Istina o invalidima
-
crni12
#451 Re: Istina o invalidima
ma i za pretpostaviti je i bilo.ovdje odavno vlada stara narodna,ja te lazem a ti ,mi vjerujes.

- holowey
#452 Re: Istina o invalidima
100% laze, dobili su nalog da puste invalidnine a sada lopticu vracaju na socijalu...dok se razjasni ko koga i na koji nacin (da ne kazem sta), proci ce jos sedmica, mozda i dvije, a na tolike iznose kamata u banci nije zanemariva...BajrinNajmladji wrote:Ne zna se @crni12,...Ne zna se ni ko pije, ni ko plaća. Evo, kako lažu:crni12 wrote:da nije kojim slucajem bila uplata za c.z.r .u srednjo bosanskom kantonu nije posto sam juce i prekjuce po dva puta provjeravao konto al je bio uvijek prazan
Dabogda joj....Neću da kažem šta,...Avaz, 19.11.2009.g. wrote: Revizija stopirala isplatu neratnih invalidnina u FBiH
Oni korisnici koji nisu prošli tu reviziju nisu još dobili novac, kazala je Mulavdić
Iako je Federalno ministarstvo finansija još 13. novembra saopćilo da je dalo nalog za isplatu naratnih invalidnina na području FBiH te da je 12 miliona KM usmjereno prema bankama, veliki broj neratnih invalida ni do jučer nije dobio naknade.
Portparol Ministarstva finansija Amela Mulavdić izjavila je jučer za "Dnevni avaz" da problem nije do tog ministarstva
- Kašnjenje je uzrokovala revizija nalaza neratnih invalidnina, koju vrši Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH. Oni korisnici koji nisu prošli tu reviziju nisu još dobili novac, a jesu oni kojima su nalazi potvrđeni - pojasnila je Mulavdić
Laže ko (ženski) pas,...Je li tako @beladona?
Evo, tvrdim da sam dobio tri NOVA rješenja u porodici, a nije mi isplaćeno.
-
kadporastembićukengu
#453 Re: Istina o invalidima
pozz,
zna li neko je li danas počela isplata civilnih invalidnina
zna li neko je li danas počela isplata civilnih invalidnina
-
crni12
#454 Re: Istina o invalidima
kolko znam da nije mada imam novo rjesenje jos od 8 mjeseca

-
beladona
#455 Re: Istina o invalidima
meni su u cen.za soc.rad rekli da niko ovaj mjesec nije dobio invalidninu već samo oni koji su prije dobili rij.a nikada novac pa su im isplatili zaostatke i da se ja ne nadam ovaj mjesec .možda tek idući.
-
crni12
#456 Re: Istina o invalidima
e ovo je prijatelju .ebo lud zbunjenog.prvo izdaju informaciju da su poslali pare bankama poslije da su stopirane i najbolje je da ih vrate za kupovinu novih auta jer kad prolaze cestama sto ih je Tito izgradio smijesni su kauboji po ponasanju na cesti jer zaboga moras im se sklonit il si terorista ako se ne sklonis majmunimabeladona wrote:meni su u cen.za soc.rad rekli da niko ovaj mjesec nije dobio invalidninu već samo oni koji su prije dobili rij.a nikada novac pa su im isplatili zaostatke i da se ja ne nadam ovaj mjesec .možda tek idući.
-
selko
#457 Re: Istina o invalidima
beladona wrote:meni su u cen.za soc.rad rekli da niko ovaj mjesec nije dobio invalidninu već samo oni koji su prije dobili rij.a nikada novac pa su im isplatili zaostatke i da se ja ne nadam ovaj mjesec .možda tek idući.
ma nije istina,meni plivaju vec za tri god. zaostataka a nista od para,ovo izgleda igraju ping-pong sa rajom....
-
BajrinNajmladji
#458 Re: Istina o invalidima
selko wrote: ma nije istina,meni plivaju vec za tri god. zaostataka a nista od para,ovo izgleda igraju ping-pong sa rajom....
Ti i još 65 999 korisnika...http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=1807 wrote:• Ipak, niste uspjeli isplaćivati naknade svima koji su dobili punovažna rješenja. Zašto?
