Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
callmethebreeeze

#451 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

suspect_zero wrote:Jel se i vi držite nekog rasporeda sa treniranjem?.......npr., ja idem tri dana pa dan odmaram.......vidim da ima raje koja dolazi svaki dan, to mi nešto pretjerano :roll: ........možda griješim, al' mislim da mišićima treba odmor :?
ne grijesis. misici rastu dok se insan odmora. eniss je o tome fino pisao. od prekomjerno treninga mozes, u najboljem slucaju da ne dobijes nista, u najgorem da se povrijedis i razbolis. ja mislim da bi amaterima bilo idealno da jedan dan treniraju jedan odmaraju, ali to je nemoguce. ja nekada zaradam, dva ili tri dana, pa odmaram jedan ili dva. i sve tako.
cls

#452 Re: Teretana

Post by cls »

i svaka 2 mjeseca 5 dana pauze
enisss

#453 Re: Teretana

Post by enisss »

Sve zavisi u kojoj si fazi treniranja...4 treninga sedmicno je najoptimalnije....ja sam u pocetku radio sistem...dva dana radis pa dan odmaras....onda dva radis jedan odmaras....Ti koji idu svaki dan u teretanu sigurno vise pricaju u teretani nego sto rade...to su oni sto im treninzi traju i po 2-2,5 sata....:).....ja kad radim velike grupe misica...pogotovo noge jedva sidjem niz stepenice na izlazu iz teretane....bas osjetim da tim misicima treba i 2-3 dana da se odmore....kako bih ponovo mogao da ih opteretim...e sad....kad bi dolazio svaki dan...radio 3 serije cucnjeva..sa nekim manjim tezinama sigurno da bi mogao tako svaki dan..al gdje je tu napredak...ne bi ga bilo sigurno :)
POzzzz
sitna.buranija

#454 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Loulou wrote:pitanje za @enissa i @sitnu.buraniju: što bi bio dobar obrok (konkretan) poslije treninga, a da ne uključuje sirove bjelanjke? To mi je :-?
Pored whey+dekstroza kombinacije koja zahtjeva kupovinu suplementacije, moze bilo sta sto nije junk food, odnosno sto sadrzi vecu kolicinu proteina i ugljikohidrata. enisss je dao dobar primjer piletine i krompira, onda moze kvalitetno crveno meso sa rizom, uglavnom probajte se drzati relativno nemasnog mesa i kvalitetnog izvora ugljikohidrata. Grah je takodjer dobar izvor bjelancevina, ali ga mnogi ne smatraju kao validnim jer ne sadrzi sve vrste aminokiselina potrebne za gradnju misica.

Vezano za trening, ja treniram subotom, nedjeljom, utorkom i cetvrtkom. :)
suspect_zero

#455 Re: Teretana

Post by suspect_zero »

cls wrote:i svaka 2 mjeseca 5 dana pauze

Da, ovo praktikujem......svako 2-3 mjeseca napravim pauzu, doduše nešto više od 5 dana :roll:
enisss

#456 Re: Teretana

Post by enisss »

meni je neki dan bilo pola godine kako idem i nisam jos napravio pauzu....mozda je sad pravo vrijeme za to :)
alphonse kauders

#457 Re: Teretana

Post by alphonse kauders »

sitna.buranija wrote:Sto se tice suplemenata, jedna kanta od 2.2kg (5 funti) ON-ovog wheya koji vazi za najkvalitetniji na trzistu kosta oko 130-140 maraka. Moj jaran se vodi logikom da je za tu cijenu bolje kupiti monstruoznu kolicinu pilecih prsa, i postujem tu ideju - zasad i ja se vodim time. Zbog obaveza, ne uspijevam stici jesti redovno 5 puta na dan, pa zato planiram negdje sredinom sljedeceg mjeseca, kad nakapa koja para uzeti kantu toga. Smatram da su suplementi nepotrebni, odnosno da su dobici od njih vrlo mali ako dobro poznajes sastav namirnica i brzinu apsorpcije tih namirnica koje konzumiras - npr umjesto whey+dekstroza+voda shakea popijes bjelanca sa medom i mlijekom. Razliku dugorocno ce osjetiti samo oni sa superiornom genetikom i profesionalci, a definitvno ne vrijedi razlike u cijeni - bar po mom misljenju.
Medjutim, zbog udaljenosti teretane od mjesta gdje zivim, ne mogu spremiti PWM (post-workout meal, imate milijardu clanaka na netu o tome) u roku od 45 minuta nakon zavrsetka treninga, kada je idealno vrijeme za konzumaciju proteina od kojih se grade misici odmah po treningu.

