10 godina od NATO udara na Miloševića
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
RATM56
#451 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Ne Hrulje, to je konstatovanje činjeničnog stanja. Početak rata u BiH je obeležen podelom, a konačni ishod Dejtonskim sporazumom. Pa ti aj sad na nekoj drugoj temi prebiri ko je šta tu dobio, ko izgubio, ko je pobednik a ko poraženi. Verujem da toga ovde ne fali
- fantom slobode
#452 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
ja samo o erojima...zna se ko su, znas i ti...Nisam nimalo uvrijedjen (otkud ti tako nesto, valjda ti je potrebno), vec samo sam prokomentarisao stanje stvari. Znas i ti sam da je tako, ali ti ne odgovara.
Tuzno je uopste traziti bilo sta pozitivno u zlocinackom planu.
Ima li naocala, jesi li vidio pitanje?
Pocetak rata je bio skoro potpuna okupacija Bosne i Hercegovine, drzave bez svojih oruzanih snaga...bio je i obiljezen erojskim ubijanjem civila, protjerivanjem i svim ostalim zlocinima...(nemoj iz salona da mijenjas stvari), a konacni ishod dejtonskim sporazumom. Drzava Bosna i Hercegovina.
Tema je NATO i brzi trk u selo kod Kumanova u Makedoniji da se potpise kapitulacija. Uz to, posto pretpostavljam da si iz Srbije (ekavica), jesi li ti za to da Srbija udje u NATO?
Pocetak rata je bio skoro potpuna okupacija Bosne i Hercegovine, drzave bez svojih oruzanih snaga...bio je i obiljezen erojskim ubijanjem civila, protjerivanjem i svim ostalim zlocinima...(nemoj iz salona da mijenjas stvari), a konacni ishod dejtonskim sporazumom. Drzava Bosna i Hercegovina.
Tema je NATO i brzi trk u selo kod Kumanova u Makedoniji da se potpise kapitulacija. Uz to, posto pretpostavljam da si iz Srbije (ekavica), jesi li ti za to da Srbija udje u NATO?
-
RATM56
#453 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
fantom slobode wrote:ja samo o erojima...zna se ko su, znas i ti...Nisam nimalo uvrijedjen (otkud ti tako nesto, valjda ti je potrebno), vec samo sam prokomentarisao stanje stvari. Znas i ti sam da je tako, ali ti ne odgovara.
Gledaj, nakon mog odgovora Hrulju ti si me iz nekog razloga citirao i napisao da moj odgovor nije potreban, iako u tvom pređašnjem odgovoru nije stajala niti jedna upitna rečenica. Dozvoli dao sam sebi za pravo da mislim da si nečim uvređen, valjda tebi neodgovarajućim činjenicama iz moje replike Hrulju. Ja se za razliku od tebe i Hrulja nisam bavio moralnim i političkim ocenama, govorio o ''bežaniji'' i sličnom. U kontekstu ratova 90ih (sramnih, slažem se) pomenuo si Aprilski rat. U kontekstu obračuna sa slabijim neprijateljem i civilima. Dozvoli da ti se onda moram obratiti jer to zahteva dodatna objašnjenja. Inače Varšava je izuzetak a ne pravilo, Pariz je nakon pada Remsa takođe pao bez otpora. Holandija nije izdržala ni 5 dana. Belgijancima je čak i kralj zarobljen. I?
Ne, ne znam ko su eroji. I ne znam kakve zaključke bilo po državu bilo po Srbe možeš izvući iz Bitke na Neretvi. Ako su, zamisli, Srbi u znatnom broju zastupljeni na obe strane?
Sve su to tendenciozne, paušalne ocene, povlačenje sumnjivih paralela i još sumnjivijih niti kroz čitavu prošlost da bi se diskvalifikovala jedna država ili ancija. Ja od toga ništa nisam upotrebio u diskusiji o bošnjačkom otporu u ratu devedesetih. Koja je vođena iz vojne a ne moralne ili pravne perspektive.
Ja sam protiv članstva u NATO naravno. Kao i svaki poklonik jugoslovenskog nesvrstavanja.
- fantom slobode
#454 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Yu nesvrstavanje...nema Jugoslavije...
znaci Srbija ni u EU? Ili bi ti ono sto ne ide...bez NATO pakta u EU?
