Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
pčelar

#451 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

[quote="Senad-Nahl"]MATIČNA MLIJEČ ILI ROYAL YELLE
Slike su od prošle godine,
Image
Image

Senadu hvala zaista na iscrpnom tekstu. Ja bih te molio ako imaš vremena da nam malo opišeš kao uzimaš mliječ, samu tehnologiju ako nije neka tajna, kako je uzimaš kojom kašikom drvenom ili metalnom ili nečim trećim, te način kako je čuvaš da li samu ili s medom. Znam da je to zahtjevan i precizan posao pa zbog vrste posla kojim se bavim i ne pokušavam da radim za tržište već za sebe onako pomalo svježu uzimam. Neka nam je medno :bih:
Cober

#452 Re: Pčelarstvo

Post by Cober »

pčelar wrote:Senadu hvala zaista na iscrpnom tekstu. Ja bih te molio ako imaš vremena da nam malo opišeš kao uzimaš mliječ, samu tehnologiju ako nije neka tajna, kako je uzimaš kojom kašikom drvenom ili metalnom ili nečim trećim, te način kako je čuvaš da li samu ili s medom. Znam da je to zahtjevan i precizan posao pa zbog vrste posla kojim se bavim i ne pokušavam da radim za tržište već za sebe onako pomalo svježu uzimam. Neka nam je medno :bih:
I ja bih bio vrlo zahvalan za tako precizne informacije, a volio baih da čujem i mišljenje o očuvanju ili neočuvanju mliječi u slučaju pakovanja u kojima je pomiješana mliječ sa medom i polenom,

pozdrav, Cober
Senad-Nahl

#453 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Senadu hvala zaista na iscrpnom tekstu. Ja bih te molio ako imaš vremena da nam malo opišeš kao uzimaš mliječ, samu tehnologiju ako nije neka tajna, kako je uzimaš kojom kašikom drvenom ili metalnom ili nečim trećim, te način kako je čuvaš da li samu ili s medom. Znam da je to zahtjevan i precizan posao pa zbog vrste posla kojim se bavim i ne pokušavam da radim za tržište već za sebe onako pomalo svježu uzimam. Neka nam je medno :bih:
I ja bih bio vrlo zahvalan za tako precizne informacije, a volio baih da čujem i mišljenje o očuvanju ili neočuvanju mliječi u slučaju pakovanja u kojima je pomiješana mliječ sa medom i polenom,
pozdrav, Cober
JA sam očekivao kolega da ćeš ti da prezentiraš vašu krajišku BH tehnologiju pridobijanja matične mliječi obzirom da je nedavno izašao DVD u krajini i distribuiraga APIMED :-D :-D . .

Nisam ovo dobro razumio tvoje pitanje oko (uzimanja) da li si mislio pridobijanja /proizvodnje i tehnologije ili si mislio na /uzimanje/ korištenje u izhrani. PA će mo nastavit inšaAllah i oko tehnologije ako si mislio na samu tehnologiju pridobijanja. Evo baš sam zvao broj koji je ponuđen da narućim DVD od API MED da vidimkako vi to radite ali mi se niko nejavlja. Svakako sve ono što ja radim dostupno tebi i onima koji žele da rade MM , mad ja nemam bogzna nekog materijala ali može se objasniti. Istina i ove godine nisam uspio slikat korake u proizvodnji MM , pripremam se za iduću godinu da to dokumentujem.

JA sam zaboravio napisati jedno objašnjenje u vezi ovih slika koje same za sebe govore o pakovanju , čuvanju MM. NAime termometar koji se vidi na slici je pao za nekih 20 C. To se desilo iz razloga dok sam slikao cijeli asortiman vrata škrinje su bila otvorena i naglo raste temperatura. Svakako da ovaj pad nije uticao na t. u samoj bočici jer se vidi inje na istim.

Bočica sadrži 10 grama matične mliječi u koju je ukapano 10 kapi 40% medicinskog alkohola /etanol/ , zaptivka je gumeni čep i kompletan sadržaj je vakumiran . Kompletna bočica je omotana pčelinjim voskom kako svjetlost nebi imala uticaj na istu. Ovako upakovana matična mliječ kod nas čuva se u dubokom zamrzivaču na temperaturama od -18 C do – 25 C .
Ako pogledate ove bočice na slikama jasno govori da se iste čuvaju na t. ispod -20 C vidi se dobro na svakoj bičici inje.

*ŠTo se tiče korištenja / uzimanja mliječi ona se isključivo uzima drvenom ili plastičnom kašikom, kažu da u dodiru sa metalom gubi neka od svojstava.
Što se tiče čuvanja ja isključivo čuvam u izvornom stanju upakovanu onako kako sam objasnio i čuva se u dubokom zamrzivaču. Ove godine, probno, otpočeo sam sa pakovanjem jednodnevni doza (200 komada sve je rasprodato) apikomlex sa akcentom na MM (matična mliječ 1 gram,ostalo svejž polen, med i propolis) što se tiče udjela polena , meda, i propolisa nebi baš mogli reć da je to adekvatna jednodnevna doza jer se radi o istoj ambalaži kao za samu MM znači ukupno težina iznosi nekih 10-15 grama . ali skoro da ne utiče na cijenu koštanja. ZAšto sam se opredjelio za ovako nešto, isključivo iz razloga da kada otvorimu tu jednodnevnu dozu nemamo amabaš nikakve bojazni da bi moglo doći do kvarenja MM , isto kao kad uzimate teblete jednu po jednu ,

Matična mliječ se može uzimati u izvornom stanju i najbolje da jednu bočicu od 10 grama koriste dvije osobe. Ako je uzimamo u izvornom stanju onad istu držimo pod jezikom da se apsorbuje.Dnevna doza je 1 gram . NAjbolje uzimati ujutro i pred veče ne poslije 18:00 jer može izazvati nesanicu ako se uzima pred spavanje..
MM može se mješati sa medom, polenom, propolisom. Apiterapeuti preporučuju ; 1kg meda najbolji kristalisani, 200-300 grama polena, propolis 20 mlilit. i 10 grama MM.
Ako koristimo MM u izvornom stanju onda istu moramo stalno držati u dubokom zamrzavanju, dok pomješana sa medo može se držati u običnom frižideru. Msilim da zakon EU kaže da MM uizvornom stanju ima rok 1g dok umješana u medu 2g.
OVo je moja preporuka.
Ako kažemo da će mo koristiti MM onda bi bilo najbolje 10 gr MM mješati sa nekih 100 -200 grama meda, 20-40 grama polena i kao takvu koristiti. Isključivo držati uustima dok se ne apsorbuje i za deset dana da se potroši.

ONO što se može vidjeti na policama raznih preprodavaca nemožemo reći da je to adekvatno skladištenje i čuvanje.
NEbi nikoga da podcijenjujem niti da kudim ali za mene je neprihvatljivo da se nekakva materija izrazito bjele boje u pakovanju od 0,5 kg ili 1 kg pod nazivom matična mliječ nudi u prodaji.
JA nudim svoju MM i neka kažu koliko treba da se ubaci matične mliječi a da se dobije onako izrazito bjela boja . Sigurno je jedno da od 10 gr na 0,5 kg nemože se dobiti onako bjela smjesa, ako se i dobije onda cijena koštanja mora biti veća nego li je oni prodaju.NEšto neštima ili ja nerazumijem!!! :-?
Da se vratimo kvaliteti MM .. poznato je da su MM čuvali 7 godina i od iste su uzgojene matice. Ja od prošle godine ima još 60 grama i služi mi iključivo za testiranje na kvalitet. Od te matične mliječi ove godine sam pokrenuo proizvodnju MM čak šta više u isto se nalazilo 10 kapi 40% alkohola. Ako ovome dodamo činjenicu da ja prozvodnju MM radim uz prisustvo matice (a to kolega pčelar zna šta znači) onda to predstavlja dodatno opterećenja za test MM . Od ukupno startovanih 80 matičnjnaka (100%) pčele su započele proizvodnju mliječi u 70 čahura. Ne prihvatanje ovih 10 larvi u 10 čahura sigurno nije uzrok MM jer se to dešava da pčele odbacuju larve koje se dodaju i za uzgoj matica.