Train with brain, nemojte biti levati nego citajte i ucite, naravno samo iz provjerenih izvora :D
Jedan odlican link, mozda ce vam se uciniti kao wall of text, ali u dubinu objasnjava filozofiju treninga za dobivanje misica i bitnosti kontinuiteta: http://www.acaloriecounter.com/building-muscle.php

Ovaj link je predobar i fakat objašnjava suštinu treniranja i uklanja mnoge zablude sa kojima se čovjek u teretani susreće - buranija :thumbup:
Loulou

#458 Re: Teretana

Post by Loulou »

sitna.buranija wrote:
Loulou wrote:pitanje za @enissa i @sitnu.buraniju: što bi bio dobar obrok (konkretan) poslije treninga, a da ne uključuje sirove bjelanjke? To mi je :-?
Pored whey+dekstroza kombinacije koja zahtjeva kupovinu suplementacije, moze bilo sta sto nije junk food, odnosno sto sadrzi vecu kolicinu proteina i ugljikohidrata. enisss je dao dobar primjer piletine i krompira, onda moze kvalitetno crveno meso sa rizom, uglavnom probajte se drzati relativno nemasnog mesa i kvalitetnog izvora ugljikohidrata. Grah je takodjer dobar izvor bjelancevina, ali ga mnogi ne smatraju kao validnim jer ne sadrzi sve vrste aminokiselina potrebne za gradnju misica.
Vezano za trening, ja treniram subotom, nedjeljom, utorkom i cetvrtkom. :)
enisss wrote:Konkretno...piletina+krompir+salata :)
Hvala momci.
Mene zanima, budući da nemam ni želju niti namjeru napumpavati mišiće, što bi bio adekvatan obrok da, nakon (haj'mo reć' light) vježbanja, (light je u odnosu na vaše vježbanje) mišići dobiju ono što im treba, a da to opet ne ide u pravcu boostinga? Jer, ne mogu baš zamislit na navečer u 21, 22 sata jedem crveno meso i sl. Ili, da pojednostavim, postoji li neki shake supplement (na našem tržištu) koji bio adekvatan obrok za nekih 45 minuta poslije vježbanja? @sitna.buranija je spomenuo whey+ dekstroza, Je l' to ono što mi, u ovom slučaju, treba? Ako da, gdje nabaviti?
Nadam se da sam uspjela objasnit što me zanima.
sitna.buranija wrote:Train with brain, nemojte biti levati nego citajte i ucite, naravno samo iz provjerenih izvora :D
:lol: :thumbup:
sitna.buranija

#459 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Koji je tvoj cilj? Vidim djevojka si - visina, kilaza, godine? Koliko cesto treniras? Kako bi ocijenila svoju fizicku aktivnost, na skali od 1 do 5 (1 bi bio uredski posao, najveca aktivnost hodanje po kuci; 5 bi bila svakodnevna teska aktivnost poput fizickog posla ili treninga 7 puta sedmicno)?
enisss

#460 Re: Teretana

Post by enisss »

