Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
chengaba

#451 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

neo123 wrote: 1. Povrsina BiH i broj stanovnika, te koliko ima u Federaciji a koliko u RS.u.
Jel' ovo trik pitanje? :D
neo7

#452 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by neo7 »

chengaba wrote:
neo123 wrote: 1. Povrsina BiH i broj stanovnika, te koliko ima u Federaciji a koliko u RS.u.
Jel' ovo trik pitanje? :D
ne, zaboravio sam napsiati da traze i povrsinu Federacije i RS-a :D
-eee-

#453 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by -eee- »

Od kada pocinje upis na geografiju i do kada traje? Kada je prijemni ispit?
neo7

#454 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by neo7 »

-eee- wrote:Od kada pocinje upis na geografiju i do kada traje? Kada je prijemni ispit?
http://pmf.unsa.ba/dokumenti/oglasna/Ob ... 010-11.pdf
Sizzla

#455 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Sizzla »

Kakva su bila pitanja na prijemnom do sada na hemiji ...
TINKY

#456 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

JELI MI NETKO MOŽE REĆI,KAKO IZGLEDA PRIJEMNI ISPIT NA PMF-U ODSJEK BIOLOGIJA?? ZANIMA ME JESU SVA PITANJA NA ZAOKRUŽIVANJE ILI IMA IMAJU I NADOPUNJALICE???
minjonja

#457 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

TINKY wrote:JELI MI NETKO MOŽE REĆI,KAKO IZGLEDA PRIJEMNI ISPIT NA PMF-U ODSJEK BIOLOGIJA?? ZANIMA ME JESU SVA PITANJA NA ZAOKRUŽIVANJE ILI IMA IMAJU I NADOPUNJALICE???
ima zaokruzivanje, nadopunjavanje, nabrajanje, tabele koje se moraju dopuniti...
sunshine_AK

#458 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by sunshine_AK »

ej, raja... :-)
zna li iko kada je upis na postdiplomski studij za biologiju (genetika ili ekologija) za ljude koji su zavrsili po starom nacinu skolovanja? :?:
mislim da je prosle godine bilo u 11. mjesecu... al ne znam je li tako i ove godine? :cry:
TINKY

#459 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

hvala lijepa ,a jeli nuzno pisati bosanskim jezikom jer ja sam iz inozemstava pa znam jedino hrv...
minjonja

#460 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

TINKY wrote:hvala lijepa ,a jeli nuzno pisati bosanskim jezikom jer ja sam iz inozemstava pa znam jedino hrv...
ama nikakva frka, ne sekiraj se :D to je svakako jedno te isti jezik, sa blagim, na silu napravljenim nijansama. nemas pojma kakvih nepismenih ljudi ces sresti na prvoj godini. to sto ti pricas hrvatski nije nikakav problem, bitno je da ga pravilno pricas. svakako ima dosta ljudi iz katolickog skolskog centra koji pricaju hrvatski i normalno su primljeni i normalno polazu ispite :wink:
TINKY

#461 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

hvala punoo...a koliko bodova treba skupiti maksimalno i koje je gradivo najzastupljenije jer sada poceinjem uciti nadam ase da cu stici sve..... :bih: :P :razz: hvala na odg...dali itko ima neke prijemere pa da mi posalje na mail..jer sam tanka u informaciama za ovja faks a voljela bih da se spremim... :run:
minjonja

#462 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

TINKY wrote:hvala punoo...a koliko bodova treba skupiti maksimalno i koje je gradivo najzastupljenije jer sada poceinjem uciti nadam ase da cu stici sve..... :bih: :P :razz: hvala na odg...dali itko ima neke prijemere pa da mi posalje na mail..jer sam tanka u informaciama za ovja faks a voljela bih da se spremim... :run:
prijemni ispit nosi najvise 40 bodova. minimalno ti treba 20 za prolaz. sjecam se nekih pitanja: dijelovi centralnog nervnog sistema, funkcije organela, da se nabroje parkovi prirode u BiH, onda iz evolucije kako se dijeli proslost (na predhumanu i humanu fazu), onda je bilo neko pitanje cemu sluze sume, ne sjecam se tacno... nauci strucne nazive za pojedine naucne discipline, naprimjer herpetologija za nauku o reptilima i vodozemcima, briologija-mahovine, mislim da je bila i ihtiologija-ribe itd... ovo su samo otprilike pitanja kakva su bila prosle godine. nadam se da ce ti se neko javiti ko ima test da ti posalje kako to izgleda.
ako si imala 5 iz biologije, lahko ces poloziti jer su pitanja vise nego lagana. nisu isli previse u detalje, to su cak pitanja koja bi svako trebao znati iz opste kulture...
TINKY

