Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

istocnjak

#451 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Gaia wrote:razumijem da je Kuran kao i ostale svete knjige pisao covjek, preciznije muskarac. ende - nema dalje.
necemo dostici bolje sutra dok se musko-zenski odnosi ne dovedu u prirodnu ravnotezu.
Kur'an nije napisao čovjek več ga je Allah dž.š. objavio preko meleka Džibrila poslaniku Muhammedu s.a.v.s.
Moderna nauka je u današnje vrijeme dokazala i svakodnevno dokazuje da Kur'an nije ljudsko djelo i da ga nije mogao napisati čovjek. Pogledaj malo na Google ima dosta o tome ...
Gaia

#452 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

izvor wrote:Ja mislim da ti je misljenje forumasa izneseno mnogo puta.Do tebe je da li ces da prihvatis njihovo misljenje, i da li ces da ga uvazavas ili ne. Svaki Musliman slijedi nekog alima, mudztehida. Neku pravnu skolu, mezheb. Nemoze svak da bude alim, kao sto nemoze svak da bude doktor. :)
Ako odes kod doktora, a on ti kaze dijagnozu, hoces li mu povjerovati ili ces krenuti sam da izucavas medicinu? Ko je dao doktoru tu funkciju? Ko je dao Medicinskom fakultetu funkciju da daje diplome? I tako u nedogled.
P.S. Moje misljenje o hidzabu; zato mi nije bio potreban alim; Logicno mi je da zena treba da bude pokrivena,ali i ne smatram da je neko ko nije pokriven losa osoba ili da je nemuslimanka ili da nema razuma i pameti.... A svi cemo tamo, pred Boga, poznjeti kako smo posijali.
minci wrote:Vjernik treba da gleda svijet svojim ocima zato su mu i date
Naravno. Problem nastaje kad ljudi uzimaju svoj razum, svoje misljenje kao mjerilo svega. Onda misle da je neko svaku pokrivenu djevojku/zenu natjerao da se pokrije, a da to nije njen izbor.
Gaia wrote:istina je u ocima onog koji gleda. nema apsolutne istine.
To je tvoje misljenje. Prihvatam ga kao tvoje. Ali za vjernika postoji Apsolutna Istina. ;-)
ako se zenama pokrivanje servira kao propis, a to konstantno i sami tvrdite, tj. naturate, gdje je tu slobodni izbor?

a to sto spominjes doktore; vidis, i njima smo u drustvu dali skorom boziji status. jadan je onaj covjek koji svoje dobro zdravlje ostavlja u rukama doktora, a koji nam ne daju vise od 5-6 minuta svog vremena kad ih potrazimo. i jedino sto nam nude su sinteticki ljekovi ili kirurgiju. gdje je tu zdravlje? nigdje.
Gaia

#453 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

medaaa wrote:
Gaia wrote:razumijem da je Kuran kao i ostale svete knjige pisao covjek, preciznije muskarac. ende - nema dalje.
necemo dostici bolje sutra dok se musko-zenski odnosi ne dovedu u prirodnu ravnotezu.
:smajlikojipadaunestvjestzbogkolicineprocitanihnebuloza:
ne brigaj, osvijestit ces se i ti jednog dana, nema ti druge. sto se vise budes protiviJo to ce ti osvijestenje teze biti i duze trajati. sretno! :D
madner

#454 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

izvor wrote:
madner wrote: Zato sto izmedju tih hiljadu stranica ima kontradiktornih.

Mene vise zanima na cemu se zasniva misljenje forumasa o temi. Dakle tvoje misljenje je predpostavljam misljenje nekog od alima koji se citav zivot bavi tom tematikom. Hvala.

