Jedan001, cekaj, jesam li ja gdje rekla da ja nekupujem kart?? Nisam, kupujem kad koristim uslugu.Jedan001 wrote:Gospoda Ministarka wrote:A odakle tebi racunica da je cijena karte 1,60KM prihvatljiva i realna?Jedan001 wrote: sjooo ocam i tebi poredjenja pa onda bi po tvom razmisljanju cijena karte za neki odlazak na koncert koji traje pisljiva dva sata uzmimo cijenu ko malo skuplju za te pare mozes zivjet i hranit se citav mjesec recimo logika nigdje veze.
ili sto sok kosta 3-4 marke u kaficu a ti u prodavnici mozes kupit 2l istog.
Po kojim parametrima si tu simbolicnu cijenu od 70f kreirala?
Imas uvijek taxi kao alternativu koji uvijek koristim kad mi se zuri i kad necu da smrdim i da se prljam u javnom prevozu.. osim toga i komercijala je mnogo bolja nego ostali prevoz a zasto vjerovatno sto se placa zato vjerovatno nema ni guzve...i relativno se drze i reda voznje.
Ja mislim da bi vecina koristila i mtel zbog toga sto je jeftiniji ali eto bitnije mu je sta ce reci neko sa strane komsija prijatelj rece da je cetnik da finansira dodika i sl...
ne idu tom logikom manja cjena kvalitet za to se odlucujem a ne odmah mjesaju sa nacionalni kriteriji stvarno fuuuj
Prvo, moras napraviti razliku izmedu luksuza i osnovne ljudske potrebe, zatim u kaficu sok jeste 3-4KM ali mozes isto tako popiti kafu za 1KM![]()
Sto se tice komercijale, cijena jeste relana ali opet to znaci da nemozes porediti jedan smrljivi tramvaj u koji stane min 100 ljudi, koji je takoder i spor i da cijena karte bude ista sa autobusom koji je za 15 min Vjecnica -Dobrinja i u koji stane 40 ljudi , jer usluga nije ista.
Kojim kriterijem, jedan tramvaj Ilida-Bascarsija treba recimo cca 1,5h u tih sat i pol nek ude i izade ukupno 200 ljudi i kupi kartu od 70 kf to je 140KM, cisto sumnjam da je taj tramvaj imao rashoda max. 100KM u tih sat i pol.
izvini i gradski prevoz se moze staviti pod luxuz ukoliko pogledas primanja pojedinaca cisto sumnjam da mogu svi da izdvoje za mjesecnu kartu. S druge strane kad pogledas ko kupuje kartu to su uglavnom oni najugrozeniji invalidi i penzioneri... ista stvar sa komunalnim racunima a oni koji imaju najvise imaju odgovore tipa sta cu ja kupovat kartu da se blamiram pred drustvom..
jesi li se zapitala sto tramvaj toliko dugo ide zato sto retardinjosi se natezu sa soferom kondukterom hoce li kupit kartu ili nece za to vrijeme tramvaj ceka... da je svako ima ili bar vecina isao bi mnogo brze i bez natezanja. Ja razumijem da je prevoz kita i da smrdi i sve ali ako mora karta da se kupi da bi presao sa tacka A do tacke B onda ne razumijem diskusiju daljnu ako nes kupit kartu idi pjeske niko te ne tjera da se vozis.. Ja cu je vazda kupit i necu se blamirati i smarat sa kondukterima i kontrolima nije vrijedno toga..
Platim kartu i ko hadzija se vozim.Kad raja bude tu sustinu shvatila onda ce se vjerujem i gras popravit. A dok on misli da je faca ako je ne kupi bice jos gore... na zalost
Gradski prevoz nikad nije bio luksuz, luksuz je taxi ali se taj luksuz i placa.
Penzioneri i invalidi (primaoci penzije) imaju besplatne kupone tako da nekupuju,to se finasira iz budeta.
Razumijem i ja da ser karta mora platiti, ko god ima para u dzepu, kupice je nece se brukati, ali razumi i ti da je karta PRESKUPA, u prethodnom postu sam navela primjer gradova i prosjecnih plata.