da li vas je strah od smrti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sarajevonekad

#451 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by sarajevonekad »

Neko je konačno izvukao i ovaj tabu na površinu...

ja sam lično doživio svoj prvi susret sa strahom od smrti prije skoro dvije decenije...tek što sam zakoračio u punoljetstvo...prije rata....

...jednostavno sam u datom trenutko pomislio: "Bože, pa mene jednog dana nema!...nestaću!....jednostavno me neće biti!!!...."

Bio je to jedan od najačih napada panike koji sam ikad doživio.

Te su se epizode ponavljale mnogo puta u mom životu ali moram priznati da me nisu natjerale da postanem religiozan u konvencionalnom smislu, tj. da počnem praktikovati obrede ( li obaveze, kako se uzme) neke određene religije...

Ne....nastavio sam vjerovati u Mir, Dobro(Dobrotu) i Pravdu, a ne u dogme, tj. aktivnosti koje su možda prvobitno i nastale kako bi služile svojoj svrsi-Miru , Dobroti i Pravdi ali su ih ljudi pretvorili u dogme....nešto što je postalo važnije od svoje svrhe....nešto što je postalo samo sebi svrha....

Ne ulazim u sud o tome koji od tih motiva za obavljanje religijskih obreda moralno opravdan a koji nije...nije na meni da sudim...znam samo da ne gledam na stvari dogmatski i normativno...bitan mi je učinak...tj. osobu cijenim po tome koliko Dobra čini...cijenim osobu po djelima....a ne zaboravimo da je i riječ djelo...

"Lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu, a ružna riječ je kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka"...

Upravo ta vjera u Mir, Dobro i Pravdu me održava u životu...kao što me je održavala u životu za vrijeme opsade mog rodnog grada-Sarajeva...

Ljudi kojima je stalo do Dobrote, Mira i Pravde i koji praktikuju ove vrline (a zapravo potrebe) su moje najveće nadahnuće, inspiracija i motivacija....

...a Mir, Dobrota i Pravda nisu uslovljeni ovom ili onom religijskom tradicijom.... vjerujem da su relgije i nastale u potrazi za Mirom, Dobrotom i Pravdom a ne obratno....

Kada napuste ovaj život, ljudi iza sebe ostavljaju potomke ali i djela, a način na koji će se ti ljudi pamtiti i koliko će se dugo pamtiti zavisiće upravo od dijela koja su iza sebe ostavili...

Neki ostave djela korisna čovječanstvu (revolucionarne izume - penicilin,avion,telefon,struja...), a neki ona koja mogu biti pogubna ako se nađu u pogrešnim rukama....

Drugi opet po svaku cijenu žele iza sebe ostaviti ime, pa makar i kao negativci (diktatori, tirani, imperijalisti-prijašnji i moderni...)...neki će i postati negativci samo da bi iza sebe ostavili sjećanje na njih...

...a najveći broj "običnih smrtnika" ( a za mene istinskih heroja) čini mi se možda će utjehu od straha od smrti naći u ostavljanju potomaka iza sebe...

Zato i postoji nešto što se zove "lik i djelo"....

Što se mene tiče, još uvijek bih bio najsretniji da iza sebe ostavim "djelo" a ne "lik" ( čitaj: promociju vlastitog imidža i popularnosti)... djelo koje bi bilo što korisnije što većem broju ljudi...ili potomke koji bi nastojali ispuniti tu misiju....

...djelo korisno što većem broju "običnih malih ljudi"..."običnih smrtnika"...a zapravo Heroja (obzirom na teret bivanja dosljednim Čestitosti koji nose na svojim ledjima i koji im ne da da postanu "neko i nešto" kroz oportunizam, ili uske lične interese) po meni samo po sebi sadrži Mir, Dobrotu i Pravdu, tri stuba funkcionalnosti života....