JA imam stav da ako su pčele prihvatile započeti posao MM koja je stara 1 godina da je ispravna i kvalitetna. Da bi bilo jasnije ; pčelama kada damo neki posao da rade ona taj posao i završavaju . Ako pokrenemo proizvodnju MM one će to završiti ako je ispravna MM koja je dodata, ako im ponudimo uzgoj trutova one to i završavaju ili ako im ponudimo da održavaju i da dovrše uzgoj matica one će to rado da odrade.
Iduće godine ja ću ponovo da startujem proizvodnju MM od ovih što sam ostavio od prošle godine znači starost MM 2 godine pa vidjet ćemo šta će se desiti. :thumbup: :bih:

Evo neznam jesamli uspio bar malo približiti svakako još će mo pisati sve ono što, prvenstveno interesuje potrošače / konzumente pčelinjih proizvoda. :bih:
pčelar

#454 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Evo neznam jesamli uspio bar malo približiti svakako još će mo pisati sve ono što, prvenstveno interesuje potrošače / konzumente pčelinjih proizvoda. :bih:[/quote]

Aferim brate. Zanimala me samo tehnika samog rada. Svaka ti čast na odgovoru. Poslao sam ti podatke o tom momku iz Apimeda.
Ni ja još nemam taj DVD samo znam da predavanje drži jedan momak iz Prijedora Branislav Ćirić za kojeg kažu da je dobar instruktor. Po pitanju tih šarlatana na pijacama i sl. ne možeš ništa dok se ne donesu zakoni o pčelarstvu, sve do tada biće mafije.
Javi se kad dobiješ podatke.
Neka nam je medno :bih:
Senad-Nahl

#455 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

pčelar wrote: Svaka ti čast na odgovoru. Poslao sam ti podatke o tom momku iz Apimeda.
Javi se kad dobiješ podatke. Neka nam je medno :bih:
Kolega je si li mi poslao busom ili..... :D :-D ;-) . NEvidim nigdje ništa da si poslo...
Senad-Nahl

#456 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Senad-Nahl wrote:
pčelar wrote: Svaka ti čast na odgovoru. Poslao sam ti podatke o tom momku iz Apimeda.
Javi se kad dobiješ podatke. Neka nam je medno :bih:
Kolega je si li mi poslao busom ili..... :D :-D ;-) . NEvidim nigdje ništa da si poslo...
Ah ....ova su moja razmišljanja još od sinoć kada si napisao i nije bilo ništa ,,,,pa reko odoh sada da javim da nema ,a sada doksam pisao prvu poruku nisam obraćao pažnju na PP ..

Hm..nije mi jasno zašto se nejavlja a u obavjesti stoji da se može naručiti DVD putem dva telefona......Morat ću da ih kritikujem ;-) :thumbup: :bih:
pčelar

#457 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

:bih:
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:36, edited 1 time in total.
Cober

#458 Re: Pčelarstvo

Post by Cober »

Senad-Nahl wrote:Evo neznam jesamli uspio bar malo približiti svakako još će mo pisati sve ono što, prvenstveno interesuje potrošače / konzumente pčelinjih proizvoda. :bih:
Hvala na iscrpnim odgovorima koji svakako interesuju sve potrošaće/konzumente koji se posebno zanimaju za matičnu mliječ, pa samim tim i za ispravan način očuvanja MM. Senadu, kao i ostalim pčelarima ili poznavaocima bio bih zahvalan na još par objašnjenja u vezi čuvanja MM jer su me neke stvari malo zbunile u odnosu na informacije do kojih sam došao ranije.

Naime, sa drugih portala došao sam do informacija da se MM u malom pakovanju od 9 g i poklopljena sa etanolom može čuvati do godinu dana u tamnoj bočici i frižideru bez dubokog zamrzavanja, a ovdje sam naišao na informacije o čuvanju u vakumiranom stanju i dubokom zamrzavanju na - 20 C.
Senad-Nahl wrote:Bočica sadrži 10 grama matične mliječi u koju je ukapano 10 kapi 40% medicinskog alkohola /etanol/ , zaptivka je gumeni čep i kompletan sadržaj je vakumiran . Kompletna bočica je omotana pčelinjim voskom kako svjetlost nebi imala uticaj na istu. Ovako upakovana matična mliječ kod nas čuva se u dubokom zamrzivaču na temperaturama od -18 C do – 25 C . Ako pogledate ove bočice na slikama jasno govori da se iste čuvaju na t. ispod -20 C vidi se dobro na svakoj bičici inje.
Takođe sam dosadašnjim prikupljanjem informacija uglavnom putem interneta, shvatio da MM izuzetno lako gubi svoja svojstva, te za samo 20 minuta izgubi sva svoja svojstva te odmah promijeni boju ako stoji otvorena i na sobnoj temperaturi, te da je jedini način pravog očuvanja frižider i metanol, kao i da pomiješana sa medom ne može očuvati svoja svojstva, pa me onda i ovo potpuno zbunilo
Senad-Nahl wrote:MM može se mješati sa medom, polenom, propolisom. Apiterapeuti preporučuju ; 1kg meda najbolji kristalisani, 200-300 grama polena, propolis 20 mlilit. i 10 grama MM.
posebno kako je uopće moguće fizički pomiješati 10 grama sa MM i 1 Kg kristalisanog, znači izuzetno tvrdog meda, i to sve za par minuta bez sobne temperature, naravno i bez prisustva raznih miksera sa metalnim lopaticama.

Da li ovo dole napisano znači da MM koju ja kao konzument u izvornom stanju držim u pakovanju od 9 g sa etanolom u tamnoj bočici bez vakuma sa plastičnim čepom i bočicom obloženom al.folijom: Pod 1. NE može opstati godinu dana u frižideru? Pod 2. da MM pomiješana sa medom MOŽE opstati i sačuvati svoja svojstva godinu dana u frižideru? Opet uz pitanje koje se samo nameće kako uopšte fizički pomiješati 10 g MM sa 1 KG meda, i da li će i ako to nekako i pravilno uspijemo, MM vremenom izaći na površinu zbog svoje toga što je lakša, a što je uglavnom suprotno saznanjima do kojih sam ja kao konzument uspio doći, a zaista sam se trudio doći do pravih informacija?
Senad-Nahl wrote:Ako koristimo MM u izvornom stanju onda istu moramo stalno držati u dubokom zamrzavanju, dok pomješana sa medo može se držati u običnom frižideru.
Sljedeće sam i ja kao konzument u potpunosti shvatio i zato vremenom i počeo da se zanimam za pravilan način očuvanja svih dragocjenih svojstava MM
Senad-Nahl wrote:ONO što se može vidjeti na policama raznih preprodavaca nemožemo reći da je to adekvatno skladištenje i čuvanje.
NEbi nikoga da podcijenjujem niti da kudim ali za mene je neprihvatljivo da se nekakva materija izrazito bjele boje u pakovanju od 0,5 kg ili 1 kg pod nazivom matična mliječ nudi u prodaji.
Takođe me interesuje i da li ste čuli za mogućnost miješanja takve izvorne svježe MM sa puterom, omjer, svojstva i zadržavanje kvalitete, kao i prodaja takve MM u malim pakovanjima po 9 g koje sam već ranije pominjao.
Senad-Nahl wrote:Evo neznam jesam li uspio bar malo približiti svakako još ćemo pisati sve ono što, prvenstveno interesuje potrošače / konzumente pčelinjih proizvoda. :bih:
Hvala još jednom, saznao sam još nešto novo ali i došao do kontradiktornih i zbunjujučih informacija, pa se nadam da će te svakako još podrobnije pisati o ovome što interesuje potošače MM i ostalih pčelinjih proizvoda,

i, uz "neka vam je medno"

pozdrav, Cober
Senad-Nahl

#459 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

još par objašnjenja u vezi čuvanja MM jer su me neke stvari malo zbunile u odnosu na informacije do kojih sam došao ranije.
:-D NIšta čudno sto si zbunjen. U vremenu tržišne ekonomije kada je sistem vrijednosti degradiran do te mjere da apsoluutno niko ne mari za poslijedice , da li one bile u smislu da nam se isprazne džepovi, da li nam gaje lažnu nadu, ili nas dovode utakvu poziciju da ako neuspiju da proguraju svoje onda uspjevaju da nas uvjere da počinjnemo da sumnjamo u sve i svašta što je i opravdano.
MOja pozicija pretraživanja web site nije ista kao VAša, očito je da su Vaši kriteriji nešto slabiji nego moji jer ste se zadržali na jednom ili 3 izvora. Sve ovo što ste iznijeli odgovara svakom pčelaru da tako postupi jer je jednostavnije. Treba ipak vidjeti šta kaže znanost i istraživanja.
Hajde da dam neke smjernice za ovo izlaganja, znam da će biti previše pisanja al šta je tu je!

