Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
antropolog

#451 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

alica.k wrote:
Ananse wrote:imam i ja jedno pitanje jos.. :-) Sta se tacno podrazumeva pod onim "+ jos jedna studijska grupa?"..recimo,da li je onda moguce iskombinovati romanistiku sa anglistikom iako je anglistika popunjena? :roll:
pa nije jer nije ostalo mjesta ni u kombinovanom ni u "nekombinovanom" studiju na anglistici...sve je popunjeno.

pimmkie, drugi prijemni je tek 9.9. pa cemo vidjeti....jel arapski il francuski. francuski vec znam, uci mi se nesto novo. al svejedno sam ponovila sve za prijemni...za svaki slucaj.

ako si mislila tek naredne godine upisati talijanski onda svakako ne bi kombinovala...jer ne daju. probala ja ove godine ih ubijedit da me puste da kombinujem engleski koji sam upisala prosle godine sa necim sto cu sad upisat...ne daju. svakako mislim da je taj komb studij nidje veze....ne dobijes dvije diplome nego jednu sa nekakvim dodacima. dok ako upises jedno vanredno a drugo redovno dobijes dvije diplome i navodno to je bolje. barem sam ja to tako shvatila kako su mi objasnili na studentskoj.

ja isto planiram sljedece godine upisati dvopredmetni studi njemački i francuski, ali iz ovog tvog posta zakljucujem da to i nije toliko idealno, znaci puno je bolje upisati jedan redovno npr. njemački i vanredno francuski, nego odmah dp njem/franc

sad sam totalno zbunjen :? :? :?
bombas_vera

#452 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

ahhh taj Filozofski fakultet,vec nas zbunjuje svojom zbrkom,a nismo ni poceli hahaha :-D
alica.k

#453 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

antropolog wrote:ja isto planiram sljedece godine upisati dvopredmetni studi njemački i francuski, ali iz ovog tvog posta zakljucujem da to i nije toliko idealno, znaci puno je bolje upisati jedan redovno npr. njemački i vanredno francuski, nego odmah dp njem/franc

sad sam totalno zbunjen :? :? :?
ma nemoj se ti bas na mene se oslanjat, mozda sam ja to pogresno shvatila (a i ovdje negdje se nesto pisalo o tome)...nego fino imas citavu godinu da se raspitas pa se i raspitaj o tome.

evo ga o cemu pricam...iz plana i programa na anglistici...sigurno je tak i na drugim predmetima.
S T R U Č N I S T E P E N I N A Z I V P O Z A V R Š E N O M I . C I K L U S U D O D I P L O M S K O G S T U D I J A
Stručni stepen po završetku ovog studija je bakalaureat (anglistika), a stručni naziv za osobu koja završi
dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao A1 predmet u trajanju od 6 semestara je baccalaureus
(anglistika) za studenta muškog spola, odnosno baccalaurea (anglistika) za studenticu ženskog spola. U
međunarodnoj akademskoj i stručnoj komunikaciji koristi se termin Bachelor of Arts (BA English /Language and
Literature/). Osoba koja završi dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao A2 studij u trajanju od 6
semestra također može dobiti stručni stepen bakalaureat (anglistika), odnosno bakalaureus (anglistika) ili
anglist za studenta muškog spola, odnosno bakalaurea (anglistika) ili anglistica za studenticu ženskog spola, ali
se on može iskazati samo u posebnoj diplomi, a ne i u jedinstvenoj diplomi u kojoj će biti naznačen samo stručni
stepen i zvanje iz A1 studija, dok se u Dodatku diplomi (Diploma Supplement), odnosno Prepisu ocjena i drugih
podataka (Transcript of Records) unose svi odslušani i položeni predmeti sa A1 i A2 studija. Osoba koja završi
dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao B predmet u kombinaciji s drugim osnovnim A studijem ne
stiče nikakav stručni naziv iz anglistike, odnosno engleskog jezika i književnosti, ali joj se u Dodatku diplomi
(Diploma Supplement), odnosno Prepisu ocjena i drugih podataka (Transcript of Records) unose svi odslušani i
položeni predmeti sa B studija.
Osoba sa stečenim stručnim stepenom bakalaureat može se zapošljavati u djelatnostima i na poslovima gdje se
traži aktivno znanje engleskog jezika, kao što su upravno-administrativni poslovi u državnim organima uprave
od općinske do državne razine (organi i tijela koji se bave obrazovanjem, evropskim integracijama, civilnim,
vanjskim poslovima, te spoljnom trgovinom), ali i u oblastima kao što su: izdavaštvo, novinarstvo, kulturne
djelatnosti, turizam i hotelijerstvo, saobraćaj i komunikacije i sl. Uz određena dopunska znanja i vještine osoba
sa stečenim stručnim stepenom bakalaureat može se zapošljavati i u obrazovnim institucijama predškolskog
i/ili osnovnog obrazovanja, ali ne može obavljati poslove u nastavi sve dok ne završi i II. ciklus studija (strukovni
smjer), odnosno, ako se zakonskim odredbama tako precizira, obavi i obaveznu jednogodišnju praksu
stažiranja, položi odgovarajući stručni ispit i stekne licencu za obavljanje poslova nastavnika u osnovnoj školi.
Ananse

