Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Bitte_Halt_ja_ja

#451 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

duplooooo21 wrote:Zanima me dje su bili ti zli ljudi po gradu i kako su se rijesili gradjani tih gamadi?.. Sta se radilo sa njima? smrta kazna ili rob logor.. zanima me sta su tih ljudi govorili, koji razlog su imali, koja motivacija za to zlo - pucanje na sve po gradu, bilo to muslimansko, srbsko, hrvatsko..
Zanima me,i oni sa brda, kako oni vide te stvari ? Zasto, kako ,sta su mislili u tim trenucima??

Zelio bi da ustupim u kontakt sa tim ljudima da jednostavno se njihova verzija cuje o tom paklu... nemoguce je da je jedan Karadzic toliko motivirao ljude da pucaju na svoj grad svoje komsije.. zasto nema nigdje amaterski snimak te pucnjave sa brda po gradu ,dje se cuje sta ti ljudi pricaju - mozda njihov motiv?? Nisi svi bili nadrogirani.. teska tema za neke ali meni jako interesantna..
Na grbavici u sivom neboderu je tokom opsade zivio lik, a brat mu u zgradi prekoputa. Pola grbavice im je znalo imena jer im je ona njihova posrana mater u 6 ujutro vristala sa ulice da se probude(valjda je na brdu to obicaj) Na istoj zgradi u kojoj je zivio pucao je iz snajpera samo na civile. Onda bi isao po grbavici i trazio od ljudi da m use zahvaljuju sto ubija civile.

Ako sam dobro cuo(rekal kazala) jedan od njih dvojice drzi kafic na kovacicima
romulirem

#452 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by romulirem »

Kan o kome se pisalo u nekim postovima je inace crko sam u stanu dal negdje pred kraj rata ili odmah poslije rata.Ja sam inace iz Hrasnog pa znam,tip je navodno bio bivsi robijas i nosio je irokez frizuru i fakat te je bilo strah i pogledati u tog psihopatu.
ponovo rođena

#453 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ponovo rođena »

pozz forumaši, joj ne mogu nikako da nađem post o snajperskim pucnjima u brodskoj ulici a imam napomenu. naime, u tom postu se kaže da je snajper ondje djelovao najviše kroz 94-u i krajem 93. god. e pa nije istina ! ja sam tamo pogođena snajperom u ljeto 93-e.taj dan su snajperi rokali po cjelom gradu i pogođena je (što ranjene, što ubijena) masa ljudi a tek kasnije sam saznala da su čete taj dan slavili vidovdan.. lijepa li slavlja , slaveć tuđu smrt. no comment. imala sam 23 godine . za ruku me držao moj sadašnji muž , tada mi je bio momak, s nama još jedan tip išao kad op ... čuju se pucnji , ja kažem je l to nas gađaju a on meni nego koga i u tom trenu okrenem glavu prema njemu da ga pogledam i pogodi me u vrat. to me i spasilo što sam udesno okrenila glavu.....metak je ušao ispod vilice pored glavne arterije i izišo otraga na vratu pored kičme. u roku keks mi se spavalo, sva sreća pa mi ne dadoše zaspat i naiđe neki golf pucao je i dalje i po njemu i po nama pogodio vrata auta ali čovjek nas je prebacio do koševa i eto živa sam , bez nekih posljedica al to su traume svoje vrste. a zna li iko onu kućicu kod centrotransovih garaža ? prvo su me u nju unjeli , u njoj dvije babe samo što se ne smiju nisu prstom mrdnile ostala mi je slika kako samo stoje i gledaju u nas . poslije sam se pitala kako su one mogle bit na tom mjestu gdje roka i ostat čitave ??? eto.. cijeli život vrtit ću taj film
ponovo rođena

#454 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ponovo rođena »

aa sorry sad sam našla post , dozerov je, nisam dobro pročitala napisao je do početka 94. uvaži ispriku molim te, ja više nikad nisam prošla tuda
Dozer

