....i tako dalje i tako dalje ali nikako da ubodes u poentu a poenta je da ovo nije grad muslimana nego grad svih gradjana ovoga grada i valjda se i njih treba nesto pitati. Opet ti kazem vise gradjana je bilo protiv izgradnje dzamije na Grbavici nego za i dzamija se opet napravi. Za mene je to demonstracija sile i nista vise. Bosanska duhovnost nije protkana iskljucivo islamom nego jednom citavom sarolikom istorijskom retrospektivom ciji dio naravno jeste i Islam ali ne i najveci i najduhovniji. I nemoj opet molim te prosipati pricu o gradnji dzamija parama dzematlija jer to jednostavno nije tacno. Sasvim mali dio novca je od dzematlija a osnovni i najveci su uslovljene donacije tipa "evo ti pare ali samo od njih moze napraviti dzamiju i nista drugo". Bolan ovdje nisu nepismeni i neinformisani ljudi kojima se mogu pricati bajke o ribaru i ribici.salihh wrote:hrasno, malo mi je mrsko vise tipkati na ovoj temi jer mi postove svakako brisu, valjda pogadjam u "sridu"hrasno38 wrote:...
Ne nisam ali nisam nikada bio ni komunista niti iko u mojoj porodici ali mi je majka vjernik za koju samo ja znam da je vjernik sto je vise nego dovoljno. Vjernik je Mustafa Spahic pa mu je razmisljanje vrlo slicno mome ali ni priblizno slicno reisovom poimanju vjere.![]()
... ne razumijem ljude kojima to smeta, ali zaista ne razumijem. zar su muslimani zaista toliki trn u oku gradjanima prvog reda? zar se muslimani trebaju osjecati krivi u svome gradu jer zele napraviti dzamiju svojim novcem? da li muslimani nekome nesto kradu? da li ce iz dzamije izaci kakvo veliko zlo koje ce zahvatiti ovaj grad i nas u njemu?
cega vas je strah? nije valjda da se bojite muslimana, jedinog istinskog generatora multikulturalnosti bosne... mi treba da njegujemo nasu bosansku historiju i nasu duhovnost, islam je neodvojivi dio bosanskoga kulturnog i duhovnog bica, ne rezimo granu na kojoj sjedimo
Krst vs. Dzamija
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#451 Re: Krst vs. Dzamija
-
Dindi
#452 Re: Krst vs. Dzamija
poplava,
Muslimani po Evropi nisu nikog granatirali pa da su zasluzili takav odnos, krst na Zlatistu je krst na mjestu zlocina
Muslimani po Evropi nisu nikog granatirali pa da su zasluzili takav odnos, krst na Zlatistu je krst na mjestu zlocina
-
jasmin.gacic
#453 Re: Krst vs. Dzamija
@hrasno
Pa ti promjeni tu situaciju, nemoj da te nekakve organizacije daju pare za dzamije. Poguraj i ti malo izgradnju dzamije.
Pa ti promjeni tu situaciju, nemoj da te nekakve organizacije daju pare za dzamije. Poguraj i ti malo izgradnju dzamije.
-
miop
#454 Re: Krst vs. Dzamija
Pa valjda ti koji idu u dzamiju trebaju i spavati i raditi nesto u zivotu i opet sve stici, nije da idu u dzamiju i nista drugo ne rade pa imaju vremena na pretek.hrasno38 wrote:.... sto da automatski postavlja pitanje kakav je to vjernik kome je mrsko otici na jutarnju molitvu izuzev ako mu bogomolja nije ispred vrata.jasmin.gacic wrote:Pito bih ja tebe da hodas do dzamije na sabah oko 5:30, jednostavno ti je mrsko. Eh posto mi je mrsko da hodam dalje nego sto moram volim da imam dzamiju u blizini.
-
Dindi
#455 Re: Krst vs. Dzamija
Kako su pobjelgli oni na brda da nas muce ostao je skoro pa samo Islam, nismo ih mi tjerali, sami su otisli pa jos pokusali nas unistiti. Face the fact: Islam jeste najdominatnija religija u Sarajevu, nemam nista protiv ostalih ali to je tako.hrasno38 wrote:....i tako dalje i tako dalje ali nikako da ubodes u poentu a poenta je da ovo nije grad muslimana nego grad svih gradjana ovoga grada i valjda se i njih treba nesto pitati. Opet ti kazem vise gradjana je bilo protiv izgradnje dzamije na Grbavici nego za i dzamija se opet napravi. Za mene je to demonstracija sile i nista vise. Bosanska duhovnost nije protkana iskljucivo islamom nego jednom citavom sarolikom istorijskom retrospektivom ciji dio naravno jeste i Islam ali ne i najveci i najduhovniji. I nemoj opet molim te prosipati pricu o gradnji dzamija parama dzematlija jer to jednostavno nije tacno. Sasvim mali dio novca je od dzematlija a osnovni i najveci su uslovljene donacije tipa "evo ti pare ali samo od njih moze napraviti dzamiju i nista drugo". Bolan ovdje nisu nepismeni i neinformisani ljudi kojima se mogu pricati bajke o ribaru i ribici.salihh wrote:hrasno, malo mi je mrsko vise tipkati na ovoj temi jer mi postove svakako brisu, valjda pogadjam u "sridu"hrasno38 wrote:...
