Možda Zakon o zaštiti ličnih podataka?
Policija
-
drekalica28
#451 Re: Policija
Ne znam koji je zakon u pitanju.
Zaista samo nagađam.
-
ronhill
#452 Re: Policija
ne postoji neovlasteno fotografisanje ili snimanje u BiH, osim onog tipa slikanje ambasada i pored ambasadaastrid wrote:Da bi ih tužio kako nekoga lemaju treba ti dokaz,a kad donesš dokaz(fotka,video),eeeeeee onda će te tužiti zbog neovlaštenog fotografisanja ili snimanja i objavljivanja istog.ronhill wrote:ne vjerujem da ih moze tuziti zbog neovlastenog prikazivanja fotografije
znaci mogu te tuziti i kad stavis sliku/klip kako nekog lemaju?
djaba sve, momci nisu prodali fotografiju, nisu ostvarili od nje dobit, nisu reklamirali samo stavili na face
tuziti mozes tek nakon sto neki medij/fotograf poslije tvog zahtjeva za povlacenjem slike nastavi s prikazivanjem
-
ronhill
#453 Re: Policija
gledam veceras, ispred city puba, orta i centrala popisuju kazne za parkiranje
ono izlaze raja al plavci nista, dolaze do par skupljih auta, izlaze vozaci pjani ko majke pricaju s njima i ovi im nista ne naplate...
pred centralom 3 dzipa murjaci spustili pogled
eee kukavice moje, lako mladjima pisati kazne, haj lolo stisni pa bogatunu sta napisi...bem ti drzavu
ono izlaze raja al plavci nista, dolaze do par skupljih auta, izlaze vozaci pjani ko majke pricaju s njima i ovi im nista ne naplate...
pred centralom 3 dzipa murjaci spustili pogled
eee kukavice moje, lako mladjima pisati kazne, haj lolo stisni pa bogatunu sta napisi...bem ti drzavu
- Haris.ba
- kokuz_sa
#455 Re: Policija
eh da kazem koju za ovo slikanje sto se govori
ima jedno 7-8 god reporteri AVAZA dosli kod mene u srednju skolu nesto slikali sta li vec..
i onako uslikaju grupu raje iz mog razreda pred skolom..i sutra u avazu tekst..narkomani uzivaju drogu u dvoristima srednje skole..i puf njihova slika..
e posto je jedan za oca imao nekog avdokata znam da je lik zaganjao avaz i da su dobili kao naknadu za pretprpljenu bol(mislim po 200Km svaki od njih 4-5 koliko ih je bilo na slici) i da je bilo izvinjenje u novinama radi slike..
ima jedno 7-8 god reporteri AVAZA dosli kod mene u srednju skolu nesto slikali sta li vec..
i onako uslikaju grupu raje iz mog razreda pred skolom..i sutra u avazu tekst..narkomani uzivaju drogu u dvoristima srednje skole..i puf njihova slika..
e posto je jedan za oca imao nekog avdokata znam da je lik zaganjao avaz i da su dobili kao naknadu za pretprpljenu bol(mislim po 200Km svaki od njih 4-5 koliko ih je bilo na slici) i da je bilo izvinjenje u novinama radi slike..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- respo
#457 Re: Policija
moj neki rezon i razmisljanje je da se policajac u uniformi smio snimati da je u civilu pa ajde
ipak je policajac licnost kojeg mi placamo i trebamo znati sta radi
jeli ganja lopova ili spava pijan po kafanama
tu sva prica zavrsava isto vazi i za politicare sve ove u vlasti na bilo kom nivou
a sad da im se snima dijete zena kako na vikendici peru noge kupaju se sta ce pojesti e to je vec za mene pretjerano i trebao bi se ganjati novinar
ipak je policajac licnost kojeg mi placamo i trebamo znati sta radi
jeli ganja lopova ili spava pijan po kafanama
tu sva prica zavrsava isto vazi i za politicare sve ove u vlasti na bilo kom nivou
a sad da im se snima dijete zena kako na vikendici peru noge kupaju se sta ce pojesti e to je vec za mene pretjerano i trebao bi se ganjati novinar
-
Savjetnik Premijera
#458 Re: Policija
Krivicni zakon rs
Neovlašceno prisluškivanje i tonsko snimanje
Clan 174.