- Kroz našu bazu podataka prošlo je oko 130.000 imena. Neki ljudi su izmjenom Zakona u trećem mjesecu skinuti s prava, a to su osobe sa nižim stupnjem invaliditeta od 90 posto te određen broj ljudi starijih od 65 godina koji su imali pravo na pomoć i njegu drugog lica. No, to se nije puno odrazilo na financijske poteškoće u ostvarivanju prava. I dalje 66.000 korisnika ne prima naknadu temeljem pravosnažnog rješenja. Dug je oko 150 milijuna maraka. Mi smo predlagali redukciju koeficijenta kako bismo tim kategorijama mogli barem dio vratiti kroz retroaktivnu isplatu. Vlada je donijela zaključak da se to pokuša sanirati.
-
paradoks
#459 Re: Istina o invalidima
prvo broci NOB-a, pa sad RVI...na ovim prostorima uvijek se isplatilo ratovati.
žao mi je istinskih stradalnika, nisu imali sreće, ali ne treba ni od koga praviti povlaštenu kastu.
žao mi je istinskih stradalnika, nisu imali sreće, ali ne treba ni od koga praviti povlaštenu kastu.
-
crni12
#460 Re: Istina o invalidima
koliko znam da nisu u srednjobosanskom kantonu,a kad ce tko to zna,,i da li ce ih bitikakavdanakneiskustvu wrote:zna li ko šta o invalidninama,jesu li bile,neratne invalidnine
-
BajrinNajmladji
#461 Re: Istina o invalidima
Oko 15. decembra uduplane naknade.
Samo @holowey ima prave informacije i samo njemu vjerujem.
Za refundaciju plaćene revizije, obratiti se kantonalnim ministarstvima za rad, soc. politiku i
šta-ti-ga-ja-znam-šta-još-sve-ne.
Samo @holowey ima prave informacije i samo njemu vjerujem.
Za refundaciju plaćene revizije, obratiti se kantonalnim ministarstvima za rad, soc. politiku i
šta-ti-ga-ja-znam-šta-još-sve-ne.
-
dzenitam
#462 Re: Istina o invalidima
Moja mama je imala rjesenje na procjenu invalidnosti na 80%, koja joj je ukinuta u martu. Sranje joj se pogorsalo i isla je na novu procjenu i dobila novo rjesenje u 8. mjesecu na 90%. Da li neko zna u koju ona sada kategoriju spada sto se tice isplate novca?
Pozdrav
Pozdrav
-
BajrinNajmladji
#463 Re: Istina o invalidima
Imaš tipkovnu grešku u tekstu.dzenitam wrote:Moja mama je imala rjesenje na procjenu invalidnosti na 80%, koja joj je ukinuta u martu. STanje joj se pogorsalo i isla je na novu procjenu i dobila novo rjesenje u 8. mjesecu na 90%. Da li neko zna u koju ona sada kategoriju spada sto se tice isplate novca?
Pozdrav
Pretpostavljam da ti je mama civilna, neratna (Nije civilna žrtva rata) osoba sa onesposobljenjem.
Koliko ima godina?
Spada u II kategoriju, a isplata bi trebala biti sredinom ovog mjeseca (dupla), za oktobar i novembar.
Tudju njegu će primati ako ima manje od 65 godina starosti, a ako ima više od 65 godina, t.nj. bi trebao da joj isplaćuje kanton.
Ovo što sam rekao da oko 15 decembra slijedi dupla isplata, uzmi sa rezervom jer u Zakonu piše da se odredjuje koeficijent, pa ako ima para isplatiće, a ako nema
-
beladona
#464 Re: Istina o invalidima
znači da se moramo obratiti kantonalnom ministarstvu za rad itd u vezi refundiranja troškova revizije jer ja kada sam se bila raspitivala rekli su da nema ništa za sada jer nema novca.
-
BajrinNajmladji
#465 Re: Istina o invalidima
Da, ja ću se sutra pismeno obratiti za tri refundacije.beladona wrote:znači da se moramo obratiti kantonalnom ministarstvu za rad itd u vezi refundiranja troškova revizije jer ja kada sam se bila raspitivala rekli su da nema ništa za sada jer nema novca.