Bosna i Hercegovina je za NATO.
O sumnjivosti i pausalnosti, a da ne govorimo o tendencioznosti...i propagandi...pogledu na istoriju...znas da se potpuno uklapas u modus...
Eroji su zlocinci koji su vodjeni idejom srpskog sovinizma. Odvoj ih od partizana. Partizani nisu pravili jejiku Srbiju, oslobodjenu od svih. Vidi Uzicku republiku i upitaj se sto je otpor nacistima zamro u Srbiji.
Sve si kazao svojim postovima...bilo je pitanje, ali si odgovorio sa iducim svojim komentarom. Rekoh kupi naocale.
O sumnjivosti i pausalnosti, a da ne govorimo o tendencioznosti...i propagandi...pogledu na istoriju...znas da se potpuno uklapas u modus...
Eroji su zlocinci koji su vodjeni idejom srpskog sovinizma. Odvoj ih od partizana. Partizani nisu pravili jejiku Srbiju, oslobodjenu od svih. Vidi Uzicku republiku i upitaj se sto je otpor nacistima zamro u Srbiji.
Sve si kazao svojim postovima...bilo je pitanje, ali si odgovorio sa iducim svojim komentarom. Rekoh kupi naocale.
-
RATM56
#455 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Pa na tragu sam tih ideja (YU nesvrstanost) i to neću nikada napustiti. Druga je stvar to preovlađujuće pogrešno ubeđenje da svaki protivnik EU i NATo mora da je (srpski) nacionalista. Da te podsetim, srpski nacionalisti čeznu za ruskom šapom a ja se toga takođe užasavam. A svi vi evroatlanski integralisti imaćete vremena da se kajete, živi bili pa videli. Još niste svesni kako je to isporučiti vlastiti suverenitet nekome tamo u Berlinu i Briselu. To će ujedno biti i najveći kolektivni poraz naroda ex Jugoslavije. Koji ćete, ne sumnjam, svi proslaviti uz šampanjacfantom slobode wrote:Yu nesvrstavanje...nema Jugoslavije...znaci Srbija ni u EU? Ili bi ti ono sto ne ide...bez NATO pakta u EU?
Partizanska tradicija i tekovina nije samo bratstvo i jedinstvo među narodima, ili barem tolerancija, već i neupitan suverenitet i nesvrstavanje. Nisam razumeo baš ovo sa Užičkom republikom tj. da li je po tebi otopr nacizmu zamro danas ili neposredno po padu Užičke republike?
- Hrulj
#456 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Fino ti to bez ruske sape. A sta cemo sa srpskom sapom, koje je tvoje vidjenje iste. Naprimjer Bosna kao dio Srbije/Jugoslavije?RATM56 wrote:Pa na tragu sam tih ideja (YU nesvrstanost) i to neću nikada napustiti. Druga je stvar to preovlađujuće pogrešno ubeđenje da svaki protivnik EU i NATo mora da je (srpski) nacionalista. Da te podsetim, srpski nacionalisti čeznu za ruskom šapom a ja se toga takođe užasavam. A svi vi evroatlanski integralisti imaćete vremena da se kajete, živi bili pa videli. Još niste svesni kako je to isporučiti vlastiti suverenitet nekome tamo u Berlinu i Briselu. To će ujedno biti i najveći kolektivni poraz naroda ex Jugoslavije. Koji ćete, ne sumnjam, svi proslaviti uz šampanjacfantom slobode wrote:Yu nesvrstavanje...nema Jugoslavije...znaci Srbija ni u EU? Ili bi ti ono sto ne ide...bez NATO pakta u EU?
Sve si kazao svojim postovima...bilo je pitanje, ali si odgovorio sa iducim svojim komentarom. Rekoh kupi naocale.![]()
Partizanska tradicija i tekovina nije samo bratstvo i jedinstvo među narodima, ili barem tolerancija, već i neupitan suverenitet i nesvrstavanje. Nisam razumeo baš ovo sa Užičkom republikom tj. da li je po tebi otopr nacizmu zamro danas ili neposredno po padu Užičke republike?
Suverenitet isporucili? Neka smo
Draze mi je Svedjaninu, njemcu i belgijancu sluzit 100 godina nego jedan dan srbima.
