Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
nihoniho

#451 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by nihoniho »

mostarac wrote:
Da bez razmisljanja.

A da ti neko ponudi od UN priznato Kosovo u zamjenu za pripajanje etnicki ociscene RS Srbiji da li bi pristao. vodeci se tvojom logikom bi, jer je to pravedno obzirom da je albanaca 2 miliona, a bosnjaka i hrvata u RS je nekih 800.000 ili milion etnicki ocisceno.

Kosovo je proglasenjem svoje nezavisnosti znalo da direktno i indirektno moze uticati na sudbinu BiH. Ne vidim da ih je to nesto posebno doticalo i budilo osjecaje pravednosti u njima ili zala za silnim zrtvama koje je narod BiH dao za svoju slobodu i nezavisnost. Ja ih tu razumijem i logicno je i svak se bori za sebe. Isto tako ne ocekuj da ce meni njihova sudbina biti ispred bosanske. To nece biti nikad jer bi bilo glupo. To je kao da me pitas da li bi ti za slobodu drugog zrtvovao svoj narod.
ne bih pristao ni na jedan koncept koji agresora nagradjuje, tvoj problem je sto trgovinu sa srpskim fasizmom, bilo u pitanju bih ilči kosova, stavljas kao svrsen cin pa je samo pitanje ko ce popusiti.bosanci ili albanci. uupravo je to ono sto nam se pokusava nametnuti.
mostarac

#452 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by mostarac »

nihoniho wrote:
mostarac wrote:
Da bez razmisljanja.

A da ti neko ponudi od UN priznato Kosovo u zamjenu za pripajanje etnicki ociscene RS Srbiji da li bi pristao. vodeci se tvojom logikom bi, jer je to pravedno obzirom da je albanaca 2 miliona, a bosnjaka i hrvata u RS je nekih 800.000 ili milion etnicki ocisceno.

Kosovo je proglasenjem svoje nezavisnosti znalo da direktno i indirektno moze uticati na sudbinu BiH. Ne vidim da ih je to nesto posebno doticalo i budilo osjecaje pravednosti u njima ili zala za silnim zrtvama koje je narod BiH dao za svoju slobodu i nezavisnost. Ja ih tu razumijem i logicno je i svak se bori za sebe. Isto tako ne ocekuj da ce meni njihova sudbina biti ispred bosanske. To nece biti nikad jer bi bilo glupo. To je kao da me pitas da li bi ti za slobodu drugog zrtvovao svoj narod.
ne bih pristao ni na jedan koncept koji agresora nagradjuje, tvoj problem je sto trgovinu sa srpskim fasizmom, bilo u pitanju bih ilči kosova, stavljas kao svrsen cin pa je samo pitanje ko ce popusiti.bosanci ili albanci.
Ne. Ja ti ovdje govorim sta bi ja radio kao drzavnik, a drzavnik uvijek treba da gleda interes samo svog naroda. To naravno ne znaci da treba na nekog da se vrsi agresija ili da se rade sranja, al buraz meni je interes BiH ispred interesa kosova, a dugorocno gledano i jeste pitanje ko ce popusiti albanci ili bosanci. Dovoljno je pogledati nasu diplomatiju, a dovoljno srpsku pa da ti to bude jasno. Znaci postoje situacije u kojima neko ko je dosao na celo jedne drzave mora da donosi nemoralne odluke. Moralno bi bilo da Kosovo bude samostalno (mada tamo po meni nevinih nema), al pravno to nikako nije utemeljeno. Pravni presedan za Kosovo ostavlja mogucnost pravnog presedana u buducnosti za RS. To svakog bosanca i hercegovca jasno treba da opredijeli, jer se radi o nasoj drzavi. Da se to nas ne dotice mogli bi biti moralni, mogli bi biti prva drzava koja je priznala Kosovo, al to se nas itekako dotice, danas ili za 50 godina i u skladu s tim bosanski drzavnici moraju da se zalazu za Srbiju na Kosovu, jer je to interes Bosne i Hercegovine. Politika nije stvar u kojoj se donose moralne odluke, nego odluke koje su dobre ili lose za jedan narod i drzavu.
stepsky

#453 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by stepsky »

kekec wrote:
stepsky wrote:
A kartu ti je izuzetno tacna. Tako je i R.Karadzic upoznao svijet sa 73% srpske teritorije u zemlji Bosni. Srpsko selo ovdje i srpsko selo ondje a sve izmedju je srpska zemlja. :-)
Ako si ikada bio na Kosovu znas da ta karta nije imala veze sa realnim stanjem na terenu.
Nisam ja crtao tu kartu.
Ako imas tacniju izvoli, postavi.
Ako mislis da se boravkom na nekoj teritoriji moze utvrditi naseljenost onda nisi dobar. :)
Nisi ti crtao kartu ali je navodis kao relevantnu. I kako znas da je tacna. Na Kosovu nije bilo ni jednog grada sa srpskim stanovnistvom u vecini. Na tim teritorijama su zivjeli i drugi narodi. Boravak na nekoj teritoriji za nekoga je i posao a i ako si zainteresovan puno toga doznas, vidis i to jasnije nego na karti.

http://maps.grida.no/go/graphic/ethnic- ... -in-kosovo
mostarac

#454 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by mostarac »

stepsky wrote:
kekec wrote:
stepsky wrote:
A kartu ti je izuzetno tacna. Tako je i R.Karadzic upoznao svijet sa 73% srpske teritorije u zemlji Bosni. Srpsko selo ovdje i srpsko selo ondje a sve izmedju je srpska zemlja. :-)
Ako si ikada bio na Kosovu znas da ta karta nije imala veze sa realnim stanjem na terenu.
Nisam ja crtao tu kartu.
Ako mislis da se boravkom na nekoj teritoriji moze utvrditi naseljenost onda nisi dobar. :)
Nisi ti crtao kartu ali je navodis kao relevantnu. I kako znas da je tacna. Na Kosovu nije bilo ni jednog grada sa srpskim stanovnistvom u vecini. Na tim teritorijama su zivjeli i drugi narodi. Boravak na nekoj teritoriji za nekoga je i posao a i ako si zainteresovan puno toga doznas, vidis i to jasnije nego na karti.

