Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
hakazvaka

#451 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
uskratice korisnike starijih iphone-a za Voice Control :roll: :shock:
nije im to fazon.. komotno je moglo to biti ukljuceno u OS 3.0..
kirby

#452 Re: Apple MAC all about

Post by kirby »

hakazvaka wrote:http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/

pa ko bi onda kupio novi iphone?
hakazvaka

#453 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

kirby wrote:
hakazvaka wrote:http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/

pa ko bi onda kupio novi iphone?
ma znam al nisu mi oni licili na firmu koja koristi te jeftine trikove :roll:
kirby

#454 Re: Apple MAC all about

Post by kirby »

pa realno gledajuci,zasto kupiti novi iphone ako je taj samo ima bolju kameru i brzi softver(meni i 16gb je dovoljno) a izgledom isti.sreca postoji jailbreak pa se video funkcija moze staviti i bez apple-a.
Šeha

#455 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

kirby wrote:pa realno gledajuci,zasto kupiti novi iphone ako je taj samo ima bolju kameru i brzi softver(meni i 16gb je dovoljno) a izgledom isti.sreca postoji jailbreak pa se video funkcija moze staviti i bez apple-a.
Nije samo software brzi... I konekcija je brza, baterija je malo bolja i potencijalno je duplo veceg kapaciteta...

Neces ti biti musterija, musterije ce biti oni koji ga nemaju do sada i oni kao ja koji imaju prvu generaciju i koji su cekali da se Iphone obnovi da bi upgradeovali.
DYD666

#456 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Ok je ovaj Safari 4 generalno, mada mi CoverFlow ma kako fino izgledao nikad nije legao do kraja kao nacin prikaza, ne koristim ga ni na cemu, ni u finderu, ni u iTunes, a ponajmanje mislim da cu ga koristiti u web browseru. Safari jeste brz, ali mi sama brzina nesto previse i ne znaci.
Guta podosta (vjerovatno i previse) rama za jedan browser :S
Last edited by DYD666 on 11/06/2009 12:04, edited 1 time in total.
Vitamin C

#457 Re: Apple MAC all about

Post by Vitamin C »

Jede RAM nemilice, ali hajde, to mu se halaliti može. Kako ga podesiti da sve otvara u okviru jednog prozora?
DYD666

#458 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Ne znam mislis li zapravo na caku da sve nove linkove otvara u novim tabovima (a ne u novim prozorima)?
Terminal varijanta: defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true i naravno, reset aplikacije.
Za Win ne znam.
Vitamin C

#459 Re: Apple MAC all about

Post by Vitamin C »

Da, mislim na tu varijantu, ali za Windows.
Inače sam duževremenski korisnik Mozille i ovo je prvi put da koristim Safari, i dopada mi se, pa ću se zadržati na njemu. Stoga ga moram prilagoditi svojim navikama. Dosta toga sam probao, ali možda mi je nešto promaklo.
DYD666

#460 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Fkt sry ne znam za Win, ali mora biti opcija - zagooglaj malo ;)
U medjuvremenu probaj prozore cim ih se vise nakupi, grupisati sa opcijom "window/merge all windows", ili otvarati sve sa "desni klik/open link in new tab." ili

Drag and Drop a Hyperlink into Safari Tab Bar
Drag and drop a link from web page to Safari Tab Bar, a new tab will automatically created and the destination site of the link will be loaded in the new tab.
Note that if you drag and drop the link into existing tab, the linked page will open in that existing (active or inactive) tab instead.

Use Mouse Middle Button to Click
If you have a scroll mouse, or mouse with three buttons, use the middle button (or the scroll wheel) to click on the link will open the link in the new tab, no matter whether the link is designed to load in existing tab/window or new window (without target window).
Alternatively, if you have a multi-button mouse with advanced feature to assign different function to each button, then you can assign a button to do a Ctrl-click (in Windows) or Command-click (in Mac OS X).
Vitamin C

#461 Re: Apple MAC all about

Post by Vitamin C »

Postepeno se prilagođavam Safariju i odlično je. Potrebno mi je više RAM-a. Sa novim računarom i to će biti puno bolje.
Situacija da se link otvori u novom prozoru dešava se obično kada je taj link usmjeren van te stranice (kao na primjer reklame na Sa-xu), ali to za sada riješavam sa Ctrl + Click. Hvala ti, drug. ;)
hakazvaka

#462 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Vitamin C wrote:Postepeno se prilagođavam Safariju i odlično je. Potrebno mi je više RAM-a. Sa novim računarom i to će biti puno bolje.
Situacija da se link otvori u novom prozoru dešava se obično kada je taj link usmjeren van te stranice (kao na primjer reklame na Sa-xu), ali to za sada riješavam sa Ctrl + Click. Hvala ti, drug. ;)
u cemu je problem sa Firefox ?
Vitamin C

