PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
sarajevo63

#451 protesti 08.03.2008.

Post by sarajevo63 »

Svi ste vi meni jako simpaticni, drago mi je sto ima mladosti u ovom gradu koja ima mozga koji nije ispohovan. Posoljen jeste ali ispohovan nije. bila sam na svim protestima, silnim i nesilnim, iako ne znam zasto vise iko spominje one kad je fasada katastrofalno unistena. Da je bila kako treba (FASADA) trebalo bi je samo smrkom oprati. Toliko o kvalitetu fasade. nisam za demoliranje, ali sta bi bilo da su kola dizana u zrak? Ne treba vise ni pominjati zgradu vlade kantona...
Poslije ove subote zaista sam se osjetila ispuhano... jadno... sve je to divno ali na ovaj nacin vise ne ide. Ne ide ni sa radikalnim metodama jer smo pokazali i dokazali da smo civilizirani ili civilizovani.
1. MEGAFON - stalno izvikivanje i pozivanje....
2. TAXISTI
3. MOTORISTI (RAJVOSA) - 2 I 3 proizvodi buku
4 govor pred katedralom treba svesti na samo nekoliko recenica, transparenti govore sami po sebi
Meni je zaista smijesno izvikivanje dole fasizam, jer ovo nije fasizam, ovo je robovlasnistvo, a od robovlasnistva do fasizma ima stepenica i stepenica
Trojanski konj Radonjcic je takode neko kome je dozvoljeno da gradi...
Puno je godina proslo i deponija smeca na svim razinama je prevelika za sacicu od 1000 ljudi.
Dogovreno nema politike, al politika nam je i cijena kruha, hljeba ili hleba.
5. SVIM MEDIJIMA UPUTITI MEJL O PONOVNOM SKUPLJANJU, ODMAH, jer 202-ku, ifm i jos pokoji sitan radio slusa jako malo ljudi, i uglavnom oni koji jesu na protestima
6. ne davati djeci (Romima) kao ovaj zadnji put da pronosaju poslije protesta AVAZ je vas, ...mi smo na internetu...djeluje neozbiljno- NEMA VEZE SA RASIZMOM, NACIONALIZMOM, SOVINIZMOM...
MORA SE RAZMISLJATI O SVIM DETALJIMA
molba: GDJE MOGU DATI LOVE ZA FINANSIRANJE, MORAMO IMATI MEGAFON!!!! :-D
I nazalost jos uvijek pokusavam neim ljudima objasniti zasto smo subotom na ulicama, a ne na planinama
Bjelasnica bi bila idealna za delikventski smjestaj, pa toliko su objekata napravili da bi mogli to pokloniti...
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Kad nas već Jeb.te dirajte nas malo i po sisama.....

...... najjača parola koju sam u dugo vremena čuo.... i u potpunosti odslikava stanje svijeti, duha i situaciju u kojoj se nalazimo svi mi. Mada opet ima i druga istina nije se na sve isto apliciralo, neki su osjedili, neki su se ispalili, neki su se navukli na gudrovinu, neki treći su poravnili i fol posvetili se sebi a pri tome i ne primjećuju koliko su nazadovali na privatnom planu koliko su u stvari poprimili odlike sredine u kojoj svi skupa živimo....

Proces destrukcije nas kao ljudi i ove lijepe zemlje traje već dugo pravo, domaći i strani izdajnici, agresori i okupatori su koristili sve moguće i nemoguće metode... nemojmo da nas pokoleba medijska šutnja, medijska zbunjoza, nemojmo izgubiti volju jer ovo sve tek počelo je.... znamo mi gdje živimo i kako... krenuli smo iz svoje avlije... pa onda idemo dalje..
Po ponašanju taje i mame možemo skontati da smo tek na pola puta kad riječ je o njihovim smjenama....

