Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Neelix

#451 Re: Avatar

Post by Neelix »

Ateista wrote:
Ne mislim ni da ima sad neke pretjerano dubinske poruke, ali ima odredjene poruke (koje meni nisu nista novo ali mi je zanimljivo da ih je neko prikazao u filmu) koje cini mi se nekima smetaju.

ja jos cekam odgovor sta to nekome smeta :-)
arzuhal

#452 Re: Avatar

Post by arzuhal »

Mascherano wrote:U kakvom mi selu zivimo... U Banjaluci, Uzicu i jos nekim gradovima po Srbiji se prikazuje "Avatar 3D", a u Sarajevu samo 2D :roll:
Potaknut ovim postom, krenuh da vidim dal' se i u Čačku, u bioskopu ''Sutjeska'', prikazuje ''Avatar'' u 3D varijanti...Jučer dobih dvd ''Avatar'', al sam toliko lijen da ga još nisam stigao pogledat :D

Enivej..naletih na ovo:
RAMALA - Palestinci na Zapadnoj obali ovih dana su dobro iskoristili blokbaster "Avatar" da bi skrenuli pažnju na svoje probleme, poslužvši se tim filmom kao simbolom borbe protiv kolonijalizma i imperijalizma. Učesnici jednog protesta protiv podizanja zida na granici sa Izraelom maskirali su se poput pripadnika plemena Navi iz filma Džejmsa Kamerona koji se na svojoj planeti bore protiv ugnjetača koji žele da ih proteraju sa njihovih ognjišta i dokopaju se njihovih prirodnih resursa, preneli su strani mediji. Slika palestinskih demonstranata iz sela Bilina, na Zapadnoj obali, tela obojenih u plavo, ogrnutih samo kratkim suknjicama i duge kose, izazvala je veliko iznenađenje jer niko nije očekivao da bi inspiraciju za skretanje pažnje na svoju borbu mogli da nađu u Kameronovoj super produkciji koja obara rekorde gledanosti širom sveta. Još od 2005. godine žitelji tog palestinskog sela organizuju protestne povorke protiv bezbednosne barijere koja ih deli od Izraela. Selo Bilin postalo je simbol te borbe, a njegovi stanovnici nedavno su, ipak, uspeli da se izbore za izmenu pravca pružanja zida kojim su bili lišeni 230 hektara zemlje. (Tanjug)
exliberal

#453 Re: Avatar

Post by exliberal »

hogshead wrote:Volim inteligentan film sa razrađenim likovima.
Volim SF.
Sa svim dužnim poštovanjem prema ljudima kojima se Avatar sviđa, za mene je film jedan veliki holivudski luna park u kojem je ogromna većina truda uložena na kreiranje softvera u cilju udara na osnovna čula. Kada se to oduzme, ostaje tako nemaštovit film da je to jezivo.
Kompjuteri u specijalni efekti uništavaju film kao umjetnost.
Je li nam to sada dovoljna samo zabava? I prije su ljudi gledali filmove radi zabave, ne zato što su morali. Ali prije nije bilo tih "svjetala" iza kojih se mogla skrivati činjenica da je film jednostavno loš.
Da se razumijemo, priča nije loša. Ali takva trivijalna priča je bila prihvatljiva kada su ljudi tek počeli snimati filmove prije 100 godina. Sada je to jednostavno izlizano, nemaštovito i 1000 puta ispričano.
Moram malo da ti protivrijecim...ja volim SF filmove bez daljenjeg ali sad nemozemo trpat npr Avatar i District 9 u istu kategoriju. Avatar je film koji je napravljen sa ciljem da sokira tehnologijom i tu je uspjeo 100%...gledao sam ga neku noc u IMAX 3 D i stvarno je bilo dozivljaj. To sa tehnoloske strane medjutim ako cemo da gledamo koji je bolji u globalu ja bih uvijek glasao za Distiric 9....barem ja smatram tako. ;-)
Sa druge strane ovi filmovi spadaju u SF pa upotreba tehnologije je manje vise normalna stvar, nesto sto se mora koristit. I zvjezdani ratovi su bili cudo kad su izasli...
U svakom slucaju sad se otvara novo polje i mozemo samo da cekamo sta je slijedece....eh da jeste li vidjeli reklamu za Shrek in 3D ?
LSD

#454 Re: Avatar

Post by LSD »

