Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
NIN

#451 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

frla wrote:
tranquil wrote: Ako ne pročitaš kako znaš šta je u njima?

Ah, da, u brošuri koju si čitao pisalo je "evolucionisti tvrde..." i ti si u to povjerovao.
Naravno da sam čitao ateističke knjige zato ti to i govorim. Večina današnjih vjernika su živjeli kao ateisti dok ih nije Allah dž.š. iz svoje milosti uputio na pravi put. Dakle znam veoma dobro šta govorim a o teoriji evolucije sam ako ništa učio u školi i dosta čitao o tome a radi o jednoj velikoj zabludi ...
...aha, jes', jes',...how yes no...vecina danasnjih vjernika su zivjeli kao ateisti sve dok im izvjesne demokrate konacno ne upalise svjetlo. I njima sad pravo dobar taj pravi put, ne znaju vise gdje bi s parama, dok onima kome svjetlo oni upalise napravise bogomolju na svakom cosku mahale ne bil' se jadni zabavili. Sta ti je rec' moda. :zjev:

Religija je cudo prirode!

I velis ateisticke knjige?

:lol: :lol: :lol:

...i da, vidim i ti si se nacitao tih ateistickih knjiga o evoluciji. Very good, nice,...I like!

Bosnia uber alles! :bih:
Optimus Prime

#452 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Ma kako nisam čitao. Naravno da sam čitao ovosjetske knjige decenijama prije nego što sam počeo čitati religijske knjige.
Nisam mislio na knjige koje imaju domet "Druzbe Pere Kvrzice" ili "Vlaka u Snjegu".

A covjek jeste 100% materijalno bice. Dusa je samo jedan teolski pojam.
frla

#453 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

NIN wrote:
frla wrote:

Ah, da, u brošuri koju si čitao pisalo je "evolucionisti tvrde..." i ti si u to povjerovao.
Naravno da sam čitao ateističke knjige zato ti to i govorim. Večina današnjih vjernika su živjeli kao ateisti dok ih nije Allah dž.š. iz svoje milosti uputio na pravi put. Dakle znam veoma dobro šta govorim a o teoriji evolucije sam ako ništa učio u školi i dosta čitao o tome a radi o jednoj velikoj zabludi ...
...aha, jes', jes',...how yes no...vecina danasnjih vjernika su zivjeli kao ateisti sve dok im izvjesne demokrate konacno ne upalise svjetlo. I njima sad pravo dobar taj pravi put, ne znaju vise gdje bi s parama, dok onima kome svjetlo oni upalise napravise bogomolju na svakom cosku mahale ne bil' se jadni zabavili. Sta ti je rec' moda. :zjev:

Religija je cudo prirode!

I velis ateisticke knjige?

:lol: :lol: :lol:

...i da, vidim i ti si se nacitao tih ateistickih knjiga o evoluciji. Very good, nice,...I like!

Bosnia uber alles! :bih:
Posječaš me na priču o žabi koja je živjela u bunaru i bilo joj je veoma dobro. Možda bi trebao malo proširiti sve vidike.
anonimus19

#454 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

NIN wrote:
anonimus19 wrote:...
Drug moj, nisi ti ni prosao kako treba pored knjiga iz (evolucione) biologije, astronomije, kozmologije, itd., a kamoli ih procitao. :D ...sudeci po tvojim pitanjima. :-)

Nego, haj'mo ipak pretpostaviti da je istina to sto kazes da si ih puno procitao i da nisi bas najzadovoljniji onim sto si nasao u istima. Sada bih te zamolio da mi nabrojis sve te knjige i autore koje si procitao?

Moras biti pazljiv jer budi siguran da cu sigurno znati da li si ih uopste i u ruke uzeo. :wink:

Valja?
Iskreno, nemam namjeru trošiti vrijeme na to, posebno ne tebi da bi ti dokazao da sam "prosao" kako treba pored knjiga iz astronomije, kozmologije, biologije, anatomije, filozofije, sociologije, etc.
frla

#455 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:
frla wrote:
Ma kako nisam čitao. Naravno da sam čitao ovosjetske knjige decenijama prije nego što sam počeo čitati religijske knjige.
Nisam mislio na knjige koje imaju domet "Druzbe Pere Kvrzice" ili "Vlaka u Snjegu".