PS. Ko im je dao tu funkciji i autoritet?
Ja mislim da ti je misljenje forumasa izneseno mnogo puta.Do tebe je da li ces da prihvatis njihovo misljenje, i da li ces da ga uvazavas ili ne. Svaki Musliman slijedi nekog alima, mudztehida. Neku pravnu skolu, mezheb. Nemoze svak da bude alim, kao sto nemoze svak da bude doktor. :)
Ako odes kod doktora, a on ti kaze dijagnozu, hoces li mu povjerovati ili ces krenuti sam da izucavas medicinu? Ko je dao doktoru tu funkciju? Ko je dao Medicinskom fakultetu funkciju da daje diplome? I tako u nedogled.
P.S. Moje misljenje o hidzabu; zato mi nije bio potreban alim; Logicno mi je da zena treba da bude pokrivena,ali i ne smatram da je neko ko nije pokriven losa osoba ili da je nemuslimanka ili da nema razuma i pameti.... A svi cemo tamo, pred Boga, poznjeti kako smo posijali.
Ni jedan doktor nece tvrdit da je to apsolutno istina, nego samo njegovo misljenje. Zato je i pametno uzeti drugo misljenje, jer postoji mogucnost da se isti vara. Kad se oba sloze, velika je mogucnost da je to trenutno stanje medicinske struke.
Druga razlika je da nauka napreduje, svaka teorija je samo trenutno vazeca teorija (dok je nova ne zamjeni), dakle niko ne kaze da je to apsolutna istina.

Ako postoji vise pravnih skola, onda postoji razlika u tumacenju.
Konkretno, jedno tumacenje je da je neophodno pokriti sve, drugo sve osim lica i ruku, trece samo intimne djelove (onda se opet grana, sta tacno su isti). Ovo je samo blagi presjek sa raznih stranica, siguran sam da ima jos vise. I svaka od tih skola tvrdi za sebe da je apsolutna istina.
minci

#455 Re: Hidžab-mahrama

Post by minci »

madner wrote:
izvor wrote:
madner wrote: Zato sto izmedju tih hiljadu stranica ima kontradiktornih.

Mene vise zanima na cemu se zasniva misljenje forumasa o temi. Dakle tvoje misljenje je predpostavljam misljenje nekog od alima koji se citav zivot bavi tom tematikom. Hvala.

PS. Ko im je dao tu funkciji i autoritet?
Ja mislim da ti je misljenje forumasa izneseno mnogo puta.Do tebe je da li ces da prihvatis njihovo misljenje, i da li ces da ga uvazavas ili ne. Svaki Musliman slijedi nekog alima, mudztehida. Neku pravnu skolu, mezheb. Nemoze svak da bude alim, kao sto nemoze svak da bude doktor. :)
Ni jedan doktor nece tvrdit da je to apsolutno istina, nego samo njegovo misljenje. Zato je i pametno uzeti drugo misljenje, jer postoji mogucnost da se isti vara. Kad se oba sloze, velika je mogucnost da je to trenutno stanje medicinske struke.
Druga razlika je da nauka napreduje, svaka teorija je samo trenutno vazeca teorija (dok je nova ne zamjeni), dakle niko ne kaze da je to apsolutna istina.

Ako postoji vise pravnih skola, onda postoji razlika u tumacenju.
Konkretno, jedno tumacenje je da je neophodno pokriti sve, drugo sve osim lica i ruku, trece samo intimne djelove (onda se opet grana, sta tacno su isti). Ovo je samo blagi presjek sa raznih stranica, siguran sam da ima jos vise. I svaka od tih skola tvrdi za sebe da je apsolutna istina.
Doktor ce reci misljenje onako kako je on naucio iz teorije i svoje prakse i naravno uvaziti misljenje drugog doktora u slucaju ako ovaj argumentira svoje misljenje sa npr. rengentskim snimkom ili nalazom krvi i sl. A sto se tice apsolutne istine doktora i medicine danas doktori vecinom rade samo zbog novca te ce zbog novca i zdrav dio tijela otkloniti covjeku siromahu a ima takvih medicinskih slucajeva gdje medicina nista nije mogla pronaci ni uciniti i pored sve tehnologije a Kur'anom izlijecena takva bolesna osoba!