#463 Re: Apple MAC all about

Post by Vitamin C »

hakazvaka wrote:
Vitamin C wrote:Postepeno se prilagođavam Safariju i odlično je. Potrebno mi je više RAM-a. Sa novim računarom i to će biti puno bolje.
u cemu je problem sa Firefox ?
Pa nema problema, ali mi se Safari više dopada. To je posljedica moje tihe patnje za MAC-om. :)
Šeha

#464 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Fakat ne znam. Nije mi se nikad desilo da nece da se digne prvi put poslije instalacije. Tj. i probleme koje imam sa FCP su obicno da se digne ali ne radi kako treba. Nikad tako totalno ne padne... Treba bas biti majstor pa da ti zariba tako :D :D

Probaj (nista ne kosta) izbrisati Preferences
kirby

#465 Re: Apple MAC all about

Post by kirby »

seha znas li kakav dobar konvertor za prebacivanje filmova na iphone.naravno sa serijskim brojem.
Šeha

#466 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

kirby wrote:seha znas li kakav dobar konvertor za prebacivanje filmova na iphone.naravno sa serijskim brojem.
Handbrake je dobar. Besplatan je.

http://handbrake.fr/

Obrati paznju na ovaj paragraf :D:
No more internal DVD decryption

Yeah, we know, no one reading this is going "Oh wow, no more DVD decryption--what a great new feature!" but...deal.

HandBrake will dynamically load VLC's copy of libdvdcss if you have it in your Applications folder in Mac OS X, and if you're on Linux, and you want to live on the wild side, you can install libdvdcss on your system and get the same effect.

Translation of the last paragraph from nerdese:

We're not about to stop you from choosing to decrypt DVDs. If you're on a Mac, and you have VLC 0.9.x installed, you won't even notice the internal capability's gone. If you're on Linux, all you have to do is install a library.
DYD666

#467 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Znaci nema vise potrebe za MacTheRipper i tome sl. u slucaju org./encrypted DVD-ova?

Sta je sa opcijom da ako ne zelim da ripujem DVD samo kao .m4v za iPhone, vec recimo da uradim decrypted kopiju (VIDEO/AUDIO_TS) na HDD, kao sto radi MacTheRipper, i onda je przim? Tj. da zadrzim DVD format...nesto sam citao po nekim forumima, mozda sam pogresno skontao, ispade da se to sad moze i sa Handbrake, (jer svaka mu cast ali MacTheRipper je nekad cudan komad software-a, pogotovo oko ove nove 3.0 R14di Intel verzije) pa bi sa Handbrake to mozda islo bolje?
Nisam siguran da sam ovo skuzio kako treba, pa reko da se ovdje konsultujem :)
kirby

#468 Re: Apple MAC all about

Post by kirby »

hvala seha!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Šeha

#469 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ne znam tacno ja koristim Handbrake za Iphone.

Kopiranje DVD-ja radim na PC-ju (1 click DVD+Any DVD.)

Vrijedi probati... download je besplatan. Samo nemoj zaboraviti VNC.
Chemist

#470 Re: Apple MAC all about

Post by Chemist »

Jedno pitanje, sada vidjeh da treba da izaadje Snow Leopard 10.6, ja imam MBP pa zanima hoce li sam preci na verziju 10.6 putem normalnog updatea ili ce ostati na 10.5.x koji je dosao u originalu. Model je MacBook Pro 17'' (late 2008)
DYD666

#471 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Snow nece biti moguce preko software update odraditi, ipak to nije tek tako neka zakrpa.
Naravno bice moguce raditi samo upgrade sa "obicnog" Leoprada (bez da formatiras HDD/izgubis podatke) mada dugogodisnji Windows user u meni kaze da cu uraditi ipak i formatiranje :)
Šeha

#472 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

OSX diskovi do sada nisu imali apsolutno nikakvu zastitu :) Izvuci iz toga zakljucke koje hoces :D :D :D
Chemist

#473 Re: Apple MAC all about

Post by Chemist »

Zakljucio vec :)...hvala lijepo :)
Shirbeg

#474 Re: Apple MAC all about

Post by Shirbeg »

OK jeli moguce skinuti ove s/ware i instalirati ih na MAc bez ikakvih problema? Kontam Mac ima bolji nacin legitimacije svojih softwara?
iWork '09
Final Cut Express 4
Aperture 2
FileMaker
torik

#475 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

sve to imas na torrentima. iwork mozes skinuti sa apple stranice demo i ukucas serial ovo ostalo torrenti. :)
Post Reply