Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BlooQ.

#451 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

"Among philosophers, Spinoza is best known for his Ethics, a monumental work that presents an ethical vision unfolding out of a monistic metaphysics in which God and Nature are identified. God is no longer the transcendent creator of the universe who rules it via providence, but Nature itself, understood as an infinite, necessary, and fully deterministic system of which humans are a part. Humans find happiness only through a rational understanding of this system and their place within it. On account of this and the many other provocative positions he advocates, Spinoza has remained an enormously controversial figure. For many, he is the harbinger of enlightened modernity who calls us to live by the guidance of reason. For others, he is the enemy of the traditions that sustain us and the denier of what is noble within us. After a review of Spinoza’s life and works, this article examines the main themes of his philosophy, primarily as they are set forth in the Ethics. "http://www.iep.utm.edu/s/spinoza.htm

Spinoza imenuje vrhovno biće pojmom »Bog ili Priroda« (»Deus sive Natura«), čime ukazuje da u njegovoj metafizici Bog i priroda jesu jedno te isto. Ovo se oslanja na njegovo mišljenje da Bog ima tijelo. Priroda jeste božije tijelo, odnosno Bog sam, a svako biće ili stvar, dio je Boga.[2]
“ Na Vaše pitanje da li o Bogu imam tako jasnu ideju kao o trouglu - odgovaram: da. Ali ako me pitate, da li o Bogu imam tako jasnu prestavu kao o trouglu, onda ja odgovaram: ne, nemam.[2] ”

Spinoza negira antropomorfizam u religiji. Za njega Bog nije ličnost; nema osjećanje razuma, volje ili moralnih kvaliteta. Bog nije čovjek i ne treba mu pripisivati ljudske osobine. Bog nije isključivo dobar; njegovi postupci ljudima, iz njihove ograničene perspektive, mogu izgledati zlim. Ali zlo je takođe dio Boga - njegova suprotnost ne postoji, jer je njegova bezgraničnost i to uklopila u sebe[2]. Nepostojanje đavola Spinoza pokušava i ontološki da dokaže:
Shvatimo đavola, kako to neki hoće, kao jedno misleće biće, koje uopšte ne želi, niti čini dobra, i koje se dakle potpuno suprostavlja Bogu. A to znači da je ono zaista vrlo bijedno i, ako molitve mogu pomoći, onda bi se za njegovo spasenje moralo moliti. Ali pogledajmo da li jedno takvo biće može i za trenutak postojati, i odmah ćemo naći da to nije tako; jer iz savršenstva neke stvari proizilazi cjelokupno njeno trajanje, i ukoliko ona u sebi ima više stvarnog i božanskog, utoliko je i postojanija; kako dakle može postojati đavo, koji u sebi nema ni najmanje savršenstva? Sem toga, postojanost ili trajanje kod jednog modusa misleće stvari javlja se samo u jedinstvu koje, prouzrokovano ljubavlju, takav modus ima sa Bogom. Pošto je u đavolu data upravo suprotnost tome jedinstvu, nemoguće je da ono i postoji.[2] http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0 ... 0%B7%D0%B0

morala sam :D

trebamo citati Spinozu :D
Borg-Resistence is FUTILE

#452 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

BlooQ. wrote:"Among philosophers, Spinoza is best known for his Ethics, a monumental work that presents an ethical vision unfolding out of a monistic metaphysics in which God and Nature are identified. God is no longer the transcendent creator of the universe who rules it via providence, but Nature itself, understood as an infinite, necessary, and fully deterministic system of which humans are a part. Humans find happiness only through a rational understanding of this system and their place within it. On account of this and the many other provocative positions he advocates, Spinoza has remained an enormously controversial figure. For many, he is the harbinger of enlightened modernity who calls us to live by the guidance of reason. For others, he is the enemy of the traditions that sustain us and the denier of what is noble within us. After a review of Spinoza’s life and works, this article examines the main themes of his philosophy, primarily as they are set forth in the Ethics. "http://www.iep.utm.edu/s/spinoza.htm