- fantom slobode
#457 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
e ovim si sve rekao...poznato je kako je to teklo. Nema veze sa partizanima, zar ne! Ne bi se trebalo ni slagati sa tim tvojim idejama koje proklamujes. Trebao bi da to osudjujes totalno. Jer je u pitanju strasni genocid i agresija, nad narodima koji su zivjeli u Jugoslaviji.fantom slobode wrote:ne moras mi odgovarati na pitanje...RATM56 wrote:Čekaj, ti dva austrijska prodora u Srbiju sa jasnim ciljevima ne nazivaš ofanzivom ali srpsko zaposedanje granica ranije utvrđene Republike Srpske nazivaš osujećenom ofanzivom na celokupnu BiH? Uz dužno poštovanje prema svačijoj žrtvi, time se mogu pohvaliti jedino Hrvati. Osujetili stratešku JNA ofanzivu u Hrvatskoj i porazili RSK 1995. Pritom su glavni faktor i u prvoj i najvećoj pobedi nad JNA/VRS u BiH 1992 (Lipanjske zore).
- madner
#458 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Nema potrebe spominjati WWI i izvrtat historiju.
Tu se srpska vojska izrazito dobro borila, te je zbog ratnih zasluga dobila kraljevinu kakvu jeste.
Tu se srpska vojska izrazito dobro borila, te je zbog ratnih zasluga dobila kraljevinu kakvu jeste.
-
CungaLunga
#459 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Nego da se vratimo temi, udar Nove Albanske Teritorijalne Odbrane na Slobu i Srbiju
Sasvim zasluzeno, steta sto su stali na granici Kosova, mogli su i Sandzak osloboditi
Sasvim zasluzeno, steta sto su stali na granici Kosova, mogli su i Sandzak osloboditi
- Zokipfc
#460 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Svadjate se kao mala djeca 
- CSKA
#461 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Sacekaj samo dok provale sta znaci to pfc pa si naredni na tapetuZokipfc wrote:Svadjate se kao mala djeca
- Zokipfc
#462 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
PFC Levski naravnoCSKA wrote:Sacekaj samo dok provale sta znaci to pfc pa si naredni na tapetuZokipfc wrote:Svadjate se kao mala djeca
Ma ne mijesam se ja previse u takve diskusije, dijete sam iz mijesanog braka, i nikad nisam osudjivao cijele narode, to je obicna glupost. Svako je individualac..
Jedva cekam dan da svi skontaju da su nam nacije, vjere, i drzave nepotrebne. To je nesto iz sredjih vjekova, davno prevazidjeno.
- Zokipfc
#463 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Ali kako vidim, covjecanstvu jos treba 2-3 vijeka 
-
chill001
#464 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Izvini, zivis li ti u Bosni ili u Srbiji?Zokipfc wrote:PFC Levski naravnoCSKA wrote:Sacekaj samo dok provale sta znaci to pfc pa si naredni na tapetuZokipfc wrote:Svadjate se kao mala djeca
Ma ne mijesam se ja previse u takve diskusije, dijete sam iz mijesanog braka, i nikad nisam osudjivao cijele narode, to je obicna glupost. Svako je individualac..
Jedva cekam dan da svi skontaju da su nam nacije, vjere, i drzave nepotrebne. To je nesto iz sredjih vjekova, davno prevazidjeno.
- madner
#465 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Uzrok za Drazu je upravu u WWI. Toliko su Njemci i Austrijanci bili opaki okupatori (ne samo u Srbiji, Belgija je isto tako prosla) da im nije palo na pamet da dizu ozbiljan ustanak. Sto se tice same ideologije, ona je tu od 1840, konstanta.155_mm wrote:stvarno interesantno kako se je za samo 30 godina od te casne srpske vojske iz ww1 stvorila ona zlocinacka horda sa drazom na celu iz ww2. ali poslije onog "mars na drinu" pa "mars na prokletije" pa "mars za grcku" i na kraju "mars za srbiju" mozda nisu ni imali prilike za klanje i paljenje zivih civila pa su onda pokusali da to nadoknade u ww2 i u devedesetim. ali hajd ko ce ga znati.madner wrote:Nema potrebe spominjati WWI i izvrtat historiju.
ne vjerujem u te price kako je srbima nudjeno da uzmu koliko hoce zbog tih zasluga u ratu a oni iz sazaljenja prema bratskim narodima se odlucili za kraljevinu jugoslaviju. mislim da su dobili taman koliko su i zasluzili. znaci da dijele drzavu sa "gubitnicima" iz ww1.
