Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najbolja čevabdžinica u Sarajevu

Zmaj Željeznička
137
13%
Zmaj Hrasno
141
13%
Ferhatović
175
16%
Željo
150
14%
Petica
158
15%
Hodžić
83
8%
Besko
168
15%
Vezir
8
1%
Mrkva
48
4%
Sport
21
2%

Total votes: 1089

karanana

#451 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by karanana »

_BataZiv_0809 wrote:
karanana wrote:
da. solidni.

ja volim kad se namokri.
Bez tog nema price :per:

P.S. Preporucujem da posjetis mini Bingo na Malti :thumbup:

ma somun boni. na sta vi odmah mislite?

p.s. aha, cekao sam odgovor. svraticu popodne, taman sam u blizini pa da pogledam.
ultima_palabra

#452 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by ultima_palabra »

Imaju oni travnički na Čaršiji... tri puta im kažeš da natope somun (pitica po travnički) i oni opet donesu skoro suh... valjda im raja sjela na glavu da neće mokar somun, pa ih strah natopiti kako treba :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#453 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote:

ma somun boni. na sta vi odmah mislite?

p.s. aha, cekao sam odgovor. svraticu popodne, taman sam u blizini pa da pogledam.
I ja mislim na somun/lepinu :oops:

P.S. Ne znam koja je smjena, ako je ne bude danas, raspitacu se.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#454 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote:Imaju oni travnički na Čaršiji... tri puta im kažeš da natope somun (pitica po travnički) i oni opet donesu skoro suh... valjda im raja sjela na glavu da neće mokar somun, pa ih strah natopiti kako treba :D
Ima i u Zagrebu :-)

P.S. Kakva je ona Kastel cevabdzinica iza Evrope?
Banksy

#455 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Banksy »

Jela sam ''potpoljene'' nekidan u Visokom :D , kod Semića, odlični, ali poslije mi je želudac malo ... :cry:

Džaba, Sarajlije nisu navikle na ove običaje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#456 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:U Sarajevu definitivno bez tog potapanja.
Drz'te se teme :mrgreen:
Ili otvorite cevabdzinica u Travniku, Banja Luci, Mostaru :oops: (tu sam na nagovor jednom pojeo neke grozne cevape :cry: )
Evo da se drzimo teme bar djelimicno. Moja malenskost nije neki ljubitelj cevapa. Zeludac mi se prevrne kada ih neko spomene kao asocijaciju na Bosnu i obicno strancima koje ugostim kazem da nisam najbolja osoba za preporuciti iste.

Mogu ih pojesti ono kad sam bas bas zestoko gladan, a ponekad (ne vise od 2-3 puta godisnje) mi prahnu, zadnji put poslije operacije kad sam 3 dana zivio na djecijim hapicama :lol:

Sto se tice sarajevskih cevapa, ne znam koje bih izdvojio. Za moj ukus su uglavnom premasni, a ne pomaze ni cinjenica da lepina/somun nije potopljena :lol:
Vidi, cevapi mogu u kombinaciji kad je kakav izlet ili se sjedne, ono rostilj i tako to. Malo cevapa, malo pljeske, snicla....
Ovako, ako se desi neko, kaze hoce na cevape, hajmo i to je to. Vikendom popodne, recimo.
Kad sam gladan, jednem sve drugo, samo ne cevape. Ko sto i kazes, nisu neka hrana i brzo se ogladni.
Na poslu znaju cesto naruciti, uvijek se zahvalim.
Iskreno, ne sjecam se kad sam zadnji put jeo cevape. Bar mjesec dana ima.
Cevapi su takvi kakvi su. Isto kao i hamburgeri, pljeskavice. Fast food.
Tomahawk11
Globalni moderator

#457 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

radiša wrote:
Edin H. wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ko je to jos vidio vapase bez potopljene lepine 8)
Kakva lepiNa ba, pretpostavljam da si mislio na SOMUN :izet:
Lopina :lol:

to lepina ja mislim su izmislili indijanci i otamo potice taj naziv.
Pazi, ono sto je somun u Sarajevu, u vecini BiH je lepina.
A somun....vjerovao ili ne, tako se zove onaj standardni hljeb u pekari od 400 gr :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#458 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Pazi, ono sto je somun u Sarajevu, u vecini BiH je lepina.
A somun....vjerovao ili ne, tako se zove onaj standardni hljeb u pekari od 400 gr :D
Da to je tacno :thumbup:

Meni je i dan danas šega kad kupujem lepinu, a kazem somun :lol: Za mene, klasicnog srednjobosanskog insana somun je genericki naziv za hljeb.

