Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
-
Pitronix
#451 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Evo jos jedna diskusija o napacenim bosnjacima, ugrozenim srbima i malobrojnim hrvatima
Mi odavde (BiH) gledamo na tu istu drzavu savim drugim ocima u odnosu na EU i opcenito ostatak svijeta. EU BiH vidi kao jednu drzavu te tako i politicare (i ove federalne i one iz RS) vide kao BiH politicare i nalaze da su nasi politicari krivi za problem. Svaka osoba koja kaze da politicara iz RS nisu nasi politicari automatski priznaje RS kao zasebnu drzavu! Slazem se da postoji djelomicna islamofobija u EU ali razlozi za to nisu bas nepostojeci i to mora priznati svako ko ima imalo realan stav. S druge strane mi ovdje u federaciji (osobito u Sarajevu) organizujemo napade na ucesnike Q festivala, demonstriramo kada se mudzahedini izrucuju Americi, okrecemo se za pomoc raznoraznim arapskim organizacijama koje su pod budnom paskom medjunarodnih obavjestajnih sluzbi etc. Osim toga nasi politicari (SVI od reda) su korumpirani, pokvareni, ljigavi itd. Prije rata BiH, a opet osobito Sarajevo je najpoznatije na zapadu bilo po 1. ZOI '84 i 2. Dzeparosima i kabadahijama
Svaka promjena nabolje ovdje se obicno desava tako sto nakon mjeseci pregovora i dogovora domacih politicara OHR donese odluku!!! To su znaci glavni razlozi zasto mi nismo na bijeloj listi
Sto se tice Srbije bio sam tamo u par navrata (imam neke poznanike) i moram reci da su neke stvari mnogo bolje uredjene nego ovdje kod nas pa svidjalo se to kome ili ne! Npr. zaposljavanje na crno je tamo mnogo opasan sport jer su kazne masne a inspekcije upadaju nako iznenada a ne sa najavama putem televizije kao kod nas. Ajde stisni pa u BG j..i mater policajcu
itd. da ne nabrajam. Cinjenica je da je Srbija odmakla ispred nas i to nije razlog da njih smatramo razlogom ne dobijanja bezviznog rezima vec da se trudimo stici ih u tom pogledu. O Hrvatskoj ili Makedoniji ne bi imalo smisla ni pricati. Ja samo ne znam sta bi mi kada ne bi imali Srbe da ih krivimo, vjerojatno bi pali u depresiju posto vise ne bi znali ko nam je kriv 
-
dallton
#452 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
posto maltene sve gore navedene osobe koje su davale misljenje u clanku dana znam licno (od dine preko mikija zivanovica, inace momci prva liga) pa do kourkalasa (o kojem necu trositi rijeci), samo bi da citiram iz gornje analize "oxford analytice"
jel i ovo @dallton izmislja?· Većinu odlaganja ili opstrukcija donošenja zakona potrebnih za liberalizaciju viznog režima počinili su predstavnici bosanskih Srba, koji jesu u poziciji da do u beskraj blokiraju proces i da Bošnjake drže za taoce, dok će bh. Srbi slobodno putovati sa srbijanskim pasošima.
-
palermo
#453 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Ali ih imamo............tj. imamo srpsku političku elitu tako da pitanje da li bi pali u depresiju zbog toga što ne bi znali ko je kriv je pomalo deplasirano.Pitronix wrote:Evo jos jedna diskusija o napacenim bosnjacima, ugrozenim srbima i malobrojnim hrvatimaMi odavde (BiH) gledamo na tu istu drzavu savim drugim ocima u odnosu na EU i opcenito ostatak svijeta. EU BiH vidi kao jednu drzavu te tako i politicare (i ove federalne i one iz RS) vide kao BiH politicare i nalaze da su nasi politicari krivi za problem. Svaka osoba koja kaze da politicara iz RS nisu nasi politicari automatski priznaje RS kao zasebnu drzavu! Slazem se da postoji djelomicna islamofobija u EU ali razlozi za to nisu bas nepostojeci i to mora priznati svako ko ima imalo realan stav. S druge strane mi ovdje u federaciji (osobito u Sarajevu) organizujemo napade na ucesnike Q festivala, demonstriramo kada se mudzahedini izrucuju Americi, okrecemo se za pomoc raznoraznim arapskim organizacijama koje su pod budnom paskom medjunarodnih obavjestajnih sluzbi etc. Osim toga nasi politicari (SVI od reda) su korumpirani, pokvareni, ljigavi itd. Prije rata BiH, a opet osobito Sarajevo je najpoznatije na zapadu bilo po 1. ZOI '84 i 2. Dzeparosima i kabadahijama
Svaka promjena nabolje ovdje se obicno desava tako sto nakon mjeseci pregovora i dogovora domacih politicara OHR donese odluku!!! To su znaci glavni razlozi zasto mi nismo na bijeloj listi
Sto se tice Srbije bio sam tamo u par navrata (imam neke poznanike) i moram reci da su neke stvari mnogo bolje uredjene nego ovdje kod nas pa svidjalo se to kome ili ne! Npr. zaposljavanje na crno je tamo mnogo opasan sport jer su kazne masne a inspekcije upadaju nako iznenada a ne sa najavama putem televizije kao kod nas. Ajde stisni pa u BG j..i mater policajcu
