Djeca u dijaspori

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Azemina_USA

#451 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

Vec 19 godina zivim u Americi i naravno, skoro sve je drukcije nego kod nas u Bosni. Da ne bih sad ponavljala stvari koje su uglavnom drugi rekli u vezi sa odgajanjem djece na zapadu, ima tu i pozitivnih i negativnih strana. Mogucnosti su zasigurno mnogo bolje nego u Bosni, ali ima i stvari koje mi konkretno u Americi smetaju, kao npr. nizak standard obrazovanja. Evropski obrazovni sistem je daleko ispred americkog; nekad mi se cini da u Americi djeca idu u skolu samo da se sklone s ulice i negdje provedu dan. Sigurno ste culi stereotip o "glupim Amerikancima"; moram priznati da tu ima istine (nedostatak opsteg znanja o geografiji, istoriji itd.), ali jedna stvar koju ne mogu da ne primijetim je koliko su srozali standard upotrebe svog jezika. Kad sam otisla u Ameriku 1994. godine, imala sam 22 godine i univerzitetsku diplomu, i vec tada sam dobro vladala engleskim jezikom. Iznenadila sam se kad sam vidjela koliko su Amerikanci, da tako prosto kazem, nepismeni. Cak ni obrazovani Amerikanci ne znaju neka osnovna pravila engleskog jezika i prave tako banalne greske. Za one koji znaju engleski navescu neke primjere: koristenje npr. "could of been" umjesto "could have been"; ne znaju razliku izmedju "to" i "too"; "there", "their" i "they're"; "your" i "you're"; ne znaju gdje se upotrebljava apostrof... Moja djeca su rodjena u Americi, starija kcerka ima 16 godina a mladja 14, i vec vidim da i one prave te iste greske. Posao mi je vezan za komunikaciju preko Interneta i svaki dan vidim Evropljane koji koriste savrsen engleski i cesto znaju jos po 3-4 jezika. Mrzim taj mentalitet koji imaju Amerikanci: "Ne moram nista znati, ne moram se zamarati tim stvarima, tehnologija ce se pobrinuti za sve".
Last edited by Azemina_USA on 24/08/2013 15:38, edited 1 time in total.
jefferson

#452 Re: Djeca u dijaspori

Post by jefferson »