Kad nam je već dato da živimo, onda mi je oduvijek bilo logično da otklanjamo sve smetnje /prepreke životu.... a najveće koje ja primijetim su konflikt, zloba i nepravda-dakle oni antonimi Mira, Dobrote i Pravde....

Meni je već od ovog što sam podijelio sa vama lakše, a bio bih sretan da je i još nekom e lakše...

Nek su sa vama Mir, Dobrota i Pravda

s.

ragib wrote:procitah jedan poucan tekst pa rekoh da podjelim sa vama

STRAH OD SMRTI
Aida Begić Zubčević

Covjek moze biti najtvrdokorniji nevjernik, all niko nije ravnodusan pred izvjesnoscu smrti. Neki to racionaliziraju, pa kazu da je poslije smrti nista, da je to kao cvrst san u kojem ne sanjas. Neko se nada da ce se nakon smrti ponovo roditi kao medvjed, kornjaca ili nesto slicno. Ali, ma sta mislili i cemu se nadali, cinjenica da ce jednog dana (i to ne znajuci kojeg) dozivjeti trenutak umiranja ih sigurno ne ostavlja ravnodusnim.
Najgora tipa su oni koji kazu da im je svejedno kad ce se to desiti i da se ne plase. Takvi sigurno sebe pre¬vise vole da bi uopce ozbiljno i razmisljali o tome da ih jednog dana nece biti na Planeti.
Ako se covjek istinski zadubi u razmisljanje o cinjenici da ce ovaj svijet jednog dana sasvim lijepo funkcionirati i bez njega, vidjet ce koliko ima visoko misljenje o sebi. Prvi izgovor o njegovoj neophodnosti u ovom svijetu je porodica. On treba zeni, pa djeci, pa roditeljima. Eto, ko on bi i umro, al ne moze zbog njih. Drugi izgovor tice se šire zajednice i njene dobrobiti. Svijet je pun losih ljudi i, u odnosu na njih, on je Jos i debar! Hajd, on bi i umro, al ce okolina ostati bez Jos jednog dobrog covjeka i, malo po malo, svijet ce preplaviti zlikovci. Znaci, nije njemu zbog njega, vec sto zeli doprinijeti zajednici. Kako god, on je toliko bitan i vazan da ce dunjaluk propasti bez njega. lako se njemu umire, to nije dobro zbog Planete!
Ponekad me veseli da ljudima pomenem smrt. Valjda to radim iz cistog bezobrazluka i sopstvenog straha koji zelim da predje i na njih. Ali, stvarno me veseli kad im se na licu pojavi blijedilo i panika. K'o da sam spomenula nesto sto moze ,,strefiti" svakoga, samo ne njih! Ma i ako ih strefi, to sigurno nece biti u narednih petsto-sesto godina, a do tada ce se vec smisliti lijek protiv umiranja.
Ima jedan sjajan test za smrt - pisanje oporuke. Ako probate to uraditi, a ja jesam jednom, vidjet cete kako vam se ubrzo javlja fizicka reakcija u vidu drhtanja ruke, gusenja i slicnih simptoma. Ja sam krenula pisati, ono k'o iz filmova- Oporucujem zdrave pameti... - i plakala. Plakala sam nad sobom i svojom smrti. To je mozda bio jedan od najpateticnijih trenutaka u mom zivotu. lako znam da bi svako ko ima sta oporuciti morao ostaviti pisani trag o tome, nisam vise nikada pokusala,
Neki ljudi se pomjeraju s mjesta pri samoj pomeni rijeci ,,smrt". Jedna nana je, izgovarajuci dovu pred spavanje, govorila: ,,Ako ustanem, elhamdulillah, a ako ONO eshedu en La ilahe illallah..."
Razmisljanje o smrti definitivno meksa srce, Bar na trenutak. A njena izvjesnost bi trebala da ljude tjera da budu sto bolji. Neke tjera da rade, grade i ulazu u druge ljude. To je zaista vrijedna investicija; nije vjecna, ali ima efekta dok postoji svijet.
Medutim, ponekad mi se cini da bas izvjesnost smrti neke ljude tjera da budu Jos gori. Pa onda cujete ona banalna opravdanja, tipa Jedi i piji jedan je zivot! Spavaj s kim stignes! Ubijaj, jer svakako ce taj kojeg ubijes umrijeti prije ili kasnije! Valjda je strah od vlastite smrti kod takvih toliko jak da ih tjera da doslovno protrace i ovaj i onaj zivot. Ili im je sumnja u vjecni zivot toliko velika, da bas hoce da prkose. Ne bih im bila u kozi.
Vjernik zna da smrt nije kraj. Ta cinjenica ga i tjesi i plasi. Tjesi ga jer zivot ima smisla i to je velicanstven dar. A plasi ga, jer zna da se moze dogoditi da se ne uspije kandidirati za dzenetske blagodati vjecnog zivota. Ustvari, plasi ga sama pomisao da bi vjecnost mogao, ne daj Boze, provesti u stahoti i mukama.
Dok god postoji strah od smrti, dotle znamo da smo zivi i da Jos ima nade da budemo bolji nego sto jesmo. A da uvijek moze i mora bolje, podsjete me rijeci jed¬nog od velikana koji je na samrti zalio sto nije Jos bo¬lje robovao Gospodaru svih svjetova. E, kad je njemu onako divnom i potpunom bilo zao, mozes misliti kako ce nama biti. •
Bebelo