Zašto postoji toliko kontradiktornosti?
-imamo one koji proizvode i prodaju
-imamo one koji kupuju i prepordaju
-imamo one koji kupuju-prerađuju-pa prodaju...ovi su nekako najopasniji :D ;-)
-imamo one koji proizvode i u isto vrijeme egoisti
-imamo one koji proizvode i realni su
-imamo i one koji proizvode i nastoje po svaku cijenu da prodaju-i ovi su mi malo opasni ;-)
-imamo i one koji su nesebični u svakompogledu.
-i na kraju imamo znanost , naučna dostignuća , istraživanja i zaključke koji nisu baš tako ni kruti
Evo ja nabroja šta se sve ima i svak od ovih ima svoju priču , ali znanost je sama na jednoj strani.
Drugo čime se ja vodim je to da sve ono što mi je došlo pod ruku na internetu sam pažljivo pročitao , elaborirao , konsultovao pčelare medicinske struke i onda oblikovao svoj stav koji je možda malo radikalniji u odnosu na druge stavove, što opet nemora da znači da sam samo ja upravu
Naime, sa drugih portala došao sam do informacija da se MM u malom pakovanju od 9 g i poklopljena sa etanolom može čuvati do godinu dana u tamnoj bočici i frižideru bez dubokog zamrzavanja, a ovdje sam naišao na informacije o čuvanju u vakumiranom stanju i dubokom zamrzavanju na - 20 C.
Evo nekih informavija,
KAKO ČUVATI MATIČNU MLIJEČ?
U procesu proizvodnje matične mliječi potrebno je strogo se pridržavati navedenih postupaka. Da bi bio kvalitetan za upotrebu, vrlo je važno čuvanje ovog dragocjenog pčelinjeg proizvoda. Zbog toga se preporučuju razni postupci čuvanja do perioda upotrebe.
Matična mliječ može se čuvati na nekoliko načina, i to:
- u svježem stanju u kakvom je pokupljena iz matičnjaka
- u alkoholnom rastvoru
- pomiješana s medom ili s medom i ostalim pčelinjim proizvodima
- liofilizacijom.

Matična mliječ u svježem prirodnom stanju sakuplja se iz matičnjaka i odmah stavlja u bočice, koje se poslije konzerviranja stavljaju u frižider – tako se najbolje čuva na duži vremenski period. >>>Ovdje svakako nedostaje metod kako se stavlja u frižider pod kojim uslovima neki to podrazumjevaju neki opet smatraju da je dovoljno samo je staviti u abalažu i ostaviti u frižider<<<<<< dalje....
Pravilno konzervirana matična mliječ i čuvana u frižideru na temperaturi od -2 do -5 °C ne gubi od svojih hranljivih vrijednosti ništa u narednih šest mjeseci. >>>> Obrati pažnju na rok <<<<<
Ako se takva matična mlijec čuva u frižideru na temperaturi od -15 do -20°C, zadržava svoje puno hranljivo i ljekovito svojstvo jednu godinu.
Polukristaliziran med pogodan je za čuvanje matične mliječi. Obično se dodaje 10 g matične mliječi na 1 kg meda. Najpogodniji je med koji ima sitnije kristale poslije potpune kristalizacije. >>>>ja sam gore u svom pisanju naveo da su pčelari čuvali 7 godina u zamrzivaču na -20 i iz iste uzgojili matice što govori o kvaliteti MM. Dalje u EU jasno su postavljeni rokovi za svaki proizvod pa tako i za pčelinje proizvode. MOraš priznati da rok od 2 godine za med u EU nije logičan ali tako stoji. Poznato je da su u piramidama pronašli med star 2 000 godina, da dobro si pročitao 2000godina i analiza je pokazala da nije izgubio od svoji svojstava.<<<<<<<<<<
Takođe sam dosadašnjim prikupljanjem informacija uglavnom putem interneta, shvatio da MM izuzetno lako gubi svoja svojstva, te za samo 20 minuta izgubi sva svoja svojstva te odmah promijeni boju ako stoji otvorena i na sobnoj temperaturi, te da je jedini način pravog očuvanja frižider i metanol, kao i da pomiješana sa medom ne može očuvati svoja svojstva, pa me onda i ovo potpuno zbunilo
Ovako, što se tiče MM to je najnestabilniji produkt pčela i zato se vodi briga o vađenju i pakovanju MM mliječi. To gdje si našao mislim da nemožemo baš tako razumjeti , istina može se naći mišljenje da ako se izloži suncu i svjetlosti da dolazi do kvarenja. Pa i mi sami kada se izložimo suncu nastaju promjene , bogami zna biti i bolno :D
Ako stoji na sobnoj temperaturu spominje se broj 48 h. znači nakon dva dana. Ako si pažljivo čitao ono što sam pisao mogao si zapazit da sam rekao da je najbolje da jednu bocu od 10 grama koriste dvije osobe ako uzimaju izvorno , to je nekakav oprez ali ako je držimo u rižideru onda se opasnost smanjuje.
Što se tiče FRIŽIDERA to je OK ali ovo za metanol nisam baš čuo . Znam da se koriste plemeniti plinovi.... koji? Carl Jenter koristi plemeniti plin i doseže polovicu od ukupne boce.

A evo šta kažu za metanol!
Metanol (poznat i kao metil-alkohol) je najprostiji alkohol. Vrlo je otrovan (količina od 30 ml može usmrtiti čovjeka ili izazvati trajno sljepilo)

Zdrava logika govori slijedeće a bogami i iskustva pa i to je jedno mjerilo a ti razmisli kada budeš ubuduće čitao; ovako
da pomiješana sa medom ne može očuvati svoja svojstva, pa me onda i ovo potpuno zbunilo
Nema boljeg konzervansa od meda, pogledaj malo čime se vršilo balzamovanje, pa kako su naši stari ljudi kad nije bilo frižidera meso mazali medom i tako ga spuštali u bunareve da bi zadržalo svježinu a uz to nije se pokvarilo. Ponavljam nema boljeg konzervans od MEDA , pa ti sam razmisli
posebno kako je uopće moguće fizički pomiješati 10 grama sa MM i 1 Kg kristalisanog, znači izuzetno tvrdog meda, i to sve za par minuta bez sobne temperature, naravno i bez prisustva raznih miksera sa metalnim lopaticama.
Ovako; korištenje kristalisanog meda zahtjeva određenu tehniku i umjeće stim da se vodi računa o prioritetima. Koji su to prioriteti. Poznato je da se med može mixati sa metalnim lopaticama i da ne utiče, dok nije preporučljivo uzimati MM metalnom kašikom .
PRvo ako ti treba kristalisan med otiđi kod Seje , Vlakovo i naćićeš kristalisan med koji je pogodan za mješanje drvenom kašikom normalno opet mora postojat tehnika mješanja :-)
Neznam zašto je sporno par minuta, meni netreba par minuta da med postane zaštini sloj MM
Samo da znaš da kristalisani med se dovodi u potrebni viskozitet na T. do 40 C sa dvije posude
Da li ovo dole napisano znači da MM koju ja kao konzument u izvornom stanju držim u pakovanju od 9 g sa etanolom u tamnoj bočici bez vakuma sa plastičnim čepom i bočicom obloženom al.folijom:
Ti kao da proizvodiš MM :-D ;-)

Što se tiče vakuma poznato je da nema života gdje nema kisika, da bi se nešto pokvarilo i da bi se razgradilo potreban je kisik. Međutim nauka kaže da postoje organizmi koji žive i bez kisika, e sad mi bi mogli ići u nedogled i postati sumnjičavi, ali šta se to može razvijati na -20, razmisli da sada ne elaboriramo i ovo, otišlo bi u nedogled.