http://maps.grida.no/go/graphic/ethnic- ... -in-kosovo
izdanje mape je 2002. godina :roll:
Valbon_1

#455 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by Valbon_1 »

mostarac wrote:
Valbon_1 wrote:
Ti tumacis dio ustava koji ti odgovara. Ja sam naveo clan koji tumaci ustavno-pravni polozaj pokrajina u drzavi koji jasno kaze da su pokrajine dio ili u sastavu Srbije kako hoces, ali Srbija je nosilac suvereniteta. Ono mozes se ti upirat iz petnih zila da promjenis znacenje toga, al jednostavno ne ide jer ustavn je jasno naglasio da pokrajine jesu Srbija, a ne nesto van njenih okvira i jasno ti je rekao da pokrajine svoja prava ostvaruju u skladu sa interesima republike. To sto se to tebi ne svidja zaista nije moj problem.

Pametan covjek, nema sta. Nego posto sutra moram rano ujutro na predavanja iz Ustavnog Prava, da te pozdravim ja tebe jednim dobrim ala Sudijsko Arabijskim selamom Selamun Alejkum We Rahmetullah We Berekatuhu We Ridvanehu...Nek ti Bog otvori malo vise oci i pameti? Nek ti da malo snage i sabëra jel trebace ti...Republika Kosova tek se rodila, a verujem da ce imati veoma dug i ljep zivot...normalno sa svim svojim dobrim susjedima. Cao Mostarac
nadam se da ta republika kao drzava nece docekati da podje u osnovnu skolu :D
I ja tebe pozdravljam - Kosovo je Srbija, jer je to interes BiH, a idi na predavanje iz Ustavnog prava jer ti to ocito jako treba obzirom da nisi savladao osnovne pojmove.
A ja se nadam da ces ti dozivjeti duboku starost i vidjeti jednu veoma jaku i prosperitetnu drzavu Kosova. Dobices puno stvari sa nalepnicama "Made in Republic of Kosova". Budi siguran u to. :wink:
Kosovo je Republika, nikad nije bila srpska, jer je to zemlja onij koji zive u njoj, a u njoj je oduvjek vecina bila albanaca. A jer znas zasto? E za to ces morati citati koju knjigu, pa ces sam naci odgovore, ako zelis. A ako su oni (vecina stanovnistva) hteli da ona bude samostalna, njihovo je pravo. I nek im je hajrli drzava
A sto se tice predavanja...ja svojim studentima-kolegama uvjek savjetujem da pazljivo, i po nekoliko puta citaju ono sto je napisano. To i tebi preporucujem. Ziv mi bio Mostar :-D
mostarac

#456 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by mostarac »

Valbon_1 wrote:
mostarac wrote:
Valbon_1 wrote:

Pametan covjek, nema sta. Nego posto sutra moram rano ujutro na predavanja iz Ustavnog Prava, da te pozdravim ja tebe jednim dobrim ala Sudijsko Arabijskim selamom Selamun Alejkum We Rahmetullah We Berekatuhu We Ridvanehu...Nek ti Bog otvori malo vise oci i pameti? Nek ti da malo snage i sabëra jel trebace ti...Republika Kosova tek se rodila, a verujem da ce imati veoma dug i ljep zivot...normalno sa svim svojim dobrim susjedima. Cao Mostarac
nadam se da ta republika kao drzava nece docekati da podje u osnovnu skolu :D
I ja tebe pozdravljam - Kosovo je Srbija, jer je to interes BiH, a idi na predavanje iz Ustavnog prava jer ti to ocito jako treba obzirom da nisi savladao osnovne pojmove.
A ja se nadam da ces ti dozivjeti duboku starost i vidjeti jednu veoma jaku i prosperitetnu drzavu Kosova. Dobices puno stvari sa nalepnicama "Made in Republic of Kosova". Budi siguran u to. :wink:
Kosovo je Republika, nikad nije bila srpska, jer je to zemlja onij koji zive u njoj, a u njoj je oduvjek vecina bila albanaca. A jer znas zasto? E za to ces morati citati koju knjigu, pa ces sam naci odgovore, ako zelis. A ako su oni (vecina stanovnistva) hteli da ona bude samostalna, njihovo je pravo. I nek im je hajrli drzava
A sto se tice predavanja...ja svojim studentima-kolegama uvjek savjetujem da pazljivo, i po nekoliko puta citaju ono sto je napisano. To i tebi preporucujem. Ziv mi bio Mostar :-D
Kad su im takvi profesori nije ni cudo sto su studenti takvi kakvi jesu i ubjedjeni da je osnov za samostalnost Kosova pravni, a ne sila NATO pakta :D
Made in Kosovo moze danas, al to ce potrajati do prve pogodne srpske prilike, a onda znamo sta ce da bude. Nazalost.
Vecina Srba u BiH hoce da RS bude samostalna, kao i vecina Hrvata da HB bude samostalna. Onda sam siguran da si i za tu opciju.
nihoniho