Spinoza imenuje vrhovno biće pojmom »Bog ili Priroda« (»Deus sive Natura«), čime ukazuje da u njegovoj metafizici Bog i priroda jesu jedno te isto. Ovo se oslanja na njegovo mišljenje da Bog ima tijelo. Priroda jeste božije tijelo, odnosno Bog sam, a svako biće ili stvar, dio je Boga.[2]
“ Na Vaše pitanje da li o Bogu imam tako jasnu ideju kao o trouglu - odgovaram: da. Ali ako me pitate, da li o Bogu imam tako jasnu prestavu kao o trouglu, onda ja odgovaram: ne, nemam.[2] ”

Spinoza negira antropomorfizam u religiji. Za njega Bog nije ličnost; nema osjećanje razuma, volje ili moralnih kvaliteta. Bog nije čovjek i ne treba mu pripisivati ljudske osobine. Bog nije isključivo dobar; njegovi postupci ljudima, iz njihove ograničene perspektive, mogu izgledati zlim. Ali zlo je takođe dio Boga - njegova suprotnost ne postoji, jer je njegova bezgraničnost i to uklopila u sebe[2]. Nepostojanje đavola Spinoza pokušava i ontološki da dokaže:
Shvatimo đavola, kako to neki hoće, kao jedno misleće biće, koje uopšte ne želi, niti čini dobra, i koje se dakle potpuno suprostavlja Bogu. A to znači da je ono zaista vrlo bijedno i, ako molitve mogu pomoći, onda bi se za njegovo spasenje moralo moliti. Ali pogledajmo da li jedno takvo biće može i za trenutak postojati, i odmah ćemo naći da to nije tako; jer iz savršenstva neke stvari proizilazi cjelokupno njeno trajanje, i ukoliko ona u sebi ima više stvarnog i božanskog, utoliko je i postojanija; kako dakle može postojati đavo, koji u sebi nema ni najmanje savršenstva? Sem toga, postojanost ili trajanje kod jednog modusa misleće stvari javlja se samo u jedinstvu koje, prouzrokovano ljubavlju, takav modus ima sa Bogom. Pošto je u đavolu data upravo suprotnost tome jedinstvu, nemoguće je da ono i postoji.[2] http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0 ... 0%B7%D0%B0

morala sam :D

trebamo citati Spinozu :D
Je li ovo iz njegove perspektive ili je dobio neku objavu? :D
BlooQ.

#453 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@Seven of Nine

pa s obzirom da su ga izopcili iz zajednice, i da mu se niko nije smio pribliziti na duzinu od 4 lakta, i raznorazna sikaniranja, ipak mislim da je do ovoga dosao nakon dubokog promisljanja :D
Borg-Resistence is FUTILE

#454 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

BlooQ. wrote:@Seven of Nine

pa s obzirom da su ga izopcili iz zajednice, i da mu se niko nije smio pribliziti na duzinu od 4 lakta, i raznorazna sikaniranja, ipak mislim da je do ovoga dosao nakon dubokog promisljanja :D
Shvatam da je bilo duboko ali je li bilo kvalitetno to je druga stvar?!
Mislim da se neke njegove izjave, koliko sam mogao primjetiti nisu niti teologija niti filozofija, ali su ipak malo ........distantne i animistične u najmanju ruku.

-Spinoza negira antropomorfizam u religiji. --- Ako izbacimo antropomorfizme iz religiskog učenja Bog postaje jako distantan te nedostupan niti umu niti osječajima. Čini mi se da je jako ljut jer se amlo previše osjeti udaljenost i bol u njegovim izjavama. Barem ovim koje sam pročitao.