Još da dodam i to da je matična mliječ najosjetljivija na dodir sa zrakom, a vidi božije mudrosti ,,, ista ta MM u košnici u kojoj se nalazi zrak u drugom obliku normalno oplemenjen propolisom i svim onim što okružuje unutrašnjost košnice,,, ne gubi od svojstava i nekvarise, temperatura u košnici 34-35 C,,,,,zaista za razmišljanje

Koliko MM gubi od svojstava kada mi otvorimo bočicu da bi je umješali u med,,,, mislim da i ,,,,znanost nije još dosegla svu tajnu MM.
Drugo,,,, liofilizirana MM dobija se sušenjem na -60 u posebnim laboratorijama gdje se izdvaja voda i dobija se prah. Mene nemože niko ubjediti da je takva MM kvalitetnija od svježe čuvane na propisan način.

A što se tiče tvojih pitanja,
Pod 1. NE može opstati godinu dana u frižideru? ZA ovo neznam šta da ti kažem nisam znastvenik ali možda da probam eksperiment u nekom narednom period pa da se čujemo recimo za par godina,,,ja isključivo pakujem onako kako sam opisao i ima na raspolaganju jedan dio MM u kojoj nema medic. alkohla za vjernike koji misle da to nije dozvoljeno i imam upakovanu MM koja je djelimično 50% obložena voskom za one koji su sumnjičavi i nevjeruju da se nalazi u bočici MM

Pod 2. da MM pomiješana sa medom MOŽE opstati i sačuvati svoja svojstva godinu dana u frižideru? ZA ovo mogu garantovat shodno mojim ubjeđenjima i više godina .
Opet uz pitanje koje se samo nameće kako uopšte fizički pomiješati 10 g MM sa 1 KG meda, i da li će i ako to nekako i pravilno uspijemo, MM vremenom izaći na površinu zbog svoje toga što je lakša, a što je uglavnom suprotno saznanjima do kojih sam ja kao konzument uspio doći, a zaista sam se trudio doći do pravih informacija?
Nećeš se naljutiti ako ti kažem da se nisi dovoljno trudio kao konzument, više mi ličiš na one iz gore spomenuti grupa :-D :-D :-D , ali tek sa ovim pisanjem počinješ da se trudiš :thumbup: ...Nema ljutnje. ;-)
Ja sam napisao da se preporučuje kristalisan med za mješanje , ali mislim da nema prepreke i da se tečan med uzme samo što imamo dodatnu radnju ,,,mješanja,,,,
Ovako,,,specifična težina meda kreće se od nekih 1,44 do recimo 1,6 dok specifična težina MM iznosi 1,1gram na cm3 jasno je da će , ako uzmemo tečan med , na površinuisplivat MM , zato se i preporučuje kristalisan med da nebi došlo do odvajanja MM. DA pojednostavim ako bi ti upao uživo blato i dosegao dno , ne bi se mogao sam izvući , dok da padneš u vodu netreba ti pomoć, normalnomoraš znat plivat.. ...šalim se :-D :| .. da nastavimo
DA ti kažem ja mogu pomješati bilo koji kristalisani med sa 10 grama i garantujem da je rasprostranjenos MM unutar meda jednaka još uz to ako dodamo da se drži u frižideru onda nema šta biti nejasno. Kazat ću još i ovo da kada bi ostavili i na sobnoj temperaturi takvu mješavinu ne bi došlo do odvajannja ,,,ovo su moja ubjeđenja da kažem da nemoraju biti ispravna ali mi neko mora naučno i praktično iznijeti činjnenice.
Sljedeće sam i ja kao konzument u potpunosti shvatio i zato vremenom i počeo da se zanimam za pravilan način očuvanja svih dragocjenih svojstava MM
Ovo si dobro napisao i tako nastavi , nemoj nikome dozvoliti da te vuče za nos. Edukacija je nešto sveto, zašto bi ja kao pčelar trebao više da znam o pčelinjim proizvodim od konzumenata.ZA mene je veoma važna edukacija potrošača i ja tome pridajem veliku pažnju i vjeruj da ima uspjeha . JA nemam problema sa prodajom pčelinjih proizvoda niti je kvaliteta u pitanj. JA uvjek svojim mušterijama kažem ,,,ako nisu bili zadovoljni na zadnjoj kašiki meda neka dođu i kažu, ja im vraćam novac
Takođe me interesuje i da li ste čuli za mogućnost miješanja takve izvorne svježe MM sa puterom, omjer, svojstva i zadržavanje kvalitete, kao i prodaja takve MM u malim pakovanjima po 9 g koje sam već ranije pominjao.
MI svakako malo znamo o korištenju MM ali doći će to na svoje.
Postoje pisani tragovi da je matična mliječ korištena u starim vremenima i to kao lijek, kao što se i danas koristi. Još tada je uočeno da ona djeluje na ljudski organizam kao ljekovito sredstvo i visokovrijedna hrana. Znanost je dokazala da djeluje na ljudski organizam kao biostimulator, regenerator i faktor razvoja. Matična mliječ sadrži sve što je potrebo za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

NIsam čuo za mješanje sa puterom, ali znam da se koristi jednako u izhrani a i u kozmetici .. U Rusjiji postoje ambulante koje koriste isključivo pčelinje proizvode i imaju ogroman uspjeh.
Onaj čovjek gore na slikama što drži polen to mi je otac ima 83 godine , imao je dva moždana, asma,,, svakojake bolešćuge zaradio dok je bio u izbjeglištvu, hvala bogu vidite ga kao momčinu . Ponudi te mu da radi kuću iz temelja rado će se prihvati da bude nadzorni organ :-D ;-)
Hvala još jednom, saznao sam još nešto novo ali i došao do kontradiktornih i zbunjujučih informacija, pa se nadam da će te svakako još podrobnije pisati o ovome što interesuje potošače MM i ostalih pčelinjih proizvoda,
E da sada malo razjasnimo ove kontradiktornosti,,,,, prošle godine u NJemačkoj izašla je vjest u novinama da je bolje konzumirati šećer nego med...imali logike,,,,
Svi proizvođači liofilizirane MM reći će ti da je bolja liofilizirana MM nego svježa pa onda nabraju nebuloze i to iznose na internet .. imali logike
Ako u ovu priču ubacimo nakupce , preprodavce i ostale iz one grupe koje sam na početku naveo onda zaista i jeste kontradiktorno. Netreba da te čudi, nego uključi zdrav razum i svoje pameti imaj .
Zašto postoji toliko kontradiktornosti?
-imamo one koji proizvode i prodaju
-imamo one koji kupuju i prepordaju
-imamo one koji kupuju-prerađuju-pa prodaju...ovi su nekako najopasniji :D ;-)
-imamo one koji proizvode i u isto vrijeme egoisti
-imamo one koji proizvode i realni su
-imamo i one koji proizvode i nastoje po svaku cijenu da prodaju-i ovi su mi malo opasni ;-)
-imamo i one koji su nesebični u svakom pogledu.

Hvala na čestitkama ovo je možda baš previše za jedan post.
IZ ovakvi pitanja svakako može se dosta toga naučiti i još jednom hvala na svemu što si napisao,,,, da čujemo dalje .. :thumbup: :bih:
Cober

#460 Re: Pčelarstvo

Post by Cober »

Senade prvo da se zahvalim na dodatnim pojašnjenjima, ono što mi je jasno uglavnom neću ponavljati, a biću slobodan osvrnuti se na par stvari koje bih još volio dodatno pojasniti.
Cober wrote:Da li ovo dole napisano znači da MM koju ja kao konzument u izvornom stanju držim u pakovanju od 9 g sa etanolom u tamnoj bočici bez vakuma sa plastičnim čepom i bočicom obloženom al.folijom:
Senad-Nahl wrote:Ti kao da proizvodiš MM :-D ;-)
Ja samo kao kupac bih volio da znam, jer nije nikako isto frižider ili zamrzivač, -5 ili +5C, nije isto 6 ili 12 mjeseci, nije nimalo isto gubi li svojstva na sobnoj temperaturi za 20 minuta ili dva dana, nije isto ispliva li MM na površinu ako je u tečnom medu ili ne, nije isto može li se pravilno rasporediti 10g matične mliječi u kilu kristaliziranog tvrdog meda bez metalnog miksera ili ne, ako može nije isto za koliko minuta "ako" gubi svojstva za 20 itd. Znam da nema veze metal sa medom, ali ima sa matičnom mliječi, znam da je med fantastičan konzervans, ali kako zadržati MM u medu ako je tečan itd.. Eto to su nekako bila moja pitanja, ali da ponovo pokušam nekim redom, neke stvari su mi jasnije, neke su mi i dalje ostale nekako neodređene. Vjerovatno ima puno istine u tome da svako ima svoje lično iskustvo koje se u nekim stvarima djelimično razlikuje, a da ne pominjemo različita stanovišta koje nekada sama nauka daje..