Ovom prilikom molim sve kulturne radnike, studente, građane, ljude i sve ostale pripadnike određenih naroda da se pridruže demonstrantima na sarajevskim ulicama... jer ovo je naša zajednička borba...
Da ne peglam više..... istrajmo jer nismo sad ni svjesni šta sve ovo znači...
Mikado

Post by Mikado »

Alhemicarkaa wrote:Sto se tice zahtjeva, treba ih maksimalno pijednostaviti (one koje citamo i dajemo napisane gradjanima). Puno me je ljudi pitalo za sta su protesti, i kad pocnem objasnjavati, zbog neodgovornosti blabla, blijedo me gledaju i kazu ne zanima me to...

Po mom misljenju to bi trebalo ovako izgledati:

Protesti su protiv:

- maloljetnicke delinkvencije
- rasta cijena (a u preciznim formulacijama navesti brankoviceve marvelzacije oko ulja i robnih rezervi)
- nelegalnog nosenja oruzja
- ....

Dalje navodi sam...

Dala sam samo primjer kako bi trebalo da izgleda da bi privuklo sto vise ljudi. Znaci maksimalno pojednostaviti, u dvije tri rijeci objasniti zahtjev...
- hitno donosenje i sprovodjenje socijalnih programa
nesvjesna

Post by nesvjesna »

nikakve baklje, ni u kom slučaju. navijačke skupine su dobro došle dok god su svjesne da nisu na stadionu, i dok god za vrijeme trajanja protesta zaborave na parole vezane za klub (u onu srijedu je bilo smiješno slušati SJEVER JE POLUDIO i slično, bez obzira jesu li to bili organizovani navijači ili srednjoškolci kojima je to palo na pamet) i dok ne bude tuče između pripadnika manijaka i hordi zla (u srijedu je jedan dječak dobio batine jer je navijač želje a uletio među navijače sarajeva)

u suštini, navijači su i više nego dobro došli dok god su svjesni da protesti nemaju nikakve veze s njihovim klubom, ali imaju i te kakve veze s njihovm gradom.

drugo - ja sam i dalje za blokadu saobraćaja. i znam da će se čika cajci ljutiti zbog ovoga, i znam da će nam puno ljudi iz auta **bat mater, ali dokazali smo da se naše vlasti uopće ne trzaju na mirne proteste. kad su reagovali? samo nakon one srijede. ne zagovaram vandalizam, ali sjedanje na cestu nije vandalizam i jedan je od osnovnih načina mirnog protestovanja.
Asana

Post by Asana »

Kad je u pitanju podrska raznih NVO:

Hocemo li se ogradjivati od svake nevladine organizacije koja je nekad dobila podrsku neke strane institucije ili agencije u okviru projekata podrske razvoja civilnog drustva ... ?

I sami govorimo o logistickoj podrsci koja treba ovim protestima, a jasno nam je da civilno drustvo i civilne inicijative treba razvijati. Pa sta onda , ako je neko UG sa slicnim idejama dobilo i materijalnu potporu za svoj rad? Ako ce takvo Udruzenje uloziti nesto sredstava za napr stampanje kartona, naljepnica... pa, te stvari su potrebne, zar ne?

Vazno je samo drzati se ciljeva koji su okupili ovoliki broj pojedinaca i udruzenja.
Last edited by Asana on 04/03/2008 09:39, edited 1 time in total.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

ode tema u pm :x

do kada cemo mi biti mirni i dokazivati da nismo rulja. evo 4 x su vidjeli i nisu se ni pocesali. pa gospodo mislim da je vrijeme za nesto drugo :x :x njihova je duznost bila izaci pred nas "subotare" ali ne oni idu na planinu.
PA MAJKU LI VAM VASU :x i vi jos raspredate o mirnoci :x
O'zone
Globalni moderator

Post by O'zone »

Ja iskreno nisam za to da se blokiraju saobračajnice nego zgrada Kantona.