#455 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:thumbup:
Dohakali su tom mamlazu, ne brini ;)
Last edited by Dozer on 25/10/2010 15:30, edited 1 time in total.
ponovo rođena

#456 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ponovo rođena »

to mi je drago čut , a ti , dozer, živio sto godina!
Dozer

#457 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Hvala, ali ne znam sta bi radio sa 100 godina, ziva bila :) :)
70 ako dobacim udaracu se s obje noge u goozicu :D
Jolpaz

#458 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Jolpaz »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
duplooooo21 wrote:Zanima me dje su bili ti zli ljudi po gradu i kako su se rijesili gradjani tih gamadi?.. Sta se radilo sa njima? smrta kazna ili rob logor.. zanima me sta su tih ljudi govorili, koji razlog su imali, koja motivacija za to zlo - pucanje na sve po gradu, bilo to muslimansko, srbsko, hrvatsko..
Zanima me,i oni sa brda, kako oni vide te stvari ? Zasto, kako ,sta su mislili u tim trenucima??

Zelio bi da ustupim u kontakt sa tim ljudima da jednostavno se njihova verzija cuje o tom paklu... nemoguce je da je jedan Karadzic toliko motivirao ljude da pucaju na svoj grad svoje komsije.. zasto nema nigdje amaterski snimak te pucnjave sa brda po gradu ,dje se cuje sta ti ljudi pricaju - mozda njihov motiv?? Nisi svi bili nadrogirani.. teska tema za neke ali meni jako interesantna..
Na grbavici u sivom neboderu je tokom opsade zivio lik, a brat mu u zgradi prekoputa. Pola grbavice im je znalo imena jer im je ona njihova posrana mater u 6 ujutro vristala sa ulice da se probude(valjda je na brdu to obicaj) Na istoj zgradi u kojoj je zivio pucao je iz snajpera samo na civile. Onda bi isao po grbavici i trazio od ljudi da m use zahvaljuju sto ubija civile.

Daj nam imena...
Jolpaz

#459 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Jolpaz »

Jolpaz wrote:
Bitte_Halt_ja_ja wrote:

Daj nam imena tih likova...
alex00

#460 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by alex00 »

motiv snajperista je vjerovatno jednak motivu svih ostalih vrsta agresora..
ja vjerujem da je ovo malo sire pitanje, odnosno pitanje kako se postaje monstrum
procitajte npr kratku knjigu "why war?" - to su pisma koja su razmjenjivali albert einstein i sigmund freud... doticu se i teme slicne ovoj.
NightSkyWalker

#461 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by NightSkyWalker »

Sta prolazi kroz glavu snajperisti koji kroz durbin nisani dijete u glavu :? :? :? :? :?
Dozer

#462 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@alex00
Nemojmo lupati gluposti. Hajde da razjasnimo par stvari, cisto radi boljeg razumijevanja.
Snajper, ili puska sa optickim nisanom, redovno je oruzje svake vojne ili policijske jedinice vec nekih stotinjak godina, ako ne i duze. Isto tako, onaj koji duzi i koristi ovo oruzje je isto toliko dugo sastavni dio svake vojne ili policijske formacije. Samim tim, i po "definicijama" nekih ovdje, svaki taj covjek je automatski zlocinac jer, zaboga, koristi snajper. Glupost samo takva. Zasto bio bio zlocinac samo zato sto koristi tu vrstu oruzja? Zato sto bolje i jasnije vidi ono/ga u sta/koga puca? Dajte... A da ne govorimo o tome da je takav clan neke vojne ili policijske formacije "agresor".

Jebi ga, po tome ispade sad da su svi oni koji su danas u nekoj specijalnoj policijskoj jedinici bilo gdje u svijetu, pa tako i kod nas, automatski zlocinci jer im je posao snajper. A oni mozda, pa cak i vjerovatno, nikad nisu metka opalili na covjeka.