Azemina_USA wrote:Vec 19 godina zivim u Americi i naravno, skoro sve je drukcije nego kod nas u Bosni. Da ne bih sad ponavljala stvari koje su uglavnom drugi rekli u vezi sa odgajanjem djece na zapadu, ima tu i pozitivnih i negativnih strana. Mogucnosti su zasigurno mnogo bolje nego u Bosni, ali ima i stvari koje mi konkretno u Americi smetaju, kao npr. nizak standard obrazovanja. Evropski obrazovni sistem je daleko ispred americkog; nekad mi se cini da u Americi djeca idu u skolu samo da se sklone s ulice i negdje provedu dan. Sigurno ste culi stereotip o "glupim Amerikancima"; moram priznati da tu ima istine (nedostatak opsteg znanja o geografiji, istoriji itd.), ali jedna stvar koju ne mogu da ne primijetim je koliko su srozali standard upotrebe svog jezika. Kad sam otisla u Ameriku 1994. godine, imala sam 22 godine i univerzitetsku diplomu, i vec tada sam dobro vladala engleskim jezikom. Iznenadila sam se kad sam vidjela koliko su Amerikanci, da tako prosto kazem, nepismeni. Cak ni obrazovani Amerikanci ne znaju neka osnovna pravila engleskog jezika i prave tako banalne greske. Za one koji znaju engleski navescu neke primjere: koristenje npr. "could of been" umjesto "could have been"; ne znaju razliku izmedju "to" i "too"; "there", "their" i "there"; "your" i "you're"; ne znaju gdje se upotrebljava apostrof... Moja djeca su rodjena u Americi, starija kcerka ima 16 godina a mladja 14, i vec vidim da i one prave te iste greske. Posao mi je vezan za komunikaciju preko Interneta i svaki dan vidim Evropljane koji koriste savrsen engleski i cesto znaju jos po 3-4 jezika. Mrzim taj mentalitet koji imaju Amerikanci: "Ne moram nista znati, ne moram se zamarati tim stvarima, tehnologija ce se pobrinuti za sve".
Ja koliko znam, postoje fine razlike izmedju engleskog engleskog, i americkog engleskog.
Drugo, upotreba skracenica u americkom engleskom je posljedica trenda koji se pojavo u II sv. ratu u njhovoj vojsci. Danas americka vojska, posebno avijacija, hronicno pati od skracenica sto se reflektovalo u generalnoj upotrebi jezika.
Medjutim, ne bi se bas slozio u potpunosti s tobom kada je obrazovanje u pitanju. Ja radim u toj bransi, i istina je da ima strasnih primejra, ali sve zavisi od drzave do drzave, i vrlo je nezahvalno generalizirati stvari.
Npr. ako si na jugoistoku, onda puno vremena sama moras provesti sa djecom, jer javne skole su katastrofa.
Ali ako si u Pittsburghu npr. e tu je sistem bolji od mnogih privatnih skola u SAD.
Zapadna obala, ili zapadne drzave generalno daleko vise ulazu u obrazovanje nego jugoistok i mnoge istocne i sjevernoistocne drzave.
Sto se tice fakulteta, tu im nema premca, a to tvrde svi, od kineza do njemaca. Na kraju krajeva, broj stranih studenata u SAD to potvrdjuje.
Ali, evo, ja i ti smo produkt onog prijasnjeg sistema. ja sam znao koliko je zeljeznickih pragova unisteno u Yu tokom II sv rata ili koliko je suhe sljive YU izvozila. Sto mi je to trebalo? I na kraju, sto prosjecnom amerikancu treba da zna koliko je ljudi poginulu u II sv. ratu, primjera radi? Fino je to znati, ali ako hoces da zvarsis fax, i nadjes posao, to je irelevantno. U BiH danas imamo hiljade ekonomista i pravnika koji znaju recitovat Adama Smitha ili rimsko pravo, ali nigdje nema inzinjera, IT strucnjaka itd. Ima, ali ne dovoljno, ni blizu.
I na kraju, u SAD je daleko lakse biti primljen na fax nego u EU.
Azemina_USA

#453 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

jefferson wrote: Ja koliko znam, postoje fine razlike izmedju engleskog engleskog, i americkog engleskog.
Tacno, ali ne govorim o tim razlikama, nego o univerzalnim stvarima koje vaze u svim varijantama. Ovi primjeri koje sam navela su pogresni i u britanskom i u americkom engleskom. Ili npr., koliko ljudi ne zna napisati "definitely". Nema kakvih sve oblika nisam vidjela: definately, defiantly (sto je potpuno druga rijec), definantly... itd. O takvim stvarima govorim.
jefferson wrote: Ali, evo, ja i ti smo produkt onog prijasnjeg sistema. ja sam znao koliko je zeljeznickih pragova unisteno u Yu tokom II sv rata ili koliko je suhe sljive YU izvozila. Sto mi je to trebalo? I na kraju, sto prosjecnom amerikancu treba da zna koliko je ljudi poginulu u II sv. ratu, primjera radi? Fino je to znati, ali ako hoces da zvarsis fax, i nadjes posao, to je irelevantno. U BiH danas imamo hiljade ekonomista i pravnika koji znaju recitovat Adama Smitha ili rimsko pravo, ali nigdje nema inzinjera, IT strucnjaka itd. Ima, ali ne dovoljno, ni blizu. I na kraju, u SAD je daleko lakse biti primljen na fax nego u EU.
Tu si potpuno u pravu.
jefferson

#454 Re: Djeca u dijaspori

Post by jefferson »