Ukoliko ipak većina odluči da blokira saobračajnice uz Vas sam i predlažem sljedeće lokacije: Raskrsće kod Higijenskog, Skenderija sa jedne i druge strane mosta te raskršće kod Mašinske škole za tramvaje broj 4 i 1 ali i dalje mislim da će to izazvati dosta bure među građanima a ne među guzonjama koje iskreno zaboli oni će se prošvercati u policijskim vozilima do svojih udobnoh domova. Zato blokada institucija je mnogo bolje riješenje nikom ni van ni unutra pa da mi je mati rođena.
nesvjesna

Post by nesvjesna »

jasminasab, ode mi post :lol: nema veze, nek ide.

smiješno mi je što i dalje zagovaramo šetnje iako vidimo da zbog šetnji oni nisu ni trepnuli.

da svi sjedimo u restoranu, naručimo svi porciju jela od 50 maraka, dobijemo to jelo nakon sat vremena, od neljubaznog konobara, hladno, tvrdo i neukusno - niko ne bi dvaput razmislio prije nego što se požali. pola bi nas gađalo i kuhara i konobara tanjirom. niko nikad više ne bi došao u takav restoran, i ko god ima veze među novinarima sredio bi da ispljuju takvo mjesto da nikom ne padne na pamet da ode tamo.

a mi šesnaest godina jedemo smeće, konobari nam neljubazni, plaćamo pet hiljada mjesečno, po osobi, armiju čitavu neljubaznih konobara i loših kuhara, i jedino što smijemo je konobaru na uvce šapnuti da nam jelo nije baš najbolje spremljeno.

dajte makar da se upišemo u knjigu žalbi, da sjednemo da vide da nam stvarno smeta.
spectra

Post by spectra »

I ja se slazem da ovako vise ne ide...

Jos malo pa ce ovaj protest uvrstiti u onaj vodič kulturnih dešavanja u Sarajevu ("Sarajevo navigator"), kao kulturni dogadjaj subotom u 13h, a ne protest... :roll: :-? :roll:

Tipa...Sarajevska zima...Sarajevski Film Festival...
...Sarajevski protesti.... :roll:
Mikado

Post by Mikado »

ado_celo wrote:I jos da dodam...pomalo iritantno djeluje ovo sto niko nece da stane naprijed i kaze eh vidite ja ili mi ovo organiziramo i pozivamo vas da nam se pridruzite. Ovo skrivanje iza nikova djeluje kao da radimo nesto nelegalno i time odbija veliki broj postenih ali uplasenih gradjana. Nema revolucije bez vodje...Na kraju krajeva ni Cheguevara ni Tito se nisu krili u danima revolucije, a bili su pod puno vecim pritiskom i opasnostima...
Ovo je misljenje vecine u nasem gradu, uz potrebu prosirenja liste zahtjeva.
vjesticanametli

pa ne citaju duhovi pred katedralom, ne gostuju duhovi na radiju itd.... 8)

koliko raje ovdje samo prica suplje/prazno i tako u krug. zar uvijek mora narod imati vodu. hejjjjjjjjjjj to je za sve nas i ako bez vode ne moze ustati i izaci za svoje dupe onda nek odrapi. ako vam je dobro onda nista
Mikado

Post by Mikado »

vjesticanametli wrote:pa ne citaju duhovi pred katedralom, ne gostuju duhovi na radiju itd.... 8)

koliko raje ovdje samo prica suplje/prazno i tako u krug. zar uvijek mora narod imati vodu. hejjjjjjjjjjj to je za sve nas i ako bez vode ne moze ustati i izaci za svoje dupe onda nek odrapi. ako vam je dobro onda nista
Al o nama je stvorena slika da smo SDP-ovi protestanti, jer se sve vodi iz sjene i zbog toga nemamo podrsku ostalih gradjana u ovom Kantonu i gradu. Dok tu sliku ne promjenimo necemo dobit na masovnosti.
Šapat

Post by Šapat »

I ja se slazem s ovim da se blokira zgrada kantona, ali ad se blokira prije 15:00, na radni dan.
Mislim da vecina zaposlenih protestanata moze "pobjeci" s posla sat ili dva ranije, a onda drzati zgradu kantona u okruzenju bar do 18:00. I nema kuci nikome, ni taji niti ikome drugom. Ni pjeske, ni u svom ni u policijskom autu.