Ma kakvi programi postojali...ma kakvi savjeti..preporuke itd itd..sve to sto procitas..naucis...prije svega moras da shvatis da smo svi posebni na svoj nacin :)....Toliko ljudi i niko nema isti otisak prsta...isti hod..govor..itd itd..e sad...sve je to isto i po pitanju treniranja...ishrane i svega....jako vazno onima koji se odluce na mukotrpno treniranje...je slusanje SVOG tijela...kako ono reaguje na opterecenja..ili pak u ovom slucaju na hranu...:)..Mozemo svakodnevno da procitamo bezbroj svakakvih programa treniranja..savjeta i sve to no ipak na kraju moramo napraviti neki program koji ce nama odgovarati...tj nasem organizmu jer kao sto sam rekao ne postoji dva covjeka koji rade isti program i kojima odgovara ista hrana...to ne postoji...Teoretski da...no ako taj program prilagodite sebi i napredak ce da bude stopostotan....:)....Mislim da je najlakse slusati organizam po pitanu ishrane...jer glad svi osjetimo :)
Jos jednom da kazem da je jako jako bitno da sve prilagodite sebi..nemojte sebe tjerati da jedete nesto sto vam ne odgovara jer ako vam je nesto loseg ukusa...to je signal da nesto nije ok...tj da ta stvar vama ne odgovara...tijelo vam salje signale..ista stvar je i sa treniranjem...BOL je znak da nesto nije ok...ne mislim na onu misicnu bol kad vrsimo ono posljednje ponavljanje u setu nego na bol u zglobovima...ligamentima..tetivama...nismo svi isto gradjeni i ne mora svaka vjezba da nas "pogadja" isto....nevjerovatno ali neke vjezbe koje su namjenjene za prsa meni najvise pogadjaju latisimuse...znam da je cudno no istina je....evo recimo kad radim Pullover to je vjezba koja prvenstveno pogadja pectoralis..tj grudi..no ja sam je ubacio u trening ledja...jer pored zgibova to je vjezba koja mi najvise pogadja latisimus dorsi....:)
Cilj mi je samo da ne slijedite bas sve onako "sijepo"....trebate sve probati...vidjeti sta vam odgovara..prilagoditi i onda na posao :)
pozzzz
Joey Tribbiani

#461 Re: Teretana

Post by Joey Tribbiani »

vozdra,
operisao sam slijepo crijevo prije par mjeseci. Zna li iko koliko vremena treba proci da bih mogao ponovo raditi trbusnjake?
sitna.buranija

#462 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Joey Tribbiani wrote:vozdra,
operisao sam slijepo crijevo prije par mjeseci. Zna li iko koliko vremena treba proci da bih mogao ponovo raditi trbusnjake?
Najbolje je da pitas doktora, ali po mom misljenju vec mozes krenuti sa laganim tempom. Ako osjetis bilo kakvu bol, odmah prestani.
Joey Tribbiani

#463 Re: Teretana

Post by Joey Tribbiani »

pitao sam dva doktora, oba imaju razlicita misljenja. Po njima bih vec mogao poceti, idem lagano u teretanu, sve radim bez problema, jedino trbusnjake nisam ni pokusao. Volio bih da se javi i neko ko je imao slicno iskustvo
Adi_vp

#464 Re: Teretana

Post by Adi_vp »

[quote="Loulou"]

Mene zanima, budući da nemam ni želju niti namjeru napumpavati mišiće, što bi bio adekvatan obrok da, nakon (haj'mo reć' light) vježbanja, (light je u odnosu na vaše vježbanje) mišići dobiju ono što im treba, a da to opet ne ide u pravcu boostinga? Jer, ne mogu baš zamislit na navečer u 21, 22 sata jedem crveno meso i sl. Ili, da pojednostavim, postoji li neki shake supplement (na našem tržištu) koji bio adekvatan obrok za nekih 45 minuta poslije vježbanja? @sitna.buranija je spomenuo whey+ dekstroza, Je l' to ono što mi, u ovom slučaju, treba? Ako da, gdje nabaviti?
Nadam se da sam uspjela objasnit što me zanima.

Pola sata nakon treninga preporucujem ti Whey protein kojeg trebas piti sa mlijekom manje masnoce 0,9 % i sl.Ono sto ce ti pomoci u oporavku i vracanju potrosenih zaliha secera jeste glukoza ili popularno dekstroza.Radi se o grožđanom seceru koji je najvazniji monosaharid za zivot covjeka al da ne duljim...Pronaci ces ga u skoro svakom DM-u,na kutiji pise Das Gesunde Plus,pakovanje je od 500g i kosta oko 3-3,5 km,potrazi i naci ces sigurno...Za Whey protein imas vise varijanti,npr. odes u Skenderiju u protein shop Primalex i uzmes pakovanje od 500g njemacke firme Weider za 35 km provjerene marke,to je jedna od jeftinijih varijanti,zatim imas na platou Nutrabolicsovu radnju pored sexy shopa s tim da cijene nisu male,cak sam vidio na bazenu na Otoci s lijeve strane u onoj radnji da imas uzeti Whey 1 kg za 37km firma je California fitnes USA al nisam uzimo njihove preparate pa ne garantujem nista...Eto ovo ti je ukratko o tome :D Pozz..
enisss