itd. da ne nabrajam. Cinjenica je da je Srbija odmakla ispred nas i to nije razlog da njih smatramo razlogom ne dobijanja bezviznog rezima vec da se trudimo stici ih u tom pogledu. O Hrvatskoj ili Makedoniji ne bi imalo smisla ni pricati. Ja samo ne znam sta bi mi kada ne bi imali Srbe da ih krivimo, vjerojatno bi pali u depresiju posto vise ne bi znali ko nam je kriv
-
dallton
#454 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
kad je tamo toliko dobro jesi razmisljao da preselis?Pitronix wrote:Evo jos jedna diskusija o napacenim bosnjacima, ugrozenim srbima i malobrojnim hrvatimaMi odavde (BiH) gledamo na tu istu drzavu savim drugim ocima u odnosu na EU i opcenito ostatak svijeta. EU BiH vidi kao jednu drzavu te tako i politicare (i ove federalne i one iz RS) vide kao BiH politicare i nalaze da su nasi politicari krivi za problem. Svaka osoba koja kaze da politicara iz RS nisu nasi politicari automatski priznaje RS kao zasebnu drzavu! Slazem se da postoji djelomicna islamofobija u EU ali razlozi za to nisu bas nepostojeci i to mora priznati svako ko ima imalo realan stav. S druge strane mi ovdje u federaciji (osobito u Sarajevu) organizujemo napade na ucesnike Q festivala, demonstriramo kada se mudzahedini izrucuju Americi, okrecemo se za pomoc raznoraznim arapskim organizacijama koje su pod budnom paskom medjunarodnih obavjestajnih sluzbi etc. Osim toga nasi politicari (SVI od reda) su korumpirani, pokvareni, ljigavi itd. Prije rata BiH, a opet osobito Sarajevo je najpoznatije na zapadu bilo po 1. ZOI '84 i 2. Dzeparosima i kabadahijama
a boga vam bude li iko od vas u beogradu kad su obrazovci i ostali razbijali queer parade (ja vidio, nije bilo interesantno) ili se to tamo ne desava? svratite li nekad na jug srbije, recimo u presevo da vidis sta je uredjenje i ljepota?
kad je nekih 500.000 ljudi u londonu izaslo da demonstrira protiv izrucenja britanskih drzavljana, jesul i oni bili skriveni mudzahedini? a sta danas kad su nam ti isti ljudi vraceni i proglaseni nevini po americkom zakonu i na kraju se ispostavilo se da je vrhovni sud sad-ae dao APSOLUTNO isto misljenje o njihovoj krivici, tj. njenom nepostojanju kao vrhovni sud federacije 8 godina ranije (slucaj boumediene v. bush)? i sto smo pogazili do kraja evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a na nju se fola pozivamo (ah ta wanna-be europska zemlja
znas sta jarane, hebo ti svoj karakter i petlju, po tebi i takvima ce jos malo prolazak 8 pokrivenih nena na putu u dzamiju biti dobar razlog da proglasimo mladica nevinim i platimo mu ljetovanje da ne bismo koga uznemirili - ko da se javljas iz trebinja, oni tamo pisu po sistemu "sta me provocira obnovom srusene dzamije"...tebi bi najbolje bilo da postas na temi "pomirenje" pa da s onim pokretacem teme zajedno pricate da nemate pojma ni o cemu (ne znam ja ovo ne znam ja ono, ne znam ja ko je stopirao vize, ne znam ko je cinio zlocine, maltene covjek nista ne zna i pored svih dokaza, kao tek se rodio - al zna odlicno da mora postojati pc "radi pomirenja"
BH Dani
Rajko Kuzmanović
Rajko Kuzmanović bi po svemu mogao biti opisan kao simpatični dedica. Osim po jednom. Zapravo po tome što je tipični produkt birokratske mašinerije koju svaki totalitarni poredak može koristiti po želji i potrebi, čas kao ukras, čas kao sredstvo egzekucije. Upravo u skladu s tom matricom, simpatični deda Kuzmanović je ustvrdio kako delegati Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a nemaju pravo na politički štrajk. U skladu s Ustavom. Sve po zakonu. Ova bi priča možda imala smisla da ti Bošnjaci zapravo ne žive u tvorevini koja je, sve u (ne)skladu s Ustavom, nastala na sistematskom ubistvu i protjerivanju nesrpskog stanovništva, pri čemu je svaka zakonska i općeljudska norma bila monstruozno ignorirana. Međutim, poštovanje Ustava RS-a nije obesmišljeno samo zbog toga. Obesmišljeno je i smišljenim blokiranjem bh. institucija koje su na kraju dovele do nedospijevanja BiH na bijelu Šengensku listu i kojima je blokiranje NSRS-a samo stvorena protivteža. Moguće je da će to dovesti do još veće nefunkcionalnosti državnog aparata, kriza i trvenja, ali, na kraju krajeva, one su samo posljedica uzroka monstruozne koljačko-birokratske aparature, čiji je - vrtimo se u krug - produkt sam predsjednik Kuzmanović, kao i sva retorika koja se neprestano poziva na Ustav i zakone, a jedini zakon joj je nož!