Jedina apsolutna i Istina koju svaki mezheb tvrdi je ova: Lailaheilallah Muhameden resulullah=Nema Boga osim Allaha i Muhamed je Boziji poslanik! a ako se radi o nekom problemu u kojem se ne slazu svi alimi onda se sagledaju sva misljenja kojima se naravno prvo trazi osnova u Kur'anu, pa u Hadisima(praksi Muhameda s.a.v.s.), pa ako ne nadju propis i uputu onog u cemu se razilaze u Knjigama onda licno misljenje tih alima(ucenjaka islama) i onda se odaberu ona koja su imala najvise istih moralnih tacki slaganja ali opet po uzoru na Muhameda s.a.v.s. jer se razmatra kako je on u slicnim situacijama postupao a sitnice oko kojih se razilaze ti mezhebi su samo u zavisnosti od stepena razvoja drustva u kojem ljudi vjernici zive koji odredjeni mezheb slijede i kako ko od sljedbenika shvata sta je veo u njegovoj kulturi u kojoj praktikuje islam a vecinom sljedbenici iznose svoja vidjenja/misljenja na internetu kao sto i mi ovjde cinimo. Ovo trece navedeno "samo intimne dijelove" nema potporu u Kur'anu ni u hadisima sto se tice pokrivanja zene u islamu.

Sto neko napisa da su zene slabije stvorene, naravno emocionalno i fizicki ali ipak jake da izdrze sve i najvece bolove pri porodjaju a muskarci jaci fizicki i emocionalno stabilniji(bolje receno bolje znaju savladati/sakriti emocije) ali u jednom slabi a to je prema zenskoj ljepoti ali ni u kom slucaju generalno svi!
beautyfool

#456 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

medaaa wrote:
:smajlikojipadaunestvjestzbogkolicineprocitanihnebuloza:
medaaa :thumbup:
izvor

#457 Re: Hidžab-mahrama

Post by izvor »

Gaia wrote:ako se zenama pokrivanje servira kao propis, a to konstantno i sami tvrdite, tj. naturate, gdje je tu slobodni izbor?[/quote
Niko nikom nista ne natura. Slobodan izbor svakog pojedinca, bilo da je muskarac ili zena, jest odabir svjetonazora, religije, vjere...(primjer: mojs lobodan izbor je da zivim u drzavi u kojoj ja hocu, ali kad se nastanim, onda prihvatam zakone i pravila ponasanja zemlje u kojoj sam se nastanio ) "Nema prisile u vjeri", rijeci su Bozije 8 u Kur'anu naoisane)koje su mnogo puta navedene. Covjek postaje musliman izgovorom rijeci (iskreno) Nema boga osim Boga, Muhammed je Boziji Poslanik. A Islam ima svoje propise. I musliman ih se duzan pridrzavati. Svaki Musliman je duzan da ima svog imama. Da bude sljedbenik neke pravne skole. I jos, za svako izvrsavanje i neizvrsavanje propisa postoji nagrada, i kazna ali i oprost, jer je Bog Najmilostiviji.
Gaia wrote:a to sto spominjes doktore; vidis, i njima smo u drustvu dali skorom boziji status. jadan je onaj covjek koji svoje dobro zdravlje ostavlja u rukama doktora, a koji nam ne daju vise od 5-6 minuta svog vremena kad ih potrazimo. i jedino sto nam nude su sinteticki ljekovi ili kirurgiju. gdje je tu zdravlje? nigdje.
Ovo je bukvalno shvatanje primjera kojeg sam dao u vezi doktora. Nemoj komplikovati stvari.
madner wrote:I svaka od tih skola tvrdi za sebe da je apsolutna istina.
Apsolutna istina po svim skolama je Bog. I MUhammed a.s. Boziji Poslanik.

P.S. Cilj je Jedan, a puteva mnogo. Pa bujrum. Ko hoce. Njegov izbor. :)
Pasiflora

#458 Re: Hidžab-mahrama

Post by Pasiflora »

istocnjak wrote:Kur'an nije napisao čovjek več ga je Allah dž.š. objavio preko meleka Džibrila poslaniku Muhammedu s.a.v.s.
Moderna nauka je u današnje vrijeme dokazala i svakodnevno dokazuje da Kur'an nije ljudsko djelo i da ga nije mogao napisati čovjek. Pogledaj malo na Google ima dosta o tome ...