Što se tiče moga poznavanja ono je nikakvo ili bar uobličeno osnovnim saznanjima do kojih mogu doći pokazukući određeni interes,
Senad-Nahl wrote:Moja pozicija pretraživanja web site nije ista kao VAša, očito je da su Vaši kriteriji nešto slabiji nego moji jer ste se zadržali na jednom ili 3 izvora. Sve ovo što ste iznijeli odgovara svakom pčelaru da tako postupi jer je jednostavnije.
tako sigurno da nije ista, ja nemam znanje nego interes da saznam pa zato čitam i pitam one za koje procijenim da mogu biti i relevantni i realni i hoće da podijele to znanje i zahvalan sam im na tome, jer kako jednom reče Pčelar "nije znanje znati nego znanje drugom dati"

Senad-Nahl wrote:Evo nekih informacija,
KAKO ČUVATI MATIČNU MLIJEČ?
U procesu proizvodnje matične mliječi potrebno je strogo se pridržavati navedenih postupaka. Da bi bio kvalitetan za upotrebu, vrlo je važno čuvanje ovog dragocjenog pčelinjeg proizvoda. Zbog toga se preporučuju razni postupci čuvanja do perioda upotrebe.
Matična mliječ može se čuvati na nekoliko načina, i to:
- u svježem stanju u kakvom je pokupljena iz matičnjaka
- u alkoholnom rastvoru
- pomiješana s medom ili s medom i ostalim pčelinjim proizvodima
- liofilizacijom.
Eto, ipak da krenem sa onim što je ipak jasno iz ovog odgovora, a to je da iz ovoga uglavnom konstatujem da je onda ipak moguće sačuvati MM na više načina, te da ustvari treba obratiti pažnju na precizne nijanse u načinu čuvanja, jer npr. svako miješanje ili držanje u frižideru ili zamrzivaču očigledno nije isto i svako ima više različitih tumačenja od onih koji se tima zaista bave, pa je meni kao nekome sa strane potrebno još više informacija da bih došao do odgovora na različita mišljenja, a i iz ovoga potvrđujem da nije samo neophodno strogo se pridržavati uproizvodnji, nego se upravo strogo pridržavati i u čuvanju ovog dragocjenog Božijeg i pčelinjeg proizvoda uz vas koji se bavite time, pa zato i pitam sve ovo.

Cober wrote:Naime, sa drugih portala došao sam do informacija da se MM u malom pakovanju od 9 g i poklopljena sa etanolom može čuvati do godinu dana u tamnoj bočici i frižideru bez dubokog zamrzavanja, a ovdje sam naišao na informacije o čuvanju u vakumiranom stanju i dubokom zamrzavanju na - 20 C.
Senad-Nahl wrote:Pravilno konzervirana matična mliječ i čuvana u frižideru na temperaturi od -2 do -5 °C ne gubi od svojih hranljivih vrijednosti ništa u narednih šest mjeseci. >>>> Obrati pažnju na rok <<<<<
Ako se takva matična mlijec čuva u frižideru na temperaturi od -15 do -20°C, zadržava svoje puno hranljivo i ljekovito svojstvo jednu godinu.
Kada sam spominjao frižider imao sam na umu temperaturu koja inače vlada u frižiderima a to je uvijek iznad minusa, možda +5 do +10C, jer to je temperatura frižidera, sve ispod sam smatrao zamrzavanjem, pa je tako i moje pitanje bilo upućeno na tu temperaturu koja je u frižideru ali je u plusu, a sve na osnovu preciznih uputa koje sam kao kupac dobio direktno od, koliko mogu procijeniti od vrlo relevantnih i korektnih proizvođača.

Cober wrote:Takođe sam dosadašnjim prikupljanjem informacija uglavnom putem interneta, shvatio da MM izuzetno lako gubi svoja svojstva, te za samo 20 minuta izgubi sva svoja svojstva te odmah promijeni boju ako stoji otvorena i na sobnoj temperaturi, te da je jedini način pravog očuvanja frižider i metanol, (greška - mislio sam na etanol) kao i da pomiješana sa medom ne može očuvati svoja svojstva, pa me onda i ovo potpuno zbunilo
E ovo je jedna od suština suprotnih stavova do kojih sam bio došao, a onda ovdje pročitao malo drugačije mišljenje, a opet od poznavaoca
Senad-Nahl wrote:Ako stoji na sobnoj temperaturu spominje se broj 48 h. znači nakon dva dana.
Senad-Nahl wrote:Što se tiče FRIŽIDERA to je OK..
I ovo u vezi frižidera i roka je bilo nešto što se suštinski nije podudarilo, na +5 u frižideru, ili je to na -5 C, ali onda je to zamrznuto u zamrzivaču, tu sam naravno mislio na period od godinu dana a ne od 6 mjeseci, za pet dana mi je jasno da je to OK.
Senad-Nahl wrote:Pravilno konzervirana matična mliječ i čuvana u frižideru na temperaturi od -2 do -5 °C ne gubi od svojih hranljivih vrijednosti ništa u narednih šest mjeseci. >>>> Obrati pažnju na rok <<<<<
Senad-Nahl wrote:..ali ovo za metanol nisam baš čuo.. ..Znam da se koriste plemeniti plinovi...
Metanol je moja tipkovna pogreška, mislio sam na Etanol koji sam na ostalim mjestima i prije u postu spominjao.

Cober wrote:posebno kako je uopće moguće fizički pomiješati 10 grama sa MM i 1 Kg kristalisanog, znači izuzetno tvrdog meda, i to sve za par minuta bez sobne temperature, naravno i bez prisustva raznih miksera sa metalnim lopaticama.
Senad-Nahl wrote:Ovako; korištenje kristalisanog meda zahtjeva određenu tehniku i umjeće stim da se vodi računa o prioritetima. Koji su to prioriteti. Poznato je da se med može mixati sa metalnim lopaticama i da ne utiče, dok nije preporučljivo uzimati MM metalnom kašikom.
Nisam uopće mislio da utiče na med, nego na matičnu mliječ, koja, to se svugdje i inače stalno naglašava, ne smije doći u dodir sa metalom, jer postavilo se logičko pitanje fizičke mogućnosti miješanja Matične Mliječi sa kristalisanim medom, a ne samog meda koji tu uopće nije ni bio sporan u dodiru sa metalom.

Senad-Nahl wrote:Prvo ako ti treba kristalisan med otiđi kod Seje , Vlakovo i naćićeš kristalisan med koji je pogodan za mješanje drvenom kašikom normalno opet mora postojat tehnika mješanja :-)
Ne treba, pitao sam zbog svog opredijeljenja koju MM da kupujem, mislio sam vrlo logički na to kako je uopšće pomiješana tolika količina meda sa tako malo MM i bez upotrebe miksera

Senad-Nahl wrote:Ne znam zašto je sporno par minuta, meni ne treba par minuta da med postane zaštini sloj MM
Zato što je po mojim prvobitnim saznanjima kvaliteta MM nepovretno izgubljena za 20 minuta na sobnoj temperaturi, pa iz tog onda proističe takvo logično razmišljanje

Senad-Nahl wrote:Samo da znaš da kristalisani med se dovodi u potrebni viskozitet na T. do 40 C sa dvije posude
To znam, i nije to pitanje jer onda više ne bi bilo sporno miješanje meda i MM, ali onda više med nije kristalisani med pa će MM da ispliva na površinu, a to je pitanje

Senad-Nahl wrote:Još da dodam i to da je matična mliječ najosjetljivija na dodir sa zrakom, a vidi božije mudrosti ,,, ista ta MM u košnici u kojoj se nalazi zrak u drugom obliku normalno oplemenjen propolisom i svim onim što okružuje unutrašnjost košnice,,, ne gubi od svojstava i nekvarise, temperatura u košnici 34-35 C,,,,,zaista za razmišljanje
Tačno i zaista za razmišljanje kao ispravno slijediti taj dar Božiji.

