VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
-
Sheftelija
#451 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Evo trenutno je u Francuskoj frka oko Pentaxim vakcine. Profesor Henri Joyeux (http://fr.wikipedia.org/wiki/Henri_Joyeux) je pokrenuo peticiju protiv navedene vakcine upravo zbog njene štetnosti. http://www.cijepljenje.info/poruka-prof ... r-cjepiva/
Ja danima brinem zbog vakcina, iščitala sam do sada milion raznoraznih dokumenta i ne mogu da budem pametna. Nije sve crno-bijelo da bi čovjek mogao tek tako odlučiti i bez brige odvesti dijete da se vakciniše.
Ja danima brinem zbog vakcina, iščitala sam do sada milion raznoraznih dokumenta i ne mogu da budem pametna. Nije sve crno-bijelo da bi čovjek mogao tek tako odlučiti i bez brige odvesti dijete da se vakciniše.
-
The Realist
#452 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Treba razlikovati "dokumente" od dokumenata. Ako si stvarno to sve pročitala, hajde molim te objasni ovaj citat sa početka teksta koji je postavljen, a onda ga i uporedi sa nastavkom teksta (znači dvije stvari su u pitanju, nisu povezane):
Ukratko, cjepivo protiv tetanusa znanstveno ne može niti postojati jer su clostridium tetani strogo anaerobni bacili, a može ih se naći u krvi koja je puna O2!
-
duboka_misao
#453 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Samo da znate! jedan od smjesnijih na koje naletih.
http://blog.neum-bih.com/italijanski-na ... u-vakcine/
http://blog.neum-bih.com/italijanski-na ... u-vakcine/
- JanuaryJones
#454 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
http://novovrijeme.ba/nirvana-pistoljev ... poremecaj/Posljednjih godina govori se o utjecaju vakcinacije na pojavu autizma i autističnog spektra kod djece. O čemu se radi? Zapravo, je li otkriven ikakav uzrok ovog poremećaja?
Godine 2008. završena je priča o vakcinaciji i autizmu. Dakle, nije utvrđen nikakav utjecaj vakcinacije na pojavu ovih poremećaja, i to je naučno dokazano. Također, uzrok nikad nije otkriven i mnogo sredstava se ulaže i troši u te svrhe, jer je to kompleksan poremećaj. Naučnici su dosad došli do saznanja, odnosno otkrili su šest gena čije bi kombinacije mogle uzrokovati autizam i autistični spektar.
Međutim, tu postoje hiljade kombinacija. Naprimjer, ovaj poremećaj čest je kod blizanaca, najčešće kod jednog je više izražen, kod drugog manje. Također, ako je jedno dijete s autizmom, moguće je da će i drugo dijete tih roditelja biti autistično. Znači, postoji indikator da to jeste genetski poremećaj, a šta se desi da se taj gen, koji možda svi nosimo, “upali” i “ugasi”, to još nije otkriveno. Dešava li se to tokom začeća, po rođenju, veoma je teško ustvrditi i mnogo naučnika se bavi upravo tim istraživanjima. Razgovarala sam s jednim profesorom iz Francuske koji vjeruje da se tokom porođaja poremeti nivo tečnosti u ćeliji. To je otkrio na miševima i ne zna se još hoće li mu se ta teorija potvrditi. Inače, milioni dolara se troše na naučno istraživanje da se otkrije uzrok pojave autizma.
- buba80
#455 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Meni je jako zao sto vam nisu objasnili da ce ta kvrga pojaviti na ruci, i da ce trajati, ali takav je rezultat te vakcine, i to nije nista strasno. Kod moje bebe se isto pojavila, ali smo je i ocekivali, tako da zaista nije bilo prostora za brigu.Ma.Le.Na wrote:mi smo imali jaku reakciju od zadnje diteper vakcine
cula sam bila vec da ta vakcina...srbijanska ..izaziva reakciju i nazvala sve moguce domove...ljekare..zavode da se raspitam
svi me uvjeravali da to nije istina..
i tako..povjerujem...kreten..i vakcinisem dijete
4 dana mu je bilo lose..prva 2 dana temp..ruka crvena iako sam obloge mijenjala svakih 20min!