-jer iz savršenstva neke stvari proizilazi cjelokupno njeno trajanje, i ukoliko ona u sebi ima više stvarnog i božanskog, utoliko je i postojanija;
(razlikuje stvarno ili normalno/prirodno od božanskog ---- da nije malo kontradiktoran?? sa pojedinim svojim izjavama)

-Spinoza imenuje vrhovno biće pojmom »Bog ili Priroda« (»Deus sive Natura«), čime ukazuje da u njegovoj metafizici Bog i priroda jesu jedno te isto.
Čisti animizam, bog je sve oko nas, bog je priroda. (što je primarni oblik panteizma koji on opširno zagovara)

Malo sam pogledao link na wikiped. dosta mi je jasnije odakle dolazi.
arzuhal

#455 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

piupiu wrote: Mohikanac, mi razmisljamo i o bozijim namjerama iz nasih ogranicenih ljudskih okvira, upravo je ljudski smatrati Boga nekim ego-centricnim, autoritarnim bicem koje kaznjava ako ga ne prepoznajes. Bog je puno savrseniji od svih nasih interpretacija i to antropocentricno svojatanje Boga od malih, nebitnih, sicusnih, neznatnih cestica u svemiru koje se arogantno smatraju toliko bitnima u nepojmljivom beskraju da ce naci nacin svojatanja Boga je u skladu sa njihovim narcisoidnim kozmoloskim i svakim drugim antropocentrizmom. Ja vec pitah ovdje, kad se izmaknemo iz svoje vremenske ogranicenosti, da li mi, ljudi, uzimamo sebi za pravo da ogranicavamo "pravo" i "jedino" bozije prisustvo na iskustvo koje su ljudi odnjegovali u zadnjih 2000 godina, a koje su NISTA u kontekstu vremena (koje je takodje ljudski izum)? To ne moze biti nista drugo do ljudska arogancija.

Savrseno bice apsolutno ne barata ljudskim pojmovima, niti ima potrebe za njima, mi smo ti mali egocentricni koji se bave superiornoscu jedne religije u odnosu na drugu, superiornoscu jednog covjeka nad drugim, itd. Kao sto rekoh milion puta do sada, covjeku koji osjeca Boga ne treba ni posrednik, ni zakonik, ni nagrada, ni kazna. Kakav je to koncept vjerovanja koji kaze - vjerujem, jer ako vjerujem, Bog ce me nagraditi (to je pristup koji religije uslovljavaju svojim pravilima)? Gdje je tu ljubav? Je li se voli da bi se dobila nagrada ili da bi se voljelo? Bicu nadahnutom bozanskom ljubavi ne treba ni nagrada, ni kazna, jer je ono svjesno sta ta ljubav znaci i kako se njom barata.

Dakle, kad ljudi govore o Bogu, govore o savrsenom bicu punom ljubavi (koja mora biti bezuslovna, da ne kazem da ju je nemoguce definisati ljudskom terminologijom), a kada govore o svojoj ljubavi prema Bogu, ona postaje uslovljena i uokvirena ogranicenim ljudskim iskustvom ljubavi, narcisoidnim takmicenjima religija (koje interpretiraju ljudi), kompleksima antropocentricne superiornosti (moje pleme je bolje od tvog, moji geni savrseniji od tvojih, moja religija jedina prava, itd, it sl). Ne ide to nikako sa sustinskim bozijim porukama -- sve je jedno, i svi smo dio jednog -- to je onako kako ih ja shvatam. Bogu dokazi ne trebaju, ljudi su ti koji ih traze i koji njima uslovljavaju. Shodno tome, da ponovim, ateizam nije negacija Boga, nego je negacija teizma -- i tu se jedni i drugi jako tesko razumiju jer barataju ljudskim konceptom autoriteta.
Tačno je da je jedan od naših velikih problema jezikoslovlje kojim se koristimo.

Kada pročitah ovo tvoje izlaganje i obrazlaganje, nastojavši da to ne razumijevam samo kao musliman, upitah se sljedeće, jer mi se to jednostavno nametalo u konsekvenciji:

-Što će nama Bog? Šta mi možemo o Njemu znati? Da li trebamo uopće nešto znati? Ako taj Bog nama konkretno ne naređuje da činimo dobra djela a zabranjuje da činimo zla, jel možemo činiti što želimo? Naprimjer, ako činim nešto što mislim da je dobro a drugi to smatraju zlom, i ja osjećam da meni Bog to ne zamjera, jel ja imam božansko dopuštenje da to činim, iako možda i zemaljski zakon to ne dopušta?
I potom zaključak iz jednog naređenog/naručenog teksta Asmira Kujovića u BH DANIMA (kojeg je naručio Senad Pećanin, prema priznanju samog autora. Tekst se zvao "Džuma i Coca-Cola''):
LJUBI BOGA I ČINI ŠTO HOĆEŠ!
BHF_Manijak