U cemu je realna razlika izmedju nekoga ko nisani kroz opticki nisan na pusci (snajperu) i nekoga ko nisani kroz opticki nisan tenka ili nekog topa? Ili mozda kroz optiku "sijaca"? Da li je svaki lovac automatski zlocinac jer njegova lovacka puska ima opticki nisan, pa se tako moze svrstati u snajpere?

Pustite se tih prica i olakih kategorizacija i osuda necega o cemu ne znate nista. Zlocinca ne cini oruzje, nego ono sta radi s tim oruzjem. Karadzic nije nikad metka ispalio iz snajpera, ali je ipak zlocinac. I to puno veci i gori od bilo kojeg snajperiste. Ili, mozda, nije...?
Da se razumijemo, ne branim ja nikoga ovdje, ali nemojmo generalizovati stvari. Bilo je nsaperista koji su zivotinje i koji su pucali na sve sto se krece, ukljucujuci i pse i macke. Ovome je dosta nas svjedocilo u ratu. Ali, ima i onih koji su samo nosali te puske, a nisu znali ni kako se pravilno upotrebljavaju.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#463 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Dozer wrote:@alex00
Nemojmo lupati gluposti. Hajde da razjasnimo par stvari, cisto radi boljeg razumijevanja.
Snajper, ili puska sa optickim nisanom, redovno je oruzje svake vojne ili policijske jedinice vec nekih stotinjak godina, ako ne i duze. Isto tako, onaj koji duzi i koristi ovo oruzje je isto toliko dugo sastavni dio svake vojne ili policijske formacije. Samim tim, i po "definicijama" nekih ovdje, svaki taj covjek je automatski zlocinac jer, zaboga, koristi snajper. Glupost samo takva. Zasto bio bio zlocinac samo zato sto koristi tu vrstu oruzja? Zato sto bolje i jasnije vidi ono/ga u sta/koga puca? Dajte... A da ne govorimo o tome da je takav clan neke vojne ili policijske formacije "agresor".

Jebi ga, po tome ispade sad da su svi oni koji su danas u nekoj specijalnoj policijskoj jedinici bilo gdje u svijetu, pa tako i kod nas, automatski zlocinci jer im je posao snajper. A oni mozda, pa cak i vjerovatno, nikad nisu metka opalili na covjeka.

U cemu je realna razlika izmedju nekoga ko nisani kroz opticki nisan na pusci (snajperu) i nekoga ko nisani kroz opticki nisan tenka ili nekog topa? Ili mozda kroz optiku "sijaca"? Da li je svaki lovac automatski zlocinac jer njegova lovacka puska ima opticki nisan, pa se tako moze svrstati u snajpere?

Pustite se tih prica i olakih kategorizacija i osuda necega o cemu ne znate nista. Zlocinca ne cini oruzje, nego ono sta radi s tim oruzjem. Karadzic nije nikad metka ispalio iz snajpera, ali je ipak zlocinac. I to puno veci i gori od bilo kojeg snajperiste. Ili, mozda, nije...?
Da se razumijemo, ne branim ja nikoga ovdje, ali nemojmo generalizovati stvari. Bilo je nsaperista koji su zivotinje i koji su pucali na sve sto se krece, ukljucujuci i pse i macke. Ovome je dosta nas svjedocilo u ratu. Ali, ima i onih koji su samo nosali te puske, a nisu znali ni kako se pravilno upotrebljavaju.
Čekaj, polako. Nije ovdje riječ o snajperistima regularnih vojski. Ovdje je riječ o neiživljenim sadistima koji su iskoristili priliku da nahrane svoje bolesne sklonosti.
Naravno, nisu svi koji "duže" snajper zločinci. Zamisli samo kakav bi svijet bio bez anti-terorističkih jedinica koje nemaju snajper. Vijek trajanja talaca bi bio oko 2-3 min.
Ali da se vratimo na priču. Snajperista je zaista poseban vid čovjeka. On je možda jedini vojnik/policajac koji zaista vidi lice svake žrtve. Dalje, postotak pogodaka kod dobro obučenog snajperiste je oko 95%. Znači od 100 ispaljenih metaka imamo 95 mrtvih glava. Ni u jednom rodu vijske, a pogotovo policije, taj broj nije ni približan.
Dakle na ovom forumu je riječ o zlikovcima koji su dobro znali šta i kome čine.
Još jedan podatak. Snajperista je jedini vojnik koji se ne zarobljava, nego se ubija se na licu mjesta.
I mislim da zapravo na ovom forumu se uopšte i ne raspravlja o regularnim snajperistima, nego o kretenima koji su pucali na sve živo što se kreće. 90% njih bez ikakve obuke, a o savijesti da i ne pričamo.
alex00

