Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nelo

#451 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by nelo »

Kod nas jest divlji zapad, ali nam to nije opravdanje, jer ako se borimo za stazu ipak bi trebalo poštovat neka pravila!
Ako pustimo da svaka šuša sama sebi kreira pravila, gdje će nam biti kraj?
PaxPro wrote:e jesi ti nelo pametan,tvojoj malenkosti je zasmetao biciklist i to na relaciji sa dvije trake imas zmigavac obilazi,pa ija uvjek vozim glavnom djadom a na crveno prolazim da bi uhvatio malo prednosti a ne da se gusim izmedju auta a debelo sam presao tridesetu,i ja vozim auto ali mi biciklisti ne smetaju, zato ljudi samo pedalajte :D ne mogu nam nista
Pa za ovakve "slučajeve" je afrikanac u pravu, nafataćeš prednosti do prvog kamiona koji će te satrati.

Ovo boldirano.......no comment :? :-) :dance:
uvjek dobar gost

#452 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by uvjek dobar gost »

nelo wrote:Kod nas jest divlji zapad, ali nam to nije opravdanje, jer ako se borimo za stazu ipak bi trebalo poštovat neka pravila!
Ako pustimo da svaka šuša sama sebi kreira pravila, gdje će nam biti kraj?
PaxPro wrote:e jesi ti nelo pametan,tvojoj malenkosti je zasmetao biciklist i to na relaciji sa dvije trake imas zmigavac obilazi,pa ija uvjek vozim glavnom djadom a na crveno prolazim da bi uhvatio malo prednosti a ne da se gusim izmedju auta a debelo sam presao tridesetu,i ja vozim auto ali mi biciklisti ne smetaju, zato ljudi samo pedalajte :D ne mogu nam nista
Pa za ovakve "slučajeve" je afrikanac u pravu, nafataćeš prednosti do prvog kamiona koji će te satrati.

Ovo boldirano.......no comment :? :-) :dance:
Trenutno i jeste takva situacija, ali slažem se ja da to nije opravdanje i da MORAJU biti pravila, koja bi se morala poštovati i biti jednaka za sviju...
.... Sve u svemu još će vode Miljackom proteći dok ovdje sunce ne zasja kako treba...
munevera44

#453 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 21:23, edited 1 time in total.
PaxPro

#454 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by PaxPro »

ma samo vi pametujte,nisam nija da se vozi uzim centom grada ali perifernim da ,eto ko vozaci cetverotockasa postuju pravila,danonocno kojekakve utrke po gradu,nece ljudima na zeleno da stanu,brzo voze pa sad jedan biciklista na 1000 automobila, smeta zaboga on ne postuje pravila hajmo malo srat
uvjek dobar gost

#455 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

PaxPro wrote:ma samo vi pametujte,nisam nija da se vozi uzim centom grada ali perifernim da ,eto ko vozaci cetverotockasa postuju pravila,danonocno kojekakve utrke po gradu,nece ljudima na zeleno da stanu,brzo voze pa sad jedan biciklista na 1000 automobila, smeta zaboga on ne postuje pravila hajmo malo srat
U tome smo najjači...

Istina je da smo postali banda... pa auta špartaju Velikom alejom već godinama a zabrana je i sama ta zona je kao zaštićena..
Da ne spominjem Darivu... ma ... :x
jennisjoplin

#456 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by jennisjoplin »

vesna55 wrote:Postoji li mogućnost da do Ilidže dodjem tramvajem i to da bicikl unesem u tramvaj.
Na Ilidži je prelijepo boziti posebno alejom, ali mi je jako daleko da sa Čaršije vozim do Ilidže.
Ako neko zna, možda neko iz GRASa nek pojasni tu mogućnost.
alo vesna , nemoj me razocarati, sa carsije do ilidže stignes za 40 minuta pedalanja "snoge na nogu" i sve ti je nizbrdo :lol: , teze ti je kada se vracas, trebas 10 minuta vise :mrgreen: a u tram te nece pustiti sa bike-om :(
afrikanac