#456 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Ma jedna od najvecih problema kod nase raje a i ostalih vala,sto svak hoce sve na guzove da izvinu dame...ono,sjedi u kuci,ne pomjeri prstom,nek se desava oko mene sta hoce a ja cu da sve to mirno prstom posmatram a "ako vec ima" Boga nek rijesi...ma hoce garant,eto samo vi lezite,sve ce biti rijeseno....Allah kaze da nece izmjeniti stanje jednog naroda do narod ne izmjeni sebe,a sta mi to radimo na sebe,sta to radimo na nsem nmapretku,ne samo vjerskom vec i ekonomskom,globalnom planu?!nista,puni kafici,puni restorani itd,svag damu gladi,ma neka necu ja,nek drugi se pobrine!!i kako onda imao iko,evo necu dalje od,obraza da kaze pa ako ima Boga sto ovo dozvoli,neuzubillah!pa i ja iosta da se pitam ne bi mrdno prstom prema takvoj svijesti!!glede krize niko nista ne radi,u svijetu haos,opet svi blijedno posmatraju...a svi se lafo kao oslanjaju na visu silu da ce doci i to rijesit...jeste,On moze da hoce,ali zasto?to isto ne odes mjesec dana na posao a imas obraza doci sefu i trazit platu,il ne ucit za ispit a doci i ocekivati prolaz?apsurdno zar ne?samo bez one sad patetike molim,pa On je pravedan,On je ovo,On je ono,ama ti uradi sto je do tebe,pruzi maksimum pa ce doci i pomoc kad ti je najpotrebnija,pripomoci ce i visa sila tad...neko ce reci,pa tad mi ne treba?ma treba treba,vjerujte,koliko putra mislis da si extra uradio ispit a heknes,koliko puta kontas da je super prosao razgovoro za posao a prime desetog...primjera je mnogo!
dakle samo hocu reci,da je nepraedno od nas svakog,ne pozivati na dobro a odvracati od zla,ne oslanjati se iskreno na Allaha,ne radit na sebi i na okolini,a ocekivati da ce to Neko za nas odradit....bezobrazno malo,bezobrazno...
BlooQ.

#457 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Ma jedna od najvecih problema kod nase raje a i ostalih vala,sto svak hoce sve na guzove da izvinu dame...ono,sjedi u kuci,ne pomjeri prstom,nek se desava oko mene sta hoce a ja cu da sve to mirno prstom posmatram a "ako vec ima" Boga nek rijesi...ma hoce garant,eto samo vi lezite,sve ce biti rijeseno....Allah kaze da nece izmjeniti stanje jednog naroda do narod ne izmjeni sebe,a sta mi to radimo na sebe,sta to radimo na nsem nmapretku,ne samo vjerskom vec i ekonomskom,globalnom planu?!nista,puni kafici,puni restorani itd,svag damu gladi,ma neka necu ja,nek drugi se pobrine!!i kako onda imao iko,evo necu dalje od,obraza da kaze pa ako ima Boga sto ovo dozvoli,neuzubillah!pa i ja iosta da se pitam ne bi mrdno prstom prema takvoj svijesti!!glede krize niko nista ne radi,u svijetu haos,opet svi blijedno posmatraju...a svi se lafo kao oslanjaju na visu silu da ce doci i to rijesit...jeste,On moze da hoce,ali zasto?to isto ne odes mjesec dana na posao a imas obraza doci sefu i trazit platu,il ne ucit za ispit a doci i ocekivati prolaz?apsurdno zar ne?samo bez one sad patetike molim,pa On je pravedan,On je ovo,On je ono,ama ti uradi sto je do tebe,pruzi maksimum pa ce doci i pomoc kad ti je najpotrebnija,pripomoci ce i visa sila tad...neko ce reci,pa tad mi ne treba?ma treba treba,vjerujte,koliko putra mislis da si extra uradio ispit a heknes,koliko puta kontas da je super prosao razgovoro za posao a prime desetog...primjera je mnogo!
dakle samo hocu reci,da je nepraedno od nas svakog,ne pozivati na dobro a odvracati od zla,ne oslanjati se iskreno na Allaha,ne radit na sebi i na okolini,a ocekivati da ce to Neko za nas odradit....bezobrazno malo,bezobrazno...
dobro je Mirnese :D :kiss:
travar

