SAVEZ NAPOLJE!

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Da li ste za suspenziju nogometnog/fudbalskog saveza BiH?!

Da, ali samo ukoliko se ne promijeni statut
38
18%
Da, koji će nam k. fudbal uopšte
24
11%
Ne, jer suspenzija neće voditi ozdravljenju bh. fudbala
13
6%
Ne, ko su oni (FIFA i UEFA) da nama određuju da imamo jednog predsjednika
5
2%
Da, ali samo da se suspenduje savez a da klubovi i reprezentacija ne trpe posljedice suspenzije
131
62%

Total votes: 211

svakako_lud

#451 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by svakako_lud »

Ma jašta, zavjera četničko ustaška a "naši" jadni ništa nisu krivi.... :-)
Ljepota od života kad si rahat od pameti....
Bosnolog

#452 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by Bosnolog »

NSBiH: Delegati se odlučili za uništenje bh. fudbala: Odbijen novi statut
Bošnjaci glasali "za", Srbi "protiv", Hrvati nisu ni glasali • FIFA i UEFA će blokirati finansijsku pomoć i zabraniti nastup reprezentacije BiH i klubova na međunarodnoj sceni

Image

S nedovoljnih 27, uglavnom bošnjačkih glasova "za", 18 mahom srpskih "protiv" te s dva suzdržana, uz devet ponajviše Hrvata koji nisu ni glasali, Skupština Nogometnog saveza BiH jučer nije usvojila nacrt statuta prema prijedlogu FIFA-e i UEFA-e.

To znači da će ove dvije međunarodne organizacije, skoro sigurno, uskoro suspendirati NSBiH, blokirati kompletnu finansijsku pomoć te zabraniti nastup svih reprezentativnih selekcija BiH i klubova na međunarodnoj sceni.

Bit će to konačni epilog tragične sjednice kojom je, valjda, zabijen i posljednji ekser u kovčeg bh. nogometa.

Ž4 = Odbacili milione

Tokom više od šest sati sastanka u vogošćanskom hotelu "Park" čuli smo da se proračun NSBiH od pomoći FIFA-e i UEFA-e (čiji su izaslanici prisustvovali) puni u iznosu od skoro 40 procenata. Eto, to su delegati NSBiH odbacili.

Odbacili su i skoro 4,5 miliona KM, koliko je planiran prihod od kvalifikacijskog susreta reprezentacije s Francuskom, što je, opet, skoro 50 posto budžeta za ovu godinu.

Glasali su i protiv naših klubova, Željezničara, Borca, Širokog Brijega i Zrinjskog, kojima sada prijeti izbacivanje iz međunarodnih kupova.

Čuli smo još svašta nešto, a bolje da nismo. Poput nebuloza Josipa Bevande "kako neće biti tragedija ako nas suspendiraju" ili ove Rodoljuba Petkovića:

- Fudbalski savez Republike Srpske je u ovih osam godina pokazao da nije remetilački faktor.

Ovo je ispalio Petković nekoliko minuta nakon što su zastupnici iz RS odbili da glasaju za usvajanje novog statuta.

Da će se sve ovako završiti, moglo se pretpostaviti još kada je 6. jula Izvršni odbor NSBiH jednoglasno donio zaključak da je za ostanak tročlanog Predsjedništva, a protiv uvođenja funkcije jednog predsjednika. A to je, podsjetimo, ključni uvjet u promjenama statuta, o kojem predstavnici FIFA-e i UEFA-e nisu ni željeli raspravljati.

Kada je na red došla tačka o izmjenama i amandmanima na nacrt statuta, bilo je jasno da se bh. nogometu crno piše. Blaž Živković je predao amandmane na tri člana.

Prvi se odnosio na član 18, Živković je u ime kantonalnih saveza tražio ostanak Predsjedništva NSBiH. Delegacije FIFA-e i UEFA-e su, dakako, odbile. S druge strane, prihvatili su da se glasa o amandmanima kojima se tražilo povećavanje kvoruma za donošenje odluka u Skupštini i Izvršnom odboru.