-
Lupus2010
#455 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Želio bih sugerisati nekoliko pitanja koja smatram ključnim za cijeli problem viza za građane BiH kroz anketu:
I. da li je karakter svih sukoba u BiH:
a.)Oružana pljačka?
b.)Građanski rat?
c.)Agresija susjeda da zaštite svoj ugroženi narod i svoje interese?
Moj odgovor je pod a.) ORUŽANA PLJAČKA
II.da li je uzrok "ponašanja" međunarodne zajednice prema građanima BiH od početka raspada ex. YU pa i u pitanju trenutnog stanja i viza:
a.)Korumpirani ključni političari međunarodne zajednice od strane organizatora pljačke u BiH?
b.)Indolentnost i nemanje pravih informacija, te nepoznavanje historije, činjenica i stanja u BiH?
c.)Nesposobnost domačih političara?
Moj odgovor je pod a.) KORUMPIRANI KLJUČNI POLITIČARI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE OD STRANE ORGANIZATORA PLJAČKE U BiH?
OBRAZLOŽENJE:
Još je Povelja Kulina Bana iz 12 vijeka, definisala EU dosegnuća od slobodne trgovine, kretanja ljudi, roba i
kapitala bez naknada, carina, i VIZA i bilo kakvih ograničenja, (treba Povelju prevesti i dostaviti svim relevantnim svjetskim faktorima) i taj amanet je i danas u svijesti i ponašanju Bosanaca i Hercegovaca.
Treba dati jasnu napomenu da ljudi u BiH nikad u povjesti do danas
ni svijetu ni susjedima (bez uticaja sa strane), nisu nanijeli nikakvo zlo, a poštovali su tuđe i vlasništvo i zakone i običaje i način života drugih i drugačijih i u BiH i gdje god se nađu u svijetu.
Istovremeno svi stranci pa i nevoljnici su oduvijek u BiH mogli nači i utočište i zaštitu čak veču nego u svojim nacionalnim državama.
U pravilu su imali i pomoč i čak veće privilegije od domačih ljudi što je i nepisano, ali i pisano pravilo u BiH i danas za Strane investitore, ali i obične ljude i bez novca odakle god da dođu.
Bože pravde....., ali pratite tokove novca...
Pa i Dodik i slični traže da stranci odu, jer ne želi niti može više da ih plaća...,
ali i da ima punu vlast nad BiH bez kontrole bilo koga po onoj:
1."ko je šta jamio.. jamio"?? i/ili
2.ima tu još "stoke" za nekontrolisanu mužu bez EU standarda ....?
I. da li je karakter svih sukoba u BiH:
a.)Oružana pljačka?
b.)Građanski rat?
c.)Agresija susjeda da zaštite svoj ugroženi narod i svoje interese?
Moj odgovor je pod a.) ORUŽANA PLJAČKA
II.da li je uzrok "ponašanja" međunarodne zajednice prema građanima BiH od početka raspada ex. YU pa i u pitanju trenutnog stanja i viza:
a.)Korumpirani ključni političari međunarodne zajednice od strane organizatora pljačke u BiH?
b.)Indolentnost i nemanje pravih informacija, te nepoznavanje historije, činjenica i stanja u BiH?
c.)Nesposobnost domačih političara?
Moj odgovor je pod a.) KORUMPIRANI KLJUČNI POLITIČARI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE OD STRANE ORGANIZATORA PLJAČKE U BiH?
OBRAZLOŽENJE:
Još je Povelja Kulina Bana iz 12 vijeka, definisala EU dosegnuća od slobodne trgovine, kretanja ljudi, roba i
kapitala bez naknada, carina, i VIZA i bilo kakvih ograničenja, (treba Povelju prevesti i dostaviti svim relevantnim svjetskim faktorima) i taj amanet je i danas u svijesti i ponašanju Bosanaca i Hercegovaca.
Treba dati jasnu napomenu da ljudi u BiH nikad u povjesti do danas
ni svijetu ni susjedima (bez uticaja sa strane), nisu nanijeli nikakvo zlo, a poštovali su tuđe i vlasništvo i zakone i običaje i način života drugih i drugačijih i u BiH i gdje god se nađu u svijetu.
Istovremeno svi stranci pa i nevoljnici su oduvijek u BiH mogli nači i utočište i zaštitu čak veču nego u svojim nacionalnim državama.
U pravilu su imali i pomoč i čak veće privilegije od domačih ljudi što je i nepisano, ali i pisano pravilo u BiH i danas za Strane investitore, ali i obične ljude i bez novca odakle god da dođu.
Bože pravde....., ali pratite tokove novca...
Pa i Dodik i slični traže da stranci odu, jer ne želi niti može više da ih plaća...,
ali i da ima punu vlast nad BiH bez kontrole bilo koga po onoj:
1."ko je šta jamio.. jamio"?? i/ili
2.ima tu još "stoke" za nekontrolisanu mužu bez EU standarda ....?
- and
#456 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
pa trebalo je da 50-tak hiljada ljudi ispred parlamenta kažu i renu i parlamentarcima šta mislimo i očekujemo.MmeDeLafayette wrote:Sutra je obracanje evropskog komesara za prosirenje Olli Rehn-a BiH zvanicnicima i parlamentu.