Ako hoce da se obrati ljudima - niko mu ne brani. Ionak ose kvalitetno usutio vec danima, nigdje ga na mapi nema, a valjalo bi ga cuti. Cisto da vidimo ima li ista pametno za reci (nema, naravno, ali eto...)

Edit: A sto se tice maloljetnika za koje postoji strah da bi dosli darazbijaju, tu se mozemo pokriti malo medijski - radio, novine i sl, a i na pozivima naglasiti nesto ovako: "Roditelji - ne pustajte maloljetnu djecu na protest!"
vjesticanametli

I? Kad je sjelo?????? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

razapinju je ali se ne da :-?

Image
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Evo jedan dio (vrlo poučnog) teksta Samira Šestana iz novog "Starta" koji govori o ovim protestima:

"... I pritom u toj strahoti i sami učestvujemo. Sami sebe škopeći i onemogućavajući. "Mirnim protestima" recimo. Pretvaranjem Prijetnje u malograđansku zabavu. Biranjem "pristojnosti" i "dostojanstva" umjesto mogućnosti da budeš ozbiljno shvaćen....

... Ova vlast, na žalost (njenih građana) razumije samo silu. Samo je silom možete natjerati da radi. Samo direktna prijetnja njenom opstanku može da je pomjeri sa mjesta.
No, nastavak sarajevskih demonstracija govori u prilog tezi da građani ove zemlje ne shvataju elementarne stvari. Pretvaranje ozbiljnog uličnog protesta u neku vrstu hepeninga, zabave za djecu i odrasle, nije izraz političke zrelosti i svijesti o ozbiljnosti društvenog trenutka, nego naprotiv još jedna domaća ubleha s (ne)sagledivim posljedicama.
"Žurnalizacija" ulice, takoreći.
Instaliranje još jednog medija za slanje "pristojne" poruke, kojoj će se onaj kome je poslata moći slatko smijati...

Bilo ko ko je voljan objektivno razmotriti te stvari, mora doći do zaključka da je "vandalizam" (kako ga je krstio ovdašnji "opozicioni" intelektualac i pritom da tuga bude veća 68-aš), ma koliko ružan bio (pogotovo malograđanskom oku) po efektima daleko iznad "mirnih protesta" (ne mogu da budem ciničan) na kojim "sarajevska raja" pristojno, sa karikaturicama i pištaljkama "protestvuje" protiv vlasti.
A, zapravo samo pere ruke protiv vlastite odgovornosti. Jer to nije ništa drugačije od višegodišnjeg intelektualnog masturbiranja iza kojeg se sakriva vlastita nemoć, jad i čemer.
Komformizam nas je sve progutao. A konzumerizam je postao naša ideologija. Niko ne želi rizikovati. Niko ne želi preuzeti odgovornost (čak i najrazvikaniji samozvani "pokreti" i "opozicioni intelektualci" se ograđuju od demonstranata kada ovi zaista to i postanu).
Svi sve žele - na tacni! U rukavicama. I s osmijehom. E, pa da vam kažem iskreno: "I tata bi sine!". Ali... ne ide to tako.
"

Šestan je u pravu. Onaj mirni skup 23.02. je dokazao da možemo bez razvaljivanja grada - ok, eto nismo rulja (ali nismo ni kurbani, valjda).
Ali, ako se sjetimo šta je najviše izazvalo Taju i skupštinu da nešto urade - to je bilo ono kamenovanje zgrade. A, izazvalo je i reakciju Taje koja je pokazala njegovo pravo lice.
Ovo sada sve više liči na zahebanciju, malo ćemo plesati, malo prošetati i zviždati i eto Samir i Semiha kad to vide us.raće se od straha i dati ostavke. Aha, jašta će.
To je isto kao ono na Live Aidu, pa svi oni koji dođu na koncerte kontaju da eto baš u tom času dok pjevaju uz recimo neku Madoninu pjesmu lično oni doprinose borbi protiv siromaštva. Ma kako da ne..