#457 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by nihoniho »

mostarac wrote:
Ne. Ja ti ovdje govorim sta bi ja radio kao drzavnik, a drzavnik uvijek treba da gleda interes samo svog naroda. To naravno ne znaci da treba na nekog da se vrsi agresija ili da se rade sranja, al buraz meni je interes BiH ispred interesa kosova, a dugorocno gledano i jeste pitanje ko ce popusiti albanci ili bosanci. Dovoljno je pogledati nasu diplomatiju, a dovoljno srpsku pa da ti to bude jasno. Znaci postoje situacije u kojima neko ko je dosao na celo jedne drzave mora da donosi nemoralne odluke. Moralno bi bilo da Kosovo bude samostalno (mada tamo po meni nevinih nema), al pravno to nikako nije utemeljeno. Pravni presedan za Kosovo ostavlja mogucnost pravnog presedana u buducnosti za RS. To svakog bosanca i hercegovca jasno treba da opredijeli, jer se radi o nasoj drzavi. Da se to nas ne dotice mogli bi biti moralni, mogli bi biti prva drzava koja je priznala Kosovo, al to se nas itekako dotice, danas ili za 50 godina i u skladu s tim bosanski drzavnici moraju da se zalazu za Srbiju na Kosovu, jer je to interes Bosne i Hercegovine. Politika nije stvar u kojoj se donose moralne odluke, nego odluke koje su dobre ili lose za jedan narod i drzavu.
nisam ja drzavnik nego neovisni forumas i je odavno je jasno da kosovo i bih nece imati veze. ne vidim sto sad, a ne 1996., 1999., 2007. jednostavno nelogicno ili to rade polako da omeksaju mocnu bih vojno-politicku masineriju koja ce stati u odbranu svoje teritorije!?
mostarac

#458 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by mostarac »

nihoniho wrote:
mostarac wrote:
nisam ja drzavnik nego neovisni forumas i je odavno je jasno da kosovo i bih nece imati veze. ne vidim sto sad, a ne 1996., 1999., 2007. jednostavno nelogicno ili to rade polako da omeksaju mocnu bih vojno-politicku masineriju koja ce stati u odbranu svoje teritorije!?
svi smo ovdje nezavisni forumasi, al kad raspravljamo o politici svi raspravljamo iz perspektive da imamo moc odlucivanja. Naravno da niko od nas nije drzavnik.
Ako ti ne vidis vezu Kosovo - RS i potencijalni razvoj dogadjaja ja zaista vise nemam ni volje, a i kasno je, da ti je pokazujem. Radni je dan sutra, pa valja rano ustat. laku noc.
stepsky

#459 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by stepsky »

mostarac wrote:
Ima puno istine u tome sto govoris, ali strateski ne stojis cvrsto. Ne treba praviti paralelu Kosovo - RS jer to trenutno radi Srpska politika. Nema potrebe da u interesu Bosne radis to isto.
A u vezi Albanaca, nismo se ni mi u Bosni previse potresali kada su oni vodili svoju bitke, ni osamdesetih, ni devedestih upravo iz razloga koje si ti navodio. Svakog svoje boli najvise.
Luke Perry

#460 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by Luke Perry »

nihoniho wrote:interesantno, citav se jedan narod, ustavno, gurne u inferioran polozaj, pa mu se onda sudi po tim principima. smijesno.
Da. Juzni Slaveni odlucili da su Albanci manjina pa to sada nekim osobama predstavlja pravnu smjernicu koje se treba drzati. :D
lopta

#461 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by lopta »

I vlasti Bosne treba uskoro da priznaju Kosovo, jer vecina gradjana Bosne to zeli.
stepsky

#462 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by stepsky »

kekec wrote:
stepsky wrote:
Nisam ja crtao tu kartu.

http://maps.grida.no/go/graphic/ethnic- ... -in-kosovo[/quote]

Ova ce biti jasnija > I obrati paznju na primjedbe.
Posebno one koje se odnose na Muslimane. Bosnjaci su tada postojali pod tim imenom ali ne zvanicno. Albanci su Muslimane oduvijek zvali Bosnjacima. Nihova najveca koncentracija je bila u okolini Peci, Kline, Istoka i MItrovice. Srpska KP je prisvajala sve muslimansko kao srpsko. Sto znaci da je zona gdje su zivjeli Srbi kao vecina jos manja. Isto se odnosi i na Gorance. Moras puno da znas o terenu da bi razumio ovu kartu, da znas gdje je planina, a gdje dolina, razvijen ili nerazvijen kraj, gustinu stanovnistva i broj stanovnika u odredjenoj regiji i podrucju...
I da ti ponovim da nijedan grad na Kosovu osim gradica Leposavic i mjesta Zubin potok i Strpce nikada nije imao Srpsku vecinu. Zubin Potok je dijelom jako lijepa, nevelika ali plodna dolina kraj Ibra a veci dio je planina Mokra Gora. Strpce na jugu isti slucaj, jedva da ima nekoliko hiljada stanovnika a ona oveca plava zona je Sar Planina koja je naseljena koliko i Bjelasnica a i to nisu sve Srbi. Novo Brdo je u rangu Trnova samo malo gore, kao kad bi Trnovo bilo locirano na Rogoju. Leposavic je relativno uska a duga dolina Ibra okruzena brdima i veoma pasivan kraj, slabo naseljen. Gnjilane i Vitina, velikim dijelom su plodne doline, sa dobrom klimom a manjim dijelom brda, tu je stanovnistvom mjesovito Albanci/Srbi ali i tu u korist Albanaca, postoje enklave koje su predominantno srpske. Ovo oko Pristine i LIpljana pa u pravcu Mitrovice i mali dio oko Peci je naseljen za vrijeme kraljevine SHS i mahom su to Crnogorci i Hercegovci, manjim dijelom Srbi starosedioci i tu je miks stanovnistva sa ovecim srpskim enklavama i t.d.
Nije ni sve ovo sto je Albanska zona 100 % Albansko i tu ima miksa, ima asimiliranog stanovnistva (narocito Bosnjackog u Peci, Mitrovici i okolini i Muslimanskog, Goranskog i Turskog u okolini Prizrena) ali su Albanci predominantni. Nadam se da ce ti sada biti jasnije i da se ne zamaramo vise sa kartama...