Sta vi ocekujete od ovoga...?
- vee-jay
#457 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
ili barem 5 hiljadaand wrote:pa trebalo je da 50-tak hiljada ljudi ispred parlamenta kažu i renu i parlamentarcima šta mislimo i očekujemo.MmeDeLafayette wrote:Sutra je obracanje evropskog komesara za prosirenje Olli Rehn-a BiH zvanicnicima i parlamentu.
- jeza u ledja
#458 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Ne bas da izmisljas, ali nisi u pravu, kao ni 'Oxford Analytica', kao sto i mnogi u EU ne razumiju kompleksnost medjuetnickih odnosa unutar BiH.dallton wrote:jel i ovo @dallton izmislja?· Većinu odlaganja ili opstrukcija donošenja zakona potrebnih za liberalizaciju viznog režima počinili su predstavnici bosanskih Srba, koji jesu u poziciji da do u beskraj blokiraju proces i da Bošnjake drže za taoce, dok će bh. Srbi slobodno putovati sa srbijanskim pasošima.
BH Srbi u teoriji mogu dobiti pasose Srbije (u teoriji to mogu svi gradjani RS), ali taj proces traje par godina, kosta bruku para i sa sobom donosi odredjene posljedice. Stoga, BH Srbi su uglavnom u istom skripcu kao i ostali nosioci bh pasosa, te stoga konstatacija da vodjstvo RS (tj. Dodik) mogu bez pritiska javnosti beskonacno blokirati proces integracija - nije tacno.
-
dallton
#459 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
da oni ne razumiju o cemu se radi (tj sta se desava) to ti iz iskustva nije tacno - ili mozda mislis da su te silne organizacije koje sjede u sarajevu, ukljucujuci ek, pisale nejavne izvjestaje cisto reda radi...pa i ja pisem slicne analize (al za lovu ne za forumjeza u ledja wrote:Ne bas da izmisljas, ali nisi u pravu, kao ni 'Oxford Analytica', kao sto i mnogi u EU ne razumiju kompleksnost medjuetnickih odnosa unutar BiH.dallton wrote:jel i ovo @dallton izmislja?· Većinu odlaganja ili opstrukcija donošenja zakona potrebnih za liberalizaciju viznog režima počinili su predstavnici bosanskih Srba, koji jesu u poziciji da do u beskraj blokiraju proces i da Bošnjake drže za taoce, dok će bh. Srbi slobodno putovati sa srbijanskim pasošima.
BH Srbi u teoriji mogu dobiti pasose Srbije (u teoriji to mogu svi gradjani RS), ali taj proces traje par godina, kosta bruku para i sa sobom donosi odredjene posljedice. Stoga, BH Srbi su uglavnom u istom skripcu kao i ostali nosioci bh pasosa, te stoga konstatacija da vodjstvo RS (tj. Dodik) mogu bez pritiska javnosti beskonacno blokirati proces integracija - nije tacno.
a ovo boldirano ne mogu da vjerujem da si napisao, jer je sto posto netacno ....ili mozda zamisljas da biracka populacija u pcu funkcionise i bira po principu "nije ispunio izborna obecanja pa cemo kao da vrsimo pritisak", itd.?
Last edited by dallton on 24/07/2009 20:27, edited 1 time in total.
-
dallton
#460 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
dzaba bi krecili, vjerovatno bi vam odgovorili "znamo mi taj sindrom zrtve" (eu), vasi politicari su odgovorni (ne govoreci koji), eventualno ukoliko bi demonstracije bile u sarajevu, u pcu i srbiji to bi bilo preneseno "uzivljavaju se u ulogu zrtve".....vee-jay wrote:ili barem 5 hiljadaand wrote:pa trebalo je da 50-tak hiljada ljudi ispred parlamenta kažu i renu i parlamentarcima šta mislimo i očekujemo.MmeDeLafayette wrote:Sutra je obracanje evropskog komesara za prosirenje Olli Rehn-a BiH zvanicnicima i parlamentu.
-
dallton
#461 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
*** SPAM *** - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Adem Huskić uputio je danas otvoreno pismo Carlu Biltu, ministru vanjskih poslova Švedske, reagujući na njegovu izjavu da su građani "žrtve nesposobnosti svojih političkih lidera".
U pismu Huskić piše:
"Vaša izjava o situaciji u Bosni i Hercegovini da su građani 'žrtve nesposobnosti svojih političkih lidera' bi po mjeri bila ista kao kad bih ja vas nazvao 'četničkim advokatom', ali ja to neću.
Ako se već upuštate u ocjenu sposobnosti ovdašnjih političara, onda bi bilo korektno da kažete i ko je i za šta odgovoran. Pošto vi to ne činite, nego govorite uopšteno, to me neodoljivo podsjeća na priču iz 1990-ih godina prošlog vijeka u kojoj su neki ljudi na važnim mjestima poput vas danas, govorili o 'zaraćenim stranama' iako su znali ko je bio agresor a ko žrtva, ko je počinio genocid a ko žrtva genocida, kao što i vi danas znate koga stavljate u geto a kome otvarate vrata Evrope.