I normalno da će biti manje ljudi - ista priča bez efekta, nema prave borbe..
Pište se na Zapadu uglavnom koriste kod štrajkova da se skrene pažnja, a ako hoćeš rušiti Vlast - nema te pjesme i zviždaljke koja će nju natjerati i da se počeše.

Počeli smo se natjecati ko će smisliti bolju parolu (valjda zbog ličnog profiliranja, da izađe u novinama, je li), koja pjesma da se pušta itd... Ma daj.

Dok ne bude barem dogovora o blokiranju raskrsnica ( i to višesatnog), ja ne dolazio više na subotnje (polu)derneke.

Pozdrav.
vjesticanametli

pa istina je. mirni protesti ne mogu zbaciti njih sa tronova. KADA JE SJELO?
Mikado

Post by Mikado »

alphonse kauders wrote:Evo jedan dio (vrlo poučnog) teksta Samira Šestana iz novog "Starta" koji govori o ovim protestima:

"... I pritom u toj strahoti i sami učestvujemo. Sami sebe škopeći i onemogućavajući. "Mirnim protestima" recimo. Pretvaranjem Prijetnje u malograđansku zabavu. Biranjem "pristojnosti" i "dostojanstva" umjesto mogućnosti da budeš ozbiljno shvaćen....

... Ova vlast, na žalost (njenih građana) razumije samo silu. Samo je silom možete natjerati da radi. Samo direktna prijetnja njenom opstanku može da je pomjeri sa mjesta.
No, nastavak sarajevskih demonstracija govori u prilog tezi da građani ove zemlje ne shvataju elementarne stvari. Pretvaranje ozbiljnog uličnog protesta u neku vrstu hepeninga, zabave za djecu i odrasle, nije izraz političke zrelosti i svijesti o ozbiljnosti društvenog trenutka, nego naprotiv još jedna domaća ubleha s (ne)sagledivim posljedicama.
"Žurnalizacija" ulice, takoreći.
Instaliranje još jednog medija za slanje "pristojne" poruke, kojoj će se onaj kome je poslata moći slatko smijati...

Bilo ko ko je voljan objektivno razmotriti te stvari, mora doći do zaključka da je "vandalizam" (kako ga je krstio ovdašnji "opozicioni" intelektualac i pritom da tuga bude veća 68-aš), ma koliko ružan bio (pogotovo malograđanskom oku) po efektima daleko iznad "mirnih protesta" (ne mogu da budem ciničan) na kojim "sarajevska raja" pristojno, sa karikaturicama i pištaljkama "protestvuje" protiv vlasti.
A, zapravo samo pere ruke protiv vlastite odgovornosti. Jer to nije ništa drugačije od višegodišnjeg intelektualnog masturbiranja iza kojeg se sakriva vlastita nemoć, jad i čemer.
Komformizam nas je sve progutao. A konzumerizam je postao naša ideologija. Niko ne želi rizikovati. Niko ne želi preuzeti odgovornost (čak i najrazvikaniji samozvani "pokreti" i "opozicioni intelektualci" se ograđuju od demonstranata kada ovi zaista to i postanu).
Svi sve žele - na tacni! U rukavicama. I s osmijehom. E, pa da vam kažem iskreno: "I tata bi sine!". Ali... ne ide to tako.
"
Odlican opis situacije.
vjesticanametli

i zaboravih reci. jebo igru koju igras po njihovim pravilima. nemiri su jedini odgovor kao sto rekose sinoc likovi u 60 min
mala-i

Post by mala-i »

dragi alpho,

ovdje se upravo raspravlja o daljnjim metodama jer svi smo svjesni da se na ovaj način ne može mnogo postići. ja te potpuno razumijem i post ti je na mjestu-što se tiče tvojih riječi.