#458 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by travar »

Ooooo biće ovdje svega :D
BHF_Manijak

#459 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Ma nece ovdje nista bit,jer je sve otprilike tako,a to moze potvrdit svako,bio musliman,katolik,ateista,agnostik,hindus,gradjanin,seljak,papak,majmunm,hajvan,intelektualac itd itd...experti smo u trazenju razloga tamo gdje nisu,exeperti smo svi u advokaturi samim sebi,ne damo na svoje,svi pobjegli sa poredavanja,aa nije moja fatima,gdje ce ona to,ne ne,moja fatima nije takva...ma nas narod...kako kazu,znas ti nas...... ;-)
onako,ovo je post,nakon svih ovih rasprava,diskusija u prazno itd,umjesto da nesto konrektno radimo,ovdje presipamo iz praznog u suplje,i tako iz dana u dan,ovo je samo rezultat toga,moj nalet emocija.... :D
travar

#460 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by travar »

Mislio sam na komentar iznad :lol:
BHF_Manijak

#461 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Pa opet nece bit nista.... :lol: :D ja i Bkjuu se inace odlicno razumijemo u raspravama,a imamo razlicite svjetonazore,jes vidio paradoksa... :D cudo,nismo se jos nikako "poklali" uprkos toj cinjenici,a jos uz to je ZENSKO,mo`s mislit.... :D
BlooQ.

#462 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Pa opet nece bit nista.... :lol: :D ja i Bkjuu se inace odlicno razumijemo u raspravama,a imamo razlicite svjetonazore,jes vidio paradoksa... :D cudo,nismo se jos nikako "poklali" uprkos toj cinjenici,a jos uz to je ZENSKO,mo`s mislit.... :D

iz jednog razloga te ostavljam u zivotu :D plavog razloga :D da je bordo u pitanju....
travar

#463 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by travar »

BlooQ. wrote:
BHF_Manijak wrote:Pa opet nece bit nista.... :lol: :D ja i Bkjuu se inace odlicno razumijemo u raspravama,a imamo razlicite svjetonazore,jes vidio paradoksa... :D cudo,nismo se jos nikako "poklali" uprkos toj cinjenici,a jos uz to je ZENSKO,mo`s mislit.... :D

iz jednog razloga te ostavljam u zivotu :D plavog razloga :D da je bordo u pitanju....
Koja trash scena, mani čuči, a blukju mahne rukom "opraštam ti" :D
BHF_Manijak

#464 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Vidi ovog lozionicara...vidi ga sto muti i zakuhava! :lol: :D
arzuhal

#465 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Sokrat: No, nije li to to, moj Glaukone?
Glaukon: Da, sasvim je tako.
Sokrat: I sad ti je mnogo jasnije ono šta ti rekoh?
Glaukon: Besumnje!
Sokrat: Pođimo stoga...Večeras će se raspjevane duše zapaliti peharom aškullaha, oči će oslijepiti od Ljepote da bi srca gledala! Pjevat ćemo dok nas glas ne napusti pa ga suze zamjene i na kijamu ćemo slušati Riječi u hiljadugodišnjem zanosu!
Glaukon: Hvala Mu što me dovede do tvog pendžera...Pođimo, zaista! Umorih se od toliko stovolovki prinešenih Zeusu i Heri...
ljubav_aha