Vi ovakvim svojim izjavama ne samo da vrijeđate građane Bosne i Hercegovine, nego i zdrav razum svakog građanina Evrope kojeg vi predstavljate", navodi se u pismu Adema Huskića, prenosi Sektor za odnose sa javnošću PSBiH.
- jeza u ledja
#462 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Zbrda zdola....dallton wrote: da oni ne razumiju o cemu se radi (tj sta se desava) to ti iz iskustva nije tacno - ili mozda mislis da su te silne organizacije koje sjede u sarajevu, ukljucujuci ek, pisale nejavne izvjestaje cisto reda radi...pa i ja pisem slicne analize (al za lovu ne za forum), i onda tesko da me mozes ubjediti da npr. "ne znam" sta se desava recimo na sjeveru kosova, ko sta radi i kakve su moguce posljedice ovog ili onog poteza...ako se neko pravi da ne zna u tom poslu vjerovatno mu se neznanje isplati, a kad se radi o birokratskoj nezainteresiranosti, i ona dolazi s razlogom - pri cemu kad kazem razlog ne mislim na "antimuslimansku" zavjeru
![]()
a ovo boldirano ne mogu da vjerujem da si napisao, jer je sto posto netacno ....ili mozda zamisljas da biracka populacija u pcu funkcionise i bira po principu "nije ispunio izborna obecanja pa cemo kao da vrsimo pritisak", itd.?
Ja ti kazem da konstatacija da Dodik moze do mile volje blokirati zakone koji vode ka liberalizaciji viznog rezima, a zbog radi toga sto Srbi u RS mogu lako dobiti srbijanske pasose - nije tacna.
Da li je dovoljno Srba u RS dovoljno pametno pa da sabere 2 i 2, pa da skonta da to blokiranje od strane Dodika steti njima samima - to je vec upitno i o tome se da raspravljati.
Par stranica prije prenio sam post nekog Srbina iz RS koji objasnjava izuzetno komplikovan, skup i dugotrajan proces dobijanja srbijanskog drzavljanstva/pasosa. Toliko je komplikovan, da sam po sebi sprjecava vecinu njih da uopste razmisljaju o tome. Stoga, nerad Dodika i ostalih ublehasa koji vode nasu zemlju steti njima, gotovo isto kao i nama.
Tako, ponavljam, konstatacija da se Srbi iz RS mogu 'nekaznjeno' preseravati sa zakonima koji dovode do liberalizacije viznog rezima - NETACNA. Kao sto NIJE TACNO da samo bh Bosnjacima ostaju vrata Evrope zatvorena. Kao takva, ta konstatacija ne moze se koristiti kao argument u ovoj raspravi, u prici ko je koga zajebao, ko koga ostavlja u toru, itd.
Naravno, ta realnost ne odgovara nasim mamlazima u vlasti u FBiH, pa je za njih bolje upirati prstom preko entitetske granice i preko Drine. Istovremeno, ova laz koju prosipaju FBiH politicari itekako odgovara ublehasima u RS i Dodiku jer na taj nacin dobija bodove kod kuce - u stilu "jesmo ih zajebali".
Sistem spojenih posuda i dalje savrseno funkcionise, a nacionalisticki marketing i dalje prodaje visokotrazenu robu u vidu nacionalistickog torovanja.
Jednostavno, to sto nama nije odobrena liberalizacija viznog rezima naspram EU - JE GRESKA NASIH POLITICARA ZA KOJE MI GLASAMO!
-
dallton
#463 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
ne govorim ti o tome, a pasose nisam ni spominjao, nego te pitam jel ti stvarno vjerujes da ce kao neko "svjesno biracko tijelo" da kao "kazni" dodu jer eto kao nisu dobili vize? to se nece desiti - samo ce reci "pa stipu budale, imaju bosnjaci hrvatske pasose" i narodu ce biti dosta, opet ce glasati..ili si mozda prespavao zadnjih 20 godina pa nisi primjetio da sve prolazi? hajde bolan kad su mogli srbe ubjediti za noc da napuste sarajevo u toku integracije i da miniraju sopstvene kuce i jos iskopaju grobove i ponesu leseve, onda je ovo mala macajeza u ledja wrote:Zbrda zdola....dallton wrote: da oni ne razumiju o cemu se radi (tj sta se desava) to ti iz iskustva nije tacno - ili mozda mislis da su te silne organizacije koje sjede u sarajevu, ukljucujuci ek, pisale nejavne izvjestaje cisto reda radi...pa i ja pisem slicne analize (al za lovu ne za forum), i onda tesko da me mozes ubjediti da npr. "ne znam" sta se desava recimo na sjeveru kosova, ko sta radi i kakve su moguce posljedice ovog ili onog poteza...ako se neko pravi da ne zna u tom poslu vjerovatno mu se neznanje isplati, a kad se radi o birokratskoj nezainteresiranosti, i ona dolazi s razlogom - pri cemu kad kazem razlog ne mislim na "antimuslimansku" zavjeru
![]()
Ja ti kazem da konstatacija da Dodik moze do mile volje blokirati zakone koji vode ka liberalizaciji viznog rezima, a zbog radi toga sto Srbi u RS mogu lako dobiti srbijanske pasose - nije tacna.