(1) Ko posebnim uredajima neovlašceno prisluškuje ili
tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namenjena, ili
omoguci nepoznatom licu da se upozna sa razgovorom ili
izjavom koja je neovlašceno prisluškivana ili snimana, kaznice se
novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog clana kaznice se i ko tonski
snimi izjavu koja je njemu namjenjena, bez znanja i odobrenja
onoga ko je daje, u namjeri da takvu izjavu zloupotrijebi, ili ko
omoguci nepozvanom licu da se upozna sa takvom izjavom.
(3) Ako djelo iz stava 1. i 2. ovog clana ucini službeno lice u
vršenju službe, kaznice se zatvorom do tri godine.
Neovlašceno prisluškivanje i tonsko snimanje
Clan 174.
(1) Ko posebnim uredajima neovlašceno prisluškuje ili
tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namenjena, ili
omoguci nepoznatom licu da se upozna sa razgovorom ili
izjavom koja je neovlašceno prisluškivana ili snimana, kaznice se
novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog clana kaznice se i ko tonski
snimi izjavu koja je njemu namjenjena, bez znanja i odobrenja
onoga ko je daje, u namjeri da takvu izjavu zloupotrijebi, ili ko
omoguci nepozvanom licu da se upozna sa takvom izjavom.
(3) Ako djelo iz stava 1. i 2. ovog clana ucini službeno lice u
vršenju službe, kaznice se zatvorom do tri godine.
- Haris.ba
#459 Re: Policija
Neovlašceno fotografisanje
Clan 175.
(1) K o neovlašceno sacini fotografski, filmski ili drugi snimak nekog lica ili njegovih prostorija bez
njegove saglasnosti, povredujuci time osjetno njegovu privatnost, ili ko takav snimak preda ili
pokazuje trecem licu ili mu na neki drugi na cin omoguci da se s njim upozna, kaznice se novcanom
kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako djelo iz stava 1. ovog clana ucini službeno lice zloupotrebom službenog položaja ili
ovlašcenja, kaznice se zatvorom do tri godine.
-------------------
Clan 175.
(1) K o neovlašceno sacini fotografski, filmski ili drugi snimak nekog lica ili njegovih prostorija bez
njegove saglasnosti, povredujuci time osjetno njegovu privatnost, ili ko takav snimak preda ili
pokazuje trecem licu ili mu na neki drugi na cin omoguci da se s njim upozna, kaznice se novcanom
(2) Ako djelo iz stava 1. ovog clana ucini službeno lice zloupotrebom službenog položaja ili
-------------------
-
high_volume
#460 Re: Policija
Haris.ba wrote:Neovlašceno fotografisanje
Clan 175.
-------------------
Molim te da nam kažeš iz kojeg (čijeg) zakona si citirao ovaj član?
- Miki123
#461 Re: Policija
Krivični zakon Republike Srpske.high_volume wrote:Haris.ba wrote:Neovlašceno fotografisanje
Clan 175.
-------------------
Molim te da nam kažeš iz kojeg (čijeg) zakona si citirao ovaj član?
-
high_volume
#462 Re: Policija
Da, jer mi nije jasno zašto ovdje raspravljamo o policajcu iz Doboja i zakonu koji se ne dotiče ni Sarajeva ni FBiH.Krivični zakon Republike Srpske.