Tacno, ali ne govorim o tim razlikama, nego o univerzalnim stvarima koje vaze u svim varijantama. Ovi primjeri koje sam navela su pogresni i u britanskom i u americkom engleskom. Ili npr., koliko ljudi ne zna napisati "definitely". Nema kakvih sve oblika nisam vidjela: definately, defiantly (sto je potpuno druga rijec), definantly... itd. O takvim stvarima govorim.
OK, mogu se sloziti s tobom tu.
Tehnologija je mac sa dvije ostrice. Danas sam bio na nekakvom seminaru oko blackboard koristenja. Mislim, sve je to fino, ali dotle se ide da se diskutuje na blackboard itd, sa namjerom kao da se olaksa zivot i meni i studentima, da sve preacimo na blackboar. Sta ce mi to? Fino kazem: ja hocu d apopricam sa studentom, da vidim kako student se izrazava kada nekog mora pogledati u oci.
Jbg, medjutim, cini mi se da je danas gramatika manje vazna, jer imas kompjuter koji ce to rjesiti za tebe.
Meni je veci problem sto oni ne znaju napraviti pravi smeinarski rad, da znaju pravilo citirati izvore itd. E tu je veliko problem, jer su postali previse lijeni zbog tehnologije (ovo je generalno problem, a posebno izrazen medju stranim studentima).
Azemina_USA

#455 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

jefferson wrote: Jbg, medjutim, cini mi se da je danas gramatika manje vazna, jer imas kompjuter koji ce to rjesiti za tebe. Meni je veci problem sto oni ne znaju napraviti pravi smeinarski rad, da znaju pravilo citirati izvore itd. E tu je veliko problem, jer su postali previse lijeni zbog tehnologije
Upravo to je bila moja poenta. Tu je tehnologija koja ce sve odraditi za nas, sta ce nam mozak? :lol:
jefferson

#456 Re: Djeca u dijaspori

Post by jefferson »

Azemina_USA wrote:
jefferson wrote: Jbg, medjutim, cini mi se da je danas gramatika manje vazna, jer imas kompjuter koji ce to rjesiti za tebe. Meni je veci problem sto oni ne znaju napraviti pravi smeinarski rad, da znaju pravilo citirati izvore itd. E tu je veliko problem, jer su postali previse lijeni zbog tehnologije
Upravo to je bila moja poenta. Tu je tehnologija koja ce sve odraditi za nas, sta ce nam mozak? :lol:
Ma hajde gramatika. Kao sto rekoh, problem je sto su toliko postali lijeni, da ne znaju otici u biblioteku i uzeti knjigu i navesti kao izvor. Sve je sa googla, a kad mi navedu wikipediju kao izvor, osip na zeludcu dobijem!
Ali ogroman problem nemam sa amerikancima, engo sa strancima, posebno istocna evropa i spanija. Sve trikove pokusavaju da primjene da bi se provukli. S tim da kod mene to ne sljaka jer sam dosao u SAD sa poprilicno godina, pa sam prosao tu skolu :lol:
Azemina_USA

#457 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

jefferson wrote: Ma hajde gramatika. Kao sto rekoh, problem je sto su toliko postali lijeni, da ne znaju otici u biblioteku i uzeti knjigu i navesti kao izvor. Sve je sa googla, a kad mi navedu wikipediju kao izvor, osip na zeludcu dobijem!
Ali ogroman problem nemam sa amerikancima, engo sa strancima, posebno istocna evropa i spanija. Sve trikove pokusavaju da primjene da bi se provukli. S tim da kod mene to ne sljaka jer sam dosao u SAD sa poprilicno godina, pa sam prosao tu skolu :lol:
Tako je, a i dosao si sa prostora na kojem je sve to vec vidjeno :D Nama Balkancima ne mogu prodati te trikove... hehe.
jefferson

#458 Re: Djeca u dijaspori

Post by jefferson »

Azemina_USA wrote:
jefferson wrote: Ma hajde gramatika. Kao sto rekoh, problem je sto su toliko postali lijeni, da ne znaju otici u biblioteku i uzeti knjigu i navesti kao izvor. Sve je sa googla, a kad mi navedu wikipediju kao izvor, osip na zeludcu dobijem!
Tako je, a i dosao si sa prostora na kojem je sve to vec vidjeno :D Nama Balkancima ne mogu prodati te trikove... hehe.
Meni se iskreno ovaj sistem svidja. Moras uloziti u svoje dijete, tj. roditelji moraju s djecom raditi.
Kod nas je to bilo drugacije, skola te ucila svemu, a roditeljima se bolje ne pojavit sa losim ocjenama.
Danas je obrazovanje ovako:
Image
kosava

#459 Re: Djeca u dijaspori

Post by kosava »