Senad-Nahl wrote:Nećeš se naljutiti ako ti kažem da se nisi dovoljno trudio kao konzument, više mi ličiš na one iz gore spomenutih
Eh pa onda se ne bih trudio da očuvam kvalitetu nego profit, ovo su obična pitanja konzumenta zainteresovanog za nabavku, ispravno pakovanje i čuvanje ove dragocjene materije u početku zbunjenog u moru svega i svačega a sada upoznatog sa sve više relevantnih informacija..

Senad-Nahl wrote:Ja sam napisao da se preporučuje kristalisan med za mješanje , ali mislim da nema prepreke i da se tečan med uzme...
Ovako,,,specifična težina meda kreće se od nekih 1,44 do recimo 1,6 dok specifična težina MM iznosi 1,1gram na cm3 jasno je da će, ako uzmemo tečan med , na površinu isplivat MM , zato se i preporučuje kristalisan med da nebi došlo do odvajanja MM.
Sve to mi je poznato i to sam i naveo kao osnovu pitanja pitanja kako je onda moguće zadržati m.mliječ u takvom medu.

Senad-Nahl wrote:Da ti kažem ja mogu pomješati bilo koji kristalisani med sa 10 grama i garantujem da je rasprostranjenos MM unutar meda jednaka još uz to ako dodamo da se drži u frižideru onda nema šta biti nejasno.
Eh jedino mi to nisi odgovorio niti sam shvatio kako je to izvodivo, i to moje jednostavno razmišljanje je bilo proisteklo iz sasvim logičnog redoslijeda i navedenih spoznaja - kristalisani, tečni, metal, specifična težina, količina 10gram/1kg, pa i ono za par minuta zasnovano je na spoznaji brzog gubljenja svojstava MM u dodiru sa zrakom i sobnom temperaturom, međutum za to si napisao da se ne dešava ni za dva dana, pa bi pod tim navodima jedino to za minute onda bilo shvatljivo, a sve ostalo bi, kao rezultat uspješnog miješanja sa kristalisanim medom, bilo potpuno jasno i logično, i tu nemam nikakvih nedoumica, osim - kako je to uopće izvodljivo u tako maloj količini MM a sa stvrdnutim medom. Ne kažem da nije, samo mene dovodi u nedoumicu.

Cober wrote:Takođe me interesuje i da li ste čuli za mogućnost miješanja takve izvorne svježe MM sa puterom, omjer, svojstva i zadržavanje kvalitete, kao i prodaja takve MM u malim pakovanjima po 9 g koje sam već ranije pominjao.
Senad-Nahl wrote:Nisam čuo za mješanje sa puterom
To mi usput pomenu pravi i renomirani proizvođač MM od kojeg sam počeo da nabavljam MM u malim bočicama a vezano za liječenje otvorenih rana uz stavljanje MM na oboljela mjesta, ali u tom slučaju nanošenja potpuno čiste MM na ranu za razliku od ove u koju se dodaje "puter" pa me i to malo zbuni i nagna da pitam još nekoga. Već sam ranije napomenuo da ne sumnjam u proizvođača jer zaista proizvodi pakuje i dostavlja MM onako kao sam u prijašnjem postu napisao i u frižideru, samo mi je to bila nova i nepoznata informacija.

Nekako sam mislio da sam u svom prijašnjem postu jasno i precizno postavio vrlo određena pitanja, ali vidim da možda i nisam jer sam dobio odgovore na ono što mi i nije uopće bilo sporno i što sam i sam navodio kao saznanja koja su me upravo dovela do tih pitanja, ali nisam dobio potpun odgovor nego dijelom i potvrdu mojih upita, pa ne zamjerite ako je ovaj post sada malo konfuzan jer se uglavnom osvrće i nadovezuje na predhodna dva.

Hvala Senade na trudu i odgovorima, kao i svim ostalim učesnicima od kojih sam dosta naučio, takođe i Pčelaru koji je pokrenuo izvrsnu temu. Hvala i proizvođaču od kojeg sam tek počeo da kupujem MM, znam da povremeno prati ovu temu pa možda i on napiše koju o svemu,

Pozdrav Cober
Senad-Nahl

#461 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Hajde da malo se samo javim pa da kažem i ovo ali nemoj da te to zbuni.
Ja svom ocu kojeg vidiš gore na slici 83 godine pravim preparat od 20 gram MM +kristalisanog med 300 grama+ polen 50 grama i to mora da pojede za 7 dana inače neće dobiti drugu ako ne pojede :-D ;-) šalim se.
Hoću da ti kažem ovo da taj preparat se nalazi neposredno blizu njegovog kreveta na sobnoj temperaturi. Istina nema svjetlost uticaja .

Ovako nešto ja nebi mogao preporučiti svojim kupcima, Znam sigurno da neće doći do kvarenja iste jer je mora pojesti za 7 dana.
MOja je preporuka da ako se pomješa sa medom mora se držati u frižideru, a ako se koristi izvorno u zamrzivaču.
Hvala i proizvođaču od kojeg sam tek počeo da kupujem MM, znam da povremeno prati ovu temu pa možda i on napiše koju o svemu,
Najboloje je to kad sebi nađete nekog pouzdanog pčelara ,

Dobro bi bilo kada bi se javio ako se radi o MMM da svi ponešto naučimo

Što se tiče MM i liječenja rana to nisam još našao da se može stavljati na rane pa ću provjerit, ono što znam iz iskustva i pravio sam pokus na osobama koje imaju hemoroide , poznato ti je da kod hemoroida pucaju stjenk, nije baš bila neka učinkovitost kad se direktno stavlja, mišljenja sam da je bolje oralno, a za rane koristit med i propolis koji je neprikosnoven u zacijeljenju rana. Možda kada bi dodavali svježe MM sa medom i propolisom, nisam siguran , ali svakako ču da provjerim i nastavim sa istraživanjem.

Ako taj tvoj dobavljač ima znanstvena saznanja da sama MM liječi rane bilo bi dobro da nam malo pojasni jako me to interesuje.
Senad-Nahl

#462 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Svim članovima i posjetiocima foruma islamske vjeroispovjesti čestitam kurban bajram
*BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
*Neka vam je blagoslovljen Bajram
Senad-Nahl

#463 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Ja samo kao kupac bih volio da znam, jer nije nikako isto frižider ili zamrzivač, -5 ili +5C,
Evo da kažem ovo i da nebi bilo kalkulacija predlažem da matičnu mliječ držiš u zamrzivaču
nije isto 6 ili 12 mjeseci, nije nimalo isto gubi li svojstva na sobnoj temperaturi za 20 minuta ili dva dana, nije isto ispliva li MM na površinu ako je u tečnom medu ili ne, nije isto može li se pravilno rasporediti 10g matične mliječi u kilu kristaliziranog tvrdog meda bez metalnog miksera ili ne, ako može nije isto za koliko minuta "ako" gubi svojstva za 20 itd.
Vjeruj da imam mogućnost za dublju analizu MM isprobao bi sve ove varijane na kvarljivost iste. Žao mi je što u mom pisanju nisi primjetio da sam rekao koji su uzroci takvih kontradiktornosti po pitanju MM.

