Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
- sheilak
#451 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Evo, mene, citajuci sve ovo, oblise suze - smijeha i sledise se.
Zar nisu i komunisti, negdje na pocetku one tamo neke Jugoslavije, htjeli zabraniti Djeda Mraza te ga zamijeniti " Novom Godinom ", djevojkom , obucenom u narodnu nosnju? Mene ovo sve podsjeca na neki paralelni univerzum u kojem smo se nasli nekako. To je jedino objasnjenje koje bi povezalo sve apsurdne dogadjaje koji nam se desavaju. Mozda je ovo sve normalno - mozda mi nismo ?:?
Ove vaspitacice su smijesne - prave poltronke, koje u komunistickom stilu lome noge i ruke da bi ispunile direktivu svoje sektorske ili partijske funkcionerke. Bez imalo zdravog rasudjivanja.
Sta je zapravo smisao zabrane Djeda Mraza? Sta je tacno navedeno u objasnjenju ( direktivi ) ? Sta su vodje rekle?
Nista me nije do sada zabrinulo kao ovo, ni jedna besmislena zabrana ili odredba, ekonomski kolaps, gramzivost, korupcija vladajucih mamlaza, losa zdravstvena skrb, grozni obrazovni sistem. Ovo mi pokazuje da zivimo u bizarnom totalitarnom sistemu, diktaturi polupismenih kriminalaca i tupih " vodja ", koji koriste bezglavost i ranjivost naroda, opsti haos, strah, da bi nam pod maskom vjerskih dogmi ( njihovog tumacenja! ) i nacionalistickih osjecaja nametnuli svoju silu.
Koji smo mi idioti!
Zar nisu i komunisti, negdje na pocetku one tamo neke Jugoslavije, htjeli zabraniti Djeda Mraza te ga zamijeniti " Novom Godinom ", djevojkom , obucenom u narodnu nosnju? Mene ovo sve podsjeca na neki paralelni univerzum u kojem smo se nasli nekako. To je jedino objasnjenje koje bi povezalo sve apsurdne dogadjaje koji nam se desavaju. Mozda je ovo sve normalno - mozda mi nismo ?:?
Ove vaspitacice su smijesne - prave poltronke, koje u komunistickom stilu lome noge i ruke da bi ispunile direktivu svoje sektorske ili partijske funkcionerke. Bez imalo zdravog rasudjivanja.
Sta je zapravo smisao zabrane Djeda Mraza? Sta je tacno navedeno u objasnjenju ( direktivi ) ? Sta su vodje rekle?
Nista me nije do sada zabrinulo kao ovo, ni jedna besmislena zabrana ili odredba, ekonomski kolaps, gramzivost, korupcija vladajucih mamlaza, losa zdravstvena skrb, grozni obrazovni sistem. Ovo mi pokazuje da zivimo u bizarnom totalitarnom sistemu, diktaturi polupismenih kriminalaca i tupih " vodja ", koji koriste bezglavost i ranjivost naroda, opsti haos, strah, da bi nam pod maskom vjerskih dogmi ( njihovog tumacenja! ) i nacionalistickih osjecaja nametnuli svoju silu.
Koji smo mi idioti!
-
cursum_perficio
#452 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
[quote]Pa sam Poslanik je rekao da se djeca do 7 godine iskljucivo prepuste igri. Slusas li ti Poslanika ili ne?
Abacija
A slusas li ti ili se samo sprdas ovdje?
Abacija
-
Abacija
#453 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Znaci ne slusas a imas se obraza pozivati na vjeru.cursum_perficio wrote:AbacijaPa sam Poslanik je rekao da se djeca do 7 godine iskljucivo prepuste igri. Slusas li ti Poslanika ili ne?
- amrica
#454 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
cursum_perficio wrote:Pa sam Poslanik je rekao da se djeca do 7 godine iskljucivo prepuste igri. Slusas li ti Poslanika ili ne?
Abacija
-
cursum_perficio
#455 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Gdje sam se ja pozivala na vjeru ili Poslanika? Ja se pozivam na prava gradjana da ne budu izlozeni vjerskim obredima u drzavnim ustanovama. Sta je tu tesko za shvatiti? Jel' vas to trebam uciti osnovima demokratskog drustva?Znaci ne slusas a imas se obraza pozivati na vjeru
-
Abacija
#456 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ako sam pogrijesio ja se duboko izvinjavam. Ali da ne bi doslo do zabune, hajde ti nama fino objasni za sta se ti ovdje zalazes? Pitam jer je tvoje pisanje na ovoj temi i te kako zbunjujuce.cursum_perficio wrote:Gdje sam se ja pozivala na vjeru ili Poslanika? Ja se pozivam na prava gradjana da ne budu izlozeni vjerskim obredima u drzavnim ustanovama. Sta je tu tesko za shvatiti? Jel' vas to trebam uciti osnovima demokratskog drustva?Znaci ne slusas a imas se obraza pozivati na vjeru
EDIT:
1. Jesi li za uvodjenje vjeronauke u vrtice ili ne?
2. Za Djeda Mraza smo vec skontali pa ne moras bespotrebno trositi "pero".
Last edited by Abacija on 29/12/2008 20:57, edited 1 time in total.