#457 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by afrikanac »

bavka wrote:
afrikanac wrote:
Imate svoje biciklističke staze po gradu, čini mi se da na Grbavici i Al. Polju postoje obiljezene i zakonom predviđene staze, Malo ste se previše ufurali nakon onog Gira.
dobro...onda cemo se helikopterom prebaciti prebaciti do A.P. pa malo voziti pa opet do Grbavice helicem pa opet na bajk! :lol:
vidjeces kako cemo se tek ufurati...nakon narednog Gira :D
Ti sa Dobrinje imaš pješačku stazu - trotora, da dođeš do A.P. pa i dalje do Otoke imaš biciklističku stazu, i td. Ako zaista insistiraš da dođeš biciklom u centralno gradsko područje da bi se rekreirao ! Čuj ovo - u centralno gradsko područje da bi se rekreirao ! Zvuči nelogično, jel da? Svakom se odmah nameće misao - ne da bi se rekreirao, već da bi se q-io po gradu, hvalio dobrom opremom i bio glavni u raji.
Da se ti stvarno hočeš rekreirati, ti sa Dobrinje možeš poći prema Vojkovićima, prema Trnovu, ima m.da da ti otpadnu tamo-vamo, možeš se popeti uz Trebević s druge, južne strane, možeš ići na Igman (nemaš pojma koliko je staza na Trebeviću po kojim možete voziti bicikl, nemaš pojma; jest da je makadam, ali eto prilike da od Kantona tražite da te puteve asfaltiraju, a ne po gradu da sužavaju i ono malo pješačkog prostora da biste vi - sarajevski bikeri. dobili svoju stazu, kao što je ima Amsterdam, Oslo .... :lol: :lol: :lol: ).
Bikeri iz Starog Grada imaju staze prema Darivi, Hreši, mogu čak do Sumbulovca i nazad, i td. Staza za istinsku rekreaciju oko Sarajeva ima jako mnogo, i nije rekreacija kad punim, zagrijanim, plućima udišeš smrad i dim iz auspuha automobila.
Jest da na tim stazama nema cura,ali jbg, valjda će ih biti jednog dana :D

Do tada, smanjite doživljaje sa biciklističkom stazom u gradu. Usput, želim da napomenem da podržavam manifestaciju koju ste organizovali u julu, neka ostane tradicionalna, ali njen naziv ne može biti Giro, već mora biti u skladu sa južnoslavenskim jezicima iz BiH. Snobizma i pederluka mi je pun k.
jennisjoplin

#458 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by jennisjoplin »

@bavka

jel' to afrikanac tebe uci kako da dodjes :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
odavno dobar vic ne procitah :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
afrikanac

#459 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by afrikanac »

jennisjoplin wrote:@bavka

jel' to afrikanac tebe uci kako da dodjes :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
odavno dobar vic ne procitah :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Da, isto kao što im ti usput pjevaš :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bavka

#460 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by bavka »

afrikanac wrote:
bavka wrote:
afrikanac wrote:
Imate svoje biciklističke staze po gradu, čini mi se da na Grbavici i Al. Polju postoje obiljezene i zakonom predviđene staze, Malo ste se previše ufurali nakon onog Gira.
dobro...onda cemo se helikopterom prebaciti prebaciti do A.P. pa malo voziti pa opet do Grbavice helicem pa opet na bajk! :lol:
vidjeces kako cemo se tek ufurati...nakon narednog Gira :D
Ti sa Dobrinje imaš pješačku stazu - trotora, da dođeš do A.P. pa i dalje do Otoke imaš biciklističku stazu, i td. Ako zaista insistiraš da dođeš biciklom u centralno gradsko područje da bi se rekreirao ! Čuj ovo - u centralno gradsko područje da bi se rekreirao ! Zvuči nelogično, jel da? Svakom se odmah nameće misao - ne da bi se rekreirao, već da bi se q-io po gradu, hvalio dobrom opremom i bio glavni u raji.
Da se ti stvarno hočeš rekreirati, ti sa Dobrinje možeš poći prema Vojkovićima, prema Trnovu, ima m.da da ti otpadnu tamo-vamo, možeš se popeti uz Trebević s druge, južne strane, možeš ići na Igman (nemaš pojma koliko je staza na Trebeviću po kojim možete voziti bicikl, nemaš pojma; jest da je makadam, ali eto prilike da od Kantona tražite da te puteve asfaltiraju, a ne po gradu da sužavaju i ono malo pješačkog prostora da biste vi - sarajevski bikeri. dobili svoju stazu, kao što je ima Amsterdam, Oslo .... :lol: :lol: :lol: ).
Bikeri iz Starog Grada imaju staze prema Darivi, Hreši, mogu čak do Sumbulovca i nazad, i td. Staza za istinsku rekreaciju oko Sarajeva ima jako mnogo, i nije rekreacija kad punim, zagrijanim, plućima udišeš smrad i dim iz auspuha automobila.
Jest da na tim stazama nema cura,ali jbg, valjda će ih biti jednog dana :D

