Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nino90

#451 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by nino90 »

a kako stoje te stvari s ovim nasim mislim na velicine
je li L i XL na ovim stranicam isto ko ovo sto kod nas ima L i XL ili ima razlika?
Globus

#452 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Pa na ebay uglavnom kod svakog prodavca imas spisak velicina i dimenzije te velicine .. mjere ... u cm .. mislim da i na stranicama ima isto tako ..
1987vendetta

#453 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by 1987vendetta »

Prvi put je stizalo preko poste, drugi put preko DHL-a.. Mislim da je u tome razlika.. :D
Globus

#454 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Mislis da preko dhl.a ne pregleda carina ? :oops: :lol:
alica.k

#455 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

globus, mos se smijat kolko hoces ali i ja imam isto iskustvo. preko ups i dhl nikad nisam platila carinu, dok me posta i fedex dobro nekad znaju kostat.
vozač

#456 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by vozač »

ima li neko da mi pojasni proceduru narudžbe farmerki iz amerike, postoje li neke finte za eventualno izbjegavanje carine i pdv-a, neka finta sa količinom naručene robe, cijenom robe i slično. ne mogu sad čitati sve ove stranice, pa ako neko može da me posavjetuje, ko totalnog laika naravno, ako nije prezahtjevno
hvala
Globus

#457 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

alica.k wrote:globus, mos se smijat kolko hoces ali i ja imam isto iskustvo. preko ups i dhl nikad nisam platila carinu, dok me posta i fedex dobro nekad znaju kostat.
:oops: :x I ako roba prelazi onih recimo magicnih 200 KM ?
alex_cyber

#458 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alex_cyber »

eh ovako pošto se ne snalazim baš dobro s ovim stvarima interesuje me :
Ok svi smo čuli za L*O*C*K*E*R*Z :run: i oni tamo daju priliku da uzmeš neke tehničke uređaje
lično sam imao priliku da uzmem neke od ovih uređaja ali nisam to učinio iz razloga carina pdv
ljudi stalno pričaju joj dobro je to ali je carina problem to je skupo preko carine i ovako i onako
pa me interesuje , pošto svi proizvodi dolaze naznačeni kao gift i s plaćenom poštarinom (neznam je li DHL ili Fedex ili UPS u svau zemlju druga firma dovlači ali mislim da je fedex) koliki su njihovi porezi i carina , gledao sam na sajtu tamo neki pdf sa stopama carine ali nikako nemogu da se snađem :-) pa ako može pomoć
evo nekih proizvoda :
MacBook Pro 13-inch - Aluminum
MacBook 13-inch
New iPod Touch 64GB
New iPod Touch 32GB
New iPod Touch 8GB
Apple Magic Mouse
New iPod 16 GB Nano
4GB Shuffle
Xbox 360 Game System Elite
PS3 Game System - 250 GB
PSP GO
DSi Game System
Wii Sports with Console
i igrice za ove konzole i pc
nadam se da će te mi pomoći hvala
alica.k

#459 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

Globus wrote:
alica.k wrote:globus, mos se smijat kolko hoces ali i ja imam isto iskustvo. preko ups i dhl nikad nisam platila carinu, dok me posta i fedex dobro nekad znaju kostat.
:oops: :x I ako roba prelazi onih recimo magicnih 200 KM ?
da. narucile prijateljica i ja kolektivno sa victoria's secret, blizu 700KM sa dostavom.

dok su mi u posti na nesto od 36KM naplatili carinu i pdv i taxu i otvaranje sve skupa oko 50KM.
u fedexu debili su umjesto HK dolara racunali americke pa mi je carina na nesto od 600KM bila blizu 1500KM. kad me nije strefio srcani. sreca pa sam se brzo sabrala i rekla im da provjere da ne pise HKD.
djapac

#460 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by djapac »

globus kakva su ti iskustva sa prodirectsoccerom, citao sam da si narucivao preko njih, poslao sam ti i privatnu poruku.... hvala
Globus

#461 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Nisi poslo privatnu poruku :D A sa prodirecta sam narucio 18.og ja mislim ... mislim da je stiglo za 2 sedmice i nesto dana ... Narudzba je bila 188 funti ako se na varam .. ne znam .. sa postarinom uglavnom 420 KM ja mislim ... moro carine platit 160 KM .. Doso mi papir na vrata da je stiglo i to kolko moram platit .. otiso sljedeci dan i digo .. poplaco to sve prvo ... Ako te jos sta zanima pitaj ..
djapac

#462 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by djapac »

kako toliko puno carine, ja gledam neke kopacke 110eura su, znas li kako obracunavaju tu carinu i ima li neki iznos do kog se carina ne obracunava, gdje bi se to moglo provjeriti...
hvala
Globus

#463 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

djapac wrote:kako toliko puno carine, ja gledam neke kopacke 110eura su, znas li kako obracunavaju tu carinu i ima li neki iznos do kog se carina ne obracunava, gdje bi se to moglo provjeriti...
hvala
Naplate ti 10 % carine ... onda na taj iznos 17 % pdva ... i jos nekih taksi sitnica ... na tih tvojih 110 € ce uzet mozda oko 80 KM
Eborg

#464 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Može li mi neko hitno dati jedan odgovor?