#454 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ananse »

alica.k wrote:
Ananse wrote:imam i ja jedno pitanje jos.. :-) Sta se tacno podrazumeva pod onim "+ jos jedna studijska grupa?"..recimo,da li je onda moguce iskombinovati romanistiku sa anglistikom iako je anglistika popunjena? :roll:
pa nije jer nije ostalo mjesta ni u kombinovanom ni u "nekombinovanom" studiju na anglistici...sve je popunjeno.

pimmkie, drugi prijemni je tek 9.9. pa cemo vidjeti....jel arapski il francuski. francuski vec znam, uci mi se nesto novo. al svejedno sam ponovila sve za prijemni...za svaki slucaj.

ako si mislila tek naredne godine upisati talijanski onda svakako ne bi kombinovala...jer ne daju. probala ja ove godine ih ubijedit da me puste da kombinujem engleski koji sam upisala prosle godine sa necim sto cu sad upisat...ne daju. svakako mislim da je taj komb studij nidje veze....ne dobijes dvije diplome nego jednu sa nekakvim dodacima. dok ako upises jedno vanredno a drugo redovno dobijes dvije diplome i navodno to je bolje. barem sam ja to tako shvatila kako su mi objasnili na studentskoj.
ok...thanx :)
a da li bi ti dali da si recimo odlucila da promenis engleski pa da uzmes nesto drugo?Da ne kombinujes,cisto da krenes ispocetka?
alica.k

#455 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

ja cu krenut ispocetka s ovim sto sad upisem. a engleski vec studiram. sta fali oboje? eng sam svakako vanredno, redovno mi treba i zbog statusa a i hocu jos nesto...i tak.
pimmkie

#456 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Cini mi se da sam bas na ovoj temi/forumu procitala da na svim odsjecima (izuzez anglistike i germanistike) proucavanje, odnosno studiranje jezika krece ispocetka, ono tipa abeceda, brojevi i slicno. Zanima me, ako ima neko sa romanistike, da li je to slucaj i sa talijanskim?

Bas sam se, sto bi 'no rekli, dobavezala ovog talijanskog :D Al moram pitat, sta cu :-)
caes

#457 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

ja mislim da je i na talijanskom tako, sjecam se da sam na prvoj godini gledala neke njihove vjezbe i vidjela sam da konjugaciju i tako te stvari koje sam ja ucila dok sam jos u gimnaziji bila ..
al ako ima neko kompetentniji, nek se izjasni :)
antropolog

#458 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by antropolog »

i na kraju šta je bolje upisat dvopredmetno ili jedan studij vanredan i jedan redovan ??? :D
Ananse

#459 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ananse »

alica.k wrote:ja cu krenut ispocetka s ovim sto sad upisem. a engleski vec studiram. sta fali oboje? eng sam svakako vanredno, redovno mi treba i zbog statusa a i hocu jos nesto...i tak.
ne fali nista :) cool je :thumbup:
bombas_vera

#460 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

aaaa sad ste i mene nafurali na ovu romanistiku,sad hocu i ja,svidja mi se smjer hahaha:D:D:D
simi44

#461 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by simi44 »