Zakon o izmjenama Zakona o soc. zaštiti wrote: Član 11.
Član 18.nj mijenja se i glasi:
"Troškovi postupka za ostvarivanje prava u prvom stepenu. padaju na teret podnosioca zahtjeva.
Ukoliko podnosiocu zahtjeva u skladu sa ovim Zakonom budu priznata prava, ima pravo na refundaciju troškova pregleda iz sredstava kantonalnog budžeta.
Troškovi drugostepenog postupka padaju na teret organa koji vodi postupak."
-
BajrinNajmladji
#466 Re: Istina o invalidima
Svako se može obratiti pismenim podneskom vlastima, odnosno kantonalnom organu. Ja ću se obratiti ne očekujući isplatu, ali eto, da ih podsjetim na obavezu. Još ću navesti da sam posudio pare i do Nove godine moram vratiti. Nije malo 324KM, tolika je penzija u majke mi. Trenutno se prave nacrti budžeta po svim državnim organima, pa živim u nadi da ću ih na vrijeme podsjetiti svojim podneskom.beladona wrote:znači da se moramo obratiti kantonalnom ministarstvu za rad itd u vezi refundiranja troškova revizije jer ja kada sam se bila raspitivala rekli su da nema ništa za sada jer nema novca.
@kakavdanakneiskustvu,
Samo su informacije by @holowey tačne. Ja sam, čini mi se putem tv., vidio vijest kako neka gospođa objašnjava (A laže) da će novoobrađeni predmeti, odnosno korisnici, prilikom naredne isplate dobiti i oktobarsku i novembarsku gidu (obrok) naknada. Laž je bila u tome što je tvrdila da ovi što nisu primili naknade, kao, nisu obrađeni, nije završen proces revizije, podaci nisu uneseni u sistem. Lagala je, jer ja sam u vrijeme emitovanja vijesti imao tri rješenja, nova rješenja. Znači, proces revizije je bio završen.
Navikli su nas na isplatu oko 15. u mjesecu, pa ja samo kontam da bi trebalo biti oko 15. decembra. Znači, nemam nikakvu informaciju da mogu tvrditi da će sigurno tada biti isplata.
Eto, obećala je.
Ona stara kineska glasi: OBećanje, ludom, normalnom i zbunjenom radovanje!
Tako barem najčešće bude.
@holowey,
Dojavljuj!
Bićeš unaprijeđen u generala info službe pri policiji Sa-x!
-
BajrinNajmladji
#467 Re: Istina o invalidima
kakavdanakneiskustvu wrote: hvala,jedno pitanje,gdje se na internetu može pronaći ovaj zakon,citirao si neke članove tog zakona.
SLUŽBENE NOVINE
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
GODINA XVI – Broj 14
Srijeda, 11.03.2009. godine
SARAJEVO
ISSN 1512-7079
PARLAMENT FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
176
Na osnovu člana IV.B.7. a)(IV) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, donosim
UKAZ
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE SA DJECOM
Proglašava se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, koji je donio Parlament Federacije BiH na sjednici Predstavničkog doma od 24. februara 2009. godine i na sjednici Doma naroda od 5. februara 2009. godine.
Broj 01-02-119/09
4. marta 2009. godine Predsjednica
Sarajevo Borjana Krišto, s. r.
ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE SA DJECOM
Član 1.
U Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/99, 54/04.i 39/06) u članu 1. u alineji 2. riječi: "invalidskog udruženja" zamjenjuju se riječima: "udruženja lica sa invaliditetom".
Iza alineje 2. dodaje se nova alineja 3. koja glasi:
" - osnovna prava lica sa invaliditetom".
U alineji 4. riječ "osnovna" zamjenjuje se riječju "posebna".
Član 2.
U članu 7. stav 2. mijenja se i glasi:
"Pravo utvrđeno ovim Zakonom ne može ostvarivati lice koje isto pravo koristi ili može koristiti prema drugim propisima".
Iza stava 3. dodaje se novi stav 4. koji glasi:
"Prava utvrđena ovim Zakonom ne mogu ostvarivati lica koja nisu državljani Bosne i Hercegovine."
Član 3.