Do tada, smanjite doživljaje sa biciklističkom stazom u gradu. Usput, želim da napomenem da podržavam manifestaciju koju ste organizovali u julu, neka ostane tradicionalna, ali njen naziv ne može biti Giro, već mora biti u skladu sa južnoslavenskim jezicima iz BiH. Snobizma i pederluka mi je pun k.
Ne znam sta da ti kazem,majke mi...nemam snage...zao mi te,al sta cu.
Nego ,reci mi...gdje je taj Trebevic? Igman? Kako da dodjem do gore/tamo?
TheGodfather001

#461 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by TheGodfather001 »

Pozz,
posto vidim da pedalate skoro svaki dan, ima nas par koji bismo htijeli, ali ne znam zbog kondicije da odemo do Trebevica, pa ako neko bude isao neka objavi ovdje. I da pitam usput da li je iko isao gore na Nahorevo, ali standardnom cestom, tj.pored Pionirske doline, i onda gore na Jagomir pa uz veeliko brdo?? Ili je lakse gore preko Čavljaka (mislim da se tako zove) ?? Hvala :-D
d2

#462 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

TheGodfather001 wrote:Pozz,
posto vidim da pedalate skoro svaki dan, ima nas par koji bismo htijeli, ali ne znam zbog kondicije da odemo do Trebevica, pa ako neko bude isao neka objavi ovdje. I da pitam usput da li je iko isao gore na Nahorevo, ali standardnom cestom, tj.pored Pionirske doline, i onda gore na Jagomir pa uz veeliko brdo?? Ili je lakse gore preko Čavljaka (mislim da se tako zove) ?? Hvala :-D
isli smo na nahorevo prosle sedmice, lijepo skroz, istina ono prvo brdo je bas problematicno (nismo se vala uspjeli popeti, gurali smo zadnjih 20 metara) ali je mimo toga odlicno, taman uspon, umaras se ali ne da crknes skroz, nema puno saobracaja, fina priroda...
PaxPro

#463 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by PaxPro »

idem ja ali u petak na trebevic do bob staze,eto ako hocete bujrum stanica trola king fahd oko 10h30 ako ne odgovara cujemo se u cetvrtak navece
TheGodfather001

#464 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by TheGodfather001 »

d2 wrote:
isli smo na nahorevo prosle sedmice, lijepo skroz, istina ono prvo brdo je bas problematicno (nismo se vala uspjeli popeti, gurali smo zadnjih 20 metara) ali je mimo toga odlicno, taman uspon, umaras se ali ne da crknes skroz, nema puno saobracaja, fina priroda...
znaci da je dobra ruta...super...ja sam prekucao onu gore dariva-kozja cuprija-dovlici...bas znam svaki kamen... a vidim da ima raje idu na trebevic...

@paxpro- ja moram da vidim sa ovim drugom, ovaj jedan radi,ali ovaj drugi mozda bude raspolozen, samo sto bi se trebali naci negdje drugo, ja zivim u hrasnom... ali ako idete preko tranzita onda se mozemo naci negdje kod pekare as??!! meni se ide stvarno...ustvari ja sam siguran, da ne planiram sada, ali ako sve bude ok idem...javim jos za ovog druga...mozel?pozz
tataratira

#465 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by tataratira »

bavka wrote: Ne znam sta da ti kazem,majke mi...nemam snage...zao mi te,al sta cu.
vidim da si simpatičan momak, slušaj..
to ti je uzbrdo i ima dosta krivina, mani se ti toga
bavka