District 9 je lakrdija od filma...Avatar je ipak bolji i barem drži pažnju 3 sata.
pustopoljina

#455 Re: Avatar

Post by pustopoljina »

nisam znala da ima citava tema o avataru,
da citiram postavljaca teme:
"Parafrazirajuci italijanskog pisca Alda Busija kad govori o romanima, ja sam gledao film ne da vidim kako ce zavrsiti, vec u nadi da nece zavrsiti NIKAD."

ne volim filmove koji su napravljeni zbog efekata i poslije kojih mi zuji u usima...
Avatar mi se jako svidio. Nije nista previse. mozda mi se svidio,zato sto sam ocekivala da mi se nece svidjeti?
uglavnom,masta koja me ostavila bez rijeci,prica u koju kao odrasla ipak zelim vjerovati...
kad je zavrsio, bilo je tako tesko izaci na onu ulicu punu vozila i snijega :(
Ateista

#456 Re: Avatar

Post by Ateista »

LSD wrote:District 9 je lakrdija od filma...Avatar je ipak bolji i barem drži pažnju 3 sata.
Zasto je District 9 lakrdija?

Mislim da je jako ozbiljan film, tesko mi ga je porediti sa avatarom, imaju skroz drugaciji pristup, ali je daleko od lakrdije, toliko se moze primijeniti na razne probleme u danasnjem drustvu.

Smatram da je i to jedan od rijetkih filmova, zajedno sa Avatarom, koji ne prikazuje vanzemaljce kao negativce koji su dosli da nas istrijebe. :D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#457 Re: Avatar

Post by Big Boy »

Fakat neobicno... ovolika rasprava o tome dal' nesto valja ili ne valja. A ja mislio da se o ukusima ne raspravlja. :mrgreen:

Za mene je Avatar sasvim pristojan SF film koji odskace od prosjeka po mnogo cemu. Sa zanimanjem sam ga pogledao u dahu i osjetio da ima cak i finu poruku koja se prozima kroz samu radnju. S druge strane, ocito je da smo postali moderna razmazena publika koja bi samo htjela nesto novo, nevidjeno... necuveno da bi dala salve hvalospjeva ako bi se takvo sto desilo.

Kad samo pogledam neki stari kaubojac i pomislim koliko je godina proslo od dana kad su isti bili hitovi... tako naivni filmovi a ipak i dan danas se daju pogledati.
Ateista

#458 Re: Avatar

Post by Ateista »

Big Boy wrote:Fakat neobicno... ovolika rasprava o tome dal' nesto valja ili ne valja. A ja mislio da se o ukusima ne raspravlja. :mrgreen:

Za mene je Avatar sasvim pristojan SF film koji odskace od prosjeka po mnogo cemu. Sa zanimanjem sam ga pogledao u dahu i osjetio da ima cak i finu poruku koja se prozima kroz samu radnju. S druge strane, ocito je da smo postali moderna razmazena publika koja bi samo htjela nesto novo, nevidjeno... necuveno da bi dala salve hvalospjeva ako bi se takvo sto desilo.

Kad samo pogledam neki stari kaubojac i pomislim koliko je godina proslo od dana kad su isti bili hitovi... tako naivni filmovi a ipak i dan danas se daju pogledati.
:thumbup:
Upravo tako, o ukusima se ne raspravlja, osim kada je u pitanju nesto sto je stvarno kic.

Ne bih ja inace raspravljao toliko o nekom filmu, ali mi smeta ova moda da se po Avataru toliko pljuje pa zato. :D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#459 Re: Avatar

Post by Big Boy »

Ateista wrote:Ne bih ja inace raspravljao toliko o nekom filmu, ali mi smeta ova moda da se po Avataru toliko pljuje pa zato. :D
Mozda tako lakse skontas kako nam je u "okrsajima" vjernici VS nevjernici. :mrgreen:

Al' posto to nije tema ovdje... :run:
arzuhal

#460 Re: Avatar

Post by arzuhal »

Sinoć odgledah do one scene kada Džek nauči upravljat onim zmajem..i zaspah :D Danas nastavljam, inša-Allah, jer mislim da će postat zanimljivo :-D
Ateista

#461 Re: Avatar

Post by Ateista »