Image
Mx

#463 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by Mx »

Stepsky,

Izgleda da odlicno poznajes Kosovo. Imam par pitanja, odakle toliko razlicitih naroda na takom malom prostoru na Kosovu kao sto su: Albanci, Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Hercegovci, Crnogorci, Turci, Goranci, Romi i koliko razlicitih naroda ima sve skupa na Kosovu, kako se zovu i koliki im je broj ako ima neka statistika?

Ako sam dobro shvatio Albanaca ima najvise pa zatim Srba pa zatim?
Šandor

#464 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by Šandor »

Mostarac, ako bi Srbiji Kosovo bilo vraćeno, to bi samo osnažilo kolektivno ludilo, bolesne težnje bi ponovo dosegle nebeske visine. :D Ne znam zašto misliš da bismo povratkom Kosova pod suverenitet Srbije popravili našu poziciju? Kao da bi se Srbi sekirali zbog statusa Albanaca u Kosovu i u Srbiji? Povratak Kosova u Srbiju imalo bi potpuno suprotan efekat. Međunarodna zajednica bi morala moljakati Srbe, ugađati im, da ne naprave novo masovno etničko čišćenje. A Srbi, takvi kakvi jesu, ne bi napravili nikakav ustupak prema Albancima jer bi već imali čitavo Kosovo. Ponovo bi ukinuli autonomiju, razvili propagandu i kolektivnu histeriju, jaču nego ikad. I Jovo na novo.... :D

Da je s Albancima dogovor moguć možeš vidjeti na primjeru Makedonije. Albanci su tamo predali oružje. Zauzvrat su dobili amnestiju i konstitutivnost. A na Kosovu, tamo je do oružane pobune došlo mnogo godina nakon oduzimanja prava Albancima.

Srbi su ti koji su stvorili konflikt u svakoj regiji u kojoj su živjeli u značajnom broju.

Mnogo nam više odgovara sadašnja situacija. Skoro čitava EU je zajedno s Amerikom priznala nezavisnost Kosova. Znači, skoro čitav NATO. Određeni legitimitet dala im je i Rusija, usvajanjem rezolucije 1999. godine. Tad je Kosovo de facto postalo protektorat UN-a. Trajno odvojeno od Srbije. I Ruska vojska je bila tamo nakon intervencije NATO-a.

Prije će Kosovo biti integrisano u EU nego Srbija. Ustav EU će biti promijenjen te neće biti potrebno da svaka šuša klimne glavom da bi neko postao član. Novi ustav koji će znatno olakšati ulazak novih zemalja je već u pripremi. Tako da tradicionalni saveznici Srba, Grci i Kiparski Grci, kao i druge članice koje nisu priznale Kosovo, neće moći uticati na konačnu odluku.

Ne znam na čemu baziraš stav da je potrebno ugađati Srbima, te da se na takav način mogu prevazići razlike i postići trajan dogovor? Oni su izabrali pogrešan put, ali to je njihov izbor i oni od njega neće odustati. Treba da snose posljedice svojih odluka. Put koji su izabrali će jednog dana možda dovesti do potpunog iseljenja Srba iz RS-a, u roku od nekoliko dana. Ja ih sigurno neću zaustavljati, moliti da ostanu. Možda i neće biti tako. Ali iskreno, ništa bolje nisu ni zaslužili.

Srbiju će tek stići teška muka. Kad budu morali birati između EU & NATO na jednoj strani, i Kosova i RS na drugoj. Tad će tek isplivati na površinu sav smrad koji pliva ispod površine. I sam kažeš da nam je u interesu slaba Srbija. Sadašnja pozicija Kosova će samo doprinijeti da Srbija još više oslabi.

Kao što rekoh, skoro cijela EU je priznala Kosovo. Sad nema nazad. Ako su u 90' kalkulisali, male su šanse da će isto učiniti slijedeći put. Jer oni nisu uzrok nestabilnosti na ovom području.
stepsky

#465 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by stepsky »

Mx wrote:Stepsky,

Izgleda da odlicno poznajes Kosovo. Imam par pitanja, odakle toliko razlicitih naroda na takom malom prostoru na Kosovu kao sto su: Srbi, Bosnjaci, Crnogorci, Hercegovci, Turci, Goranci i koliko naroda ima sve skupa na Kosovu i kako se zovu?
Albanci su tu od davnina kao i jedan manji dio Srba. Turci su mali dio Turske populacije koja je preostala nakon Balkanskih ratova i pogroma 50 tih pod Rankovicem. Bosnjaci su u dijelu kod Peci bili uvijek tu ali su zbog bliskosti po vjeri, uticajem vremena i promjena geopoliticke situacije i granica nakon balkanskih ratova u velikoj mjeri asimilirani. Jedan dio se naselio u okolini Peci (rodbinske veze) nakon bjekstva od cetnika u toku drugog svjetskog rata a jedan dio se naselio za vrijeme bivse YU zbog potrebe Kosova za profesionalnom radnom snagom. Hrvati su prema nekim podacima dosli davno kao rudari u Janjevo i tu formirali enklavu. Goranci su autohtoni narod koji zivi na Sar Planini na Kosovu u Makedoniji pa do Albanije, bliski su sa Pomacima u Bugarskoj. Crnogorce i Hercegovce je naselio kralj u vrijeme SHS, u pojasu niz tok rijeke Sitnice i u Metohijskoj dolini.