- valterbranisarajevo
#457 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Oca'm ovo je Arzija glavom i bez brade.. 
- to sam ja
#458 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Cursum deder ga ti fino okle si se stvorila...natrag svom sokakucursum_perficio wrote:Sto bih ja bila principijelna kada se to od drugih ne trazi? Moze Djeda Mraz, ali ne moze vjeronauka, pa sto ne bi mogla vjeronauka a ne moze Djeda Mraz? Koja logika vodi vas u tom razmisljanju? Djeda Mraz je dobri cikica koji povezuje Svena i Esmu a vjerovanuka je stravicno nesto sto ce ih traumatizirati zauvijek? Mislim, ja se iskreno ne mogu nacuditi tim glupostima...A kako se ti postavljas povodom uvodjenja vjeronauke u vrtice?
-
cursum_perficio
#459 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Zbunjujuce je samo onom ko je dosao sa odredjenim predrasudama po kojim misli da se samo ultrareligiozan covjek moze zalagati za prava vjernika ne shvatajuci da demokratska prava obuhvataju svakog i sve, religioznog i nereligioznog, manjinu i vecinu. Kako ne shvatate da nametanje Djeda Mraza nekom ko ga ne zeli isto tako krsi prava (ne vjerska, nego demokratska:)) covjeka kao nametanje islamske vjeronauke onom ko nije musliman? Dokle god ne budete tako principijelni, sva prica o demokratiji ce biti jedna obicna farsa, prekrivac iza kojeg jedni zele drugim nametnuti svoje vrijednosti a ne biti spremni da se bore za prava drugih i onda kada to ne ide u njihovu korist. Jer, ako drustvo nije u stanju da raspozna sta je korist drustva a sta sopstvena korist, svako demokratsko drustvo ce neposredno biti diktatorsko u kojem ce vecina da namece svoje ideje manjini, svoje interpretacije ljudskih prava drugim i svoje vrijednosti onim koji ih ne dijele. Znaci, prva lekcija za danas je implementacija principijelnosti i onda kada nije u sopstvenu korist. 
-
cursum_perficio
#460 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Nije uopste tesko shvatiti za sto se ja zalazem, problem je sto vi nemate pojma za sta se vi zalazete. Hocete sekularizam i pateticno saljete apele za isti kada je u pitanju vjeronauka, dok u isto vrijeme grcevito zeliti zadrzati krscanske obrede u istim tim sekularnim ustanovama i jos druge izlagati njima. Pricate o nekakvom ugnjetavanju djece i traumaticnom razdvajanju po nacionalnim linijama koju ce ta strasna vjeronauka sigurno donijeti, a ne vidite da isto to Djeda Mraz cini, tj. po vasoj logici i vasem nacinu razmisljanja. A na koji nacin mirite svu tu kontradiktornost? Pa, jednostavno definisete jedno kao dobro, pozitivno, moderno a drugo kao strasno, traumatizirajuce i nazadno.1. Jesi li za uvodjenje vjeronauke u vrtice ili ne?
2. Za Djeda Mraza smo vec skontali pa ne moras bespotrebno trositi "pero".
Na kraju krajeva ne shvatate da u jednom drustvu licno misljenje pojedinka, u ovom slucaju mene, nema nikakve vrijednosti ako se ono protivi drustvenim zakonima u kojem ja zivim. Ja mogu biti ateista, mogu biti ultrareligiozna, mogu biti protiv vjeronauke, i protiv DM, ili bilo koja kombinacija ovog, ali ja kao demokrata moram potisnuti svoje sopstevene prohtjeve i istupati u javnost sa pogledima koji su u skladu sa drustvom u kojem zivim. Osim ako sam anarhista, ali njih cemo ostaviti za drugu temu. Znaci, u skladu sa demokratskim nacelima, svaki covjek ima pravo da praktikuje vjeru koju hoce da praktikuje ili da ne praktikuje vjeru uopste ako to ne zeli. Na osnovu tih nacela, vjerski obicaji, obredi i rituali se mogu uvesti u drzavne institucije samo onoliko koliko nece ugrozavati nikog i samo onda kada su pozeljna. NIje nikakav problem da se uvede vjeronauka s tim da se ona obezbijedi svoj djeci u skladu sa njihovim (ili roditeljskim) (ne)vjerskim ubjedjenjima. Isto tako, DM moze donijeti paketice i biti organizovan za djecu (roditelje) koji su krscanske vjeroispovijesti i koji su iz drugih razloga naklonjeni Djedu. Pri tom se mora uzeti u obzir da se djeci drugih vjeroispovijesti isto tako obezbijedi slavlje u skladu sa njihovim praznicima, npr. podjela slatkisa za Bajram, itd. Eto, to vam je demokratija.
