Izgleda da su u toj komisiji pravnici sa znanjem kao i ti. Nista cudno!adoking wrote:Pa naravno da ce ti odgovoriti pozitivno jer se kao uslov postavlja samo radno iskustvo na pravnim poslovima. Nebitno je po kom osnovu je ostvaren taj rad.
Nedavno si i citirala zakon u kojem sve to pise, a ovi "pravnici" su se toliko zabrinuli oko nekih drugih, manje bitnih stvari, a ne norme koja je tako jasno odredjena da ne moze biti jasnije
Sad se baci na ucenje i ako ti sta treba oko polaganja ispita na drzavnom nivou javi se.
Pravosudni ispit
-
hladan.preminger
#451 Re: Pravosudni ispit
-
adoking
#452 Re: Pravosudni ispit
A ti si neki profesor ili sta?
Nebitno je koliko neko ima znanje ili nema, bitna je samo primjena onoga sto pise i sto je vazece. A to je nesto sto se zove primjena prava, bez obzira kako ono naopako bilo napisano.
U konkretnom slucaju je data mogucnost, od strane zakonodavca, mladim ljudima da pristupe polaganju pravosudnog ispita cim napune dvije godine radnog iskustva na pravnim poslovima po bilo kom osnovu (pa makar i po osnovu volontiranja ili tog famoznog ugovora o djelu). Ja ne kazem da je taj sistem idealan, ali je takav kakav je, i sve dok se zakon ne izmijeni on ce se tako primjenjivati.
A da li ti znas vise od mene ili od ljudi koji su zaduzeni za pravosudni ispit, to nije tema danasnje emisije pa ne bih o tome.
Lijep pozdrav
Nebitno je koliko neko ima znanje ili nema, bitna je samo primjena onoga sto pise i sto je vazece. A to je nesto sto se zove primjena prava, bez obzira kako ono naopako bilo napisano.
U konkretnom slucaju je data mogucnost, od strane zakonodavca, mladim ljudima da pristupe polaganju pravosudnog ispita cim napune dvije godine radnog iskustva na pravnim poslovima po bilo kom osnovu (pa makar i po osnovu volontiranja ili tog famoznog ugovora o djelu). Ja ne kazem da je taj sistem idealan, ali je takav kakav je, i sve dok se zakon ne izmijeni on ce se tako primjenjivati.
A da li ti znas vise od mene ili od ljudi koji su zaduzeni za pravosudni ispit, to nije tema danasnje emisije pa ne bih o tome.
Lijep pozdrav
-
hladan.preminger
#453 Re: Pravosudni ispit
Radno iskutvo se ne može steći po osnovu ugovora o djelu, ali na volontiranja moze. To je jasno k'o dan. To ko ne zna pada i kod Jasminke i Abedina.adoking wrote:A ti si neki profesor ili sta?
Lijep pozdrav
Ali da ne razglabamo dalje, meni je drago sto ljudi mogu polagati pravosudni. I ja ga spremam.
-
adoking
#454 Re: Pravosudni ispit
Dalo bi se o ovome raspravljati i volio bih, posto vidim da nisi neki supljak, ali nije pravo mjesto 
Sretno ti s pravosudnim i ako mogu sta pomoci, stojim na raspolaganju sa svojim skromnim znanjem.
Zivio
Sretno ti s pravosudnim i ako mogu sta pomoci, stojim na raspolaganju sa svojim skromnim znanjem.
Zivio
-
hladan.preminger
#455 Re: Pravosudni ispit
Kakvi sve supljaka ima po sudovima i rade ko sudije i strucni saradnici, to je za plakati. Cega sam se svega nagledao i naslusao na rocistima.žadoking wrote:Dalo bi se o ovome raspravljati i volio bih, posto vidim da nisi neki supljak, ali nije pravo mjesto
Zivio
Hvala. Javim ako bude potrebno.
Sve najbolje!