#465 Re: Teretana

Post by enisss »

Da bi doslo do nekog znacajnijeg povecanja misicne mase moraju se ispostovati sve tri stvari a to je ...trening..odmor..ishrana....ako radis i jedno od toga "light" nema bas nekog napretka...tj....nema boostinga...to je sigurno...znaci da mozes jesti sve sto i mi jedemo...tj mi koji se ubijamo u teretani...ako ne budes radio trening do max onda i neces dobiti taj boosting...:)
Ne treba da brines...da bi dobio misicnu masu moras da se dobro ubijes u teretani.....:)...Sa tim light treningom bice napretka al nista pretjerano....:)
pozz
enisss

#466 Re: Teretana

Post by enisss »

e pa odlicno...ako vec pojma nemam onda si ti pravi covjek sa pravim savjetima....da cujem gdje grijesim...ili grijesimo...:)
callmethebreeeze

#467 Re: Teretana

sad kad imamo trolla prava nam je tema.
:D
applejuice

#468 Re: Teretana

Post by applejuice »

da da...tek sad smo pravi :)....cekamo savjete ...:)
applejuice

#469 Re: Teretana

Post by applejuice »

Lolzi wrote:Svoje savjete, plan i program drzim za sebe nema potrebe da iko radi po mom , zar ne ?
Ja sam bih predstavljao davne 2004-te tacnije 25. maja u bihacu , te dokazao za sta sam sposoban.
Samo vam govorim nemojte se bavit bodybuildingom necete od tog imati nista !
Pametnije vam je okrenite se nekom borilackom sportu muay thai , krav maga , taekwondo , judo , jiu-jitsu , mma , jud ili cak OSBIH mnogo vise ce vam se isplatit :)
Al dobro razumijem vas i ja sam isto radio kao i vi , pa evo me sad gdje sam , nigdje.
Uzalud potrosene godine na sta ? Na ruku od 52cm , vjerovatno moja najveca zivotna greska ujedno i opsesija
Ovdje smo da pomazemo jedni druge sa savjetima i preporukama.Vecina koja je na forumu su ljudi amateri i teretana im vise sluzi kao rekreacija,to koliko neko dize kg ili koliko mu je ruka cm je najmanje bitno.
pozdrav
callmethebreeeze

#470 Re: Teretana

Lolzi wrote:Svoje savjete, plan i program drzim za sebe nema potrebe da iko radi po mom , zar ne ?
Ja sam bih predstavljao davne 2004-te tacnije 25. maja u bihacu , te dokazao za sta sam sposoban.
Samo vam govorim nemojte se bavit bodybuildingom necete od tog imati nista !
Pametnije vam je okrenite se nekom borilackom sportu muay thai , krav maga , taekwondo , judo , jiu-jitsu , mma , jud ili cak OSBIH mnogo vise ce vam se isplatit :)
Al dobro razumijem vas i ja sam isto radio kao i vi , pa evo me sad gdje sam , nigdje.
Uzalud potrosene godine na sta ? Na ruku od 52cm , vjerovatno moja najveca zivotna greska ujedno i opsesija
ko ti kaze da iko od nas tezi obimu ruke 52 cm?
:-) :-)
callmethebreeeze

#471 Re: Teretana

Lolzi wrote:
callmethebreeeze wrote:
te price , cuo sam ih jedno milion puta ako ne i vise .. svaki put me nasmiju i podsjede na pocetnicke dane
govorio sam i ja isto "osobama" kad sam tek poceo trenirat ( koju su sad vec vecina , nazalost , rahmetli )" ma samo malo da nabacim koji misic" ,na sta bi se oni nasmijali ,te poceo sebi 'zadavat' neke ciljeve..
prva 3-4 mjeseca su mi bila ono da se koliko toliko upoznam sa rajom spravama prebolim upale te se pocnem bavit "ozbiljnim" treningom
prvi cilj mi je bio 38 cm ruku pa dostigo i to , bilo mi malo pa 40 zatim 42.5 , 44, 47 ,50 i evo sad 52
vjeruj mi uvijek ces htjeti vise i vise dok kasnije ne izgubis razum i pocnes trenirat kao zivotinja ..
I cisto sumnjam da mozes nabit ruku 48cm a da si drug free
ja treniram cetiri godine.
prije toga sam igrao kosarku i tenis. vozim bicklo redovno, vise kilometara dnevno. i jos uvijek se broj 44,5 samo odnosi na velicinu cipela.
Cholina_Lokica