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
istocnjak

#459 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

sitno wrote:
istocnjak wrote:Kur'an nije napisao čovjek več ga je Allah dž.š. objavio preko meleka Džibrila poslaniku Muhammedu s.a.v.s.

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
:) Vidim da si nešto zbunjen/a navešču ču ti samo jedan primjer a ima ih veoma mnogo.
Naime, Muhammed s.a.v.s zadnji poslanik od Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je bio nepismen i nije mogao sam znati prije 1.400 godina recimo o širenju svemira ili pulsirajučoj zvijezdi i ostalom znanju o svemiru a sve se to spominje u Kur'anu-u.
Vezano za ovo i drugo imaš dosta stvari na ovom linku od dipl. ing. Mustafa Mlivo: http://www.mlivo.com/science/3b-nauka.htm Potraži malo na Google ima toga dosta. Ali ovo je off topic.
beautyfool

#460 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

http://www.youtube.com/watch?v=d105rLTsP5Q

What goes through your mind?
As you sit there looking at me
Well I can tell from your looks
That you think I’m so oppressed
But I don’t need for you to liberate me

My head is not bare
And you can’t see my covered hair
So you sit there and you stare
And you judge me with your glare
You’re sure I’m in despair
But are you not aware
Under this scarf that I wear
I have feelings, and I do care

CHORUS:
So don’t you see?
That I’m truly free
This piece of scarf on me
I wear so proudly
To preserve my dignity...

My modesty
My integrity
So don’t judge me
Open your eyes and see...
“Why can’t you just accept me?” she says
“Why can’t I just be me?” she says
Time and time again
You speak of democracy
Yet you rob me of my liberty
All I want is equality
Why can’t you just let me be free?

For you I sing this song
My sister, may you always be strong
From you I’ve learnt so much
How you suffer so much
Yet you forgive those who laugh at you
You walk with no fear
Through the insults you hear
Your wish so sincere
That they’d understand you
But before you walk away
This time you turn and say:

But don’t you see?
That I’m truly free
This piece of scarf on me
I wear so proudly
To preserve my dignity
My modesty
My integrity
So let me be
She says with a smile
I’m the one who’s free

Image
istocnjak

#461 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Kad bi bio prijevod za sve one koji ne razumiju engleski :)
beautyfool

#462 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

istocnjak wrote:Kad bi bio prijevod za sve one koji ne razumiju engleski :)
Prevod :

Šta ti prolazi kroz misli?
Dok sjediš tamo i gledaš me
Dobro, mogu zaključiti iz tvojih pogleda
Da misliš da sam potlačena
Ali ja ne tražim da me oslobađaš

Moja glava nije otkrivena
i ti ne možeš vidjeti moju pokrivenu kosu
Zato sjediš tamo i buljiš
I osuđuješ me ljutito
Siguran si da sam u očajanju,
ali zar nisi svjestan
Ispod ove mahrame koju nosim,
Ja imam osjećanja i ja brinem

Tako, zar ne vidiš?
Da sam ja istinski slobodna, ovaj komadic mahrame na meni
nosim s ponosom,
da sačuvam svoje dostojanstvo,
svoju skromnost,
svoje postenje.
Zato, ne osuđuj me,
otvori svoje oči i progledaj
"Zašto me jednostavno ne prihvatiš?" Ona reče
"Zašto jednostavno ne mogu biti ono što jesam?" Ona reče
Uvijek iznova i iznova
Govoriš o demokratiji
Ipak mi otimaš moju slobodu
I sve što želim je jednakost
Zašto me prosto ne pustiš da budem slobodna?