-
biscankabl
#456 Re: Pravosudni ispit
Ne znam kako vi, ali ja sam se tako ulijenila...a steta, bila se bas fino zagrijala...
prikupila svu mogucu i nemogucu literaturu, presla krivicno materijalno nekoliko puta da sve lijepo "sjedne na svoje mjesto", uhvatila se procesnog i tu se prica zaustavlja
prikupila svu mogucu i nemogucu literaturu, presla krivicno materijalno nekoliko puta da sve lijepo "sjedne na svoje mjesto", uhvatila se procesnog i tu se prica zaustavlja
-
hladan.preminger
#457 Re: Pravosudni ispit
Ma đe ćeš ljeti učiti.biscankabl wrote:Ne znam kako vi, ali ja sam se tako ulijenila...a steta, bila se bas fino zagrijala...
-
zepceDE
#458 Re: Pravosudni ispit
i ja ću na jesen početi pripremati, ako ima tko kakve litreture, dobro bi doslo 
-
zvrk
#459 Re: Pravosudni ispit
cujem da se ima zagovaraca izmjene nacina polaganja pravosudnog....
kazu, ovaj ej previse lagan
kazu, ovaj ej previse lagan
-
zvrk
#460 Re: Pravosudni ispit
prirucnici na drzavnom nivou -- sve tadic: radno upravno i privredno
s tim da je privreda vec izdala drugo izdanje jer je prvi prirucnik izisao sa starim propisima iz oblasti intelektualnog vlasnistva pa je vec u vrijeme izlaska bio zastario
sve imam, samo mi mrsko uciti ....
s tim da je privreda vec izdala drugo izdanje jer je prvi prirucnik izisao sa starim propisima iz oblasti intelektualnog vlasnistva pa je vec u vrijeme izlaska bio zastario
sve imam, samo mi mrsko uciti ....
-
zepceDE
#461 Re: Pravosudni ispit
ako imaš nešto u e. formi jel se može dobiti? 
-
four
#462 Re: Pravosudni ispit
jel mozes navesti cijene ovih prirucnika obzirom da na stranici sluzbenog lista nisu postavljene?zvrk wrote:prirucnici na drzavnom nivou -- sve tadic: radno upravno i privredno
-
zvrk
#463 Re: Pravosudni ispit
prvo izdanje - svaki 40 KM
koliko se mogu sjetiti ,jer je kolega bio kupio
koliko se mogu sjetiti ,jer je kolega bio kupio
-
zvrk
#464 Re: Pravosudni ispit
valjda mi nece modovi obrisati poruku
ako neko zeli kupiti plave komentare zpp-a za 30 KM (2005)-javite se
ako neko zeli kupiti plave komentare zpp-a za 30 KM (2005)-javite se
-
pravnicAM
#465 Re: Pravosudni ispit
znam da je USTAVNI SISTEM I ORGANIZACIJA PRAVOSUĐA U BIH (Mato Tadić) 35 KM,four wrote:jel mozes navesti cijene ovih prirucnika obzirom da na stranici sluzbenog lista nisu postavljene?zvrk wrote:prirucnici na drzavnom nivou -- sve tadic: radno upravno i privredno
a i mene zanimaju cjene ostala 2 priručnika
-
pravnicAM
#466 Re: Pravosudni ispit
a zanima me da li ima priručnik za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH....
znam da je trebao biti objavljen,a nešto ne znam i da li je....
nešto kontam dok sav materijal isprintam dodje mi na isto da kupim priručnik (ako je cjena i dalje 200 KM)
pa eto ako neko ima nekih informacija
hvala
znam da je trebao biti objavljen,a nešto ne znam i da li je....
nešto kontam dok sav materijal isprintam dodje mi na isto da kupim priručnik (ako je cjena i dalje 200 KM)
pa eto ako neko ima nekih informacija
hvala
-
adoking
#467 Re: Pravosudni ispit
Ne postoji priručnik za polaganje pravosudnog ispita na državnom nivou, koji obrađuje sve oblasti koje se polažu. Postoje samo tri zasebna "priručnika" koje je napisao Mato Tadić: Privredno pravo, Upravno i radno pravo i Ustavni sistem i organizacija pravosuđa u BiH. Ostale oblasti se spremaju iz zakona i podzakonskih akata.