Ne nisam ali nisam nikada bio ni komunista niti iko u mojoj porodici ali mi je majka vjernik za koju samo ja znam da je vjernik sto je vise nego dovoljno. Vjernik je Mustafa Spahic pa mu je razmisljanje vrlo slicno mome ali ni priblizno slicno reisovom poimanju vjere.![]()
... ne razumijem ljude kojima to smeta, ali zaista ne razumijem. zar su muslimani zaista toliki trn u oku gradjanima prvog reda? zar se muslimani trebaju osjecati krivi u svome gradu jer zele napraviti dzamiju svojim novcem? da li muslimani nekome nesto kradu? da li ce iz dzamije izaci kakvo veliko zlo koje ce zahvatiti ovaj grad i nas u njemu?
cega vas je strah? nije valjda da se bojite muslimana, jedinog istinskog generatora multikulturalnosti bosne... mi treba da njegujemo nasu bosansku historiju i nasu duhovnost, islam je neodvojivi dio bosanskoga kulturnog i duhovnog bica, ne rezimo granu na kojoj sjedimo
- hrasno38
#456 Re: Krst vs. Dzamija
Ne moja niti jedna marka nece otici u izgradnju niti dzamije niti crkve sve dok ova zemlja ne bude imala one osnovne stvari koje normalan covjek treba da ima. Sve dok u ovoj zemlji budu lezala bolesna djeca bez prava na sansu da se probaju izljeciti jer nemaju dovoljno para, sve dok borci i penzioneri budu prosili i kopali po kontejnerima, sve dok se djeca ne budu igrala na igralistima a ne u stubistima, sve dok nam u gradu ne bude 90% djece koja znaju da plivaju jer su imali sansu i mjesto da to nauce, sve dok ne budemo imali djecije porodiliste i bolnice dostojne ljudima, i sve dok mi je vaznije 1000 zivotnih stvari. Kada sve to bude onako kako bi trebalo vrlo rado cu donirati za bilo koju "bosansku dzamiju" ali ne i gradjevinu koja lici na gradjevine iz knjiga Arthura Clarka. Tradicija je nesto sto je kod razumnih ljudi je veoma bitno i odrastao sam pored "bosanske dzamije" u Hrasnom i niti jednog trenutka mi nije u zivotu zasmetala ali zato od papaka se sav ospem.jasmin.gacic wrote:@hrasno
- Topla voda
#457 Re: Krst vs. Dzamija
pa fol je da svaka osoba ima neke svoje prioritete.
i tu se slazemo .
prioriteti nekih su parkovi i djecija igralista,sankalista,da bi njihova djeca imala prostor za odrastanje u igri.
prioriteti drugih su bazeni,teniski tereni,teretane,da mogu da se bave sportom.a kasnije i njihova djeca.
prioriteti trecih su kafici,koncerti,zabava s rajom,klubovi,izletista,da imaju gdje izaci i druziti se.a kasnije i njihova djeca.
prioritet cetvrtih su dzamije i drugi vjerski objekti,da mogu provoditi vrijeme u molitvi.a kasnije i njihova djeca.
prioriteti petih su fabrike,bolja zaposlenja,da mogu zivjeti od svog rada.a kasnije i njihova djeca.
pitanje:
koju kategoriju ova vlast ostecuje,a koju podrzava?
i tu se slazemo .
prioriteti nekih su parkovi i djecija igralista,sankalista,da bi njihova djeca imala prostor za odrastanje u igri.
prioriteti drugih su bazeni,teniski tereni,teretane,da mogu da se bave sportom.a kasnije i njihova djeca.
prioriteti trecih su kafici,koncerti,zabava s rajom,klubovi,izletista,da imaju gdje izaci i druziti se.a kasnije i njihova djeca.
prioritet cetvrtih su dzamije i drugi vjerski objekti,da mogu provoditi vrijeme u molitvi.a kasnije i njihova djeca.
prioriteti petih su fabrike,bolja zaposlenja,da mogu zivjeti od svog rada.a kasnije i njihova djeca.
pitanje:
koju kategoriju ova vlast ostecuje,a koju podrzava?