#466 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by bavka »

tataratira wrote:
bavka wrote: Ne znam sta da ti kazem,majke mi...nemam snage...zao mi te,al sta cu.
vidim da si simpatičan momak, slušaj..
to ti je uzbrdo i ima dosta krivina, mani se ti toga
aha...e hvala ti puno :-D
ibrahim_tanovic

#467 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by ibrahim_tanovic »

Giro di Sarajevo, svaka čast svima!
uvjek dobar gost

#468 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

babyline wrote:za sve koji vole da bajkaju po zelenim povrsinama :-)

Alma Zilić, stručni saradnik u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo za naš portal kazala je da je to ustvari evropski trend.

"Već neko vrijeme i u Evropi se navlači zelena masa na trotoare i to je trend. Slovenija je to uradila nedavno, tako da je Direkcija za puteve KS odlučila je da sarajevski pločnici budu zeleni iz dva razloga. Prvi razlog je što će se iduće godine navlačiti masa na biciklističke staze, koja će biti crvene boje, te smo iz tog razloga htjeli razdvojiti pješačku i biciklističku stazu. Drugi razlog je nedostatak zelenih površina u našem gradu koje smo željeli nadoknaditi na ovaj način“, pojasnila je Zilić.

Kakve će reakcije građana izazvati crvena biciklistička staza ostaje nam da vidimo iduće godine.

Ima li iko normalan više u ovoj sredini.... ne mogu da vjerujem šta čista obraza izjavljuju foteljaši i nije ih stid....!!!!
zlatiborka

#469 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by zlatiborka »

jennisjoplin wrote:
vesna55 wrote:Postoji li mogućnost da do Ilidže dodjem tramvajem i to da bicikl unesem u tramvaj.
Na Ilidži je prelijepo boziti posebno alejom, ali mi je jako daleko da sa Čaršije vozim do Ilidže.
Ako neko zna, možda neko iz GRASa nek pojasni tu mogućnost.
alo vesna , nemoj me razocarati, sa carsije do ilidže stignes za 40 minuta pedalanja "snoge na nogu" i sve ti je nizbrdo :lol: , teze ti je kada se vracas, trebas 10 minuta vise :mrgreen: a u tram te nece pustiti sa bike-om :(
@vesna55 i @jennisjoplin,

djevojke moje, ja sam nekoliko puta u zadnjih mjesec dana vidjela da raja unose biciklo u tramvaj. Neki na zadnja vrata i stanu tako drzeci bajk (u tramvajima starog tipa sa visokim stepenicama), a u novijim tramvajima na srednja vrata, gdje nema stepenica tj, ravan i nizak ulaz (gdje se i kolica za bebe unose). Na toj sredini nema sjedala i bez problema se moze unijeti bajk.

Onaj dan kad sam iznajmila bajk za giro na Vrbanji mostu, a bilo je oko 10 sati prije podne, sacekala sam trolejbus i unijela bajk preko 3 stepenice. Pomogli mi momci neki, tu sam stajala i drzala bajk i vozila se do Alipasinog bez problema. Negdje na Grbavici su usli revizori, prepala sam se da ce me istjerati van, ja pokazala kartu i nisu ni rijec rekli. I kad sam izlazila isto tako su mi pomogla muska raja.

Toliko u unosenju bajka u tramvaj ili trolejbus......
d2

#470 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

uvjek dobar gost wrote:
babyline wrote:za sve koji vole da bajkaju po zelenim povrsinama :-)

Alma Zilić, stručni saradnik u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo za naš portal kazala je da je to ustvari evropski trend.

"Već neko vrijeme i u Evropi se navlači zelena masa na trotoare i to je trend. Slovenija je to uradila nedavno, tako da je Direkcija za puteve KS odlučila je da sarajevski pločnici budu zeleni iz dva razloga. Prvi razlog je što će se iduće godine navlačiti masa na biciklističke staze, koja će biti crvene boje, te smo iz tog razloga htjeli razdvojiti pješačku i biciklističku stazu. Drugi razlog je nedostatak zelenih površina u našem gradu koje smo željeli nadoknaditi na ovaj način“, pojasnila je Zilić.