I sto Banksica spomenu, puno zavisi od navike, nekome potopljen somun izaziva mucninu, mene suh udavi.
ultima_palabra

#459 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by ultima_palabra »

Pa ima tu i razlike... lepina ima više "materijala" iznutra, sarajevski somun je tanak i ravan ko palačinka.
Tomahawk11
Globalni moderator

#460 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Bato, sto se tice somuna, ako je star, onda bas udavi.
Svjez somun je, sto ono kazu, ko dusa....nije uopste suh.
Tomahawk11
Globalni moderator

#461 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

ultima_palabra wrote:Pa ima tu i razlike... lepina ima više "materijala" iznutra, sarajevski somun je tanak i ravan ko palačinka.
To je tacno. Samo sto su se danas pojavile pekare koje i te lepine zovu somunima.
radiša

#462 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by radiša »

Tomahawk11 wrote: Pazi, ono sto je somun u Sarajevu, u vecini BiH je lepina.
U zagrebu za sirnicu kazu burek pa nam se od toga dize kosa na glavi.Ja za lepinju sam cuo a za lepinu jedino na forumima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#463 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

radiša wrote:
U zagrebu za sirnicu kazu burek pa nam se od toga dize kosa na glavi.Ja za lepinju sam cuo a za lepinu jedino na forumima.
Lepinja, lepina, varijacije, jbg....sleng, ljudi istu rijec kazu malo drugacije, sve je to od mjesta do mjesta.

Dobro, to je opstepoznato da i lijevi i desni susjedi/komsije razne pite zovu burek vaki, burek naki....ali to je vec nesto drugo.
radiša

#464 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by radiša »

Pa nije drugo,kabal ne moze bit kablo,lepinja je lepinja a burek je pita sa mesom.Ko ne zna nek nauci kako se sta kaze to makar nije sramota al je glupo nepravilno se izrazavat.Nekima to jednostavno para usi,mlađi poprimaju te izgovore i ode sve u helac
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#465 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
radiša wrote:
Lepinja, lepina, varijacije, jbg....sleng, ljudi istu rijec kazu malo drugacije, sve je to od mjesta do mjesta.

Dobro, to je opstepoznato da i lijevi i desni susjedi/komsije razne pite zovu burek vaki, burek naki....ali to je vec nesto drugo.
Lepina i lepinja su manje vise ravnopravni pojmovi, samo sto npr. u Zenici ces najcesce cuti lepina, a za vrijeme ramazana-ramazanija.

Sto se tice bureka, pa etimoloski taj turcizam i jeste izraz za pitu, a ne za pitu sa mesom. Samo sto se kod nas ustalio naziv za burek, a kod drugih nije. Sve su to lokalizmi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#466 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

radiša wrote:Pa nije drugo,kabal ne moze bit kablo,lepinja je lepinja a burek je pita sa mesom.Ko ne zna nek nauci kako se sta kaze to makar nije sramota al je glupo nepravilno se izrazavat.Nekima to jednostavno para usi,mlađi poprimaju te izgovore i ode sve u helac
Cekaj malo, tebi isto kabal - kablo, Burek - sirnica (u hr burek sa sirom) i somun - lepinja?!
Ovo prvo je varijacija na sleng, narodni govor, drugo je stvar toga da ljudi svaku pitu zovu burek s ovim ili onim, ok prosjecnom gradjaninu BiH je to cudno, a trece je stvar geografskog smjestaja u BiH, eto da odes kod Bate u Zenicu, rekli bi ti vjerovatno sto da se mi tebi prilagodjavamo, mi ovo zovemo lepinja, a hljeb pekarski od 400 gr somun.
Sve je stvar tolerancije. Ne treba se sikirati kako ko sta zove, bitno je da se razumijemo :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#467 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Lepina i lepinja su manje vise ravnopravni pojmovi, samo sto npr. u Zenici ces najcesce cuti lepina, a za vrijeme ramazana-ramazanija.