No sama Srpska vojska je u WWI bila jedna izrazito efikasna formacija, za razliku od drugih primjera.
Takodje zlocini u WW2 i ovom ratu nemaju veze sa oficiriskom casti, najmanji udio zlocina su pocinjeni od formacija gdje je izgubljenja disciplina. Najvise planski i pod naredbama.
Nije im nudjeno, neko su trazili i saveznici su mislili da su zasluzili. Italijani su takodje trazili, no nisu se pokazali. Taj stav da dijele drzavu sa gubitinicima i da svoje gubitke od okupacije namire od istih je razlog zasto je doslo do raspada svake naredne Jugoslavije.
- Nekako s proljeća
-
RATM56
#467 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Malo precenjuješ Srbiju, američki predsednik Vilson se 1917. založio za samoopredeljenje slovenskih naroda iz AU, što je brana italijanskim teritorijalnim zahtevima. Takođe, zbog grčevitog AU otpora u Alpima, Italijani stižu malo kasno na Balkan. Imaš i epizodu gde Slovenci zaustavljaju srpske zarobljenike koji se iz Austrije vraćaju kući, i šalju ih pred Italijane. Dovoljno je da vide njihove uniforme i moraju stati jer među saveznicima ne sme biti sukoba.madner wrote: Nije im nudjeno, neko su trazili i saveznici su mislili da su zasluzili. Italijani su takodje trazili, no nisu se pokazali. Taj stav da dijele drzavu sa gubitinicima i da svoje gubitke od okupacije namire od istih je razlog zasto je doslo do raspada svake naredne Jugoslavije.
Nije to baš glavni razlog, na koncu i Srbi su u velikom broju živeli na tim pripojenim teritorijama, njih već nisu mogli smatrati gubitnicima. Srbi su jednostavno potcenili nacionalne pokrete drugih naroda i mislili su da lako mogu napraviti unitarnu i nedeljivu državu.
-
Joey Tribbiani 8
#468 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Pa, zar nije sasvim normalno da je napravljen sa naklonostima prema srpskoj strani, ako je napravljen u Srbiji, od strane srpskih autora?karanana wrote:ja mislim da se kosovo odnosno kosovski albanci trebaju dobro zahvaliti i ostati vjecni duznici bosnjacima jer je wc solja poslije bosne vec bila napunjena milosevicevim govnima i samo se cekalo jos jedno slobodanovo govno da wc solja preplavi i da ga pocnu bombardovati. ali nema sumnje da je i albanski lobi u americi ucinio svoje.
inace i ja pratim onaj serijal, sinoc je bila druga epizoda, ja mislim da ima jos i veceras. mislim da je poprilicno realan samo uz blagu nastranost prema srpskoj strani, ali ukupno mislim da je serijal dobar.
-
Joey Tribbiani 8
#469 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Da, samo što za razliku od BiH i Hrvatske, Kosovo nije imalo nikakve ni pravne, ni istorijske pretenzije na svoju otcepljenje, a nije mu ni priznavana legalnost na Zapadu...pita wrote:Albanci bi bili OK...da su krenuli u rat 91 ali 92 zajdeno sa bih i hr....ali ipak su koristili to..da se dogodi srebrenica i vukovar...i onda su krenuli u rat...i rezultat je vec poznatkaranana wrote:ja mislim da se kosovo odnosno kosovski albanci trebaju dobro zahvaliti i ostati vjecni duznici bosnjacima jer je wc solja poslije bosne vec bila napunjena milosevicevim govnima i samo se cekalo jos jedno slobodanovo govno da wc solja preplavi i da ga pocnu bombardovati. ali nema sumnje da je i albanski lobi u americi ucinio svoje.
inace i ja pratim onaj serijal, sinoc je bila druga epizoda, ja mislim da ima jos i veceras. mislim da je poprilicno realan samo uz blagu nastranost prema srpskoj strani, ali ukupno mislim da je serijal dobar.
- zambaklija
#470 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
ja ću tim povodom u Subotu jenu više salti 
- karanana
#471 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
ja se ni ne sjecam sta sam pisao ovdje. koje serijal je u pitanju?
