Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- Dr.Mr.Fr.
#451 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ne znam trebaju li krplje ali bez gamaša i rezervnih carapa ja ne bih išao, ipak ima gore dosta snjega 
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#452 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
bez više pari carapaDr.Mr.Fr. wrote:ne znam trebaju li krplje ali bez gamaša i rezervnih carapa ja ne bih išao, ipak ima gore dosta snjega
- Dr.Mr.Fr.
#453 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Eh ja mislim da se sve što se imalo otopiti do sada otopilo, ima li kakvih tura u planu...
...sada je vakat da se kaže
ajmo...
...sada je vakat da se kaže
ajmo...
- Admir_1984
#454 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Pa i ne mislim bash da se na vecim visinama otopilo, ono iznad 1500m. Prosle godine sam npr bio 2 aprila na Visocici i tamo prema vrhu Dzamija sa ove nashe strane je bilo vishe od pola metra snijega, a sa hercegovacke gola travaDr.Mr.Fr. wrote:Eh ja mislim da se sve što se imalo otopiti do sada otopilo, ima li kakvih tura u planu...
...sada je vakat da se kaže![]()
ajmo...
Ja bi nekako volio kad bi se onaj tamo vikend 21 ili onaj 28 moglo nas skupiti jedno 7-8 i da odemo na Vranicu, tj Prokosko i veki vrh iznad. Ne znam koliko bi nas kombi kostao al mislim ne vishe od 20 po osobi, al opet nekako ja mislim da nemam zivce sto se tice te organizacije, trazi ljude, pa ti otkazu pa se ti snalazi i daji npr lazna obecanja kad nadjes prevoz
Za ove ture oko Sarajeva sam uvijek, a mislim da ce biti pravo dobro vrijeme ovaj vikend
- perfect_guy
#455 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ovaj vikend ne obećava, 60 i 40 % šanse za kišuAdmir_1984 wrote:Pa i ne mislim bash da se na vecim visinama otopilo, ono iznad 1500m. Prosle godine sam npr bio 2 aprila na Visocici i tamo prema vrhu Dzamija sa ove nashe strane je bilo vishe od pola metra snijega, a sa hercegovacke gola travaDr.Mr.Fr. wrote:Eh ja mislim da se sve što se imalo otopiti do sada otopilo, ima li kakvih tura u planu...
...sada je vakat da se kaže![]()
ajmo..., a ove godine je dosta vise snijega napadalo.
Ja bi nekako volio kad bi se onaj tamo vikend 21 ili onaj 28 moglo nas skupiti jedno 7-8 i da odemo na Vranicu, tj Prokosko i veki vrh iznad. Ne znam koliko bi nas kombi kostao al mislim ne vishe od 20 po osobi, al opet nekako ja mislim da nemam zivce sto se tice te organizacije, trazi ljude, pa ti otkazu pa se ti snalazi i daji npr lazna obecanja kad nadjes prevoz![]()
Za ove ture oko Sarajeva sam uvijek, a mislim da ce biti pravo dobro vrijeme ovaj vikend
A koliko bi uopšte Vranica sad bila isplativa, obzirom na snijeg? Prošle godine je sredinom juna još bilo tragova snijega na nekim mjestima koja su u stalnom hladu
- Admir_1984
#456 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
pa ti imas gore mjesta gdje ima snijega tokom cijele godine 
-
baja
#457 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ima ovaj vikend Trebevic sa Zeljom...pa eto 
-
ljuspica
#458 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Da li je neko bio na Treski? Koliki je snijeg gore? isla bih za par dana na Tresku ali ne znam kolika je dubina snijega....
-
muniza
#459 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Meni je ove godine bila glavna želja i cilj Treska pod snijegom i ledom al se povrijedih i propade na žalostljuspica wrote:Da li je neko bio na Treski? Koliki je snijeg gore? isla bih za par dana na Tresku ali ne znam kolika je dubina snijega....
Mislim da do jezera ne bi trebalo biti nekih većih količina snijega, iznad sigurno ima, negdje iznad 1500nmv ti je granica trenutno ko što Admir kaže...