Onda je za govornicu izašao Josip Bevanda, član IO-a NSBiH, koji je bio kolovođa delegata iz reda hrvatskog naroda. U slatkorječivom tonu obraćao se predstavnicima Svjetske i Evropske nogometne asocijacije i objasnio ta tri amandmana kao vitalne interese.

Nakon toga, ponovo je za govornicu izašao Marsel Benc, koji je delegatima prije glasanja za usvajanje statuta poručio da "moraju biti pažljivi".

- Nije moguće da se ne izjasnite o cijelom dokumentu. Razočaran sam, jer vidim da mnogi ljudi nisu ni pročitali materijal - rekao je Benc.

Švedski sto

Potom je Sulejman Čolaković pozvao na novu pauzu. Delegacija FIFA-e i UEFA-e požurila je brže bolje na aerodrom i u bijeg iz bh. nogometnog pakla, a delegati su se dočepali davno pripremljenog švedskog stola i, umjesto planiranih 5, odmor je potrajao 45 minuta.

Kako su se delegati, siti i napojeni, vratili u salu, Čolaković je ponovo na jedvite jade uspio osigurati da se glasa za predloženi nacrt statuta. Rezultat je bio katastrofalan po NSBiH i bh. nogomet.

Ostalo nam je da sa strahom čekamo vijesti iz Ciriha i Niona.

Savez za pola godine u minusu više od milion KM

Šef finansija u NSBiH Momir Tošić u podužem izlaganju govorio je i o finansijskoj situaciji u NSBiH, koja je alarmantna. Iako je u Savezu već četiri godine i u proteklom periodu je čitao finansijske izvještaje, koje je potom prihvatao, sada se proglasio za nove snage (?!) i reformatora ekonomske situacije u NSBiH napravivši program stabilizacije.

NSBiH je za prvih šest mjeseci 2010. godine napravio više od milion KM gubitka. Na ime poreza duguje se 2.573.420 KM, od čega skoro milion otpada na kamate. Potraživanja dobavljača iznose više od 1,1 miliona KM. Savez je uzeo kredit od milion KM za izmirivanje obaveza.

Krađa novca, lažni ugovori, generalni sekretar...

Od govornika, jedan od najkonkretnijih bio je Samir Ćemalović, koji je krivicu za sve ono što se dešava svalio na tri člana Predsjedništva NSBiH.

- Ljudi iz FIFA-e i UEFA-e trebali su ovdje slušati priču o krađi novca, lažnim ugovorima, generalnom sekretaru. Ovo je namontiran proces - poručio je, između ostalog, Ćemalović.

Marjanac bunio zbunjene

Živko Marjanac, član Izvršnog odbora NSBiH, pokušao je tokom svog govora unijeti zabunu među ionaku zbunjene delegate pitajući se za koji nacrt statuta će se glasati. Po njemu je prijedlog FIFA-e i UEFA-e pravljen mimo institucija iako ga je on, kao član Izvršnog odbora, prihvatio, osim u dijelu koji se odnosi na ukidanje Predsjedništva.

Prošla četiri amandmana, pao peti

Nakon niza govornika, koji su, uglavnom, presipali "iz šupljeg u prazno", predsjednik Sulejman Čolaković uspio je nagovoriti delegate da glasaju o amandmanima na pet članova statuta. Jednoglasno su prošla četiri, a peti, u kojem je tražen ostanak tročlanog Predsjedništva, je odbijen.

Za ostanak Predsjedništva glasao je 31 delegat, a protiv 24. Za donošenje odluke bilo je potrebno 46 glasova.

Glasanje o amandmanima, dakako, nije imalo smisla, jer je poslije pao kompletan nacrt statuta.
Kakvi debili sjede u Savezu,.....