Azemina_USA wrote:Vec 19 godina zivim u Americi i naravno, skoro sve je drukcije nego kod nas u Bosni. Da ne bih sad ponavljala stvari koje su uglavnom drugi rekli u vezi sa odgajanjem djece na zapadu, ima tu i pozitivnih i negativnih strana. Mogucnosti su zasigurno mnogo bolje nego u Bosni, ali ima i stvari koje mi konkretno u Americi smetaju, kao npr. nizak standard obrazovanja. Evropski obrazovni sistem je daleko ispred americkog; nekad mi se cini da u Americi djeca idu u skolu samo da se sklone s ulice i negdje provedu dan. Sigurno ste culi stereotip o "glupim Amerikancima"; moram priznati da tu ima istine (nedostatak opsteg znanja o geografiji, istoriji itd.), ali jedna stvar koju ne mogu da ne primijetim je koliko su srozali standard upotrebe svog jezika. Kad sam otisla u Ameriku 1994. godine, imala sam 22 godine i univerzitetsku diplomu, i vec tada sam dobro vladala engleskim jezikom. Iznenadila sam se kad sam vidjela koliko su Amerikanci, da tako prosto kazem, nepismeni. Cak ni obrazovani Amerikanci ne znaju neka osnovna pravila engleskog jezika i prave tako banalne greske. Za one koji znaju engleski navescu neke primjere: koristenje npr. "could of been" umjesto "could have been"; ne znaju razliku izmedju "to" i "too"; "there", "their" i "there"; "your" i "you're"; ne znaju gdje se upotrebljava apostrof... Moja djeca su rodjena u Americi, starija kcerka ima 16 godina a mladja 14, i vec vidim da i one prave te iste greske. Posao mi je vezan za komunikaciju preko Interneta i svaki dan vidim Evropljane koji koriste savrsen engleski i cesto znaju jos po 3-4 jezika. Mrzim taj mentalitet koji imaju Amerikanci: "Ne moram nista znati, ne moram se zamarati tim stvarima, tehnologija ce se pobrinuti za sve".
Pa Azemina nemoj zivjeti u ghetto ili upis djecu u privatnu skolu . Malo ti je siroka ta cetka kojom farbas . Skolski sistem i program je isti samo kvalitet predavaca varira od drzave do drzave od okruga do okruga od grada do grada po sistemu koliko para toliko muzike .
kosava

#460 Re: Djeca u dijaspori

Post by kosava »

jefferson wrote: I na kraju, u SAD je daleko lakse biti primljen na fax nego u EU.
Jeste ako imas pare da placas fakultete koji ce uzeti bilo koga ko moze platiti , ne garantuju ti da ces zavrsiti ima puno vjecitih studenata u USA . A fakulteti koje subvencira drzava tako da kostaju studenta mnogo manje primaju samo najbolje .

Probaj se upisati u West Poin npr. pa ti treba pismo preporuke od tvoga Senatora da prilozis sa aplikacijom za prijem i to samo da apliciras , nema pisma Senatora odmah se odbacuje aplikacija kao nepotpuna.
uglavnomja

#461 Re: Djeca u dijaspori

Post by uglavnomja »

to sto se tice nepismenosti nije samo americki specijalitet.

znam klinca, 17-18 godina, max 3 rijeci da napise rukom, rukopis katastrofa :roll: kao dijete 1. osnovne, a i pravopis :roll:

ali zato kad pise sms ima opciju ponudjenih rijeci, upise prva 2-3 slova, mob izbaci spisak rijecci, klikne na rijec, i tako citavu poruku :shock: :?

norveska je u pitanju, mjesto gdje se djeca ne ocjenjuju prvih 7 razreda, nego idu u skolu da se igraju, uzivaju i traze sebe :run: pa kad njih ocjene nadju, bude frke.
Azemina_USA

#462 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

jefferson wrote: Danas je obrazovanje ovako:
Image
Bas tako :)
Azemina_USA

#463 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

kosava wrote: Pa Azemina nemoj zivjeti u ghetto ili upis djecu u privatnu skolu .
Ko kaze da zivim u ghetto-u? Zivim medju srednjom klasom, a ovaj fenomen primjecujem na sirokom planu.
Azemina_USA

#464 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

uglavnomja wrote:to sto se tice nepismenosti nije samo americki specijalitet.