Član 18.b Zakona mijenja se i glasi:
"Radi ostvarivanja prava utvrđenih ovim Zakonom lica sa invaliditetom razvrstavaju se prema utvrđenom procentu oštećenja organizma u dvije grupe i to:
I grupa - lica sa invaliditetom sa 100% oštećenja organizma,
II grupa - lica sa invaliditetom sa 90% oštećenja organizma".
Član 4.
Član 18.c mijenja se i glasi:
"Lična invajidnina određuje se srazmjerno stepenu oštećenja prema nalazu, ocjeni i mišljenju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, izvršenim u skladu sa Pravilnikom o ocjenjivanju oštećenja organizma kod lica sa invaliditetom u postupku ostvarivanja prava prema Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/05 - u daljnjem tekstu: mišljenje Instituta) i propisom o nadležnim ljekarskim komisijama, načinu, postupku i drugim pitanjima ostvarivanja prava u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.
Mjesečni iznos lične invalidnine određuje se u procentu od osnovice definirane u članu 18.f Zakona, i to:
Grupa Procenat
I 40%
II 30%
Pravo iz stava 1. ovog člana ne mogu ostvariti lica sa
invaliditetom koja to pravo ostvaruju ili mogu ostvariti prema propisima o: pravima branitelja i članova njihovih porodica, zaštiti civilnih žrtava rata i propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju."
Član 5.
Član 18.d mijenja se i glasi:
"Radi ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, lica sa invaliditetom razvrstavaju se u dvije grupe i to:
1. Prva grupa - lica sa invaliditetom koja, prema mišljenju Instituta, ne mogu sama udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama.
Pod osnovnim životnim potrebama, u smislu ovog člana, podrazumijeva se da se lice ne može samostalno kretati u stanu i izvan stana, uzimati hranu, oblačiti se i svlačiti, održavati ličnu higijenu, obavljati druge osnovne fiziološke potrebe, kao i slijepa lica čiji je ostatak vida na
oba oka ispod 0,05 sa korekcijom.
2. Druga grupa - lica sa invaliditetom koja, prema mišljenju Instituta, ne mogu potpuno udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama.
Pod nemogućnošću potpunog udovoljavanja osnovnim "životnim potrebama, u smislu ovog člana, podrazumijeva se da se lice ne može samostalno kretati izvan stana radi nabavke osnovnih životnih potrepština i korištenja zdravstvene zaštite.
Dodatak za njegu i pomoć od drugog lica određuje se u mjesečnom iznosu u procentu od osnovice iz člana 18.f ovog Zakona i to:
1) za I. grupu 100% od osnovice,
2) za II. grupu 50% od osnovice.
Pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica ne ostvaruje lice sa invaliditetom smješteno u ustanovu socijalne zaštite, na teret sredstava općinskog odnosno kantonalnog budžeta.
Lica sa invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života a kod kojih je, u skladu sa mišljenjem Instituta, utvrđena potreba za korištenjem prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ovo pravo ostvaruju u skladu sa propisom kantona."
Član 6.
Član 18.e mijenja se i glasi:
"Pravo na ortopedski dodatak imaju lica sa invaliditetom kod kojih je zbog tjelesnog oštećenja, utvrđenog u skladu sa mišljenjem Instituta, došlo do amputacije najmanje jednog ekstremiteta ili teškog oštećenja funkcije ekstremiteta, slijepa lica iz člana 5. Zakona, kao i lica sa enukleacijom jednog oka.
Ortopedski dodatak određuje se u mjesečnom iznosu u visini 7% od osnovice definirane u članu 18.f Zakona.
Pravo na ortopedski dodatak i na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica ne mogu ostvarivati lica sa invaliditetom koja takvo pravo ostvaruju ih mogu ostvariti prema propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica ili prema odredbama ovog Zakona koje se odnose na zaštitu civilnih žrtava rata."
Član 7.
Član 18.f mijenja se i glasi:
"Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80% od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom."
Član 8.
U članu 18.h riječi: "nadležne ljekarske komisije određene propisom federalnog ministra rada i socijalne politike" zamjenjuju se riječima: "mišljenjem Instituta".
Član 9.
U Članu 18.i u stavu 5. riječ "ne" se briše.