Navedeni priručnici se mogu kupiti u prostorijama JP NIO "Službeni list BiH".
-
burner
#468 Re: Pravosudni ispit
Mogu li se navedeni prirucnici kupiti negdje drugo osim u "JP NIO "Službeni list BiH" i postoje li isti prirucnici za federalni nivo? Posto nisam iz Sarajeva, gdje se nalazi "JP NIO "Službeni list BiH"?? hvalaadoking wrote:Ne postoji priručnik za polaganje pravosudnog ispita na državnom nivou, koji obrađuje sve oblasti koje se polažu. Postoje samo tri zasebna "priručnika" koje je napisao Mato Tadić: Privredno pravo, Upravno i radno pravo i Ustavni sistem i organizacija pravosuđa u BiH. Ostale oblasti se spremaju iz zakona i podzakonskih akata.
-
pravnicAM
#469 Re: Pravosudni ispit
adoking hvala na informacijamaadoking wrote:Ne postoji priručnik za polaganje pravosudnog ispita na državnom nivou, koji obrađuje sve oblasti koje se polažu. Postoje samo tri zasebna "priručnika" koje je napisao Mato Tadić: Privredno pravo, Upravno i radno pravo i Ustavni sistem i organizacija pravosuđa u BiH. Ostale oblasti se spremaju iz zakona i podzakonskih akata.
-
pravnicAM
#470 Re: Pravosudni ispit
ako ti išta znači naziv ulice, onda evo adresa ( nisam ni ja iz Sa. pa ne znam ti objasniti lokaciju) , no raspitaću se, planiram svakako kupiti te priručnikeburner wrote:Mogu li se navedeni prirucnici kupiti negdje drugo osim u "JP NIO "Službeni list BiH" i postoje li isti prirucnici za federalni nivo? Posto nisam iz Sarajeva, gdje se nalazi "JP NIO "Službeni list BiH"?? hvalaadoking wrote:Ne postoji priručnik za polaganje pravosudnog ispita na državnom nivou, koji obrađuje sve oblasti koje se polažu. Postoje samo tri zasebna "priručnika" koje je napisao Mato Tadić: Privredno pravo, Upravno i radno pravo i Ustavni sistem i organizacija pravosuđa u BiH. Ostale oblasti se spremaju iz zakona i podzakonskih akata.
Kontakt podaci za kupovinu i narudžbu priručnika:
JP NIO „Službeni list BiH“
Džemala Bijedića 39/III
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
tel/fax: +387 33 72 20 30
e-mail: [email protected]
web: www.sluzbenilist.ba
-
zvrk
#471 Re: Pravosudni ispit
lokacija sluzbenog lista je na Otoci
nova, velika, staklena zgrada sa fontanom ispred (na glavnoj raskrsnici - vidi se iz tramvaja
nova, velika, staklena zgrada sa fontanom ispred (na glavnoj raskrsnici - vidi se iz tramvaja
-
adoking
#472 Re: Pravosudni ispit
Priručnici se mogu kupiti isključivo u Službenom listu, a lokaciju je već zvrk objasnio/la 
Preko puta zgrade se nalaze s jedne strane TC Merkur, a s druge Dom zdravlja Kumrovec (ako vam to išta znači)
Preko puta zgrade se nalaze s jedne strane TC Merkur, a s druge Dom zdravlja Kumrovec (ako vam to išta znači)
-
pravnicAM
#473 Re: Pravosudni ispit
Adoking i zvrk hvala vam 
-
zepceDE
#475 Re: Pravosudni ispit
e sad kad bi netko na ovo pitanje odgovorio potvrdno bilo bi idealno,
jel tko ima te priručnike u PDF ili u nekom drugom elektronskom obliku
hehehe
jel tko ima te priručnike u PDF ili u nekom drugom elektronskom obliku