-
salihh
#458 Re: Krst vs. Dzamija
drug, ovo je grad njegovih gradjana, a veliki dio tih gradjana, na zalost odredjenog broja ljudi, jesu muslimani. i naravno da se svi gradjani ovog grada nesto pitaju.hrasno38 wrote:....
....i tako dalje i tako dalje ali nikako da ubodes u poentu a poenta je da ovo nije grad muslimana nego grad svih gradjana ovoga grada i valjda se i njih treba nesto pitati. Opet ti kazem vise gradjana je bilo protiv izgradnje dzamije na Grbavici nego za i dzamija se opet napravi. Za mene je to demonstracija sile i nista vise. Bosanska duhovnost nije protkana iskljucivo islamom nego jednom citavom sarolikom istorijskom retrospektivom ciji dio naravno jeste i Islam ali ne i najveci i najduhovniji. I nemoj opet molim te prosipati pricu o gradnji dzamija parama dzematlija jer to jednostavno nije tacno. Sasvim mali dio novca je od dzematlija a osnovni i najveci su uslovljene donacije tipa "evo ti pare ali samo od njih moze napraviti dzamiju i nista drugo". Bolan ovdje nisu nepismeni i neinformisani ljudi kojima se mogu pricati bajke o ribaru i ribici.
moje pitanje jeste, zasto su ljudi na grbavici bili protiv izgradnje dzamije, zasto su ljudi protiv zadovoljavanja potreba svojih sugradjana, ako time nisu njihova prava uskracena?
nemoj mi samo reci da je golo brdo jedini razlog problema s dzamijom na grbavici, i ja sam dijete s grbavice i sjecam se kada nije bilo golog brda, i kada se sankalo s sljivika ispod skole mupa do sadasnje trolejbuske dzade, ne znam kako se zove ta ulica... sta je s tim, pravim, sankalistem? ko je zabranio sankanje s sljivika? nemojmo biti malodusni...
nigdje nisam rekao da je bosanska duhovnost i kultura protkana iskljucivo islamom, nema potrebe za takvim imputacijama, nismu ovdje ljudi nepismeni i neinformisani
ja ne prosipam nikakve price, niti sam se, koliko se sjecam, uopce bavio finansiranjem dzamije / dzamija.
- sarajevac071
#459 Re: Krst vs. Dzamija
bravo majstore to je prava istina i razlog cijele ove galamejasmin.gacic wrote:Nece se nikada desiti da se hvali dzamija. Do sada sam milion puta cuo pricu sta prave dzamije u tim i tim selima u istocnoj Bosni, sto ne prave fabrike. Nevalja dzamija gdje god da je napravis.
potpisujem se sto puta na tvoje riječi
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#460 Re: Krst vs. Dzamija
Ironija i sarkazam nemaju veze sa ovom temom...to je obicno izvrtanje rijeci, ravno onome kad ti neko kaze u lice NE BIH DA TI PUSJEM FAMILIJU pa je opsuje... suma sumarum, ako ste protiv dzamije na ciglanama, sto se lijepo ne odreknete svoje religije...

-
salihh
#461 Re: Krst vs. Dzamija
suma sumarum, nisi pazila na casu, priznajmIRCerka wrote:Ironija i sarkazam nemaju veze sa ovom temom...to je obicno izvrtanje rijeci, ravno onome kad ti neko kaze u lice NE BIH DA TI PUSJEM FAMILIJU pa je opsuje... suma sumarum, ako ste protiv dzamije na ciglanama, sto se lijepo ne odreknete svoje religije...
- hrasno38
#462 Re: Krst vs. Dzamija
Po tvojoj tezi na proslim izborima trebao je pobjediti SDP a ne SBiH ili SDS a ne SNSD, jer se ne pika glas vecine gradjana. I u cemu je onda razlika izmedju na silu izgradjene crkve u dvoristu Fate Orlovic koja se protivi naravno tome i recimo dzamije u Sopingu gdje je vecina bila protiv gradnje. Nema razlike, i jedno i drugo je pokazivanje sile. Naravno nije samo razlog brdo, razlog je i sto se ta dzamija nalazi tik pored dvije skole, djecijeg igralista, doma kulture, munara 20-tak metara od prozora zgrade pored obdanista, na kraju pored samog runiniranog obdanista koje naravno vise nikada nece biti obdaniste nego moze biti smo mekteb kao sto je slucaj i na Kosevu izmedju bijelih nebodera. I sve je to puka slucajnost i samo radi potrebe gradjana. Stavrno bih to mogao da prihvatim jedino da sam malouman.salihh wrote:drug, ovo je grad njegovih gradjana, a veliki dio tih gradjana, na zalost odredjenog broja ljudi, jesu muslimani. i naravno da se svi gradjani ovog grada nesto pitaju.hrasno38 wrote:....