- JThomas
#461 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
ali pazi ovo, ja se pozivam na prava građana da ne budu izloženi vjerskim obredima u javnim institucijama...a istovremeno sam za vjeronauku za djecu od tri godina 
- to sam ja
#462 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
cursum_perficio wrote:Nije uopste tesko shvatiti za sto se ja zalazem, problem je sto vi nemate pojma za sta se vi zalazete. Hocete sekularizam i pateticno saljete apele za isti kada je u pitanju vjeronauka, dok u isto vrijeme grcevito zeliti zadrzati krscanske obrede u istim tim sekularnim ustanovama i jos druge izlagati njima. Pricate o nekakvom ugnjetavanju djece i traumaticnom razdvajanju po nacionalnim linijama koju ce ta strasna vjeronauka sigurno donijeti, a ne vidite da isto to Djeda Mraz cini, tj. po vasoj logici i vasem nacinu razmisljanja. A na koji nacin mirite svu tu kontradiktornost? Pa, jednostavno definisete jedno kao dobro, pozitivno, moderno a drugo kao strasno, traumatizirajuce i nazadno.1. Jesi li za uvodjenje vjeronauke u vrtice ili ne?
2. Za Djeda Mraza smo vec skontali pa ne moras bespotrebno trositi "pero".![]()
Opet ti isto, DM nije krscanski obred Sv.Nikola jeste..on dolazi 6.12 ili 7.12 nisam sigurna..al' DM nije...Malo istrazi prije nego sto pocnes tako nesto tvrditi
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
-
cursum_perficio
#464 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
LOL. Na ovo zaista ne znam sta da kazem, ali evo recimo da nije taj isti, nego samo se oblaci kao on,Opet ti isto, DM nije krscanski obred Sv.Nikola jeste..on dolazi 6.12 ili 7.12 nisam sigurna..al' DM nije...Malo istrazi prije nego sto pocnes tako nesto tvrditi
Isto tako, posto ti izgledas imas informacije o tom Djedu koji samo skrece na Balkansko podrucje, mozes li mi reci o kome se zaista radi, odakle Djed dolazi, kojim povodom i sta predstavlja? Ako imas kakve reference, dobro bi doslo.
A evo ti malo informacija za pocetak koje ce ti zasigurno biti osvjezavajuce....
http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus
-
suncandan
#465 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
O ovome moze raspravljati samo onaj ko poznaje Razvojnu i Djeciju psihologiju.
Pa koliko vas je?
Pa koliko vas je?
-
cursum_perficio
#466 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
To nije tacno. Vecina roditelja veze nemaju o djecijoj psihologiji, pa im niko ne zabranjuje da odgajaju djecu kako zele, da im prenose vrijednosti koje smatraju ispravnim i da ih uce onom sto smatraju korisnim. Prema tome, ne razumijem tvoju konstataciju bas najbolje, jer djeca se uce ili ne uce vjeronauci od malena, a da li ce se to ucenje prosiriti na drzavnu ustanovu ili ne sigurno nece imati velikog uticaja na razvoj djecije psihe. Za nju su ponajvise odgovorni roditelji.O ovome moze raspravljati samo onaj ko poznaje Razvojnu i Djeciju psihologiju.
Pa koliko vas je?
- to sam ja
#467 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Sv Nikola je zastitnik djece i pomoraca, i dolazi 6.12 kada u carapu stavlja slatkise (to su ti one carape u filmovima na kaminimacursum_perficio wrote:LOL. Na ovo zaista ne znam sta da kazem, ali evo recimo da nije taj isti, nego samo se oblaci kao on,Opet ti isto, DM nije krscanski obred Sv.Nikola jeste..on dolazi 6.12 ili 7.12 nisam sigurna..al' DM nije...Malo istrazi prije nego sto pocnes tako nesto tvrditidonosi poklone dobroj djeci kao on, dolazi u isto vrijeme (Santa Claus, iliti SV. Nikola dolazi djeci 25.12 kada je kataolicki Bozic, a vjerovatno dolazi i 7.12 kada je ortodoksni Bozic) kao on, kako ne shvatas da nije pozeljan odredjenim roditeljima/djeci ko god da je i da se ta zelja roditelja mora uzeti u obzir?
Isto tako, posto ti izgledas imas informacije o tom Djedu koji samo skrece na Balkansko podrucje, mozes li mi reci o kome se zaista radi, odakle Djed dolazi, kojim povodom i sta predstavlja? Ako imas kakve reference, dobro bi doslo.