proslo je 2 sedmice bar a njemu na tom mjestu jos uvijek ima mala tvrda cvorugica (bila je puno veca pa se smanjila) i jos je crveno
nisam protiv vakcinacije..uopce...ali slijedeci put vjerujem RODITELJIMA
da sam znala kupila bih petovalentnu ili kako vec franc vakcinu i dala mu...ali me ti doktori ubijedise da je rizik uzeti te vakcine u apoteci jer se ne zna kako se njima hendla prilikom transporta
- Michun
-
BIONA
-
nikimostar
#458 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Imam troje djece,jedno je neurorizicno zbog konvulzija i po nalogu dr nije vakcinisano, za drugo dvoje sam ja odlucio da ih necu vakcinisati,jer moj otac ima jedan rijedak sindrom za koji mi nisu znali reci kakve su posljedice ako neko od djece ima taj sindrom,a bude vakcinisano...Inace covjek ne moze biti pametan....Teska tema
- šatirana_ljubičica
#459 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Da, najgore je što ni doktori ne mogu biti pametni.Ili neće jednostavno.A možda i ne mogu.nikimostar wrote:Imam troje djece,jedno je neurorizicno zbog konvulzija i po nalogu dr nije vakcinisano, za drugo dvoje sam ja odlucio da ih necu vakcinisati,jer moj otac ima jedan rijedak sindrom za koji mi nisu znali reci kakve su posljedice ako neko od djece ima taj sindrom,a bude vakcinisano...Inace covjek ne moze biti pametan....Teska tema
Zaista, teška tema.
- Ma.Le.Na
#460 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
buba80 wrote:Meni je jako zao sto vam nisu objasnili da ce ta kvrga pojaviti na ruci, i da ce trajati, ali takav je rezultat te vakcine, i to nije nista strasno. Kod moje bebe se isto pojavila, ali smo je i ocekivali, tako da zaista nije bilo prostora za brigu.Ma.Le.Na wrote:mi smo imali jaku reakciju od zadnje diteper vakcine
cula sam bila vec da ta vakcina...srbijanska ..izaziva reakciju i nazvala sve moguce domove...ljekare..zavode da se raspitam
svi me uvjeravali da to nije istina..
i tako..povjerujem...kreten..i vakcinisem dijete
4 dana mu je bilo lose..prva 2 dana temp..ruka crvena iako sam obloge mijenjala svakih 20min!
proslo je 2 sedmice bar a njemu na tom mjestu jos uvijek ima mala tvrda cvorugica (bila je puno veca pa se smanjila) i jos je crveno
nisam protiv vakcinacije..uopce...ali slijedeci put vjerujem RODITELJIMA
da sam znala kupila bih petovalentnu ili kako vec franc vakcinu i dala mu...ali me ti doktori ubijedise da je rizik uzeti te vakcine u apoteci jer se ne zna kako se njima hendla prilikom transporta
ocekivala crvenilo jesam..ali da kvrgica "traje" mjesec..nisam
i vjerujem da to nikako nije normalno...mjesec imati posljedicu uboda..
- Ma.Le.Na
#461 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
šatirana_ljubičica wrote:Da, najgore je što ni doktori ne mogu biti pametni.Ili neće jednostavno.A možda i ne mogu.nikimostar wrote:Imam troje djece,jedno je neurorizicno zbog konvulzija i po nalogu dr nije vakcinisano, za drugo dvoje sam ja odlucio da ih necu vakcinisati,jer moj otac ima jedan rijedak sindrom za koji mi nisu znali reci kakve su posljedice ako neko od djece ima taj sindrom,a bude vakcinisano...Inace covjek ne moze biti pametan....Teska tema
Zaista, teška tema.
niti su nit hoce
prije vakcinacije telefonirala sam 3 dana...3 dana!! da bih dobila samo informaciju o kojoj vakcini - kojeg proizvodjaca- se radi u domu zdravlja gdje dijete ima karton
3 fkn dana
sestra ne smije reci kaze stigao dopis..direktorica ne zna pa me posalje potparolu svih DZ-a..on veze nema pa me salje nazad direktorici...direktorica sefu nabave..sef nabave nekom drugom..ovaj haman ministru..i tako...3 dana..
grozno je sto ljekari ne znaju..ili kriju informacije
to ne smije biti tako
ja nisam protiv vakcinacije ali imam pravo znati
kao i svi mi
- šatirana_ljubičica
#462 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ma.Le.Na wrote:šatirana_ljubičica wrote:Da, najgore je što ni doktori ne mogu biti pametni.Ili neće jednostavno.A možda i ne mogu.nikimostar wrote:Imam troje djece,jedno je neurorizicno zbog konvulzija i po nalogu dr nije vakcinisano, za drugo dvoje sam ja odlucio da ih necu vakcinisati,jer moj otac ima jedan rijedak sindrom za koji mi nisu znali reci kakve su posljedice ako neko od djece ima taj sindrom,a bude vakcinisano...Inace covjek ne moze biti pametan....Teska tema
Zaista, teška tema.