Ja sam razmisljao prosle godine upisati romanistiku, ali je IPAK bilo potrebno predznanje, tj nije bas da se sve ispočetka uči kao na nekim drugim smjerovima (psihologija, filozofija...).To je malo glupo ali ajde, valjda da naprave neku selekciju. Mada, postoje učenici koji u srednjoj nisu učili francuski a dopada im se i željeli bi ga studirati ali ne mogu upasti...
pimmkie

#462 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Jel zna neko kad pocinju predavanja? Onaj akademski kalendar im se skroz poremetio :-)
Upis je trebao poceti 3. avgusta, a evo rekose mi da pocinje tek od iduce sedmice :-)

:-) :-) :-)
bombas_vera

#463 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

pimmkie wrote:Jel zna neko kad pocinju predavanja? Onaj akademski kalendar im se skroz poremetio :-)
Upis je trebao poceti 3. avgusta, a evo rekose mi da pocinje tek od iduce sedmice :-)

:-) :-) :-)
mislim da ni oni ne znaju kada su predavanja:) ali ipak mislim da bi trebala poceti drugi li treci poned u sept :D
bombas_vera

#464 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

e pitanje za upis

gdje se nabavlja: index,upisni list,dva ŠV obrasca ,semestralni list...
i za diplome,rodni list i uvjerenje pise orginal i ovjerena kopija,jel to fakat potrebno ,jer bi trebala onda podizati,ostali su na faxu :S
alica.k

#465 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

to sam ti vec napisala, odes u volksbanku u uniticu i oni imaju spremljenu vec uplatnicu od 30KM za "upisni materijal"...odneses uplatnicu tamo na onu ko portirnicu cim udjes u fakultet, i zena ti da sve to sto pitas.

rodni, drzavljantvo, original i ovjerena kopija sve treba za upis...fino pise. trebala si odmah podici te dokumente sa studentske, kasnije bude stvarno prevelika guzva...otidji sad...studentska ti radi radnim danom do 1 sad za vrijeme godisnjih, valjda ce ti ona na studentskoj dat. otidji odmah ove sedmice jer je ove sedmice ona fina teta...od sljedece ne znam ko je, al cula sam nju jucer da prica kak ide na godisnji pa pozuri.
bombas_vera

#466 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

samo provjeravam da li jos uvijek to sve vazi ;)
hvala ti...
demetra22

#467 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by demetra22 »

Zna li neko kako se regulise davanje punomoci nekom clanu porodice da bi isti mogao vrsiti upis i ostale administrativne zavrzlame mjesto tebe?
Ne da mi se ici na FF samo da to pitam..
alica.k

#468 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

demetra22 wrote:Zna li neko kako se regulise davanje punomoci nekom clanu porodice da bi isti mogao vrsiti upis i ostale administrativne zavrzlame mjesto tebe?
Ne da mi se ici na FF samo da to pitam..
joj...ja sam za prijateljicu to sve obavila bez ikakve punomoci. sumnjam da ti to treba sve dok su svi papiri na broju. nemoj ici nego nazovi pa provjeri.
Mor3n4

#469 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mor3n4 »

Nisam iz Sa. Gdje vadim ljekarski? :skoljka:
caes

#470 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by caes »

u studentskoj poliklinici, prije ulaza na groblje lav, bijela zgrada.
Mor3n4

#471 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mor3n4 »

Hvala ti :thumbup:
pimmkie

#472 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Ja sam danas bila na fakultetu, uzela dokumente. Predavanja pocinju aBd 14. septembra, a upis sad od ponedjeljka :)
bombas_vera

#473 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

jos mjesec danaaaaaa :music2:
bombas_vera

#474 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

eto bila danas na faxu,upisni materijal se moze nabaviti tek sljedece sedmice,znaci na upis cekamo jos 7 dana...
pimmkie

#475 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

U onom obavjestenju na stranici su napisali da upis pocinje 3.8. i da traje do 19.9., a evo sad odgodili pocetak do, kako se cini 24.8. ili mozda cak i pocetka septembra.
Nije da mi se negdje zuri ili slicno, ali mislim da bi ove promjene trebali stavljati na stranicu i malo cesce je updateovati, a ne da za svaku informaciju moramo ici tamo, 'na lice mjesta' :-)

Bombas, hvala ti na ovoj informaciji, ja kontala sutra ici na fakultet. Izgleda da bih samo bezveze otisla. I, slobodno ti, ako bude jos sta, javi :D
Post Reply