Za tebe pjevam ovu pjesmu
Moja sestro, da uvijek budeš jaka
Od tebe sam naučio tako mnogo
Kako užasno patiš
Pa ipak opraštaš podrugljivcima
Hodaš bez straha
Kroz uvrede koje čuješ
Ti iskreno zelis
Da budeš shvaćena.
I prije nego što si otišla
Ovaj put se okrećeš i kažeš:

Zar ne vidiš?
Da sam ja istinski slobodna,
i da ovu mahramu nosim s ponosom,
svoju skromnost,
svoje postenje,
Pa pusti me da budem ono sto jesam,
rekla je sa smiješkom
"Ja sam ona koja je slobodna"
minci

#463 Re: Hidžab-mahrama

Post by minci »

Prirodna ravnoteza je ta da je muskarac prvo stvoren pa onda zena i uvijek je Bog muskaraca odredio da bi bio poslanik, a Njegova mudrost je velika, jer kroz sve sta su poslanici prolazili i dozivljavali od svojih sunarodnjaka, zena nebi mogla izdrzati sve to tjelesno! Mi zene nismo sposobne kao muskarci ne zato sto nismo inteligentne vec zato sto smo fizicki slabije i vecinom gledamo na sve emocionalno ali u svemu ima izuzetaka! Zena je u zelji da postane ravnopravna ili emancipovana/modernizovana (kako to neki izrazavaju),sa muskarcem samo na sebe natovarila jos vise obaveza ali nikad ne moze muskarac imati osobine zene niti zena osobine muskarca. Da bi se tu stvorila neka danasnja ravnoteza bitno je samo ljubav izmedju to dvoje, postovanje i razumijevanje, potpora jednog prema drugom, sve ima svoje zasto i svoje zato kod Dragog Allaha dz.s. kad nam salje upute!

:thumbup: beautyfool
izvor

#464 Re: Hidžab-mahrama

Post by izvor »

Gaia wrote:ako se zenama pokrivanje servira kao propis, a to konstantno i sami tvrdite, tj. naturate, gdje je tu slobodni izbor?
Slobodan izbor je u odabiru Islama. Niko nikome ne natura da bude Musliman/ka. Pitaj pokrivene zene, djevojke, barrem u Bosni. Ko im je naturi da se pokriju, ili je to njihov slobodan izbor.
Evo, beautyfool ti je odgovorila. Ja mislim da je to dovoljno.

:thumbup: beautyfool
istocnjak

#465 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Šta ti prolazi kroz misli?
Dok sjediš tamo i gledaš me
Dobro, mogu zaključiti iz tvojih pogleda
Da misliš da sam potlačena
Ali ja ne tražim da me oslobađaš

Moja glava nije otkrivena
i ti ne možeš vidjeti moju pokrivenu kosu
Zato sjediš tamo i buljiš
I osuđuješ me ljutito
Siguran si da sam u očajanju,
ali zar nisi svjestan
Ispod ove mahrame koju nosim,
Ja imam osjećanja i ja brinem

Tako, zar ne vidiš?
Da sam ja istinski slobodna, ovaj komadic mahrame na meni
nosim s ponosom,
svoju skromnost,
svoje postenje.
Zato, ne osuđuj me,
otvori svoje oči i progledaj
"Zašto me jednostavno ne prihvatiš?" Ona reče
"Zašto jednostavno ne mogu biti ono što jesam?" Ona reče
Uvijek iznova i iznova
Govoriš o demokratiji
Ipak mi otimaš moju slobodu
I sve što želim je jednakost
Zašto me prosto ne pustiš da budem slobodna?

Za tebe pjevam ovu pjesmu
Moja sestro, da uvijek budeš jaka
Od tebe sam naučio tako mnogo
Kako užasno patiš
Pa ipak opraštaš podrugljivcima
Hodaš bez straha
Kroz uvrede koje čuješ
Ti iskreno zelis
Da budeš shvaćena.
I prije nego što si otišla
Ovaj put se okrećeš i kažeš:

Zar ne vidiš?
Da sam ja istinski slobodna,
i da ovu mahramu nosim s ponosom,
svoju skromnost,
svoje postenje,
Pa pusti me da budem ono sto jesam,
rekla je sa smiješkom
"Ja sam ona koja je slobodna"

:thumbup: Evo ima prijevod, možda da neko napravi i ilahiju na bosanskom jeziku - bilo bi to lijepo zar ne?
Gaia

#466 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

ma koliko se pojedini trudili, cinjenice pokazuju da mnoge muslimanke pokrivanje dozivljavaju ovako:

Image

:dance:
beautyfool

#467 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

Gaia wrote:ma koliko se pojedini trudili, cinjenice pokazuju da mnoge muslimanke pokrivanje dozivljavaju ovako:

:D
Image
Loulou

#468 Re: Hidžab-mahrama

Post by Loulou »

Gaia wrote:ma koliko se pojedini trudili, cinjenice pokazuju da mnoge muslimanke pokrivanje dozivljavaju ovako:

Image

@Gaia, jadna, počeće te "naganjat" k'o Hirsi Ali... :D
Gaia

#469 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

pu, pu, pu... :D :run:
minci

#470 Re: Hidžab-mahrama

Post by minci »

Loulou wrote:

@Gaia, jadna, počeće te "naganjat" k'o Hirsi Ali... :D
Niko nju nece "naganjat" kako to ti navede jer ni jedna muminka ili mumin nije tu da nekoga proganja zbog necijeg pisanja ovdje na forumu ili da bude sudac i osudjuje ikoga ali svako je odgovoran za svoje rijeci i djela, vjerovali neki za sada ili ne da Bog postoji!

"Reci: ' Samo vi cekajte, i mi cemo doista cekati'" El-En'am, 158
istocnjak

#471 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Onaj ko je u vjeri mora shvatiti ljude koji imaju ovakav način razmišljanja kao @gaia jer djevojka ne razumije i ne može da razluči osnovnu razliku između dobra i zla a ne da shvati zašto se neka djevojka mora pokriti.
port4l

#472 Re: Hidžab-mahrama

Post by port4l »

citam ove tvoje komentare i na um mi pada samo jedna stvar... Mogu misliti kako ti je tesko proci Ferhadijom i u tih 10-15 minuta setnje, sresti 100-tinjak pokrivenih djevojaka, koje prelijepo izgledaju, slobodno setaju, fakultetski obrazovane ili se jos uvjek skoluju, koje su sretne i zadovoljne, i tako setaju sa kolegama, drustvom, muzevima, prijateljima ili djecom, zive normalne zivote u svojoj vjeri i svom izboru... i da svakim danom sve ih je VISE!!!

Taj prizor ti sigurno nanosi veliku bol i jade,kako drugacije objasniti tu svu mrznju i frustraciju koja frca iz tvojih prije svega zlonamjernih i jadnih komentara!!! nije lahko biti TI, zalim te! tuzno je kakvih ljudi ima :(
istocnjak

#473 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

port4l wrote:

citam ove tvoje komentare i na um mi pada samo jedna stvar... Mogu misliti kako ti je tesko proci Ferhadijom i u tih 10-15 minuta setnje, sresti 100-tinjak pokrivenih djevojaka, koje prelijepo izgledaju, slobodno setaju, fakultetski obrazovane ili se jos uvjek skoluju, koje su sretne i zadovoljne, i tako setaju sa kolegama, drustvom, muzevima, prijateljima ili djecom, zive normalne zivote u svojoj vjeri i svom izboru... i da svakim danom sve ih je VISE!!!