....i tako dalje i tako dalje ali nikako da ubodes u poentu a poenta je da ovo nije grad muslimana nego grad svih gradjana ovoga grada i valjda se i njih treba nesto pitati. Opet ti kazem vise gradjana je bilo protiv izgradnje dzamije na Grbavici nego za i dzamija se opet napravi. Za mene je to demonstracija sile i nista vise. Bosanska duhovnost nije protkana iskljucivo islamom nego jednom citavom sarolikom istorijskom retrospektivom ciji dio naravno jeste i Islam ali ne i najveci i najduhovniji. I nemoj opet molim te prosipati pricu o gradnji dzamija parama dzematlija jer to jednostavno nije tacno. Sasvim mali dio novca je od dzematlija a osnovni i najveci su uslovljene donacije tipa "evo ti pare ali samo od njih moze napraviti dzamiju i nista drugo". Bolan ovdje nisu nepismeni i neinformisani ljudi kojima se mogu pricati bajke o ribaru i ribici.
moje pitanje jeste, zasto su ljudi na grbavici bili protiv izgradnje dzamije, zasto su ljudi protiv zadovoljavanja potreba svojih sugradjana, ako time nisu njihova prava uskracena?
nemoj mi samo reci da je golo brdo jedini razlog problema s dzamijom na grbavici, i ja sam dijete s grbavice i sjecam se kada nije bilo golog brda, i kada se sankalo s sljivika ispod skole mupa do sadasnje trolejbuske dzade, ne znam kako se zove ta ulica... sta je s tim, pravim, sankalistem? ko je zabranio sankanje s sljivika? nemojmo biti malodusni...
nigdje nisam rekao da je bosanska duhovnost i kultura protkana iskljucivo islamom, nema potrebe za takvim imputacijama, nismu ovdje ljudi nepismeni i neinformisaniipak, islam jeste GLAVNI poznati i dokazani sastojak bosanske posebnosti, pa tako i njene kulture i tradicije. i nema tu nista lose, dapace, divno je i bogato
ja ne prosipam nikakve price, niti sam se, koliko se sjecam, uopce bavio finansiranjem dzamije / dzamija.
Onoga cega se ja sjecam sto se tice sankanja a to je unazad nekoh 40-tak i kusur godina je to da se sankalo na Hrasnom brdu a taj sljivik je bio privatna imovina i ja se licno niti moja raja nismo sankali u njemu.
Last edited by hrasno38 on 16/04/2008 15:46, edited 1 time in total.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#463 Re: Krst vs. Dzamija
Imala sve petice uvijeksalihh wrote:suma sumarum, nisi pazila na casu, priznajmIRCerka wrote:Ironija i sarkazam nemaju veze sa ovom temom...to je obicno izvrtanje rijeci, ravno onome kad ti neko kaze u lice NE BIH DA TI PUSJEM FAMILIJU pa je opsuje... suma sumarum, ako ste protiv dzamije na ciglanama, sto se lijepo ne odreknete svoje religije...
A da ne pricam o vaganju ko je kakav vjernik i ko sve sebi uzima za pravo da vaga takve stvari....
- poplava
#464 Re: Krst vs. Dzamija
Cijeli razlog ove galame je ovo:sarajevac071 wrote:bravo majstore to je prava istina i razlog cijele ove galamejasmin.gacic wrote:Nece se nikada desiti da se hvali dzamija. Do sada sam milion puta cuo pricu sta prave dzamije u tim i tim selima u istocnoj Bosni, sto ne prave fabrike. Nevalja dzamija gdje god da je napravis.
Dindi wrote:
Pa da su buidisti vecinski narod ovog podrucja sigurno da bi postavljali svoje velicanstvo Budu gdje im je potreba.
Znaci, samo je stvar toga da se pokaze ko je gdje vecinski narod onoj ostaloj manjini.
- alphonse kauders
#465 Re: Krst vs. Dzamija
Prava je istina da religijske zajednice u BiH vode ovu državu i određuju gradnju svojih vjerskih objekata uglavnom ne zbog dobrih namjera nego u svrhu zapišavanja teritorije kako bi tako kontrolisali svoje stado kojem daju osjećaj superiornosti nad "ostalima" i usput se bezočno bogatili na osnovu raznoraznih donacija i sponzorstava.sarajevac071 wrote:bravo majstore to je prava istina i razlog cijele ove galamejasmin.gacic wrote:Nece se nikada desiti da se hvali dzamija. Do sada sam milion puta cuo pricu sta prave dzamije u tim i tim selima u istocnoj Bosni, sto ne prave fabrike. Nevalja dzamija gdje god da je napravis.