Ako je čovjek samo od materije a materija je mrtva kako da je onda živ? Šta je to onda živo u čovjeku?
anonimus19

#456 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

NIN wrote:
anonimus19 wrote:...Za znanje se itekako trudim, nalazi logicne i realne odgovore, bez predrasuda, dokazujem svakodnevno da Bog postoji, da imamo zaista pravu svrhu zivota, da slucajnosti ne postoje, da je sve smisljeno, da je sve sa odredjenim razlogom, da ima svoj proces i da se ne desava pod "cudnim" okolnostima....
...ovaj model razmisljanja, drug moj, je skolski primjer promiskuitetne teleologije kod jedne odrale osobe! :wink:

Sada, pogledaj uz koju se etapu psiholoskog razvoja licnosti veze ovaj model.
Skolski primjeru, de objasni sta hoces da mi zboris s ovim. Ja postavljam pitanja, na koja nikako da dobijem odgovor. Ako niste sposobni dati ih, onda je to end of discussion!
anonimus19

#457 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

sistem wrote:
Spominjao sam evoluciju, ali ima tu i drugih naucnih "detalja" za koji mi treba odgovor, obzirom da je slucajnost nastanka izuzetno visoka u ateistickom shvatanju i poimanje nepostojanja Boga.
Svemir, nebeska tijela, crne rupe, zvijezde, sirenje/suzavanje svemira, komete, maglice..... kako je to sve nastalo, s kojom svrhom, zasto ima toliko nebeskih tijela, a mi za sad poznato sami u svemiru. Licno vjerujem da ima i drugih planeta slicnih zemlji i ljudi kao sto smo mi, a o tome govori i Kur'an.
'ateisticko shvatanje' nastanka svijeta, nastanka zivota ne postoji. postoji samo trenutno znanje nase civilizacije, steceno stoljecima razmisljanja, ispitivanja, eksperimenata i trazenja odgovora. ateisti vjeruju tom sakupljenom znanju, vjernici vjeruju objasnjenju iz vjerskih knjiga. postoje i ateisti koji vjeruju u neke druge teorije, van okvira zvanicne nauke, kao sto postoje vjernici koji prihvataju sva znanja zvanicne nauke, nemalo ih je i koji ucestvuju u daljem napredovanju nauke, a vjerske knjige uzimaju kao metaforu ili ih tumace na neki svoj nacin.

toliko o 'ateistickom shvatanju'

sad o svrsi nebeskih tijela - nista od toga najvjerovanije nije napravljeno sa svrhom. sve je to samo rezultat prethodnih dogadjanja, koji su opet rezultat onih koji su im prethodili, i tako unazad sve do .... neke tacke koju jos ne vidimo. tako je i sa svrhom zivota bilo kojeg oblika na zemlji.
recimo, virus svinjsko-pticje gripe u meksiku je rezultat evolucije / adaptacije / mutacije prethodnih virusa. vjernici mozda u njegovom nastanku ne vide dokaz kontinuirane evolucije, vec planiranu pojavu neceg sto opet ima neku svrhu.
Eh drug moj, jesil ti ikada procitao ijednu "vjersku" knjigu, koja govori o onome sto moderna nauka govori, samo sa drugog aspekta?
anonimus19

#458 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

Optimus Prime wrote:
frla wrote:

Iz sume tvojih izjava se nazalost moze samo zakljuciti da uopste nisi citao bilo kakvu ovosvjetovnu literaturu. Predpostavljam da zakljucke o evoluciji donosis na osnovu tvrdnji Haruna Yahye.
Sta fali Harunu Yahyau?
sistem

#459 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

anonimus19 wrote:
NIN wrote:
anonimus19 wrote:...Za znanje se itekako trudim, nalazi logicne i realne odgovore, bez predrasuda, dokazujem svakodnevno da Bog postoji, da imamo zaista pravu svrhu zivota, da slucajnosti ne postoje, da je sve smisljeno, da je sve sa odredjenim razlogom, da ima svoj proces i da se ne desava pod "cudnim" okolnostima....
...ovaj model razmisljanja, drug moj, je skolski primjer promiskuitetne teleologije kod jedne odrale osobe! :wink:

Sada, pogledaj uz koju se etapu psiholoskog razvoja licnosti veze ovaj model.
Skolski primjeru, de objasni sta hoces da mi zboris s ovim. Ja postavljam pitanja, na koja nikako da dobijem odgovor. Ako niste sposobni dati ih, onda je to end of discussion!
dobio si nekoliko odgovora, ali ih ignorises. ili racunas kao nevalidne, jer se ne uklapaju u ono sto ti smatras da je ispravan odgovor?
sistem

#460 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

anonimus19 wrote:Sta fali Harunu Yahyau?
obrazovanje :wink:
Optimus Prime

#461 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:
frla wrote:

Ako je čovjek samo od materije a materija je mrtva kako da je onda živ? Šta je to onda živo u čovjeku?
Moras prvo da definises pojam ziv.
U biti mi i nismo nista drugaciji od nezive materije, od koje smo sastavljeni. To sto ti nazivas svjescu je takodjer nista drugo nego jedan program koji kontrolise nas "materijalni" mozak.
U biti mi nismo nista drugo nego organske masine sa opcijom samoreprodukcije, koje putem svojih cula upijaju informacije iz svoga okruzenja, koje materijalni mozak preradjuje preko svojih programa koji su rezultat evolucije i manifestiraju se obicnim kombinacijama neuronalnih mreza.
Kao rezultat programa mozak sa elektricnim impulsima kontrolise nase kretanje misica i nivo hormona u tijelu.
Optimus Prime

#462 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

anonimus19 wrote: Sta fali Harunu Yahyau?
Pa kao prvo fali mu fakultetsko obrazovanje. U njegovoj biografiji stoji da je prekinuo studij Arhitekture na prvoj godini.
Kao drugo fali mu moral, posto je krsio zakon zbog cega je bio i osudjen na zatvorsku kaznu.
frla

#463 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote: Moras prvo da definises pojam ziv.
U biti mi i nismo nista drugaciji od nezive materije, od koje smo sastavljeni. To sto ti nazivas svjescu je takodjer nista drugo nego jedan program koji kontrolise nas "materijalni" mozak.
U biti mi nismo nista drugo nego organske masine koje putem svojih cula upijaju informacije iz svoga okruzenja, koje materijalni mozak preradjuje preko svojih programa koji su rezultat evolucije i manifestiraju se obicnim kombinacijama neuronalnih mreza.
Kao rezultat programa mozak sa elektricnim impulsima kontrolise nase kretanje misica i nivo hormona u tijelu.
Živ čovjek je onaj koji je živ materijalno i duševno. Ima ljudi koji su duševno umrli prije smrti. Onaj koji ne obavlja namaz (molitvu) je duševno zamro jer je namaz duševno obnavlja nematerijalnu stranu dualističkog prirode čovjeka. Ljudi koji nisu u vjeri često su u stanju "sna" hodaju a kao da spavaju. Vjerovatno ti je poznat taj osječaj a ovo ti govorim iz iskustva. Ti kažeš "jedan program koji kontrololiše naš materijalni mozak" ali nisi odgovorio koji program i otkuda tom programu informacije o kontroli mozga? Da bi program postojao neko ga je morao osmisliti i napraviti. Dalje, ko daje električne impulse i kako oni nastaju jer "perpetum mobile" ne postoji? Nemoj samo reči to će se otkriti u budučnosti jer to ti je bezveze odgovor. Vjera sa naučne strane daje odgovor na sva ova pitanja dok ateizam nema odgovora.
sistem

#464 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

frla wrote:
U biti mi nismo nista drugo nego organske masine koje putem svojih cula upijaju informacije iz svoga okruzenja, koje materijalni mozak preradjuje preko svojih programa koji su rezultat evolucije i manifestiraju se obicnim kombinacijama neuronalnih mreza.
Živ čovjek je onaj koji je živ materijalno i duševno. Ima ljudi koji su duševno umrli prije smrti. Onaj koji ne obavlja namaz (molitvu) je duševno zamro jer je namaz duševno nematerijalnu stranu dualističkog prirode čovjeka. Ljudi koji nisu u vjeri često su u stanju "sna" hodaju a kao da spavaju. Vjerovatno ti je poznat taj osječaj a ovo ti govorim iz iskustva. Ti kažeš "jedan program koji kontrololiše naš materijalni mozak" ali nisi odgovorio koji program i otkuda tom programu informacije o kontroli mozga? Da bi program postojao neko ga je morao osmisliti i napraviti. Dalje, ko daje električne impulse i kako oni nastaju jer "perpetum mobile" ne postoji? Nemoj samo reči to će se otkriti u budučnosti jer to ti je bezveze odgovor. Vjera sa naučne strane daje odgovor na sva ova pitanja dok ateizam nema odgovora.
kako je meni simpatican ovaj superiorni stav neukog frle :-) :P :lol:
zaista, ima nesto dirljivo u ovom djetinjastom ponavljanju slozenih pitanja. ko se ne sjeca jos svojih djecijih premisljanja o smislu zivota, kraju svemira, pojmu beskonacnosti.... pa onda dodje skola, biologija, fizika, astronomija, onda neke stvari shvatis, neke mozda i ne.
a frla je nasao univerzalni odgovor - bog!
ko je stvorio svijet? bog!
ko daje impulse srcu da lupa? bog!
ko kontrolise udaljenost zemlje od sunca? bog!
ko nam daje zivot? bog!
pitajte me jos, pitajte me jos, sve znam!
:thumbup:
Optimus Prime