#466 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Ma jedna od najvecih problema kod nase raje a i ostalih vala,sto svak hoce sve na guzove da izvinu dame...ono,sjedi u kuci,ne pomjeri prstom,nek se desava oko mene sta hoce a ja cu da sve to mirno prstom posmatram a "ako vec ima" Boga nek rijesi...ma hoce garant,eto samo vi lezite,sve ce biti rijeseno....Allah kaze da nece izmjeniti stanje jednog naroda do narod ne izmjeni sebe,a sta mi to radimo na sebe,sta to radimo na nsem nmapretku,ne samo vjerskom vec i ekonomskom,globalnom planu?!nista,puni kafici,puni restorani itd,svag damu gladi,ma neka necu ja,nek drugi se pobrine!!i kako onda imao iko,evo necu dalje od,obraza da kaze pa ako ima Boga sto ovo dozvoli,neuzubillah!pa i ja iosta da se pitam ne bi mrdno prstom prema takvoj svijesti!!glede krize niko nista ne radi,u svijetu haos,opet svi blijedno posmatraju...a svi se lafo kao oslanjaju na visu silu da ce doci i to rijesit...jeste,On moze da hoce,ali zasto?to isto ne odes mjesec dana na posao a imas obraza doci sefu i trazit platu,il ne ucit za ispit a doci i ocekivati prolaz?apsurdno zar ne?samo bez one sad patetike molim,pa On je pravedan,On je ovo,On je ono,ama ti uradi sto je do tebe,pruzi maksimum pa ce doci i pomoc kad ti je najpotrebnija,pripomoci ce i visa sila tad...neko ce reci,pa tad mi ne treba?ma treba treba,vjerujte,koliko putra mislis da si extra uradio ispit a heknes,koliko puta kontas da je super prosao razgovoro za posao a prime desetog...primjera je mnogo!
BHF_Manijak,ali realizacija planova ponekad propadne,da li je to Bozija volja,jer ipak osoba ili grupe ljudi pokusavaju nesto uraditi,ali "ne ide,pa ne ide " ,sto se desilo sa pomoci od strane Boga ,jer vidi da se osobe trude,rade,a isto tako ,neko ne mrdne ni malim prstom i "BAAAM",zelja ispunjena
:!: :?:
BlooQ.

#467 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:Sokrat: No, nije li to to, moj Glaukone?
Glaukon: Da, sasvim je tako.
Sokrat: I sad ti je mnogo jasnije ono šta ti rekoh?
Glaukon: Besumnje!
Sokrat: Pođimo stoga...Večeras će se raspjevane duše zapaliti peharom aškullaha, oči će oslijepiti od Ljepote da bi srca gledala! Pjevat ćemo dok nas glas ne napusti pa ga suze zamjene i na kijamu ćemo slušati Riječi u hiljadugodišnjem zanosu!
Glaukon: Hvala Mu što me dovede do tvog pendžera...Pođimo, zaista! Umorih se od toliko stovolovki prinešenih Zeusu i Heri...
DIJALOG U PAKLU IZMEĐU MAKIJAVELIJA I MONTESKJEA

Makijaveli: Moj jedini zločin jest u tome što sam iznosio istinu, kako pred narodima tako i pred kraljevima; ne moralnu, već političku istinu, ne istinu kakva bi trebala biti, već onakvu kakvom ona jest i kakvom će uvijek biti. LJudska je narav, a ne ja, rodonačelnik nauka čije se očinstvo pripisuje meni. Makijavelizam je stariji od Makijavelija.

Makijaveli: U čovjeku je zlo jače od dobra. Čovjek je više sklon zlu negoli dobru. Strah i sila imaju nad njim više upliva nego razum... Svi ljudi teže za vlašću i nema nijednog koji nije, kad je mogao biti tlačiteljem; svi, ili gotovo svi, spremni su žrtvovati prava drugih svojim interesima. Što drži na okupu te proždrljive životinje koje nazivamo ljudima? U izvorištu je društvena gruba i neobuzdana sila; kasnije dolazi zakon, tj. i dalje sila, ali uređena pravilima. Politička je sloboda tek relativan pojam; nužnost preživljavanja gospodari državama kao i pojedincima. U stanovitim predjelima Europe obitavaju narodi koji ne znaju za umjerenost u uživanju slobode. Ukoliko sloboda potraje, ona se pretvara u razuzdanost; dolazi do građanskoga ili društvenoga rata i država je izgubljena, bilo da se cijepa ili dijeli pod djelovanjem vlastitih konvulzija, bilo, pak, da je njeni unutarnji razdori čine lakim plijenom stranih sila. Zar onda nisu u pravu narodi što im je, u takvim okolnostima, više stalo do despotizma negoli do anarhije? Je li moguće čistim razumom voditi silovite skupine što ih pokreću čuvstva, strasti i predrasude?
gonič zmajeva