Da li je dovoljno Srba u RS dovoljno pametno pa da sabere 2 i 2, pa da skonta da to blokiranje od strane Dodika steti njima samima - to je vec upitno i o tome se da raspravljati.
Par stranica prije prenio sam post nekog Srbina iz RS koji objasnjava izuzetno komplikovan, skup i dugotrajan proces dobijanja srbijanskog drzavljanstva/pasosa. Toliko je komplikovan, da sam po sebi sprjecava vecinu njih da uopste razmisljaju o tome. Stoga, nerad Dodika i ostalih ublehasa koji vode nasu zemlju steti njima, gotovo isto kao i nama.
Tako, ponavljam, konstatacija da se Srbi iz RS mogu 'nekaznjeno' preseravati sa zakonima koji dovode do liberalizacije viznog rezima - NETACNA. Kao sto NIJE TACNO da samo bh Bosnjacima ostaju vrata Evrope zatvorena. Kao takva, ta konstatacija ne moze se koristiti kao argument u ovoj raspravi, u prici ko je koga zajebao, ko koga ostavlja u toru, itd.
Naravno, ta realnost ne odgovara nasim mamlazima u vlasti u FBiH, pa je za njih bolje upirati prstom preko entitetske granice i preko Drine. Istovremeno, ova laz koju prosipaju FBiH politicari itekako odgovara ublehasima u RS i Dodiku jer na taj nacin dobija bodove kod kuce - u stilu "jesmo ih zajebali".
Sistem spojenih posuda i dalje savrseno funkcionise, a nacionalisticki marketing i dalje prodaje visokotrazenu robu u vidu nacionalistickog torovanja.
Jednostavno, to sto nama nije odobrena liberalizacija viznog rezima naspram EU - JE GRESKA NASIH POLITICARA ZA KOJE MI GLASAMO!
a svakako sta ce im vize kad putuju samo do srbije
- vee-jay
#464 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
@jeze, ne znam koliko si ti u pravu sa boldiranim. Evo primjera: citav svijet (ali bas citav) je u krizi, nezaposlenosti, recesija i opadanje standarda i drustva. I onda dodje Dodik i kaze: u RSu nema recesije.jeza u ledja wrote:Ne bas da izmisljas, ali nisi u pravu, kao ni 'Oxford Analytica', kao sto i mnogi u EU ne razumiju kompleksnost medjuetnickih odnosa unutar BiH.dallton wrote:jel i ovo @dallton izmislja?· Većinu odlaganja ili opstrukcija donošenja zakona potrebnih za liberalizaciju viznog režima počinili su predstavnici bosanskih Srba, koji jesu u poziciji da do u beskraj blokiraju proces i da Bošnjake drže za taoce, dok će bh. Srbi slobodno putovati sa srbijanskim pasošima.
I normalno, svijet vjeruje.
-
jefferson
#465 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Evo gdje je problem bio! Avaz, kao i obicno, svojom "profesionalnoscu" i ubitacnim "argumentima" je naso pravog krivca:
Sad znamo ko je kriv!Tarik Lazović
Privlačan alibi
Iza Sadovićevog promašaja ne smije se skriti ni promašena kadrovska politika najjače bošnjačke stranke, ali ni krivica "alijanse za potjere"...
24.07.2009. 07:10
([email protected])
Inžinjer arhitekture iz Trebinja Tarik Sadović od prije dva dana više nije ministar sigurnosti BiH.
Državne vlasti, SDA, opozicija, političari iz RS i međunarodna zajednica uspješno su se riješili čovjeka o čijem je problematičnom ministrovanju "pronađen konsenzus ključnih političkih faktora pozicije i opozicije".
Šteta što uklanjanje Sadovića, čija je nedoraslost državnoj funkciji nesporna, nije bilo jedan od uvjeta za ukidanje viznog režima. Bh. građani barem bi tada mogli vidjeti neke koristi od odluke Parlamenta BiH. Ovako će opravdana smjena ministra biti privlačan alibi za sve koji su podržali njegov odlazak.
Njegove dojučerašnje kolege u Vijeću ministara BiH, prvenstveno Nikola Špirić i Sven Alkalaj, tražit će amnestiju za svoju odgovornost u brojnim neuspjesima od kojih je štetu imala država. Ali, ako se Sadović pokazao nesposobnim, šta onda reći za Špirića i Alkalaja? Da su politički zlonamjerne marionete svojih stranačkih šefova?
Iza Sadovićevog promašaja karijere ne smije se skriti ni nekada promašena i ličnim interesima vođena kadrovska politika najjače bošnjačke stranke. .
Posljednje što se može i smije dozvoliti jeste i da se bivši lider "alijanse za potjere" Zlatko Lagumdžija dizanjem ruke za Sadovićevu smjenu pere od odgovornosti za sataniziranje Bošnjaka, koje Evropa i njegovom krivicom zatvara u geto
Sadović, kao ministar sigurnosti, nije znao Evropi pokazati da BiH nije utočište terorista, a da su Bošnjaci nacionalno i građanski zreli da slobodno putuju Evropom...
- jeza u ledja
#466 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Posljednje što se može i smije dozvoliti jeste i da se bivši lider "alijanse za potjere" Zlatko Lagumdžija dizanjem ruke za Sadovićevu smjenu pere od odgovornosti za sataniziranje Bošnjaka, koje Evropa i njegovom krivicom zatvara u geto
VAU!!!