#465 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Živ čovjek je onaj koji je živ materijalno i duševno. Ima ljudi koji su duševno umrli prije smrti. Onaj koji ne obavlja namaz (molitvu) je duševno zamro jer je namaz duševno obnavlja nematerijalnu stranu dualističkog prirode čovjeka. Ti kažeš "jedan program koji kontrololiše naš materijalni mozak" ali nisi odgovorio koji program i otkuda tom programu informacije o kontroli mozga? Da bi program postojao neko ga je morao osmisliti i napraviti. Dalje, ko daje električne impulse i kako oni nastaju jer "perpetum mobile" ne postoji? Nemoj samo reči to će se otkriti u budučnosti jer to ti je bezveze odgovor. Vjera sa naučne strane daje odgovor na sva ova pitanja dok ateizam nema odgovora.
Taj program je rezultat evolucije, znaci nije stvoren nego se usavrsavao milionima godina.

Covjek naravno nije perpetuum mobile, ali cisto sumnjan da ti znas sto je to.
Nasu energiju uzimamo hranom, ako nisi znao.
frla

#466 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

sistem wrote: kako je meni simpatican ovaj superiorni stav neukog frle :-) :P :lol:
zaista, ima nesto dirljivo u ovom djetinjastom ponavljanju slozenih pitanja. ko se ne sjeca jos svojih djecijih premisljanja o smislu zivota, kraju svemira, pojmu beskonacnosti.... pa onda dodje skola, biologija, fizika, astronomija, onda neke stvari shvatis, neke mozda i ne.
ko nam daje zivot? bog!
A koji je tvoj odgovor tipa "sve" je nastalo iz "ništa" ... kao i da iz "nežive materija da nastane živa" itd. :-)
NIN

#467 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

anonimus19 wrote:
NIN wrote:
anonimus19 wrote:...
Drug moj, nisi ti ni prosao kako treba pored knjiga iz (evolucione) biologije, astronomije, kozmologije, itd., a kamoli ih procitao. :D ...sudeci po tvojim pitanjima. :-)

Nego, haj'mo ipak pretpostaviti da je istina to sto kazes da si ih puno procitao i da nisi bas najzadovoljniji onim sto si nasao u istima. Sada bih te zamolio da mi nabrojis sve te knjige i autore koje si procitao?

Moras biti pazljiv jer budi siguran da cu sigurno znati da li si ih uopste i u ruke uzeo. :wink:

Valja?
Iskreno, nemam namjeru trošiti vrijeme na to, posebno ne tebi da bi ti dokazao da sam "prosao" kako treba pored knjiga iz astronomije, kozmologije, biologije, anatomije, filozofije, sociologije, etc.
I nemas nikakve potrebe vrijeme trositi jer sve si rekao ovim gore. Mada, meni je bio dovoljan i par tvojih postova da donesem zakljucak o kojem se nivou educiranosti radi ako pricamo o disciplinama koje smo naceli diskusijom. Ovo je cisto radi drugih sudionika u ovoj debati. S druge strane, ono sto je jako bitno je to da hladno lazes da si procitao i jednu jedinu knjigu koja bi se bavila odgovorima na tvoja pitanja sa naucnog aspekta, a za sebe tvrdis da si vjernik. Kako sad to? Zar te ne naucise da je to grijeh zbog kojeg mozes zavrsiti na jednom pravo zajebanom mjestu? :D
sistem

#468 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

frla wrote:
sistem wrote: kako je meni simpatican ovaj superiorni stav neukog frle :-) :P :lol:
ko nam daje zivot? bog!
A koji je tvoj odgovor tipa "sve" je nastalo iz "ništa" ... kao i da iz "nežive materija da nastane živa" itd. :-)
ja sam nula, nikakav naucnik. odgovora nemam.
sto opet ne znaci da je tvoj ispravan :wink:

(a kad me ozbiljno interesuju odgovori na takva i slicna pitanja, onda google + amazon = laganini do biblioteke, pa knjigu u ruke i citaj)
frla

#469 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:
Taj program je rezultat evolucije, znaci nije stvoren nego se usavrsavao milionima godina.