#468 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by gonič zmajeva »

Ma nemoj molim te,stvoriteljev cilj je samo briga o nama tolko smo mu važni da nas čuva od gromova na nebu.
A da se počnemo brinut o sebi
arzuhal

#469 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Uspjet će onaj koji se odvaži i djeluje brzo, dok tragalac može gajiti samo nadu.

hazreti Alija b. Ebi Talib, kerremellahu vedžheh.
BlooQ.

#470 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:Uspjet će onaj koji se odvaži i djeluje brzo, dok tragalac može gajiti samo nadu.

možda ni tragalac ne zna šta traži
a odvažni možda treba da promisli

(ev me ko Yoda :D)
arzuhal

#471 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

BlooQ. wrote:
arzuhal wrote:Uspjet će onaj koji se odvaži i djeluje brzo, dok tragalac može gajiti samo nadu.

možda ni tragalac ne zna šta traži
a odvažni možda treba da promisli

(ev me ko Yoda :D)
piupiu

#472 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by piupiu »

Aiii, sta se ovdje svasta desi u 10 komentara! Go Star Wars i Queen BlooQdala! :D

Arzuhal, sta ce nama Bog? Ja nisam makijavelisticki nastrojena, pa, na primjer, vjerujem, da dobro osnovni ljudski impuls i da ga covjek svjestan sebe i svoje minornosti i prepoznaje i upraznjava, bez dodatnih vanjskih 'stimulansa'. Sta ce nama Bog? Ne da nam pomogne, nagradi, odredi -- to, za mene, ne moze biti njegova svrha (to je nekakva roditeljska uloga o kojoj su psiholozi, filozofi, sociolozi vjerovatno pametnije pricali nego sto ja mogu) -- nego da ucvrsti svijest o jedinstvu svega i o nebitnosti nasih zemaljskih opsjena. Ni manje, ni vise. S time da se ja ne vidim da me tamo negdje u beskraju cekaju neke ljepse opsjene, nego da sve sto treba odraditi treba odraditi ovdje i sada zbog toga sto postojimo samo ovdje i sada.
BlooQ.

#473 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

piupiu wrote:Aiii, sta se ovdje svasta desi u 10 komentara! Go Star Wars i Queen BlooQdala! :D

Arzuhal, sta ce nama Bog? Ja nisam makijavelisticki nastrojena, pa, na primjer, vjerujem, da dobro osnovni ljudski impuls i da ga covjek svjestan sebe i svoje minornosti i prepoznaje i upraznjava, bez dodatnih vanjskih 'stimulansa'. Sta ce nama Bog? Ne da nam pomogne, nagradi, odredi -- to, za mene, ne moze biti njegova svrha (to je nekakva roditeljska uloga o kojoj su psiholozi, filozofi, sociolozi vjerovatno pametnije pricali nego sto ja mogu) -- nego da ucvrsti svijest o jedinstvu svega i o nebitnosti nasih zemaljskih opsjena. Ni manje, ni vise. S time da se ja ne vidim da me tamo negdje u beskraju cekaju neke ljepse opsjene, nego da sve sto treba odraditi treba odraditi ovdje i sada zbog toga sto postojimo samo ovdje i sada.

piupiu i 70 huraca :D
arzuhal

#474 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

piupiu wrote:Aiii, sta se ovdje svasta desi u 10 komentara! Go Star Wars i Queen BlooQdala! :D