Z
nam da nema veze metal sa medom, ali ima sa matičnom mliječi, znam da je med fantastičan konzervans, ali kako zadržati MM u medu ako je tečan itd..
Na sva ova toja pitanja mislim da sam odgovorio, ali eto da ponoviom malo analitički;

*sasvim je normalno da ćeš kristalisan med sam mješat sa metalnim mikserima
*sasvim je logično da nećeš mješati metalnim mix. Samu MM niti u Medu. Kada si pripremio med , doveo ga u takvo stanje da se može mješati drvenom kašikom onda stavljamo MM.
*logično da nemožeš zadržat MM u tečnom medu, ja sam reko da ako mješaš u tečni med MM onda moraš svakiput dodatno da mješaš prilikom svakog uzimanja, zato se i preporučuje mješanje MM sa kristalisanim medom tj. Fini kristali.
Cober je napisao/la:Takođe sam dosadašnjim prikupljanjem informacija uglavnom putem interneta, shvatio da MM izuzetno lako gubi svoja svojstva, te za samo 20 minuta izgubi sva svoja svojstva
Evo vidiš ovo oko kvarljivosti ti si našao da se kvari za 20 minuta , mislim da su ovo podvale svih oni koji žele da omalovaže svježu MM a da da ju prednost liofilizirajućoj.
Ovo što ću reć nije nikavo kuđenje tvog dobavljača, ako suporediš podatke od 20 minuta kvarljivosti i onoga što ti taj dobavljač preporučuje za liječenje RANA MM a ti ga toliko hvališ , Konstatiram ako su ovi prvi upravu koji spominju 20 minuta onda tvoj dobavljač je u krivu ili obrnuto. Nadam se da me nećeš ovdje pogrešno shvatitit.
jer postavilo se logičko pitanje fizičke mogućnosti miješanja Matične Mliječi sa kristalisanim medom, a ne samog meda koji tu uopće nije ni bio sporan u dodiru sa metalom.
To mješanje MM sa kristalisanim medom i to tvrdim najtvrđim, zaista nerazumijem. Ja sam rekao da postoji tehnika kod tog mješanja, pa kada sam rekao da se med može mješati sa metalnim mikserima onda sam mislio na to da se kristalisan med pripremi za dodavanje MM kada će se mješati drvenom kašikom. Značči da ti nećeš otvorati MM sve dok ne pripremiš kristalisan med , Svakako preporučujem da se koriste kristalisani medovi sa finim kristalima . Evo upravo ja radim sa jednim kristalisanim medom koji ima krupnije kristale pa tako iziskuje više vremena da se pripremi za mješanje sa MM.
Ne treba, pitao sam zbog svog opredijeljenja koju MM da kupujem, mislio sam vrlo logički na to kako je uopšće pomiješana tolika količina meda sa tako malo MM i bez upotrebe miksera
Zato što je po mojim prvobitnim saznanjima kvaliteta MM nepovretno izgubljena za 20 minuta na sobnoj temperaturi, pa iz tog onda proističe takvo logično razmišljanje
Nema kvarenja za 20 minuta na sobnoj temperaturi ako je upakovana kako treba, čak šta više smatram da se neće pokvariti i kad bi je bukvalno istresli na sto .
Evo jaću ponoviti opet nešto; prije dva dana pomješao sam 10 gramaMM sa 50 grama kristalisanog meda,držimo na sobnoj temperaturi i evo to uzimamo i vjeruj tolika je žestina u grlu od MM , ako si uzimao u izvornom stanju MM i odmah je progutao dobro znaš kakav je okus MM.
Hvala Senade na trudu i odgovorima, kao i svim ostalim učesnicima od kojih sam dosta naučio, takođe i Pčelaru koji je pokrenuo izvrsnu temu. Hvala i proizvođaču od kojeg sam tek počeo da kupujem MM, znam da povremeno prati ovu temu pa možda i on napiše koju o svemu,
Pozdrav Cober
Mislim da svaka konstruktivna rasprava može polučiti samo dobro bez obzira i na naša razmimoilaženja i ponekad neshvatanje po određenom pitanju. Moja želja je takođe da konzumenti znaju da prepoznaju kvalitet. I da znaju tačno šta žele . :thumbup: :bih:
Cober

#464 Re: Pčelarstvo

Post by Cober »

Senad-Nahl wrote:Mislim da svaka konstruktivna rasprava može polučiti samo dobro bez obzira i na naša razmimoilaženja i ponekad neshvatanje po određenom pitanju. Moja želja je takođe da konzumenti znaju da prepoznaju kvalitet. I da znaju tačno šta žele . :thumbup: :bih:
Naravno, ja i želim da shvatim pa sam slobodan da pitam, tema je sama po sebi izvrsna, a zahvaljujući nesebičnim odgovorima i prilika za nas koji nismo pčelari da dođemo do detaljnijih informacija, a zaista se nadam da će se i proizvođač od koga sam uspio da nabavim čistu MM ovdje javiti sa svojim iskustvom iz prve ruke. Ja sam prije nabavljao razne mješavine MM po trgovinama što u potpuno bijeloj boji, što u raznim miksevima, pa kada sam uz pokazani interes nešto malo naučio i shvatio, i sam sam uvidio neke nelogičnosti i naravno bio sretan kada sam naišao na pravog proizvođača matične mliječi, pa su sva moja pitanja čim je Pčelar započeo ovu temu bila usmjerena time da još više razumijem različita mišljenja o proizvodnji i čuvanju MM.
Senad-Nahl

#465 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Evo malo slika kako izgleda pčelinje klube 14.12. 2008 godine. Slike su načinjene za znatiželjne mlade pčelare iz Sarajeva Ervin Lokvančić , Ibrahim Ćehić, Bilal Ćehić.

Za one pčelare koji imaju dilemu da li u ovo vrijeme ima legla u košnicama odgovor je da ima i o u ovoj košnici koja je pregledana i ustanovljeno da ima legla . Temperatura 5 C bez vjetra.

Image
Image
Image
Senad-Nahl

#466 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Sretne i ugodne blagdane želim pčelarima katoličke vjeroispovjesti.
Senad-Nahl

#467 Re: Pčelarstvo

Post by Senad-Nahl »

Sretne i ugodne blagdane želim pčelarima pravoslavne vjeroispovjesti.
emir.memisevic

#468 Re: Pčelarstvo

Post by emir.memisevic »

Postovani forumasi!

Izvinjavam se sto ne pratim cesto forum, ali razumit cete me, jer je moj posao usko vezan za racunare i web, pa mi je to postalo malo "mrsko". Vise volim nekih prirodnih aktivnosti.

S obzirom da je Senad toliko toga ispricao o maticnoj mlijeci ja cu samo navesti moje misljenje i moja neslaganja.

Maticnu mlijec odmah nakon vadjenja iz maticnjaka pakujemo u bocice od 9 grama i cuvamo u frizideru (+4°C). Poznato je da zamrzavanjem bilo cega dolazi do narusavanja strukture, te iz tog razloga ne cuvamo maticnu mlijec u zamrzivacu. Ako neko zeli da cuva u hladnijim uslovima moze to raditi, ali nije neophodno.

Ono sa cime se ne mogu sloziti jeste mijesanje maticne mlijeci sa medom. Naveli ste primjer vaseg oca koji uzima preparat koji mu pravite, ali to apsolutno ne znaci da je zasluga maticne mlijeci. Ja bih vecu zaslugu tu dao medu i polenu. Nema boljeg nacina uzimanja maticne mlijeci od direktnog samog uzimanja koji mora biti kontinuiran barem 5 dana da bi covjek mogao osjetiti neki efekat. 10 grama mlijeci na 1 KG meda apsolutno nista ne moze znacajno postici. Malo mi je neozbiljan odgovor ravnomjerne distribucije mlijeci u tegli meda od KG, a kamo li da mozemo pricati o nekon odredjenom doziranju. Dakle kao zakljucak, mozete vi staviti maticnu mlijec u med ali korist od same maticne mlijeci nece biti ni blizu kao kada se sama koristi u izvornom obliku.

Svakako bih volio da mi navedete referencu za te radove koji su se bavili proizvodnjom matica od mlijeci koja je cuvana duze vremena, jer ja vec dvije godine razmisljam o izradi jednog takvog naucnog rada gdje cu, ako Bog da, pokazati da se maticnum mlijeci moze proizvesti matica u vjestackim uslovima (bez prisustva pcela), a da je maticna mlijec stara godinu dana cuvana u frizideru (+4 °C).

Bojim se da je malo ova prica o cuvanju maticne mlijeci zloupotrebljena.

U svakom slucaju Cober je dobro konstatovao da ljudi prema svojim saznanjima daju odredjene pretpostavke. Sto se tice maticne mlijeci puno je cistije dati ljudima cistu mlijec u izvornom obliku, gdje se moze konstatovati boja, ukus i sl., nego je mjesati sa medom jer se kod ljudi javlja sumnja.