niti su nit hoce
prije vakcinacije telefonirala sam 3 dana...3 dana!! da bih dobila samo informaciju o kojoj vakcini - kojeg proizvodjaca- se radi u domu zdravlja gdje dijete ima karton
3 fkn dana
sestra ne smije reci kaze stigao dopis..direktorica ne zna pa me posalje potparolu svih DZ-a..on veze nema pa me salje nazad direktorici...direktorica sefu nabave..sef nabave nekom drugom..ovaj haman ministru..i tako...3 dana..
grozno je sto ljekari ne znaju..ili kriju informacije
to ne smije biti tako
ja nisam protiv vakcinacije ali imam pravo znati
kao i svi mi
Da, naravno.Međutim, naši doktori su toliko ofirni, smotani, neprofesionalni da ne znaju ni sakriti da se nešto strašno dešava, sami sebi skaču u stomak tim izgubljenim ponašanjem.
-
The Realist
#463 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Raspitajte se malo više, probaj saznati šta se može, jer obično je određeni broj vakcina siguran.nikimostar wrote:Imam troje djece,jedno je neurorizicno zbog konvulzija i po nalogu dr nije vakcinisano, za drugo dvoje sam ja odlucio da ih necu vakcinisati,jer moj otac ima jedan rijedak sindrom za koji mi nisu znali reci kakve su posljedice ako neko od djece ima taj sindrom,a bude vakcinisano...Inace covjek ne moze biti pametan....Teska tema
Ni moja kćerka nije još primila protiv pertussisa, ali je primila Di-Te vakcinu, polio, hib, hep-b, bcg.
Ako ništa, probajte čitati istraživanja koja su vani rađena, ako su rađena. No, ako ne možete naći druge informacije, radije nemojte vakcinisati dijete.
I baš radi takvih slučajeva je potrebna imunizacija što većeg broja populacije, jer neka djeca jednostavno ne mogu biti vakcinisana.
-
The Realist
#464 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ma šta se strašno to dešava, ako se može znati?šatirana_ljubičica wrote: Da, naravno.Međutim, naši doktori su toliko ofirni, smotani, neprofesionalni da ne znaju ni sakriti da se nešto strašno dešava, sami sebi skaču u stomak tim izgubljenim ponašanjem.
Ja sam svoje dijete nedavno vakcinisao i koristio iste te vakcine koje se daju svima ostalima u domovima zdravlja.
- šatirana_ljubičica
#465 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
The Realist wrote:Raspitajte se malo više, probaj saznati šta se može, jer obično je određeni broj vakcina siguran.nikimostar wrote:Imam troje djece,jedno je neurorizicno zbog konvulzija i po nalogu dr nije vakcinisano, za drugo dvoje sam ja odlucio da ih necu vakcinisati,jer moj otac ima jedan rijedak sindrom za koji mi nisu znali reci kakve su posljedice ako neko od djece ima taj sindrom,a bude vakcinisano...Inace covjek ne moze biti pametan....Teska tema
Ni moja kćerka nije još primila protiv pertussisa, ali je primila Di-Te vakcinu, polio, hib, hep-b, bcg.
Ako ništa, probajte čitati istraživanja koja su vani rađena, ako su rađena. No, ako ne možete naći druge informacije, radije nemojte vakcinisati dijete.
I baš radi takvih slučajeva je potrebna imunizacija što većeg broja populacije, jer neka djeca jednostavno ne mogu biti vakcinisana.
jer OBIČNO je jedan broj vakcina siguran
nemoj dalje molim te sve si rekao
- šatirana_ljubičica
#466 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
The Realist wrote:Ma šta se strašno to dešava, ako se može znati?šatirana_ljubičica wrote: Da, naravno.Međutim, naši doktori su toliko ofirni, smotani, neprofesionalni da ne znaju ni sakriti da se nešto strašno dešava, sami sebi skaču u stomak tim izgubljenim ponašanjem.
Ja sam svoje dijete nedavno vakcinisao i koristio iste te vakcine koje se daju svima ostalima u domovima zdravlja.
Pa i izgleda da je došlo vrijeme da pacijenti objašnjavaju doktorima neke stvari...