Neelix wrote:
Ateista wrote:
Ne mislim ni da ima sad neke pretjerano dubinske poruke, ali ima odredjene poruke (koje meni nisu nista novo ali mi je zanimljivo da ih je neko prikazao u filmu) koje cini mi se nekima smetaju.

ja jos cekam odgovor sta to nekome smeta :-)
Govorio sam vec o tome, ali evo opet cu, malo detaljnije. :D

Prica o tome ide jako daleko, ljudi vole da pripadaju nekoj grupi i da se vezu za tu grupu, te tesko priznaju negativne strane te grupe jer se identifikuju sa njom. Kada su u pitanju sukobi, zavisno od vrste sukoba, ljudi biraju odredjenu stranu kojoj pripadaju. Nekad je ta strana vezana za religiju, nacionalnost, drzavu, grad, skup drzava, nekad za jednu regiju, komsiluk, porodicu i slicno. Nekad se taj sukob svodi na jako male grupe, recimo dvije porodice koje su u velikoj svadji i u toj situaciji oni mrze sve pripadnike te druge porodice. Ako se u prvi plan stavi neki sukob sirih razmjera, recimo izmedju dvije drzave, tada se recimo i ta neprijateljska porodica moze smatrati "nasom" zato sto su u tom konkretnom sukobu na istoj strani. Kada idemo dalje, ako bi nekad covjecanstvo bilo u sukobu sa nekom drugom vrstom, recimo vanzemaljskom, tada bi pod "nase" spadalo cijelo covjecanstvo.

E sad, kljucno je idealizovanje "nasih" sto je tipicno za vecinu sukoba, i sto je sukob ozbiljniji to je iedalizovanje svoje strane vece. Znaci, u odredjenim okolnostima mi smo svjesni mnogih negativnih strana ne samo ljudi nego i puno uzih grupa kojima pripadamo, i svoje drzave, svoje nacionalnosti, svoje porodice i slicno, ali se u okolnostima sukoba te negativne strane zanemaruju i grupa se idealizuje.

Mislim da ti je vec jasno, svi smo mi svjesni da ljudi cine strasne stvari, da unistavaju prirodu , da su koristili nuklearno oruzje, zapocinjali ratove i radili razna sranja, ali to se uvijek prebacuje na "njih", na neku grupu kojoj ne pripadamo. Uvijek stoji ogradjivanje kako to nismo "mi" uradili vec "oni", i tako je lakse nositi se sa tim.
U ovom filmu, dolazimo u situaciju da gledamo sukob ljudske vrste kojoj htjeli ili ne pripadamo i koja je prikazana vise kao negativna, te druge vrste koja je prikazana vise kao pozitivna. Koliko god bili svjesni sta su mnogi pripadnici nase vrste spremni da urade, od toga se ogradjujemo svrstavanjem u neke manje grupe, a u ovom filmu to ne mozemo jer je sukob sirih razmjera, te kao "svoje" moramo prihvatiti puno siru grupu - cijelu ljudsku rasu koja je prikazana u losem svjetlu.

Mislim da je nekima tesko da gledaju, makar i potpuno izmisljen, sukob gdje je "njihova" strana rikazana kao negativna, te zbog toga odbacuju film. To je naravno jedan od razloga.
dr.Gonzo

#462 Re: Avatar

Post by dr.Gonzo »

Ja nisam primjetio niti jednu kritiku Avatara, u kojoj se filmu zamjera to sto si upravo naveo :)
Zamjerke se obicno svode na jednodimenzionalnu pricu, stereotipne likove. To je OK za bajku, ali u stvarnom zivotu stvari nikad nisu bas tako crno-bijele.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#463 Re: Avatar

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Govorio sam vec o tome, ali evo opet cu, malo detaljnije. :D

Prica o tome ide jako daleko, ljudi vole da pripadaju nekoj grupi i da se vezu za tu grupu, te tesko priznaju negativne strane te grupe jer se identifikuju sa njom. Kada su u pitanju sukobi, zavisno od vrste sukoba, ljudi biraju odredjenu stranu kojoj pripadaju. Nekad je ta strana vezana za religiju, nacionalnost, drzavu, grad, skup drzava, nekad za jednu regiju, komsiluk, porodicu i slicno. Nekad se taj sukob svodi na jako male grupe, recimo dvije porodice koje su u velikoj svadji i u toj situaciji oni mrze sve pripadnike te druge porodice. Ako se u prvi plan stavi neki sukob sirih razmjera, recimo izmedju dvije drzave, tada se recimo i ta neprijateljska porodica moze smatrati "nasom" zato sto su u tom konkretnom sukobu na istoj strani. Kada idemo dalje, ako bi nekad covjecanstvo bilo u sukobu sa nekom drugom vrstom, recimo vanzemaljskom, tada bi pod "nase" spadalo cijelo covjecanstvo.