#463 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

hvala punoooooooooooooooo pusaaaaaaaaaaaaaa.nadam se da ce netko slijediti tvoj primjer jer samo preko foruma dobivam [email protected] ako netko ima jos nesto za reci nek se javi na ovu adresu.... :run: :thumbup: ..
TINKY

#464 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

TINKY wrote:hvala punoooooooooooooooo pusaaaaaaaaaaaaaa.nadam se da ce netko slijediti tvoj primjer jer samo preko foruma dobivam [email protected] ako netko ima jos nesto za reci nek se javi na ovu adresu.... :run: :thumbup: ..
TINKY

#465 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

ejjjjjjjjjjjjjjjjjjj pod pojam revalantni dokumenti za utvrdivanje broja bodova po kriterijim dali se pod tim podrazumijevaju svjedodzbe iz cetvrtogodisnjeg skolovanja...??????? :?: :skoljka:
minjonja

#466 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

TINKY wrote:ejjjjjjjjjjjjjjjjjjj pod pojam revalantni dokumenti za utvrdivanje broja bodova po kriterijim dali se pod tim podrazumijevaju svjedodzbe iz cetvrtogodisnjeg skolovanja...??????? :?: :skoljka:
dokumenti koje moras predati su:
sjedocanstva
diplomu o zavrsenom skolovanju
rodni list
drzavljanstvo

onda ako si isla na neka takmicenja, i to donosi bodova, a ovo sto si ti rekla su naprimjer neke diplome sa nekih kurseva. ako je neko isao na francuski i ima diplomu za odredjen stepen, onda to donese pri upis i ima odredjene bodove. neke plus bodove imas ako imas potvrde da si dijete ratnog vojnog invalida, dijete poginulog borca, dijete borca itd...

nemoj zaboraviti da se prijemni placa, mislim oko 40-50 maraka (uvijek imaj dvije tri marke sitno uz to jer se transfer placa). imas odmah preko puta fakulteta, sa druge strane glavne ulice, banku. tamo kupi uplatnicu. vidi imaju li oni slucajno jedan primjer kako se popunjava uplatnica za prijavu prijemnog jer tamo sva raja skoro uplacuje to. ako oni nemaju, nema veze, vrati se na fax i moras imati pored studentske sluzbe na oglasnooj ploci napisano kako se uplatnica popunjava. sa popunjenom uplatnicom i parama odes do banke, uplatis. sa tom onda uplatnicom odes na studentsku. pokazes joj uplatnicu, ona ti da zahtjev za upis. taj zahtjev popunis. onda opet stani pred studentsku i predaj im taj popunjeni zahtjev sa onim dokumentima gore.

studentska sluzba radi od 11-13 i kad su upisi u toku. ako nije tako, nek me neko ispravi.
TINKY

#467 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

hvala....jao kakva glupa organizacija..jos neznaju kada je prijemni na pmf-u odsjek biologija...kada oni misle ili uopce ne misle?????
TINKY

#468 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

na kojem je smjeru u biologiji najveci odaziv koji si ti????
minjonja

#469 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

TINKY wrote:na kojem je smjeru u biologiji najveci odaziv koji si ti????
najvise ih ide na genetiku i mikrobiologiju. ako hoces da budes 10000% sigurna da cete primiti u redovne, uzmi ekologiju ili nastavni.
chengaba

#470 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by chengaba »

Uzmi ekologiju jer tamo ideš u redovne 100% ako položiš, pa se u toku prve dvije godine prebaci na željeni smjer... ;-)
minjonja

#471 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

chengaba wrote:
Uzmi ekologiju jer tamo ideš u redovne 100% ako položiš, pa se u toku prve dvije godine prebaci na željeni smjer... ;-)
hocel bit septembra :D
neo7

#472 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by neo7 »

minjonja wrote:
chengaba wrote:
hocel bit septembra :D
mora :D
cyprus

#473 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

Ja samo da iskoristim priliku da kandidatima poželim sreću na primjenim ispitima koji su uskoro :-D
TINKY

#474 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by TINKY »

hvala cyprus..treba ce nam..zanima me dali u vasima udzbenicima u 4 razredu srednje skole postoji vise mutacija osim genske ili tockase i kromosomske mutacije????i dali su objasnjenje podfaze profaze u mejozi???jer ja radim po gimanizijskim knjigama iz hrvatske pa sada nezma dali su slicni udzbenici jer ova pitanja koje sam predhodno postavila nemaju u mojoj knjizi....
Jed1217

#475 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Jed1217 »

cyprus wrote:Ja samo da iskoristim priliku da kandidatima poželim sreću na primjenim ispitima koji su uskoro :-D

Baš ti hvala :-D
Trebat će mi, itekako :D
Post Reply