#452 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Bebelo »

muftija wrote:
Bebelo wrote:
muftija wrote:Cini mi se ko da su svi posli krivim smijerom, niko ne prati temu. :? :run:
Pratim ja. :D
Evo da se vratimo...svaki covjek se - normalno je - plaši smrti. Ali ako znaš šta je smrt, da je to u stvari preseljenje, i kad znaš šta te čeka poslije, onda je lakše jer na ovom svijetu možeš mnogo toga uraditi po tom pitanju...da se pripremiš...
U neku ruku se slazem s tobom, ma da ipak mislim da niko ne zna sa sigurnoscu sta ga tamo ceka.
Ali kazu da vjernik izmedzu nade i straha kao sto ptica lebdi izmedzu dva krila, ako se jedno krilo slomi ptica pada, to isto vazi i za vjernika, ako izgubi jedno od ovo dvoje (nadu ili strah) jednostavno pada.
Ja se apsolutno slažem s tobom, tj. dijelim mišljenje.
Da nisam vjernik, zivot na Zemlji mi ne bi imao smisla.
Bebelo

#453 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Bebelo »

radiša wrote:
Bebelo wrote:
muftija wrote:Cini mi se ko da su svi posli krivim smijerom, niko ne prati temu. :? :run:
svaki covjek se - normalno je - plaši smrti. Ali ako znaš šta je smrt, da je to u stvari preseljenje, i kad znaš šta te čeka poslije, onda je lakše jer na ovom svijetu možeš mnogo toga uraditi po tom pitanju...da se pripremiš...
Ja se smrti uopste ne plasim.Mislim da posle ovog sveta nema dalje.
Onda ti mora da zivis k'o zivotinja. Jedini cilj ti je da se najedes, napijes i uzivas. :P :D Peace ;)
Bebelo

#454 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Bebelo »

mini2 wrote:
Bebelo wrote:
Pratim ja. :D
Evo da se vratimo...svaki covjek se - normalno je - plaši smrti. Ali ako znaš šta je smrt, da je to u stvari preseljenje, i kad znaš šta te čeka poslije, onda je lakše jer na ovom svijetu možeš mnogo toga uraditi po tom pitanju...da se pripremiš...
:lol: a ti sigurna da ćeš se negdje preseliti? kako se pripremaš za to preseljenje? :mrgreen: mogla bih i ja
Potpuno sigurna. :D
A kako se pripremam - samo pazim šta radim. =) ;)
mini2