žestok tekst Šestana, nema šta. ima ironije, ima stvari koje stoje. ali, ima i stvari iza kojih treba stati. analiza stoji, ali šestane, ako ovo čitaš, a čitaš, predloži metode, predloži ono iza čega bi ti stajao. odgovori na pitanje kako...
Mikado

Post by Mikado »

Neznam jeli ovo neko vec prepisao. Ovo je zvanicna reakcija HZ odmah nakon protesta pred zgradom kantona.

Novi protesti...

Nove laži o Hordama...

Dosta je bilo!!!
Da,da... to je rečenica koju su građani Sarajeva konačno uspjeli izgovoriti i što je još važnije, oživjeti njen duh! Nije se moglo više mirno gledati kako pljačke, tuče, noževi, pištolji i zvukovi sirena postaju naša svakodnevnica.
Odlučni u namjeri da nešto promijene građani glavnog grada su se i danas okupili na, kako neki najaviše, „mirnim“ protestima. Već na početku se moglo vidjeti da od te najave neće biti ništa, jer ubrzo je na površinu isplivalo svo nezadovoljstvo i bijes, koje je usljed neozbiljnog pristupa organizaciji rezultiralo gađanjem zgrade Vlade Kantona Sarajevo.
Sami organizatori su očito bili zatečeni razvojem situacije i željeli su na bilo koji način izbjeći posljedice i prebaciti odgovornost.
Eh... kao najbolja meta za gađanje „vrućim krompirom“ pokazale su se, a ko drugi nego, Horde zla. Ovog puta, imenom naše navijačke skupine poslužio se predstavnik organizacije "Dosta", Demir Mahmutčehajić i to prozivajući nas kao odgovorne za sve nastale nerede i pogrešan smjer protesta.
Sve što ovim putem želimo je da se, po ko zna koji put, ogradimo od lažnih optužbi za tzv. „organizovane nerede“ i od pojedinaca koji su svojim postupcima pokušali ukaljati naše ime, te na taj način narušiti dobre odnose koje gajimo sa svim institucijama grada i države.
Na kraju još jednom poručujemo da Horde zla nemaju nikakve direktne veze sa današnjim dešavanjima, jer onda kada mi budemo organizovali nešto slično na nogama će biti cijeli grad i zajedno ćemo se boriti za bolje sutra svih nas.

Horde zla – U inat svima!

Usput da spomenem da je sutra u 12:00 u velikom parku okupljanje navijaca Sarajeva pred polazak na derbi (od 15:00 na Grbavici) .
vjesticanametli

i kada HZ misli nesto napravit???? il je njima dobro :? dajte ba ljudi ovo je sve suplja. Il nered i suti :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

NAdjite mi snimak gdje je Demir rekao da su HZ organizovano minirale onaj protest?

To sto su balavci (prvi drugi srednje) sa, izmedju ostalog, HZ oznakama pravili sranja, to je drugi par charapa.
Kad smo vec kod toga, PREMIJERU SAMIRE DOKLE SI SA ISTRAGOM? Zar nije malo licemjerno slati policajce u civilu da prate i slikaju ucesnike protesta, a Vlada se usutila po pitanju identifikacije maloljetnika koji su meni prvoj rekli MRS U PICKU MATERINU kad sam im rekla da bace jaja na pod i prestanu gadjati zgradu i policiju ispred zgrade?
Šapat

Post by Šapat »

A evo i finog komentara na ono ranije. Jeste da je proslo par dana, ali...krompir je jos uvijek vruc, zar ne...

Tekst j iz danasjeg "STARTA"...

Image
vjesticanametli

de da malo prevedemo sta oni to koordinisu i pisu. e vako ruljo ako nastavis mi cemo vam se suprotstavit jer nam je vlada tako naredila. dali su nam par mrvica i sad nas ucjenjuju. ima nas nekoliko koji seremo u ime (sad sapcemo) obespravljenih boraca koji misle da mi fakat nesto i mislimo za njih radit. ne mislimo nikad nista radit i dobra nam je svaka vlast koju nam ga malo zavuce pa nam da 10 KM i sve tako.aaaaaaaaaaaaaa jes vam dobro.
Locked