-
The Realist
#467 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Dotična prvo pobija istraživanja i znanost, da bi nakon toga koristila ponovo nauku u svoje svrhe.
Ne bih ni odgovorio na ovo da nije bilo rečenice u kojoj ponovo povezuje autizam i vakcinacije i nakon toga spominje živu u vakcinama, koja ne samo da je drugačiji vid žive, nego je izbačena iz skoro svih vakcina (danas se koristi više kod vakcina protiv gripe, ali te i nisu u obaveznom kalendaru imunizacije). To i sama spominje, pa ne znam zašto uopšte uzima u obzir sve to (iako ni tada nikakvih pokazatelja nije bilo da se stvara problem, ali se radi teopretske mogućnosti isti izbacio iz upotrebe).
Nakon toga opet koristi stručnu literaturu u svoje svrhe, ali negira istraživanja. Kaže da su testiranja pokazala da injekcija 1 mg / kg aluminijskih nanočestica u odrasle štakore je dovoljna da prouzroči značajne upalne manifestacije u mozgu životinja. Prema američkom rasporedu cijepljenja, djeca u dobi od 2, 6 i 15 mjeseci primaju slične količine aluminija putem rutinskih pedijatrijskih cjepiva.
1mg/kg bi značio da dijete po rođenju (uzet ćemo najmanju masu, jer se ne daju vakcine dok dijete ne dostigne 2,5kg) dijete bi trebaloo primiti vakcinu koja u sebi sadrži 2,5mg aluminjskih nanočestica. BCG vakcina, koja se daje u tom periodu, sadrži 0,25mg aluminjskih nanočestica. Ovo znači da nije ni slična količina u pitanju.
Osim toga, maksimalne količine koje se smiju dati u jednoj dozi su 0.85-1.25mg, dok u prvoj godini (dotična je govorila o jednoj dozi gdje bi se davalo 1mg/kg) se maksimalno smije primiti 4.225mg.
Kada se istraživalo ovo pitanje, posebno se pazilo na to da se radi o bebama i da se mora paziti na dozu koju mogu primiti (u računicu se uzelo i to da se određena količina aluminija unese putem vode ako koriste formulu za mlijeko), a osim toga ionako većina djece ne primi sve vakcine na vrijeme.
Kada je HPV vakcina u pitanju, trebala je odlučiti šta će napadati. Ona se i slaže da protiv nekih tipova djeluje, ali to nije bitno, jer neke se promjene povuku. Ali šta ćemo sa onim koje se ne povuku spontano? Na kraju sama kaže čak i da djeluje, mogu se rezultati postići i mjerama kontrole. Sa zadnjom rečenicom se slažem i u suštini smatram da je to puno bolji metod, ali je problem što ljudi neće da se kontrolišu, ali eto, to jedna od vakcina koju ja ne bih stavljao kao obaveznu, jer nije da vas neko može zaraziti u prolazu.
Ono što mi je fascinantno je korištenje sljedeća dva arugmenta:
Ovo nije tačno, mogu se tužiti farmaceutske kompanije, ali se ne mogu tužiti ako su se pridržavali pravilima dobre proizvode prakse. Ako oni nešto zeznu tako što prešute i slično, ne samo da ih se može tužiti, nego će i u zatvoru završiti.SAD je uveo program kojim se isplaćuju odštete svima onima koji pretrpe štetu uzrokovanu cjepivima (VICP, Vaccine Injury Compensation Program). Odštete se isplaćuju u milijardama (!) dolara, a program se financira iz poreza, a ne iz „džepova“ proizvođača cjepiva. Na koji način onda možemo potaknuti proizvođače cjepiva da više brinu o sigurnosti cjepiva?
Vrhovni sud SAD-a je 2011. potvrdio zaštitu od odgovornosti za proizvođače cjepiva odlukom da ih se ne može tužiti državnom sudu za štete nastale greškom u proizvodnji. Dok god opstaju takve odluke, ne možemo očekivati da će proizvođači cjepiva biti potaknuti na bolju brigu o sigurnosti svojih proizvoda. Odluke Vrhovnog suda SAD-a su smiješne jer pretpostavljaju kako su proizvođači cjepiva nepogrešivi.
Kada je ovaj program u pitanju, on samo donosi više koristi običnim građanima, nego štete.
Kao prvo, ako izgubite parnicu, nemate troškova, država plaća advokate, ako dobijede, opet oni plaćaju i advokate i vašu odštetu. Tu se ne može biti na gubitku.