Rijesenje je jednostavno,treba formirati novi nogometni savez BiH u skladu sa FIFA-a i UEFA-a pravilnicima i standardima.Izvrsiti sve priperem,dovesti sposobne ljude menadzere,ugledne i uspjesne sportiste potom odrzati osnivacku skupstinu,izabrati novo rukovodstvo,javno proglasiti dosadasnje nevazecim jer su se samoukinuli odbijanjem prihvatanja Fifinif nacela i organizacionih prvila te poslati dopis FIFI da je formiran novi nogoometni/fudbalski savez BiH i traziti legalitet istog i to je to.
Comrad

#453 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by Comrad »

Ukoliko nas suspenduju, postoji li sansa da se napravi novi savez sa novim ljudima? Ovaj nece imati nikakve nadleznosti, ako je suspendovan?

Eto prilike svim fudbalskim strucnjacima koji su se do sada javljali samo iz udobnih fotelja iz inostranstva, evo prilike da prestanete supljirati i uradite nesto.

Najjace mi je to da niko od velikana nije dao bilo kakvu kritiku savezu :-) Isto pi... kakve. Amara jucer pitaju, on samo rece da ne komentarise rad drugih ljudi. Cuj drugih ljudi, pa od tih drugih ljudi ti zavisi da li ces se moci takmiciti, da li ces moci biti trener itd. itd. Isto ko da su ga pitali o ljudima koji rade u fudbalskom savezu Australije. Jos su pitali nekoliko ljudi niko nikakav komentar nije dao, osim trenera Zrinjskog ako se dobro sjecam. Smijesno.

Ponovo kazem, evo prilike da se otjeraju ova govna i da dodju novi ljudi koji znaju nesto o fudbalu i organizuju ovo sve onako kako treba. Samo je pitanje da li to zele.
bingov buraz

#454 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by bingov buraz »

Jah...eto napravice se novi savez :lol:

Tako nam i treba kad imamo korumpiranu kopilad iz reda bosnjackog naroda,dodikove secesioniste i ''jebali bi se da im ne udje'' hrvatsku komponentu.Meni licno su najveci problem ovi prvi od ovih drugih i trecih znam sta me sleduje.
Ne postoji nacin da se u ovakvim prilikama sta promijeni sa ovakvim politickim vodjstvom i tacka.
Mala nada su izbori koji su pred nama...mikronska nada...
Voovoozela

#455 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by Voovoozela »

Ma, sve je to fino i lijepo al što meni mladost prodje a reprezentacija ne ode ni na kakvo veće takmičenje, klubovi tavore u mulju pretkola i što je najtužnije od svega - niko u ovoj "državi" se neće ni počašati a ni odgovarati zbog toga !
:(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#456 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by Truba »

pa šta da radimo???
mene evo ne interesuje nogomet i sport ali mi je ovo teško
palo

mogu misliti kako je onima koji žive za nogomet i reprezentaciju i svoj klub :? :? :?
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#457 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by suad-sarajevo »

I kad bi se definitivno trebalo znati kada će nastupiti "pomračenje BH fudbala"?
north

#458 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by north »

suad-sarajevo wrote:I kad bi se definitivno trebalo znati kada će nastupiti "pomračenje BH fudbala"?
Vrlo brzo, brže nego što mislimo......
svakako_lud

#459 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by svakako_lud »

suad-sarajevo wrote:I kad bi se definitivno trebalo znati kada će nastupiti "pomračenje BH fudbala"?
Nastupilo je ima deset godina, a sad napokon dolazi situacija da se nešto promijeni silom prilika...
nekoeko

#460 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by nekoeko »

Za novonastalu situaciju krivi su BHfanaticosi, jer vec godinama bezusjepsno pokusavaju animirati nasu javnost na probleme u savezu :dance: dok ih mnogli blate i ismijavaju (pogotovo na ovom forumu). Eto vam sad sanse bujrum hajde promjenite nesto internet huligani! :dance:

Neki još izgledaju ne kontaju da je država u pitanju, koja se preko sporta najlakše ruši i gradi!
palermo

#461 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by palermo »