Kako se svi oni zovu je malo neobicno pitanje. Pretpostavljam da bih trebao da odgovorim sa Kosovari. Taj naziv jedino Albanci prihvataju.
Srbi sebe nazivaju Kosovskim Srbima ili Kosovcima, Turci su samo Turci jer su ponosni na svoje porijeklo. Goranci su specificni po mnogo cemu i cuvanje identiteta im je jedini nacin da ostanu tamo gdje jesu, onakvi kakvi jesu. Bosnjaci su se uvijek osjecali a i ono malo sto ih je ostalo osjecaju kao gostujuci. Hrvati su otisli u Hrvatsku i uglavnom naselili podrucja gdje su nekada zivjeli Hrvatski Srbi, prema programu drzave Hrvatske. Crnogorci i Hercegovci su uglavnom otisli oni koji su ostali sebe nazivaju iskljucivo Srbima. Nema nikakvog zajednickog osjecaja pripadnosti novoj naciji "Kosovarima".

* 1991. blizu dva milijuna stanovnika (80% Albanci, 10% Srbi)
* 1981. 1.584.441 stanovnika (Albanci 77,4%, Srbi 13,2%)
* 1971. 1.243.693 stanovnika (Albanci 73,7%, Srbi 18,4%)
* 1961. 963.988 stanovnika (Albanci 67,2%, Srbi 23,6%)
* 1953. 808.141 stanovnika (Albanci 64,9%, Srbi 23,5%)
* 1948. 727.820 stanovnika (Albanci 68,5 %, Srbi 23,6 %)

Budući da su Albanci na Kosovu odlučili bojkotirati sve srpske institucije od 1990-ih, pa tako i popis stanovništva, teško je odrediti točan broj stanovnika. Procjenjuje se da je Kosovo 2002. imalo oko 2,3 milijuna stanovnika od kojih su većina bili Albanci (88%), zatim slijede Srbi (7%), te manjine: Bošnjaci, Romi, Crnogorci, Turci i Hrvati. Gustoća naseljenosti je bila 205 stanovnika/km2.

Procjenuje se da je Kosovo 1991. imalo oko 1.950.000 stanovnika (prema neslužbenim procjenama Jugoslavije 1.956.196 stanovnika), od čega su Albanci činili 82%, Srbi 10%, Muslimani 3%, Romi 2%, Crnogorci 1%, Hrvati, Goranci, Aškalije i drugi.

Prema zadnjem službenom popisu, iz 1981., Kosovo je imalo 1.584.440 stanovnika od čega su Albanci činili 77,4%, Srbi 13,2%, Muslimani 3,7%, Romi 2,1%, Crnogorci 1,7%, Turci 0,8%, a Hrvati 0,6%, uz druge.

Nadam se da sam uspio da odovorim :)
Last edited by stepsky on 27/04/2009 23:06, edited 1 time in total.
Mx

#466 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by Mx »

Hvala Stepsky na iscrpnom odgovoru. Da li bi jos mogao odgovoriti ko su ti Goranci, kojem narodu pripadaju, koji jezik govore (Slavenski ili?) koju religiju imaju i po cemu su specificni? Zatim zasto se Bosnjaci na Kosovu osjecaju kao gostujuci a ne kao autohtoni i zasto su se sa Kosova iselili vecina Hrvata i Crnogoraca?
mostarac

#467 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by mostarac »

Šandor wrote:Mostarac, ako bi Srbiji Kosovo bilo vraćeno, to bi samo osnažilo kolektivno ludilo, bolesne težnje bi ponovo dosegle nebeske visine. :D Ne znam zašto misliš da bismo povratkom Kosova pod suverenitet Srbije popravili našu poziciju? Kao da bi se Srbi sekirali zbog statusa Albanaca u Kosovu i u Srbiji? Povratak Kosova u Srbiju imalo bi potpuno suprotan efekat. Međunarodna zajednica bi morala moljakati Srbe, ugađati im, da ne naprave novo masovno etničko čišćenje. A Srbi, takvi kakvi jesu, ne bi napravili nikakav ustupak prema Albancima jer bi već imali čitavo Kosovo. Ponovo bi ukinuli autonomiju, razvili propagandu i kolektivnu histeriju, jaču nego ikad. I Jovo na novo.... :D

Da je s Albancima dogovor moguć možeš vidjeti na primjeru Makedonije. Albanci su tamo predali oružje. Zauzvrat su dobili amnestiju i konstitutivnost. A na Kosovu, tamo je do oružane pobune došlo mnogo godina nakon oduzimanja prava Albancima.

Srbi su ti koji su stvorili konflikt u svakoj regiji u kojoj su živjeli u značajnom broju.

Mnogo nam više odgovara sadašnja situacija. Skoro čitava EU je zajedno s Amerikom priznala nezavisnost Kosova. Znači, skoro čitav NATO. Određeni legitimitet dala im je i Rusija, usvajanjem rezolucije 1999. godine. Tad je Kosovo de facto postalo protektorat UN-a. Trajno odvojeno od Srbije. I Ruska vojska je bila tamo nakon intervencije NATO-a.

Prije će Kosovo biti integrisano u EU nego Srbija. Ustav EU će biti promijenjen te neće biti potrebno da svaka šuša klimne glavom da bi neko postao član. Novi ustav koji će znatno olakšati ulazak novih zemalja je već u pripremi. Tako da tradicionalni saveznici Srba, Grci i Kiparski Grci, kao i druge članice koje nisu priznale Kosovo, neće moći uticati na konačnu odluku.

Ne znam na čemu baziraš stav da je potrebno ugađati Srbima, te da se na takav način mogu prevazići razlike i postići trajan dogovor? Oni su izabrali pogrešan put, ali to je njihov izbor i oni od njega neće odustati. Treba da snose posljedice svojih odluka. Put koji su izabrali će jednog dana možda dovesti do potpunog iseljenja Srba iz RS-a, u roku od nekoliko dana. Ja ih sigurno neću zaustavljati, moliti da ostanu. Možda i neće biti tako. Ali iskreno, ništa bolje nisu ni zaslužili.