A evo ti malo informacija za pocetak koje ce ti zasigurno biti osvjezavajuce....
-
suncandan
#468 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
E upravo si mi sa ovim dokazao da nisi strucnjak, ako nista drugo!cursum_perficio wrote:To nije tacno. Vecina roditelja veze nemaju o djecijoj psihologiji, pa im niko ne zabranjuje da odgajaju djecu kako zele, da im prenose vrijednosti koje smatraju ispravnim i da ih uce onom sto smatraju korisnim. Prema tome, ne razumijem tvoju konstataciju bas najbolje, jer djeca se uce ili ne uce vjeronauci od malena, a da li ce se to ucenje prosiriti na drzavnu ustanovu ili ne sigurno nece imati velikog uticaja na razvoj djecije psihe. Za nju su ponajvise odgovorni roditelji.O ovome moze raspravljati samo onaj ko poznaje Razvojnu i Djeciju psihologiju.
Pa koliko vas je?
Neke stvari su samo za strucnjake, vjeruj mi!
Samo vi raspravljajte o necemu o cemu pojma nemate!
-
cursum_perficio
#469 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Znaci, sve sto se o njemu zna je da dolazi 31.12, dijeli djeci paketice i strasno lici na Sv. Nikolu al' nije Nikola? Jel' tako i djeci prenosite znanje o ovim tako znacajnim obicajima za koje se grcevito borite?
- amrica
#470 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Mogla bi se i ti malo osvježiti, elementarno poznavanje običaja komšija .... ortodoksni ili pravoslavni Božic je 07.01.cursum_perficio wrote:[ a vjerovatno dolazi i 7.12 kada je ortodoksni Bozic) kao on, kako ne shvatas da nije pozeljan odredjenim roditeljima/djeci ko god da je i da se ta zelja roditelja mora uzeti u obzir?
-
cursum_perficio
#471 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Hvala na ispravci, ali bio je cisti lapsus.
- tranquil
#472 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
To je bio lapsus, ali pomjerati svetog Nikolu na Božić je čisto neznanje. Neznanje je i ne znati ko je Дед Мороз. Neznanje je tvrditi da je hrišćanski običaj onaj isti običaj kojeg katolički krugovi u Italiji pokušavaju da istjeraju iz njihovih obdaništa jer ga smatraju za - nehrišćanskog. Ali to je sve neznanje pa mogu da se pomirim s tim. Uvaljivanje ovih tvrdnji pod krinkom "sekularizma" - e to je čisti hinjaluk. Tema o DM postoji - hajde ti nama reci šta misliš o vjeronauci u obdaništima, pa da vidimo taj tvoj "sekularizam".cursum_perficio wrote:Hvala na ispravci, ali bio je cisti lapsus.
- to sam ja
#473 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Opet ti i sv.Nikola...sveti nikola je totalno drugi lik, DM je mozda inspirisan Sv.Nikolom utoliko sto voli djecu i donosi poklone al' radi se o totalno dva razlicita lika...DM je cista komercijala, tu je da uveseljava svu djecu svijeta...apsolutno nikakve veze s krscanstvom...kod nas je vazda dolazio 31.12 i dio je nasih obicaja za razliku od tete zime...mada nemam nista protiv da i ona dolazicursum_perficio wrote:Znaci, sve sto se o njemu zna je da dolazi 31.12, dijeli djeci paketice i strasno lici na Sv. Nikolu al' nije Nikola? Jel' tako i djeci prenosite znanje o ovim tako znacajnim obicajima za koje se grcevito borite?
-
cursum_perficio
#474 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Niko nije tvrdio da je strucnjak, pa prema tome nije bilo ni dokazivanja za takvo nesto.E upravo si mi sa ovim dokazao da nisi strucnjak, ako nista drugo!
Neke stvari su samo za strucnjake, vjeruj mi!
Samo vi raspravljajte o necemu o cemu pojma nemate!
Ako si ti strucnjak, onda bi mozda bilo lijepo da izlozis svoje vidjenje stvari umjesto sto se ritas kao bijesan bik na navodno neznanje drugih. Sigh.
-
cursum_perficio
#475 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ja vas pitam o Djedi, vi meni o Sv. Nikoli. Moze li mi ko reci odakle Djeda, ko ga je izmislio, sta predstavlja, zasto dolazi, ciji je praznik i zasto tako puno lici na Sv. Nikolu po izgledu, nosnji, paketicima i vremenu dolaska?
Ako tako djeci objasnjavate ovog cikicu kao sto ste meni, onda ja imam jos dodatni razlog da se protivim njegovom dolasku i potencijalnom zbunjivanju djece koje ga neminovano prati. Ako ovo nije unistavanje djecije psihe sa netacnim, polurecenim informacijama onda ne znam sta je...eto, pitajte ovog nasege naljucenog strucnjaka.