Taj prizor ti sigurno nanosi veliku bol i jade,kako drugacije objasniti tu svu mrznju i frustraciju koja frca iz tvojih prije svega zlonamjernih i jadnih komentara!!! nije lahko biti TI, zalim te! tuzno je kakvih ljudi ima :(
Nemoj tako brate/sestro ipak nije to u redu jer Muhammed s.a.v.s. preporučuje vjernicima lijepu riječ. Sjeti se samo šta su radili poslaniku Muhammedu s.a.v.s. pa opet nije nikoga uvrjedio. Ukoliko neko ima mržnju u svom srcu onda je ta mržnja destruktivna samo po tu osobu jer je zasljepljuje pa od iste ne može da vidi ljepotu življenja u čistoći vjere Islama. Upitao bih tebe kao vjernika/cu slijedeče: Kako možeš očekivati od nekoga ko ne zna osnovnu razliku između dobra i zla kao i halala/harama (dozvoljenog/nedozvoljenog) da shvatiti i razumije zašto je ženi farz (obaveza) da se pokrije? Mislim da u ovoj djevojci ipak ima dobra jer dolazi ovdje i razgovara o vjeri. Zašto danas vjernici ne traže u ljudima dobro kao što je to sam poslanik Muhammed s.a.v.s radio? To nam je sunet osim što samo vidimo loše stvari u ljudima pa makar nam bilo i krivo ono što govore i pišu. Podsjetio bih vas na jedan istinit slučaj i na velikodušnost našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. Naime, jedan ga je jevrej toliko mrzio da bi mu iz mržnje svaki dan ispod prozora donosio svoj izmet. Njegovi ashabi (drugovi) su htjeli da tog jevreja ubiju, međutim to poslanik Muhammed s.a.v.s. nije dopustio. Nakon izvjesnog vremena taj jevrej nije više dolazio pod prozor da to uradi i naš poslanik Muhammed s.a.v.s. je pitao svoje ashabe (drugove): Šta je sa njim? Rekli su mu da se je razbolio od teške stomačne bolesti. Naš poslanik Muhammed s.a.v.s (vidite sada dobro i izvucite pouku!) - odlazi u posjetu da obiđe toga jevreja! Kada ga je jevrej vidio sav se je izgubio i upitao je našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.: Zašto je došao? Na to mu je mu on odgovorio da je čuo kako je bolestan i da je došao da ga obidje. Kada je ovo čuo ovaj jevrej koji ga je toliko mrzio, počeo plakati i odmah se je pokajao za sve ono zlo što je radio i nakon toga je izgovorio "šehadet" i primio je Islam. Vidite kako se danas vjernici koji imaju površno znanje o vjeri "grubo i isključivo" ponašaju prema onima koji ne poznaju vjeru Islam.
Jeli to ponašanje po sunetu poslanika Muhammeda s.a.v.s. na koji se toliko pozivate?
Ovo je brate/sestro bilo dobronamjerno pa ovo tako i shvatite :) Selam.
izvor

#474 Re: Hidžab-mahrama

Post by izvor »

Image

Ma koliko se ti trudila, cinjenice pokazuju da mnoge muslimanke hidzab ne dozivljavaju tako. ;-)
I, cega se boji. Pa niko te ne tjera da nosis hidzab. :lol:
istocnjak

#475 Re: Hidžab-mahrama

Post by istocnjak »

Image

@gaia,
Allah dž.š. je u svojoj uputi ljudima kako da postignu sreču na ovom i na onom svijetu - Kur'an-u odredio da je ženi farz (obaveza) da se pokrije na onaj način kako je sam Allah dž.š. u Kur'anu opisao dakle da ne pokazuje drugima svoje ukrase osim onoga što je i onako vidljivo. Za svaki trud koji se uradi u ime Allaha dž.š. čovjek kao običan smrtnik na ovome prolaznom Dunjaluku če na drugom svijetu Ahiretu imati nagradu džennet (raj) za pokoravanja ili kaznu džehenem (pakao) za nepokoravanje - i to vječnu!
Ispričaču ti jedan istinit događaj koji se je desio u BiH. Jedna djevojčica mislim da je bila iz Sarajeva je hodala Ferhadijom pokrivena, bilo je toplo i sparno ljeto sa temperaturom oko 40 stepeni. Sve njene vršnjakinje su hodale okolo razgoličene da bi u jednom trenutku naišla neka žena koja je upitala: Kčeri moja pa šta radiš od sebe što si se pokrila na ovoj vručini, jeli ti vruče? Ova djevojčica muminka (vjernica) se je blago osmjehnula ovoj ženi i odgovorila joj slijedeče: Nije meni teta vruče jer toplije če biti u džehenemu (paklu).
@gaia, nadam se da češ shvatiti jer onaj svijet nije prolazan kao ovaj tamo je - vječnost - to jeste vječni boravak u dženetu (raju) ili džehenemu (paklu) pa stoga nije pametno se ismijavati sa vjerom ili sa vjernicama koje su pokrivene.
Last edited by istocnjak on 14/11/2008 10:29, edited 4 times in total.
Post Reply