#455 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by mini2 »

ako još samo ovo mogu pitati, na koje se mjesto seliš kad si već upućena
Bebelo

#456 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Bebelo »

mini2 wrote:ako još samo ovo mogu pitati, na koje se mjesto seliš kad si već upućena
Rekoh ti da sam sigurna da selim, al' ne rekoh da znam i gdje. :D
Imam dvije opcije, jednoj se nadam, drugu bih da zaobiđem u širokom luku. :D U skladu s tim, kao što već rekoh, pazim šta radim. ;)
harač

#457 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by harač »

Bebelo wrote:
mini2 wrote:ako još samo ovo mogu pitati, na koje se mjesto seliš kad si već upućena
Imam dvije opcije, jednoj se nadam, drugu bih da zaobiđem u širokom luku. :D U skladu s tim, kao što već rekoh, pazim šta radim. ;)
znači, dok nada traje dobri smo. kad prestane punimo crne hronike :D
Bebelo

#458 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Bebelo »

harač wrote:
Bebelo wrote:
znači, dok nada traje dobri smo. kad prestane punimo crne hronike :D
Maloprije ovaj 'muftija' lijepo napisa; treba lebdjeti između nade i straha...nedostatak i jednog i drugog - ne valja.
A prije ce biti da kad iščezne strah, pune se crne hronike...
vodoprovodčik

#459 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by vodoprovodčik »

Bebelo wrote:
radiša wrote:
Bebelo wrote: svaki covjek se - normalno je - plaši smrti. Ali ako znaš šta je smrt, da je to u stvari preseljenje, i kad znaš šta te čeka poslije, onda je lakše jer na ovom svijetu možeš mnogo toga uraditi po tom pitanju...da se pripremiš...
Ja se smrti uopste ne plasim.Mislim da posle ovog sveta nema dalje.
Onda ti mora da zivis k'o zivotinja. Jedini cilj ti je da se najedes, napijes i uzivas. :P :D Peace ;)
ccc. tipičan vjernički stereotip. slično k'o kod dostojevskog, ako nema boga, nema ni morala.
Bebelo

#460 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Bebelo »

Onda ti mora da zivis k'o zivotinja. Jedini cilj ti je da se najedes, napijes i uzivas. :P :D Peace ;)[/quote]
ccc. tipičan vjernički stereotip. slično k'o kod dostojevskog, ako nema boga, nema ni morala.[/quote]

Ponosni vjernik! :D
Ali nemoj mi stavljati riječi u usta...prema tome što si napisao/la, ja smatram da ateisti nisu moralni. :-? :-?
muftija

#461 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by muftija »

Da ne pametujem previse, preporucujem ovaj video da vidimo sta nauka kaze, budi te malo strplivi pa odgledajte do kraja svih osam dijelova, pa onda razmislite jeli smrt kraj i jeli vas strah smrti.
http://www.youtube.com/watch?v=rCZB2eMNpmk
Obskurni

#462 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

Budem sutra pogledao :D
ellec

#463 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ellec »

Here we go again. :lol:
Bebelo wrote: Ponosni vjernik! :D
Ali nemoj mi stavljati riječi u usta...prema tome što si napisao/la, ja smatram da ateisti nisu moralni. :-? :-?
Onda vjeru zadrzi sa sebe kao licnu stvar. Nereligiozna drustva su itekako moralnija i naprednija od religioznih, bila je vec rasprava, ali je stastika dala zadnju rijec. - http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Pea ... x_rankings
muftija wrote:Da ne pametujem previse, preporucujem ovaj video da vidimo sta nauka kaze, budi te malo strplivi pa odgledajte do kraja svih osam dijelova, pa onda razmislite jeli smrt kraj i jeli vas strah smrti.
Nemoj vise pametovati, ali ni davati nam takve linkove koji veze nemaju sa naukom, ponovo Harun Jahja. :-)
Mr. Brightside

#464 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Mr. Brightside »