#464 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by alex00 »

@dozer

bilo bi lijepo kad bi procitao malo komentare prijasnje, pa bi mozda i shvatio sta ja govorim i ne bi lupetao.
ovdje je rijec o monstrumima - u ovom slucaju tacnije snajperistima. ja sam, izmedju ostalog, rekao da se zlocinac sa snajperom ne razlikuje od zlocinca sa drugacijim oruzjem - i to je to.

pozdrav
Co0l

#465 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Co0l »

Woody wrote:
Dozer wrote:@alex00

Čekaj, polako. Nije ovdje riječ o snajperistima regularnih vojski. Ovdje je riječ o neiživljenim sadistima koji su iskoristili priliku da nahrane svoje bolesne sklonosti.
Naravno, nisu svi koji "duže" snajper zločinci. Zamisli samo kakav bi svijet bio bez anti-terorističkih jedinica koje nemaju snajper. Vijek trajanja talaca bi bio oko 2-3 min.
Ali da se vratimo na priču. Snajperista je zaista poseban vid čovjeka. On je možda jedini vojnik/policajac koji zaista vidi lice svake žrtve. Dalje, postotak pogodaka kod dobro obučenog snajperiste je oko 95%. Znači od 100 ispaljenih metaka imamo 95 mrtvih glava. Ni u jednom rodu vijske, a pogotovo policije, taj broj nije ni približan.
Dakle na ovom forumu je riječ o zlikovcima koji su dobro znali šta i kome čine.
Još jedan podatak. Snajperista je jedini vojnik koji se ne zarobljava, nego se ubija se na licu mjesta.
I mislim da zapravo na ovom forumu se uopšte i ne raspravlja o regularnim snajperistima, nego o kretenima koji su pucali na sve živo što se kreće. 90% njih bez ikakve obuke, a o savijesti da i ne pričamo.
Ne da si ga pretjero sa tim postotkom nego si ga megapretjero :D :D
Woody

#466 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

@Dozer

Ne vjeruješ? Evo ti provjeren podatak: Po NATO standardima, kadeti koji se obučavaju za snajperiste moraju dostići tačnost od 90% pogotka iz "prve" (First-Round Hit) koristeći M24 Sniper Weapon System (SWS). Šta onda očekivati od snajperiste sa "praksom" ili "stažom" od, recimo 10 godina?

I ponavljam, ja sam govorio o obučenim snajperistima, sa završenom specijalističkom obukom, a ne o đilkošima čije se herojstvo ogledalo u broju upucane djece, žena i staraca. Kod njih je taj procenat, zaista, daleko niži.
Dozer

#467 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@Woody
A sto ti to meni pricas? Ja to sve znam, a ti si malo pobrkao nickove izgleda :).
Ali nije problem.

Ono sto ovdje treba znati, kada se prica o tim obukama i procentima, jeste da se ti procenti odnose na momente prilikom obuke, tj. trenaze, pri cemu se sve radi u relativno idealnim uslovima i gdje se tokom vjezbe, a prije zavrsnih testova, svaki pojedinac moze poprilicno priviknuti na uslove u kojima ce test polagati (daljine, brzine kretanja meta, oblik meta, itd. - dakle, ne vjezba se na zivim ciljevima, odnosno ljudima). U takvim, vrlo odredjenim uslovima dakle, nakon 2-3 mjeseca vecina polaznika je u stanju postici izmedju 70 i 80% preciznosti. S obzirom da obuka jednog snajperiste po NATO standardima traje 2 godine, sasvim je logicno da ce se nakon tog perioda postici i preciznost od 90%, pa i vise. Bilo bi blesavo da se ne postize. Pored ovoga treba znati da se pri toj obuci koriste i raznorazna pomagala koja su danas dostigla i pete generacije (laserski mjeraci daljine, vjetra, digitalne optike koje sve same izracunavaju, itd.)