Član 10.
Član 18.1j se briše.
Član 11.
Član 18.nj mijenja se i glasi:
"Troškovi postupka za ostvarivanje prava u prvom stepenu. padaju na teret podnosioca zahtjeva.
Ukoliko podnosiocu zahtjeva u skladu sa ovim Zakonom budu priznata prava, ima pravo na refundaciju troškova pregleda iz sredstava kantonalnog budžeta.
Troškovi drugostepenog postupka padaju na teret organa koji vodi postupak."
Član 12.
Član 18.o mijenja se i glasi:
"Za korisnike prava koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava iz ovog Zakona prava će se priznati od prvog dana narednog mjeseca od dana-podnošenja zahtjeva za priznavanje
tih prava."
Član 13.
Na zahtjev korisnika prava ponovni postupak, u skladu sa ovim Zakonom, može se pokrenuti nakon isteka roka od dvije godine od dana donošenja rješenja, izuzev ako se radi o novoj povredi ili bolesti kada se postupak pokreće i prije isteka ovog roka.
Član 14.
U članu 18.p riječi: "nadležnim ljekarskim komisijama" zamjenjuju se riječima: "načinu i postupku ostvarivanja prava prema ovom Zakonu".
Član 15.
U članu 23. u stavu 1. tačka 2) mijenja se i glasi:
"2) lice starije od 65 godina života".
Član 16.
Član 26. mijenja se i glasi:
"Novčanu naknadu za pomoć i njegu od drugog lica mogu ostvariti lica iznad 65 godina života, ako su stara i nemoćna lica kojima je zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć i njega od drugog lica za zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.
Lica sa invaliditetom koja su pravo na dodatak za'njegu i pomoć od drugog lica ostvarila u skladu sa ovim Zakonom a prije navršene 65. godine života, ne gube to pravo ni nakon navršene 65. godine života a pravo će ostvarivati prema ovom Zakonu sve dok za to postoje zakonom propisani uvjeti.
Uvjeti i postupak u vezi sa ostvarivanjem prava iz stava 1. ovog člana uređuju se propisom kantona.
Sredstva za ostvarivanje prava iz ovog člana osiguravaju se u budžetu kantona."
Član 17.
Član 59. mijenja se i glasi: "Osnovica za obračun novčanih primanja za lica iz člana 56. ovog Zakona iznosi 70% od osnovice utvrđene u skladu sa federalnim propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica.
Lična invalidnina utvrđuje se u mjesečnom iznosu prema grupi oštećenja organizma iz člana 56. Zakona u procentu od osnovice iz stava 1. ovog člana kako slijedi:
I. grupa 100% od osnovice,
II. grupa 73% od osnovice,
III. grupa 55% od osnovice,
IV. grupa 43% od osnovice,
V. grupa 32% od osnovice,
VI. grupa 18% od osnovice.
Mjesečno lično novčano primanje za lica iz člana 54. stav 3. Zakona utvrđuje se u visini osnovice iz stava 1. ovog člana.
Sredstva za isplatu novčanih primanja iz ovog Člana osiguravaju se u omjeru 70% iz federalnog budžeta i 30% iz budžeta kantona.
Osnovica i mjesečni iznosi novčanih primanja u skladu sa ovim Zakonom usklađuju se na način kako se vrši usklađivanje novčanih primanja za korisnike prava prema propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica."
Član 18.
Član 70. se briše.
Član 19.
Iza člana 98. dodaje se novi član 98.a koji glasi:
"Član 98.a Lice, korisnik prava, koje postupi suprotno odredbama člana 24. ovog Zakona kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 100 do 400 KM."
Član 20.
Isplata novčanih primanja iz čl. 18.c, 18.d i 18.e Zakona prestaje nakon šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
Član 21.
Korisnici prava iz 51. 18.c, 18.d i 18.e Zakona koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava prema odredbama ovog Zakona prava će ostvarivati od prvog dana narednog mjeseca nakon isteka roka iz člana 20. ovog Zakona.
Član 22.
Postupci za ostvarivanje prava koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ovog Zakona okončat će se prema odredbama ovog Zakona.
Član 23.