znam klinca, 17-18 godina, max 3 rijeci da napise rukom, rukopis katastrofa :roll: kao dijete 1. osnovne, a i pravopis :roll:

ali zato kad pise sms ima opciju ponudjenih rijeci, upise prva 2-3 slova, mob izbaci spisak rijecci, klikne na rijec, i tako citavu poruku :shock: :?

norveska je u pitanju, mjesto gdje se djeca ne ocjenjuju prvih 7 razreda, nego idu u skolu da se igraju, uzivaju i traze sebe :run: pa kad njih ocjene nadju, bude frke.
Katastrofa :roll:

Ipak, moje iskustvo s Norvezanima je da vecinom dobro govore engleski, pa onda pretpostavljam i norveski :) Ali naravno da svugdje ima svakakvih primjera i ne mozemo generalizovati.
uglavnomja

#465 Re: Djeca u dijaspori

Post by uglavnomja »

govore oni super :)

ali radi se o pisanju :roll:

i, naravno, ne odnosi se na svu djecu :-D

engleski uce od prvog razreda, kasnije mogu birati jos jedan jezik (njemacki, spanski i francuski najcesce) ili birati dupli engleski. svi znaju engleski odlicno.

cinjenica je da max koriste tehnicka pomagala, ta opcija na mobitelu, pa automaski "ispravljac" gresaka u wordu, pa se knjige ne citaju nego slusaju cd-ovi sa snimljenim glasovima....
Azemina_USA

#466 Re: Djeca u dijaspori

Post by Azemina_USA »

uglavnomja wrote: cinjenica je da max koriste tehnicka pomagala, ta opcija na mobitelu, pa automaski "ispravljac" gresaka u wordu, pa se knjige ne citaju nego slusaju cd-ovi sa snimljenim glasovima....
Da, da... Ta tehnologija :mrgreen:
suzzy_q

#467 Re: Djeca u dijaspori

Post by suzzy_q »

uglavnomja wrote:govore oni super :)

engleski uce od prvog razreda, kasnije mogu birati jos jedan jezik (njemacki, spanski i francuski najcesce) ili birati dupli engleski. svi znaju engleski odlicno.

cinjenica je da max koriste tehnicka pomagala, ta opcija na mobitelu, pa automaski "ispravljac" gresaka u wordu, pa se knjige ne citaju nego slusaju cd-ovi sa snimljenim glasovima....
Nekada
Image

i sada:
Image
slobodann

#468 Re: Djeca u dijaspori

Post by slobodann »

suzzy_q wrote:
uglavnomja wrote:govore oni super :)

Nekada
Image

i sada:
Image
Na zalost istinita slika.

A djeca koja su rodena u Dijaspori, nikakvu povezanost nece imati sa BiH, jer drzava BiH nista ne cini da tu povezanost ostvari i oplemeni, ne cijeni i ne razumije koliko su joj svi ti mladi ljudi vazni i bitni!
Avetinho

#469 Re: Djeca u dijaspori

Post by Avetinho »

Tako je. Svu djecu iz dijaspore drzava BiH treba kidnapovati i pravo ih u Zvornik kao bijelo roblje.
Googlerica

#470 Re: Djeca u dijaspori

Post by Googlerica »

sumnjam da ce djeca dijaspore biti aktivni clanovi Stranke Dijaspore !
Jack Be Nimble

#471 Re: Djeca u dijaspori

Post by Jack Be Nimble »

kosava wrote:
jefferson wrote: I na kraju, u SAD je daleko lakse biti primljen na fax nego u EU.
Jeste ako imas pare da placas fakultete koji ce uzeti bilo koga ko moze platiti , ne garantuju ti da ces zavrsiti ima puno vjecitih studenata u USA . A fakulteti koje subvencira drzava tako da kostaju studenta mnogo manje primaju samo najbolje .

Probaj se upisati u West Poin npr. pa ti treba pismo preporuke od tvoga Senatora da prilozis sa aplikacijom za prijem i to samo da apliciras , nema pisma Senatora odmah se odbacuje aplikacija kao nepotpuna.
Ah i ti izabra primjer, ali ne treba ti pismo ako si u vojsci. Generalno govoreci lako je uci na fax, pogotovo ako imas finu ratnu pricu kao mi.