Medjutim, sve ovo dobrim dijelom pada u vodu kada taj isti covjek dodje negdje u realne uslove "rada", tj. kada dodje do toga da mora pucati u ljude, u ratnim uslovima. A ljudi se ne krecu ravnomjerno kao mete na treninzima, cesto se nema vremena za koristenje svih mogucih elektronickih pomagala, a ponekad s druge strane i meta uzvraca, i tada ovaj postotak pogodaka pada na 60%, a cesto i na 50%, pa i nize.

Tu postoji jos jedna fama o kojoj dosta vas prica, a to je da snajperista vidi lice zrtve. Jeste, to je tacno, ali najcesce u filmovima. U realnosti, u ratnim uslovima i u zavisno od daljine, optickog nisana koji se koristi, svjetlosti, brzine kretanja cilja (covjeka), snajperista ce lice svoje zrtve vidjeti u maksimalno 3% slucajeva. Sve sto najcesce uspijeva vidjeti jeste da li se radi o muskarcu, zeni, starcu, babi ili djetetu. Naravno, ovo je sasvim dovoljno da doticni odluci da li ce pucati ili ne. U nasem ratu smo bili svjedoci da se sa Grbavice, a i mnogih drugih mjesta sa srpske strane, nije biralo.

E, ti likovi jesu zlocinci. Oni koji su obarac povlacili samo na uniformisana lica to nisu niti mogu biti, bez obzira na kojoj su strani bili. Ovo je ujedno i odgovor za alex00 - sine, nije svaki snajperista po defaultu zlocinac...
Co0l

#468 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Co0l »

Woody wrote:@Dozer

Ne vjeruješ? Evo ti provjeren podatak: Po NATO standardima, kadeti koji se obučavaju za snajperiste moraju dostići tačnost od 90% pogotka iz "prve" (First-Round Hit) koristeći M24 Sniper Weapon System (SWS). Šta onda očekivati od snajperiste sa "praksom" ili "stažom" od, recimo 10 godina?

I ponavljam, ja sam govorio o obučenim snajperistima, sa završenom specijalističkom obukom, a ne o đilkošima čije se herojstvo ogledalo u broju upucane djece, žena i staraca. Kod njih je taj procenat, zaista, daleko niži.
Da,da,da,ali gadjajuci staticne mete na manjim daljinama i pri tome ne strahujuci da ce i sami biti zrtva protivnicke vatre a ne ljude koji ne stoje i cekaju da ih pogodi snajper...a razlika izmedju ta dva slucaja je ogromna kao i procenat pogodaka u ta dva itekako razlicita scenarija.
Woody

#469 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Dozer wrote:@Woody
A sto ti to meni pricas? Ja to sve znam, a ti si malo pobrkao nickove izgleda :).
Ali nije problem.

Ono sto ovdje treba znati, kada se prica o tim obukama i procentima, jeste da se ti procenti odnose na momente prilikom obuke, tj. trenaze, pri cemu se sve radi u relativno idealnim uslovima i gdje se tokom vjezbe, a prije zavrsnih testova, svaki pojedinac moze poprilicno priviknuti na uslove u kojima ce test polagati (daljine, brzine kretanja meta, oblik meta, itd. - dakle, ne vjezba se na zivim ciljevima, odnosno ljudima). U takvim, vrlo odredjenim uslovima dakle, nakon 2-3 mjeseca vecina polaznika je u stanju postici izmedju 70 i 80% preciznosti. S obzirom da obuka jednog snajperiste po NATO standardima traje 2 godine, sasvim je logicno da ce se nakon tog perioda postici i preciznost od 90%, pa i vise. Bilo bi blesavo da se ne postize. Pored ovoga treba znati da se pri toj obuci koriste i raznorazna pomagala koja su danas dostigla i pete generacije (laserski mjeraci daljine, vjetra, digitalne optike koje sve same izracunavaju, itd.)