-
ljuspica
#460 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
pa znam ja to, svaki vikend sam u planini, ali me zanima da li je neko bio na Treski sad skoro, trebaju mi detalji..muniza wrote:Meni je ove godine bila glavna želja i cilj Treska pod snijegom i ledom al se povrijedih i propade na žalostljuspica wrote:Da li je neko bio na Treski? Koliki je snijeg gore? isla bih za par dana na Tresku ali ne znam kolika je dubina snijega....
Mislim da do jezera ne bi trebalo biti nekih većih količina snijega, iznad sigurno ima, negdje iznad 1500nmv ti je granica trenutno ko što Admir kaže...
- Admir_1984
#461 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
da obavijestim planinare koji su nekada bili na hrasnickom stanu da je umro Željko sudomar 
-
baja
#462 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Admir_1984 wrote:da obavijestim planinare koji su nekada bili na hrasnickom stanu da je umro Željko sudomar
Admire, jesi li hodao prema stanarima, moze li se, kakav i koliki je snijeg...imas li kakve info. kontam mozda onaj 1 maj gore jal naobdan, jal nocit ako ne bude guzve (a bice
- Admir_1984
#463 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
pa bilo je snijega poprilicno prije 2 sedmice, a sad je garant blatuša samo takva, bar do bajite, a do gore vjerujem da jos ima snijega bar 30 cenata
-
juzna_strana
#464 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Admire druze,moze jedno pitanje / savjet ?
Relacija pl.dom Prijatelji prirode-Hrasnicki stan,jeli ok za ljude sa slabijom kondicijom,ono lagano ?
Isao sam jednom prilikom do nekog izvora,ne produzih do Hrasnickog,a kontam da odem...
Relacija pl.dom Prijatelji prirode-Hrasnicki stan,jeli ok za ljude sa slabijom kondicijom,ono lagano ?
Isao sam jednom prilikom do nekog izvora,ne produzih do Hrasnickog,a kontam da odem...
- Admir_1984
#465 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
pa nema velike razlike u nadmorskoj visini tako da je ok, to je baš tura za ljude koji ne mogu puno hodati, tj izlagati se naporima penjanja i spustanja. Sacekaj jos malo dok se snijeg otopi, al cisto sumnjam da ga gore sada ima u velikim kolicinamajuzna_strana wrote:Admire druze,moze jedno pitanje / savjet ?
-
juzna_strana
#466 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hvala ti puno na odgovoru. Zaljubljenik sam u prirodu ali nazalost jako malo vremena provodim s njom.
Uglavnom odem na Igman,zbog emocija iz ratnog perioda(izgubio sam neke prijatelje gore),
pristupacnosti i lijepe crnogoricne sume.
Ljetos sam razgovarao s covjekom koji se zove Drago Bozja i koji mi je potanko objasnio neka mjesta koja vrijedi obici.
Steta sto neko ko je u tim vodama ne napravi neki katalog sa npr.mapom puta i par slicica,to bi bio pravi potez,
toliko toga ima za vidjeti..
Uglavnom odem na Igman,zbog emocija iz ratnog perioda(izgubio sam neke prijatelje gore),
Ljetos sam razgovarao s covjekom koji se zove Drago Bozja i koji mi je potanko objasnio neka mjesta koja vrijedi obici.
Steta sto neko ko je u tim vodama ne napravi neki katalog sa npr.mapom puta i par slicica,to bi bio pravi potez,
- Admir_1984
#467 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Baš su Drago Bozja i Braco Babic napisali prirucnik o turama oko Sarajeva (bjelasnice, igman, trebevic, bukovik..), karte, opisi mjesta, vrhova, zahtjevnost tura i slicno. Ne znam gdje to tacno ima kupiti i da li ima više, al ako imas kontakt Drage Bozje on ce ti najbolje recijuzna_strana wrote:Hvala ti puno na odgovoru. Zaljubljenik sam u prirodu ali nazalost jako malo vremena provodim s njom.