Naime, želio bih kupiti jednu stvar preko Ebaya kojoj uskoro istječe vrijeme prodaje. Pošto je "Buy it now" listing zanima me da li moram odmah platiti ili to može sačekati do sutra? Platio bih Paypalom no trenutno nemam dovoljno novca na kartici. Dakle, ako odem na "Buy it now" sada moram li odmah platiti ili mogu i sutra?
alica.k

#465 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

osim ako ne pise da moras odmah platit (a to ti je kad kliknes buy it now i on te odma odvede da platis, inace ti ni ne da da kupis) imas dva-tri dana da platis (zavisi kako seller napise).
Eborg

#466 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Eborg »

Hvala na odgovoru ali ne mogu da vidim ništa dok se ne obavežem na kupnju. Ne bih da uletim bezveze i dobijem negativan feedback. Mislim, kupovao sam i ranije samo se ne mogu sjetiti da li je plaćanje odmah slijedeći korak ili se može platiti i naknadno kao kada je aukcija.
alica.k

#467 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ovako, inace kad kupujes na buy it now, pravila su ti ista kao i sa aukcijama. imas toliko i toliko dana da platis (obicno tri dana). medjutim, nekad seller hoce da mu se odma plati, i to ti pise odma pored buy it now znaka.
ako ti kliknes buy it now, i on hoce odma da se plati, tu se ustvari ne mozes obavezat na kupovinu, vec kad kliknes, ako odmah ne platis, isto ko da nisi ni kliknuo.
sad jasnije?

pokusavam ti naci primjer ali ne mogu nikako da nadjem. ali obicno pored Buy It Now pise "immediate payment required".
Globus

#468 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Ja sam jednom iso na buy it now i iso sam da platim odmah al nisam imo dovoljno na kartici ... nisam ni znao da nema konto da ima .. :D i napisem ovom od koga sam uzeo to da imam problema sa bankom pa da priceka .. i ja uvijek zaboravim uplatit .. i nakon 2 sedmice tek ovaj poslo da ce poslat neg. fb i ja odem uplatit i platim mu ...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#469 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by corolla02 »

Globus wrote:Ja sam jednom iso na buy it now i iso sam da platim odmah al nisam imo dovoljno na kartici ... nisam ni znao da nema konto da ima .. :D i napisem ovom od koga sam uzeo to da imam problema sa bankom pa da priceka .. i ja uvijek zaboravim uplatit .. i nakon 2 sedmice tek ovaj poslo da ce poslat neg. fb i ja odem uplatit i platim mu ...
od kak se kupise one nove bijele patike, pa neima se vise :lol:
Globus

#470 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

:lol: :lol: :lol: :lol: Ma jok .. ovo se desilo prije .. a od patika nisam nista kupovo preko neta .. cekam snizenja .. :oops:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#471 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by corolla02 »

ma dogodi se i meni to da pogresnu karticu koristim ili bankovni racun, pa se razleti i sredjuj poslje :wink:
Betand

#472 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Betand »

jel neko kupuje elektronicke komponente , gdje najpovoljnije?
Rauber

#473 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Rauber »

Trebam malu pomoc, prva kupovina na ebay-u pa samo malo nesiguran.
Kada sam odabrao artikl koji cu kupiti, dosao sam do onog PAY NOW , i dobijem potvrdu da sam upravo kupio taj artikl.
Poslije 3-4 minute dobijem e-mail u kojem izmedju ostalog ima opet PAY NOW
Trebam li i tu kliknuti da kao potvrdim ili je to gotovo.
edit: snaso se :)
alex_cyber

#474 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alex_cyber »

Rauber wrote:Trebam malu pomoc, prva kupovina na ebay-u pa samo malo nesiguran.
Kada sam odabrao artikl koji cu kupiti, dosao sam do onog PAY NOW , i dobijem potvrdu da sam upravo kupio taj artikl.
Poslije 3-4 minute dobijem e-mail u kojem izmedju ostalog ima opet PAY NOW
Trebam li i tu kliknuti da kao potvrdim ili je to gotovo.
edit: snaso se :)
bilo bi fino kada bi ostalima napisao (npr.meni , koji još nisam kupovao preko neta) :!:
respo

#475 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

to znaci da si "kupio" na ebay-u ustvari prevedno kao rezervisao

e sada trebas na paypal i platiti sve dok ti ne dodje od paypala poruka racun cemo teretiti za toliko i toliko nisi kupio nista
Post Reply