Kakve će reakcije građana izazvati crvena biciklistička staza ostaje nam da vidimo iduće godine.

Ima li iko normalan više u ovoj sredini.... ne mogu da vjerujem šta čista obraza izjavljuju foteljaši i nije ih stid....!!!!
jes van pameti, dobro si
amir79

#471 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by amir79 »

Sinoc oko 21h poskusao sam se biciklom probiti do Zmajevca preko Gazinog hana i u tome nisam uspio jer me je negdje na pola puta napao copor pasa. Sreca da sam ih na vrijeme vidio pa se orenuo inace neznam sta bi bilo. Kakvu sam samo motivaiju imao za brz spust :-D . Zatim sam se vratio na darivu i odlucio da idem preko Jekovca. Kad sam dosao do hotela Saraj cuo sam grupno lajanje i lagano sam se okrenu nazad i definitivno odustao od zmajevca i pogleda ka svjetlima grada 8) . Sinoc je bio pun mjesec, mozda to ima veze sa agresivnoscu ulcnih cuka ili mozda nema, nije bitno. Ali me zanima ima li kod nas neka sintorska sluzba da se ovo moze prijaviti, da pobije te prenosnike bjesila na neki human nacin ili neko manje agresivno rjesenje.
munevera44

#472 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 21:22, edited 1 time in total.
fishtrija

#473 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by fishtrija »

Ja vozim CESTOM jer imam CESTOVNO biciklo i ne vozim radi REKREACIJE. Ravnopravan sam UČESNIK u saobraćaju i ko god me vidi na cesti a sa autom je, ima da upali tepćuće svjetlo za promjenu pravca i da me OBIĐE. Tako piše u zakonu, istom onom koji većina vozača nije ni pročitala nego su im amidže sredile preko štele da imaju papir kojim bi mogli legalno prevoziti svoje guzice od tačke A do tačke B a da ne potroše ni gram energije. I jeste, mi smo napravili Giro, i volimo se puhati s time, i puhaćemo se nadalje. Prolazićemo kroz crveno, dići čemo revoluciju sve dok ne budemo samo mi na cesti. Sva auta ćemo reciklirati i napraviti puške od njih da možemo proganjati vozače, građane drugog reda, po gradu koji će biti etnički čist. Zvaće se biciklističko Sarajevo.

Kakav bezobrazluk i s kakvim levatima živimo... :( :( :( :(
d2

#474 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

živiJooooooooo :D
homo_sapiens

#475 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by homo_sapiens »

amir79 wrote:Sinoc oko 21h poskusao sam se biciklom probiti do Zmajevca preko Gazinog hana i u tome nisam uspio jer me je negdje na pola puta napao copor pasa. Sreca da sam ih na vrijeme vidio pa se orenuo inace neznam sta bi bilo. Kakvu sam samo motivaiju imao za brz spust :-D . Zatim sam se vratio na darivu i odlucio da idem preko Jekovca. Kad sam dosao do hotela Saraj cuo sam grupno lajanje i lagano sam se okrenu nazad i definitivno odustao od zmajevca i pogleda ka svjetlima grada 8) . Sinoc je bio pun mjesec, mozda to ima veze sa agresivnoscu ulcnih cuka ili mozda nema, nije bitno. Ali me zanima ima li kod nas neka sintorska sluzba da se ovo moze prijaviti, da pobije te prenosnike bjesila na neki human nacin ili neko manje agresivno rjesenje.
Humano razmisljanje, nema sta :shock: Ti bi pobio pse da bi se rekreirao jednom, dvaput mjesecno :? A ne bi ponio konzervu - dvije hrane, vrecicu krekera i sl. i nahranio te pse, mozda su gladni, zedni, mozda im treba samo jedna lijepa rijec, mozda samo doticaj ljudske ruke ..... Sramota :x

P.S. Na Jekovcu, iznad Saraja, zivi samo jedan mali psic, odmah na krivini ispod "Topa" i uz "Vodovod", a drugi je daleko gore iznad, uz ulaz u kasarnu, i vezan je. Ako su lajali, nisu te htjeli "pojesti", vec se samo medjusobno upozoravali da im se priblizava "cudoviste" :x
Post Reply