Ppstupći koji su okončani do dana stupanja na snagu Ovog Zakona a u kojima revizija nije okončana, rješavat će se prema odredbama Zakona koje su bile na snazi do dana stupanja na snagu ovog Zakona.
Član 24.
Prava prema ovom Zakonu mogu se koristiti dok postoje uvjeti za korištenje tih prava propisanih ovim Zakonom.
Korisnik prava, prema ovom Zakonu, dužan je u roku od 15 dana od dana nastale promjene prijaviti svaku promjenu koja utiče na korištenje, obim i prestanak tih prava.
Član 25.
Lice kojem je isplaćeno novčano primanje prema ovom Zakonu a na koje nije imalo pravo, dužno je vratiti primljeni iznos ako je:
1. na osnovu netačnih podataka za koje je znalo ih moralo znati da su netačni, ili je na drugi protivpravni način ostvarilo novčano primanje koje mu, prema ovom Zakonu, ne pripada ili je ostvarilo novčano primanje u većem iznosu nego što mu pripada;
2. ostvarilo novčano primanje zato što nije prijavilo nastale promjene koje utiču na gubitak, prestanak ili smanjenje obima nekog prava, a znalo je ili moralo znati za te promjene;
3. primilo novčani iznos veći od iznosa koji mu je određen rješenjem.
Član 26.
Propise iz člana 4. stav 1. ovog Zakona federalni ministar rada i socijalne politike donijet će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.
Član 27.
Ovlašćuje se Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da utvrde prečišćeni tekst Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.
Član 28.
Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajući Predsjedavajući
Doma naroda Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić, s. r. Safet Softić, s. r.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#468 Re: Istina o invalidima
Posto vidim da na ovoj temi ima dosta raje koja je upucena u ovu problematiku,na zalost,sta znaci ovaj pokusaj da se ujednace prava invalidnih osoba po konvenciji EU?
Hvala na odgovoru
Hvala na odgovoru
-
BajrinNajmladji
#469 Re: Istina o invalidima
Radi se o UN Konvenciji o osobama sa onesposobljenjem koja je potpisana, ali nije ratifikovana u Parlamentu BiH. Nisam čitao Konvenciju, nisam aktivan u nekoj udruzi, ali evo ima nešto malo kod blogera iz Zenice:-LIBERO- wrote:Posto vidim da na ovoj temi ima dosta raje koja je upucena u ovu problematiku,na zalost,sta znaci ovaj pokusaj da se ujednace prava invalidnih osoba po konvenciji EU?
Hvala na odgovoru
http://osobesainvaliditetom.blogger.ba/ ... 2009/02/14
Kako sam ja shvatio kada Parlament ratifikuje Konvenciju, država, pa i entiteti i svi ostali nivoi vlasti bi bili dužni da izjednače prava SVIH osoba sa onesposobljenjem. Prema tome, država bi nakon ratifikacije morala izjednačiti naknade RVI i neratnih, civilnih osoba sa onesposobljenjem. RVI mogu imati dodatne naknade, ali ne iz iste ''kese'', nego posebnim zakonima koje bi moralo napraviti Ministarstvo za borce, rodbinu poginulih,...To, naravno košta i sada se degutantno svađaju Halilović i Špirić,...Ne znam ko je u pravu. Znam da su onesposobljene osobe ''donje''.
Eto, to je glavno. Vjerovatno bi još bilo obaveza države prema SVIM invalidima, a prema toj UN Konvenciji, ali nisam upoznat.
Vjerujem da se onesposobljene osobe još uvijek nalaze u Parlametnu BiH protestvujući, ali nema vijesti o tome. Trebalo bi im pomoći.
Napomena: Riječ invalid ima pežorativno značenje (Bezvrijedan), pa se trudim da koristim sintagmu ''osobe sa onesposobljenjem''.
Last edited by BajrinNajmladji on 05/12/2009 14:03, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#470 Re: Istina o invalidima
vrlo jednostavo,RVI su njihovi glasači,njihovi u svakom pogledu,ideološkom,vjerskom,nacionalnom,civilni su svačiji,bolje reći ničiji.A UN konveciji u zemlji afričkih plemena,organizovanosti političkog života možeš nabiti na qura..