Takav stav stoji negdje napola svega i ničega. Nietzsche (jedan od, meni bar, najsnažnijih i najduhovitijih umova - BlooQ, predlažem ti da se više osvrćeš na neke njegove aforizme nego na vogonsku poeziju :D ) je na početku svog Zaratustre napisao: Knjiga za svakoga i nikoga. Ali, Brko je domislio stvar. Nema Onog Tamo. Ima samo Ovo Ovdje i Baš Sad a ne Nekad Sutra. Život sam ima primat. Život hoće, kroz Volju za Moć, sebe samog, da se, kroz Vječno Došašće Jednakog, zauvijek potvrđuje i prerasta u sve veću Moć Života!
A onda Brko, budući da je tjelesnom dao primat nad duhovnim, budući da je protiv svega što je protuživotno, kaže: Pravičnost? O kakvoj vi to pravičnosti pričate? Zar jastreb treba biti kao janje, da bi po vašem mišljenju bila pravičnost? Obrnuto! Pravičnost je kada je jastreb - jastreb, a janje - janje! Ta pravičnost je jedina prava i u Prirodu utkana. Jači opstaju!
A stoicima se smije u brk: Živjeti u skladu sa Prirodom? Zar živjeti u skladu sa olujama i orkanima, zemljotresima i vulkanima, gradom i sušom?

Allah, Slava Njemu koji sve zna, reče: Stvorio sam džinne i ljude samo da Mi robuju! Riječ lija'budun/robuju se tumači kao lija'rifun/spoznaju.
A reče dragi pjesnik :) :

Ja sam vjerni rob ljepote... Kad mi majka život dala,
S oblaka je vila pjesme nad bešiku moju pala
I cjelovom, štono pali kao tropsko sunce vrelo,
Taknula u usne moje i djetinjsko sitno čelo;
Za to vazda na mom čelu vječnog aška misli gore,
A usne ih pjesmom zbore. - - -

Ja sam vjerni rob ljepote... Duša čista poput liera
Od iskona plivala mi u muzici šumnih sfera.
Nju anđ'oska ta muzika svojim medom opila je,
Za to vazda duša moja s tajne čežnje podrhtaje,
Pa me goni, da i žice lake harfe prstom diram
I ljepoti himnu sviram. - - -

Ja sam vjerni rob ljepote... Slikar mi je bujna mašta
Njezin kist je krilo lune, atelie - čarna bašta.
U toj bašti na sve strane od boja se miris krili
I ko sunce u Perzeju sjaju slike i profili,
A ja samo u peru ih na hartiju b'jelu šljevam:
Hej, ja slikam, sviram, pjevam! - - -

Rahmet duši Musinoj :)
arzuhal

#475 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Obzirom da Gaia veoma poštuje Mevlanu Dželaludina Rumija, rahimehullahu te'ala, evo još stihova... ;-)

Nastavi spavati

Oni ljudi od vas,
koji ljubav milu ne ćute
nek’ spavati nastave,
slobodno, neka ušute.
Kod kojih osjećaj ljubavne tuge
svoje krake nije stig’o da svije
nek’spavati nastave
kad’ im u srcima ljubav ta ne vrije.

Onaj ko ne čezne silno,
“susretu” koji nimalo nije sklon,
nek’ spavati nastavi,
kad’ već ne pita stalno: “A gdje li je On?”

Način ljubavi je izvan,
niti jedne sekte ne ogrče skut,
nek’ spavati nastavi –
kom’ su varanje i licemjerstvo iskreni, pravi put.

Ak’ se k’o bakar ne topiš
traganje iskreno ako ti nije,
nastavi da spavaš –
kad’ već ne čezneš za zlatom alkemije.

Ideš li čas lijevo čas desno
k’o kod pijanice ako ti je stanje,
nastavi da spavaš,
ak’ ne znaš da je vrijeme za klanjanje.

Vjera odnese mi san
od nje nemam nimalo mira,
ti nastavi da spavaš
kad’ tvoj san već niko neće da dira.

U ruke ljubavi smo pali
ne dira nas više nikakva tama,
ti nastavi da spavaš
kad’si već ost’o u svojim vlastitim rukama.

Ja sam taj čovjek
ljubavlju sav opijen
ti nastavi da spavaš –
kad’ si hranom sav ovijen.

Više ništa reći nemam
predala se ova moja glava,
tvoja u halje riječi nek se zavuče
i nek i dalje mirno i slobodno spava.
Post Reply