Medjutim, sve ovo dobrim dijelom pada u vodu kada taj isti covjek dodje negdje u realne uslove "rada", tj. kada dodje do toga da mora pucati u ljude, u ratnim uslovima. A ljudi se ne krecu ravnomjerno kao mete na treninzima, cesto se nema vremena za koristenje svih mogucih elektronickih pomagala, a ponekad s druge strane i meta uzvraca, i tada ovaj postotak pogodaka pada na 60%, a cesto i na 50%, pa i nize.

Tu postoji jos jedna fama o kojoj dosta vas prica, a to je da snajperista vidi lice zrtve. Jeste, to je tacno, ali najcesce u filmovima. U realnosti, u ratnim uslovima i u zavisno od daljine, optickog nisana koji se koristi, svjetlosti, brzine kretanja cilja (covjeka), snajperista ce lice svoje zrtve vidjeti u maksimalno 3% slucajeva. Sve sto najcesce uspijeva vidjeti jeste da li se radi o muskarcu, zeni, starcu, babi ili djetetu. Naravno, ovo je sasvim dovoljno da doticni odluci da li ce pucati ili ne. U nasem ratu smo bili svjedoci da se sa Grbavice, a i mnogih drugih mjesta sa srpske strane, nije biralo.

E, ti likovi jesu zlocinci. Oni koji su obarac povlacili samo na uniformisana lica to nisu niti mogu biti, bez obzira na kojoj su strani bili. Ovo je ujedno i odgovor za alex00 - sine, nije svaki snajperista po defaultu zlocinac...
... i ne samo sa Grbavice
alex00

#470 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by alex00 »

Dozer wrote: E, ti likovi jesu zlocinci. Oni koji su obarac povlacili samo na uniformisana lica to nisu niti mogu biti, bez obzira na kojoj su strani bili. Ovo je ujedno i odgovor za alex00 - sine, nije svaki snajperista po defaultu zlocinac...
ja ti opet izgleda moram iste stvari ponavljat. tema je "snajperisti u sarajevu" a mi ovdje pricamo o srpskim snajperistima za koje se zna sta su radili. svaki od njih je po mom misljenju zlocinac. ako po tebi nije, nemamo ja i ti sta dalje diskutovati.

pozdrav
Desert Wind

#471 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Desert Wind »

Cinjenica je da takticki, snajperist nema neku posebnu vatrenu moc koliko ima psiholosku nad zrtvom - dakle faktor sijanja straha i uglavnom onemogucene lokacije istog je taj koji podrzava postojanje takvih vojnika u ratu - jednostavno ne znas "odakle dolazi" dovoljno je da zapršti uokolo i bez ranjavanja cilja da rasiri paniku i smanji prostor kretanja...... cetnici su dugorocno racunali da sa faktorom straha, izgladnjivanja i dopustene trgovine (citaj svercom) izazovu borbe unutar samih jedinica ARBIH koje su bile u dubokom stanju gorcine i rezignacije stanjem na terenu, odnosom komandnih struktura prema "endpoint-u", faktor ubacenih elemenata itd itd.

Cetnici nikad nisu bili u ratu bilo gdje vojnici koji su rado upadali u borbe prsa u prsa osim ako nisu bili podrzani teskim artiljerijskim dejstvima, masivnim snajperskim dejstvima i velikokalibarskom mitraljeskom vatrom, tako da je zauzimanje Sarajeva i drugih vecih gradova uglavnom bila misaona imenica i ono gradova sto su zauzeli - zauzeli su uglavnom zbog velike koncentracije rezervista i dobrovoljackih jedinica iz Srbije podrzane opet masivnom kolicinom MTS-a kao sto je to npr bilo u Prijedoru, Bijeljini, Visegradu i djelimicno u Banjaluci (gdje je neprijatelj upravo uradio ono sto gore spomenuh - uspjevsi napraviti pometnju u malim odbrambenim grupama gdje su se neke predale, druge bjezale).

