porez već prilikom obračuna plate.
-
moke_31
#470 Re: Povrat poreza
Jesu li mijenjali uslove, trebali novih papira ili je standardno? Šta si ti sve predala?trnoruzica_sa wrote:25.02.2015. god., predadoh prijavu za povrat poreza za 2014.god.
-
trnoruzica_sa
#471 Re: Povrat poreza
moke_31 wrote:Jesu li mijenjali uslove, trebali novih papira ili je standardno? Šta si ti sve predala?trnoruzica_sa wrote:25.02.2015. god., predadoh prijavu za povrat poreza za 2014.god.
standardna procedura.
koji je osnov povrata poreza, tu dokumentaciju predajes. kod mene nije bilo nikakvih promjena.
vodi racuna o roku za podnosenje prijave.
-
trnoruzica_sa
#472 Re: Povrat poreza
uh, imas nik name, sam' takavZeljo_do_groba wrote:Ja predao u februaru prosle godine, krajem godine promijenio prebivaliste da bi na novoj adresi doslo da je poreska uprava prebacila slucaj u tu novu opstinu, i sad njih moram cekati Boga pitaj koliko opet...
nego... lijepo u poslovnicu porezne opcine u koju si preselio i trazi da ti zavrse proslogodisnji povrat poreza.
ne znam sta si cekao do sad
-
Dzontra_Volta
#473 Re: Povrat poreza
Kod nas ljudi navikli da šute i trpe.trnoruzica_sa wrote: ne znam sta si cekao do sad
- eluna
#474 Re: Povrat poreza
društvo, predajem ovo prvi put - može li informacija šta mi od dokumentacije treba
-
leigh
#475 Re: Povrat poreza
@eluna - zavisi po kom osnovu tražiš povrat?
ukoliko je stambeni kredit - formular GPD1051, ovjerenu kopiju poreske kartice, ovjerenu kopiju GIP1022 (ili više njih ako imaš prihode po više osnova), ovjerenu kopiju kupoprodajnog ugovora, ovjerenu kopiju ugovora o stambenom kreditu, potvrdu banke o uplaćenim kamatama u 2014. godini, uvjerenje nadležnog suda da je riječ o jedinoj nekretnini koju posjedujes, kucna lista i izjava da ovim kreditom i kupovinom prvi put rjesavas stambeno pitanje.
Novi Grad - prva koverta stigla u petak.
ukoliko je stambeni kredit - formular GPD1051, ovjerenu kopiju poreske kartice, ovjerenu kopiju GIP1022 (ili više njih ako imaš prihode po više osnova), ovjerenu kopiju kupoprodajnog ugovora, ovjerenu kopiju ugovora o stambenom kreditu, potvrdu banke o uplaćenim kamatama u 2014. godini, uvjerenje nadležnog suda da je riječ o jedinoj nekretnini koju posjedujes, kucna lista i izjava da ovim kreditom i kupovinom prvi put rjesavas stambeno pitanje.
Novi Grad - prva koverta stigla u petak.