Sto se tice djece i ljubavi ka Bosni to jest nasoj kulturi sve zavisi da li su im deda i nana u blizini da ih uce tome jer roditelji nemogu sami. Pomazemo i mi sa strane ali dzaba svako digne ruke nakon 8 godine. Ne mozes dijete natjerati da gleda repku a kamo li da nesto progovori na nasem. Ali primjetio sam da vecina oko 16 godine sami pocnu pitati a sta je to Bosna? Odakle su deda i nana? Kako da naucim jezik itd.

Pricao sam sa drugim roditeljima iz drugih drzava (Pakistan, India, Portugal) i oni su imali iste problema sa svojom djecom i tesko ih je bilo nauciti ili natjerati zelju da znaju nesto vise o svojim korjenima sve dok nisu stasali za srednje skole i faxa. U tom pubertetu se probudi ta zelja da tragaju za svojim vlastitim identitetom. Mozda je to jedan od razloga. Ne mora biti tako za svaki slucaj.
kosava

#472 Re: Djeca u dijaspori

Post by kosava »

Jack imam ja prijatelja otac mu dosao u USA 1941 nije htjeo u Ustase i stari je doktor nauka PhD i moj prijatelj isto a sva braca i sestre su skolovane i pricamo mi prije par dana na ovu temu kaze meni njegov otac standard je da prva generacija bude kao ovi moji razumiju a nepricaju ali zato druga generacija ,unucad pokazu vise zelje i volje da znaju svoje porijeklo samo je jedno od moje dijece kupilo nekretninu u Zagrebu i otislo da zivi tamo vecinu vremena ali zato vec 3 unucadi su tamo po 3 do 6 mjeseci godisnje .
El malagueño

#473 Re: Djeca u dijaspori

Post by El malagueño »

Unaprijed se izvinjavam na duzi post.

Ja stvarno ne razumijem kako ovako kratkovidno razmisljaju i ovi ljudi koji govore da su diasporska djeca de facto nepozeljen faktor u Bih, a ne kontam ni ove delegate koji govore: ja sam u irskoj, i moja djeca odrastaju tu i ne treba im Bosansko ime, ne trebaju znati Bosanski jezik itd.

Govorim iz svoje pozadine - dosao sa nepunih 6 godina u Holandiju, odrastao ovdje, isao u osnovnu, srednju, zavrsio faks, radim u internacionalnoj firmi, isao poslije rata svake godine minimalno 1, a cesto i 2, 3 puta u BiH, itd. Volim svoju kulturu, jezik, ime, vjeru itd. Govorim nas jezik tecno bez naglaska, ali normalno, pisanje ide teze, jednostavno jer nisam imao apsolutno nikakve nastave na nasem jeziku. Govorim Holandski, Engleski i jos 3 internacionalna strana jezika - Ali ovdje nikad nisam prihvacen kao holandjanin. Ovdje je prvo sto te pitaju u skoli, na poslu itd.: odakle si? ako kazes da si iz nekog grada u nl: ne ne, odakle si rodom? ili odakle su ti roditelji? Kad kazes jugoslavija.. ahaa...a koji dio? Bosna. ahaa...jesi li musliman????

Prvo ovaj stav da je djeci nebitno da znaju svoj jezik / kulturu: obicna glupost. ta djeca su mozda rodjena u recimo Njemackoj. Ali roditelji su Bosanci. Nemogu se roditelji u roku par godina prilagoditi toliko toj Njemackoj da kazu: eh mi smo sada Njemci. Prvo ima razlika u mentalitet, u jeziku, u odgoju, u hrani koja se jede, u obicajima. Nije dovoljno ni nauciti jezik perfektno, ni jesti bratwurst i sauerkraut i sta ja znam. Dijete kad izadje na ulicu, prvo sto ce ga svabo bitat: woher kommst du eigentlich? a kad kaze: Ich bin hier geboren, onda ce reci: Ja, aber woher kommen deine Eltern? Znaci, u startu ga nece smatrati Njemcem, a vi pricajte sta hocete. Dovoljno je da mu vidi prezime, ili nekad samo da mu vidi facu. Al zamisli tek ovo: To dijete, odraslo u kuci sa Bosancima, koji ga nisu upoznali sa svojom kulturom / jezikom, a nisu ga mogli dovoljno ni upoznati sa Njemackom kulturom, to dijete odraste i nadje dobar posao, za koji odjednom dobije priliku da se odseli u Ameriku, radi tamo za super platu itd., i ono ode tamo. Sta je onda? Njemac? Bosanac? Amer? sta su njegova dijeca? sta ce svoju djecu uciti? Bosanski nemoze.. Njemacki? ako cemo biti konzekventni ne bi trebao ni to. Samo Engleski? I sta onda ako se vrati poslije 10 godina u Njemacku. Sta onda treba? Hocu da kazem: Nikad nije sigurno dje ce te zivot odvesti. A ako se odreknes onoga sto je tvoje, s cim si se rodio: neces imati nikad nista na svijetu.