-
BajrinNajmladji
#471 Re: Istina o invalidima
Neka samo ratifikuju, pa će doći bolja vremena. Ovi što protestvuju bore se za buduće korisnike.zonbirile wrote:vrlo jednostavo,RVI su njihovi glasači,njihovi u svakom pogledu,ideološkom,vjerskom,nacionalnom,civilni su svačiji,bolje reći ničiji.A UN konveciji u zemlji afričkih plemena,organizovanosti političkog života možeš nabiti na qura..
-
BajrinNajmladji
#472 Re: Istina o invalidima
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/protesti-u-parlamentu-bih-ljekari-spasavali-iznemogle-invalide wrote:Protesti u Parlamentu BiH: Ljekari spašavali iznemogle invalide
Invalidi ne žele otići kući dok ne bude ratificirana Konvencija UN-a
05.12.2009.g.
Ekipe Hitne medicinske pomoći u toku noći sa četvrtka na petak nekoliko puta su pružale pomoć invalidima koji su besanu noć proveli u sali Parlamenta BiH. Dvoje ih je tokom noći prebačeno u bolnicu zbog teškog stanja, ali su se jučer ujutro ponovo vratili u Parlament.
Tokom jučerašnjeg dana ekipe Hitne pomoći su intervenirale nekoliko puta, a jedna žena je zbog iscrpljenosti izgubila svijest, pa joj je ukazana ljekarska pomoć.
Naime, tristotinjak članova Udruženja invalida BiH odlučilo je u četvrtak da ne napušta ovu instituciju dok parlamentarci ne ratificiraju Konvenciju UN-a o pravima invalida. Taj dokument trebao bi osigurati ista prava za osobe s invaliditetom u cijeloj BiH i njihov ravnopravan status u društvu.
- Večeru nismo imali, a dobili smo mineralnu vodu od jednog našeg kolege. U sali gdje smo prenoćili bilo je isključeno grijanje - kaže Zijad Arapčić, predsjednik Udruženja invalida BiH.
Iako iz Udruženja kažu da su obavijestili parlamentarce o svojim zahtjevima, osim predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriza Belkića i poslanika iz SNSD-a Slavka Jovičića, niko im se nije obratio.
Vijeće ministara održalo je jučer telefonsku sjednicu nakon koje je Konvencija upućena u daljnju proceduru.
Bez obzira na to, invalidi su odlučili da ne napuštaju zgradu Parlamenta dok Konvencija ne bude ratificirana, a potom će iznijeti i ostale zahtjeve nadležnima.
- Čuli smo i od Jovičića da procedura neće ići tako brzo i da je neće odmah moći uvrstiti na dnevni red sjednice u ponedjeljak. Mi ćemo čekati ovdje dok god to ne bude ratificirano, pa makar i godinu - rekao je Arapčić.
Sinoć je u zgradi ostalo stotinjak invalida, jer su ostali zbog teškog zdravstvenog stanja morali otići kući.
-
BajrinNajmladji
#473 Re: Istina o invalidima
Zijo rode, povedi nas do slobode!
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/091207117
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/091207117
-
itakodalje
#474 Re: Istina o invalidima
nije tačno da RVI može imati 2000KM jer osnovica tj. makismum je jedva preko 1000KM.
Ko god je ovo izjavio ili namjerno laže ili je prenio mahalski trač-izmišljotinu.
Što se tiče onih ljubomornih na invalide koji primaju ovu socijalu, evo daću mu ja svoju invalidninu, neka odsječe sebi noge i nek uživa u životu od moje invaldnine.
Ko god je ovo izjavio ili namjerno laže ili je prenio mahalski trač-izmišljotinu.
Što se tiče onih ljubomornih na invalide koji primaju ovu socijalu, evo daću mu ja svoju invalidninu, neka odsječe sebi noge i nek uživa u životu od moje invaldnine.
-
crni12
#475 Re: Istina o invalidima
i ja isto dajem i prste i oko i kiccmu pa nek uziva u silnoj pari a ja njegovo zdravljeitakodalje wrote:nije tačno da RVI može imati 2000KM jer osnovica tj. makismum je jedva preko 1000KM.