U svakom slucaju, sto nas je vise siguran sam da ce kvalitet biti bolji. Zalosna je cinjenica da dosta ljudi koji na nasoj stranici popune anketu kazu da neznaju kakvog je ukusa maticna mlijec, a ima i onih koji kazu da je slatka.

Bilo kako bilo, ciste maticne mlijeci nedostaje, jer su potrebe daleko vece od proizvodnje, tako da pcelari bacite se na posao, da nas je 200 ima trzista za sve.

Nadam se da cu uskoro jos neki komentar dati, do tada budite zdravi!
priroda

#469 Re: Pčelarstvo

Post by priroda »

Odlična tema, čestitam! Čim stignem pročitat ću ove stranice ako Bog da... Odiše mirom, ljepotom i zdravljem... Volim pčele :)

Pčelaru, mogu li kod tebe kupiti pravi pravcati med? Ako mogu, možemo se i na pp dogovoriti...

Moj otac je imao par sanduka pčela, u okolini Sarajeva, konkretno Rajlovac, ali su uginule :( Šta misliš da li je to područje, ukoliko ga poznaješ pogodno za uzgajanje pčela, i ja bih voljela da se probam baviti pčelarstvom i vrtlarstvom jednog dana, osjećam da živim mnogo nezdravo, kao i većina ljudi danas...

MED JE BLAGO!
priroda

#470 Re: Pčelarstvo

Post by priroda »

Evo jedan tekst o medu i cimetu zbog kojeg još više želim da imam vlastiti stalni izvor pravog pravcatog meda :)
Žao mi je što je na engleskom, možda neko ne razumije...
Cinnamon & Honey

**Believe this or not, that's the question. True or False, either one is the answer to the question. Keep reading because it is interesting. It might help us as we are learning.**

Bet the drug companies won't like this one getting around. Facts on honey and cinnamon: It is found that a mixture of honey and cinnamon cures most diseases. Honey is produced in most of the countries of the world. Scientists of today also accept honey as a "Ram Ban" (very effective) medicine for all kinds of diseases. Honey can be used without any side effects for any kind of diseases. Today's science says that even though honey is sweet, if taken in the right dosage as a medicine, it does not harm diabetic patients. Weekly World News, a magazine in Canada, on its issue dated 17 January, 1995 has given the following list of diseases that can be cured by honey and cinnamon as researched by western scientists: HEART DISEASES: Make a paste of honey and cinnamon powder, apply on bread, ins tead of jelly and jam, and eat it regularly for breakfast. It reduces the cholesterol in the arteries and saves the patient from heart attack. Also those who have already had an attack, if they do this process daily, they are kept miles away from the next attack. Regular use of the above process relieves loss of breath and strengthens the heart beat. In America and Canada, various nursing homes have treated patients successfully and have found that as you age, the arteries and veins lose their flexibility and get clogged; honey and cinnamon revitalize the arteries and veins. ARTHRITIS: Arthritis patients may take daily, morning, and night, one cup of hot water with two spoons of honey and one small teaspoon of cinnamon powder. If taken regularly even chronic arthritis can be cured. In a recent research conducted at the Copenhagen University, it was found that when the doctors treated their patients with a mixture of one tablespoon Honey and half teaspoon Cinnamon powder before breakfast, they found that within a week, out of the 200 people so treated, practically 73 patients were totally relieved of pain, and within a month, mostly all the patients who could not walk or move around because of arthritis started walking without pain. BLADDER INFECTIONS: Take two tablespoons of cinnamon powder and one teaspoon of honey in a glass of lukewarm water and drink it. It destroys the germs in the bladder. TOOTHACHE: Make a paste of one teaspoon of cinnamon powder and five teaspoons of honey and apply on the aching tooth. This may be applied three times a day until the tooth stops aching.
CHOLESTEROL: Two tablespoons of honey and three teaspoons of Cinnamon Powder mixed in 16 ounces of tea water, given to a cholesterol patient were found to reduce the level of cholesterol in the blood by 10 percent within two hours. As mentioned for arthritic patients, if taken three times a day, any chronic cholesterol is cured. According to information received in the said journal, pure honey taken with food daily relieves complaints of cholesterol. (By the way. if you're taking cholesterol medicine STOP! They all contain STATIN which weaken your muscles...including YOUR HEART and none has been shown to stop heart attacks or strokes!!!! COLDS: Those suffering from common or severe colds should take one tablespoon lukewarm honey with 1/4 spoon cinnamon powder daily for three days. This process will cure most chronic cough, cold, and clear the sinuses. UPSET STOMACH: Honey taken with cinnamon powder cures stomach ache and also clears stomach ulcers from the root. GAS: According to the studies done in India and Japan, it is revealed that if honey is taken with cinnamon powder the stomach is relieved of gas. IMMUNE SYSTEM: Daily use of honey and cinnamon powder strengthens the immune system and protects the body from bacteria and viral attacks. Scientists have found that honey has various vitamins and iron in large amounts. Constant use of honey strengthens the white blood corpuscles to fight bacteria and viral diseases. INDIGESTION: Cinnamon powder sprinkled on two tablespoons of honey taken before food relieves acidity and digests the heaviest of meals. INFLUENZA: A scientist in Spain has proved that honey contains a natural Ingredient which kills the influenza germs and saves the patient from flu. LONGEVITY: Tea made with honey and cinnamon powder, when taken regularly, arrests the ravages of old age. Take four spoons of honey, one spoon of cinnamon powder and three cups of water and boil to make like tea. Drink 1/4 cup, three to four times a day. It keeps the skin fresh and soft and arrests old age. Life spans also increases and even a 100 year old, starts performing the chores of a 20-year-old. PIMPLES: Three tablespoons of honey and one teaspoon of cinnamon powder paste. Apply this paste on the pimples before sleeping and wash it next morning with warm water. If done daily for two weeks, it removes pimples from the root. SKIN IN FECTIONS: Applying honey and cinnamon powder in equal parts on the affected parts cures eczema, ringworm and all types of skin infections. WEIGHT LOSS: Daily in the morning one half hour before breakfast on an empty stomach and at night before sleeping, drink honey and cinnamon powder boiled in one cup of water. If taken regularly, it reduces the weight of even the most obese person. Also, drinking this mixture regularly does not allow the fat to accumulate in the body even though the person may eat a high calorie diet. CANCER: Recent research in Japan and Australia has revealed that advanced cancer of the stomach and bones have been cured successfully. Patients suffering from these kinds of cancer should daily take one tablespoon of honey with one teaspoon of cinnamon powder for one month three times a day. FATIGUE: Recent studies have show n that the sugar content of honey is more helpful rather than being detrimental to the strength of the body. Senior citizens, who take honey and cinnamon powder in equal parts, are more alert and flexible. Dr. Milton, who has done research, says that a half tablespoon of honey taken in a glass of water and sprinkled with cinnamon powder, taken daily after brushing and in the afternoon at about 3:00 p.m. when the vitality of the body starts to decrease, increases the vitality of the body within a week. BAD BREATH: People of South America, first thing in the morning, gargle with one teaspoon of honey and cinnamon powder mixed in hot water, so their breath stays fresh throughout the day. HEARING LOSS: Daily morning and night honey and cinnamon powder, taken in equal parts restore hearing. Remember when we were kids? We hadtoast with real butter and cinnamon sprinkled on it!
pčelar

#471 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:37, edited 1 time in total.
pčelar

#472 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
pčelar

#473 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
pčelar

#474 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:38, edited 1 time in total.
priroda

#475 Re: Pčelarstvo

Post by priroda »

MašaAllah, lijep ti je pčelinjak!
Ja sam se raspitala za područje Rajlovca i saznala sam da ne mogu uspjeti pčele tu jer je zagađen zrak, baš mi je žao. Imamo mi zemlje dosta u istočnoj Bosni, ali je daleko i skupo da se ide tamo često. Nisam ja mislila nešto mnogo, ja bih dva sanduka radi hobija i tegle meda :)
Imam dvoje prijatelja koji isto planiraju naći neko mjesto za pčele, pa im se možda pridružim... Koliko često obilaziš svoj pčelinjak?

Hvala ti za lijepe poruke i podsticaj, biće hajra od toga ako Bog da!
Post Reply