#472 Re: Teretana

Post by Cholina_Lokica »

callmethebreeeze wrote:
Lolzi wrote:
callmethebreeeze wrote:
te price , cuo sam ih jedno milion puta ako ne i vise .. svaki put me nasmiju i podsjede na pocetnicke dane
govorio sam i ja isto "osobama" kad sam tek poceo trenirat ( koju su sad vec vecina , nazalost , rahmetli )" ma samo malo da nabacim koji misic" ,na sta bi se oni nasmijali ,te poceo sebi 'zadavat' neke ciljeve..
prva 3-4 mjeseca su mi bila ono da se koliko toliko upoznam sa rajom spravama prebolim upale te se pocnem bavit "ozbiljnim" treningom
prvi cilj mi je bio 38 cm ruku pa dostigo i to , bilo mi malo pa 40 zatim 42.5 , 44, 47 ,50 i evo sad 52
vjeruj mi uvijek ces htjeti vise i vise dok kasnije ne izgubis razum i pocnes trenirat kao zivotinja ..
prije toga sam igrao kosarku i tenis. vozim bicklo redovno, vise kilometara dnevno. i jos uvijek se broj 44,5 samo odnosi na velicinu cipela.
juh... al ti imas veliku nogu :mrgreen:
callmethebreeeze

#473 Re: Teretana

Lolzi wrote:
callmethebreeeze wrote:
U redu je prijatelju ti si u pravu ja grijesim , za tebe se je culo a za mene ne.
Sta cu iskusniji si od mene tesko mi je priznat poraz , svakako ne volim prepucavanja preko tastature :)
jesi se ti registrovao samo da nam kazes kako si ti nastupao na nekom takmicenju?
:-)
osim sto si bezze napao enissa, ja ne vidjoh da si napisao nesto suvislo. fino je da si se stigao pohvaliti obimom tvojih bicepsa. meni je to ruzno, licno nikada ne bih volio tako da izgledam. a svakome prepustam da radi sta zeli. mozes biti veci od kolemana ako zelis, mozes trenirati fitnes, a ne moras nista raditi.
enisss

#474 Re: Teretana

Post by enisss »

callmethebreeeze wrote:
Lolzi wrote:
callmethebreeeze wrote:
sto se tice cipela,,,mozemo skupa :D
sitna.buranija

#475 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Ovisi od karaktera. Sebi sam zadao jasan cilj, nakon kojeg planiram srezati visak kalorija i raditi na izdrzljivosti, a ne na snazi. Teretana, odnosno sam bodybuilding, je sport koji jako puno trazi, a jako malo daje - kao sto potvrdjuju rijeci kolege Lolzija. Negdje procitah "bodybuilding is a sport, art, and a way of life"... meni nije zivotni cilj gurnuti 180 na benchu i istetovirati datum na donjem dijelu ledja kad sam gurnuo tu kilazu, nego dobiti solidnu snagu i velicinu misica, koja ima primjenu u zivotu (nosanje paketa :lol: ), cini da se ja osjecam dobro (zbog samog treniranja i osjecaja da radim na sebi), i ima estetsku vrijednost (za privlacenje primjeraka suprotnog spola). U dogledno vrijeme se planiram opet poceti sa bavljenjem nekom borilackom vjestinom, ali vidjet cemo kako ce to ici.

Lolzi, mislim da si uletio sa malo ostrijim startom, mogo si i kakav savjet nabacit za ostalu raju - lijepo je kad mozete cuti rijeci pravog profesionalca (cijenim tvoju posvecenost i volju sportu, iako sam nikad ne bih isao u ekstrem "profesionalnog bodybuildera").

Nosim cipele broj 46 :razz:
Post Reply