xyz2007 wrote:Hm... mislim da osobe prosjecne inteligencije..
..prosjecne inteligencije ...
Osim toga ova tema
Inteligentan Dizajn kao
naucna teorija je prevenstveno usmjerena prema onima koji se dive i prepoznaju ljepotu Kreacije i koji vide
Inteligentan dizajn i uzrok oko sebe.
Jos ako se nalaze u naucnim vodama a istovremeno prepoznaju Inteligentan uzrok u svim detaljima oko nas onda jos vise i bolje mogu da doprinesu ovoj temi. Vecina osoba koja ne mogu da vide ljepotu Kreacije i ne mogu da prihvate
Naucnu Teoriju Inteligentnog dizajna to ne mogu zbog svog licnog religioznog ateizma.
Medjutim ova tema i nije usmjerena da bi se bilo sta odgovoralo ili dokazivalo ateistima. Ova tema je prvenstevno razgovor o ljepoti Inteligentnog Uzroka!!
Naravno u nedostatku odlicnih argumenata tokom 14 stranica koje su se svodile s vremena na vrijeme na uvrede, pjesmice, tekstove na engl bez prevoda ne smatram da su osobe koje tako diskutuju jaki sugovornici.
A posebno ne kad mi neko kaze da je vjernik sto uopce i nije tema ovdje a onda kopa nogama i rukama da dokaze suprotno i pokusava da opovrgne Inteligentan uzrok
U svakom slucaju ima jos materijala za ID, ja sam vise nego spreman i zadovoljan da podijelim svoje
intelektualne argumente sa onima koji to mogu absorbirati.

Sve ja tebe shvatam,kao i temu koju si postavio,razlaganje itd..ali moraš prihvatiti da je sumnja u nečiju inteligenciju malo pretjerana.Ako ne djelimo ista ubjeđenja sa sugovornicima,i ako oni traže dokaze za naša--da bi mogli nastaviti dijalog--ne traba ih nužno posmatrati kao provokatore.Jednostavno,najogoljenije rečeno,ono što ti "percepiraš" kao tragove inteligencije i sistematičnosti u Dizajnu,neko analizira kao činjenice druge prirode.Poenta dijaloga jeste ,da se ide do tačke kad sugovornici jedni od drugih mogu dobijati nove aspekte gledanja na jednu temu.Prihvatanje ili odbijanje tih aspekata nije pod moranje,pa je i polemika bezplodna.
S druge strane,očita je predrasuda vezati Vjerovanje za prihvatanje teorije Inteligentnog Dizajna.Kao vjernik pretpostavljaš da ta teorija ,kao ljudski novi produkt,ima manjkavosti i nije u stanju objasniti podosta stvari,te je malo ponižavajuće da se recimo ja sad osjetim slabijim u vjeri jer smatram neke iznesene stvari za nebuloze

Kapiš? Hoću reć,ako neko traži dokaze,zna mnogo,i postavlja mnogo pitanja,ne znači da ima za cilj da uništi tvoju temu ili ponizi ono u što vjeruješ.Čak suprotno,i nema potrebe za sarkazmom ili uvredljivošću...
Osobno sam prošao kroz ove i slične dijaloge,i čvrsto ustanovio da polemika niti učvršćava moju vjeru,a niti mi daje odgovore kad imam krizu iste

,elem,niti sam posebno veći vjernik.....a s druge strane,odem i proučim ono što mi (usprkos molbama ,kletvama,trulim paradajzom i jajima

)forumaši podastru na kletom imperijalističkom engleskom

,i opet nakon dumina,stvarno iskrenih dumina,ne nalazim konačno objašnjenje i smisao ni u njihovim ,pažljivoo iščačkanim podacima.
Na koncu sam jednom od njih formulisao pitanje,šta mi skupa možemo tražiti i gdje vidi ipak neku duhovnu dimenziju,pored serotoninskih padova &uspona,te nesavršenosti fiziologije Homosapienzzza...I tako,pitanja i odgovora će biti uvijek,teorija također,ali mi je jako stalo da češće vidim poštovanje naspram suprotnih stavova,te njihovu analizu,čak i ako djeluju sasvim naopačke od onog što vi vjerujete.Jest tegoba

ali je ljudski pokušati..niko nije najpametniji..
Za kvalitetan nastavak rasprave i friškije dumine na istu temu...jedna krasno
dizajnirana..