-
Gray
#463 Re: Policija
Mislim da je ovdje ključno razumno očekivanje privatnosti. Dakle da te niko ne smije neovlašteno snimati u tvojim privatim prostorijama jer tu, logično, imaš očekivanje privatnosti jer to i jesu privatne prostorije, dok to ne vrijedi na javnim mjestima gdje ne možeš razumno očekivati tu vrstu privatnosti. Tako je U KZ FBiH rečeno "ko neovlašteno snima drugog u njegovim prostorijama", naglasak na riječi njegovim.
Isti je slučaj sa KZ RS, gdje kaže "povrijedivši osjetno njegovu privatnost", iz čega se također može zaključiti da se ne odnosi na javna mjesta.
Plicajac bi eventualno mogao tužiti, kao i primjer iznad sa narkomanima i Avazom, za povredu ugleda i časti, nanošenje duševnog bola i sl, ali to je već nešto potpuno drugo, to je naknada nematerijalne štete a ne neovlašteno snimanje/fotografisanje.
Isti je slučaj sa KZ RS, gdje kaže "povrijedivši osjetno njegovu privatnost", iz čega se također može zaključiti da se ne odnosi na javna mjesta.
Plicajac bi eventualno mogao tužiti, kao i primjer iznad sa narkomanima i Avazom, za povredu ugleda i časti, nanošenje duševnog bola i sl, ali to je već nešto potpuno drugo, to je naknada nematerijalne štete a ne neovlašteno snimanje/fotografisanje.
- starii
#464 Re: Policija
ovo bi se vrlo lako moglo primjeniti na fotografisanje kamerama dok vozis...niko nije dao saglasnost da ga se slika za vrijeme voznje..jednom mi je sestra, koja je pravnik, pricala da ni te kamere nisu zakonski dobro podkrepljene...Haris.ba wrote:Neovlašceno fotografisanje
Clan 175.
-------------------
sreca ne vozim puno,a imam i dvije vozacke
- respo
#465 Re: Policija
zato jer je i doboj jebena bosnahigh_volume wrote:Da, jer mi nije jasno zašto ovdje raspravljamo o policajcu iz Doboja i zakonu koji se ne dotiče ni Sarajeva ni FBiH.Krivični zakon Republike Srpske.
jeli ti zivis u bosni ili u dzamahiriji
-
high_volume
#466 Re: Policija
Zato jer je "ovdje" pdf.Sarajevo, a ne Centralna Bosna ili Razne Diskusije...respo wrote:zato jer je i doboj jebena bosnahigh_volume wrote:Da, jer mi nije jasno zašto ovdje raspravljamo o policajcu iz Doboja i zakonu koji se ne dotiče ni Sarajeva ni FBiH.Krivični zakon Republike Srpske.
jeli ti zivis u bosni ili u dzamahiriji
Pročitaj ponekad, a ne samo da "iskačeš iz grmlja"...
- respo
#467 Re: Policija
ako je tema policije i postavljena slika policajca iz doboja onda pricaj i o zakonu rs-a
a da smo pricali o tuzli bilo bi ok jel jer je fbih?
ajd pusti suplju i pusti se sad ovo je podforum sarajevo itd
a izmedju ostalog nema podforuma bosna ukupno nego regije tako da tema policija se odnosi na sve
ili cemo za svaku regiju posebno istu temu?
a da smo pricali o tuzli bilo bi ok jel jer je fbih?
ajd pusti suplju i pusti se sad ovo je podforum sarajevo itd
a izmedju ostalog nema podforuma bosna ukupno nego regije tako da tema policija se odnosi na sve
ili cemo za svaku regiju posebno istu temu?
- Ady88
#468 Re: Policija
starii wrote:ovo bi se vrlo lako moglo primjeniti na fotografisanje kamerama dok vozis...niko nije dao saglasnost da ga se slika za vrijeme voznje..jednom mi je sestra, koja je pravnik, pricala da ni te kamere nisu zakonski dobro podkrepljene...Haris.ba wrote:Neovlašceno fotografisanje
Clan 175.