E sad, kljucno je idealizovanje "nasih" sto je tipicno za vecinu sukoba, i sto je sukob ozbiljniji to je iedalizovanje svoje strane vece. Znaci, u odredjenim okolnostima mi smo svjesni mnogih negativnih strana ne samo ljudi nego i puno uzih grupa kojima pripadamo, i svoje drzave, svoje nacionalnosti, svoje porodice i slicno, ali se u okolnostima sukoba te negativne strane zanemaruju i grupa se idealizuje.

Mislim da ti je vec jasno, svi smo mi svjesni da ljudi cine strasne stvari, da unistavaju prirodu , da su koristili nuklearno oruzje, zapocinjali ratove i radili razna sranja, ali to se uvijek prebacuje na "njih", na neku grupu kojoj ne pripadamo. Uvijek stoji ogradjivanje kako to nismo "mi" uradili vec "oni", i tako je lakse nositi se sa tim.
U ovom filmu, dolazimo u situaciju da gledamo sukob ljudske vrste kojoj htjeli ili ne pripadamo i koja je prikazana vise kao negativna, te druge vrste koja je prikazana vise kao pozitivna. Koliko god bili svjesni sta su mnogi pripadnici nase vrste spremni da urade, od toga se ogradjujemo svrstavanjem u neke manje grupe, a u ovom filmu to ne mozemo jer je sukob sirih razmjera, te kao "svoje" moramo prihvatiti puno siru grupu - cijelu ljudsku rasu koja je prikazana u losem svjetlu.

Mislim da je nekima tesko da gledaju, makar i potpuno izmisljen, sukob gdje je "njihova" strana rikazana kao negativna, te zbog toga odbacuju film. To je naravno jedan od razloga.
jah, Ateista ako nisi pogledao film "Ples sa vukovima" de pogledaj, ne trebaju specijalni efekti da bi film prenio jaku poruku, a svaka slučajnost Avatara i ovog film je slučajna :oops:

i da, inače za "Ples sa vukovima" ti garantujem da će se više svidjeti ljudima nego Avatar...
Ateista

#464 Re: Avatar

Post by Ateista »

dr.Gonzo wrote:Ja nisam primjetio niti jednu kritiku Avatara, u kojoj se filmu zamjera to sto si upravo naveo :)
Zamjerke se obicno svode na jednodimenzionalnu pricu, stereotipne likove. To je OK za bajku, ali u stvarnom zivotu stvari nikad nisu bas tako crno-bijele.
Nisam ni ja, ali mislim da je to podsjvesno. Ljudima u tom filmu nesto smeta i onda se to svaljuje na vec izlizani trend o jednodimenzijonalno prici i slicno. :D
Ateista

#465 Re: Avatar

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
jah, Ateista ako nisi pogledao film "Ples sa vukovima" de pogledaj, ne trebaju specijalni efekti da bi film prenio jaku poruku, a svaka slučajnost Avatara i ovog film je slučajna :oops:

i da, inače za "Ples sa vukovima" ti garantujem da će se više svidjeti ljudima nego Avatar...
Gledao sam film, slazem se i da ima slicnosti te da je dio poruke koju nosi avatar vec prikazan i u tom filmu, ali je avatar prikazao i neke druge.

Mislim da si ti mene nesto pogresno shvatio u ovoj prici o biranju strana, ne mislim da je to poruka avatara, avatar prikazuje ljude kao negativne a ova prica je moje misljenje zasto neki to odbijaju.
Jedna od razlika izmedju plesa s vukovima i avatara je sto u plesu s vukovima se prikazuje sukob indijanaca i evropljana (danasjih amerikanaca), dvije puno manje grupe u odnosu na avatar. Ne znam kakav stav imaju amerikanci prema tom filmu, ali vjerovatno ga odbijaju zato sto njihovu stranu prikazuje kao negativnu.
U avataru, negativna strana predstavlja covjecanstvo, ne bukvalno cijelo covjecanstvo, ali je podjela na ljude i navi-e, a u toj podjeli mi imamo svoju stranu jer pripadamo ljudima, dok u prici o kaubojima i indijancima nemamo svoju stranu jer se radi o sukobu puno manjih grupa od kojih ne pripadamo ni jednoj, pa zbog toga nemamo potrebe da odbacujemo tu pricu. :D