- jeza u ledja
#467 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Dobro, onda recimo ovako - ne slazem se da je Dodik bio pod manjkom pritiska od strane svojih glasaca iz razloga sto oni mogu lako izvaditi srbijanske pasose. Ako on nije pod pritiskom, to je iz razloga sto uspijeva uvjeriti svoje glasace da je ono sto radi za njihovu korist. To bi izmedju ostalog, mogao steci i sa ovom 'aferom', jer mu u tome pomazu federalni partneri - na nacin da ubjedjuci nas ovamo istovremeno ubjedjuju i narod u RS da ce uskoro moci putovati bez viza. Tako su svi na dobiti, i gradjani Srbije, i gradjani Crne Gore i politicari u BiH. A na dobiti su i gradjani BiH, jer je njima vaznije i veci im je merak zajebati komsije, a dusevno se lijece tako sto za svoju neimastinu krive druge.vee-jay wrote:
@jeze, ne znam koliko si ti u pravu sa boldiranim. Evo primjera: citav svijet (ali bas citav) je u krizi, nezaposlenosti, recesija i opadanje standarda i drustva. I onda dodje Dodik i kaze: u RSu nema recesije.
I normalno, svijet vjeruje.
Sto je jos najveca ironija, vjerovatno vise glasaca SDA ima/moze izvaditi srbijanski ili crnogorski pasos nego sto glasaca SNSD ima srbijanski pasos.
- kiky
#468 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
zar neko još čita taj avaz ...
- and
#469 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
da su srbija i crna gora kao makedonija ispunile uslove moglo bi se tako reći,ali pošto ni one nisu ispunile uslove nije samo do naših političara ,koji su katastrofalni.ima puno toga i do eu,čiju smo politiku mi dobro osjetili na svojim leđima,a i danas osjećamo.jeza u ledja
- kiky
#470 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
pa srbija nije ispunila uslove ....
ali imaju rok do kraja godine ...
tako su mogli i s nama ...
ali nisu ....
nego, kome se ide vani, nek čeka u redu ...
moj prijedlog ili apel: nemojte putovat u eu ili bilo gdje ako treba viza ....
ali nisu ....
- KIA
#471 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
kiky wrote:pa srbija nije ispunila uslove ....
ali nisu ....
-
Galipolje
#472 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Na sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj u utorak, 21. jula, prezentiran je konačni spisak……………..
a u spisku teskom par desetina sto zakonskih akata, sto strategija sto deklaracija ( sto ce “sigurno” biti odradjeno do Nove godine, najdalje do jula 2010, barem se tako nadaju Bosnjaci), izmedju ostalog stoji:
* Ostvariti napredak u zatvaranju nekontroliranih graničnih prelaza u saradnji sa susjednim zemljama.
sto ce reci u saradnji sa Srbijom, CG i Hrvatskom koje su ovaj uslov vec “ispunile”. Kako moze funkcionisati granicni prelaz koji je sa jedne strane vec zatvoren najvjerovatnije znaju samo Solana i Carl Bildt koji je em politicar, em parapsiholog jer je medicinsku teoriju obogatio novim nozoloskim entitetom koji se zove “sindrom zrtve”.
Od njega inace “oboljevaju” samo Bosnjaci bez obzira sto iz Haga stizu udarne terapijske doze evropske “pravde”.
U guslarsko-epskim naricaljkama koje je moze biti imao priliku da cuje u tazbini, ove simptomatologije nema.
A tek da mu se ovako nesto omaklo o holokaustu!
* Predložiti nacionalnu strategiju i akcioni plan za prevenciju i borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
i ovo su Srbija i CG vec ispunile. Djukanovic je Bosnjaka hvatao po Crnoj Gori iz humanitarnih razloga i vracao u BiH da se ne bi potucali po bijelom svijetu. Tamo ih je docekivao poznati humanista Ratko cija se cetvorogodisnja aktivnost u BiH nikako ne moze opisati kao terorizam. Finansiranje teroristickih aktivnosti se takodje ne odnosi na Srbiju, jer Ratko “nije” megaterorista. Na kraju krajeva u Srbiji nije imao rijeseno stambeno pitanje pa je Boris Tadic kao ministar odbrane morao da ga zbrine mada nije znao gdje je tacno Ratko zbrinut. Uglavnom, u vojnim objektina na Topcideru 100% nije bio.
Zbrinjavanje Ratka jos uvijek traje
Upozoravao sam u prethodnim postovima da zadrzavanje viznog rezima jedino za Bosnjake, nije nikakav incident, jos manje politicka nepromisljenost, a ponajmanje slucajnost, jer toga kada su u pitanju Bosnjaci sa evropske strane nikada nije ni bilo.
Carl Bildt nam se cak otvoreno ruga morbidnom izjavom o “sindromu zrtve”
Naprotiv, kako neko u jednom od prethodnih postova rece:
“… već se javljaju neke organizacije koje su sponzorirane, plaćene i potaknute izvana da težište krivice za nastalu situaciju prenesu na domaće političare”.