-------------------
sreca ne vozim puno,a imam i dvije vozacke
U Svicarskoj su zabranili slikanje prednje strane vozila kad nacini prekrsaj, zalili se ljudi jer su im na kucnu adresu dolazile slike sa nepoznatim osobama u autu i bilo je dosta svada izmedu partnera
Text nije 100% provjeren, tako sam cuo, ali sigurno bi i kod nas mogli ukinuti slikanje s prednje strane, tako da mozes dati tudu vozacku ukoliko nacinis prekrsaj
- GoldenBoy89
#469 Re: Policija
na granicnoj sluzbi zaustavi tam mog strica (iz kanade dosao) i kaze skreni desno... cekaju oni, cekaju... kad im najzad pridje...pogleda njegov pasos, pa kaze : Znate mi smo *nauvikli* da kad neko dode iz ovakve zemlje da nas pocasti... i striko izvadi 20 dolara da mu da... kaze on ne ne ne tu su kamere hajde vamo gdje ih nema...
ili iz slo ovi kad su dolazili isto tako na granicnoj... kaze skreni desno... pregledase oni i vidjeli par salami u gepeku kaze: *vidim imate vi njih dosta dajte meni jednu da ponesem svojoj djeci* !
bruka sramota... ili kad te zaustavi gleda sta ce ti naci da te kazni i ceka da kazes evo 20 km da idem...
dok to ne sprijecimo nema drzavi napredka....
ili iz slo ovi kad su dolazili isto tako na granicnoj... kaze skreni desno... pregledase oni i vidjeli par salami u gepeku kaze: *vidim imate vi njih dosta dajte meni jednu da ponesem svojoj djeci* !
bruka sramota... ili kad te zaustavi gleda sta ce ti naci da te kazni i ceka da kazes evo 20 km da idem...
- cappy_tempo
#470 Re: Policija
ljudi postujte zakone i nemojte se parkirati gdje ne treba jer onda nasa draga policija nece imat gdje se uvalit i sjebat pjesake.ako se sjecate slika na sa-xu kako policija pise kazne za prelazak na crveno kod bbi-a i tamo u pozadini se vidi auto parkirano ispred onog frizerskog salona,eh ja maloprije tamo kad policijsko auto na istom mjestu parkirano,pa opletem prema kosevu alipasinom i sad na vrhu gore gdje se desno ide prema stadionu na prosirenju stala patrola tacnije na trotoar se popeli i postavili radar i ja na biciklu morao na cestu da bi zaobisao debile.cudi me sto vojnom helikopteru nije naplatio kaznu jer je prebrzo isao dok se spustao prema bolnici...
-
high_volume
#471 Re: Policija
Napretka neće biti sve dok ti ili takvi koji doživljavaju slične radnje javno ne prijave policijsku iznudu.GoldenBoy89 wrote:na granicnoj sluzbi zaustavi tam mog strica (iz kanade dosao) i kaze skreni desno... cekaju oni, cekaju... kad im najzad pridje...pogleda njegov pasos, pa kaze : Znate mi smo *nauvikli* da kad neko dode iz ovakve zemlje da nas pocasti... i striko izvadi 20 dolara da mu da... kaze on ne ne ne tu su kamere hajde vamo gdje ih nema...
Do tada - ja ti neću vjerovati i otvoreno ću ti reći da lažeš! Šta više, vjerujem da si ti i takvi prije spremni da policiji na granici date neku jadnu i mizernu marku samo da bi vam policajac ili carinik progledali kroz prste i propustili vaša puna vozila raznom robom za koju niste spremni platiti carinu i PDV koje se svakako unose u budžet države...
Raznoraznog lažnog patriotizma mi je preko glave, a posebno navika izbjegavanja plaćanja obaveza prema vlastitoj državi ...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#472 Re: Policija
ja sam prestao vjerovati u ova internet pisanja o korupciji...