Srbiju će tek stići teška muka. Kad budu morali birati između EU & NATO na jednoj strani, i Kosova i RS na drugoj. Tad će tek isplivati na površinu sav smrad koji pliva ispod površine. I sam kažeš da nam je u interesu slaba Srbija. Sadašnja pozicija Kosova će samo doprinijeti da Srbija još više oslabi.

Kao što rekoh, skoro cijela EU je priznala Kosovo. Sad nema nazad. Ako su u 90' kalkulisali, male su šanse da će isto učiniti slijedeći put. Jer oni nisu uzrok nestabilnosti na ovom području.
Ti u startu polazis od pogresne pretpostavke, a onda ti cijeli post krene naopako. Srbija nazad Kosovo svakako nece dobiti tek tako, nego pod odredjenim uslovima koje moraju ispuniti prema Kosovu i tamosnjem stanovnistvu, a to iz temelja mjenja stvar. To je kao srpski Dayton koji bi ih o jadu zabavio.
Isto tako smjesna ti je pretpostavka da ce RS biti kamen spoticanja Srbiji za EU, jer ni ekstremna hrvatska politika u Bosni nije kamen spoticanja njenom ulasku u EU, ali dvije slovenske kuce i kubik vode na moru jesu i ne mislim da ce se to tako lako promjeniti da se clanice primaju bez konsenzusa u EU, a pogotovo one koje nisu i vjerovatno nikad nece postati clanice UN sto je slucaj sa Kosovom.
Nekako s proljeća

#468 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by Nekako s proljeća »

:)

Imati 30% bijelih kapica u parlamentu Srbije koji mogu navoditi ''vodu na svoj mlin'', je nesto sto Srbijancima nije odgovaralo kada su razmisljali u Kumanovu 1999.
Danas ih zanima komad kosovske teritorije (Ibar) uz granicu sa Srbijom uz obavezno hranjenje naroda mitom do neke druge prilike...do tada politicki fajt EU ili Rusija.

Beogradski pasaluk je neminovnost ukoliko u te kompenzacijske kalkulacije ukljuce i teritorij drzave Bosne i Hercegovine.
BHCluster

#469 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by BHCluster »

Dupli post
Last edited by BHCluster on 27/04/2009 23:40, edited 1 time in total.
BHCluster

#470 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by BHCluster »

kekec wrote:
Mx wrote: Ma ja, Srbi su zlato, oni su fini, imaju fin pedigre, ne mrze oni nikoga, nebi oni uzeli nicije, nebi oni ubili i protjerali nikokoga a Albanci su katastrofa na svim planovima i dezurni krivci za sve sto se desavalo i desava na prostoru bivse YU.
Ne znam ko rece ovo sto ti napisa. Uvijek je bilo i bice ljudi koji mrze, planiraju, ubijaju, pale, ... bez obzira kojem narodu pripadaju. Dobrih i losih je bilo, ima ih i bice ih. Pitanje je samo odnosa snaga. Ili, kao sto sam vec napisao, ni jedni ni drugi nisu bili cvjecke u svim ovim desavanjima.

Albanci su krivi sto su na prostoru Balkana jedini Iliri a vecina Slaveni pa su onda krivi sto su im Slaveni kroz istoriju oteli ogromne teritorije i nabili ih u danasnje podrucje Kosova i Albanije isto kao sto su uradili i rade Bosnjacima i Bosancima na podrucju Bosne i Hercegovine.
Hajmo malo onu: "Sto puta ponovljena izjava, na kraju ce postati istina. Da su Albanci jedini Iliri je cista provala.
Vise potomaka Ilira ima u jadranskom priobalju i zaledju nego u Albaniji. Ti kao da si sjedio u prvoj klupi dok su braca Grim drzala predavanja. :D Evo ti slicica:

Image
Image
Pa Srbima ni to nije malo, volili bi oni da uzmu i teritoriju Kosova i Albaniju i da protjeraju sve Albance kada bi mogli sa Balkana. Albanci su krivi sto su ih godinama Srbi omalovazavali, potcjenjivali, provocirali, ubijali od Rankovica i ostale klape.
Mijesas pojmove. Desavanja su bila u Yugoslaviji gdje su i drugi konstitutivni narodi odlucivali.Protjerivanja i ubijanja (ne opravdavam, moglo se to i na drugi nacin rijesit) su posljedica drzanja i ponasanja veceg dijela albanskog stanovnistva za vrijeme II sv.rata. Valjda si cuo za "baliste".
Albanci su krivi sto je Milosevic dosao na vlast
Do desavanja 1981 (cca) niko nije ni cuo za njega, a poslije toga je poceo da se pojavljuje na TV, maltene svakodnevno.
i ukinuo im Autonomnu pokrajinu
Mislio je da ce na taj nacin sprijeciti stvaranje Republike. I kao stanje bi se smirilo da se nije mjenjao Ustav. Bi, al´u paprikama.
i na kraju vojno napao Kosovo, napravio genocid i protjerao prelo milion Albanaca.
Zaboravljas napisati da su u medjuvremenu ubijane policijske patrole, da je dobar dio srba bjezao pod razlicitim vrstama prijetnji i pritisaka i da je dosao odgovor.
Mozda je "genocid" malo jaka rijec. A postoje price o planiranom pomjeranju albanskog civilnog stanovnistva sve u cilju NATO intervencije i "preuzimanja" Kosova kao strategijske tacke u priblizavanju Rusiji.
Detalj sa priprema:

Image

Ne zajebaji Kekec, nisu Albanci napali drzavu Bosnu i Hercegovinu, Bosnjake i Bosance u Bosni i Hercegovini, napravili genocid, uzeli pod svoje pola teritorije itd nego su to sve Srbi uradili Kekec jedino ako si dobio amneziju pa ne znas sta se gdje desavalo i kako.
Znam ja vrlo dobro ko je na mene i moj grad svakodnevno granatirao. Nisam, niti cu ikada to zaboraviti. I nikada necu dozvoliti da me neko ubijedjuje da mi je slano cvijece sa srpskih polozaja ( a ni sa hrvatskih bar 10 mjeseci). Ali ovdje je rijec o necemu sasvim drugom. Iz mrznje zbog desavanja ovdje, mnogi se stavljaju na stranu onoga ko je protiv Srbije, a ne na stranu istine. Po meni je istina najbitnija. A do nje cemo tesko doci ako nismo iskreni, ako nasim djelima rukovode osjecaji, a ne razum.
Uostalom, danasnja situacija na Kosovu i sire moze posluziti kao kljuc za odgovor na mnoga pitanja oko koji se prepucavamo.
Zasto nema YU ?
Zasto je Amerika napravila bazu na Kosovu ?
Zasto BiH ne moze na zelenu granu, a, kao svi se brinu za nju ?
I jos dosta "Zasto" ...

Kekec, na lazima i izvrtanju cinjenica tebi i MuaDib-u bi i Gebels pozavidio :lol:
Ako sam nesto "slagao" ili izvrnuo, to nije bilo s tom namjerom, za razliku od mnogih koji svjesno "zaboravljaju" neke cinjenice.
A ne bih rekao da i ti nisi sjedio u prvoj klupi dok je "Gebels" drzao predavanja o propagandi. ;-)
I kao rezime, opet da ponovim da smo mi sitne ribe i da Veliki brat odlucuje. A za njega su i Srbi i Albanci samo sitnis za potkusurivanje i ostvarivanje vlastitih interesa.
Samo neka je nama Bosna mirna. :!:
Genetska mapa Balkana (To jeste naš komad Balkana) 2009
Image
http://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=38
stepsky

#471 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by stepsky »

Mx wrote:Hvala Stepsky na iscrpnom odgovoru. Da li bi jos mogao odgovoriti ko su ti Goranci, kojem narodu pripadaju, koji jezik govore (Slavenski ili?) koju religiju imaju i po cemu su specificni? Zatim zasto se Bosnjaci na Kosovu osjecaju kao gostujuci a ne kao autohtoni i zasto su se sa Kosova iselili vecina Hrvata i Crnogoraca?
Goranci su narod koji zivi na obroncima Sar Planine. Sa Kosovske strane i na dijelu koji je u Albaniji se nazivaju Gorancima-Goranima a sa Makedonske Torbesima. O njihovom porijeklu postoje razne teorije a a najrasprostranjenija je da je to dio Bogumila koji su nakon protjerivanja popa Bogumila iz Bugarske i njegovog bjekstva u pravcu Bosne, ostali na planini Sari.
Inace u Bugarskoj zive Pomaci, narod koji je naslicniji Gorancima. Naselili su najzabacenije dijelove planine i tu zivjeli kao stocari, uglavnom izolovano od ostatka svijeta. Krajevi u kojima zive su veoma surovi i negostoljubivi i vjerovatno ih je to ocuvalo od asimilacije. Pretpostavlja se da su Slovenskog porijekla mada za to nema pouzdane potvrde. Dolaskom Turaka primili su islam. Govore jezik koji bi bio najblizi makedonskom ali sa jako specificnim dijalektom. Uglavnom imaju muslimanska imena a prezimena podsjecaju na albanska. Poznati su kao kao poslasticari, pekari, ugostitelji, gradjevinski radnici ali i vrhunski intelektualci. Imaju specificnu nosnju, obicaje i narodne igre. Vrijedan i veoma miroljubiv narod. Izraziti su napori Albanaca da ih asimiliraju, Makedonaca i Srba da ih prisvoje. Jedan dio Goranaca se u nizim dijelovima planine i na njenim obroncima nazivaju Muslimanima. U poslednje vrijeme izjasnjavaju se kao Bosnjaci.

Bosnjaci na Kosovu a koji nisu Goranci su vecim dijelom porijeklom iz Sandzaka, jednim dijelom iz Bosne a jednim su prosto teritorijalno usli u sastav Kosova prekrajanjem granica. Jezicka bliskost sa Srbima, religiozna a dijelom i krvna sa Albancima, apsolutno neutralan odnos prema Albanskom i nepovjerenje prema Srpskom nacionalnom programu su stvorile situaciju u kojoj su bili izmedju cekica i nakovnja. Vrlo neugodna i jako slozena pozicija.

Hrvati su se iselilijer su dobili daleko bolje uslove za zivot u Hrvatskoj, a Crnogorci jer su vecinom bili dio (i to vrlo radikalni) Miloseviceve masinerije.
Šandor

#472 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by Šandor »

mostarac wrote:Ti u startu polazis od pogresne pretpostavke, a onda ti cijeli post krene naopako. Srbija nazad Kosovo svakako nece dobiti tek tako, nego pod odredjenim uslovima koje moraju ispuniti prema Kosovu i tamosnjem stanovnistvu, a to iz temelja mjenja stvar. To je kao srpski Dayton koji bi ih o jadu zabavio.
Isto tako smjesna ti je pretpostavka da ce RS biti kamen spoticanja Srbiji za EU, jer ni ekstremna hrvatska politika u Bosni nije kamen spoticanja njenom ulasku u EU, ali dvije slovenske kuce i kubik vode na moru jesu i ne mislim da ce se to tako lako promjeniti da se clanice primaju bez konsenzusa u EU, a pogotovo one koje nisu i vjerovatno nikad nece postati clanice UN sto je slucaj sa Kosovom.
Uslovi koje oni NIKAD neće ispuniti. U slučaju povratka Kosova pod suverenitet Srbije vrlo brzo bi se ponovila čitava historija od početka 80-ih, kad se rasplamsala srpska propaganda o Kosovu, do sredine 90-ih, kad je došlo do oružane pobune Albanaca.