Tako ce se zeljenu dinamiku usvajanja preostale zakonske regulative iz Brisela kontrolisati preko domacih “prudologa” i Beograda koji ce morati da na odgovarajuci nacin odgovori na evropsku velikodusnost.
Evropa ce naravno opet biti nevina i neutralna!
Do posljednjeg Bosnjaka!
a u spisku teskom par desetina sto zakonskih akata, sto strategija sto deklaracija ( sto ce “sigurno” biti odradjeno do Nove godine, najdalje do jula 2010, barem se tako nadaju Bosnjaci), izmedju ostalog stoji:
* Ostvariti napredak u zatvaranju nekontroliranih graničnih prelaza u saradnji sa susjednim zemljama.
sto ce reci u saradnji sa Srbijom, CG i Hrvatskom koje su ovaj uslov vec “ispunile”. Kako moze funkcionisati granicni prelaz koji je sa jedne strane vec zatvoren najvjerovatnije znaju samo Solana i Carl Bildt koji je em politicar, em parapsiholog jer je medicinsku teoriju obogatio novim nozoloskim entitetom koji se zove “sindrom zrtve”.
Od njega inace “oboljevaju” samo Bosnjaci bez obzira sto iz Haga stizu udarne terapijske doze evropske “pravde”.
U guslarsko-epskim naricaljkama koje je moze biti imao priliku da cuje u tazbini, ove simptomatologije nema.
* Predložiti nacionalnu strategiju i akcioni plan za prevenciju i borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
i ovo su Srbija i CG vec ispunile. Djukanovic je Bosnjaka hvatao po Crnoj Gori iz humanitarnih razloga i vracao u BiH da se ne bi potucali po bijelom svijetu. Tamo ih je docekivao poznati humanista Ratko cija se cetvorogodisnja aktivnost u BiH nikako ne moze opisati kao terorizam. Finansiranje teroristickih aktivnosti se takodje ne odnosi na Srbiju, jer Ratko “nije” megaterorista. Na kraju krajeva u Srbiji nije imao rijeseno stambeno pitanje pa je Boris Tadic kao ministar odbrane morao da ga zbrine mada nije znao gdje je tacno Ratko zbrinut. Uglavnom, u vojnim objektina na Topcideru 100% nije bio.
Upozoravao sam u prethodnim postovima da zadrzavanje viznog rezima jedino za Bosnjake, nije nikakav incident, jos manje politicka nepromisljenost, a ponajmanje slucajnost, jer toga kada su u pitanju Bosnjaci sa evropske strane nikada nije ni bilo.
“… već se javljaju neke organizacije koje su sponzorirane, plaćene i potaknute izvana da težište krivice za nastalu situaciju prenesu na domaće političare”.
Tako ce se zeljenu dinamiku usvajanja preostale zakonske regulative iz Brisela kontrolisati preko domacih “prudologa” i Beograda koji ce morati da na odgovarajuci nacin odgovori na evropsku velikodusnost.
Do posljednjeg Bosnjaka!
- libertyBiH
#473 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Ma nije se cudit otkud ovolike vehabije.
- kiky
#474 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
baš tako ...
ja sam več negdje zapitao: da li oli rhen ima sada pravo glasanja u srbiji i koja mu je adresa prebivališta jer, teoretski, može negdje otiči sa srbijanskim pasošem i napravit neko krivično djelo i zdimit iz države . gdje če ga tražit ???
da li smo bili svjedoci tv izdavanja fiktivnog pasoša kojeg srbija, po toj logici, može sad izdat bilo kome ???
perspektive koje se nataj način otvaraju su zastrašujuče ...
plus, što je srbijanski pasoš več falsifikovan i kupi se za 100 eura ( sad mu je cijena vjerovatno veča ) ..
srbija nema riješeno pitanje granice najmanje sa dvije zemlje ... ( bih i kosovo )
ima toga još, ali i ovo več otvara dovoljno pitanja o istinskim namjerama eu-a na ovim prostorima ...
da se čovjek zamisli ...
ja sam več negdje zapitao: da li oli rhen ima sada pravo glasanja u srbiji i koja mu je adresa prebivališta jer, teoretski, može negdje otiči sa srbijanskim pasošem i napravit neko krivično djelo i zdimit iz države . gdje če ga tražit ???
da li smo bili svjedoci tv izdavanja fiktivnog pasoša kojeg srbija, po toj logici, može sad izdat bilo kome ???
perspektive koje se nataj način otvaraju su zastrašujuče ...
plus, što je srbijanski pasoš več falsifikovan i kupi se za 100 eura ( sad mu je cijena vjerovatno veča ) ..
srbija nema riješeno pitanje granice najmanje sa dvije zemlje ... ( bih i kosovo )
ima toga još, ali i ovo več otvara dovoljno pitanja o istinskim namjerama eu-a na ovim prostorima ...
da se čovjek zamisli ...
- jeza u ledja
#475 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne
Znaci svi su krivi osim SDA/SBiH, jel tako?Galipolje wrote:Na sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj u utorak, 21. jula, prezentiran je konačni spisak……………..
Do posljednjeg Bosnjaka!
Kriva je EU, kriva je Srbija, kriva je RH, kriva je RS, kriv je OHR, Djukanovic, kriv je Zlatko...