-
baja
#468 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
napravio je Bozja s Bracom Babicem "Planinarsko - turistički vodič Po planinama oko Sarajeva"...potrazi, mozda ima na sajmu! mali tiraz, razgrabljena knjiga!
vrelo koje spominjes je vjerovatno Kovacica, iznad njeg je asfalt (jedno 150m) a odatle asfaltom do dzamije pa lijevo makadamom na Hrasnicki.
ima opcija da predjes asfaltni put, put je atraktivniji, kraci, ali sa izblijedjelom markom i vise uspona. sad pod snijegom ne bih isao tuda, nego do dzamije.
edit:admir brzi
vrelo koje spominjes je vjerovatno Kovacica, iznad njeg je asfalt (jedno 150m) a odatle asfaltom do dzamije pa lijevo makadamom na Hrasnicki.
ima opcija da predjes asfaltni put, put je atraktivniji, kraci, ali sa izblijedjelom markom i vise uspona. sad pod snijegom ne bih isao tuda, nego do dzamije.
edit:admir brzi
-
juzna_strana
#469 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hvala vam obojici na objasnjenju. Ma iskreno bilo mi bezze da ga pitam za knjigu,znao sam za nju ali
ispalo bi mozda da je hocu guzovace
,trazio sam je na piku,nisam uspio naci,bice valjda negdje..
Baja bio sam prosle godine na kafi u domu p.prirode i onda sam malo prosetao s djevojkom do tog izvora po preporuci zene koja je radila u domu. Tada sam vidio marker za H.stan , nekih 40 minuta..
Sad nesto kontam kad otopli,tamo pocetak maja da odem tom relacijom,kad ozeleni. Prosli put sam bio smijesan,sve kontam da nece kakva zivotinja na put izaci,vuk,medo i ostala bagra
ispalo bi mozda da je hocu guzovace
Baja bio sam prosle godine na kafi u domu p.prirode i onda sam malo prosetao s djevojkom do tog izvora po preporuci zene koja je radila u domu. Tada sam vidio marker za H.stan , nekih 40 minuta..
Sad nesto kontam kad otopli,tamo pocetak maja da odem tom relacijom,kad ozeleni. Prosli put sam bio smijesan,sve kontam da nece kakva zivotinja na put izaci,vuk,medo i ostala bagra
-
baja
#470 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
treba uvijek biti oprezan! posebno po gradu od ovih međeda... 
-
juzna_strana
#471 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Jest jest,gradski su najopasniji,nose oruzje i imaju opasne poglede 
- valter.ba
#472 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Admire vala si nam mogao skenirati tu knjigu pa da to uploudujes da poskidamoAdmir_1984 wrote:Baš su Drago Bozja i Braco Babic napisali prirucnik o turama oko Sarajeva (bjelasnice, igman, trebevic, bukovik..), karte, opisi mjesta, vrhova, zahtjevnost tura i slicno. Ne znam gdje to tacno ima kupiti i da li ima više, al ako imas kontakt Drage Bozje on ce ti najbolje recijuzna_strana wrote:Hvala ti puno na odgovoru. Zaljubljenik sam u prirodu ali nazalost jako malo vremena provodim s njom.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- Admir_1984
#473 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Druze nemam je ni ja majke mi, Braco mi je jednom trebao donijeti al se nismo uganjali. Citao sam je gore na Lisinu, nekih 70% staza iz knjige sam vec obisao, tako da mi nije neki priuritet da je nabavljam, al je nije zgoreg ni imati
-
juzna_strana
#474 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
@Admir1984
Druze nedavno sam te pitao pa rek'o da ti javnem,odradjena je tura na Hrasnicki prije par dana.
Autom do ratne dzamije i onda pjehe do doma.
Nije bas planinarska tura obzirom da smo isli putem a ne kroz sumu, ali je ok za prvi put.
Dedo u domu,prebacio 8 banki,dobar k'o panja.
Druze nedavno sam te pitao pa rek'o da ti javnem,odradjena je tura na Hrasnicki prije par dana.
Autom do ratne dzamije i onda pjehe do doma.
Nije bas planinarska tura obzirom da smo isli putem a ne kroz sumu, ali je ok za prvi put.
Dedo u domu,prebacio 8 banki,dobar k'o panja.
- Admir_1984
#475 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
izašao sam i ja neki dan iz hrasnice gore
najjace je bilo kada Meho slikovito objasnjava koliki je snijeg pao u februaru, kaže bio sam 2 metra iznad ljuljacke
kad im je nestalo hrane jeli ono sto pripremaju za cuke dok im nisu donijeli
sutra najvjerovatnije studeni potok-obalj-rakitnica