Samim time obiljezavanjem teritorija standardnog djelovanja omogucava grupisanje ljudskih ciljeva na jednoj lokaciji koju onda pocisti artiljerija...

Obzirom da su imali strasne isturene polozaje i to uglavnom u Sarajevu, obicni civili nisu imali predstavu da predstavljaju savrsenu metu skoro bilo gdje da su izlozeni okolnim brdima i uzvisenjima...

To sto cetnicki snajperisti nisu birali i selektovali zrtve je drugi par cipela i mislim da je forumas Dozer ciljao upravo na ovu poentu....
Woody

#472 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Cetnici nikad nisu bili u ratu bilo gdje vojnici koji su rado upadali u borbe prsa u prsa osim ako nisu bili podrzani teskim artiljerijskim dejstvima, masivnim snajperskim dejstvima i velikokalibarskom mitraljeskom vatrom
Pa naravno, @Desert Wind, da nisu upadali u borbe prsa u prsa, jer nisu imali apsolutno nikavog razloga za tako glup potez. Imali su toliku vatrenu nadmoć da je to bilo nemjerljivo. Pa koja vojska to ne bi iskoristila. Misliš da Ameri srljaju prsa u prsa u Afganistanu? Pa nisu bosi po glavi. Jednostavnije im je poslati drone attack, počistiti teren artiljerijom i avionima, pa onda opet triput razmisliti da li da pošalju pješadiju.
cetnici su dugorocno racunali da sa faktorom straha, izgladnjivanja i dopustene trgovine (citaj svercom) izazovu borbe unutar samih jedinica ARBIH koje su bile u dubokom stanju gorcine i rezignacije stanjem na terenu, odnosom komandnih struktura prema "endpoint-u", faktor ubacenih elemenata itd itd.
Prvi dio apsolutno tačan, naročito ovaj o švercu. Faktor ubačenih elemenata je donekle upitan. Rat se ne dobija ubačenim elementima, nego vojnom pobjedom na terenu.
tako da je zauzimanje Sarajeva i drugih vecih gradova uglavnom bila misaona imenica
Nije bila misaona imenica. Na početku je bila vrlo ostvarljiva. U stvari, tada i nisu imali starteški cilj rata. Nisu bili baš toliko organizovani i strateški uobličeni. Što je vrijeme prolazilo, shvatili su da bi ih zauzimanje Sarajeva koštalo enormnih gubitaka. Odlučili su se na varijantu iscrpljivanja i zamora stanovništva.
ono gradova sto su zauzeli - zauzeli su uglavnom zbog velike koncentracije rezervista i dobrovoljackih jedinica iz Srbije podrzane opet masivnom kolicinom MTS-a kao sto je to npr bilo u Prijedoru, Bijeljini, Visegradu i djelimicno u Banjaluci (gdje je neprijatelj upravo uradio ono sto gore spomenuh - uspjevsi napraviti pometnju u malim odbrambenim grupama gdje su se neke predale, druge bjezale).
Veljka zabluda. 90% stanovništva u BiH tada nije vjerovalo da će rata uopšte i biti. Pusti se priča Zelenih beretki i PL-a, o organizovanim grupama koje su spremno dočekale početak rata. Toga NIJE BILO u većini BiH gradova. Sav otpor koji se pružao bio je sporadičan, neorganizovan i stihijski, bez ikakve komandne subordinacije, pa čak i bez jedinstvene komande.
Dozer