-
maxell_sarajevo
#473 Re: Policija
Dijasporci su i treba im uzimati.GoldenBoy89 wrote:na granicnoj sluzbi zaustavi tam mog strica (iz kanade dosao) i kaze skreni desno... cekaju oni, cekaju... kad im najzad pridje...pogleda njegov pasos, pa kaze : Znate mi smo *nauvikli* da kad neko dode iz ovakve zemlje da nas pocasti... i striko izvadi 20 dolara da mu da... kaze on ne ne ne tu su kamere hajde vamo gdje ih nema...
- GoldenBoy89
#474 Re: Policija
ahhaha e da trebao ga je prijaviti... ali et hajde on je strani drzavljanin boli njega K za BiH dode ovdje u 5 god 1 i... mi smo ti koji trebaju ovdije da uvodimo red... svako prica ovako onako... tamo u drugoj drzavi zbog mizorne stvari izlaze na proteste a mi cutimo...bit ce toga dok ne prekipi narodu sta rade ovdije od nase drzave....
a uistinu nisam takav stvarno da bih ja dao...
na faxu mogu sebi srediti ispit koji god hocu, ne zelim to jer hocu znanje i treba da se namucis...niti prepisivam jer ja to ne zelim... samo me nakad uhvati muka i huja da bih svima J...M.... jer onaj dode prepise i polozzi a ja ko konj kod kuce ucim i J... se
ali docice vrijeme kad ce se to promjeniti da neces moci to da radis samo to treba docekati...najvazniji je problem korupcije u bih i to se prvo treba promjenuti onda ce sve biti bolje do tad nece nista biti od nas i pisat ce mo ovako po forumima....
odi ti u svabiju pa pokusaj dati tamo policajcu 100E zato sto si prekrsio zakon ahahhahha sjebat ce te i dat ce ti 1000 e kazne i zatvora i jos svasta nesto...
za ove hajvane sto piju i ubijaju druge oko sebe treba oduzeti vozacku dozivotno...
cast pojedincima imam dosta policajcima koji dobro rade svoj posao ali ovi ih drugi j....
ja cim sam polozio bio dobio sam kaznu 200 km i 2 boda mislim... isao duplo preko ogranicenja... od tad ama bas stvarno se drzim oznaka... ako pise 40 idem 50, ako je 50 idem 60 tu negdje variram nikada da idem preko...
10 je dopusteno 
a uistinu nisam takav stvarno da bih ja dao...
na faxu mogu sebi srediti ispit koji god hocu, ne zelim to jer hocu znanje i treba da se namucis...niti prepisivam jer ja to ne zelim... samo me nakad uhvati muka i huja da bih svima J...M.... jer onaj dode prepise i polozzi a ja ko konj kod kuce ucim i J... se
odi ti u svabiju pa pokusaj dati tamo policajcu 100E zato sto si prekrsio zakon ahahhahha sjebat ce te i dat ce ti 1000 e kazne i zatvora i jos svasta nesto...
za ove hajvane sto piju i ubijaju druge oko sebe treba oduzeti vozacku dozivotno...
cast pojedincima imam dosta policajcima koji dobro rade svoj posao ali ovi ih drugi j....
ja cim sam polozio bio dobio sam kaznu 200 km i 2 boda mislim... isao duplo preko ogranicenja... od tad ama bas stvarno se drzim oznaka... ako pise 40 idem 50, ako je 50 idem 60 tu negdje variram nikada da idem preko...
- cappy_tempo
#475 Re: Policija
ja sad na jablanickom jezeru i blizu nacelnik policije u konjicu ima vikendicu i dolazi policijski gliser beze nesta kratko i vrati se prema konjicu,nakon 2h opet dolazi pokupi lik familije,raje sta li vec i odose se vozat po jezeru i kad ih je vratio valjda se vozac sjetio da taj gliser nije njegov nego kantonalni pa ga vratio u garazu...eto gdje nase pare idu i onda jos oni dodju i kazu kako im je tesko