@ellec nemoj to raditi :)
ellec

#465 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ellec »

Mr. Brightside wrote:@ellec nemoj to raditi :)
Nema druge. :)
Obskurni

#466 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

Ne znam odakle crpiš tu nevjerovatnu mržnju prema svakoj religiji, li stvarno smiri sa agresivnoscu u raspravama.
No što se tice videa, naucni dokazi o zivotu poslije smrti ?
Mislim ono :dance:
Last edited by Obskurni on 10/02/2012 00:37, edited 1 time in total.
Mr. Brightside

#467 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Mr. Brightside »

ellec wrote:
Mr. Brightside wrote:@ellec nemoj to raditi :)
Nema druge. :)
ima, procitaj ponovo sta je @bebelo napisala i obrati paznju na "prema tome..."
a i niko te ne tjera da gledas klipove koje drugi postave :)

kasno je :zjev: :run:
harač

#468 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by harač »

baš hoću da kažem da naslov obećava :D

komentari su još bolji... debate o transupstancijaciji :lol: joj ovih kršćanskih trolova na ove "naučne" teme
ellec

#469 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ellec »

Obskurni wrote:Ne znam odakle crpiš tu nevjerovatnu mržnju prema svakoj religiji, li stvarno smiri sa agresivnoscu u raspravama.
No što se tice videa, naucni dokazi o zivotu poslije smrti ?
Mislim ono :dance:
Da ja nesto izmisljam ili lazem onda bi bila mrznja, jednostavno ih informisem pravilnim informacijama. :)
Obskurni

#470 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

Ma dobro to, ali ton ubija u pojam jednostavno :D
NIN

#471 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by NIN »

Bebelo wrote:Ali nemoj mi stavljati riječi u usta...prema tome što si napisao/la, ja smatram da ateisti nisu moralni. :-? :-?

Banned user for reason “Vrijedjanje pucanstva”
» Bebelo
dvije hefte

Jos jednu ovakvu i trajni ti je! :wink:
ellec

#472 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ellec »

Obskurni wrote:Ma dobro to, ali ton ubija u pojam jednostavno :D
Mene npr. ubija u pojam kad neko govori za Jahju da je naucnik i koristi njegovu literaturu, sto bi rekli, kosa mi se dize na glavi. :mrgreen:
talić

#473 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by talić »

muftija wrote:Da ne pametujem previse, preporucujem ovaj video da vidimo sta nauka kaze, budi te malo strplivi pa odgledajte do kraja svih osam dijelova, pa onda razmislite jeli smrt kraj i jeli vas strah smrti.
u ovom videu se iznosi bezbroj neistina i ništa drugo.
- Svemir iz ničeg ?
Nauka to nije nikad rekla, nauka tvrdi da je masa konstanta. Prije par dana sam gledao neki noviji dokumentarac u kojem pojedini naučnici ne isključuju postojanje bezbroj svemira sličnih našem.
- Nebo isto što i Svemir ?
To bi bilo kao da kažem: "Kad sam rekao potok, mislio sam na okean"!
- U kuranu stoji da sunce i mjesec plove.
Ko god pogleda u nebo vidi da se u toku 24 sata položaj sunca i mjeseca mjenjaju, dakle i pećinski čovjek je primjetio da sunce, mjesec i zvjezde plove.
Da ne idem dalje. Molim te samo mi navedi gdje se konkretno i nedvosmisleno govori o npr. Americi kao kontinentu, o Arktiku, Australiji, gdje se govori o naučnim dostignućima današnjice, o avionu, atomskoj bombi, drugom svjetskom ratu. Bilo šta ali konkretno a ne da me uvjeravaš da je pisac time što je napisao htjeo reći ovo ili ono.
HAVANA

#474 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by HAVANA »

Ko pobjedi strah taj je i tigru opasan protivnik. :oops: Image
bambuelo

#475 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by bambuelo »

Mene vise strah od zivota kada pogledam gdje zivim :oops:
Locked