antropolog wrote:ja isto planiram sljedece godine upisati dvopredmetni studi njemački i francuski, ali iz ovog tvog posta zakljucujem da to i nije toliko idealno, znaci puno je bolje upisati jedan redovno npr. njemački i vanredno francuski, nego odmah dp njem/franc
sad sam totalno zbunjen

ma nemoj se ti bas na mene se oslanjat, mozda sam ja to pogresno shvatila (a i ovdje negdje se nesto pisalo o tome)...nego fino imas citavu godinu da se raspitas pa se i raspitaj o tome.
evo ga o cemu pricam...iz plana i programa na anglistici...sigurno je tak i na drugim predmetima.
S T R U Č N I S T E P E N I N A Z I V P O Z A V R Š E N O M I . C I K L U S U D O D I P L O M S K O G S T U D I J A
Stručni stepen po završetku ovog studija je bakalaureat (anglistika), a stručni naziv za osobu koja završi
dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao A1 predmet u trajanju od 6 semestara je baccalaureus
(anglistika) za studenta muškog spola, odnosno baccalaurea (anglistika) za studenticu ženskog spola. U
međunarodnoj akademskoj i stručnoj komunikaciji koristi se termin Bachelor of Arts (BA English /Language and
Literature/). Osoba koja završi dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao A2 studij u trajanju od 6
semestra također može dobiti stručni stepen bakalaureat (anglistika), odnosno bakalaureus (anglistika) ili
anglist za studenta muškog spola, odnosno bakalaurea (anglistika) ili anglistica za studenticu ženskog spola, ali
se on može iskazati samo u posebnoj diplomi, a ne i u jedinstvenoj diplomi u kojoj će biti naznačen samo stručni
stepen i zvanje iz A1 studija, dok se u Dodatku diplomi (Diploma Supplement), odnosno Prepisu ocjena i drugih
podataka (Transcript of Records) unose svi odslušani i položeni predmeti sa A1 i A2 studija. Osoba koja završi
dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao B predmet u kombinaciji s drugim osnovnim A studijem ne
stiče nikakav stručni naziv iz anglistike, odnosno engleskog jezika i književnosti, ali joj se u Dodatku diplomi
(Diploma Supplement), odnosno Prepisu ocjena i drugih podataka (Transcript of Records) unose svi odslušani i
položeni predmeti sa B studija.
Osoba sa stečenim stručnim stepenom bakalaureat može se zapošljavati u djelatnostima i na poslovima gdje se
traži aktivno znanje engleskog jezika, kao što su upravno-administrativni poslovi u državnim organima uprave
od općinske do državne razine (organi i tijela koji se bave obrazovanjem, evropskim integracijama, civilnim,
vanjskim poslovima, te spoljnom trgovinom), ali i u oblastima kao što su: izdavaštvo, novinarstvo, kulturne
djelatnosti, turizam i hotelijerstvo, saobraćaj i komunikacije i sl. Uz određena dopunska znanja i vještine osoba
sa stečenim stručnim stepenom bakalaureat može se zapošljavati i u obrazovnim institucijama predškolskog
i/ili osnovnog obrazovanja, ali ne može obavljati poslove u nastavi sve dok ne završi i II. ciklus studija (strukovni
smjer), odnosno, ako se zakonskim odredbama tako precizira, obavi i obaveznu jednogodišnju praksu
stažiranja, položi odgovarajući stručni ispit i stekne licencu za obavljanje poslova nastavnika u osnovnoj školi.