Drugo većina slučajeva za koje je isplaćena odšteta uopšte nije naučno potvrđena. No, oni to i ne traže, oni prihvataju da je dovoljno da se dokaže da se određeni problem dogodio u određenom vremenskom intervalu nakon primanja vakcine. Ništa više, pa i ako to nije uzrok, ne istražuje se dalje.
Treće i najbitnije, razlog zašto se farmaceutske kompanije ne mogu tužiti direktno. U SAD-u se građanske parnice odvijaju pred porotama i ne zahtijevaju da ste sigurni u nešto, nego na osnovu dokaza po svom nahođenju donese se odluka (ne postoji opravdana sumnja). U poroti može biti bilo ko, a sigurno neće biti stručnjaci. I šta bi tu dobili, još nakon ove kampanje koja se provodi godinama? Masovno bi se dobijale tužbe, jer je jako lako uvjeriti ljude u teorije zavjere i na kraju bi se desilo ono čega se i boje u SAD-u, a to je da bi se farmaceutske kompanije povukle iz proizvodnje vakcina i samo bi se fokusirale na liječenje.
Ne samo da bi to izazvalo ogromne probleme radi ogromnog broja oboljelih koji bi se ponovo pojavili i sve što ide uz to, kada je zdravlje u pitanju, nego bi se troškovi svega bili drastični (sve vakcine koje se prime tokom procesa vakcinacije košta višestruko manje, nego samo jedan slučaj morbila koji završi na intenzivnoj njezi, a ovdje ne računamo još ostale slučajeve koji se liječe, a gdje nije potreba intenzivna njega).
Drugi argument koji je koristila:
Kao prvo, zašto te bolesti nisu odjednom nestale, kada je popravljena sanitacija, a ne baš uvijek godinu-dvije prije objave vakcine za određenu bolest se ta bolest istrijebi? Ili smo popravili sanitaciju, ili nismo.Smatrate li sva cjepiva nepotrebnim i štetnim? Cijepite li svoju djecu?
Nemam djece. No da ih imam, ne bih ih cijepila. Cjepiva su nepotrebna jer je većina infektivnih bolesti iskorijenjena putem bolje sanitacije i prehrane mnogo prije nego što su cjepiva dovedena u širu uporabu.
Ali ono bitnije, nije tačno da je smanjen morbiditet, to se da lako provjeriti, smanjen je stepen mortaliteta, što su dva različita pojma, a smanjen je, jer je medicina napredovala i postojale su bolje metode liječenja (koje istu pružaje te farmaceutske kompanije koje optužuje).
-
The Realist
#468 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Šta nije jasno, ako mogu znati?šatirana_ljubičica wrote: jer OBIČNO je jedan broj vakcina siguran
nemoj dalje molim te sve si rekao
-
The Realist
#469 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Izgleda, evo odlična prilika da se objasni, ali već po onom pitanju dolje vidim kakvo će objašnjenje bitišatirana_ljubičica wrote:
Pa i izgleda da je došlo vrijeme da pacijenti objašnjavaju doktorima neke stvari...
-
duboka_misao
-
sumirprimus
#471 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
pitanje za upuČene?
kad dijete primi dtp ono iz dva tri put..ovo t je tetanus jelde...
koliko godina su one aktivne?koliko dugo vrijede?
kad dijete primi dtp ono iz dva tri put..ovo t je tetanus jelde...
koliko godina su one aktivne?koliko dugo vrijede?
-
nikimostar
- Pitarrr82
-
sumirprimus
#474 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ja al ne treba mi to.nikimostar wrote:http://www.cybermed.hr/centri_a_z/cjepi ... a_hripavca
dijete primilo sve ove vakcine. i sad se posjece na nesto...
koliko godina traje ta vakcina,jel treba dijete ponovo vakcinisat il ove vec primljene vaze ?
-
duboka_misao
#475 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
mali redovno vakcinisan ima 4,5 godine doktorica rekla da mu jos godinu dana vazi tetanus da dodjemo u avgustu sljedece godinesumirprimus wrote:ja al ne treba mi to.nikimostar wrote:http://www.cybermed.hr/centri_a_z/cjepi ... a_hripavca
dijete primilo sve ove vakcine. i sad se posjece na nesto...
koliko godina traje ta vakcina,jel treba dijete ponovo vakcinisat il ove vec primljene vaze ?