Image

Kažeš energiju uzimaš preko hrane ali ko proizvodi tu energiju i kako ista nastaje? Da li je energija materijalna ili nematerijalna? Razmisli kada baciš zrno riže u zemlju, kako to da ono proklija i naraste u stabljiku?
sistem

#470 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:

[img][img=http://img27.imageshack.us/img27/7346/wcasabl6rcagm88w9cadkep.jpg]
[/img]

Kažeš energiju uzimaš preko hrane ali ko proizvodi tu energiju i kako ista nastaje? Da li je energija materijalna ili nematerijalna? Razmisli kada baciš zrno riže u zemlju, kako to da ono proklija i naraste u stabljiku?
... mmmmm ....
znam! bog!
NIN

#471 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

frla wrote:
Živ čovjek je onaj koji je živ materijalno i duševno. Ima ljudi koji su duševno umrli prije smrti. Onaj koji ne obavlja namaz (molitvu) je duševno zamro jer je namaz duševno obnavlja nematerijalnu stranu dualističkog prirode čovjeka. Ljudi koji nisu u vjeri često su u stanju "sna" hodaju a kao da spavaju. Vjerovatno ti je poznat taj osječaj a ovo ti govorim iz iskustva. Ti kažeš "jedan program koji kontrololiše naš materijalni mozak" ali nisi odgovorio koji program i otkuda tom programu informacije o kontroli mozga? Da bi program postojao neko ga je morao osmisliti i napraviti. Dalje, ko daje električne impulse i kako oni nastaju jer "perpetum mobile" ne postoji? Nemoj samo reči to će se otkriti u budučnosti jer to ti je bezveze odgovor. Vjera sa naučne strane daje odgovor na sva ova pitanja dok ateizam nema odgovora.
Kakva mudrost! :wink:

Koliko imas godina, ono, brat bratu?
--------------------------------------------

Jebes obdaniste,Tita mi! :lol:
NIN

#472 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:

Image

Knjigu u sake dok je vrijeme!
frla

#473 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

NIN wrote: Kakva mudrost! :wink:

Koliko imas godina, ono, brat bratu?
--------------------------------------------

Jebes obdaniste,Tita mi! :lol:
NIN,
Vidiš tvoj problem je što ti oreš duboko po jalovoj zemlji ...
Image
Puno si načitan ... ali pogrešne literature ... :D
Optimus Prime

#474 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:

Image

Kralju, Sahu obrazuj se molim te !

I energija je vid materije, E= m*c^2.

A materija je nastala pri velikom prasku.
E sad da li neka sila stoji iza velikog praska to jos niko ne zna.
Ni najtvrdokorniji ateisti ne iskljucuju mogucnost neke vise inteligencije koja je mozda odgovorna za iniciirane velikog praska, samo sto to drze za manje vjerovatnu mogucnost. Ni Richard Dawkins to ne iskljucuje.

Ali ono sto ateisti kategoricno islkucuju je to da ako i postoji neka visa sila koja je uplela prste u proces iniciiranja Big Banga, da se u tom slucaju radi o svemogucem kuranskom ili biblijskom bogu, Allahu ili Yahvi.

Dakle kao sto je sistem u svom gornjem postu to lijepo objasnio. Postojanje neke vise sile koja je odgovorna za Big Bang (to jest stvaranje materije( energije), prostora, elementarnih sila, zakona fizike, a time i vremena) ni u kom slucaju ne implicira da postoji nadgrobni zivot, niti dusa a time ni Dzenet ni Dzehenem to jest nagrada i kazna, niti da to bice ima neke motive da mu se zahvaljujemo, niti da uslisava molitve itd.

Dakle eventualno postojanje te nadnaravne sile nikako ne implicira da je ona autor kurana i da je bilo sta sto stoji u kuranu istina.
Callahan44

#475 Re: Pitanje ateistima

Post by Callahan44 »

to su isto i meleki pitali
pa zašto čovjek, kad će nered sijati i krv proljevati

lala_sa wrote: Moram priznati da je moje poznavanje tih ostalih knjiga svedeno na američke filmove :zoka: . Međutim, što se Kur`ana tiče, potičem iz jedne izrazito muslimanske porodice, umjesto bajki su mi pričali religijske priče, učila sam Fatihu i druge sure kao trogodišnjakinja, išla sam na vjeronauku i u mekteb godinama, te sam jedno vrijeme poprilično intenzivno čitala prevode Knjige. Elem, nije mi jasnije...Što se tiče ostatka tvog posta, u velikoj mjeri podržavam tvoju logiku. Ali Bog sve zna, uključujući i sudbinu svakoga? Zašto bi stvarao vjeru ako je znao šta će se koristiti u njenu službu? Sama sam sebi više dosadna sa postanjem ovog pitanja, i obećavam da je ovo zadnji put :D
Locked