Sto se tice bureka, pa etimoloski taj turcizam i jeste izraz za pitu, a ne za pitu sa mesom. Samo sto se kod nas ustalio naziv za burek, a kod drugih nije. Sve su to lokalizmi.
Sve su pite pitice, a burek je pitac :mrgreen:
Dobro, mi zovemo burek, sirnica, zeljanica, krompirusa....lijevo i desno zovu burek s mesom, sirom, zeljem, kromipirom....i ok, nemam problem s tim, neobicno je cuti, ali postujem.
sumirprimus

#468 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by sumirprimus »

kad potopis lepinu/lepinju/somun,jes holesterol u tačci,ali bar lakse ide niz grlo...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#469 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Dobro, mi zovemo burek, sirnica, zeljanica, krompirusa....lijevo i desno zovu burek s mesom, sirom, zeljem, kromipirom....i ok, nemam problem s tim, neobicno je cuti, ali postujem.
Nije samo burek pitac, ima i uljevak :P

To je kljukusa, samo ne znam ciji je izraz. Tj. da li je srednjobosanski jer ga se moze cuti tu i tamo u Zenici (a 80% Zenicana je uvozna roba iz drugih krajeva Yu) i jer ga upotrebljava moja nana Hercegovka :lol:
radiša

#470 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by radiša »

Tomahawk11 wrote:
radiša wrote:Pa nije drugo,kabal ne moze bit kablo,lepinja je lepinja a burek je pita sa mesom.Ko ne zna nek nauci kako se sta kaze to makar nije sramota al je glupo nepravilno se izrazavat.Nekima to jednostavno para usi,mlađi poprimaju te izgovore i ode sve u helac
Cekaj malo, tebi isto kabal - kablo, Burek - sirnica (u hr burek sa sirom) i somun - lepinja?!
Ovo prvo je varijacija na sleng, narodni govor, drugo je stvar toga da ljudi svaku pitu zovu burek s ovim ili onim, ok prosjecnom gradjaninu BiH je to cudno, a trece je stvar geografskog smjestaja u BiH, eto da odes kod Bate u Zenicu, rekli bi ti vjerovatno sto da se mi tebi prilagodjavamo, mi ovo zovemo lepinja, a hljeb pekarski od 400 gr somun.
Sve je stvar tolerancije. Ne treba se sikirati kako ko sta zove, bitno je da se razumijemo :thumbup:
to si dobro reko sto bi se neko nekom prilagođavo al kad vidis da oni u sarajevu za somun sto su do juce govorili somun pocnu govorit lepina je nesto zabrinjavajuce. :D
sumirprimus

#471 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by sumirprimus »

zmaj?na hrasnom?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#472 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

radiša wrote:
Tomahawk11 wrote:
to si dobro reko sto bi se neko nekom prilagođavo al kad vidis da oni u sarajevu za somun sto su do juce govorili somun pocnu govorit lepina je nesto zabrinjavajuce. :D
Pa evo ja sam se u Sarajevu prilagodio :) Govorim somun za ono sto smatram lepinom :thumbup:
radiša

#473 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by radiša »

pa tako se nikad nije zvalo u sarajevu,pogresno izgovaras :D

sutra kad te neko pita oklen si nemoj se iznenadit :lol:
Banksy

#474 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Banksy »

sAmun ..
Tomahawk11
Globalni moderator

#475 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Nije samo burek pitac, ima i uljevak :P

To je kljukusa, samo ne znam ciji je izraz. Tj. da li je srednjobosanski jer ga se moze cuti tu i tamo u Zenici (a 80% Zenicana je uvozna roba iz drugih krajeva Yu) i jer ga upotrebljava moja nana Hercegovka :lol:
A burek je burek....ostalo je....zenska hrana :D
Salim se, ma ima raznih naziva, jedno te isto ima vise naziva, zavisi jesi li u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Bihacu, Banja Luci....

radisa, zbune se ljudi, eno ultima fino rece razliku somuna i lepinje u Sarajevu. No, imas ove nove pekare koje peku lepinje, a prodaju pod somun, tj. kad im trazis somun, oni ti to donesu.
Post Reply