O kakvom vi novom savezu pričate, de se malo probudite. Ko će mu dati legitimitet, kad bi stvari tako išle, onda bi i nas pet sa foruma moglo proglasiti Savez i tražiti da ga UEFA prizna. A neće. Neće iz jednostavnog razloga što u UEFU ulaze Savezi država, a u ovoj državi ne postoji mehanizam kojim će se usvojiti odluka o tome da se formira novi Savez koji će prihvatiti prijedloge UEFA. Dakle, pomirite sa tim da će Dodik odlučivati o tome hoće li reprezentacija BiH igrati ili neće. Odnosno , on je već odlučio. Jedina nada je da nam se UEFA smiluje, i zbog eventualnih političkih reperkusija zažmiri. Al ne vjerujem.
Jedino što se može učiniti je da se makar ova korumpirana, bošnjačka, gamad izvede na stub srama........zapravo i hrvatska bi trebala, ali mi se čini da su i oni slijedili znanu nam politiku Dragana Čovića.
svakako_lud

#462 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by svakako_lud »

palermo wrote:O kakvom vi novom savezu pričate, de se malo probudite. Ko će mu dati legitimitet, kad bi stvari tako išle, onda bi i nas pet sa foruma moglo proglasiti Savez i tražiti da ga UEFA prizna. A neće. Neće iz jednostavnog razloga što u UEFU ulaze Savezi država, a u ovoj državi ne postoji mehanizam kojim će se usvojiti odluka o tome da se formira novi Savez koji će prihvatiti prijedloge UEFA. Dakle, pomirite sa tim da će Dodik odlučivati o tome hoće li reprezentacija BiH igrati ili neće. Odnosno , on je već odlučio. Jedina nada je da nam se UEFA smiluje, i zbog eventualnih političkih reperkusija zažmiri. Al ne vjerujem.
Jedino što se može učiniti je da se makar ova korumpirana, bošnjačka, gamad izvede na stub srama........zapravo i hrvatska bi trebala, ali mi se čini da su i oni slijedili znanu nam politiku Dragana Čovića.
Image

E neak si nam rekao da su "naši" jadni htjeli a ona "ostala gamad " neće....
palermo

#463 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by palermo »

svakako_lud wrote:
palermo wrote:O kakvom vi novom savezu pričate, de se malo probudite. Ko će mu dati legitimitet, kad bi stvari tako išle, onda bi i nas pet sa foruma moglo proglasiti Savez i tražiti da ga UEFA prizna. A neće. Neće iz jednostavnog razloga što u UEFU ulaze Savezi država, a u ovoj državi ne postoji mehanizam kojim će se usvojiti odluka o tome da se formira novi Savez koji će prihvatiti prijedloge UEFA. Dakle, pomirite sa tim da će Dodik odlučivati o tome hoće li reprezentacija BiH igrati ili neće. Odnosno , on je već odlučio. Jedina nada je da nam se UEFA smiluje, i zbog eventualnih političkih reperkusija zažmiri. Al ne vjerujem.
Image

Pa ne znam da sam to rekao, ali stani pani, i da sam to rekao, jesam li nešto slagao.
svakako_lud

#464 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by svakako_lud »

palermo wrote:
svakako_lud wrote:
Image

Pa ne znam da sam to rekao, ali stani pani, i da sam to rekao, jesam li nešto slagao.
Jok eto nisi....
Ko godinama uništava ZAJEDNO savez...?
Je li i Ušanović postavljen od strane Dodika i co ?
Je li i Pašalić bio njegov igrač?
Ma jesu garant, u stvari oni su i dobri samo neka su naši... i oni, i kojekakvi Tigrovi , Bašići, Čemalovići i slinčni njima...
udrch

#465 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by udrch »

Rušenje reprezentacije je po meni rušenje države..sve je ovo čisto ko suza..
UEFA može uraditi dvije stvari:

1. suspendovati sve ljude u savezu i zabraniti im rad doživotno, uvesti prinudnu upravu ili obavezati recimo udruženje klubova da u naredno periodu radi posao saveza dok se ne provedu novi izbori..
2. suspendovati reprezentaciju i klubove..