Kad vec poredimo ta dva filma, jedan dio price je zajednicki, ali ostatak nije. U plesu s vukovima nije izmisljen citav jedan svijet, jedna kultura, biljni i zivotinjski svijet jedne planete znatno razlicite od Zemlje, te nema jos puno elemenata koje ima avatar. To nije nista protiv plesa sa vukovima, i taj film mi se jako svidio i ne moze se porediti sa avatarom jer su potpuno razlicit zanr. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#466 Re: Avatar

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Gledao sam film, slazem se i da ima slicnosti te da je dio poruke koju nosi avatar vec prikazan i u tom filmu, ali je avatar prikazao i neke druge.

Mislim da si ti mene nesto pogresno shvatio u ovoj prici o biranju strana, ne mislim da je to poruka avatara, avatar prikazuje ljude kao negativne a ova prica je moje misljenje zasto neki to odbijaju.
Jedna od razlika izmedju plesa s vukovima i avatara je sto u plesu s vukovima se prikazuje sukob indijanaca i evropljana (danasjih amerikanaca), dvije puno manje grupe u odnosu na avatar. Ne znam kakav stav imaju amerikanci prema tom filmu, ali vjerovatno ga odbijaju zato sto njihovu stranu prikazuje kao negativnu.
ateista, druže, pričaš napamet :)

http://www.imdb.com/title/tt0099348/awards
ja.neron

#467 Re: Avatar

Post by ja.neron »

Image
:D
Neelix

#468 Re: Avatar

Post by Neelix »

Druze, ne zamjeri, ali mislim da preeedaleko i preeeeduboko ides u analiziranju ovog, generalno plitkog filma :) (podsvjesne sugestije? :D kamaaan ). Na poceku teme, kad sam ga gledao, napisao sam kako sam se uhvatio u jednom trenutku da im psujem "mater ljudsku" :lol: ali to apsolutno nema veze sa ocjenom koju mu dajem.

Shvatam sta zelis reci, ali to ne mijenja cinjenicu da je film Pocahontas u svemiru - odnosno jako predvidljiv, PRICA mu je nemastovita, nezanimljiva, i generalno ga vade jedino efekti. To su cinjenice :)
arzuhal

#469 Re: Avatar

Post by arzuhal »

Za mene je nepredvidljivo bilo kada Džejk pipne onaj cvijet, a on se uvuče u zemlju, odnosno u pandoru :D A konto sam da će ga napast :(
statix

#470 Re: Avatar

Post by statix »

arzuhal wrote:Za mene je nepredvidljivo bilo kada Džejk pipne onaj cvijet, a on se uvuče u zemlju, odnosno u pandoru :D A konto sam da će ga napast :(
A meni da ce se poljubiti. :lol: :lol:
mayab

#471 Re: Avatar

Post by mayab »

Sinoc konacno odgledao na TV-u, skinuto sa neta, snimak OK-eto, vec vidjene teme, u dosta filmova o osvajanju divljeg zapada i sukoba bijelaca sa domorocima, koji sa "sjedinjeni" sa prirodom, dok bijelce-osvajače samo zanimaju nalazista zlata i slicno, a uvijek se nadje jedan ili njih nekoliko koji su drugaciji i na strani domaćih!Samo, rijetko kada pobijede domoroci u takvim filmovima!
Moram istaknuti moje odusevljenje bojama u filmu, dobrim efektima, mastovitim predjelima, florom i faunom.
Morat ću ga pogledati i u kinu
mladja23

#472 Re: Avatar

Post by mladja23 »