Eto, to je prava istina, a čast izuzecima.
-
callmethebreeeze
#466 Re: Krst vs. Dzamija
vecina kao argument je glupost. "vecina" je prije 60-tak godina u sarajevu protjerivala i ubijala jevreje, srbe, rome i komuniste. "vecina" je prije 50 godina u sarajevu rusila dzamije.
ja mis
ja mis
-
salihh
#467 Re: Krst vs. Dzamija
ti postovao privatnu imovinu?hrasno38 wrote:Po tvojoj tezi na proslim izborima trebao je pobjediti SDP a ne SBiH ili SDS a ne SNSD, jer se ne pika glas vecine gradjana. Naravno nije samo razlog brdo, razlog je i sto se ta dzamija nalazi tik pored dvije skole, djecijeg igralista, doma kulture, munara 20-tak metara od prozora zgrade pored obdanista, na kraju pored samog runiniranog obdanista koje naravno vise nikada nece biti obdaniste nego moze biti smo mekteb kao sto je slucaj i na Kosevu izmedju bijelih nebodera. I sve je to puka slucajnost i samo radi potrebe gradjana. Stavrno bih to mogao da prihvatim jedino da sam malouman.salihh wrote:drug, ovo je grad njegovih gradjana, a veliki dio tih gradjana, na zalost odredjenog broja ljudi, jesu muslimani. i naravno da se svi gradjani ovog grada nesto pitaju.hrasno38 wrote:....
nigdje nisam rekao da je bosanska duhovnost i kultura protkana iskljucivo islamom, nema potrebe za takvim imputacijama, nismu ovdje ljudi nepismeni i neinformisaniipak, islam jeste GLAVNI poznati i dokazani sastojak bosanske posebnosti, pa tako i njene kulture i tradicije. i nema tu nista lose, dapace, divno je i bogato
Onoga cega se ja sjecam sto se tice sankanja a to je unazad nekoh 40-tak i kusur godina je to da se sankalo na Hrasnom brdu a taj sljivik je bio privatna imovina i ja se licno niti moja raja nismo sankali u njemu.
ja, zaista, dajem pravo da ljudi ne zele dzamiju u svojoj blizini, ispod prozora, pored skole... itd... u nekim slucajevima, vjerovatno, imaju i pravo... evo ja, iako sam odrastao na grbavici, nisam jos prosao pored dzamije o kojoj govoris, pa ne bih sada o konkretno toj dzamiji...
ipak, ono sto je meni neshvatljivo, a evo, forum pamti sve, jeste da nijedna nova dzamija nije prosla s odobravanjem gradjana prvog reda... sve odreda su:
neestetske, ruzne, smijesne, i najsmjesniji komentar od svih NOVE
na pogresnom mjestu - eto, nemam nista protiv dzamije, al samo nemoj da je gledam / slusam
napravljene pokradenim parama od strane kriminalaca i ubica / terorista
napravljene na otetoj zemlji dobivenoj korupcijom i kriminalnim radnjama...
evo ti navodis dzamiju u hrasnom kao primjer dzamije koja ti ne smeta... nemoj mi reci da ta dzamija nije okruzena zgradama... ali, avaj, ta dzamija je, koliko znam bila tu prije tih zgrada... ehhh da je sada neko zeli napraviti na tom mjestu, ti ne da bi bio protiv, nego bi vatru bljuvao...
helem, zelim reci, da je normalno da se prave nove dzamije, pa pobogu ljudi, ne mogu sve dzamije biti stare, male, bosanske i sakrivene u mahale, pa ih vidite samo kada idete u posjeti amidzi koji je pravi musliman jer klanja, a niko ne zna da klanja
vasa, i moja djeca, zive u svome vremenu, to sto je nama novo, i mozda trn u oku, njima je prirodno okruzenje i ne smeta im, osim ako ih mi naucimo da im smeta... djeca koja se sada igraqju oko te dzamije na grbavici ce prema njoj imati isti odnos koji ti imas prema staroj dzamiji u hrasnom... mogu je zavoljeti i dozivjeti dijelom svoje okoline, a da nikada nogom ne kroce u istu... tako je jedino ispravno i posteno prema svim gradjanima...
-
delightful
#468 Re: Krst vs. Dzamija
ova tema ce biti privremeno zakljucana