Druga je prica, kad odes u Njemacku, ozenis Njemicu. Pa djeca uce mozda malo Bosanskog, ali primarna kultura im je Njemacka. Upoznas ih koliko toliko sa svojom pozadinom, pa oni to odaberu sta im se svidja sta ne itd. Onda ta djeca ozene Njemice / udaju se za Njemce, pa njihova djeca nemaju nista vise sa bosnom, samo kazu kao, da moja baka ili dedo su iz bosne, ali sam samo kvart bosanac. Ostalo njemac. i onda ce ga vec svako prihvatiti kao Njemca. To je vec asimilacija. Ali asimilacija se vrsi godinama, a ne preko noci, sto si mozda dobio pasos.

A ovi delegati sto pljuju na djecu zato sto ne znaju nas jezik, jebiga, sta hocete? Kad se je vlada nasa pobrinula za nasu dijasporu? nemojte sad da izvinete kenjati o tome kako su oni napustili bosnu blablabla. Ta su djeca napustila bosnu kad su bili toliko mali da se nisu mogli ni pitati. I ne pljujte vise na dijasporce opcenito. Recimo moji roditelji su uskratili meni mnogo stvari jer nisu mogli sve stici. Davali su familiji (svojim roditeljima, braci, sestrama, ne otvoreno da svako vidi i da se kurce, nego da zaista pomognu) a kad bih ja zatrazio nesto razmisljali su 10 puta da li se isplati, da to nije preskupo, hoce li se moci na kraj mjeseca spojiti kraj sa krajem...i daju jos uvijek familiji, a ja od 16e godine marku nisam zatrazio od roditelja, jer sam sam zaradjivao. Znaci ljudi vani odvajaju nekad i od svoje djece da bi mogli poslati familiji. Kad je bio rat i kad smo mi sami zivjeli od nekakve socijale, stari je znao svaki dan od jutra do mraka rintati, traziti po humanitarnim organizacijama da moze sklapat pakete i slati... imali smo 20 izbjeglica u nasoj kuci u BiH, a mislis da smo dobili jednu kilu brasna od Merhameta da se ti ljudi prehrane? Poslije rata dodjemo dolje, svi mene pljuju (ja dijete od 11 godina) - kazu ti dok si gledao crtane filmove, mi se ovdje borili, skrivali ovo ono. I to jos uvijek svako misli ali nece da kaze.

Da vam nije dijaspore, pocrkali bi svi dolje. Prosjecna porodica iz dijaspore ostavi za jedan odmor 4000 eura u Bosni. Omladina relativno vise, jer se vise provodi itd. Pa vi saberite koliko dijasporaca dodje dolje, i koliki je ukupan BNP u bosni, pa saberi koliko je udio dijaspore.
Kal El

#474 Re: Djeca u dijaspori

Post by Kal El »

Primjetio sam da Bosanski najbolje znaju omladina iz Švedske i Austrije, najgori su iz Irske, Danske :lol:

Sent from my LT26i using Tapatalk
Danguba

#475 Re: Djeca u dijaspori

Post by Danguba »

Kal El wrote:Primjetio sam da Bosanski najbolje znaju omladina iz Švedske i Austrije, najgori su iz Irske, Danske :lol:

Sent from my LT26i using Tapatalk
Sta oni imaju sa BiH kada su Irci i Danci :D
Post Reply