Ako uradi drugu stvar, neće ama baš ništa postići, oni koji su glasali protiv i oni koji su bili suzdržani ionako nikad i nisu navijali za ovu reprezentaciju, klubovi ionako ne žive od Evrope tako da ih ni to ne zanima..
Dok drugi u oktobru budu vodili borbu za EP, Dodik će lagano dobiti izbore jer će njegovi birači vidjeti da je rušenje ove države u završnom stadiju..

Ako uradi prvu stvar, koja je moralna i jedina normalna, ali ipak teško ostvarljiva, jer UEFA ima druga mjerila, biće to nova zora na ovim prostorima..moralna je zato što bi bilo nenormalno da uskratiš jedno zadovoljstvo onima koji su jedini željeli promjene..normalna bi bila jer UEFA ne dozvoljava da se politika direktno ili indirektno miješa u u fudbal..a nema ni koliko trun sumnje da je ovo uradila ista destruktivna politika koja ovu državu ruši i na političkom i na ekonomsom planu..
UEFA ima šansu da dovede nove ljude u Savez, koji će biti sportisti, politički i ekonomski nezavisni, donese novi statut koji bi bio evropski i to je to..time bi pokazala da je na ovim prostorima moguć suživot..možda bi se neki klubovi pobunili i pokušali bojkotirati novi savez, ali ako se UEFA postavi na način da nju politika ne zanima svi bi došli u red..

Živim u nadi, ali ne pretjeranoj..
palermo

#466 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by palermo »

svakako_lud wrote: Jok eto nisi....
Ma jesu garant, u stvari oni su i dobri samo neka su naši... i oni, i kojekakvi Tigrovi , Bašići, Čemalovići i slinčni njima...
Lupaš, niti sam to rekao, niti to mislim. jedino što mislim je da je ovo još jedan direktan udar na državu Bosnu i Hercegovinu, politički dirigiran, smišljen. I to udar na koji u ovom trenutku nemaš razuman odgovor.

A ti i tebi slični bavite se Ušanovićem i Pašalićem, kao što već rekoh u sinoćnjoj prepisci, samo vi nastavite da miješate kruške i jabuke.
pirmin

#467 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by pirmin »

Konacno da se nesto desava :thumbup: ...opet nam drugi moraju spasavati guzicu :thumbup: i otvarati oci.

Zlo kako smo svi zajedno nesposoban narod. :oops:

:bih:
svakako_lud

#468 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by svakako_lud »

palermo wrote:
svakako_lud wrote: Jok eto nisi....
Lupaš, niti sam to rekao, niti to mislim. jedino što mislim je da je ovo još jedan direktan udar na državu Bosnu i Hercegovinu, politički dirigiran, smišljen. I to udar na koji u ovom trenutku nemaš razuman odgovor.

A ti i tebi slični bavite se Ušanovićem i Pašalićem, kao što već rekoh u sinoćnjoj prepisci, samo vi nastavite da miješate kruške i jabuke.
Ti lupaš...
Ideš po logici da te boli briga što te juče neko tvoj išamarao i uzeo ti pare ali ti smeta što ti je to danas onaj "drugi" uradio...
Koristiš tu priču o rušenju a sam se ponašaš na isti način kako i oni sami to rade, sistem "majku im njihovu, vidi šta nam rade..." , "mi smo ugroženi" itd, umjesto da se pitaš zašto je "naš" Bašić neki dan glasao kontra od zaključka predsjedništva FSKS i samim tim podržao odluku da se ne prihvati prijedlog UEFE i FIFE o jednom predsjedništvu...
Očito je da si previše nacionalistički zatucan da bi ti to shvatio, da je u ovoj državi sve prolazno, samo su interesi vječni...
Last edited by svakako_lud on 17/07/2010 13:27, edited 1 time in total.
student001

#469 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by student001 »

