1. kad govorimo o upitniku, mislim da se zakonska validnost prvog upitnika ne može osporiti jer je proveden u vrijeme kada na snazi nije bio novi zakon iz augusta 2008. godine kojim se regulira materija specijaliziranih programa, a i iz razloga što je u to vrijeme vjeronauk finansirala IZ.
2. činjenica jeste da su se okolnosti promijenile i da postoje bar tri validna razloga za raspisivanje ovakve ankete: zakon se izmijenio i u članu 28. definirao specijalizirane programe izjednačivši vjeronauk sa stranim jezicima, likovnom, muzičkom kulturom, dramskim i ostalim sadžajima; finansiranje je sa IZ prešlo na kanton Sarajevo i počela je nova školska godina.
3. u principu bi trebalo da se ovakva anketa provede na početku svake školske godine te da se dalje postupa po rezultatima.
3. Sasvim je normalno da anketu JU provodi svake godine (mijenja se broj i sastav korisnika), a i jednom dato mišljenje nije i trajno „zabetonirano“ mišljenje, niti jednom utvrđen broj ostaje trajan broj.
2. Stav 3. Sugerišu i izmijenjene zakonske okolnosti , a i inicijativu većeg broja roditelja za provođenje nove ankete JU treba uvažiti i ispoštovati.
1. Pokušao sebi iskopirati zakonske propise iz ove oblasti ( od Ustava BiH, Federacije, Statuta i Standarda, do sadržaja upitnika i načina anketiranja), ali ne nađoh sve što mi treba (može li mi neko u tome pomoći, staviti to negdje na Web i link do toga postaviti u ovoj temi?).
Vjerujem (ne tvrdim, jer nisam uspio isčitati propise, niti imam uvid u sadržaj upitnika i način kako je anketa provedena) da prethodni upitnik ni po svom sadržaju, ni po načinu anketiranja nije ispoštovao zakonsku proceduru (ni po tadašnjim propisima). Najmanje što sam uočio, vidim, nije ispoštovan
Dogovor Međureligijskog vijeća (jednakopravnost i jednaki uslovi za svu djecu u obdaništu, bez obzira na „većinski sastav“, svako dijete je jednako vrijedno, kao i svaki čovjek pojedinačno). Posebno je interesantno ono o besplatnom početku i uz naše kadrove, a zatim transformacija tog „besplatnog“ u trajno i o trošku državne zajednice.
Nedajte se „ispolitizirati“ , niti odvratiti od zakonskih procedura (tiha voda brijeg valja). Uočavam visok kvalitet i stručnost u ovoj inicijativi roditelja sarajevskih vrtića ( sve je manje poslušnih „ovaca“ za torove). Strpljivo, polako i postupno ka zacrtanom cilju: Zakonitost, jednakopravnost, transparentnost,....Istrajete li pomoći ćete i mojoj unučadi (nisam iz Kantona Sarajevo). Hvala vam!
Edit: Naknadno, vidim, mnogo novih poruka. Izvinjavam se što "kasnim" za ispisanim porukama.