#473 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@alex00
Pa tako reci. Cijelo vrijeme pricas u generalnom smislu, a to jednostavno ne moze ici tako posto se vrlo dobro zna sta su i kako radili njihovi snajperi, a sta i kako nasi. Ne kazem da i sa nase strane nije bilo pojedinaca koji su divljali gdje su stigli, ali je to bilo neuporedivo s onim sto su radili oni.
tako da je zauzimanje Sarajeva i drugih vecih gradova uglavnom bila misaona imenica

Nije bila misaona imenica. Na početku je bila vrlo ostvarljiva. U stvari, tada i nisu imali starteški cilj rata. Nisu bili baš toliko organizovani i strateški uobličeni. Što je vrijeme prolazilo, shvatili su da bi ih zauzimanje Sarajeva koštalo enormnih gubitaka. Odlučili su se na varijantu iscrpljivanja i zamora stanovništva.
Misaona imenica jeste bilo, ali ne zato sto to cetnici nisu htjeli i zeljeli, jer su to i pokusali (Pofalici, i 2 i 3 Maj), nego zato sto su se podobro preracunali. I nije ovo nikakva prica PL ili ZB, nego to jednostavno jeste tako. U Sarajevu su se te grupe (Juka i Krusko, Solakovic, Dzilda, Celo, itd.), za razliku od ostalih mjesta u BiH, ipak nekako uspjele organizovati i uvezati sa Vikicem, i na taj nacin djelovati koliko-toliko formacijski. Naravno, to je bilo daleko ispod bilo kakvog organizovanog vojnog djelovanja, ali je u onim momentima bilo sasvim dovoljno da se osujeti plan SDS-a, JNA i cetnika da prvo podijele, a onda i zauzmu cijeli grad.
Veliku ulogu u tome je odigralo i potcjenjivanje tih grupa od strane cetnika, ali i precjenjivanje samih sebe. Lakoca s kojom su zauzeli Ilidzu, Nedzarice i Grbavicu, koristeci svu raspolozivu tehniku koju im je JNA dala, malo ih je okurazila i tada su se ponadali da ce na isti nacin uspjeti zauzeti i ostatak grada, cime bi rat u BiH de facto bio zavrsen prije nego je i poceo.

Medjutim, upravo ti momenti sa Ilidzom, Nedzaricima i Grbavicom su i te kako pomogli da svi oni koji su u Sarajevu mislili da rata nece biti dodju pameti i shvate da se sve to, u stvari, nikako vise ne moze izbjeci. Neorganizovanost cetnika u tim momentima je uveliko isla na ruku gore spomenutim grupama otpora, tako da su cetnici u vrlo kratkom roku polomili zube na Sarajevu (april i maj '92), nakon cega, i sto je vrijeme vise odmicalo, vise nisu ni imali nikakve sanse za zauzimanje grada.
Njihova sreca u svemu tome, i ogromna prednost, je lezala u cinjenici da imaju MTS svake vrste u maltene neogranicenim kolicinama, dok je s druge strane, nase, sve to bilo uzasno limitirano, a o teskom naoruzanju (artiljeriji) da i ne pricamo.
Da su PL i ZB, a kasnije ABiH, imali samo 20% teskog naoruzanja koje se nalazilo u i oko Sarajeva, kompletna prica bi bila puno, puno drugacija, jer cetnici nisu imali ni priblizno ljudi koliko ABiH, ali su to vrlo uspjesno nadoknadjivali oruzjem.
Nekako s proljeća

#474 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Dozer wrote:Poznavao si ih? S Celikom sam pio kafu bukvalno minut prije nego je poginuo... pogodio ga snajper na izlazu iz baze na Dobrinji, sa crkve. Kemu je pokosila granata, prva od 3, a druga je pokosila Spicu i Dalilu koji su poletili da mu pomognu.. :sad:
Image

Image
Nekako s proljeća

#475 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

NightSkyWalker wrote:Sta prolazi kroz glavu snajperisti koji kroz durbin nisani dijete u glavu :? :? :? :? :?
Image

A svi smo nečija djeca...
Post Reply