Srbija bi prvo morala raščistiti sama sa sobom. Ne vjerujem da je takvo raščišćavanje moguće, te sam zbog toga ubjeđen da pretpostavke koje se odnose na Srbe iz prethodnog posta nisu daleko od istine.

Što se tiče EU, već duže vrijeme planiraju bitno izmijeniti način prijema novih članica. Ako do promjene ne dođe, Kosovo neće ući u EU, ali neće ni Srbija. Kao što rekoh, Kosovo je priznato od svih bitnih faktora u užem okruženju i EU. Realno je očekivati da će ulazak Srbije u EU i NATO biti trajno onemogućen dokle god ne riješe spor koji imaju s Kosovom.
zijancer

#473 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by zijancer »

Šandor wrote:Mostarac, ako bi Srbiji Kosovo bilo vraćeno, to bi samo osnažilo kolektivno ludilo, bolesne težnje bi ponovo dosegle nebeske visine. :D Ne znam zašto misliš da bismo povratkom Kosova pod suverenitet Srbije popravili našu poziciju? Kao da bi se Srbi sekirali zbog statusa Albanaca u Kosovu i u Srbiji? Povratak Kosova u Srbiju imalo bi potpuno suprotan efekat. Međunarodna zajednica bi morala moljakati Srbe, ugađati im, da ne naprave novo masovno etničko čišćenje. A Srbi, takvi kakvi jesu, ne bi napravili nikakav ustupak prema Albancima jer bi već imali čitavo Kosovo. Ponovo bi ukinuli autonomiju, razvili propagandu i kolektivnu histeriju, jaču nego ikad. I Jovo na novo.... :D

sviđa mi se tvoje razmisljanje
dallton

#474 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by dallton »

sandor kao i obicno drito u glavu i sasvim trezveno :thumbup:
mostarac

#475 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!

Post by mostarac »

Šandor wrote:
mostarac wrote:Ti u startu polazis od pogresne pretpostavke, a onda ti cijeli post krene naopako. Srbija nazad Kosovo svakako nece dobiti tek tako, nego pod odredjenim uslovima koje moraju ispuniti prema Kosovu i tamosnjem stanovnistvu, a to iz temelja mjenja stvar. To je kao srpski Dayton koji bi ih o jadu zabavio.
Uslovi koje oni NIKAD neće ispuniti. U slučaju povratka Kosova pod suverenitet Srbije vrlo brzo bi se ponovila čitava historija od početka 80-ih, kad se rasplamsala srpska propaganda o Kosovu, do sredine 90-ih, kad je došlo do oružane pobune Albanaca.

Srbija bi prvo morala raščistiti sama sa sobom. Ne vjerujem da je takvo raščišćavanje moguće, te sam zbog toga ubjeđen da pretpostavke koje se odnose na Srbe iz prethodnog posta nisu daleko od istine.

Što se tiče EU, već duže vrijeme planiraju bitno izmijeniti način prijema novih članica. Ako do promjene ne dođe, Kosovo neće ući u EU, ali neće ni Srbija. Kao što rekoh, Kosovo je priznato od svih bitnih faktora u užem okruženju i EU. Realno je očekivati da će ulazak Srbije u EU i NATO biti trajno onemogućen dokle god ne riješe spor koji imaju s Kosovom.
Kad im napravis RS na kosovu nemaju sta da ispunjavaju. Koliko se BiH kao drzava pita u Banjaluci? Veoma malo, al se zato Banjaluka veoma mnogo pita kada je u pitanju BiH. To znaci slaba i razvlastena drzava. To sto ti govoris vrlo brzo bi se ponovilo ovo ili ono nisi upravu jer status Kosova sutra da se eventualno vrati pod okrilje Srbije bi bio bitno drugaciji nego status kakav je Kosovo imalo prije 1999. godine i naravno bile bi i dalje prisutne strane KFOR-a i njihov OHR.
Slozio bi se sa tobom da Srbiji treba pranje mozgova i da ce se ono u bilo kojem slucaju tesko desiti, al da ce u odredjenom trenutku Srbija iskoristiti sva raspoloziva sredstva da vrati Kosovo nazad pod svoje okrilje to hoce sigurno i oni ce to cekati i vijekovima ako treba i hraniti svoj nacionalizam tim mitom. Nazalost mislim da nakon toga na Kosovu nece vise biti nijednog Albanca,a to je najgore rjesenje tog pitanja.
Sto se tice EU ni ti ni ja nismo eksperti, al da bi usvojili novi nacin prijema clanica prvo se o tome mora postici konsenzus, a nisam bas siguran da se oko toga mogu dogovoriti jer ne mogu da se dogovore oko mnogo trivijalnijih stvari.
Isto tako ne vjerujem da ce neko Srbiji postaviti uslov da se odrekne Kosova kako bi se pridruzila EU, jer EU ima drugi interes sa Srbijom. Srbija je nestabilna i cas je vamo i cas je tamo. Nije to ni Hrvatska ni Slovenija, a EU je stara kurva pod vodstvom Srbiji naklonjenih Britanaca i Francuza (koji jesu priznali Kosovo al iz sasvim drugih razloga) i sasvim je izvjesno da ce zazmiriti na jedno oko da Srbija ne bi poletila u zagrljaj majcici rusiji. Radi se o cistom ostvarivanju interesa na Balkanu. U tom slucaju EU nece mariti za Kosovo.
Ja se samo nadam da Srbiji Prizren i Pec nece biti placeni Banjalukom i Trebinjem, a poznajuci Evropu, pa znajuci sta je bilo na berlinskom kongresu, znajuci efikasnost nase drzave, sposobnost nase diplomatije i znajuci sposobnost srpske diplomatije stanje nije ni najmanje obecavajuce, al zivi bili pa vidili.
Post Reply