-
Joey Tribbiani 8
#472 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
[/quote] hrvati su aposlutno u pravu....
inace osobno albance ne smatram nekim prijateljima BiH..ali svejedno...vjerujem..da nikada ne bi napravrali srebrenicu...
i kak moze netko..da kaze..vise volim srbe nego albance..[/quote]
Više vole Srbe jer su duži period živeli sa njima u zajedničkoj državi, okruženju, jer imaju mnogo sličnosti u sudbini, istoriji i tradiciji, a albanska nacija se na Zapadu smatra jednom od primitivnijih, kao država koja je bez ikakvih značajnih pisaca, kompozitora i sportista, već samo puna priča o političarima, zločincima i kriminalcima...
inace osobno albance ne smatram nekim prijateljima BiH..ali svejedno...vjerujem..da nikada ne bi napravrali srebrenicu...
i kak moze netko..da kaze..vise volim srbe nego albance..[/quote]
Više vole Srbe jer su duži period živeli sa njima u zajedničkoj državi, okruženju, jer imaju mnogo sličnosti u sudbini, istoriji i tradiciji, a albanska nacija se na Zapadu smatra jednom od primitivnijih, kao država koja je bez ikakvih značajnih pisaca, kompozitora i sportista, već samo puna priča o političarima, zločincima i kriminalcima...
-
Joey Tribbiani 8
#473 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Pogodžena? Pre bih rekao da se kaže,,pogođena'', ali izgleda da živimo na različitim područjima...darkpitar wrote:hm...prije sat vremena na RTS-u je bila emisija o bombardovanju Srbije i tako ja to gledam i slusam sav onaj narod kako cmizdri i kuka a u meni kljuca...pa majku im junacku cmizdre ko neke babe zbog 78 dana bombardovanja a ljudi u sarajevu 1.425 dana bili su pod opsadom i sankcijama svega osnovnog za zivot...cak i cistog vazduha kojeg se covjek nije mogao nadisati od silnih granatiranja.
P.S.jos samo ovo NATO je gadzao vecinom vojne ciljeve dok je i bilo podbacaja pa je tu negdje i pogodzena koja civilna zgrada.Dok su u sarajevu svaki neboder,svaka kuca bili meta divljaka i brdzana s brda koji su dnevno ispaljivali na pocetku 329 granata dnevno na Sarajevo dok se taj broj do 22.jula 1993 popeo na 3.777 granata iz raznog oruzja i raznih kalibara.
Nisu većinom baš bili vojni ciljevi, bilo je tu mnogo mostova, rafinerija, škola...
-
Joey Tribbiani 8
#474 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
Da li je ovo dovoljno administratorima za trajno banovanje? Ovo je, iz moje perspektive, direktna mržnja i poziv na ubijanje!Ponekad s'proljeca wrote:Ja sam se iskreno nadao da ce koji punjac aviona greskom atomsku bombu ubaciti!!!!!![]()
![]()
-
Joey Tribbiani 8
#475 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića
O, dokle više? Jesu li svi iz BiH koji osude bombardovanje Srbije direktno pristalice četnika, ubijanja, masakara i istrebljenja?Hrast wrote:ma da..svaka cast i skorpionima hrabrim..i oni su bili na kosovu..dosla si ovdje da velicas cetnike.. MRSHđenka 053 wrote:Samo nek komsiji crkne krava.Ocaj,patetika,mrznja iz svakog komentara.Kad je rijec o Srbiji ne vazi ono o Amerima i ugrozavanju vaskolikog naroda na kugli zemaljskoj?Nista suverenitet,Irak.Gvantanamo,Palestina i sve ono cim krasite Amere?Al'to je vec nije nista novo,navikli smo
![]()
Sta ima da se prica o tom?Klasicna agresija 30 zemalja i demonstracija tehnoloske moci NATO-a nad gradjanima SCG!Iskoristili su pravi momenat dok je ona pijandura vladala Kremljom da naprave sebi bazu za dalje osvajanje.A do siptara i njihovih prava im je stalo ko meni do Grenlanda.Svaka cast svim pripadnicima VSiCG i policije RS na otporu i pokoj dusi svim poginulim vojnicima i civilima!!!
Ja osuđujem NATO bombardovanje i nemam nikakve korene sa četništvom, niti simpatije prema njima, a onda sam četnik i ja?