Cameron je u ovom filmu citirao (da ne kazem kopirao) motive, scene iz gomile filmova, tudjih ali i svojih - najuocljivija je slicnost sa Costnerovim 'Plesom sa vukovima', takodje, ponesto je preslikano iz Cameronovih 'Aliensa'...
Dramaturski, film je jednodimenzionalan, likovi 'ravni', prica u potpunosti predvidljiva (zahvaljujuci obilju klisea). Licno, prosto mi je neobjasnjivo kako ljudi koji se dohvate mamutskog budzeta i megalomanske produkcije nedopustivo malo paznje daju scenariju, razradi drame, likova, situacija, sukoba. James Cameron je vec jednom debelo pogresio; 'Titanic' je film za koji je takodje sam radio scenario, nije zeleo da unajmi profesionalne dramaturge za taj deo posla. Istu gresku ponovio je i ovde. Banalni primer velikog propusta je, recimo, devojka-pilot koja se, posle povratka iz prvog borbenog zadatka u kojem je flagrantno odbila naredjenje, odmah zatim slobodno krece po vojnoj bazi, uzima helikopter, a trebalo je da, logicno, ne moze ni da se vrati u bazu a da ne bude uhapsena i sl. Uopste, prica je dobrim delom naivna, neuverljiva.
Koliko god da su vizuelni efekti izuzetni, zvuk savrsen, a narocito bih istakao domete scenografa, dizajnera, recju, fascinantno kreiran svet Pandore, sve to ne moze da kompenzuje ozbiljne propuste, slabosti ovog filma. 'Avatar' jeste spektakl za oci i usi ali nista vise od toga. 'Ples sa vukovima' i jos neki drugi filmovi na temu sukoba starosedelaca i dosljaka (uz licne drame junaka, kao posledice sukoba) su svakako bolji filmovi - 'Avatar' je u tom kontekstu film ispod proseka.
Jos jednom kazem - steta zbog sveg ulozenog truda i fantasticnih rezultata u segmentu dizajna i tehnicke podrske.

:-?
Ateista

#473 Re: Avatar

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote:

ateista, druže, pričaš napamet :)

http://www.imdb.com/title/tt0099348/awards
Iskreno me cudi. :D

U stvari, od amerikanaca me vise nista ne moze cuditi, nagrade film a nisu ni svjesni o cemu je. :D
Nisu ni svjesni da film govori o najvecem genocidu u istoriji covjecanstva, a koji su upravo njihovi preci izvrsili.
Last edited by Ateista on 22/02/2010 19:30, edited 1 time in total.
Ateista

#474 Re: Avatar

Post by Ateista »

Neelix wrote:Druze, ne zamjeri, ali mislim da preeedaleko i preeeeduboko ides u analiziranju ovog, generalno plitkog filma :) (podsvjesne sugestije? :D kamaaan ). Na poceku teme, kad sam ga gledao, napisao sam kako sam se uhvatio u jednom trenutku da im psujem "mater ljudsku" :lol: ali to apsolutno nema veze sa ocjenom koju mu dajem.

Shvatam sta zelis reci, ali to ne mijenja cinjenicu da je film Pocahontas u svemiru - odnosno jako predvidljiv, PRICA mu je nemastovita, nezanimljiva, i generalno ga vade jedino efekti. To su cinjenice :)
Ne, to je tvoje misljenje a ne cinjenice. ;-)

Slicnost sa nekim postojecim pricama je evidentna, ali i puno originalnih i jako mastovitih elemenata, vec sam ih naveo, da se ne ponavljam.

Ne mislim ja da film ima neku pretjerano duboku poruku, slazem se i sa tim da ima jos dosta filmova koji nose slicne poruke, ali to ne znaci da ih ovaj nema.
Isto tako mislim da na podsvjesnom nivou mnogi odbijaju ovaj film, obrazlozi sam i zasto. Nije to duboko ulazenje u sam film vec u jedan puno siri i ozbiljniji problem vezan za osjecaj pripadnosti grupama koji se samo usput manifestuje i kroz utiske o filmu.
Neelix

#475 Re: Avatar

Post by Neelix »

naravno da ima poruku, ali toliko jednostavnu, milion puta prezvakanu, jasnu i nimalo skrivenu, da je to presmijesno za film sa tolikim budzetom. znas na sto me ova prica o poruci podsjeca? kad sam pisao lektire kao mali, pa nisam znao sta da stavim kao ideju knjige, uvijek sam pisao "u borbi dobra i zla uvijek pobijedi dobro", ili nesto slicno, i vazda sam imao 5 :D

a mislim da ni sam cameron ne gleda svoj film kao ti sa tim podsvjesnim porukama, grupama, i sl :P
Post Reply