Tzv. domoljubi / patrioti / rodoljubi Bosne i Hercegovine... Zašto vas čude ljudi u Savezu i njihove odluke? SAMI STE KRIVI jer ste im to dopustili. Ti ljudi rade samo svoj posao, tj. pune džepove vašom lovom i uništavaju državu BiH, a vi ste krivci što ste im to dopustili. Ne želim više nijednu ružnu riječ čuti na ljude u savezu. Ja im skidam kapu, jer su ljudi ostvarili svoje životne ciljeve (opljačkali i uništili BiH), a s druge strane pljujem po običnom bh. građaninu jer ništa nije poduzeo, čak šta više, bh. građanin je te ljude neizravno postavio na te funkcije godinama dajući glas istim nacionalističko-mafijaškim strankama. A poznavajući mentalitet naših ljudi kad bi se i pokrenula revolucija u BiH što se tiče nogometa, kad bi se i "Grčka" u sred Sarajeva dogodila, to bi drugi mafijaši iskoristili i upali u Savez. Znači jedna garnitura govana bi bila zamjenjena drugom. Zar nije bolje čekati da nas Savez uništi pa onda očekivati nešto da stranci poduzmu, jer vidite da smo mi bez stranaca kao bjesni psi bez lanaca. Ja bi bio najsretniji kad bi mi bili proglašeni američkom ili njemačkom kolonijom. Nismo sposobni da išta sami učinimo kako treba, a onaj koji nas je držao na lancu i barem prividno od nas napravio civilizirane ljude je pod zemljom od 1980. godine.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#470 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by Truba »

što više razmišljam vidim kako je ovo sve jedna velika katastrofa

pitanje je

ŠTO JE SLJEDEĆE???
palermo

#471 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by palermo »

svakako_lud wrote: Ti lupaš...
Ideš po logici da te boli briga što te juče neko tvoj išamarao i uzeo ti pare ali ti smeta što ti je to danas onaj "drugi" uradio...
Koristiš tu priču o rušenju a sam se ponašaš na isti način kako i oni sami to rade, sistem "majku im njihovu, vidi šta nam rade..." , "mi smo ugroženi" itd, umjesto da se pitaš zašto je "naš" Bašić neki dan glasao kontra od zaključka predsjedništva FSKS i samim tim podržao odluku da se ne prihvati prijedlog UEFE i FIFE o jednom predsjedništvu...
Očito je da si previše nacionalistički zatucan da bi ti to shvatio, da je u ovoj državi sve prolazno, samo su interesi vječni...
Pa jes u pravu, vjerovatno sam previše nacionalistički zatucan, nikako da shvatim jednostavnu činjenicu, ha mi zamijenimo Mehu Bašića sa Farukom Hadžibegićem (npr) ovi iz RS-a glasati drugačije.

jah.....jebo te, kolika je u nas samo potreba da uvijek sami sebe proglašavamo krivim.
palermo

#472 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by palermo »

komi wrote:što više razmišljam vidim kako je ovo sve jedna velika katastrofa

pitanje je

ŠTO JE SLJEDEĆE???
To je to. A ne postoji razuman odgovor, jednostavno ne vidiš šta uraditi. Kao da si u klopci.
svakako_lud

#473 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by svakako_lud »

palermo wrote:
svakako_lud wrote: Ti lupaš...
Pa jes u pravu, vjerovatno sam previše nacionalistički zatucan, nikako da shvatim jednostavnu činjenicu, ha mi zamijenimo Mehu Bašića sa Farukom Hadžibegićem (npr) ovi iz RS-a glasati drugačije.

jah.....jebo te, kolika je u nas samo potreba da uvijek sami sebe proglašavamo krivim.
Ma jok bolan...za sve su drugi krivi.... :thumbup:
:run:
O'zone
Globalni moderator

#474 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by O'zone »

Jesmo rupa Bože dragi!!!!
hordas 87

#475 Re: SAVEZ NAPOLJE!

Post by hordas 87 »

ma nismo mi rupa rupa su oni govna nacionalisticka, valjda ce se sad hrvati i srbi u bosni malo pametiti i vidjeti sta rade ti lideri da ustvari svima zlo nanose, vidjet cemo sve kao narod ko ce izac i borit se za svoju repku(zemlju) i klubove...
Locked